The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.01.2009, 11:08
z tego samego artykułu

Cytat:
Kilka liczb...

225 tys. – tyle Ruch chciał zarobić, sprzedając 7,5 tys. biletów po 30 złotych
150 tys. – tyle kibice Górnika zostawiliby w kasie Ruchu, kupując 7,5 tys. biletów po 20 złotych
30.750 – tyle Ruch zarobi na 2050 kibicach zabrzan, kupujących wejściówki po 15 złotych
o co tym z Ruchu tak naprawdę chodzi? To już takie rekordy biją na parkiecie giełdy papierów, że 120 tauzenów to mogą olać ? Czyżby się bali, że ich ich kibice Górnika przekrzyczą i na tyle tę obawę wycenili?

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 24.01.2009, 12:04
skttrbrain napisał(a):Wyświetl post
Owy zachodni styl.. Jeśli zakładasz, że to wcale nie jest dobry kierunek w dążeniu do funkcjonowania klubu z aspiracjami nazwijmy to, ponad-lokalnymi, to powiedz, jak Twoim zdaniem powinien się rozwijać polski klub, wychodzący z polskiego korupcyjnego i krętackiego środowiska?
Piszę tylko, że nie wszystkim ten zachodni styl odpowiada. Mi akurat jak najbardziej i kibicuję Walterowi, by udało mu się to tałatajstwo wyplenić ze stadionu. Ale ja chyba należę do wyjątków

BTW: w zasadzie nie ma innego wyjścia, by rozwijać klub. Trzeba powielać zachodnie wzorce. Ale powielanie zachodnich wzorców nie wiąże się z wyrzucaniem ponad 80-letniej tradycji do kosza, graniem na licencji najbardziej umoczonego w korupcję klubu w ekstraklasie i przejmowaniem miejsca w europejskich pucharach po swoim lokalnym konkurencie, który został zlikwidowany.

Jakoś nie mogę sobie odmówić tej złośliwości, ale w Poznaniu zawsze bardzo chętnie przejmują to, co może prawnie można przyjąć - ale do czego nie ma się moralnego prawa. Tak było w 1993 roku, tak jest i teraz...

Wymieniając kluby z Wlkp o Warcie zapomniałeś, jak już ktoś wcześniej nadmienił. Zgodzę się, na mapie Wielkopolski mało już zostało klubów w najwyższych klasach rozrywkowych. Tylko co to ma do Lecha? Że kibicuje mu całe województwo? A czy kibic z Zabierzowa czy innego małopolskiego miasteczka z drużyną w pierwszej czy drugiej lidze nie wspiera też czasem Wisły oglądając Ekstraklasę?
Faktycznie zapomniałem o Warcie - ale ile oni mają kibiców? W Wielkopolsce liczy się tylko Lech - to oczywiście nie wasza wina, a ogromna przewaga nad Legią, Wisłą czy Lechią Gdańsk. I nie tylko chodzi o kwestie dotyczące ilości widzów na stadionie, ale także te prozaiczne - np. dotyczące niczym nieskrępowanej możliwości noszenia barw klubowych na mieście.

Przejechano się po prawdziwych kibicach? Nie rozumiem co masz na myśli.
Przejechano się, bo zamiast założonego w 1922 roku Lecha jesteście jednym z najmłodszych klubów w ekstraklasie. Data założenia Lecha to 1992 rok, w dorobku macie kilka Pucharów Polski (jak zdobytych, to już wiemy) i Fryzjera.

Gdyby mi ktoś wywinął taki numer z Wisłą, uznałbym że napluto mi na twarz. Oczywiście to wasza prywatna sprawa, ale nie nazywajmy szamba perfumerią Wątku licencyjno-fuzyjnego nie da się zostawić na boku, bo to kwestia absolutnie zasadnicza. Gdyby to jeszcze była fuzja z klubem mającym jakieś tradycje (np. ze wspomnianą Wartą) - to by było to jeszcze do przełknięcia. A tak, to jest moim zdaniem jedna wielka kupa. Przykro mi. Takie jest moje zdanie.

Stilic nie trafił się przypadkowo..był obserwowany ponad poł roku. Kupiony był tylko szybiej, niż miał być, bo bano się, że ktoś go nam podkupi.
Nieprawda. Stilić trafił do was po oglądnięciu go na płytach DVD. Nikt nie oglądnął go na żywo, w dodatku Smuda był temu transferowi przeciwny. Rutkowski kupił tego zawodnika za dość spore pieniądze. Zaryzykował, wygrał - i chwała mu za to. Ale z profesjonalną polityką transferową nie ma to wiele wspólnego. To trochę tak, jak z naszym Błaszczykowskim.

W dobie kryzysu nasze kluby wyjściowo wydawałoby się, są na podobnej pozycji. Mają podobnie majętnych właścicieli, którzy w minionym roku mocno dostali po portfelach. Różnica leży właśnie w owym 'zachodnim zarządzaniu'. Lech nie dostaje od właściciela nic, Wisła chyba też nie poza reklamą na koszulkach (Telefonika coś za nią płaci?). Lechowi budżet rośnie z roku na rok, w roku 2010 mówi się nawet o 70-80 mln pln. A Wisła od bodaj 3 lat dysponuje praktycznie tymi sami pieniędzmi. I stąd raczej kryzysu bym się nie obawiał (zresztą w Wiśle też nie) bo widać, że kluby generują przychody same z siebie. Poza tym dla Lecha ważny jest fakt, że został on już wyprowadzony ze spółki akcyjnej Amica do rąk właściciela, tym samym przestając być związany z tracącą na wartości firmą. A póki co, Rutkowski, któego sam się obawiałem, jako osoby nie zainteresowanej w gruncie rzeczy piłką, coraz bardziej się wkręca w funkconowanie mojego klubu i co mu trzeba przyznać, ma pomysł na to, jak KKS Lech Poznań SA powienien działać i się rozwijać. 'Zachodnio' i 'profesjonalnie', ale tak, jak ja-kibic bym tego chciał.
To już są totalne bzdury. Sorry, ale sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

Wisła od kilku lat tnie koszty, sprowadzając zawodników tanich, jeśli nie darmowych. Właściciel Wisły przeżył już szereg rozczarowań, których nikomu nie życzę: Noż miśka, Valerengę, Dinamo, Kasperczaka i ostatecznie Ateny. To może zrazić każdego entuzjastę futbolu do pakowania kolejnych pieniędzy. Mimo wszystko sytuacja Wisły nie jest zła - bo powstaje nowoczesny stadion, z drużyny odchodzą starzy, przepłacani zawodnicy - jest więc dobry moment na odbicie się w górę. Byle byłoby to zrobione z głową.

"Lechowi budżet rośnie z roku na rok" - rozumiem, że sam rośnie? Finansujecie go tylko i wyłącznie biletami, ew. dokładają się sponsorzy? To chyba jakiś żart. Rutkowski pompuje teraz w Lech mnóstwo kasy. I naprawdę byłoby lepiej, żeby jakiś sukces osiągnął - bo podobne klęski jak w przypadku Cupiała mogą go załamać. Ale od 2 lat klub jest systematycznie wzmacniany, do tego dochodzi stadion - takiego komfortu Wisła za najlepszych tele-fonikowych czasów nawet nie miała.

Na razie jest entuzjazm, zdrowe podstawy menedżerskie i sporo szczęścia. Czas pokaże, czy to wystarczy.

Reasumując: potencjalnie znajdujecie się w znacznie lepszej sytuacji, niż my gdy przyszedł Cupiał. Jest dobry klimat dla piłki, powstają stadiony, łatwiej o grę w LM, walczy się z korupcją.

Jest tylko jeden, poważny zgryz. Gra na licencji Amiki. Ja uważam to za skandaliczne - ale skoro niektórym nie przeszkadza, to...
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 24.01.2009, 12:10
Nie przeszkadza bo to na rękę, po za tym jak ktoś nie posiada krzty honoru... No cóż, takie rzeczy tylko w Pozen.

Sukces, sukces, sukces, sukces, sukces, sukces.

Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.01.2009, 12:24
Pirat jaki Pozen ,nie chce mi się czytać do czego się odnosisz ale od razu Ci powiem że nie tylko w Polsce .
Zje... jest to powiedzonko wymyślone przez jakichś nieudaczników .

Ban

o Ekstraklasie między innymi
http://www.futbol.pl/index_0001.php?m_ID=13250&key=6363

o korupcji i ekstraklasie
http://www.futbol.pl/index_0001.php?m_ID=13462&key=6345
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
Shizuke
Member

Od: 08.2008

Stary 24.01.2009, 12:35
flamengista napisał(a):Wyświetl post

Nieprawda. Stilić trafił do was po oglądnięciu go na płytach DVD. Nikt nie oglądnął go na żywo, w dodatku Smuda był temu transferowi przeciwny. Rutkowski kupił tego zawodnika za dość spore pieniądze. Zaryzykował, wygrał - i chwała mu za to. Ale z profesjonalną polityką transferową nie ma to wiele wspólnego. To trochę tak, jak z naszym Błaszczykowskim.

Za największe objawienie uchodzi Stilić. Jak to z nim było?
Musieliśmy działać szybko. Już raz dostaliśmy nauczkę z Sestakiem. Byliśmy bardzo, bardzo blisko pozyskania tego piłkarza, praktycznie był już w Lechu. W ostatniej chwili naszą ofertę przebiło Bochum. My dawaliśmy 600 tysięcy euro, Bochum zapłaciło 850 tysięcy. Teraz wyceniany jest na 6 milionów euro. Nauczeni doświadczeniem, nie przeciągaliśmy sprawy Semira. Na jego mecz pojechałem razem z trenerem Małowiejskim. Pamiętam, że w tym spotkaniu grał chyba na trzech pozycjach, był cały czas przestawiany. Ale widać było, że potrafi rozgrywać w sposób bardzo niekonwencjonalny. W czasie tej obserwacji potwierdził to, co wiedziałem o nim na podstawie zapisu video. Od razu było dla mnie jasne, że ma większy potencjał niż Quinteros, który był już Polską trochę znudzony. Później pojawiły się kolosalne problemy, ponieważ klub nie chciał wydać certyfikatu. Oczekiwał od nas większej sumy. Ale my wiedzieliśmy, że Stilić ma w kontrakcie wpisaną kwotę odstępnego. Na pięć minut przed terminem zgłaszania piłkarzy do europejskich pucharów, dzięki dyrektorowi Pogorzelczykowi, udało się nam go potwierdzić.

http://www.weszlo.com/news/1731
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Stary 24.01.2009, 13:52
Co Wy chcecie, przecież nikt inny jak tylko Wiślacy mogą wiedziec co i jak było i jest w poznańskim klubie. Szczególnie jeśli chodzi o finanse i transfery. Żal.

W tym roku się kończy umowa z Warką, już są zapowiedzi o większej umowie, ale przecież Flamengista wie dokładnie ile Rutkowski wkłada do Lecha a ile piramida sponsorów. Prawda?

Co do derbów, będą śmiechu warte jak kibice Ruchu nie wypełnią całego stadionu, Górnik elegancko się zachował.
Odpowiedz cytując
SopranoPL
Member

Od: 07.2004

Stary 24.01.2009, 13:55

"Lechowi budżet rośnie z roku na rok" - rozumiem, że sam rośnie? Finansujecie go tylko i wyłącznie biletami, ew. dokładają się sponsorzy? To chyba jakiś żart. Rutkowski pompuje teraz w Lech mnóstwo kasy.
Bzdura. Rutkowski daje maksymalnie 1 mln złotych. 10 mln pochodzi z biletów i karnetów, 13 - 14 od sponsorów, 8 z praw transmisyjnych, około 5 ze sprzedaży pamiątek i usług.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.01.2009, 14:08
studio napisał(a):Wyświetl post
Co Wy chcecie, przecież nikt inny jak tylko Wiślacy mogą wiedziec co i jak było i jest w poznańskim klubie. Szczególnie jeśli chodzi o finanse i transfery. Żal.
ł.

Dobra,dobra nie cwaniakuj ,proszę się personalnie zwracać do "kolegi"
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
tomaszek67
Member

Od: 01.2009

Stary 24.01.2009, 15:37
BTW: w zasadzie nie ma innego wyjścia, by rozwijać klub. Trzeba powielać zachodnie wzorce. Ale powielanie zachodnich wzorców nie wiąże się z wyrzucaniem ponad 80-letniej tradycji do kosza, graniem na licencji najbardziej umoczonego w korupcję klubu w ekstraklasie i przejmowaniem miejsca w europejskich pucharach po swoim lokalnym konkurencie, który został zlikwidowany.

Jakoś nie mogę sobie odmówić tej złośliwości, ale w Poznaniu zawsze bardzo chętnie przejmują to, co może prawnie można przyjąć - ale do czego nie ma się moralnego prawa. Tak było w 1993 roku, tak jest i teraz...
Odnośnie 1993 - spójrz prędzej na Legię - to ich bardziej boli odebranie mistrza w 1993,
niż nas cieszy jego przyznanie. Jakoś nie widzę, żeby ktokolwiek z kibiców Lecha jakoś szczególnie się napinał i tym żył. Natomiast każdy zna hasło Legii " MISTRZA PRZY STOLE JA LECHA W DUPE PIER...". A przecież tak samo niemoralne byłoby wtedy zostawienie mistrza Legii. Pewnie Legii też byś mistrzostwo z 1993 roku wytykał, gdyby je zatrzymali.

Cytat:
Faktycznie zapomniałem o Warcie - ale ile oni mają kibiców? W Wielkopolsce liczy się tylko Lech - to oczywiście nie wasza wina, a ogromna przewaga nad Legią, Wisłą czy Lechią Gdańsk.
Ok, z tym, że najpierw podajesz jako przykład regionów, które mają "ciężej" niż my.

Cytat:
Obecnie w jednym z najbogatszych regionów kraju jest tylko jeden zespół na futbolowej mapie. Dla porównania: Mazowsze ma tych klubów conajmniej 4 (Znicz, Świt, Legia, Polonio-Groclin), Małopolska też 4 (Kmita, Wisła, Hutnik, Cracovia).
Sprawdziłem frekwencje i mamy tu:
Warta Poznań - 690 osób na mecz. http://ligoblog.blox.pl/2009/01/Hani...zej-lidze.html

Zapomniałeś o Turze Turek - kolejnym wielkopolskim klubie grającym w 2 lidze
2000 osób na mecz.Źródło to samo.

Z Małopolski:
Kmita -
Cytat:
Argumentem za pozostaniem sponsora w Zabierzowie na pewno nie jest frekwencja. Na ostatnim meczu ligowym z Koroną Kielce na trybunach zasiadło nie więcej niż sto osób
http://www.90minut.pl/news.php?id=791132

Hutnika frekwencji znaleźć nie mogę.

Poza tym porównując regiony i znaczące kluby na ich mapie zapomniałeś o żużlu.
Cytat:
Sport żużlowy w Polsce cieszy się znaczną popularnością. Mecze Ekstraligi regularnie odwiedza ponad 10 tysięcy widzów. Pod względem średniej ilości kibiców na jednym meczu, żużel wyprzedza polską Ekstraklasę w piłce nożnej[9]. Jednak zasięg żużla jest bardzo ograniczony - poza ośrodkami sportu żużlowego, rozmieszczonymi głównie w Wielkopolsce, Kujawach, na Śląsku i Podkarpaciu, nie jest praktycznie znany.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sport_żużlowy

W Wielkopolsce masz 6 drużyn żużlowych, w Małopolsce 1, na Mazowszu żadnego.
Tak więc z tylko Lecha zrobiło się nam 9 drużyn na mapie Wielkopolski.

Cytat:
Przejechano się, bo zamiast założonego w 1922 roku Lecha jesteście jednym z najmłodszych klubów w ekstraklasie. Data założenia Lecha to 1992 rok, w dorobku macie kilka Pucharów Polski (jak zdobytych, to już wiemy) i Fryzjera.
Naprawdę uważasz, że Lech został założony w 1992 roku? Naprawdę zbiór durnych, licencyjnych dokumentów pozwala ci zapomnieć o tradycji Lecha sięgającej 1922 roku? Jeśli tak, to nie czytaj gazet, ani propagandowych publikacji rządowych, bo one kłamią, a ty na oficjalne publikacje jesteś bardzo ufny i zapominasz o prawdziwej rzeczywistości. Jak ty w ogóle śmiałeś wcześniej w swoim poście wytykać nam przyznanie mistrza w 1993 roku? Przecież wtedy Amica nawet nie grała w ekstraklasie. Tak więc kolego, albo cierpisz na schizofrenię, albo tylko udajesz. Najwyższa pora się określić, bo na dzień dzisiejszy ciężko polemizować z twoimi 2 osobowościowymi wątkami.

Cytat:
Gdyby mi ktoś wywinął taki numer z Wisłą, uznałbym że napluto mi na twarz.
Oczywiście to wasza prywatna sprawa, ale nie nazywajmy szamba perfumerią Wątku licencyjno-fuzyjnego nie da się zostawić na boku, bo to kwestia absolutnie zasadnicza.
A właśnie że wątek licencyjno-fuzyjny powinno się jak najszybciej zostawić na boku. Jeśli chcesz żyć tym wątkiem, to rób to. Ja natomiast chcę oglądać rywalizację - piłkarską, frekwencyjną, wyjazdową - Lecha z Wisłą, Legią i innymi klubami, a wątek licencyjno-fuzyjny nie ma z tym nic wspólnego. Nazywanie Lecha Amicą zakrawa wyłącznie na ironię, za którą chowa sie zazdrość i złośliwość.Autora każdego postu, gdzie zamiast Lech pisze Amica, odbieram jako osobę zazdrosną i złośliwą, a nie prawdziwego kibica.

Cytat:
Gdyby to jeszcze była fuzja z klubem mającym jakieś tradycje (np. ze wspomnianą Wartą) - to by było to jeszcze do przełknięcia. A tak, to jest moim zdaniem jedna wielka kupa. Przykro mi. Takie jest moje zdanie.
Przynajmniej jest ci przykro, to i tak lepiej niż ze złośliwością pisać Amica zamiast Lech, a tak wielu - przypuszczam, że mimo wszystko małolatów - robi.

Cytat:
Jest tylko jeden, poważny zgryz. Gra na licencji Amiki. Ja uważam to za skandaliczne - ale skoro niektórym nie przeszkadza, to...
...gramy dalej. Psy szczekają, Kolejorz jedzie dalej!
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 24.01.2009, 15:59
tomaszek67 napisał(a):Wyświetl post

A właśnie że wątek licencyjno-fuzyjny powinno się jak najszybciej zostawić na boku. Jeśli chcesz żyć tym wątkiem, to rób to. Ja natomiast chcę oglądać rywalizację - piłkarską, frekwencyjną, wyjazdową - Lecha z Wisłą, Legią i innymi klubami, a wątek licencyjno-fuzyjny nie ma z tym nic wspólnego. Nazywanie Lecha Amicą zakrawa wyłącznie na ironię, za którą chowa sie zazdrość i złośliwość.Autora każdego postu, gdzie zamiast Lech pisze Amica, odbieram jako osobę zazdrosną i złośliwą, a nie prawdziwego kibica.
ten jeden fragment zaciekawił mnie najbardziej. Z niego wynika, że dla Ciebie Lech nie jest świętością. Nieważne, co z nim zrobią, bo dla Ciebie liczy się rywalizacja piłkarska, kibicowska (czyli wnioskuję, że można się 'sprzedać' w imię wyników). Jeśli zmienią Lechowi nazwę, barwy itp, ale będą wyniki, to też nie będzie miało dla Ciebie znaczenia? To jest zachowanie prawdziwego kibica? Nie jestem tego w stanie pojąć. Już niedługo Śląsk pokaże, co znaczy honorowo wejść na szczyt i za to ich bardzo szanuje (to ekipa, którą darzę największym szacunkiem po naszych zgodach. I to nie od roku czy dwóch, ale od zawsze. Jak widać, nie zawiodłem się na nich)
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 24.01.2009 o godz. 16:07.
Odpowiedz cytując
tomaszek67
Member

Stary 24.01.2009, 16:39
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
ten jeden fragment zaciekawił mnie najbardziej. Z niego wynika, że dla Ciebie Lech nie jest dla Ciebie świętością. Nieważne, co z nim zrobią, bo dla Ciebie liczy się rywalizacja piłkarska, kibicowska (czyli wnioskuję, że można się 'sprzedać' w imię wyników. Jeśli zmienią Lechowi nazwę, barwy itp, ale będą wyniki, to też nie będzie miało dla Ciebie znaczenia? To jest zachowanie prawdziwego kibica? Nie jestem tego w stanie pojąć. Już niedługo Śląsk pokaże, co znaczy honorowo wejść na szczyt i za to ich bardzo szanuje (to ekipa, którą darzę największym szacunkiem po naszych zgodach. I to nie od roku czy dwóch, ale od zawsze. Jak widać, nie zawiodłem się na nich)
Ależ oczywiście święte są dla mnie tradycja, barwy i nazwa klubu.
I zmiany tychże nie było:

Cytat:
Umowa przedwstępna dotyczy sprzedaży holdingowi Amica Wronki wartości niematerialnych i prawnych to jest: prawa do nazwy Lech Poznań i m.in. godła, znaków towarowych związanych z nazwą Lech Poznań. Strony uzgodniły, że obydwie drużyny dokończą rozgrywki, a pierwszoligowy zespół występować będzie w sezonie 2006/2007 pod nazwą KKS Lech Poznań, w historycznych barwach zespołu i jako gospodarz na stadionie miejskim w Poznaniu przy ul. Bułgarskiej.
Cytat:
"W ostatnich dniach porozumieliśmy się w sprawie zainwestowania Amiki Wronki S.A. w firmę pod nazwą KKS Lech Poznań SSA - powiedział podczas konferencji prasowej Jacek Rutkowski. - Przez dziesięć lat gry w ekstraklasie wroniecki klub trzykrotnie zdobył Puchar Polski, dwa razy Superpuchar i dwa razy zajął trzecie miejsce w pierwszej lidze. Stał się ważnym elementem promującym markę Amica i klub sportowy wywiązał się z tej roli znakomicie. Ta formuła jednak już się w samych Wronkach wyczerpała i bez dużych ośrodków miejskich nie da się stworzyć wielkiej piłki. Lech ma tradycję, rozpoznawalną markę, rzeszę wiernych kibiców i dlatego zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie rozmów".
Cytat:
Oceniając podpisanie przedwstępnej umowy prezes Wielkopolskiego Klubu Piłkarskiego Lech Poznań Radosław Majchrzak powiedział: "Obejmowałem prezesurę na początku 2000 roku. Blisko sześcioletnie poszukiwania inwestora znalazły swój finał, co oznacza otwarcie wielkich możliwości przed Lechem Poznań na polskich i międzynarodowych boiskach. Lech - pięciokrotny mistrz Polski, czterokrotny zdobywca Pucharu Polski, trzykrotny triumfator Superpucharu Polski - rozpoczyna nowy wspaniały rozdział w swojej 80-letniej historii. Gwarantuje to firma Amica S.A. i Jacek Rutkowski, który wielokrotnie udowadniał, że doskonale porusza się w świecie biznesu i piłki nożnej. Zarząd WKP Lech Poznań wierzy, że połączenie potencjału, tradycji i siły kibiców Lecha oraz pozycji ekonomicznej Amica Wronki S.A. przyniesie wiele sportowych sukcesów".
http://www.wirtualnemedia.pl/article..._podpisana.htm

Jedyna różnica pomiędzy Legią, Wisłą a Lechem jest takowa, że TeleFonika i ITI nie miały wcześniej żadnego klubu, a Amica S.A. miała klub Amicę Wronki.

Lech funkcjonuje obecnie jako podmiot niezależny od firmy Amica S.A.

Piszesz, że już niedługo Śląsk pokaże, co znaczy honorowo wejść na szczyt.
A czy gdyby gdyby Śląska zamiast Solorza przejął Drzymała to wejście nie byłoby honorowe? Bo pieniądze Drzymały inaczej śmierdzą - śmierdzą piłkarskim Groclinem.
Czy to aż taka różnica?
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 24.01.2009, 16:50
tomaszek67 napisał(a):Wyświetl post
...
Widzę, że Ty nic nie rozumiesz...ale było to już pisane tyle razy tu, wróć i poczytaj. Skoro ten nowy Lech to ta sama drużyna co ten stary Lech, to czemu Rutkowski musiał odkupywać barwy, historię i tradycję? Są to wartości, którymi można sobie handlować? Ale jak już wspomniałem, poczytaj wcześniejsze wpisy na ten temat, a będziesz wiedział o co chodzi.

A no i kolejna kwestia wałkowana tu już x razy. Gdy będą mieć papiery na Lecha w sprawie korupcji, to czemu wtedy będziecie Amicą? To są słowa człowieka z Lecha. Legia i Wisła będą odpowiadały za siebie, gdy postawią im zarzuty. I tu też widzę różnicę. Chcesz kolejną? Czy ITI i TF przyszły z licencją innego klubu i tabołem piłkarzy?

Ale ok, żyj sobie w tym świecie, nie chce mi się dalej po raz enty prowadzić na ten temat dyskusji. Pozdrawiam.

gdyby Drzymała nie chciał fuzji itp, tylko normalnie odszedł by z Grodziska i wszedł jako inwestor w Śląsk to wtedy było by wszystko ok(bez licencji, bez tabołu zawodników itp). Ale tak nie chciał. Polonia się na to zgodziła, tak samo jak wy. Cóż, dla każdego innego różne są wartości.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 24.01.2009 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.01.2009, 16:55
Tomaszek, zerknij na parę postów PvD:
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...840#post637840

lekturę zacznij od tego posta:

http://www.wislakrakow.com/forum/sho...postcount=3111
Wszystko tam zostało wytłumaczone i omówione
Czy tego chcesz czy nie, prawdy się nie wyprzesz

P.S

http://www.uefa.com/competitions/uef...id=767657.html

http://www.uefa.com/competitions/uef...report=mb.html
Cytat:
• The Polish side were previously known as KS Amica Wronki, but they changed their name and moved to Poznan in May 2006, with the club that had been playing as Lech Poznań being dissolved.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 24.01.2009 o godz. 17:21.
Odpowiedz cytując
tomaszek67
Member

Stary 24.01.2009, 17:03
@ToTylkoJA
Pozdrawiam

@Pablo84
Dzięki za linki.
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Stary 24.01.2009, 18:21
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?t=14757&start=0

Pierwszy raz w zyciu zgadzam sie z kibicami/kibicem Ruchu Chorzów! Brawo tak trzymać!
Odpowiedz cytując
bbbnba
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 24.01.2009, 18:37
Niech mnie ktoś poprawi, bo możliwe, że się mylę, ale wg różnych źródeł Legia, Wisła jak i my przechodziliśmy w swojej historii po dokładnie 1 "fuzji". Z tym, że Legia i Wisła przechodziły przez nią w czasach, gdy nie było żadnych KRSów czy licencji
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 24.01.2009, 18:42
Poprawię Cię.

Mylisz się.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Stary 24.01.2009, 19:01
killzone napisał(a):Wyświetl post
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?t=14757&start=0

Pierwszy raz w zyciu zgadzam sie z kibicami/kibicem Ruchu Chorzów! Brawo tak trzymać!

Cytat:
Na całym świecie za bilety na mecze piłkarskie się płaci już niemałe kwoty. Przykładem takiego klubu w Polsce jest Lech Poznań gdzie bilety kosztują słono. Czemu zatem kibice z Zabrza nie mają zapłacić za obejrzenie atrakcyjnego widowiska trochę więcej? Czemu Klub Ruch Chorzów nie może dać swoim kibicom biletów tańszych?
Co za debile z tych Chorzowskich. Czy to Górnik jest organizatorem meczu? Bilety dla kibiców gości są ustalane wg zasad pzpn, czyli nie mogą być droższe niż dla gospodarzy jeśli chodzi o atrakcyjność miejsc czy jakoś tak, kiedyś była kwota 15zł, teraz chyba się pozmieniało ale dokładnie nie pamiętam. Niech prezesi z Chorzowa inaczej próbują wyciągnąć sianko na płace piłkarzom. Niech Ruch też nie zapomina, że grają na Śląskim nie z chęci, a przymusu (brak pdogrzewanej murawy na Cichej). A Górnik może grać u siebie.
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Stary 24.01.2009, 19:14
No wiec wlasnie.

Ustawa PZPN reguluje cene biletu jak i ilosc którą organiztor ma obowiazek przekazać kibicom gosci. A ta liczba jest ustalona na poziomie 5 procent pojemnosci stadionu. Czyli w tym przypadku ok 2000 biltów MUSI trafić do Zabrzan. A nie jak oni chcą 13 tysiecy czy tez 7,5 tysiąca.

Wiec nie wiem o co maja pretensje kibice Górnika.

A to ze graja na Slaskim z przymusu nie ma zadnego znaczenia. Ruch jest organizatorem a nie Górnik i to Ruch bedzie decydwal ile blietów goscie dostaną na mecz. Pozatym Ruch chcial dac wiecej biletów kibicą z Zabrza ale Górnik sie na cene tych wejsciówek nie zgodzil.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.01.2009, 19:22
bbbnba napisał(a):Wyświetl post
Niech mnie ktoś poprawi, bo możliwe, że się mylę, ale wg różnych źródeł Legia, Wisła jak i my przechodziliśmy w swojej historii po dokładnie 1 "fuzji". Z tym, że Legia i Wisła przechodziły przez nią w czasach, gdy nie było żadnych KRSów czy licencji
Człowieku, co ty porównujesz?
Czy myśmy wzięli nazwę innego klubu? Graliśmy na innej licencji żeby uniknąć kary za przekręty? Korzystaliśmy z czyjegoś dorobku punktowego w pucharach?
Ja rozumiem, że to Cię uwiera, ale nie porównuj nas ani Legii do numeru jaki wyciął Rutkowski, przy waszej aprobacie zresztą. Obrażasz w ten sposób dwa bardzo zasłużone kluby, których historia sięga dalej niż 1992 rok.

Możecie się uważać za spadkobierców Lecha Poznań, ale stan faktyczny jest, jaki jest.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.01.2009, 19:26
Ja sprawę rozumiem tak, Górnik nie chce płacić 30 złotych za te same miejsca, za które Ruch płaci 20. Co z tego, że są miejsca, za które się płaci 30, 50. 70 i 120 PLN, te same miejsca kosztują dla Ruchu 20, dla Górnika 30. Najtańsze bilety na Ruch kosztują 15 złotych, wobec czego Zabrzanie za wszystkie 7,5 tys. chcieli zapłacić 20, a tak płacą 15 za 2 tys.
I wreszcie, co się zmieniło od poprzedniego roku? Poza wtopą Chorzowa na giełdzie chyba niewiele. Wtedy dało się to zorganizować normalnie, a teraz się nie da? Jak dla mnie specjalnie taka szopka w ramach zemsty za to, że Górnik nie zorganizował rewanżowych derbów na Śląskim. Chcą się kłócić, niech się kłócą - ich sprawa, zapominają tylko, że przez właśnie takie akcje można rozpropagować ideę Euro 2012 na Śląśku, bo przecież niedługo na gigancie (nie chodzi o forumowego, na nim można ) grać się nie będzie dało. Wkurzające to jest, ale rzeczywiście chyba wszędzie poza Pyrlandią, wszyscy stwarzają problemy z tyłka, nie myśląc zupełnie o jutrze.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.01.2009, 19:28
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Ja sprawę rozumiem tak, Górnik nie chce płacić 30 złotych za te same miejsca, za które Ruch płaci 20. Co z tego, że są miejsca, za które się płaci 30, 50. 70 i 120 PLN, te same miejsca kosztują dla Ruchu 20, dla Górnika 30. Najtańsze bilety na Ruch kosztują 15 złotych, wobec czego Zabrzanie za wszystkie 7,5 tys. chcieli zapłacić 20, a tak płacą 15 za 2 tys.
I wreszcie, co się zmieniło od poprzedniego roku? Poza wtopą Chorzowa na giełdzie chyba niewiele. Wtedy dało się to zorganizować normalnie, a teraz się nie da? Jak dla mnie specjalnie taka szopka w ramach zemsty za to, że Górnik nie zorganizował rewanżowych derbów na Śląskim. Chcą się kłócić, niech się kłócą - ich sprawa, zapominają tylko, że przez właśnie takie akcje można rozpropagować ideę Euro 2012 na Śląśku, bo przecież niedługo na gigancie (nie chodzi o forumowego, na nim można ) grać się nie będzie dało. Wkurzające to jest, ale rzeczywiście chyba wszędzie poza Pyrlandią, wszyscy stwarzają problemy z tyłka, nie myśląc zupełnie o jutrze.
Ot, taka nasza mentalność.

Ciekawi mnie, czy Ruch sam zapełni cały stadion. Myślę że wątpię.
Nie zarobią, ale przynajmniej się pokazali. Boso, ale w ostrogach.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 24.01.2009, 19:33
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ot, taka nasza mentalność.

Ciekawi mnie, czy Ruch sam zapełni cały stadion. Myślę że wątpię.
Nie zarobią, ale przynajmniej się pokazali. Boso, ale w ostrogach.
w życiu Ruch nie zapełni całego stadionu sam.
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Stary 24.01.2009, 19:38
To czy Niebiescy zapelnią caly stadion czy tez przyjdzie ich "tylko" 25 tysiecy to w tym sporze jest najmniej wazne.

Zarzad Górnika nie dotrzymal slowa. To teraz niech nie liczą na przychylną decyzje zarządu Ruchu. Badz co badz Ruch postepuje zgodnie z przepisami. Daje tyle biletów ile musi. Wiec kibice Górnika nie powinni plakac jacy to oni nie sa pokrzywdzeni. Płacą za glupote swoich włascicieli.

Pozatym dodam jeszcze wypowiedz Hetmanskiego z Górnika, przed meczem Górnik Ruch.

Cytat:
Górnik Zabrze jako gospodarz jest zobowiązany do przydzielenia kibicom gości pięciu procent biletów z ogólnej puli. To zasada która w rozgrywkach ekstraklasy obowiązuje od lat. W tym przypadku będzie to około siedemset pięćdziesiąt wejściówek. - Nie mamy szans dać więcej biletów, to jest po pierwsze, a po drugie, będziemy mieli więcej miejsca dla naszych kibiców - stwierdza Krzysztof Hetmański, dyrektor sportowy Górnika Zabrze.
Powód: literóweczka :P
Ostatnio edytowane przez killzone : 24.01.2009 o godz. 20:04.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 24.01.2009, 20:23
Obydwie śląski drużyny , jakby nie było bardzo zasłużone dla polskiej piłki kibicowsko są mi obojętne.
Nie wiem jak wiążące były deklaracje Górnika że zorganizuje rewanż też na Śląskim , faktem jest że grał w Zabrzu i Ruch został wykołowany.
Czytałem oświadczenia obydwu stron i uważam że racja jest po stronie Niebieskich.
Górnik jest sam sobie winien, diabeł zapewne tkwi w szczegółach a ja ich nie znam.

Jak ktoś wcześniej napisał stracą na tym sporze wszyscy.Kibice, widowisko, kluby,wreszcie polska piłka.
Była(jest) szansa na widowisko i promocję, sami się tego pozbywają.

Typowo polskie piekiełko, strzał w kolano itd.
Zamiast coś budowac my kopiemy rowy. Żal.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.01.2009, 20:36
To czy Niebiescy zapelnią caly stadion czy tez przyjdzie ich "tylko" 25 tysiecy to w tym sporze jest najmniej wazne.

Fakt, komu potrzebne pieniądze, Ruchowi?
Przedziadują rundę, ale przynajmniej pokażą na co ich stać. Z taką postawą nic dziwnego, że zdobywają poklask - to takie polskie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Stary 24.01.2009, 20:38
Gdyby to bylo takie wazne to by Ruch schował dume do kieszeni i sie zgodzil na 7,5 tysiaca po 20 zł a nie na 2 tysiace po 15 zł. Nieprawdaż?
Ostatnio edytowane przez killzone : 24.01.2009 o godz. 20:40.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.01.2009, 20:43
Gdyby to bylo takie wazne to by Ruch schował dume do kieszeni i sie zgodzil na 7,5 tysiaca po 20 zł a nie na 2 tysiace po 15 zł. Nieprawdaż?
Fakt, pieniądze w futbolu nie są ważne.
Tylko niech później się nie żalą, że nie mają kasy na wypłaty i nie są w stanie wyrównać opóźnień.
Liczy się przecież honor.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.01.2009 o godz. 20:53.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Stary 24.01.2009, 20:52
Moze dla nich nie są wazne wpływy z biletów, wkoncu krocie zarabiają na giełdzie
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 24.01.2009, 23:24
abstrahując od tego meczu na Śląskim, bo tu jest kwadratura koła czy węzeł gordyjski - obydwie strony mają swoje racje, materia delikatna, tu pieniądze, tu zaszłości, tu honor kibicowski. Słabszy odpuści (tu Górnik, chorzowianie są u siebie i dyktują warunki).

W takich sytuacjach najczęściej wygrywa ten, co wyczuje, kiedy ustąpić. Jako ten mądrzejszy. Tu chyba nikt nie myśli o ustąpieniu, najwyżej by przedstawić się jako pokrzywdzony.
Ani jednej ani drugiej stronie nic to nie da, prócz informacji na całą Polskę, że na Śląsku się żrą i dogadać nie umieją.
Pewnie im się to opłaca, choć ja nie umiem dojść , jak.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów