|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
ja kończę wos a z polaka zaczynam modernizn, ale wszystko przydałoby się jeszcze raz powtórzyć. DO anglika z podstawy się nie ucze
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
![]() Dobrze że historii tyle osób nie wzięło ![]() ![]()
Nie pytaj mnie o nią, znasz ją doskonale,
Nie pytaj co Tobie da lecz co Ty możesz zrobić dla niej, Codziennie w innym stanie ją spotykasz Lecz czujesz tylko dumę gdy ktoś o Wisłę Cie zapyta... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ja jestem i w połowie materiału z wosu, i w połowie przerabianych lektur. Prezentacji jak nie było tak nie ma
![]() ![]() |
|
|
|
Oficjalny piknik
Od: 06.2004
Offline |
|
|
A jakie macie tematy prezentacji jeśli można wiedzieć?
Mój to: "Współczesne utwory muzyczne głosem młodego pokolenia XXI wieku. Przekaż ich przesłanie ideowe na podstawie analizy wybranych tekstów. " |
|
|
|
Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Powiem Wam, że przed maturą niczego nie przypominałem. Szedłem totalnie wyluzowany. W sumie dostałem się tam, gdzie składałem papiery, ale teraz zmieniłbym decyzję o kierunku
Szkoda, że zabrakło mi 4% z angielskiego, wtedy studiowałbym filologię hiszpańską :/ Ehhhhh :/Lupo: Powiem Ci, że miałem podobny temat. "Analiza tekstów zespół muzycznych", coś w ten deseń ;] Pisałem to w dzień prezentacji, oczywiście miałem maxa. Temat banalny, bo w zasadzie wybierasz teksty, których słuchasz na co dzień Powodzenia
Ostatnio edytowane przez kubryc : 30.04.2009 o godz. 21:03.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
A ja swoją prezentację właśnie skończyłam pisać
) KrakowaA co do materiału,to cóż...z angielskiego mimo rozszerzenia uczyć się za wiele nie będę,polski jak to polski,zadań z fizyki ile bym nie zrobiła,to i tak popełniam te same błędy,najlepiej mi idzie z chemią,a z biologii to z zoologią się chyba do 11 nie zdąże zaprzyjaźnić ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I tu: Iliada, Pieśń o Rolandzie, Krzyżacy, Potop, Reduta Ordona, Kamienie na szaniec. Ale kolega zapewne się uczył regularnie w liceum, bądź chociaż uważał na lekcjach ![]() ![]() |
|
|
|
Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
No wiesz, chodziłem do prywatnego liceum, w którym liczba uczniów w jednej klasie oscylowała w granicach 14 osób maksymalnie
Siłą rzeczy trzeba było uważać ;] W dodatku na przedmiot, z którego zdawałem maturę, chodziło 5 osób ![]() |
|
|
|
Oficjalny piknik
Offline |
|
|
To ja dodam może, że analizuje teksty:
Maria Peszek - "Maria awaria", Czesław Śpiewa - "Maszynka do świerkania", Lenny Valentino - "Dla taty" i Myslovitz - "Mieć czy być". |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Maturzyści zdający geografię gdzie się wybieracie? Orientujecie się mniej więcej na temat progów ? Ja myslałem o AGH ale to się jeszcze zobaczy : )
I jeszce pytanie do WOSowców podstawowych Jakie konflikty i jakie organizacje są w zakresie podstawowym?pirat.z.karaibów nie martw się nie jesteś sam : )
Ostatnio edytowane przez piter116 : 30.04.2009 o godz. 21:30.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
konflikty na tle etnicznym, religijny, rasowym, o surowce, polityczne. Czyli od drugiej połowy lat `90-, czyli od Jugosławi po Czeczenie, Afrykę, Afganistan,Pakistan, ETA, IRA, Al-Kaida itd. ![]()
|
|
|
|
I am what I am
Offline |
|
|
ja mam taki temat: WIELCY I ORGINALNI PISARZE. OM?W ZAGADNIENIE, ANALIZUJĄC WYBRANE UTWORY LITERACKIE JEDNEGO Z WYBRANYCH PRZEZ SIEBIE PISARZY I ODPOWIEDZ NA CZYM POLEGA ORGINALNOŚĆ JEGO LITERATURY ?
Wybrałem Hemingwaya ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obecnie przerabiam Granicę. Gdyby pytali na maturze o główne wątki w tym utworze, napisałbym bez wahania- seks i śmierć
![]() Jak bardzo musi nudzić się człowiekowi żeby napisać taki utwór ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2006
Offline |
|
![]()
TYLKO WISŁA
|
|
|
|
I am what I am
Offline |
|
|
fakt faktem ferdydurke jest niedojebana! Wogóle Gombrowicz to jakiś psychol!
ja dzisiaj zrozumiałem o co kaman w dziadach ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
a mnie tam Ferdydurke się podobało
nie podobają mi się tylko wątki pedalskie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Ale trzeba przyznać, Gombrowicz dobrego dilera miał. ![]() |
|
|
|
Oficjalny piknik
Offline |
|
|
Ferdydurke jest okej!
Co trzeba było wypalić żeby Wesele napisać? A konkretniej to ten motyw z ukazywaniem się zjaw.. (OO) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Teraz zatańczymy Tango! Zostaną jeszcze Chłopi, Dziady, Nad Niemnem, Nie-Boska komedia, Lalka, Ludzie bezdomni, Ferdydurke, Dżuma, Nowele K. i O., Opowiadania Borowskiego, Pan Tadeusz, Potop, Wesele, Zbrodnia i kara, Zdążyć przed Panem Bogiem, Przedwiośnie, Inny świat. Pocieszające fakty: pierwsze cztery utwory - znajomość podanych fragmentów, trzy ostatnie - kwestia powtórzenia
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 30.04.2009 o godz. 22:11.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Dla mnie to nawet Reymont nic interesującego nie napisał. Ale już taka jestem antylekturowa i twierdzę,że one nic specjalnego do mojego życia nie wnoszą.
A przy czytaniu Ferdydurke to pamiętam,że się śmiałam,bo im więcej czytałam,tym mnie rozumiałam ![]() "Pan Tadeusz" w poniedziałek jak najbardziej! Bo to jeszcze w gimnazjum było - Aro dla mnie byle nie Potop, Nad Niemnem i Granica ed: A wogle to stawiam,że będzie Król Edyp, a co! ![]()
Ostatnio edytowane przez unpredictable_wislaczka : 30.04.2009 o godz. 22:16.
![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dupa, nie Pan Tadeusz! A sio!
Pirat - każda z poniższych (poza Kordianem) - jak najbardziej
Ostatnio edytowane przez Aro1234 : 30.04.2009 o godz. 22:13.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Makbet, Wesele, Przedwiośnie, Kamizelka, Kordian, Gloria Victis- to są koty
Ale znając szczęście naszego rocznika, zarzucą nam jakimiś Dziadami albo innymi Lalkami. ODPUKAĆ!!! ![]() |
|
|
|
Oficjalny piknik
Offline |
|
|
Lalka w tamytm roku była, więc myślę, że w tym coś innego powinni dać
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Co podchodzi pod 'prosty list formalny z angla'?
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tango, kolejna psychodela.
Po co oni to pisali?!
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 30.04.2009 o godz. 23:15.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale po ch. obstawiać Panie i Panowie ?
To nie totolotek żeby coś takiego obstawiać sobie.. Możecie oczywiście, nikt Wam nie broni..ale to nie typer orange ekstraklasy ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Kochanowski z miłą chęcią, Dziady też jak dla mnie mogą być. Tylko nie Lalka, Chłopi, Nad Niemnem, Ferdydurke albo Granica - nie potrafie się do nich przekonać.
Obstawiam tak: Krasicki i obawiam się że mogą dac coś albo z II wojny światowej albo coś o Żydach typu Mendel Gdański. ![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|