![]() |
60 - lecie powstania Nowej Huty
23 czerwca 1949 roku zaczęto wznosić pierwsze, niewielkie dwupiętrowe bloki mieszkalne bez parteru handlowo – usługowego, pokryte czterospadowymi dachami zaprojektowane przez Franciszka Adamskiego. Nawiązywały one do budynków Mariensztatu...
W tym roku wypada 60. rocznica budowy obecnej dzielnicy Krakowa. Z tej okazji... Cytat:
A mecz Hutnik Kraków - Sheffield Utd dojdzie do skutku? Cytat:
|
Pewnie znowu Rubika zaproszą.... :rotfl:
|
nie wiem jak wy ale ja bardzo lubie ta starą częśc Nowej Huty i jestem pewny, ze za kilka lat w mniejszym stopniu ale podzieli sukces Kazimierza.
Atmosfera jest tam zupełni inna niz w Krakowie, jest to pomnik socrealizmu. Chociaz historia to moze ni najbardziej chlubna to jednak kilka pokoleń traktuje to miejsce jak swoje i z pewnoscią tamtejsza architektura jest to pewnym rodzajem "sztuki" W przeciweństwie do osiedli budowanych później... |
Może jednak znajdą fundusze na Rammsteina :( Oni zawsze robią zajebiste show. Swoją drogą chciałbym tylko wiedzieć, w którym miejscu ten koncert :)
|
Kazik zagra.w Radiu Kraków o tym mówią.
|
Cytat:
|
Ogólnie Nowa Huta jest ładna. Dużo zieleni, przestrzeni, mniej brudno niż w centrum...
A chodzi pogłoska, że odwrotnie! Dobrze, że u nas nie postawili pałacu kultury :rotfl: |
Sam jestem wychowany wśród nowohuckich osiedli, boisk, ogródków działkowych i lotniska. ta dzielnica zasługuje na wyróżnienie, oraz na zainteresowanie jakie powoli zdobywa. Ma czar i urok, mroczny i ponury charater tej socrealistycznej historii Polski. Ułożenie budynków na soedklach starej Huty, labirynt przejśc i zaamarków niejednemu uratowały skórę.
Miały tam miejsce wydarzenia, piekne i wielkie, reprezentujące ducha naszego narodu, np Arka, protesty, itp. Znowu charakter części blokowiskowej Huty to w sam raz miejsce na spędzenie dzieciństwa, wychowanie chłopaka z zasadami. Dużo zieleni i przestrzeni, jedyny minus to te maluteńkie mieszkanka. Dlatego zależy mi na hucznych obchodach 60-lecia, porządnym darmowym koncercie, meczu piłkarskim z drużyną ze światowej czołówki, oraz przyszłości "szklanych domów" :) |
Mnie drażni architektura Huty rodem z komuny ,te odnoża od Placu Centralnego w kierunku :kombinatu ,tomexu czy Pleszowa wygladaja identycznie ,wszystko szare i takie same.Oczywiscie nei mam nic do mieszkanców tylko taka uwaga mimochodem
|
|
Jak przykładny "południowiec" zawsze gdy jadę wieczorem przez starą Hutę, to tracę orientację w terenie. Wszystkie budynki i ulice są niemal identyczne.
Mam do tej dzielnicy wielki szacunek ze wzgledow historyczych. Ale nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego Osiedle Willowe nazywa się tak a nie inaczej;) |
http://nh.pl/ fajna stronka o Hucie
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ki_swiata.html
Cytat:
|
gdyby wszyscy się przyłożyli a nie marudzili, że to i że tamto, to mogłoby być naprawde piękne święto Nowej Huty. tej części Krakowa należy się ogromny szacunek za jej historię, dużo promocji i reklamy, mogłoby sie przydac...
|
Właśnie tej reklamy brakuje, a niektórzy specjalnie nie reklamują, bo nakupują, zrobią taniej i wtedy się zacznie...
|
|
czy jest jakas oficjalna strona tej imprezy?
|
no i wychodzi na to, że jubileusz interesuje tylko organizacje sportowe...
wszak Nowa Huta dla niektórych laseczek z urzędu miasta to już proszowice, a poza tym pani to tam już byla dziewczyna tego Roberta Kubicy mieszka... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Z ciekawostek, to architekt NH, dlatego usytuował plac Centralny właśnie w ten sposób, aby pasażerowie lądujący wieczorem samolotem na lotnisku w Czyżynach mogli podziwiać budynki Centrum tonące w promieniach zachodzącego słońca. Taką anegdotę kiedyś usłyszałem na TV Kraków.. a czy to prawda? No coś w tym jest - szczególnie jak w lecie jest się w tych rejonach w okolicach 18-19 |
Cytat:
Dzielnica mieszkaniowa Czarnobyla została zaprojektowana w trakcie budowania elektorwni w sposób równie funkcjonalny jak NH. Obydwa miasta (dzielnice?) mają kilkukrotnie większy wskaźnik obszarów zielonych w miastach niż w każdym dużym miescie Europy (Bruksela, Paryż, Madryt, o Lądku Zdroju nie wspominając) A odnośnie promieni zachodzącego słońca... Tak, to zostało pomyślane w sposób w jaki mówisz, ale okazało się to byc zgubnym dla lotniska - otóż wieżowce osiedla Kolorowego były zbyt wysokie i stwarzały niebezpieczeństwo w trakcie podchodzenia do lądowania. Poza tym, po powstaniu NH lotnisko bylo de facto w centrum miasta, co nigdzie na świecie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. |
nie myl Prypetii zbudowanej z wielkiej płyty z architekurą lat powojennych do 1956-58- nawiązania do renesansu(attyki) sufir wysoko, układ przestrzenny miodzio, zieleń. każde osiedle sklepy, przedszkola, punkty usługowe .. -ja całe życie dzielnica 5 ale do NH jak najbardziej szacun wielki
|
|
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...owej_Huty.html
jak tam uwielbiam ten bar mleczny na Placu Centralnym, za rogiem od Skarbnicy na przeciwko postoju taksówek, tuż przy koktail-barze :) rok założenia: 1962 !!!! taka mała reklama :) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl