The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Borat
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.05.2009, 10:36
Mnie najbliżej jest do buddyzmu, który stanowi bardziej filozofię życia niż religię. Instytucji kościoła szczerzę nienawidzę uczęszczam tylko gdy muszę (ślub znajomych, chrzciny, komunie św. itp imprezy okolicznościowe).
19.11.1985 - 22.08.2007 ... Z Tobą odeszły Anioły...

Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 09.05.2009, 20:37
Borat napisał(a):Wyświetl post
Mnie najbliżej jest do buddyzmu, który stanowi bardziej filozofię życia niż religię. Instytucji kościoła szczerzę nienawidzę uczęszczam tylko gdy muszę (ślub znajomych, chrzciny, komunie św. itp imprezy okolicznościowe).
Musisz? Czemu musisz? Możesz pójść na wesele, imprezę po chrzcinach/komunii, przyjść kiedy indziej, lub poczekać przed kościołem jak już wyjdą. Nikt z obecności w środku Cię nie rozlicza. Jak tak nienawidzisz instytucji, to nie chodź. Ot i całą filozofia życia.

Prawda jest taka, że ludzie traktują religię jak supermarket - co sobie wezmę (zbawienie), to sobie wezmę (grzechów odpuszczenie), to nie jest złe i pasuje do wcześniejszych zakupów (wstawiennictwo świętych), to może było modne w zeszłym sezonie (post w post, piątki i inne okazje), a to to jakieś nieporozumienie, tego nigdy nie kupię (seks przedmałżeński). Albo wierzysz, ufasz i przestrzegasz - wtedy możesz uznawać się za katolika, chrześcijanina, muzułmanina, buddystę etc., albo wybierasz co chcesz, twierdzisz że wierzysz ufasz i przestrzegasz i jesteś hipokrytą.

Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 10.05.2009, 11:06
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Potem on bedzie trzepal kapucyna na mysl co mu powiedziales albo zabawi sie tak samo bo moze nie umiec
Kogoś takiego kto pisze takie rzeczy w poważnym temacie nie można traktować poważnie, zresztą twoje argumenty i posty są tak samo płytkie jak ten który tutaj cytuję.

Co do tematu jak już ktoś wcześniej zauważył że nie ma czegoś takiego jak wierzący nie praktykujący, niestety jedno wyklucza drugie.
Jeśli wierze i uważam się za katolika to staram się przestrzegać elementarne zasady.
Wymówki związane z kapłaństwem ( nie chodzę do kościoła bo oni są tacy czy inni) są według mnie nie na miejscu.
Ksiądz nie jest Bogiem żeby się chodziło dla niego do kościoła.
Osądzać ich może każdy ale najlepiej najpierw popatrzyć się na siebie co ja sam zrobiłem dla swojej wiary, ile na nią czasu poświęcam?
A ksiądz to też człowiek i być może bardziej podatny na grzech niż zwykły "cywil".
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
nowahuta
Banita

Od: 03.2009

Stary 10.05.2009, 11:13
a ja jestem OBEmaniakiem
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 10.05.2009, 11:43
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
Musisz? Czemu musisz? Możesz pójść na wesele, imprezę po chrzcinach/komunii, przyjść kiedy indziej, lub poczekać przed kościołem jak już wyjdą. Nikt z obecności w środku Cię nie rozlicza. Jak tak nienawidzisz instytucji, to nie chodź. Ot i całą filozofia życia.

Prawda jest taka, że ludzie traktują religię jak supermarket - co sobie wezmę (zbawienie), to sobie wezmę (grzechów odpuszczenie), to nie jest złe i pasuje do wcześniejszych zakupów (wstawiennictwo świętych), to może było modne w zeszłym sezonie (post w post, piątki i inne okazje), a to to jakieś nieporozumienie, tego nigdy nie kupię (seks przedmałżeński). Albo wierzysz, ufasz i przestrzegasz - wtedy możesz uznawać się za katolika, chrześcijanina, muzułmanina, buddystę etc., albo wybierasz co chcesz, twierdzisz że wierzysz ufasz i przestrzegasz i jesteś hipokrytą.
Kościól sam zaczął sprzedawac wszystkie sakramenta. Jak już wczesniej pisalem Bóg dał 10 przykazan reszte wymyslil kosciol zeby kontrolowac ludzi. Teraz jak przyjdziesz do ksiedza po pomoc to cie odesle i powie ci ze sie mało modliles i Bóg Cie pokarał. To jest wszystko żałosne i smieszne. Ciekawe co by trzeba było zrobic gdyby np rodzina nie miała pieniedzy na to aby zapłacic za pogrzeb. Chyba sami by wzieli łopaty i pod lasem pochowali.. Bo nie miałby kto pomóc, ani ksiadz , biskup ani zaden obronca kosciola z tego forum .
Piotrze R. Legendo Kuchenkorza - Pozdrowienia do Więzienia...
Odpowiedz cytując
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 10.05.2009, 14:10
mhl_pl napisał(a):Wyświetl post
. Teraz jak przyjdziesz do ksiedza po pomoc to cie odesle i powie ci ze sie mało modliles i Bóg Cie pokarał. To jest wszystko żałosne i smieszne.
A to co piszesz nazywa się demagogią.
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 10.05.2009, 19:14
Jak można wierzyć w kogoś, kogo istnienia nie da się udowodnić?
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem.
Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata,
Żeby z Tobą zostać na calutkie lata....
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 10.05.2009, 19:16
To jest wiara. Jeśli się coś widzi, to jest to wiedzą.
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 10.05.2009, 19:33
Tego pod uwagę nie brałem, jest to logiczne zgaszenie

Nie zmienia to faktu, że ludzie wierzą w coś, co tak naprawdę wymyślił człowiek, a podpinają to pod "cuda Boże".
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.05.2009, 19:39
uher napisał(a):Wyświetl post
Tego pod uwagę nie brałem, jest to logiczne zgaszenie

Nie zmienia to faktu, że ludzie wierzą w coś, co tak naprawdę wymyślił człowiek, a podpinają to pod "cuda Boże".
Błyszczysz.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 10.05.2009, 22:24
Wszystko jest takie jakie myslimy ze jest. Gdyby czlowiek mial chocby w sobie ociupinke wiary i odwagi moglby gory przenosic. Odnosnie religii i jej dogmatow sie nie wypowiadam bo czlowiek dla ojczyzny umieral a za religie zabijal wiec nie mma to zadnego sensu. Grunt ze wierze w filozofie buddyzmu. Zaznaczam filozofie nie religie.
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 10.05.2009, 22:36
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Błyszczysz.
Spaliłbyś mnie na stosie?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 10.05.2009, 22:42
Spaliłbyś mnie na stosie?
marna prowokacja...
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 10.05.2009, 22:45
Wiara wiarą.. logika logiką.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 11.05.2009, 00:05
uher - ja myślę podobnie do Ciebie ale nie ma sensu rozpoczynać takiej dyskusji bo to do niczego nie prowadzi i jest to też trochę nie fair w stosunku do osób które 'wierzą' , bo stawiamy się w pozycji tych oświeconych a reszta to jakieś bogobojne głupki - Wiara to temat rzeka i jak sama nazwa wskazuje jest to wiara a nie coś co jest naukowo udowodnione i zostawmy to tak jak jest.
Zresztą temat miał chyba inne założenie - ja swoje przygody z kościołem opisałem szczerze jak tylko potrafiłem i z chęcią bym poczytał jak to jest u innych.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 11.05.2009, 00:16
Wiara wiarą.. logika logiką.
Zapewniam Cię, że już nie jeden filozof logicznie uzasadniał istnienie Boga. Więc co logika ma do wiary?
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 11.05.2009, 00:22
shad napisał(a):Wyświetl post
Zapewniam Cię, że już nie jeden filozof logicznie uzasadniał istnienie Boga. Więc co logika ma do wiary?
Mi się od dawna marzy, wzorem pewnego forum, pokój 'debaty', gdzie można by sie pojedynkować 1 vs 1 na różne tematy i nie chodzi mi tu tylko o tematy takie jak ten, społeczne, światopoglądowe itp ale również czysto wiślackie.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 11.05.2009 o godz. 00:35.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.05.2009, 00:41
Zapewniam Cię, że już nie jeden filozof logicznie uzasadniał istnienie Boga.
W przypadku takich stwierdzeń wypada podkreślić co uznaje się za logikę, o jakim jej rodzaju się mówi. Filozof może udowodnić wiele twierdzeń, co do których matematyk miałby zastrzeżenia.
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 11.05.2009, 09:19
jova napisał(a):Wyświetl post
W przypadku takich stwierdzeń wypada podkreślić co uznaje się za logikę, o jakim jej rodzaju się mówi. Filozof może udowodnić wiele twierdzeń, co do których matematyk miałby zastrzeżenia.
Logika jest i od zawsze była narzędziem filozoficznym, jej matematyczna odmiana to jedynie "naukowy". Więc logiczne jest, że gdy mówi się o logice ma się na myśli logikę właściwą, nie filozoficzną. Zresztą, logika matematyczna nie jest w stanie ani udowodnić, że Bóg istnieje, ani, że nie istnieje, po prostu nie do tego służy.
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 11.05.2009, 10:11
Logika jest i od zawsze była narzędziem filozoficznym, jej matematyczna odmiana to jedynie "naukowy". Więc logiczne jest, że gdy mówi się o logice ma się na myśli logikę właściwą, nie filozoficzną. Zresztą, logika matematyczna nie jest w stanie ani udowodnić, że Bóg istnieje, ani, że nie istnieje, po prostu nie do tego służy.
Chyba "matematyczną".
Zresztą nie o to mi chodziło. Nie wszystkie rodzaje logiki są równie ścisłe, stąd część implikacji, które zdaniem filozofa są dobrze uargumentowane matematykowi mogły by się wydać nieprzekonywujące.
Chyba muszę podać jakiś przykład by wyjaśnić to stwierdzenie...
Zajrzyjmy do słynnej rozmowy Russella z Coplestonem .
http://www.geocities.com/humanizm_w_polsce/debata.htm
"Trudność z tym argumentem polega na tym, że ja nie dopuszczam idei bytu koniecznego. Nie dopuszczam tego że istnieje jakikolwiek sens, ażeby nazywać inne byty zależnymi. Te zdania niczego nie oznaczają dla mnie. One mają znaczenie tylko w logice którą ja odrzucam."
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 11.05.2009, 10:14
Nikt nie chce robić obliczeń, aby udowodnić istnienie Prezesa Wszechświata.
Shad kościół i wiara jest zaprzeczeniem logiki. Człowiek, który rozstaląpił wodę, mnoży jedzenie, wykorzystuje wiernych, by sprawdzić jak mocno w niego wierzą, dla trzeźwo myślącego człowieka jest równie wiarygodna postacią co bohaterowie komiksów Marvela. Niech ludzie wierzą w co chcą i w kogo chcą ale niech nie próbują odnosić sie do logiki, bo jest to żałosne. Pomijam fakt osób, które chodzą do kościoła nie wynosząc z niego żadnych wartości.
Ostatnio edytowane przez uher : 11.05.2009 o godz. 10:38.
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 11.05.2009, 10:46
Shad kościół i wiara jest zaprzeczeniem logiki.
w takich sytuacjach przypomina mi sie pewna anegdota z Muzeum Ateizmu we Władywostoku -

otóż zrobiono spęd chłopstwa do muzeum, no i przedstawiano naukowo powstania świata. Kustosz muzeum za pomocą korbki przesuwał slajdy, które pokazywały kolejne etapy powstania świata - nastepnie podszedł do kuli i znowu ruszajac korbą dokonał eksperymentu Millera-Ureya - a wiec zsyntezował białko - po czym stwierdził - tak postał świat i nie trzeba do tego Boga wszystko da sie wytłumaczyć logicznie.

No i w pewnym momencie wstał chłop i stwierdził: No dobra - a kto kręcił korbką ?

BTW: Fajny temat ma jeden mankament - nikt nie zmieni swojego zdania - mam tylko jedna uwagę:

ateizm - nie jest brakiem wiary. Ateizm jest wiarą w brak Boga.

tak więc jeśli ktos mówi, że on swojemu dzicku da wybór co do chrztu i komunii - to ja mówię - nie dajesz żadnego wyboru, ponieważ przekazujesz mu wiarę w brak Boga.

I jeśli ktos argymentuje, że nie chce usłyszeć "po co mnie ochrzciłeś?" = to niestety oznacza, że rodzic roztrwonił skarb - albo też skarbu nigdy nie posiadł - wtedy faktycznie takie głupie nawyki nie maja sensu.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 11.05.2009, 11:05
sambo napisał(a):Wyświetl post
ateizm - nie jest brakiem wiary. Ateizm jest wiarą w brak Boga.
Ateizm nie postrzega twojego Boga jako szczególne zjawisko i tak samo odrzuca istnienie Odyna, Zeusa, Nergala itd.
Przedstawiłeś, błędną, nieścisłą definicję.
tak więc jeśli ktos mówi, że on swojemu dzicku da wybór co do chrztu i komunii - to ja mówię - nie dajesz żadnego wyboru, ponieważ przekazujesz mu wiarę w brak Boga.
Ta, bo ignorowanie katolickiego Boga zawsze oznacza zostanie ateistą. Bardzo inteligentne stwierdzenie.
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Stary 11.05.2009, 11:39
jova - mierne wypunktowanie - chyba zabolało stwierdzenie prawdy.

Cytat:
Ateizm nie postrzega twojego Boga jako szczególne zjawisko i tak samo odrzuca istnienie Odyna, Zeusa, Nergala itd.
Przedstawiłeś, błędną, nieścisłą definicję.
Bóg - mój Bóg - ale dla kogoś moze byc Allach czy Zeus - nie rzecz w definicjach i nazwach boga ale w rozumieniu czegoś nadprzyrodzonego.

Ignorowanie jakiegokolwiek boga - jest wiarą w brak w jego istnienie a że nasz krąg kulturowy akurat jest zwiazany z katolicyzmem, co cie widzę bardzo boli to jest sprawa drugorzędna.

Wylewanie piany i jadu akurat na katolicyzm, świadczy o tobie. Każdy, kto życzliwie podejdzie do posta odczyta go normalnie. Gdybysmy żyli w Rosji zapewn schowałbyć do kieszeni swoje rozterki i nawalał w prawosławnego Boga - prawda? Ale to małostkowe.

Bez odbioru -
Ostatnio edytowane przez sambo : 11.05.2009 o godz. 11:42.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 11.05.2009, 11:56
Sambo, a kto lub co stworzyli tego, który kręci korbka - temat próżnia. Ja chciałem odnieść się do chrześcijaństwa, a raczej wytworu ludzkiej wyobraźni. Ktoś lub coś musiało stworzyć wszystko co nas otacza. Ludzie wymyślili bajkę o Jezusie, którą pielęgnują do dziś. Dziwi mnie, że ludzie w XXI wieku wierzą w tego typu opowieści.
Ostatnio edytowane przez uher : 11.05.2009 o godz. 12:01.
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Stary 11.05.2009, 12:23
Uher - tak mi sie nasunęła jeszcze jedna rzecz patrząc na Twój profil - czy naprawdę wiesz skąd się biorą pieniądze?

Bo powiem Ci, że rozkminianie skąd sie one biorą i konkluzje wyciagnietę z tych poszukiwań, mogą być tak samo fascynujące jak pytanie - skąd w XXI wieku ludzie wierzą "w tego typu opowieści". - spróbuj

Słowem - nie polegałbym tak bardzo na ludzkim mózgu - to tyle odnosnie tematu, bo jak powiedziałem - zdania nikt nie zmieni
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 11.05.2009, 12:42
jova - mierne wypunktowanie - chyba zabolało stwierdzenie prawdy.
Zaboleć, zabolało, ale z innych przyczyn niż sądzisz. Drażnią mnie ludzie, którzy używają słów, których nie rozumieją.
Bóg - mój Bóg - ale dla kogoś moze byc Allach czy Zeus - nie rzecz w definicjach i nazwach boga ale w rozumieniu czegoś nadprzyrodzonego.
Napisałeś słowo "Bóg", które z racji użycia wielkiej litery jest nazwą własną. Nie ma znaczenia ogólnego, które posiada słowo "bóg" określające funkcję (jak "dyrektor" albo "architekt").
Stąd: zdanie "Ateizm jest wiarą w brak Boga" nie jest prawidłową definicją ateizmu.
Ignorowanie jakiegokolwiek boga - jest wiarą w brak w jego istnienie a że nasz krąg kulturowy akurat jest zwiazany z katolicyzmem, co cie widzę bardzo boli to jest sprawa drugorzędna.
"Boli mnie" gdy ignoranci postrzegają świat przez pryzmat własnego malutkiego i ciasnego "kręgu kulturowego" oraz gdy sądzą, że każde stwierdzenie, które można uznać za prawdziwe w ich środowisku automatycznie jest prawdą na całym świecie.
Wylewanie piany i jadu akurat na katolicyzm, świadczy o tobie. Każdy, kto życzliwie podejdzie do posta odczyta go normalnie. Gdybysmy żyli w Rosji zapewn schowałbyć do kieszeni swoje rozterki i nawalał w prawosławnego Boga - prawda? Ale to małostkowe.
Nie mam pojęcia w którym miejscu "wylewam pianę i jad na katolicyzm". Sądzę, że czepiam się jedynie bzdurnych tez jednego głąba, który najwyraźniej doszedł o wniosku, że atakując go przeciwstawiam się milionom katolików z całego świata.
Odpowiedz cytując
olsza2
Member

Od: 08.2007

Stary 11.05.2009, 13:15
Shad kościół i wiara jest zaprzeczeniem logiki. Człowiek, który rozstaląpił wodę, mnoży jedzenie, wykorzystuje wiernych, by sprawdzić jak mocno w niego wierzą, dla trzeźwo myślącego człowieka jest równie wiarygodna postacią co bohaterowie komiksów Marvela. Niech ludzie wierzą w co chcą i w kogo chcą ale niech nie próbują odnosić sie do logiki, bo jest to żałosne. Pomijam fakt osób, które chodzą do kościoła nie wynosząc z niego żadnych wartości.

Według mnie, logiczne jest, że Bóg istnieje, bo wszystko co istnieje, to wszystko co nas otacza musiało jakoś być stworzone, a nikt oprócz Boga, nie byłby w stanie tego wszystkiego stworzyć. I dla mnie nie jest to w ogóle żałosne
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Stary 11.05.2009, 13:16
kolega jova robiący za dyżurnego mędrca nie zna reguł i pojęcia słowa Bóg - co za wstyd. A wystarczy wziać do ręki jakikolwiek słownik... i to głąbie - palce lizać
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 11.05.2009, 13:39
Czy wierzę ? Nie jestem pewien, z jednej strony to co napisał Olsza2 to racja, a z drugiej skoro Bóg istnieje (tak wiem, standardowa gadka) to skąd na świecie tyle zła, chorób, morderstw, niepotrzebnych śmierci itd. Tłumaczenie, że to próba wiary albo, że Bóg miał inne plany wobec dziecka, które umarło np w wieku 3 lat jest dla mnie kiepskie.
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów