The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2009, 19:04
Krissu napisał(a):Wyświetl post
To wszystko o ile się nie mylę wycinki ze Starego Testamentu. Chrześcijaństwo bazuje na Nowym.
Pomyliłeś KK z judaizmem kolego sympatyczny.

Takich różnic jest więcej np w ST jest wyraźnie napisane "Oko za oko, ząb za ząb", ale Jezus powiedział "Jeśli ktoś uderzy Cię w policzek nadstaw drugi."
Chrześcijaństwo odrzuca ST? Uważa, że Bóg, który tam się wypowiadał nie był prawdziwym Bogiem?
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 06.05.2009, 19:06

Takich różnic jest więcej np w ST jest wyraźnie napisane "Oko za oko, ząb za ząb", ale Jezus powiedział "Jeśli ktoś uderzy Cię w policzek nadstaw drugi."
Z tego, co sie orientuje, to jest to cytat z kodeksu hammurabiego, a nie ze starego testamentu
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 06.05.2009, 19:11
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
Z tego, co sie orientuje, to jest to cytat z kodeksu hammurabiego, a nie ze starego testamentu

A kto by sie takimi szczegolami przejmował...Poplatanie z pomieszaniem + wyrwane z kontekstu maksymy tyle na ogół jest warta wiara
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 06.05.2009, 19:14
Moja autentyczna sytuacja- ksiadz sie mnie pyta czy współżyje z moją dziewczyną i czy zabawiam sie własnym ciałem. Może mi to ktos racjonalnie wytłumaczyc po co ksiadz zadaje takie pytania
Piotrze R. Legendo Kuchenkorza - Pozdrowienia do Więzienia...
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 06.05.2009, 19:15
mhl_pl napisał(a):Wyświetl post
Moja autentyczna sytuacja- ksiadz sie mnie pyta czy współżyje z moją dziewczyną i czy zabawiam sie własnym ciałem. Może mi to ktos racjonalnie wytłumaczyc po co ksiadz zadaje takie pytania

Ja wiem,zeby miec wplyw nawet na najbardziej intymne aspekty twojego zycia.Oni sie wpychaja w kazda dziedzine zycia ,zeby zdobyc wladze umyslowa nad ludzmi
Odpowiedz cytując
Kondipr
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 06.05.2009, 19:15
Podobasz mu się i jest zazdrosny ... co Ty nie wiesz, że ksiądz to inaczej pedał?
"Od zawsze na zawsze w pamięci niepokonani" ; "Wiara czyni cuda" ; "Nikt nie wymaga od Was......." ; " Na Reymonta wychowani......."
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:17
Na temat nadstawiania drugiego policzka ja slyszalem ze chodzi o to : gdy ktos cie uderzy to zeby nadstawic drugi policzek aby ten napastnik miał okazje pocalowac i przeprosic. Podczas kazania w kosciele ksiadz tak to tłumaczył
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.05.2009, 19:18
Potem on bedzie trzepal kapucyna na mysl co mu powiedziales albo zabawi sie tak samo bo moze nie umiec
,
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:18
Kondipr napisał(a):Wyświetl post
Podobasz mu się i jest zazdrosny ... co Ty nie wiesz, że ksiądz to inaczej pedał?
Oczywiscie ze wiem. Zastanawialem sie tylko czy nie ma bardziej racjonalnego wytlumaczenia na zachowanie gosci w czarnych sutannach.
Odpowiedz cytując
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 06.05.2009, 19:19
u mnie różnie bywało z wiarą katolicką począwszy od gorliwego ministranta przez zarobkową przyszłość lektorską skończywszy na wyrzuceniu mnie z tej organizacji następnie bunt przeciwko księżą i całemu złu KK po dzień dzisiejszy, umiarkowaną wiarę opratą nie na "prawdzie" głoszonej przez księży ale na sumieniu i pozytywnych wartościach, uczęszczam raz na miesiąc średnio do Polskiego Kościoła na emigracji i muszę przyznać że jest dosyć duża różnica w prowadzeniu Liturgii przez księdza. czytania są takie same ale są pewne szczegóły które są prowadzone w inny sposób. Inne jest podejście księdza do uczestników, odbiorców jego kazań i organizacja życia duchownego w parafii .
Ale błędem jest ocenianie Wiary w Boga na podstawie księży bo to nie o to chodzi...
uważam że można być dobrym człowiekiem nie będąc wyznawcą księży którzy mają chore i czasami urojone paranoje . Przykładów można podać tysiące. Każdy napewno sie spotakł z nadinterpretacją księdza ale on nie może być wyznacznikiem wiary jest tylko osobą która ma za zadanie głosić prawdę o objawieniu. Od nas i naszego sumienia i własnej wartości zależy jakimi będziemy ludźmi. Wszystko w naszych serach i głowach
Ostatnio edytowane przez marian3a : 06.05.2009 o godz. 19:23.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:20
Podczas spowiedzi?
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 06.05.2009, 19:20
jova napisał(a):Wyświetl post
Chrześcijaństwo odrzuca ST? Uważa, że Bóg, który tam się wypowiadał nie był prawdziwym Bogiem?
Nie odrzuca.
Jezus zrewidował ST.
Też.
Księga rodzaju i przymierze Boga z Noem. Nie jest dosłownie tak powiedziane, ale to o to chodzi.
Później Jezus mówi:
Cytat:
Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!
EDIT:
Księga Wyjścia:
Cytat:
(...)Jeśli zaś poniesie dalszą szkodą, to wtedy da życie za życie, rękę za rękę, oko za oko, ząb za ząb
AS82 napisał(a):Wyświetl post

A kto by sie takimi szczegolami przejmował...Poplatanie z pomieszaniem + wyrwane z kontekstu maksymy tyle na ogół jest warta wiara
Tego nie skomentuję.
No tak jest.Sadze ze wiekszosc zdeklarowanych katolików nie przeczytało wogole Biblii.Znaja jakies wybiorcze maksymy ,ktore w zyciu codziennym i tak sa nie do wdrozenia w zyciu ,a ten przyklad ze nie wiedza czy cos jest z Kodeksu Hammurabiego czy z Biblii to dobry dowod

Łyso?
Ostatnio edytowane przez Krissu : 06.05.2009 o godz. 19:31.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:22
felipe napisał(a):Wyświetl post
Podczas spowiedzi?
Tak podczas spowiedzi. To była jedna z moich ostatnich spowiedzi bo stracilem zaufanie do kosciola. Wierze Tylko w Boga i zawsze bede to powtarzał.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 06.05.2009, 19:22
Tego nie skomentuję.
No tak jest.Sadze ze wiekszosc zdeklarowanych katolików nie przeczytało wogole Biblii.Znaja jakies wybiorcze maksymy ,ktore w zyciu codziennym i tak sa nie do wdrozenia w zyciu ,a ten przyklad ze nie wiedza czy cos jest z Kodeksu Hammurabiego czy z Biblii to dobry dowod
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.05.2009, 19:23

Ja wiem,zeby miec wplyw nawet na najbardziej intymne aspekty twojego zycia.Oni sie wpychaja w kazda dziedzine zycia ,zeby zdobyc wladze umyslowa nad ludzmi

... nauki przedmałżeńskie....

nie wiem co o tym myślicie ale dla mnie to lekko... żenujące?
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
Odpowiedz cytując
dawidTS
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.05.2009, 19:24
mhl pl - no chyba to jest oczywiste ksiądz musi zrobić szczegółowy wywiad podczas spowiedzi ,nam ksiądz tłumaczył tak że podczas spowiedzi rozmawiamy z BOGIEM za pośrednictwem spowiednika,więc jeżeli chcesz przystąpić do komunii musisz się całkowicie wyspowiadać ze wszystkich grzechów .Sam nie lubię spowiedzi ale jak przychodzi co do czego to mówię wszystko bo przystąpić do komunii z jakimiś grzechami nie dam rady(sumienie mi nie pozwoli )
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:24
Ni_Ma napisał(a):Wyświetl post
... nauki przedmałżeńskie....

nie wiem co o tym myślicie ale dla mnie to lekko... żenujące?
Ciekawe skad niby ksieza maja cokolwiek wiedziec o małżenstwie seksie dzieciach itd
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 06.05.2009, 19:25
Tak podczas spowiedzi. To była jedna z moich ostatnich spowiedzi bo stracilem zaufanie do kosciola. Wierze Tylko w Boga i zawsze bede to powtarzał.
a po co tam byłeś?

Mam wrażenie, ze ludzie buduja swoje ego na tym, że nie chodzą do kościoła

no panowie bogato.
PS jak byś poszedł następny raz(np. ślub ci się trafi i cie rodzice zmuszą do kościelnego) to nie zapomnij wspomnieć ze chcesz mordować naszch krakowskich żydów
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:26
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
a po co tam byłeś?

no panowie bogato.
PS jak byś poszedł następny raz(np. ślub ci się trafi i cie rodzice zmuszą do kościelnego) to nie zapomnij wspomnieć ze chcesz mordować naszch krakowskich żydów
Jestem kolekcjonerem
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 06.05.2009, 19:27
Spowiedz dla mnie to czysta socjotechnika i pokazanie kto tu rzadzi . Pierwsza spowiedz ma miejsce bodaj w wieku 7 lat ,przy okazji Komunii Św,wiec ja sie pytam jakie grzechy ma 7 letnei dziecko ? Ze nie posprzatalo pokoju ? Po drugie sam fakt ze spowiadajacy kleczy ,a ksiadz siedzi jest czysto socjotechnicznym chwytem ,zeby pokazac ze jestes tym "gorszym"
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

pan_premier napisał(a):Wyświetl post
Mam wrażenie, że ludzie budują swoje ego na tym, że chodzą do kościoła i cisną tym którzy nie chodzą

Księża o seksie. Wierzycie w to że nie stukają sobie na boku?

Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Ciekawe skad niby ksieza maja cokolwiek wiedziec o małżenstwie seksie dzieciach itd
Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie to nie tylko księża je prowadzą. Tematy o seksie, dzieciach itp. prowadza ludzie świeccy.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:28
No to miał prawo Cię o to zapytać Seks z dziewczyną jest grzechem. a pytanie o częstotliwość ma sens - jest różnicą między tym jak raz prześpisz się z panną, a tym jak współżyjecie kilka razy w tygodniu od pół roku.

Tyle. NIe podoba się - nie ma przymusu wiary.
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:28
pan_premier mało precyzyjnie odpowiedzialem - kolekcjonuje szaliki
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 06.05.2009, 19:29
Tak, jak już pisałem, bardzo często spotkania takie prowadzą zwykli ludzie, świedzcy (jak to sie pisze? ), którzy na ten temat mają pojęcie
Odpowiedz cytując
dawidTS
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.05.2009, 19:29
Spowiedz dla mnie to czysta socjotechnika i pokazanie kto tu rzadzi . Pierwsza spowiedz ma miejsce bodaj w wieku 7 lat ,przy okazji Komunii Św,wiec ja sie pytam jakie grzechy ma 7 letnei dziecko ? Ze nie posprzatalo pokoju ? Po drugie sam fakt ze spowiadajacy kleczy ,a ksiadz siedzi jest czysto socjotechnicznym chwytem ,zeby pokazac ze jestes tym "gorszym"
a wiesz o tym ,że jeżeli masz taką wewnętrzna potrzebę możesz się wyspowiadać w inny sposób?otóż ,podejdź do księdza i zacznij z nim poważną,szczerą rozmowę na koniec poproś o rozgrzeszenie i to wszystko(często tak ludzie spowiadają się na np pielgrzymkach )
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.05.2009, 19:30
Nie odrzuca.
Jezus zrewidował ST.
Serio?
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."
To (zgodnie z Ewangelią wg św. Mateusza) powiedział pewien Jezus. Może słyszałeś o kimś takim?
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Stary 06.05.2009, 19:30
felipe a twoim zdaniem nie powinno byc jakiejs granicy, nazwijmy to przyzwoitosci i dobrego smaku co ma ksiadz do tego czy stukam panne czy nie
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 06.05.2009, 19:31
dawidTS napisał(a):Wyświetl post
a wiesz o tym ,że jeżeli masz taką wewnętrzna potrzebę możesz się wyspowiadać w inny sposób?otóż ,podejdź do księdza i zacznij z nim poważną,szczerą rozmowę na koniec poproś o rozgrzeszenie i to wszystko(często tak ludzie spowiadają się na np pielgrzymkach )
Dzieki ,wole isc do psychologa
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.05.2009, 19:31
ja_ka_ napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie to nie tylko księża je prowadzą. Tematy o seksie, dzieciach itp. prowadza ludzie świeccy.
nie wszędzie tak jest..
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów