|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien zostać Polakiem ? | |||
| Tak |
|
254 | 76,28% |
| Nie |
|
79 | 23,72% |
| Głosujących: 333. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
Nie znam tego Obraniaka...nie wiem co nim kieruje...dlatego nie będę się wypowiadał czy ma grać czy nie...to nie takie proste... Na pewno jestem przeciwny takim przypadkom jak Olisadebe czy już na pewno Roger...Olisadebe ma żone Polke, miał oferte gry dla Nigerii, ale wybrał Polske, dlatego jestem go w stanie choć troche zrozumieć...a Roger Chciałbym aby Polska wygrywala, ale z honorem i dumą narodową...a nie jakimiś fortelami. A inni niech grają obcokrajowcami...mnie to nie obchodzi co robią inne kraje... obecnie jednak widze że mamy wielu "kibiców" dla których sukces jest najważniejszy...a myślałem że tacy występują tylko w Wielkopolsce ![]()
Ostatnio edytowane przez Proud : 06.02.2009 o godz. 16:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Bardzo przepraszam za pomylenie skrajnej lewicy z prawicą , tylko że nie o tym jest temat narodowi mądrale, ale lepiej łapać za słówka albo błąd ortograficzny wytłuszczyć niż przyznać się że jest się zapyziałym , zakompleksionym prowincjuszem, ala " pani Dulska".
Zapomniałem , my wolimy seryjne i niezwykle honorowe porażki z Łotwami, Słowacją , a nasza dumna zdolna młodzież uwielbia baty od Burkina Faso , ale nie o to przeciez w piłce chodzi żeby coś wygrać i kibiców ucieszyć , bo po co. My wolimy obchodzić uroczystą 15 rocznicę szesnastej klęski z Anglią czy Niemcami. Co z tego że "w plecy" jak my rasowo czyści jesteśmy i hymn znamy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Widzę,ze jak się ma inne poglądy od jedynie słusznych to jest się zakompleksionym prowincjuszem. Dulszczyzna? a to do czego niby? Powyższy wpis pozostawiam bez komentarza, a reszcie też zalecam nie wchodzenie w dyskusję.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 06.02.2009 o godz. 16:50.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
Tyle w kwestii dulszczyzny. Co do "wolenia porażek" - wolę zwyciężać. Wolę, by wygrywała Polska (a nie republika przyspieszonych naturalizowanych). Ale co jeśli będziemy przegrywać? Zaciąg z Burkinii Faso o której piszesz? Kibicujesz Polsce czy zwycięzcom? Istotne pytanie. Wierność. |
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
I wcale nie zamykam mu drogi do reprezentacji Polski ale jak bym miał go postawić w szeregu z Olisadebe i Perejro to jednak powiedziałby że ci dwaj mają z Polską więcej wspólnego niż Obraniak. Zmierzam do tego że o polski paszport może sie starac każdy jeśli poczuje taką więź z naszym krajem, ale nie należy z tego faktu robic szopki, że nagle odzywa się jakiś Obraniak czy inny Kowalsky a my na kolanach dajemy mu paszport bo moze się przyda do reprezentacji. Nie, są odpowiednie procedury. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Czyli dla niektorych nie jest Polakiem...ciekawe co ci osobnicy powiedzieliby jego dziadkowi i jemu samemu...jak widac bezczelnosc nie zna granic
.P.S - Mam nadzieje, ze posypia sie bany za niektore rasistowskie i nacjonalistyczne wypowiedzi, ktore nie nadaja sie do publikacji nawet na forum internetowym. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Ignorować to z tego powodu że Francja go "nie chciała" ?(w sumie jest stosunkowo młody i potrafi grać w piłkę gdyby się uparł mógłby liczyć na powołanie) . A ile on wie o Polsce itd. to możemy tylko zgadywać ,w każdym razie ja w tym przypadku jestem sentymentalny i nie widzę przeszkód aby grał u nas . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Ja jestem jak najbardziej na tak dla Ludovica. Przydałby się w reprezentacji i to bardzo.
Co do głosów, że to pomysł Laty albo że Obraniak chce się wypromować jak niegdyś Andy Johnson. Obraniak sam zgłosił chęć gry dla Polskiej reprezentacji. I to nie w ciągu ostatnich tygodni, tylko z tego co pamiętam w roku 2005 lub 2006, gdy grał jeszcze w Metz. Jednak dokumenty o przyznanie obywatelstwa złożył dopiero w zeszłym roku, gdyż były jakieś problemy z aktem urodzenia dziadka czy coś w tym stylu. Porównywać go z Rogerem czy też Olisadebe nie ma co, bo on ma polskie korzenie. Można powiedzieć, że to taki francuski odpowiednik Tyrały. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bóg Trybun
KIbicuję zawsze Polsce ale nie przeszkadza mi kolor skóry ani paszport ludzi dobrowolnie i dobrze ją reprezentujących , nie zaglądam im do życiorysu,metryki, ani do majtek. Nie studiuję ich drzewa genealogicznego ani poglądów politycznych , nie dzielę "włosa na czworo". , BO PO CO? Jakbyś nie wiedział , to z Burkina Faso nasi najlepsi, najzdolniejsi, przerypali 4-0 , i tylko o to mi chodziło, wnioski wyciąg sam. Pisałem wcześniej , że gorącym zwolennikiem naturalizacji NIE JESTEM, ale nie zgadzam się z podejściem , że gość jest z innego kraju i kultury to niech spier.... Nacjonalizm? lewactwo?, liczyłem na merytoryczną polemikę a Wy jak zawsze swoje , każdy temat potraficie do tego sprowadzić , żal. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
W wielu krajach europejskich o tradycjach kolonialnych i krajach ,których rządy o prawicowej czy lewicowej orientacji prowadzą bądź bardzo intensywnie prowadziły liberalną politykę emigracyjną przede wszystkim ze względów ekonomicznych (czyt. sprowadzały czarnoskórych z byłych kolonii jako tanią siłę roboczą w obliczu starzejącego się społeczeństwo rdzennego) wykształcił się specyficzny mechanizm relatywizowania poczucia tożsamości i tolerowania pewnych ujemnych skutków procesów asymilacyjnych. W Polsce póki co mamy inne uwarunkowania i śmiem twierdzić ,że przez najbliższe 50-60 lat nic się w tym obszarze nie zmieni. Powyżej jeden z kibiców mocno i dosadnie odniósł się do argumentu-wytrychu w stylu "mamy XXI wiek". Popieram go w całej rozciągłości. Obecnie niektóre środowiska tworzą tak chorą ideologię i w myśl tej ideologii chcą zmieniać ogół ,że inaczej jak DEBILAMI i DEBILIZMEM tego nazwać nie można. Pewnie ,że można tolerować wszystko nawet głupotę i ignorancję ale czy my mamy moralne prawo nie reagować teraz i obciążać skutkami naszego zaniechania przyszłe pokolenia. Pamiętajmy ,że kto ma władzę nad teraźniejszością ,ma władzę nad przyszłością.
DAROTSOK73 cóż to za zacny pan mierzy do nas z pistoletu na fotce pod twoim nickiem...
Ostatnio edytowane przez Bronex : 06.02.2009 o godz. 19:16.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
@Darotsok
Przecież nie ja wyjeżdżam pierwszy z tekstami o zaściankach, Dulskich etc. Kto tu sprowadza temat do polityki? Nie chciałem wrzucać jakiejś ogólnej konwencji, odpowiadałem na posty paru osób, które domagały się z wyjątku (o którym mowa w temacie) uczynić jakąś chorą regułę. Nie byliśmy krajem kolonialnym (zresztą pisał już Bronex) i NIE MAMY różnokolorowego społeczeństwa. Rozumiem, że niektórym ciężko się z tym pogodzić, ale cóż... A sam pomysł, by polepszyć jakość gry naszej kadry przez "naturalizowanie obcokrajowców" jest równie krótkowzroczny, niedorzeczny i niesmaczny, jak przykład z rodzicami i pożyczanym sąsiadem, który opisałem wcześniej. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
pan z podpisu to jeden z pojebow robiacych sobie strzelnice ze szkoly...Rozumiem ze to prowokacja ale mi sie na pawia zbiera
A co do tematu. Ja tu jachting sadze ze jedyne co mu sie urodzilo w glowie to chec zagrania w reprezentacji.Ze na francuską jest za slaby, to probuje wykorzystac fakt jakis tam korzeni. Jak dla mnie decyzja wynikajaca tylko i wylacznie z kalkulacji.Zreszta nie czarujmy sie - zwiazek mysli podobnie. A czy to w porzadku czy nie? Jakie sa standardy europejskie , kazdy wie ale czy my musimy isc ta sama droga? Nie sadze ale powiedzmy sobie ze w porownaniu do Pereiro to i tak jest pikuś.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 06.02.2009 o godz. 19:50.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Banita
Od: 04.2008
Offline |
|
|
nie - dla Obraniaka, moze to byc świetny piłkarz. Dlatego niech go bierze Wisła. Niestety chłopak nie jest Polakiem, żeby np mnie reprezentować. Wszystkie te groteski z Oli i Rogerem dla mnie to porazka, brak szacunku dla własnych wartości i swojej Ojczyzny...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Nie przesadzajmy z tym że PZPN wzią sie do roboty podobno szukają oszczędności na działalności pana Chorążyka i nie zwracają mu pieniędzy nawet za transport więc skoro tyle osób bojkotuje pomysł wyszukiwania piłkarzy o Polskich korzeniach za granicą to PZPN się do tego przyczynia więc nie będą mieć więcej problemów czy gość chce grać dla Polski dla wypromowania się czy dlatego że kocha ten kraj.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
To nie jest żaden nacjonalizm, tylko zwykły ludzki rozsadek. Jak w podstawówce grałeś mecz klasowy z równoległą klasą, to też przychodził grać Twój starszy brat, a uczniowie się zrzucali na ściepkę dla niego? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obraniak, jako potencjalny skrzydłowy to byłoby duże wzmocnienie reprezentacji, gra w pierwszym składzie w dobrej lidze , posiada nienaganną technikę i szybkość, jeśli jego chęć bycia Polakiem jest szczera , a sprawa jego paszportu zostanie szybko i pozytywnie wyjaśniona to kolejny z naszych starzejących się kadrowiczów będzie miał mocnego zmiennika.
Ps. Koledzy z " MW", tak, mój awatar jest w tej dyskusji kluczowy. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
moim zdaniem niestety koszulka z Orłem mu się nie należy.. ale napewno to bardzo wartościowy piłkarz
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Nieważne, Polak czy nie Polak, jak strzeli dla nas brameczki i pomoże w awansie do MŚ 2010, to tym lepiej dla nas. Więc wg mnie, osiągnąć sukces za wszelką cenę
Najważniejsze, że Ludwik sam czuje się Polakiem |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
zawsze te kwestie zmiany barw narodowych to sprawy kontrowersyjne, ale niestety moje poczucie POLSKOŚCI i PATRIOTYZMU nie pozwala mi wyrazić aprobaty, by Francuz grał dla kariery w naszej kadrze.
OK, jeśli Polak żyje we Francji, ale On 11 reprezentował ten kraj i spiewał Marsyliankę. I to dla mnie koniec. FIFA na dzień dobry powinna ten pomysł zamknąć. Nie bardzo rozumiem, co to za wyjątkowy powód, żeby reprezentanta Francji przemianować na niezykle związanego z Polską, Ojczyzną gracza naszej kadry |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Jakiej kariery, a Rogera niby wszyscy rozchwytują odkąd gra w rep Polski ? Pewnie miał zblizoną ilość ofert grając w samej Legii.
A co do samego Obraniaka, to świetny grajek i dodatkowo rozgrywa teraz najlepszy swój sezon. Może chce wykorzystać rep Polski by zwrócić na siebie uwagę szkoleniowca Francji ? Wg mnie to on spokojnie zasługuje na powołanie do ichniej kadry, nie wiem czy to nie jest jego celem. No, ale poczekajmy i wszystko się wyjaśni. Biorąc pod uwage walory piłkarskie to on przerasta wszystkich łącznie z Błaszczem o głowę. I pod tym względem jestem na tak. Łatwiej przełknąc Obraniaka, którego więzy krwi łączą z Polską niż 2 Murzynów. Przecież po tym, to już nic nie powinno nas ruszać Panie i Panowie. ![]() ![]()
.
. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
dlatego emannuel i roger nie powinni sie znalezc u nas w kadrze i koniec.
widze ze wielu patriotów u nas na forum... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
,może przez to że jesst Polakiem go przeceniam,ale dla mnie to jest mistrz .Oby chłopaka tylko kontuzje nie nękały . Ps. Teraz Sprawdziłem na transfermarkt , przynajmniej tam Kuba jest droższy o 2,5 bańki To chyba jednak ty nie doceniasz naszego Kubusia
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.02.2009 o godz. 23:15.
![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Gdyby mu dali polski paszport to i tak skończy jak Roger, którego Leo powołuje już tylko, po to aby nie wyszło, że źle zrobili PZPN i Kaczyński dając mu paszport.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Napewno większy Polak z tego Obraniaka niż z Rogera bądź Olisadebe.
On ma chociaż polskich przodków, a nie tak jak Roger przyjechał, Leo stwierdził że taki piłkarz by mu się sprzydał i mu paszport dali. Wg. mnie w reprezentacji powinni grac sami reprezentanci tego samego kraju, a nie jakaś mieszanka kolorowa. A co do Obraniaka jeszcze to jak chce u nas naprawdę grac to czemu nie? Patrząc na drzewo genealogiczne to Polakiem on jest. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Polakiem się jest jesli rodzice sa Polakami, Arkas.
|
|
|
|
Banita
Od: 12.2008
Offline |
|
Większość z nas nigdy nie była za tym by obcokrajowcy reprezentowali mnie i Ciebie. Jestem patriotą, i mimo tego, że to byoby ogromne wzmocnienie, sądzę, że Ludovic już wybrał kraj, który chce reprezentowac. Proszę, niech ktoś przytoczy jego własne słowa, potwierdzające, miłośc do Polski (Ojczyzna |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
osobiście mam mieszane uczucia co do pomysłu sprowadzenia Ludovica do naszej kadry... z jednej strony liczy się sportowy sukces i zwycięstwa Polski, ale wypracowane i rozegrane przez naszych reprezentantów, a ciężko, żeby Polaków reprezentował Nigeryjczk, Francuz oraz Brazylijczyk.
Ogólnie dziwne te przepisy FIFA, zdaje mi się, że obcokrajowcy wogóle nie powinni występować w kadrze danego kraju. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
co on tam świergocze? pewnie, że prezes Lato oraz Leo naobiecywali mu sukcesów oraz złotych jaj za zgodę na grze dla Polski... |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|