|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
mam prośbe. musze zrobić kilka zadań z fizyki a kompletnie nie wiem jak sie za to wziąść
dlatego mógłby ktoś mi pomóc? ![]() 1/ oblicz masę ciała o ciężarze 100 n 2/Przedstaw statyczne i dynamiczne skutki działania siły 3/Co rozumiemy pod nazwą ważenie. Objasnij pojęcie masy, ciężaru i podaj związek między tymi wielkościami 4/Scharakteryzuj wektory sił akcji i reakcji, o których mówi 3 zasada Dynamiki. Czy siły mogą się równoważyć? 5/ sformułuj drugą zasadę dynamiki wykorzystując pojęcie pędu i popedu 6/ Na czym polega zmiana wektora prędkosci spowodowana działaniem siły której kierunek jest a/ prostopadły do toru b/ styczny do toru. Z góry dzieki ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
1)
F=m*g g jest stałe i wynosi 9,81 m/s kwadrat albo 10 m/s kwadrat, zależy czy jesteś w gim, czy wyżej ![]() jeśli 10, to zadanie boleśnie proste 100=m*10 czyli m jest równe 10 kg [m]=N/ m/s kwadrat = kg jeśli 9,81 to: m=100/9,81 m=10,194 kg reszty mi sie nie chce : d 6) jeśli dobrze zrumiałem, to: a) zmieni się kierunek wektora b) zmieni się wartość wektora, jeśli siła będzie działa stycznie do toru, ale pod kątem 180 stopni, to przy odpowiednio dużej wartości siły może zmienić się zwrot tego wektora.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 03.02.2009 o godz. 21:17.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
2)
statyczne: zgniecenia, ugięcia, rozciągniecia dynamiczne: wprowadzenie ciała w ruch zmiana kierunku ruchu, zatrzymanie 5) a=f/m v/t=f/m m*v=f*t pęd=popęd p=f*t f=p/t reszty też mi sie już nie chce, ,mam nadzieje ze choć troche pomogłem ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
3) Ważenie to pomiar siły nacisku. Ciężar to m*g.
4)Nie równoważą się, bo działają na inne ciała. Mają te same wartości i kierunek, lecz przeciwne zwroty. PS. Tylko w gimnazjum są takie banały. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
![]() Ich glaube dass der Kinder der Tiere mogen. Die Kinder mogen anschmigen und mit den Tieren verwelen. Ich wollte das Buch fur meinen Freund kaufen. Du kannst in meinem Haus schafen Du wirst in dem Hotel nicht schlafen Jak jest modal w zdaniu,to wtedy czasownik idzie na sam koniec zdania :] ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Mam prośbę bedzie ktoś w stanie rozwiazać zadania z podstaw rachunkowości z egzaminu na ekonomicznej? Jak by ktoś poczuł sie na siłach niech da znać na priv prześlę zadania.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
zalezy o co Ci konkretnie chodzi, jesli jakies proste zadania z bilansu czy dekretacji to moge Ci cos pomoc. Za koszty raczej sie nie wezme. jak chcesz to podeslij zadania cos moze poradze.
![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Temat pracy: Twój biznes informatyczny. Pomoże ktoś? Jakieś wzorce, czy gotowe prace, strony pomocnicze i wszystko inne co moze pomoc się przyda. Jak coś to priv.
![]()
Kolekcja szali:
http://kolekcjaszalikow-putitsw.pl.tl/ Projektowanie gadżetów kibicowskich: http://puti-projects.pl.tl/ ...Nieważne są dla nas pokonywane kilometry... ...Liczy się tylko nasza miłość...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Witam zadałem już podobne pytanie w innym temacie, ale ten chyba jest bardziej odpowiedni. Mianowicie:
Może znajdzie się na forum ktoś niezły z historii i pomoże mi odpowiedzieć na kilka pytań dot. tematu: charakterystyka i ocena funkcjonowania państw absolutyzmu oświeconego. Muszę napisać na ten temat wypracowanie a pytania pomocnicze to min.: 1. wskazanie państw, które można zaliczyć do tych realizujących zasadę absolutyzmu oświeconego w XVIIIw. 2. władcy, którzy są reprezentantami tej zasady. Inne informacje dotyczące tego tematu, również mile widziane ![]() Jeżeli ktoś może pomóc proszę o inf. na PRIV pozdrawiam. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
[FONT='MS Shell Dlg 2']Oblicz ile ciepla nalezy dostarczyc kostce lodu o masie m1=0.5 i temperaturze t1=-20stopi C aby ja calkowiccie stopic sporzadz wykres zaleznosci temp ciepla pilnei potrzebuje na teraz . Pomoże ktoś? [/FONT]
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Bardzo prosiłbym kogoś o pomoc z czymś takim : http://img12.imageshack.us/img12/4505/06032009210.jpg .
te odp ktore są zaznaczone nie wiem czy dobrze czy źle. Zależy mi na pomocy max do jutra do 7 rano. W zmian moge podarować vlepkę Kazimierzowskiego Z góry dzieki za pomoc ![]()
WSZYSCY NA HALE!!!
PDDCh ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Zna ktos jakąs stronę w internecie na której mogę znaleźć informacje na temat przekrojów geologicznych, np. przekrój przez jakąś powierzchnię i po skałach poznać wydarzenie np. czy było zlodowacenie itd. Szukałem po googlach ale nie mogę nic konkretnego znaleźć. Chodzi mi o rozpiskę że np jak węgiel kamienny był na przekroju to że w tamtym miejscu były lasy, tak do każdej ze skał. Z góry dzięki.
![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
No chemicy nieraz mi pomogliscie to teraz jak rozwiazac takie cos :
Ch3OH+Na ---> i czy zachodzi reakcja czy nie dlaczego tak zebym zrozumial ![]() Dzieki ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
CH3OH to alkohol, a dokladnie alkohol metylowy (metanol). Dodajesz no niego sód, ktory leży w 1szej grupie w ukladzie okresowym, a co za tym idzie jest bardzo aktywny. Czym wyzsza grupa tym metal jest mniej aktywny. No i ten sód zrywa wiązanie O - H, w wyniku czego powstaje sól alkoholu CH3ONa, zwana alkoholanem, a wtym przypadku metanolanem sodu. Wydziela sie rowniez wodor. Cala reakcja wyglada tak:
2CH3OH + 2Na = 2CH3ONa + H2 Im wiecej atomow wegla (C) w zwiazku tym reakcja zachodzi gorzej. Wiażanie O - H jest jednak na tyle silne, ze alkohol nie reaguje z zasada. Taka reakcja nie zachodzi: CH3OH + NaOH = nie zachodzi Mam nadzieje, ze tyle wsyatrczy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aha czyli jak widze w rownaniu Na i K to nie ma sensu go juz rozwiazywac bo reakcja nie zachodzi
Dobrze rozwiazalem to rownanie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Troche nie bardzo rozumiem o jakie rownanie chodzi.
Na + K = nie zachodzi ale 2CH3OH + 2Na/ K = 2CH3ONa/K + H2 takie rownanie juz jak najbardziej zachodzi Alkohole, czyli zwiazki, ktore maja atomy wegla i koncowke -OH zawsze reaguja z metalami 1 i 2 grupy w ukladzie okresowym (oprocz Berylu). Niestety, nie. Metal podstawia atom wodoru. W tej reakcje bedziesz mial 2CH3 - CH2 - OH + 2Na = 2CH3 - CH2 - ONa + H2 edit2, wybacz, zel popatrzylem. Alkohol nie reaguje z zasada. CH3 - CH2 - OH + NaOH = nie zachodzi
Ostatnio edytowane przez Wasiu : 19.03.2009 o godz. 17:38.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dzieki rozjasniles mi troche w glowie : dobrze jest powyzsze ronanie rozwiazane i to
Podziekowal
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 19.03.2009 o godz. 17:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak zapewne z doswiadczenia wiesz alkohol miesza sie z woda (sokiem itp) w kazdej ilosci. Nie zapisuje sie reakcji alkohol + woda, a przynajmniej nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x) jeśli:
a) W(x)=5x^3-2x^2+7x-4 b) W(x)=2(x^2+x-4)^2-3(x^2+2)^2 c) W(x)=(x^3-x+1)^2000=(x^2+x-1)^2001 d) W(x)=2(x^2+2x-4)^40-3(x-2)^39 mógłby to ktoś rozwiązać?
Ostatnio edytowane przez TSW Fanatyk : 29.03.2009 o godz. 12:15.
![]()
I
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Suma współczynników wielomianu to wartość wielomianu dla x=1. Z tym chyba juz sobie dasz rade.
![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Witam
mam problem, a mianowicie jutro zaliczam niemiecki (klasa maturalna) i zeby to zaliczyc musze napisac sprawdzian. wiem ze napewno dostane ktorys z tych ktore zaraz zamieszcze. a ze na nauke nie mam juz za duzo czasu, dlatego chcialem was poprosic i jesli ktos zna niemiecki i moglby mi to zrobic szybko bylbym wdzieczny. Zamieszczam zdjecia sprawdzianu: http://tiny.pl/bv9b http://tiny.pl/bvwh Zadania 1 i 2 z gr.1 mam już zrobione, oraz zadania 1 i 3 z gr.2 Dzieki z góry |
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
miałbym ogromną prośbę, aby ktoś rozwiązał mi z poniższych zadań z ciągów geometrycznych:
http://i44.tinypic.com/2rhrdee.jpg http://i44.tinypic.com/2qnw1vo.jpg z 1szej strony zad.3 d) f), zad.5 b), a z drugiej strony ćw.5 b)c), zad.1 d)e), zad.2 a)c). sprawa dość pilna, więc liczę na waszą pomoc.. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-0...00028.JPG.html http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-0...00029.JPG.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Forumowy Di Caprio - jeśli chodzi o ćw 5 - jedziesz z własności ciągu geometrycznego http://upload.wikimedia.org/math/1/0...0c7fecec3d.png
czyli np. podpunkt b) x/2=18/x (uwaga 2 rozwiązania są). Ćw 3 d i f w 1 strony - korzystasz z tej własności: http://upload.wikimedia.org/math/5/f...060ff538e0.png - czyli i wyliczasz q. Mając q ciąg geometryczny jest wyznaczony. ![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
http://i41.tinypic.com/ei1gr8.jpg
poratuje ktoś rozwiązaniem ćw. 7 b)? coś nie wychodzi, a pilne.. niżej do igora - thx. ![]()
Ostatnio edytowane przez Gucio25 : 31.03.2009 o godz. 22:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Gucio sprawdź priva.
![]() <<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
|
|
|
|
Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Może tutaj mi pomogą poszukuje tych książek a raczej fragmentów może ktoś ma?
[FONT='Verdana','sans-serif']1. Baldock J., Symbolika chrześcijańska, 3. Kopaliński W., Słownik mitów i tradycji kultury,.[/FONT] [FONT='Verdana','sans-serif']4. Kucharski E., Wstęp [w:] Asnyk A., Poezje wybrane, , [/FONT] [FONT='Verdana','sans-serif']5. Markiewicz H., Pozytywizm, 6. Rymkiewicz J. M., Myśli różne o ogrodach. Dzieje jednego toposu, [/FONT] [FONT='Verdana','sans-serif']7. Słownik literatury polskiej XIX wieku, red. Bachórza J., Kowalczykowej A., [/FONT] ![]()
Dla przyjaciół:
![]() Alea iacta est... Carpe diem, quam minimum credula postero.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1. Ile gramów substancji i ile gramów wody potrzeba do przygotowania 250g 10% roztworu ?
2. oblicz stężenie molowe nadtlenku wodoru ( H2O2) w 20% roztworze o gęstości 1.08 g/cm3 3. z 400g 10% roztworu odparowano 100g wody. oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu\ Proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak to zrobić... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
1. w 250g roztworu -- 25g substancji
masa wody= masa roztworu - masa substancji => 225g 2. w 100g roztworu -- 20g H2O2 M(H2O2)=34g/mol => n=0.59 mol v roztworu=masa roztworu/gęstość roztworu v=100g/1.08 g/cm3 => v=92.6 cm3=0.0926 dm3 Cm=n/v => Cm=6.37 mol/dm3 3. w 400g roztworu -- 40 g substancji Stężenie procentowe po odparowaniu Cp=ms/mr Cp=4(0g/300g)x100%=13.3% ![]() Armia Białej Gwiazdy Esta hinchada se merece ser campeón!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|