|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Mam nadzieję że komuś to pomoże. Lista lektur których nie było nigdy na maturze:
Kochanowski - fraszki i treny Morsztyn - wiersze Naborowski - wiersze Krasicki - bajki Mickiewicz - romantyczność, dziady cz.III Słowacki - Kordian Norwid - wiersze Orzeszkowa - Gloria victis Konopnicka - Mendel Gdański Prus - Kamizelka Sienkiewicz - Quo Vadis Wyspiański - Wesele Gombrowicz - Ferdydurke Borowski - opowiadania Herling-Grudziński - Inny świat Leśmian - wiersze Tuwim - wiersze Pawlikowska-Jasnorzewska - wiersze Miłosz - wiersze Baczyński - wiersze Mrożek - Tango Krall - zdążyć przed panem bogiem Sofokles - król edyp Molier - świętoszek Dostojewski - zbrodnia i kara Conrad - Jądro ciemności Camus - dżuma Było, ale dawno: Prus - Lalka Reymont - Chłopi Żeromski - ludzie bezdomni żeromski - przedwiośnie Nałkowska - granica Różewicz - wiersze Herbert - wiersze Pozdro Powód: Bo w Krakowie, w Krakowie, w Krakowie, gdzie najlepsi kibice w Polsce są...
Ostatnio edytowane przez Mistel : 29.04.2009 o godz. 18:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
polski mam 8 a angielski 25 ale co za godziny, jeden na 16.20 a drugi na 17.40kaftan możesz. U nas dziewczyna w zeszłym roku pisała geografię, a w tym wymyśliła sobie biologię. naprawdę tylko ja piszę takie głupie przedmioty? ![]() A jeszcze co do lektur, to raz w jakimś roczniku byli Chłopi na próbnej i na majowej też im dali,więc to chyba niestety ciężko przewidzieć... ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ja musiałem interweniować u dyra z którym mam dobra komitywę
-4 polak p -5 angol p -11 biola r -13 polak ustny -14 fiza r i angol ustny -15 chemia r Streszczenia większości czytam z repy do polaka a szczegółowe to robię z Lalki Chłopów(porażka na maxa ) , Przedwiosnia i może Dżumy ( wg. jedna z lepszych lektur.). Jak bedzie wiersz to równiez mam o jeden temat mniej ![]() www.klp.pl/ dobrze opracowane ,szczegółowe streszczenia lwiej częsci lekur ![]()
Let other people be who they want to be. Remember, someday, somehow U can be in the minority ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mistel - Sienkiewicz - Quo Vadis - tego nie ma w kanonie ;p
8 maja wolne mówisz ? a wyniki to co ? miesiąc stresu ponad ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
|
Viva Mauro!
Offline |
|
|
Widzę, że większość WOS i geografie zdaje zreszta ja też
Ja z geografii właśnie vademecum skończyłam czytać i teraz powtóreczki A co do polskiego to modle się o Chłopów lub Wesele ![]() ![]()
"Zawodnicy odchodzą, a miłość do klubu pozostaje na zawsze..." Ola7
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
P.e.c.h - a jak nie zdam tej historii rozszerzonej, to w ogóle mi nie rzutuje na niczym co nie ?
Bo to i tak dodatkowy , czwarty przedmiot więc luzik ? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Ja mam przeczucie, że będzie: Przedwiośnie, Ferdydurke bądź Inny Świat. Ewentualnie Granica.
Oczywiście na podstawowej. Jakoś spokojnie na razie i nie sądzę, że będzie inaczej. Bardziej przed meczem się denerwuje i większe napięcie, że Nasza Wisła gra. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
poza tym słyszałem że dużo osób zobowiązuje się do poprawiania a potem w ogóle nie podchodzi, musieli by im wszystkim cofnąć matury... Raczej tak nie jest ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no to spoko, dzięki za info.
a tak w ogóle to powiedzcie mi, ale tak szczerze ( o ile można liczyć na szczerość kogoś, przez internet będziecie mieć na maturach pisemnych że tak powiem " pomoce naukowe " ;-) takie małe karteczki, czcionka 4 ? Możecie na pw napisać i gdzie chcecie je umieścić.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
Viva Mauro!
Offline |
|
|
Ściąganie? Nie... po mnie od razu byłoby widać, że ściągam
Szkoda nerwów. Przedwiośnie, Inny Świat ok, ale nie Ferdydurke ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Wszystko byle nie żadne Ferdydurki, Chłopi, Panowie Tadeusze, Dziady ani inne Dżumy. Reszta kot
A już marzeniem to Przedwiośnie. Chociaż łatwym tematem byłby coś na styl "Obraz powstania w blablabla(...)". Szerokie pole manewru- Gloria Victis, Kordian itp. Przyjemny temacik wypracowania.A jeszcze co do nerwów- bardziej denerwuję się przed meczami Wisełki. Teraz luz totalny. Czy to normalne?
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 29.04.2009 o godz. 19:33.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
po co te nerwy Aro1234
? Z czego ? No np. z anglika jak jest ubezpieczenie zdrowotne, podanie o prace i inne słówka które w stresie możesz zapomnieć. A z Polaka ? Pamiętam, że na jednej próbnej był temat mniej więcej taki : porównaj postać X z postacią żony... No i wiesz...musisz widzieć w której powieści była żona , jaka to książka i czyjego autorstwa ( no i która epoka ) bo za to są ważne punkty do zdobycia. Poza tym tak tylko zapytałem ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Ja się nie nerwuje...
![]() Mnie tam takie słówka na angielski nie potrzebne bo pisze rozszerzony ![]() Co do motywów z polskiego to musiałbyś se wszystkie możliwe wypisać , a i tak możliwe , że na "swój" byś nie trafił.. ![]() |
|
|
|
Viva Mauro!
Offline |
|
Bo w sumie polski napisac to napisze jakoś, angielski rozszerzony tak na 60-70% powinnam napisac. Najbardziej się geografii boje, ale to dlatego, że najbardziej mi zalezy. Ogólnie bardziej sie denerwuje meczem z Piastem teraz, ale pewnie stres maturalny przyjdzie niedługo ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja myślę sobie że stres nie przyjdzie. Mam tylko nadzieję że nie przejadę się na zbyt dużej pewności siebie
![]() Pamiętajcie. To tylko matura ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kupcie sobie 2 paczki węgla w tabletkach
a tym co ich nie lubicie, dolejcie do picia swojego środek przeczyszczający i powiedzcie miło : " chcesz łyka " ;D ? ![]()
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
mnie dzisiaj nerw jakiś złapał ... ostatnie korki i życzenie powodzenia ... ehh
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Nie? Ja bym to chciał. Inny świat to ogólnie bajka (na maturze!!!). Nie czytałem żadnego z tych, ale Inny Świat jest pamiętliwy i przejrzysty. ![]() |
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
To ja mam pytanie w sprawie Angielskiego . Da radę jakoś sobie podpowiadać odpowiedzi ? Bo mam kumpla co jest z angielskiego nie do podj***nia i na próbnej coś tam zawsze palcem pokazał odpowiedzi . Na głównej maturze odpowiedzi są pomieszane czy każdy ma takie same i można palcami coś pokazywać ?
Na Polskim Inny Świat i Przedwiośnie i jest OK P.S Komisja non stop chodzi po sali i pilnuje czy można sobie wyciągnąć po cichu telefonik i przeczytać tam jakie odpowiedzi kolega piszę w esku ![]() kaftan tak tak to jest Inny Świat , a ławki się losuje czy przydzielają z dziennika od razu ?
Ostatnio edytowane przez ChomikNH : 29.04.2009 o godz. 20:59.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
mam pytanie co do matury ustnej z anglika;
dostajemy kartkę A4 z trzema punktami: A. RELACJOWANIE B. UDZIELANIE INFORMACJI C. NEGOCJOWANIE Obrazek 2 pytania do obrazka Całość jest na 20 pkt tak ? 6 pkt wystarczy żeby zdać ? Punktacja: A. - - - B. - - - C. - - - Opis obrazka 1 pytanie 2 pytanie Każdy z tych myślników z punktów A,B,C jest na jeden punkt tak ? Czyli za A- 3 PKT B - 3 PKT C- 3 PKT = 9 pkt. Opis obrazka za 6 punktów = 15 pkt i co , każde pytanie jest na 2,5 pkt ? Jak to wygląda ? ChomikNH - matury są wszystkie takie same, każdy ma w takiej samej kolejności pytania, z tym że jak Ty załóżmy siedzisz w środkowym rzędzie ławek ( u mnie będą trzy na auli ) to możesz pokazywać wszystkim i będzie okej, ale jak ktoś siedzi z brzegu, to po skosie komisja raczej to widzi. Ps. Inny Świat jest o tym jak był Grudziński na Syberii ? Jak dostał kurzej ślepoty , jak torturowano tam ludzi i jak mało jedzenia dostawali ?
Ostatnio edytowane przez kaftan : 29.04.2009 o godz. 20:54.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
... gratuluję, matura zaliczona. Do widzenia. ![]() Tak, o to właśnie chodzi. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
eh... tak na chłopski rozum napisałem, nie będę się rozwodził o książce o tematyce obozowej o 22... tak mniej więcej napisałem ocb w niej, czy to aby ta na pewno. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Z angielskim to jest tak że wybierasz sobie zestaw(losujesz) z iluś tam ,siadasz masz chyba 5 minut na przygotowanie się,o ile się nie mylę można robić sobie notatki(odpowiedzi na pytania w rozmówkach
) ,i masz obrazek na drugiej strony zestawu.Później gość się ciebie pyta co chcesz najpierw obrazek czy rozmówki i wybierasz sobie,opiszesz obrazek to zada ci 2 pytania do niego ,ich chyba nie widzisz (może gdzieś tam są na zestawie ja ich nie widziałem),wiec odpowiadasz od razu- jak zdasz obrazek na max to zdajesz maturę bo to już jest 6 pkt ,później rozmówkitak miałem na próbnej ;] Cytat:
Ostatnio edytowane przez South : 29.04.2009 o godz. 21:09.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Takie małe marzenia dotyczący pytań odnośnie lektur. Byłoby elegancko gdyby takie zadawali ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no ale jak rozmówki są punktowane ?
Tak jak powiedziałem ? każdy z 9 myślników, na 1 pkt. Czyli wystarczy że z Tych punktów A,B,C ( 9 myślników ) Odpowiem na 6, to już zdałem. Bo mam 6/20 , więc to jest chyba 30 % ?Pytania do obrazka ma komisja, mnie się zawsze pytali od którego punktu A,B czy C chce zacząć nigdy od obrazka. Zresztą nie ważna kolejność, chodzi o to, ile muszę powiedzieć,żeby mieć pewność że zdałem ? pirat.z.karaibow - a to wybacz. odebrałem to jako aluzję, to mojej bądź co bądź prostackiej wypowiedzi. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
TYLKO WISŁA