The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2009, 21:35
marian3a napisał(a):Wyświetl post
skoro już mowa o wychowywaniu dziecka bez Boga to co myślicie na temat religii w szkole ...
dziecko w wieku 8-10 lat nie rozumie pewnych spraw... i rodzice zamiast wyjaśnić szczegółowo opowiadają metaforami i w przybliżeniu... otoczenie ma bardzo duży wpływ na wychowywanie i z tym chyba się zgodzicie i jak cała klasa idzie na lekcję religii to "Jasiu" idzie do domu na godzinke lub przychodzi później do szkoły o tą lekcję ..., jaki wpływ mieć będzie postawa klasy w stosunku do Jasia ? czy dzieciak nie będzie się czuł samotny ? wyopcowany ? jakie zmiany psychiczne będzie ono odczuwało?
Ja nie jestem konstytucjonalista ,ale wg mnie religia w szkole to lamanie konstytucji w kwestii oddzielenia swieckosci instytucji panstwowych od kosciola. Dla przykladu w Turcji ,kraju ktory mozna by bylo podejrzewac o fundamnetalizm religijny prawo stanowi ,ze kobiety nie musza a wrecz nei moga nosic chust na twarzy i jest calkowity zakaz wieszania symboli religijnych w miejscach publicznych.Zatem w kwestii swieckosci ,Polska moze zazdroscic nawet Turcji.
Co do chodzenia ,"bo reszta chodzi" to prawda.Presja spoleczna i pietnowanie z tego powodu w naszym spoleczenstwie to norma.
Wiadomo ze wychowanie dziecka nie ejst proste,ale chyba lepiej jest oprzec wychowanie na filozoficznej maksymie "Nie czyn drugiemu co tobie nie mile" i to powinno wystarczyc by na poszczegolnych przykladach i sytuacjach zyciowych ,dziecko moglo budowac w sobie moralnosc
Odpowiedz cytując
piotrek chicago
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.05.2009, 21:47
jezeli jest religia w szkole to dlaczego nie ma lekcjii na temat innych wyznan? katolicyzm w pl jest narzucony "odgornie"! urodziles sie w pl masz chrzest,komunie.... urodzil bys sie w rosjii mial bys innego boga i tak mozna wymieniac kraje i religie nie mozna nikomu narzucac wiary a czym jest religia w szkolach? a propo jeszcze mojego biezmowania nie zrobilem go w pl bo ksiadz mnie wyrzucil bo powiedzialem mu ze jest pijak i dziw karz i NIE KLAMALEM!!!
1948..2007..2066 RAZ NA 59 LAT RADOSC OGARNIA CRACOVII SWIAT !!!!
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.05.2009, 21:50
pietruch napisał(a):Wyświetl post
A rower, zegarek i komputer to kiedy dostanie? :(

A to do komuni idzie sie dla zegarka czy laptopa?

Moje dziecko samo zdecyduje czy chrzest jest mu potrzebny a jego wybor uszanuje nawet z moimi pogladami.
Juz widze ta wojne z rodicami i tesciami ale sie nie poddam
,
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 06.05.2009, 21:55
puszek06 napisał(a):Wyświetl post
hmmm dobry cytat. aczkolwiek wiadomo było że ewnagelii było o wiele więcej, w IV czy V wieku (nie pamietam nie chce tutaj kłamać) uznano które są ok wg kościoła i co było inne niszczono. Nie sądze więc po tych 4 co są by teraz mieć dobry obraz Jezusa i tego co mówił i czego chciał.
NT został spisany 50 lat po śmierci Jezusa. Początkowo był przekazywany ustnie, przecież Apostołowie byli niepiśmienni. NT spisano po to, żeby ten przekaz nie zaginał i żeby istniał w niezmiennej formie. Myślisz, że mało było hochsztaplerów podających się za uczniów Apostołów lansujących "swoje" Ewangelie?
Różne były interpretacje Biblii, w sumie do tej pory wszystko opiera się na Tomaszu z Akwinu (mało kto wspomina że koleś miał manie "uprawnienia" wszystkiego wg pisma Świetego, stad np. wyliczenie ile diabłow wejdzie na główke od szpili, czy który anioł jest w którym szeregu) ..
Takie były czasy, ludzie byli ciemni. Ot co.
pamietam że jak rozmawiałem o tym z różnymi duchownymi to było tak - "nie znasz sie, czytasz nie rozumiesz, trzeba lat by to zrozumiec " itd - zawsze to samo, na logike więc sie tego nie wziaść a na wiare tylko, tylko że wg mnie zajebiście się to ze sobą wyklucza.
Dlaczego się wyklucza?
Zrozum abyś mógł uwierzyć, uwierz abyś mógł zrozumieć.
Tak samo kondomy - podacz 2 soboru głośno dyskutowano na ten temat, i prawie przeszło że można(a nie że nie bedziesz wylewał nasienia w ****u jak w Biblio stoii) ale sie nie udało i teraz B16 mówi do ludzi w afryce że nie bo nie i koniec...
A mi się wydaje, że udzielili dyspensy na używanie gumek w Afryce. Chyba uznali, że walka z AIDS jest nadrzędnym celem.
Ale kościół nigdy nie przyznał się do błędów, nie uderzył w pierś(no nasz papież raz) nie powiedział "tak daliśmy dupy".. "
Oj tu się bardzo mylisz.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 06.05.2009, 22:18
Wiem, że sam narzekałem w poprzednim poście o tym że temat zejdzie na dyskusje o księżach, ale może tylko jedną małą myśl podrzucę która w Polskim kościele warta byłaby przynajmniej przemyślenia.

Chodzi mi mianowicie o wprowadzenie na wzór KK w Niemczech oficjalnego podatku na potrzeby Parafi, który odprowadzany jest od pensji każdego wierzącego(jeśli ktoś nie wierzy wystarczy ośwaidczenie), nie są to wielkie pieniądze odprowadzane za miesąc, wtedy każdy dostaje mniej więcej proporcjonalnie (co nie oznacza dużo)

W dodatku nie ma "co łaska na tace" tylko ludzie wrzucają na cele charytatywne; Katolicy w niemczech chociaż nie jest ich procentowo tak dużo jak w Polsce, przeznaczają znacznie więcej (chyba najwięcej ze wszystkich zresztą) właśnie na takie akcje jak Caritas, Czerwony Krzyż itp....

Co myślicie o tym pomyśle
Ostatnio edytowane przez igortsw : 06.05.2009 o godz. 22:20.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
puszek06
Banita

Od: 11.2008

Stary 06.05.2009, 22:29
Takie były czasy, ludzie byli ciemni. Ot co.

Skoro ludzie byli ciemno to może też myli się w sprawach wiary? (to co naucza KK teraz to Augustyn plus Tomasz)

Kościół jako instytucja nigdy nie powiedziała że robiła źle , była mowa o niektórych ludziach. kosciół katolicki jest jedyny Chrytusowy i nie ma bata by błądził ( to jest wykładnia i nie ma odwołań) nie widziałęm by uderzył się w pierść nigdy, a tych którzy choć trochę chcieli - Mello, Musiał, Tishner dyskryminowano..
B16 co do gumek jasno się wyraził, jest możliwa dyspenza indywidulana chyba (np jak ktoś jest chory na aids i ma zgode biskupa) ale generalnie nasienie musi został złożone w kobiecie - inaczje to grzech (ta historia o kolesiu i jego corkach ze starego testamentu)

Ewangelie chyba później niż niż 50 lat po smierci Jezusa, chyba coś około II wieku. Wiesz, niewiadomo czy to co było pisane w innych to brednie i sektowe bzdury, kościół je zniszczył i nie mamy wglądu do nich, więc na "zaufajcie KK " ja jakoś się nie opre.
Wiarą wiarą ale jednak troche prawdy historycznej być powinno, nie można wszystkiego jak wymagja brać "ot tak".. w XIX wieku (gdzie indziej i dłuzej) kościół zakazywał masturbacji powołując się na opinie lekarzy o powodowaniu przez to ślepoty, bólach żołądka itd(nie pamietam wszystkich a nie chce wymyslać)
Przez te wszyskie lata katowano nas takimi idiotyzmami i kazano wierzyć - "bo tak" skoro mówią takie rzeczy o codzinnych sprawach (nie myj włosów w niedziele) to dlaczego to co piszą na temat wiary jest prawdą?
Wszystkie dogmaty kościelne, - przeistoczenie, sakramenty - ok, jest to dla ugruntowania wiary, tożsamosci katolika itd. ale nauczenie że jest to koniecznie, potrzebne, jedyne do zbawienia jest po prostu śmieszne.. Kosciół obrósl w niepotrzbeny kurz takich instytucji, prosta wiara zostałą zastąpiona olbrzymią regulacją prawna co wolno czego nie, chorymi zasadami określającymi każde puszczenie bąka, stosunek płuciowy, ubiór. wepchniecie łapsk do każdej dziedziny życia (łącznie z tym za kim mamy głosować - nie raz z historii było grożenie ekskomuniką za inny niż słuszny wg kk głos).. nawet zrzeszenie się w związakch robotniczych było potępione (dopiero rerum novarum spóznione o 40 lat - i wielki mi kurde "papiez robotnikow" to zrobił) ... irytuje mnie po prostu dopierdalanie się do każdej dziedziny życia, nie znajduje tego w NT a jest to po prostu nic innego jak chęć władzy i dominacji (słynne walki o prymat papieża nad władzą świecką w wiekach średnich).. skoro kościół to polityka (nawet jak przyjmiemy że od 100 lat to sie grubo zmieniło to generalnie wiadomo kto dostawał karydnałów, papieży i biskupów przez poprzednie lata - no poza drobnymi wyjątkami) to także wiara która głosi i naucznie nie opiera się wyłacznie na prawdach od Boga tylko jest ścisle powiązane z ideologią tej grupy. Nazim nauczał że on ma racje - Furer i zamknąc jape, Związek radzieki - to samo, kazdy system totalitarny zakazuje kwestionowania jego doktryn i propaguje się jako jedyny słuszny.. Podobnie dla mnie działa KK i dlatego nie uważam go za jakikolwiek autorytet (choć jest tam sporo osób który taki statuś jak najbardziej moga mieć)

wybaczcie literówki.. padam na pysk........... - miłej dysputy teologicznej, fany temat się zrobił
Odpowiedz cytując
banasik
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.05.2009, 22:34
Rasta nie mają kościoła, mają spotkania przy ogniskach i palenie faji mówiąc językiem opisowym.

Uczęszczam więc
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 06.05.2009, 22:40
Mówienie o Tomaszu z Akwinu, że był ciemny jest, lekko mówiąc, nie na miejscu.
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 06.05.2009, 22:46
shad napisał(a):Wyświetl post
Mówienie o Tomaszu z Akwinu, że był ciemny jest, lekko mówiąc, nie na miejscu.
Być może nie wyraziłem się dość jasno.

Nie miałem na myśli jego nauczania.
Chodziło mi o stwierdzenia o "liczenie ile diabłów wejdzie na główkę od igły" i tym podobne rzeczy, powszechne w ... wiekach ciemnych
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.05.2009, 22:57
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Z tego co znam historie to naziści odwoływali sie do religii rzymsko-katolickiej . Sławne "Gott mit uns" widniało na sztandarach wojskowych oraz na mundurach Wehrmachtu .Zreszta do dziś komuś z Watykanu zdarzy sie komuś wypalić że "gazowe komory na żydów,służyły do celów higieniczno-dezyfekacyjnych"
Ty bardzo słabo znasz historię.
Stosunek Hitlera do Kościoła był jednoznaczny. Skłaniał się raczej w stronę przywrócenia prawdziwie germańskiej religii - taki neopogański kościół narodowy.
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Być może nie wyraziłem się dość jasno.

Nie miałem na myśli jego nauczania.
Chodziło mi o stwierdzenia o "liczenie ile diabłów wejdzie na główkę od igły" i tym podobne rzeczy, powszechne w ... wiekach ciemnych
Tyle, ze Ci sami ludzie zachowali dla potomności filozofów antycznych. Zresztą - scholastyki nie można oceniać z punktu widzenia współczesnego człowieka i posiadanej przez niego wiedzy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.05.2009 o godz. 23:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 06.05.2009, 23:03
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Tyle, ze Ci sami ludzie zachowali dla potomności filozofów antycznych. Zresztą - scholastyki nie można oceniać z punktu widzenia współczesnego człowieka i posiadanej przez niego wiedzy.
Oczywiście, że tak.

A o ocenie z punktu widzenia dzisiejszego człowieka sam pisałem w temacie o koszulkach z cze.

Nawiasem.. Św. Tomasza wybrałem sobie jako patrona przy bierzmowaniu
Ostatnio edytowane przez Krissu : 06.05.2009 o godz. 23:33.
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.05.2009, 23:17
Jestem ateistą, a kościół katolicki napawa mnie obrzydzeniem jako najbardziej zakłamana i obłudna instytucja egzystująca na tej planecie. Ciągle łaknąca władzy, pieniędzy i wpieprzająca się tam gdzie jej w ogóle nie potrzeba. To tak w dużym skrócie
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 06.05.2009, 23:25
Hypocrite napisał(a):Wyświetl post
Jestem ateistą, a kościół katolicki napawa mnie obrzydzeniem jako najbardziej zakłamana i obłudna instytucja egzystująca na tej planecie. Ciągle łaknąca władzy, pieniędzy i wpieprzająca się tam gdzie jej w ogóle nie potrzeba. To tak w dużym skrócie
to tak jak ja.

dodałbym, że kościół należy opodatkować i rozliczać z tych samochodów, co to księża sobie kupują z pieniędzy z tacy i parkują potem pod plebanią...

btw. Boga moim zdaniem nie ma - gdyby był, nie pozwoliłby na te wszystkie wojny, mordy ludności, głód na świecie, epidemie itd...

Przykładowo, jest sobie małzeństwo X, rodzi im się dziecko...które umiera odrazu po urodzeniu...

I tacy odchodzą z tego świata, nieświadomi niczego, dzieciątka które imienia jeszcze nie miały, a gwałciciele, seryjni mordercy żyją dalej... i czemu Wasz Bóg zabiera niczemu nie winne dziecko, a nie tego morderce ? ...
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 06.05.2009, 23:40
Strasznie mnie wkurza to pouczanie jednych przez drugich, a w końcu jesli:
- wierzysz w Boga to ok, to Twoja sprawa i bez sensu jest do wiary przekonywać tych, którzy jej nie odczuwają,
- nie wierzysz - to też Twoja sprawa i bez sensu jest toczyć wywody do osób wierzących udowadniając im jakim absurdem jest wiara. A już nabijanie się ateistów z osób wierzących jest szczytem prostactwa.

A tak w ogóle dyskutowanie o religii, czyli sprawie dość intymnej na forum jest dla mnie dziwne.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.05.2009, 23:45
Krissu napisał(a):Wyświetl post
A jednocześnie Jezus załagodził kilka praw z ST.
I jak to się ma do cytatów z ST, które ja podałem? W którym miejscu Jezus zmienił ich wymowę? Co sprawiło, że przestały być aktualne?
Ostatnio edytowane przez jova : 07.05.2009 o godz. 00:08.
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 07.05.2009, 10:51
Jak ktoś czuje się zmuszany do ślubu kościelnego, czy ma rodzinę wpieprzającą się w życie intymne, to ma problem z rodziną a nie z Kościołem. Myślę, że sporo odejść od Kościoła jest wynikiem właśnie wypaczenia praktykowania religijności przez pokolenie starsze. W sporej mierze pewnie jest to związane z jego wykształceniem. Gdy jest tu przepaść między rodzicami a dzieckiem, to jest duże prawdopodobieństwo że córka czy syn odejdą od Kościoła. Gdy tej przepaści nie ma, to jest duża szansa że dzieci zachowają stosunek do wiary prezentowany przez rodziców. Pewnie duże znaczenie może mieć tutaj sposób prezentowania światopogądu - czy jest to rygor i restrykcyjność (odruchowo odrzucane), czy też głębsze przedstawienie nauczania Kościoła jako spójnej i sensownej filozofii życiowej będącej najlepszym z możliwych wyborów, a nie tylko bogobojnej obrzędowości. Wiadomym jest, że wierzący rodzic z wyższym wykształceniem, lub po prostu "obyty" w przekazywaniu wiedzy, ma w tym przypadku ułatwione zadanie nad rodzicem niewykształconym i zrobi to tak, by dzieciaka nie zrazić. Więc jeśli uczeń czy student jest całkiem zbuntowany przeciw rodzicom nie potrafiącym z nim rozmawiać, który swoje szanse i wartości wynosi zewsząd, tylko nie z domu, to raczej pożegna się z Kościołem. Choć to nie jest wina Kościoła o tyle o ile pokolenie rodziców nie potrafiło przyswoić jego nauki jako całości (bo i nie od wszystkich tego można oczekiwać, niestety). A i nie wszyscy duchowni są tacy jak np. Dominikanie. Oczywiście to samo może się dziać w przypadku rodziców wykształconycha niewierzących. Tutaj prawdopodobieństwo "odziedziczenia" niewiary też jest wysokie. Ale są i wyjątki http://tygodnik.onet.pl/1,24962,druk.html

To że część ludzi odchodzi od Kościoła jest po części winą jego masowości z czasów PRL gdy skupiał Polaków wokół walki z komuną, jako forma forma manifestacji patriotyzmu czy prośby o ratunek dla Polski. Prosili prawie wszyscy, stąd przeświadczenie o 95% katolików. Gdy przed narodem pojawiła się jako taka wolność, szanse ekonomiczne, wybory drogi życiowej o jakich w PRL ludzie mogli śnić, to okazuje się do czego większości tak naprawdę Kościół był potrzebny. Obecnie w życiu Kościoła uczestniczy 40% z tendencją spadkową. Choć i te 40% to jest grupa bardzo zróżnicowana. Bo są i mohery, są "regularsi" i łagiewniccy inteligenci (co za określenie...), ale także jest sporo młodzieży nie odrzucającej Koscioła i jego nauki ani nie identyfikującej się z jednymi i z drugimi. Przyszłość Kościoła na najbliższe dekady to prócz mszy św. - małe wspólnoty gdzie wszyscy się znają. Coś jak za pierwszych chrześcijan. Ograniczanie się tylko do masowego stania 45 min. w tygodniu na mszy nie ma przyszłości. Skoro nie ma ilości, to niech będzie jakość ;-)

================================================== ======

Illargui napisał(a):
A tak w ogóle dyskutowanie o religii, czyli sprawie dość intymnej na forum jest dla mnie dziwne.
Zaczyna się na dziwieniu się publicznej dyskusji o przynależności do wspólnoty, a kończy na zakazie noszenia symboli religijnych Kościół to wspólnota wielu ludzi, a nie intymne przeżycie.

========
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 08.05.2009 o godz. 14:23.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.05.2009, 10:58
Chodze 2 razy w roku i mnie wystarcza.
..
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 07.05.2009, 11:12
Illargui napisał(a):Wyświetl post
Strasznie mnie wkurza to pouczanie jednych przez drugich, a w końcu jesli:
- wierzysz w Boga to ok, to Twoja sprawa i bez sensu jest do wiary przekonywać tych, którzy jej nie odczuwają,
- nie wierzysz - to też Twoja sprawa i bez sensu jest toczyć wywody do osób wierzących udowadniając im jakim absurdem jest wiara. A już nabijanie się ateistów z osób wierzących jest szczytem prostactwa.

Nie zwykłem się nabijać z nikogo jeśli chodzi o jego wiarę (no może poza moherami ) gdyż jest to prywatna sprawa każdej osoby. Moja dziewczyna jest wierząca i praktykująca, w ogóle mi to nie przeszkadza, nie próbuje jej przekonywać do moich racji gdyż jak słusznie zauważyłeś jest to bez sensu w obie strony. Albo się to czuje wewnątrz albo nie, tak to widzę w dużym uproszczeniu.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.05.2009, 01:37
Ktoś wyzej napisale o Kosciele, ze jawi mu sie niczym komuna: jest jedyną,słuszną drogą i za krytyke czeka cie chłosta(a raczej teraz to co najzywej połajanka). Albo wierzysz we wszytsko albo w nic....Teraz chyba wiadomo skąd takie a nie inne podejscie do Kosciola Katolickiego wielu Polakow.
A'propos nauki i Kosciola: wiecie gdzie bbylaby ludzkosc gdyby nauczanie ozstalo dalej w rekach "kaplanów" Bylaby tam gdzie jest ciemno!
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 09.05.2009, 01:51
dzisiaj jechałem z kumplem po 23;00 przez miasto prawym pasem, lewym przed nami jechało auto marki Rover.

Z lewej przez skrzyżowanie jechał bus. Wjechał na lewy pas ( lewym jechał Rover ),
Więc Rover zjechał na prawy, ale w tym samym czasie zrobił to bus..

Więc rover będą blisko busa odbił szybko jeszcze w lewo...zapieprzył o krawężnik, odbił się w prawo i przyje*ał tak mocno w słup , że auto postawiło pod jakimś kątem 45 stopni....

Dramatycznie to wyglądało...odrazu pod 112 i 999 dzwoniliśmy... jedna z pasażerek nieprzytomna...krwotok z nosa, leży nieprzytomna na chodniku...znieczulica ludzi...nikt się nie zatrzymał żeby pomóc....eRka jechała 15 minut.....

tak myślę sobie teraz tak na spokojnie, że to mogłem być ja i mój kumpel...
Przecież to my jechaliśmy lewym pasem, zjechaliśmy jak Rover nas dogonił....

Chyba Bóg jednak istnieje, bo ma mnie w swojej opiece ?
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 09.05.2009, 02:19
kaftan napisał(a):Wyświetl post
.

Chyba Bóg jednak istnieje, bo ma mnie w swojej opiece ?
Gdyby takie to proste było to nie czytałbyś codziennych informacji że jeden najebus wbił się w 'fiata punto' którym jechała rodzina i 3 trupy po drugiej stronie a on lekkie obrażenia a chyba nie myślisz że Bóg jest tak wybiórczy że Ciebie ocalił a dobrych kilka rodzin, ginących dziennie w wypadkach bez żadnej własnej przyczyny, ma w dupie?

sory za spłaszczanie tematu ale gdzie ja 'Boga' - w definicji podawanej przez wszystkie religie , nie widzę i nie wierze w niego, to nawet jeśli bym się mylił to on nie jest od tego by ingerować w Twoje życie/chronić Cie itp...miałeś po prostu farta albo co bardziej prawdopodobne nie miałeś niefarta.
A co do podróżowania naszymi zajebistymi drogami to zazdroszczę kierowcą tirów oraz tym których stać na prawdziwą terenówkę - gwarantuje to większą skuteczność na drodze niż wszystkie modlitwy razem wzięte
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 09.05.2009 o godz. 02:30.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.05.2009, 06:32
biały katol homofob obrzucany gównem słyszący coraz częściej inwektywy ze strony lewackiej jaki to kościół jest i jaka to religia jest
moje własne przemyślenia i podchodzenie do wiary zostawiam tylko osobom które ufam i są dla mnie bliskie

dziekuje za uwage
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 09.05.2009, 07:20
marian3a napisał(a):Wyświetl post
skoro już mowa o wychowywaniu dziecka bez Boga to co myślicie na temat religii w szkole ... dziecko w wieku 8-10 lat nie rozumie pewnych spraw...
przez co lekcje religii i sprawa jej zrozumienia często wyglądają mniej więcej >tak

Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.05.2009, 07:36
Dostuffca trafiles w sedno. Ja dokladnie tak to pamietam. KSiadz walczyl z nami przez pierwsze iles tam katechez, aby mlodzianie pojęli 3 osoby boskie , a na koniec powiedzial, ze najlepiej bedzie dla nas--przyszłych"komunistów" , abyśmy nauczyli się na pamięć i wtedy otrzymamy możliwość przystąpienia do komunii św. Bo jakoś nikt nie mogl zrozumiec jak Bog moze byc w trzech osobach i po co(!!!) mu 3 osoby jak i tak prawda wiary brzmi: JEST JEDEN BÓG.
Taka dygresja..Gdy moj pradziadek wyszedł z Oświęcimia po 5 latach(!!!!)obozu i następnie przeżyciu drogi śmierci na zachod jakie mu zafundowali nazisci po ewakuacji obozu to stwierdził: Boga nie ma, skoro dopuśćił do takiej zbrodni...
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 09.05.2009, 08:19
kaftan napisał(a):Wyświetl post
to tak jak ja.

dodałbym, że kościół należy opodatkować i rozliczać z tych samochodów, co to księża sobie kupują z pieniędzy z tacy i parkują potem pod plebanią...
zgadzam się...dobry system jest w Niemczech.
Cytat:
btw. Boga moim zdaniem nie ma - gdyby był, nie pozwoliłby na te wszystkie wojny, mordy ludności, głód na świecie, epidemie itd...
To my, a nie Bóg decydujemy jak wygląda nasz świat.

Cytat:
Przykładowo, jest sobie małzeństwo X, rodzi im się dziecko...które umiera odrazu po urodzeniu...

I tacy odchodzą z tego świata, nieświadomi niczego, dzieciątka które imienia jeszcze nie miały, a gwałciciele, seryjni mordercy żyją dalej... i czemu Wasz Bóg zabiera niczemu nie winne dziecko, a nie tego morderce ? ...

nie wiadomo jak Bóg patrzy na takie dzieci...pewien ksiądz mi kiedyś mówił, że inne jest spojrzenie Boga na ludzi którym nie dane było doświadczyć wiary...np. innowierców, czy mieszkańców regionów świata gdzie nauczanie o Bogu nie dotarło, niż na nas, którym ta wiara została w pewien sposób przedstawiona.Możliwe że te dzieci również doznają zbawienia.

Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Taka dygresja..Gdy moj pradziadek wyszedł z Oświęcimia po 5 latach(!!!!)obozu i następnie przeżyciu drogi śmierci na zachod jakie mu zafundowali nazisci po ewakuacji obozu to stwierdził: Boga nie ma, skoro dopuśćił do takiej zbrodni...
mylisz się, to ludzie dopuścili do takiej zbrodni...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.05.2009, 08:50
kilka lat temu szliśmy z kumplem z mocno zakrapianej imprezy.Postanowiliśmy sobie skrócic droge przez tory kolejowe w nieoznakowanym miejscu , po drodze coś mnie jednak tkneło żeby wejśc do całodobowego sklepu żeby sobie kupic jakaś wode mineralną na rano na kaca i karte do telefonu.Troche sie w tym sklepie zagadałem ze sprzedawczynią a w tym czasie mój kumpel nie mogac sie na mnie doczekac poszedł do domu sam przez te tory kolejowe.Rano sie dowiaduje że go pociąg rozjechał.On był katolikiem, głęboko wierzącym ja od lat do kościoła nie chodziłem.Wydaje mi sie że wiec że Bóg nie ingeruje w nasze przyziemskie sprawy.Wszytskim rządzi przypadek.
Odpowiedz cytując
puszek06
Banita

Od: 11.2008

Stary 09.05.2009, 09:23
A. Mello miał taką przypowieść

Uczniowie spytali się mistrza - Mistrzu, czy jest Bóg
- nie - odparł Mistrz
AAA więc nie ma go?
- też nie - powiedział mistz..
- zaraz zaraz - to jest czy go nie ma w koncu - spytali poddenerwowani uczniowe
Mistrz odparł - nie ma pytania

Wszysyc rozkminiają o Bogu a nie rozumieją drugiego człowieka - ja się mniej więcej tym kieruje w życiu, że i tak prawdy nie poznam, wieć nie mówie co chce Bóg, jaki jest i komu kibicuje

Co do samego Anthonego Mello polecam jego ksiązki - rewelka, B16 uznał jego książki za obraze kościoła, za hanbe itd - polecam przeczytac bo kolo pisał rewelacyjnie
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 09.05.2009, 09:35
Proud napisał(a):Wyświetl post
zgadzam się...dobry system jest w Niemczech.

To my, a nie Bóg decydujemy jak wygląda nasz świat.

mylisz się, to ludzie dopuścili do takiej zbrodni...
Katolicyzm nie jest deistyczny jak sugerujesz,ale jest teistyczny.

Nie wierzę w Boga. Wierzę w ludzi.
Odpowiedz cytując
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 09.05.2009, 10:06
Ja osobiście wierzę w Boga, ale nie jestem wyznawcą żadnej religii.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 09.05.2009, 10:33
mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Katolicyzm nie jest deistyczny jak sugerujesz,ale jest teistyczny.
Może katolicyzm rzeczywiście nie jest deistyczny(przynajmniej oficjalnie), ale na pewno nie wyznaje zasady że Bóg za dobro nagradza, a za zło karze...przynajmniej za życia ziemskiego. To tylko małe dzieci tak straszą, albo ksiądz wiernych w kazaniu...co moim zdaniem jest błędne.

może cały ten nasz zły Świat jest dla nas pewną próbą...i stanowi kontrast dla Nieba, które ma być nagrodą...ja to tak rozumuję. Nie wiem czy dobrze, czy źle, ale tak mi się wydaje.

mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzę w Boga. Wierzę w ludzi.
ja też wierzę w ludzi...dlatego sugerowałem, że to ludzie sami sobie zgotowali taki los. Uważam nawet, że nawet jak ktoś nie wierzy w Boga, a jest dobrym człowiekiem i żyje "etycznie" znajdzie nagrodę w niebie. Wbrew naukom Kościoła ziemskiego. Ja w to wierzę.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów