The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PauL
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.04.2009, 21:29
Cytat:
Jedyna uwaga jak ktoś sie boi lektur to lepszy jest poziom rozszerzony z polaka bo tam ledwo co z lektur jest trzeba umiec cos samemu opisac
Podstawowy podobnie. Jest fragment i trzeba na jego podstawie napisać wypracowanie. Nawet odwołania do całości nie wymagają.

Cytat:
Fakt, że dopiero matura za 2 lata...

Edukuję się ktoś na UJ (historia) ? i jak ;>]
Edukuję się. Jak ? Każdy przypadek jest inny, więc ciężko powiedzieć. Znośnie, rzec można.

Powodzenia dla maturzystów. Jak ktoś ma choć odrobinę oleju we łbie, to zda bez problemu.
TRÓJKOLOROWE BRONOWICE
Odpowiedz cytując
jerry1990
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 28.04.2009, 21:53
Witam wszystkich maturzystów

Ja pisze maturę z polaka angola matmy ---> podstawę + wos i geo rozszerzenie
Nie piszcie mi tu po co mi tyle... bo wiem co robie Geo i Wos to takie moje oczka w głowie ;D gorzej z matmą aczkolwiek na próbnych miałem 40 % ;p z Geo jak nam zrobili próbną to miałem 94 % , tylko nie chwaląc sie jestem dość z niej dobry. Wos to chyba trochę gorzej ale koło 65 % powinno byc

Polski i angol próbne na 60 % więc pozytywnie. Pozdrawiam was wszystkich i życzę wam tak jak sobie aby nam się chciało uczyć bo z tym mam teraz największy problem ;/ Taka piękna pogoda
Odpowiedz cytując
mlynnek
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.04.2009, 22:31
polski (podstawa) -----> czytanie na 15 - 20, z tekstu, który Ci dadzą wyciskasz co może i 60-65% powinno byc. więc sie nic nie ucze.
niemiecki (rozszerzony) ---> nie liczy mi się do niczego (chyba, że się jednak wybiore na AGH) wiec pisze dla rozrywki. Próbne na 80% i 84%
no i gwóźdź programu....majca (rozszerzony) niech Bóg ma nas w opiece

będzie dobrze!

powodzenia!
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 29.04.2009, 10:19
Pilnie poszukuję jakiejś stronki do powtórki z angla, chodzi mi przede wszystkim o wzory i konstrukcje listów.
the end
Odpowiedz cytując
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 29.04.2009, 10:40
http://www.sciaga.pl/tekst/55830-56-formal_letter tu masz formala, z listów jest najważniejszy. Z nieformalnym na pewno sobie poradzisz.
Odpowiedz cytując
Kondipr
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 29.04.2009, 11:07
macie http://axem.pl/matura/
"Od zawsze na zawsze w pamięci niepokonani" ; "Wiara czyni cuda" ; "Nikt nie wymaga od Was......." ; " Na Reymonta wychowani......."
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 29.04.2009, 11:16
wojtek90059 napisał(a):Wyświetl post
Idzie ktoś do Poznania na studia?;>
Śmiej się śmiej ja już 4 rok na emigracji siedzę w poznaniu na akademii ekonomicznej. Na meczu raz na ruski rok straszne
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 29.04.2009, 11:48
KoPer napisał(a):Wyświetl post
Ja zdaje WOS rozszerzony. Pisze tak gdzieś na 60%, ale mogłby być lepiej. Ang podst. to banał i ok. 90%. Najbardziej w sumie boje się polaka, że dadzą jakieś dziady albo wesele i będzie dupa zbita. Generalnie taktyka taka żeby I cz. napisać na gdzieś 15 pkt, a z wypracowania jakoś utłamśić te 6 pkt żeby mieć te 30%

będzie dobrze!

najbardziej po.......o***jest Ferdydurke Gomrowicza i cytat " koledzy gwałcili go w ucho " albo " upupciali go w szkole..."

Dziady;
Gustaw staje się Konradem ( jest wzorowany na Wertera )

Kordian ( jest wzorowany na Wertera )

Cierpienia Młodego Wetera - kolejne emo dziecko, tak jak Kordian i Gustawo - Konrad...

a imiona *****a jeszcze zmieniali sobie w Panu Tadeuszu i w Potopie z Kmicica na Babinicza...

jaaaaaaaaaa...

ale te niektóre książki ryją banie...

w Chłopach Maciej Boryna pukał się z Jagną tak jak jego syn Antek..i oboje chcieli się z nią hajtnąć, a jak udało się to Maciejowi..to go syn pobił w chacie..
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Stary 29.04.2009, 12:04
mb_1906 napisał(a):Wyświetl post
http://www.sciaga.pl/tekst/55830-56-formal_letter tu masz formala, z listów jest najważniejszy. Z nieformalnym na pewno sobie poradzisz.
Dzieki, nieformal to pikuś, gorzej z tymi formalnymi bo jest ich trochę (skarga, podanie o pracę etc.)
the end
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Stary 29.04.2009, 12:57
wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
Pilnie poszukuję jakiejś stronki do powtórki z angla, chodzi mi przede wszystkim o wzory i konstrukcje listów.
OGŁOSZENIE
Przydatne zwroty:
I'm looking for...a job as a..
Szukam pracy jako....
I'm looking for...a flatmate/penfriend.
Szukam współlokatora/kolegi/koleżanki
,z
którym mogłabym korespondować.
The flat is....near/opposite/next to/in...
Mieszkanie jest...niedaleko/naprzeciwko/o
bok/w...

Non-smokers wanted for a flat-share.
poszukuje osoby nie palącej do wspólnego zamieszkania<w wynajętym mieszkaniu>.
For more details,call on...and ask for...Kate/Mark.
W celu uzyskania szczegułów,zadzwoń pod nr...i poproś...Kasie/Marka.
E-mail me at: [email protected]
Wyślij mi tę wiadomość e-mail na adres: [email protected]
LOST/FOUND/FOR SALE/TO LET
ZGUBIONO/ZNALEZIONO/NA SPRZEDARZ?DO WYNAJĘCIA
Ofices/Hause/room to let.
Biura/Dom/Pokuj do wynajęcia.
I found/lost a silver CASIO watch in the park.
Znalazłam(em)/Zgubiłem..srebny zegarek CASIO w parku.
If found,please contact Robert on....0171-123 3456
Jeśli go znajdziesz,proszę skontaktuj się z Robertem pod numerem tel....
Please,phone after 8 p. m.
proszę dzwonić po 8 wieczorem.
S10 reward.
10 dolarów nagrody.
Dood condition/Rarely used/kept in...
W dobrym stanie/rzadko używane/Trzymane w ...

POCZTÓWKA/POSTCARD
Dear Peter/Hi Peter/Peter
Drogi Piotrze/Cześć Piotrze/Piotrze,
Greetings from....
Pozdrowienia z...
I'm in ...now/I'm in the mountains/I'm at the seaside/I'm on the beach now.
Jestem teraz w../jestem w górach/jestem nad morzem/jestem teraz na plaży
I'm having a great time here.
Świetnie się tu bawię.
I'm getting sunburnt now./I'm sunbathing now.
Teraz się opalam.
I'm stayng in a small hotel.
Mieszkam w małym hotelu.
The weather is great/bad.
Pogoda jest świetna/kiepska.
It's raining/snowing/haling now.
Pada deszcz/śnieg/grad<teraz>.
It's warm/cold.It's 20 degrees Celsius.
Jest ciepło/zimno.Jest 20 stopni Celsjusza.
It's cloudy/sunny/windy.
Jest pochmurno/słonecznie/wietrznie

ZAPROSZENIE/INVITATION
Come to...my birthday party!/school disco!
Przyjdż na(do)...moje urodziny!/szkolną dyskotekę!
There's going to be a great party!/It will be great fun!
Będzie świetna zabawa!
I'd like to invite you to...
Chciałbym/chciałąbym zaprosić ciebie na...
The party stars...at 7 p. m. on Saturday,15 th May in...my flat/at school.
Przyjęcie zaczyna się ...o 7 wieczorem w sobotę,15 maja w moim mieszkaniu/w szkole.
You can't miss it!
Nie możesz tego przegapić!
don't miss the chance to..
Nie przegap okazji,aby...
If you are interested,...call me on 0123-456-7890/contact Mark from group 10.
Jeśli jesteś zainteresowany/a,...zadzwoń do mnie pod numer 0987.../skontaktuj się z Markiem z grupy 10.
Please bring some food and your favourite CDs with you.
Proszę przynieś trochę jedzenia i swoje ulubione płyty CD.
Hope to see you then!
Mam nadzieje,że się spotkamy!
Tell the others about the party.
Powiedz innym o przyjęciu.
Take your girlfriend/boyfriend with you!
Weż ze sobą swoją dziewczynę/swojego chłopaka!
Let me know in advance if you will be able to come.
proszę poinformować wcześniej,czy będzie mógł Pan/mogła Pani przyjść.<styl formalny>
Proszę o odpowiedz<styl formalny>
See you,
Do zobaczenia,
Odpowiedz cytując
IndykTSW
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 29.04.2009, 13:24
kaftan napisał(a):Wyświetl post
najbardziej po.......o***jest Ferdydurke Gomrowicza i cytat " koledzy gwałcili go w ucho " albo " upupciali go w szkole..."

Dziady;
Gustaw staje się Konradem ( jest wzorowany na Wertera )

Kordian ( jest wzorowany na Wertera )

Cierpienia Młodego Wetera - kolejne emo dziecko, tak jak Kordian i Gustawo - Konrad...

a imiona *****a jeszcze zmieniali sobie w Panu Tadeuszu i w Potopie z Kmicica na Babinicza...

jaaaaaaaaaa...

ale te niektóre książki ryją banie...

w Chłopach Maciej Boryna pukał się z Jagną tak jak jego syn Antek..i oboje chcieli się z nią hajtnąć, a jak udało się to Maciejowi..to go syn pobił w chacie..
a no właśnie, najgorsze Ferdydurke - nie mogłem tego przeczytać bo naprawde szkoda mi było własnej psychiki.

Myślicie że takie głupoty jak Magbet lub Tristan i Izolda mogą być na maturze czy raczej nie?
Perkele!
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 29.04.2009, 13:35
Makbet nie jest głupotą.Tristana i Izoldy nie widzę w spisie lektur na maturę.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.04.2009, 13:42
Spis lektur maturalnych

Przerabiam sobie od poniedziałku lektura po lekturze. Pamiętam z nich dosłownie wszystko. Przerobiłem już niemal połowę. Jednak do przerobienia są jeszcze wiersze- a tych z 200. Niestety nie ma na nie czasu. Mam jednak nadzieję że nie zrobią nam psikusa i że na maturze nie będzie dwóch poleceń dotyczących utworów lirycznych :(

Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Stary 29.04.2009, 13:45
nie może być dwóch poleceń odnośnie utworów literackich.

zawsze jest jeden wiersz i jedna książka.

btw. Wasi znajomi próbowali kiedyś ściągać na maturze ? Nie ważne z czego, ważne czy im się udało ?

Jak znacie to piszcie gdzie je pochowali. Wiadomo, że miejsce się losuje, ale a nóż się uda
Odpowiedz cytując
markokrk
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 29.04.2009, 13:57
wiadomo że najlepiej schować do wewnętrznej kieszeni w marynarce albo do kieszonki w koszuli
Odpowiedz cytując
IndykTSW
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 29.04.2009, 14:03
South napisał(a):Wyświetl post
Makbet nie jest głupotą.
Faktycznie, cofam moje słowa. Mam takie pytanie odnośnie geografii - ma ktos taki wykaz skał po których można dojśc że np jak w przekroju jest węgiel to znaczy że były tam lasy itd?
Perkele!
Odpowiedz cytując
unpredictable_wislaczka
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 29.04.2009, 14:03
zawsze jest jeden wiersz i jedna książka.
Też tak myślałam,ale chyba jednak nie. Z ciekawości przejrzałam poprzednie matury na stronie cke, próbne i majowe. Chyba tylko 2 razy był wiersz i lektura, w tym zeszłoroczna majowa. A tak to 2 tematy dotyczące lektury. No chyba,że się coś zmieniło i od zeszłego roku musi być wiersz i lektura. Jak tak to sorry,ale w mojej szkole zawsze wszystko wiadomo na ostatnią chwilę

ed: Jakiś dobry sposób na naukę zoologii Bo mi kompletnie nie wchodzi...;/
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."

M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić."

Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.04.2009, 14:28
Ja tam osobiście wolałbym dwie książki. Nijak nigdy nie potrafię się odnaleźć w kwestii wierszy, nie umiem tego cholerstwa analizować, poza tym skąd ja mam wiedzieć - co autor ma na myśli?

Powtarzanie lektur mi idzie jak krew z nosa i chyba sobie dam spokój. Jak coś to zanalizuje się odpowiednio fragment, za rozwinięcie wpadnie jakieś 12 pkt, stylem, ortografią, kompozycją i językiem się nadgoni A nawet zawsze jakiś walor dodatkowy może wpaść

"Makbet" był na próbnej z Operonu więc nie sądzę, żeby znów się trafił. Poza tym, to naprawdę prosta lektura, chyba zbyt prosta, żeby móc go dać na główną...

Jak wam idzie powtarzanie WOS-u? Z czym macie największy problem?
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.04.2009, 14:30
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Powolutku a do celu Nie uczę się, nie kuję, po prostu tylko czytam cały podręcznik

Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Stary 29.04.2009, 14:35
Raczej nie powinno być Makbeta (próbna), Ludzi bezdomnych (próbna) i Lalki (próbna i zeszłoroczna), chociaż z tymi pytaniami to różnie bywa. Lepiej żeby nie dali wiersza i lektury bo wtedy mam tylko jeden temat do wyboru

Społeczeństwo, według mnie najnudniejszy dział.
the end
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 29.04.2009, 15:01
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Powolutku a do celu Nie uczę się, nie kuję, po prostu tylko czytam cały podręcznik

Ja to samo. Po prostu czytam i jakoś wchodzi do głowy. Jak mi się strasznie nie chce uczyć to sobie robie maturki. Zawsze jest jakaś powtórki i w miarę przyjemnie się robi.

Fakt faktem, że społeczeństwo jest troche walnięte. Musze poćwiczyć jeszcze konflikty to możliwe w sumie jest...
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Stary 29.04.2009, 15:37
unpredictable_wislaczka napisał(a):Wyświetl post
Też tak myślałam,ale chyba jednak nie. Z ciekawości przejrzałam poprzednie matury na stronie cke, próbne i majowe. Chyba tylko 2 razy był wiersz i lektura, w tym zeszłoroczna majowa. A tak to 2 tematy dotyczące lektury. No chyba,że się coś zmieniło i od zeszłego roku musi być wiersz i lektura. Jak tak to sorry,ale w mojej szkole zawsze wszystko wiadomo na ostatnią chwilę

ed: Jakiś dobry sposób na naukę zoologii Bo mi kompletnie nie wchodzi...;/

w mojej szkole nigdy nic nie wiadomo. Ale wiadome jest to, że będzie lektura i wiersz ( przynajmniej tak polonistka mówiła ).

Wiersze mają to do siebie, że w większości są napisane językiem staropolskim, albo co drugie słowo jest bardzo wyszukane i wyrafinowane...a my młodzi takiego języka nie tyle co nie znamy - co go nie używamy.
Więc ciężko jest nam zrozumieć właśnie co autor miał na myśli ;-)

wisl@k_TS - najbardziej pojeba*e jest prawo według mnie.

I nie ma co gdybać jaki będzie temat do napisania z Polskiego czy z anglika. Co ma być to będzie.

Wkurza mnie osobiście to, że matury mamy w większości 4,5,6 maja, ustne jakoś 24-28 maja a wyniki dopiero 30 czerwca... i ponoć są tylko 2 dni na złożenie papierów na uczelnie, po ogłoszeniu wyników...
Więc cały czerwiec, a dokładniej od 4,5,6 maja masz sraczkę czy zdałeś...to ponad 1,5 miesiąca...
i idziesz z biegunką na ustną tego 22,23 czy tam 24 maja na polski i angielski...

bez sens z tym wyczekiwaniem długim.
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 29.04.2009, 15:46

Wkurza mnie osobiście to, że matury mamy w większości 4,5,6 maja, ustne jakoś 24-28 maja a wyniki dopiero 30 czerwca... i ponoć są tylko 2 dni na złożenie papierów na uczelnie, po ogłoszeniu wyników...
Więc cały czerwiec, a dokładniej od 4,5,6 maja masz sraczkę czy zdałeś...to ponad 1,5 miesiąca...
i idziesz z biegunką na ustną tego 22,23 czy tam 24 maja na polski i angielski...

bez sens z tym wyczekiwaniem długim.
jezeli masz takie mniej wiecej terminy to i tak masz fajnie,
mi sie za to ułozyło tak, 4-pol, 5-ang, 8-geogr, 11 i 12 ustne, niby szybko skończę,ale jednak dobrze byloby miec wiecej czasu miedzy pisemnymi a ustnymi
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Stary 29.04.2009, 15:58
sprawa indywidualna szkoły, na którą godzinę i na jaki dzień dostaniesz termin..

Ale wiesz.. 12:20 28 maja...nieprzespana noc...a potem do 12;00 obgryzanie paznokci..a potem patrzysz 20 minut na sekundnik...

dajcie spokój..takiego stracha to nawet nie miałem za trzecim razem na egzaminie w MORDzie ;-)
Odpowiedz cytując
anika
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 29.04.2009, 17:00
Widział ktoś gdzieś w necie jakąś stronę typu http://www.wosna5.pl/ z tym, że z tematyką geografii... ?
dzięki za tę stronę!

zdaje ktoś historię...?
Odpowiedz cytując
PauL
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 29.04.2009, 17:34
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Śmiej się śmiej ja już 4 rok na emigracji siedzę w poznaniu na akademii ekonomicznej. Na meczu raz na ruski rok straszne
Możesz napisać co cię skłoniło do takiego wyboru ? Nie wiem, czy jesteś z Krakowa, czy z okolic, ale Kraków ma tyle możliwości, że z mojego punktu widzenia wyjazd na studia do zaprutej wiochy w wielkopolsce by uczyć się w jakimś podrzędnym uniwersytecie jest po prostu wierutną głupotą. Dla mnie wyjazd z Krakowa na studia ma sens tylko za granicę. I to też dla bardzo ambitnych, tudzież popier.dolonych.
TRÓJKOLOROWE BRONOWICE
Odpowiedz cytując
kaftan
Senior Member

Stary 29.04.2009, 17:55
anika - a jak teraz zdaje 3 przedmioty na maturze ( bez historii ), to czy za rok mogę pisać histę ?

Bo są tacy w mojej szkole, którzy maturę pisali rok temu, a teraz poprawić chcą wyniki tych matur. I mają do tego prawo, bo załóżmy rok temu pisali biologię i teraz chcą mieć więcej %,.

A jak ja teraz nie piszę histy, to mogę ją pisać za rok ?

PauL - co do Twojego posta, to się zgadzam po trochu. Bliżej niż do WLKP miałby kolega do Katowic nawet, czy Wrocławia.
W Pyrlandii oprócz Starego Browaru i Dwóch pedalskich zwierzaków co się pukają nic nie ma ;-).
No ale nie wnikajmy, może z przyczyn osobistych wybrał akurat to miasto
Ostatnio edytowane przez kaftan : 29.04.2009 o godz. 17:57.
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 29.04.2009, 18:09
Ja mam tak:
4 - polski
5 - angielski
6 - ustny polski
8 - geografia
13 - angielski ustny

Teraz dużo nauki, ale za to mam szybko wakacje, bo praktycznie już po 8 maja
Powód: a bo tak :P
Ostatnio edytowane przez Mistel : 29.04.2009 o godz. 18:10.
Odpowiedz cytując
wojtek90059
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.04.2009, 18:10
Jest i Malta, a tak poza tym bez obrazy ale ten podrzędny uniwerek jest drugim po SGH uniwerkiem ekonomicznym w Polsce, więc pomyśl co piszesz.
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.04.2009, 18:13
4 - polski, 5 - angielski, 6 - wos, 7 - polski ustny, 8 - geografia, 21 - angielski ustny ma ktoś tak przez cały tydzień coś?
anika - nie ma za co

z geografii znalazłem sobie tylko takie coś: http://www.geografia.com.pl/index.html
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów