The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.03.2009, 01:38
MCX - co innego gra w 1 meczu(pomijając juz w jakim meczu , gdzie u nas to adrenalina przekraczała wszystkie poziomy a Barca przyjechała by ten mecz odbębnić) a co innego gra w powiedzmy 10.O to mi tylko chodzi.Takie kombinowanie na dłuższą mete to 'se ne da' i jestem co do tego pewien.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
cassius31krakow
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 09.03.2009, 09:30
1q2 napisał(a):Wyświetl post
wiadomo że prędzej czy później i Głowa i Marcelo dostaną tą kartke ,która będzie oznaczała pauze i to akurat można przeboleć(w sensie 1 mecz gdzie ktoś inny - Singlar/Baszczu/Diaz ,będzie musiał kogoś z nich zastąpić)
Głowa dostanie jeszcze jedną i już pauzuje.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.03.2009, 10:56
A ja się nie złoszczę z sprzedazy Clebera
Ostatnio jak grywal popelnial coraz to wiecej bledow, oczywiscie byl i tak pilkarzem dobrym, ale wg mnie za 35 letniego pilkarza wyciagnac ponad milion zlotych, to jest sztuka (nie mowie tu o klasie swiatowej, tylko ligi polskiej)

Clebera można zastąpić, ale nie wyobrazam sobie w tej chwili zastapienia Pawła Brożka
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 09.03.2009, 12:20
MCX napisał(a):Wyświetl post
Nie przesadzajmy z tym brakiem na środku obrony.
Pamiętacie kto grał na środku obrony przeciwko Barcelonie w Krakowie? Baszczyński.
Skoro dał radę z Eto'o i Henrym to chyba w polskiej lidze też w razie czego dałby sobie radę? .
Tu pełna zgoda. Chciałbym jeszcze kiedyś zobaczyć Baszcza na środku. Bo znakomicie grał wtedy.Jeszcze z Tottenhamem na wyjeździe zagrał również na tej pozycji.
MCX napisał(a):Wyświetl post
Też wkurzyła mnie informacja o sprzedaży Clebera. W końcu to niepoważne sprzedawać kluczowego piłkarza kilka dni przed meczem. No ale niestety, takie mamy realia. To była ostatnia okazja żeby wyciągnąć kasę za Clebera, przy okazji zszedł z listy płac i zapewne jest wdzięczny naszemu klubowi, że pozwolono mu odejść i na koniec kariery zarobić jeszcze większe pieniądze niż miał u nas.
W pośpiechu i tak bez echa odszedł, a przecież to był jeden z najlepszych obrońców jakich miała Wisła.
Prawdziwy profesjonalista i ściana nie do przejścia
No i tak bez pożegnania, na które na pewno zasłużył.
..
Odpowiedz cytując
fugiell
Member

Od: 12.2008

Stary 09.03.2009, 12:35
Dajcie juz spokoj z tym Cleberem. Problem bedzie jak Brozek odejdzie... W przypadku gdy kratki wyklucza Glowe i Marcelo to moze zagrac Baszczu i Diaz. A pewnie i Sobol by sobie poradzil ... na naszym cudownym podworku... gdyby P. Brozek tez wypadl to na lewa obrone zawsze mozna Zienia wsadzic...
Odpowiedz cytując
Fernando Redondo
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 09.03.2009, 13:15
Ciekawy artykuł przedstawił Dziennik. Wg nich zarobki w Wiśle przedstawiają się tak:
Garguła 350tys Euro
Łobodziński 320
Głowacki 250
Cantoro 250
Cleber 250
Niedzielan 240
Brożek 180

Tych panów na grubo trzeba pożegnać. Łobodzińskiego trzeba jak najszybciej namówić do wyjazdu do Grecji czy na Cypr. Obojętne gdzie go będą chcieli niech tam jedzie

Pocieszające jest to że nikt więcej w drużynie nie ma kontraktu ponad 170tys Euro. Czyli np. Marcelo, Pi.Brożek, Diaz, Sobolewski, Małecki, Boguski, Pawełek nie mają jakiś astronomicznych kontraktów.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 09.03.2009, 13:17
tofik napisał(a):Wyświetl post
No i tak bez pożegnania, na które na pewno zasłużył.
Najbardziej chyba tego szkoda, bo to jeden z tych piłkarzy, którym naprawdę warto byłoby i należałoby podziękować za serce, ambicje i wolę walki pozostawione na boiskach w koszulce z Białą Gwiazdą na piersi.
Odpowiedz cytując
Dani
Member

Od: 04.2005

Stary 09.03.2009, 13:31
Fernando Redondo napisał(a):Wyświetl post
Ciekawy artykuł przedstawił Dziennik. Wg nich zarobki w Wiśle przedstawiają się tak:
Garguła 350tys Euro
Łobodziński 320
Głowacki 250
Cantoro 250
Cleber 250
Niedzielan 240
Brożek 180

Tych panów na grubo trzeba pożegnać. Łobodzińskiego trzeba jak najszybciej namówić do wyjazdu do Grecji czy na Cypr. Obojętne gdzie go będą chcieli niech tam jedzie

Pocieszające jest to że nikt więcej w drużynie nie ma kontraktu ponad 170tys Euro. Czyli np. Marcelo, Pi.Brożek, Diaz, Sobolewski, Małecki, Boguski, Pawełek nie mają jakiś astronomicznych kontraktów.
www odnośnie tego artykułu
http://sport.onet.pl/74331,1248675,1...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 09.03.2009, 13:32
Powinniśmy zaprosić go na zakończenie sezonu i pożegnać.
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.03.2009, 14:28
Garguła 350tys Euro
Łobodziński 320
Głowacki 250
Cantoro 250
Cleber 250
Niedzielan 240
Brożek 180
To jest cały dramat Wisły i przyczynek do tego czemu tak trudno tu o transfery. Najwięcej w Wiśle zarabiają obecnie rezerwowi ;/ Do tego od lipca na czele będzie facet z jedna nogą...
Jak się czuje przy takim zestawieniu Brożek, Sobol czy choćby Boguski ?
Czy można się dziwić, że każdy chce się urwać ?
Gdyby Brożek wyjechał, nie poszło mu zagranicą (tfu tfu) to wracając do Wisły miałby dwa razy wyższy kontrakt.
Chyba teraz rozumiecie czemu jest w klubie takie ciśnienie na kontrakty motywacyjne ?
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 09.03.2009, 14:42
Garguła 350tys Euro
Łobodziński 320
Głowacki 250
Cantoro 250
Cleber 250
Niedzielan 240
Brożek 180

Biorąc pod uwagę, że są to kontrakty motywacyjne - a z tego co wyciekało - aby w pełni dostać kontrakt, trzeba grać w meczach oraz dostawać premie za postawione cele (MP, awans do LM, awans do grupy UEFA) - Łobo, Garguła, Niedzielan, Głowa - to na moje oko (na pewno bardziej realistycznie niż w gazetach) wygląda mniej więcej tak:

1. Garguła (175 tys. euro i nie wiem czy się załapiemy na ZUS) przez pierwsze pół roku
2. Łobo bierze pewnie koło 200
3. Głowa też pewnie koło 200
4. Niedzielan ok. 150 (ale w tym półroczu zapowiada się, że raczej nie będzie często widziany na boisku).

Więc paradoksalnie najwięcej ciągnie Mauro. Dawid ma chyba obecny kontrakt 150 tys.
Ostatnio edytowane przez eye63 : 09.03.2009 o godz. 14:45.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.03.2009, 14:56
tak patrzac na zarobki naszych gwiazdorów to w tabeli Biała Gwiazda powinna byc na pierwszym miejscu z co najmniej 10 pkt. przewagi.Uważam że lepiej oferowac zawodnikom mnijesze kontrakty a za to przeznaczyc pewne kwoty na kupno zawodników za gotówke
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 09.03.2009, 15:04
AYALA napisał(a):Wyświetl post
tak patrzac na zarobki naszych gwiazdorów to w tabeli Biała Gwiazda powinna byc na pierwszym miejscu z co najmniej 10 pkt. przewagi.Uważam że lepiej oferowac zawodnikom mnijesze kontrakty a za to przeznaczyc pewne kwoty na kupno zawodników za gotówke
Mógłbyś jakoś sensownie to wytłumaczyć ,dlaczego niby tak ?
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 09.03.2009, 15:24
kristos napisał(a):Wyświetl post
Mógłbyś jakoś sensownie to wytłumaczyć ,dlaczego niby tak ?
po prostu uwazam że od zawodnika który zagrania 250 czy 350 tyś Euro powinno sie wymagac znacznie więcej niż to co prezentuje.To są zwyczajne kominy płacowe i nie dziwi mnie że nie ma teraz środków w klubie na kolejne transfery.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 09.03.2009, 15:30
Nie łączmy spraw Bednarza ze sprawami Skorży. To dwie skrajne postacie i postawy w Wiśle.

Co znajduje się pod pojęciem kontraktów motywacyjnych ? Że niby Niedzielan czy Łobo przy kontrakcie motywacyjnym zarabiają mniej od Brożka i innych ?
Otóż nie zarabiają mniej nawet przy kontrakcie motywacyjnym. Nawet 50% ich kontraktów motywacyjnych to prawie tyle samo co pensja Brożka ( o innych, lepszych od nich piłkarzach, już nawet nie wspomnę ). Tylko, że Brożek bierze swoje pieniądze za bycie po raz drugi z zrzędu, liderem strzeleckim w lidze polskiej a pomyłki Bednarza biorą tą kasę za nic granie.

Jeśli zsumujemy Gułę,Łobo,Wtorka i Jirsaka to rocznie Wisła musi w budżecie zabezpieczyć im 1,1 miliona €. To 1/4 budżetu, przeznaczonego na płace w Wiśle w ogóle. 25 % budżetowych środków płacowych, niezbędnych rok-rocznie przez prawie 5 kolejnych lat, dla tych najwyżej rezerwowych w 1 drużynie. Swoją drogą, piłkarze Ci mają i mieć będą wejściówki meczowe i tak czy siak zaliczą większość swoich kontraktów motywacyjnych. Odchodzący Dawidowski to przy tej katastrofie, raptem naprawdę statystyczny wypadek przy pracy.

Można zadać sobie proste pytanie :

- czego gwarantem rokuje być w Wiśle polityka transferowa klubu a`la "pojedyńczy" Bednarz - wzmocnień czy pomyłek transferowych ?

Jeśli raptem ok. 30 % transferów możemy zaliczyć do udanych a 70 % transferów do nieudanych, to chyba rokowanie klubu i polityki transferowej a`la "pojedyńczy" Bednarz, jest jednoznacznie negatywne. Trzeba natychmiast stworzyć dział sportowy ( transferowy ) na nowych zasadach. Trzeba go rozbudodować profesjonalnie. To najważniejszy w Wiśle dział, który decyduje tak naprawdę o losach naszego klubu. Jeśli stać nas na kilkuosobowy dział marketingu, to niedopuszczalnym jest lekceważenie działu, stanowiącego o "być albo nie być" dla naszego klubu.

Trudno uwierzyć w zdolnośći Bednarza do korzystnego wytransferowania z klubu swoich pomyłek transferowych. To właśnie podsumowuje działalność transferową w Wiśle, której szefem jest Bednarz. Bednarz nie wzmocnił do tej pory Wisły żadnym, naprawdę dobrym piłkarzem. Marcelo czy Diaz, to raptem pożyteczne uzupełnienia, gdyż obaj nie dali rady w konkurencji u Skorży, na swoich optymalnych pozycjach boiskowych. Daj Boże aby Beto nie podzielił losu Dudu czy Matusiaka lub co gorsza Niedzielana ( jest po poważnej kontuzji ).

To nie próba walki z Bednarzem czy zaognianie spraw w klubie. To konieczność uzmysłowienia, niezbędnej refleksji w klubie i podjęcia działań zmieniających tę negatywną tendencję upadku jakości sportowej w klubie, przy odwrotnie proporcjonalnym wzroście wydatków. Ja nie domagam się wyłącznie dymisji Bednarza czy takich tam bezsensownych rewolucji, zmieniających dyrektora sportowego z lubiącego blondynki, w lubiącego brunetki, parafrazując ich pseudo transfery, lecz domagam się zmiany pracy klubu nad transferami w ogóle. Domagam się profesjonalizacji najważniejszego działu Wisły. Jednosobowo, zawsze będzie nieprofesjonalnie i nieefektywnie. Osobiście, nie wierzę nawet w nosa Bednarza do wzmocnień Wisły.
Ostatnio edytowane przez kot : 09.03.2009 o godz. 20:32.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Stary 09.03.2009, 15:38
kot a co tak się Jirsaka uczepiłeś? jego nie ma wymienionego w artykule wiec aż tak dużo nie zarabia a to że ma teraz gorszy start nie oznacza, że będzie z niego jeszcze pociecha

Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 09.03.2009, 15:42
Kocie, już się czepiasz tak, jakbyś nie miał czego...

Wtorek, Guła <- Kontuzje. Nie jest to wina Bednarza, no chyba że ma w pokoju laleczki voodoo i wbija szpileczki w kolana.

Jirsak <- Był taki okres, m.in. Liverpool gdy Jirsak grał bardzo dobrze. Więc stać go na bardzo dużo. Na pewno nie jest zawodnikiem nam zbędnym. Może minimalnie przepłaconym.

Łobodziński <- Faktycznie, póki co nie zachwyca. Ale ma dobre momenty (derby np. ) widać, że stać go na dużo. Musi dojść do formy.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 09.03.2009, 15:48
Jeżeli to prawda że Brożek zarabia 180 tys to jestem w SZOKU. Prawie 2 razy mniej od kaleki Łobodzińskiego... ja bym sie nie zastanawiał i zaproponował Pawłowi kontrakt na ok 400tys. Kto wie czy by sie nie zgodził zostac z nami, bo jakoś po jego wypowiedziach cały czas mam wrażenie że jest to typ Żurawskiego, czyli człowiek który nie lubi zmian i przywiązuje sie do jednego miejsca, jednoczesnie potrzebując bardzo dużo czasu do aklimatyzacji (pamiętamy jakie Żuraw miał początki w Lechu, Wiśle itd..)
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 09.03.2009, 15:53
Kot to by wiedział, nawet o której jakiś zawodnik złapie kontuzję.
Dlatego Bednarz powinien przewidzieć wszystko ,łacznie z kryzysem światowym i trzęsieniami ziemi.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 09.03.2009, 15:56
Jirsak jak zarabia do 100 tysi euro to jest dobrze, a i tak nie wiemy czy zapłacono za niego 700k euro.

Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 09.03.2009, 16:00
dj -ibutti

Jak napisałem, jedni wolą blondynki a inni brunetki, inczej mówiąc, jedni oceniają transfery Bednarza lepiej a inni gorzej.
Ale ja nie piszę o tym, czy dany piłkarz potrzebuje kilku lat aby dojść do formy uprawniającej go do gry w 1 składzie. Ja piszę o przyszłości transferowej Wisły i o prawdziwych wzmocnieniach klubu. Ja twierdzę, że Wisła potrzebuje profesjonalnego działu sportowego ( transferowego ) aby już nigdy gusta i guściki jednoosobowego działu sportowego, nie zabagniały Wisły pomyłkami transferowymi w procencie aż tak ogromnym. Napisałem, że zmiana jednego w drugiego dyrektora nic tu nie da. Dowodzi temu nasza ostatnia historia. Każdy dyrektor czy menager Wisły ( działający w pojedynkę ) , nie spełnił transferowych oczekiwań i realnych potrzeb klubu mistrzowskiego. Bo potrzebny jest system i rozbudowana struktura działu sportowego ( transferowego ) z prawdziwego zdarzenia. Taki system jest jedynym gwarantem zmniejszenia ilości pomyłek transferowych i sprowadzania piłkarzy przemyślanych do Wisły a tym samym wzmacniajacych ją realnie.

Kulvi

Ja nie skreślam Jirsaka, raczej on sam się skreśla. To jest wejściowy ( sztandarowy) i najstarszy transfer Bednarza a nadal nie ma miejsca w podstawowym składzie. To, że po kilku latach stanie się być może rezerwowym, to naprawdę nie powód do satysfakcji i wiary w przyszłe transfery "pojedyńczego" Bednarza. Łobodziński, przeczy temu całą swoją osobowością.

Kristos

Wskaż mi alternatywną opcję Bednarza za Gargułę ? Bo za Niedzielana Bednarz znalazł alternatywę w postaci Matusiaka. Uwierz mi świat na tych piłkarzach się nie kończy. W profesjonalnych strukturach pracy transferowej i opcjach alternatywnych, być może wybrano by inną od niego opcję, a być może byłby to jedyny losowy przypadek a nie systemowy, jak w przypadku dzialań Bednarza ?
Ostatnio edytowane przez kot : 09.03.2009 o godz. 20:22.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 09.03.2009, 16:06
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Jirsak <- Był taki okres, m.in. Liverpool gdy Jirsak grał bardzo dobrze.
"Bardzo dobre" to Jirsak ma pojedyncze zagrania, a nie mecze.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 09.03.2009, 16:08
kot napisał(a):Wyświetl post
To nie próba walki z Bednarzem czy zaognianie spraw w klubie. To konieczność uzmysłowienia, niezbędnej refleksji w klubie i podjecia działań zmieniających tę negatywną tendencję upadku jakości sportowej w klubie, przy odwrotnie proporcjonalnym wzroście wydatków.
wszystko OK tylko adresy pomyliłeś
ul. Reymonta 22
30-059 Kraków
lub ewentualnie poszukaj maila na:
www.wisla.krakow.pl
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.03.2009, 16:13
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Jirsak jak zarabia do 100 tysi euro to jest dobrze, a i tak nie wiemy czy zapłacono za niego 700k euro.

Kiedy podpisywano Jirsaka, w mediach chodzila kwota rzedu 180 tys euro jakie mial u nas dostac na kontrakcie motywacyjnym, co on i jego menadzer przyjeli z zadowoleniem, gdyz w Czechach podobno nie zarabia sie duzo z wyjatkiem Sparty i Slavi.
Odpowiedz cytując
Fernando Redondo
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 09.03.2009, 16:15
radekogi napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli to prawda że Brożek zarabia 180 tys to jestem w SZOKU. Prawie 2 razy mniej od kaleki Łobodzińskiego... ja bym sie nie zastanawiał i zaproponował Pawłowi kontrakt na ok 400tys. Kto wie czy by sie nie zgodził zostac z nami, bo jakoś po jego wypowiedziach cały czas mam wrażenie że jest to typ Żurawskiego, czyli człowiek który nie lubi zmian i przywiązuje sie do jednego miejsca, jednoczesnie potrzebując bardzo dużo czasu do aklimatyzacji (pamiętamy jakie Żuraw miał początki w Lechu, Wiśle itd..)
tutaj się zgodzę tylko najpierw należałoby wytransferować Łobodzińskiego i Niedzielana. Mam nadzieję że się to uda
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 09.03.2009, 16:19
Nie sądzicie, że przez te kontrakty motywacyjne - nie ma takiej waleczności, gdyż boją się o kontuzje?
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 09.03.2009, 16:30
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Nie sądzicie, że przez te kontrakty motywacyjne - nie ma takiej waleczności, gdyż boją się o kontuzje?
Jednak masz coś wspólnego z Marley'em
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 09.03.2009, 16:33
kristos napisał(a):Wyświetl post
Jednak masz coś wspólnego z Marley'em
Ja również uważam że kontrakty motywacyjne to pomyłka - a co ma do tego Bob Marley? Jakieś konkrety?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Sopranos
Senior Member

Stary 09.03.2009, 21:35
kot napisał(a):Wyświetl post
Jeśli zsumujemy Gułę,Łobo,Wtorka i Jirsaka to rocznie Wisła musi w budżecie zabezpieczyć im 1,1 miliona €. To 1/4 budżetu, przeznaczonego na płace w Wiśle w ogóle.
Nie tragizuj znów. Nie jest tak źle jak próbujesz to przedstawiać. Wprawdzie Garguła będzie najlepiej opłacanym piłkarzem, ale po pierwsze, jesli trafi do Wisły kontuzjowany, to płacić będzie mu ZUS, a po drugie jednak pokaźną częsć tej pensji dla Garguły powinny stanowić tzw wyjsciówki. Przy tym wszystkim jak już bawisz się w tego typu wyliczanki, to weź też pod uwagę ile srodków z tegoż budżetu wynagrodzeń zwolni się latem. Odszedł już obciążający budżet na 250 tys euro (2/3 wynagrodzenia Garguły) Cleber, odejdą także Baszczyński (160 tys euro) oraz Zieńczuk (120 tys euro), a także Dawidowski (150 tys euro). Dodatkowo należy brać pod uwagę ewentualne rozwiązanie kontraktów z Vargą (jak to było w przypadku Barreto) oraz Niedzielanem, który sam zapowiedział, że odejdzie latem jesli uzna, że nic już w Wisle nie wskóra. Tak więc w najgorszym wypadku po odejsciach zawodników, którym kontrakty kończą się latem, Wisła powinna zaoszczędzić 430 tys + 250 euro Clebera, co łącznie daje 680 tys, a jesli faktycznie odejdzie także wymieniona dwójka, to pewnie da nam to łącznie około miliona euro. Przy tym trzeba też wziąć pod uwagę, że Wisła zanotowała przychody z tytułu sponsoringu od Bet-at-home, od sponsora ligi (Warki) oraz 200-300 tys euro (przy wysokim kursie) za sprzedaż Clebera do Tereka. Tak więc finansowo i tak jestesmy do przodu i to dosć znacznie.

Przy tym wszystkim warto dodać jeszcze, że z końcem roku kończą się kontrakty Sobolewskiego i Cantoro. W przypadku pierwszego, zapewne klub zdecyduje się na krótkoterminowe przedłużenie, natomiast z Cantoro powinni próbować dojsć do porozumienia już latem w sprawie wczesniejszego rozwiązania, bo Argentyńczyk może sobie jeszcze pokopać piłkę na Cyprze, a po przejsciu Garguły szanse na grę będzie miał doprawdy iluzoryczne. Wszyscy wiemy jak wysoki ma kontrakt i ile można na tym zaoszczędzić.

Cytat:
25 % budżetowych środków płacowych, niezbędnych rok-rocznie przez prawie 5 kolejnych lat, dla tych najwyżej rezerwowych w 1 drużynie. Swoją drogą, piłkarze Ci mają i mieć będą wejściówki meczowe i tak czy siak zaliczą większość swoich kontraktów motywacyjnych. Odchodzący Dawidowski to przy tej katastrofie, raptem naprawdę statystyczny wypadek przy pracy.
Na 5 lat kontrakt przed rokiem podpisał Łobo, obecnie na tyle samo podpisał Garguła. Problem większosci tutaj piszacych polega na tym, że przedwczesnie robią z Guły kalekę, a to będzie bardzo dobry transfer. Skorża musi mu pomóc dojsć do formy po kontuzji, bo ten piłkarz ma być za kilka miesięcy mózgiem naszej drużyny. Natomiast do sprawy Niedzielana już się odnosiłem - jesli jemu nie uda się wrócić do meczowej kadry przed końcem sezonu i odzyskać formy sprzed 1,5 roku, to odejdzie sam przed końcem kontraktu.

Cytat:
czego gwarantem rokuje być w Wiśle polityka transferowa klubu a`la "pojedyńczy" Bednarz - wzmocnień czy pomyłek transferowych ?
Bednarz realizuje politykę narzuconą przez Cupiała. Bednarz ma na koncie zarówno wzmocnienia jak i pomyłki transferowe nie do końca wynikające z jego błędnego rozumowania, tylko z przypadków losowych. Z tego co mi wiadomo, Matusiaka i Łobodzińskiego w Wisle zażyczył sobie Skorża, natomiast kontuzji Niedzielana i Garguły przecież nie sposób było przewidzieć, zwłaszcza, że w okresie gdy podpisywano z nimi kontrakt prezentowali bardzo dobrą dyspozycję.

Cytat:
To najważniejszy w Wiśle dział, który decyduje tak naprawdę o losach naszego klubu.
To jest sieć naczyń połączonych i nie należy ewentualnego sukcesu Wisły sprowadzać tylko i wyłącznie do transferów, bo przecież równie dobrze Wisła za swoich najlepszych czasów mogła zainwestować w szkółkę piłkarską lub siatkę skautów, która własnie teraz zapewne przynosiłaby wymierne rezultaty.

Cytat:
Jeśli stać nas na kilkuosobowy dział marketingu, to niedopuszczalnym jest lekceważenie działu, stanowiącego o "być albo nie być" dla naszego klubu.
Marketing jest w naszym klubie i tak niedoinwestowany, bo w tej dziedzinie Wisła ma spore rezerwy i tutaj są możliwosci osiągnięcia konkretnych zysków, których jednak klub z sobie tylko znanych względów nie wykorzystuje. Zresztą to zdanie brzmi trochę tak jakbys chciał zlikwidować marketing w Wisle kosztem uzyskania kasy na transfery. Oczywiscie domyslam się, że nie o to chodziło.

Cytat:
Trudno uwierzyć w zdolnośći Bednarza do korzystnego wytransferowania z klubu swoich pomyłek transferowych.
Takiej możliwosci nie ma, bo za piłkarzy, którzy się leczyli, którzy są bez formy, lub którzy sa piątym kołem u wozu nikt nie zapłaci konkretnych pieniędzy. Zresztą tutaj głównie chodzi o pozbycie się ich z listy płac, a nie o sprzedanie.

Cytat:
Bednarz nie wzmocnił do tej pory Wisły żadnym, naprawdę dobrym piłkarzem. Marcelo czy Diaz, to raptem pożyteczne uzupełnienia, gdyż obaj nie dali rady w konkurencji u Skorży, na swoich optymalnych pozycjach boiskowych.
Ja uważam Diaza i Marcelo za bardzo dobre wzmocnienia, zważywszy, że obaj grają obecnie w podstawowym składzie, za tą dwójkę klub łącznie zapłacił 300 tys euro, a obaj mają bardzo niskie, jak na nasze standardy, kontrakty. Przy tym wszystkim jest wielce prawdopodobne, że dzięki transferom tych graczy klub osiągnie na prawde konkretne zyski. Diaz to bodaj najbardziej uniwersalny gracz, który pojawił się w Wisle w ciągu ostatniego dziesięciolecia i ja osobiscie uważam, że nie gra tam gdzie powinien tylko dlatego, że problemy są w srodku pola i na lewym skrzydle. Natomiast Marcelo przy regularnej grze w perspektywie roku czy dwóch ma szansę stać się znacznie lepszym obrońcą niż Cleber, bo po prostu ma duży potencjał.

Cytat:
Daj Boże aby Beto nie podzielił losu Dudu czy Matusiaka lub co gorsza Niedzielana ( jest po poważnej kontuzji ).
Zawodnicy tacy jak Beto czy Singlar zostali sprowadzeni w charakterze uzupełnień kadry i trzeba oddać Bednarzowi to, że nie odstają zanadto od swoich bezposrednich konkurentów i potrafią im realnie deptać po piętach wymuszając na nich dobrą grę.

Cytat:
Ja nie domagam się wyłącznie dymisji Bednarza czy takich tam bezsensownych rewolucji, zmieniających dyrektora sportowego z lubiącego blondynki, w lubiącego brunetki, parafrazując ich pseudo transfery, lecz domagam się zmiany pracy klubu nad transferami w ogóle. Domagam się profesjonalizacji najważniejszego działu Wisły. Jednosobowo, zawsze będzie nieprofesjonalnie i nieefektywnie. Osobiście, nie wierzę nawet w nosa Bednarza do wzmocnień Wisły.
Dymisja Bednarza nic nie zmieni, bo ktokolwiek nie byłby dyrektorem sportowym, to wypełnia on tylko wolę swoich przełożonych. Jesli rada nadzorcza postanowi nie przeznaczać srodków na transfery, to dyrektor sportowy (ktokolwiek by nim nie był) z naturalnych względów może się skupiać tylko na piłkarzach bez kontraktu. Ja działań Bednarza nie oceniam negatywnie i wierzę, ze jeszcze zaskoczy nas trafnymi posunięciami personalnymi, ale życzę mu po prostu więcej szczęscia, bo sprowadzając Łobodzińskiego (wówczas w dobrej formie, reprezentant za marne 400 tys euro), Matusiaka (wypożyczenie za darmo), Niedzielana (również za darmo, na starcie sezonu w dobrej formie) czy Gargułę (który w pewnym momencie nawet wygryzał Rogera z kadry i miał za sobą bardzo udaną rundę) intencje miał dobre i w chwili sprowadzania tych graczy wydawało się, że postawił na własciwych ludzi, ale rzeczywistosć zweryfikowała te plany. Więc go nie potępiam za te ruchy, bo przecież Bednarz nie podpisywał niebotycznych kontraktów po odniesieniu kontuzji przez Niedzielana czy Gargułę, tylko przed tym faktem, dlatego nie ma co go winić.
Konrad Gołoś: Czasami potrzeba momentu, w którym trener naprawdę na ciebie postawi. Jeśli wiesz, że masz zaufanie trenera i kolegów, wtedy też się rozwijasz. Nabierasz pewności. Czasami jest tak, że młody zawodnik idąc do jakiegoś klubu po prostu traci pewność i trudno jest to odbudować.
Odpowiedz cytując
irman
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.03.2009, 21:42
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post

Łobodziński <- Faktycznie, póki co nie zachwyca. Ale ma dobre momenty (derby np. ) widać, że stać go na dużo. Musi dojść do formy.
Panowie dajcie do ****y nędzy spokój z tymi Łobowymi derbami. To był jeden jedyny mecz w którym facet miał duży wkład do gry drużyny, na kilkadziesiąt, które u nas rozegrał. Na razie postawa Łobodzińskiego to totalna katastrofa i chyba najgorsze przełożenie w stosunku cena-jakość, w transferach za czasów Telefoniki.
:/
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów