The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Amfre
Banita

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.01.2009, 11:33. 60 - lecie powstania Nowej Huty
23 czerwca 1949 roku zaczęto wznosić pierwsze, niewielkie dwupiętrowe bloki mieszkalne bez parteru handlowo – usługowego, pokryte czterospadowymi dachami zaprojektowane przez Franciszka Adamskiego. Nawiązywały one do budynków Mariensztatu...

W tym roku wypada 60. rocznica budowy obecnej dzielnicy Krakowa.
Z tej okazji...

Cytat:
Pół miliona więcej na jubileusz Huty

Za 2,7 mln złotych nie da się zorganizować godnych uroczystości z okazji 60 - lecia powstania Nowej Huty. Do takich wniosków doszli radni z rady programowej jubileuszu i chcą dorzucić do budżetu 500 tys. zł.

- Po rozmowach z prezydentem można już powiedzieć, że pieniądze się znajdą - cieszy się Włodzimierz Pietrus (PiS), członek rady.

Jednak, już dziś wiadomo, że na zagraniczną gwiazdę wielkiego kalibru nie ma co liczyć. Na koncert przeznaczono ledwie 300 tys. zł, a to oznacza, że możemy zapomnieć o przyjeździe Rage Against the Machine czy grupy Rammstein, jak pierwotnie planowano.

- Zdecydowaliśmy, że zorganizujemy "Koncert dla Nowej Huty", którego gwiazdą będzie polski wykonawca. Jeszcze nie zapadła decyzja, kogo zaprosimy - wyjaśnia Pietrus.

Na imprezy kulturalne gmina przeznaczy 1,7 tys. zł z całego budżetu jubileuszu. Będzie to m.in. Jarmark Cysterski i plenerowy projekt teatru Łaźnia Nowa (200 i 300 tys. zł).

Konferencja naukowo-historyczna, której owocem mają być publikacje o dziejach dzielnicy, wsparta zostanie kwotą 50 tys. zł, a Teatr Ludowy na zorganizowanie międzynarodowego festiwalu sztuki scenicznej dostał 200 tys. zł.

Sporo pieniędzy zostanie przeznaczonych na remonty budynków związanych z nowohuckimi instytucjami kultury.

- Ale to są pieniądze z osobnej puli - wyjaśnia Pietrus. Teatr Łaźnia Nowa na dalszą modernizację budynku na os. Szkolnym otrzyma 1,8 mln zł, Teatr Ludowy za 1 mln. zł ma odnowić elewację
i zagospodarować otoczenie, NCK wyda 1 mln zł na remont sali widowiskowej, a Ośrodek Kultury
im. Norwida 1 mln zł na modernizację sali tańca.
Zbyt piękne aby mozliwe. Nie stac nas na koncert RATM To na co nas stać?

A mecz Hutnik Kraków - Sheffield Utd dojdzie do skutku?

Cytat:
Światowe gwiazdy żużla na stadionie Wandy?
60-LECIE NOWEJ HUTY.
W tegorocznym budżecie miasta na inwestycje na obiektach Wandy zarezerwowano 3,5 mln złotych
Zawody żużlowe z udziałem międzynarodowych gwiazd, festyn dla mieszkańców oraz mecz piłkarski drużyn radnych miasta Krakowa i polskich parlamentarzystów - to imprezy planowane na stadionie Wandy w Nowej Hucie z okazji tegorocznych 60. urodzin tej dzielnicy.
A jak z Waszej perspektywy, przedstawia się historia dzielnicy, z której wielu z nas się wywodzi? Jakie zmiany zauważyliscie? Jak się mieszka w "mieście bez Boga"?
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.01.2009, 12:20
Pewnie znowu Rubika zaproszą....
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 25.01.2009, 12:35
nie wiem jak wy ale ja bardzo lubie ta starą częśc Nowej Huty i jestem pewny, ze za kilka lat w mniejszym stopniu ale podzieli sukces Kazimierza.
Atmosfera jest tam zupełni inna niz w Krakowie, jest to pomnik socrealizmu. Chociaz historia to moze ni najbardziej chlubna to jednak kilka pokoleń traktuje to miejsce jak swoje i z pewnoscią tamtejsza architektura jest to pewnym rodzajem "sztuki" W przeciweństwie do osiedli budowanych później...
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 25.01.2009, 12:44
Może jednak znajdą fundusze na Rammsteina :( Oni zawsze robią zajebiste show. Swoją drogą chciałbym tylko wiedzieć, w którym miejscu ten koncert
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 25.01.2009, 12:47
Kazik zagra.w Radiu Kraków o tym mówią.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
mario315
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 25.01.2009, 13:21
spirit napisał(a):Wyświetl post
Może jednak znajdą fundusze na Rammsteina :( Oni zawsze robią zajebiste show. Swoją drogą chciałbym tylko wiedzieć, w którym miejscu ten koncert
Znając życie to pewnie na Aleji Róż
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 25.01.2009, 16:15
Ogólnie Nowa Huta jest ładna. Dużo zieleni, przestrzeni, mniej brudno niż w centrum...
A chodzi pogłoska, że odwrotnie!

Dobrze, że u nas nie postawili pałacu kultury
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
noonelikeus
Banita

Od: 04.2008

Stary 25.01.2009, 16:54
Sam jestem wychowany wśród nowohuckich osiedli, boisk, ogródków działkowych i lotniska. ta dzielnica zasługuje na wyróżnienie, oraz na zainteresowanie jakie powoli zdobywa. Ma czar i urok, mroczny i ponury charater tej socrealistycznej historii Polski. Ułożenie budynków na soedklach starej Huty, labirynt przejśc i zaamarków niejednemu uratowały skórę.
Miały tam miejsce wydarzenia, piekne i wielkie, reprezentujące ducha naszego narodu, np Arka, protesty, itp.

Znowu charakter części blokowiskowej Huty to w sam raz miejsce na spędzenie dzieciństwa, wychowanie chłopaka z zasadami. Dużo zieleni i przestrzeni, jedyny minus to te maluteńkie mieszkanka.

Dlatego zależy mi na hucznych obchodach 60-lecia, porządnym darmowym koncercie, meczu piłkarskim z drużyną ze światowej czołówki, oraz przyszłości "szklanych domów"
Ostatnio edytowane przez noonelikeus : 25.01.2009 o godz. 17:00.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Od: 09.2008

Stary 25.01.2009, 17:15
Mnie drażni architektura Huty rodem z komuny ,te odnoża od Placu Centralnego w kierunku :kombinatu ,tomexu czy Pleszowa wygladaja identycznie ,wszystko szare i takie same.Oczywiscie nei mam nic do mieszkanców tylko taka uwaga mimochodem
Odpowiedz cytując
Przemo12
Banita

Od: 04.2008

Stary 27.01.2009, 14:50
http://www.terazhuta.pl/

Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 27.01.2009, 20:12
Jak przykładny "południowiec" zawsze gdy jadę wieczorem przez starą Hutę, to tracę orientację w terenie. Wszystkie budynki i ulice są niemal identyczne.

Mam do tej dzielnicy wielki szacunek ze wzgledow historyczych.

Ale nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego Osiedle Willowe nazywa się tak a nie inaczej
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 27.01.2009 o godz. 20:21.
Odpowiedz cytując
Amfre
Banita

Stary 02.02.2009, 16:17
http://nh.pl/ fajna stronka o Hucie
Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Stary 06.02.2009, 23:21
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ki_swiata.html

Cytat:
Przyjedzie najstarszy klub piłkarski świata

Mecz Hutnika Kraków z Sheffield FC, najstarszym piłkarskim klubem świata, będzie największą atrakcją sportowych obchodów 60-lecia Nowej Huty.

Pomysłodawcą zaproszenia Anglików do Nowej Huty jest Piotr Danek ze Stowarzyszenia Kibiców Hutnika Suche Stawy. - Do Krakowa regularnie przyjeżdżają nasi przyjaciele z Chesterfield i to po rozmowach z nimi postanowiłem zrealizować mój pomysł. Dostałem adres mailowy do Dave'a McCarthy'ego, dyrektora wykonawczego w Sheffield FC, z którym korespondowałem przez kilka miesięcy.

SFC został założony 24 października 1857 r. i jest oficjalnie uznany przez FIFA za najstarszy klub piłkarski na świecie. Gra w najstarszych na świecie derbach, w których odwiecznym rywalem jest Hallam FC. Pięć lat temu FIFA przyznała SFC Centennial Order of Merit, swoje najwyższe odznaczenie. Obecnie zespół gra w Unibond South League, półprofesjonalnej lidze angielskiej. Nieznany jest jeszcze dokładny termin meczu na stadionie Hutnika. Zostanie on rozegrany między końcówką czerwca a początkiem sierpnia. - Nasi goście przylecą na własny koszt, ze swojej strony zapewnimy im noclegi, wyżywienie i atrakcje turystyczne. Dwa lata temu na swoje 150-lecie zaprosili do siebie Ajax Amsterdam - podkreślił Danek.

Ciekawie zapowiada się też turniej żużlowy na obiekcie Wandy. - Do Krakowa przyjedzie żużlowa elita z Polski i zagranicy, w tym Tomasz Gollob, trzeci zawodnik cyklu GP. Zabraknie Nickiego Pedersena, ubiegłorocznego mistrza świata, który jest dla nas za drogi - zaznaczył Józef Pilch, radny PiS-u, wiceprzewodniczący rady programowej obchodów 60-lecia Nowej Huty. Żużlowcy pojadą na zmodernizowanej granitowej nawierzchni.

Spora atrakcją może być młodzieżowy mecz bokserski pomiędzy Wandą a Boxring Eintracht Berlin. Jeśli pogoda na to pozwoli, spotkanie zostanie rozegrane pod gołym niebem na placu Centralnym.

Początkowo na imprezy sportowe zarezerwowano zaledwie 190 tys. zł. Rada programowa obchodów zwróciła się do prezydenta Krakowa o zwiększenie kwoty o pół miliona. Radny Pilch jest optymistą. - Całkiem niedawno dostałem kolejny raz potwierdzenie od prezydenta Majchrowskiego na powiększenie budżetu - mówi.

Poza oficjalnym kalendarzem swoje zawody zapowiedział prężnie działający Nowa Huta Rugby Klub. W ostatni weekend czerwca zostanie rozegrany IV Międzynarodowy Turniej o Puchar Prezydenta Krakowa "Nowa Huta Sevens". Przyjadą zespoły z Ukrainy, Mołdawii, Węgier, Litwy, Czech, Anglii i Francji. - Niestety, nie uda się go rozegrać na własnym obiekcie w Luboczy, który jest w trakcie budowy - odparł Tomasz Urynowicz, prezes NHRK.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Odpowiedz cytując
kosz.krakow
Banita

Od: 01.2009

Stary 08.02.2009, 20:22
gdyby wszyscy się przyłożyli a nie marudzili, że to i że tamto, to mogłoby być naprawde piękne święto Nowej Huty. tej części Krakowa należy się ogromny szacunek za jej historię, dużo promocji i reklamy, mogłoby sie przydac...
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 08.02.2009, 21:20
Właśnie tej reklamy brakuje, a niektórzy specjalnie nie reklamują, bo nakupują, zrobią taniej i wtedy się zacznie...
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
kosz.krakow
Banita

Od: 01.2009

Stary 17.02.2009, 19:20
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...atrzymana.html
Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Stary 20.02.2009, 09:18
czy jest jakas oficjalna strona tej imprezy?
Odpowiedz cytując
duren
Junior Member

Od: 02.2009

Stary 23.02.2009, 13:25
no i wychodzi na to, że jubileusz interesuje tylko organizacje sportowe...
wszak Nowa Huta dla niektórych laseczek z urzędu miasta to już proszowice, a poza tym pani to tam już byla dziewczyna tego Roberta Kubicy mieszka...
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 23.02.2009, 13:33
hoho napisał(a):Wyświetl post
Mnie drażni architektura Huty rodem z komuny ,te odnoża od Placu Centralnego w kierunku :kombinatu ,tomexu czy Pleszowa wygladaja identycznie ,wszystko szare i takie same.Oczywiscie nei mam nic do mieszkanców tylko taka uwaga mimochodem
Centrum Nowej Huty, to jeden z najpiekniejszych ukladow urbanistycznych stworzonych w powojennym swiecie.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
duren
Junior Member

Stary 23.02.2009, 13:44
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Centrum Nowej Huty, to jeden z najpiekniejszych ukladow urbanistycznych stworzonych w powojennym swiecie.
zaraz po Czarnobylu.
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 23.02.2009, 14:17
duren napisał(a):Wyświetl post
zaraz po Czarnobylu.
Kolego merytorycznie, a nie pseudo dowcipnie.

Z ciekawostek, to architekt NH, dlatego usytuował plac Centralny właśnie w ten sposób, aby pasażerowie lądujący wieczorem samolotem na lotnisku w Czyżynach mogli podziwiać budynki Centrum tonące w promieniach zachodzącego słońca.

Taką anegdotę kiedyś usłyszałem na TV Kraków.. a czy to prawda? No coś w tym jest - szczególnie jak w lecie jest się w tych rejonach w okolicach 18-19
Odpowiedz cytując
duren
Junior Member

Stary 23.02.2009, 14:25
Jarza napisał(a):Wyświetl post
Kolego merytorycznie, a nie pseudo dowcipnie.

Z ciekawostek, to architekt NH, dlatego usytuował plac Centralny właśnie w ten sposób, aby pasażerowie lądujący wieczorem samolotem na lotnisku w Czyżynach mogli podziwiać budynki Centrum tonące w promieniach zachodzącego słońca.

Taką anegdotę kiedyś usłyszałem na TV Kraków.. a czy to prawda? No coś w tym jest - szczególnie jak w lecie jest się w tych rejonach w okolicach 18-19
Ok, wedle życzenia.
Dzielnica mieszkaniowa Czarnobyla została zaprojektowana w trakcie budowania elektorwni w sposób równie funkcjonalny jak NH. Obydwa miasta (dzielnice?) mają kilkukrotnie większy wskaźnik obszarów zielonych w miastach niż w każdym dużym miescie Europy (Bruksela, Paryż, Madryt, o Lądku Zdroju nie wspominając)

A odnośnie promieni zachodzącego słońca... Tak, to zostało pomyślane w sposób w jaki mówisz, ale okazało się to byc zgubnym dla lotniska - otóż wieżowce osiedla Kolorowego były zbyt wysokie i stwarzały niebezpieczeństwo w trakcie podchodzenia do lądowania.

Poza tym, po powstaniu NH lotnisko bylo de facto w centrum miasta, co nigdzie na świecie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Odpowiedz cytując
puszek06
Banita

Od: 11.2008

Stary 23.02.2009, 16:32
nie myl Prypetii zbudowanej z wielkiej płyty z architekurą lat powojennych do 1956-58- nawiązania do renesansu(attyki) sufir wysoko, układ przestrzenny miodzio, zieleń. każde osiedle sklepy, przedszkola, punkty usługowe .. -ja całe życie dzielnica 5 ale do NH jak najbardziej szacun wielki
Odpowiedz cytując
Domas
Banita

Stary 23.02.2009, 17:28
http://terazhuta.pl/gosia_w/index.ph...logpostid=1312
Odpowiedz cytując
Romek.TS
Banita

Od: 04.2009

Stary 21.04.2009, 12:12
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...owej_Huty.html

jak tam uwielbiam ten bar mleczny na Placu Centralnym, za rogiem od Skarbnicy na przeciwko postoju taksówek, tuż przy koktail-barze rok założenia: 1962 !!!!

taka mała reklama
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów