|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
z tego samego artykułu
Cytat:
![]() |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|||
BTW: w zasadzie nie ma innego wyjścia, by rozwijać klub. Trzeba powielać zachodnie wzorce. Ale powielanie zachodnich wzorców nie wiąże się z wyrzucaniem ponad 80-letniej tradycji do kosza, graniem na licencji najbardziej umoczonego w korupcję klubu w ekstraklasie i przejmowaniem miejsca w europejskich pucharach po swoim lokalnym konkurencie, który został zlikwidowany. Jakoś nie mogę sobie odmówić tej złośliwości, ale w Poznaniu zawsze bardzo chętnie przejmują to, co może prawnie można przyjąć - ale do czego nie ma się moralnego prawa. Tak było w 1993 roku, tak jest i teraz...
Przejechano się, bo zamiast założonego w 1922 roku Lecha jesteście jednym z najmłodszych klubów w ekstraklasie. Data założenia Lecha to 1992 rok, w dorobku macie kilka Pucharów Polski (jak zdobytych, to już wiemy) i Fryzjera. Gdyby mi ktoś wywinął taki numer z Wisłą, uznałbym że napluto mi na twarz. Oczywiście to wasza prywatna sprawa, ale nie nazywajmy szamba perfumerią
Wisła od kilku lat tnie koszty, sprowadzając zawodników tanich, jeśli nie darmowych. Właściciel Wisły przeżył już szereg rozczarowań, których nikomu nie życzę: Noż miśka, Valerengę, Dinamo, Kasperczaka i ostatecznie Ateny. To może zrazić każdego entuzjastę futbolu do pakowania kolejnych pieniędzy. Mimo wszystko sytuacja Wisły nie jest zła - bo powstaje nowoczesny stadion, z drużyny odchodzą starzy, przepłacani zawodnicy - jest więc dobry moment na odbicie się w górę. Byle byłoby to zrobione z głową. "Lechowi budżet rośnie z roku na rok" - rozumiem, że sam rośnie? Finansujecie go tylko i wyłącznie biletami, ew. dokładają się sponsorzy? To chyba jakiś żart. Rutkowski pompuje teraz w Lech mnóstwo kasy. I naprawdę byłoby lepiej, żeby jakiś sukces osiągnął - bo podobne klęski jak w przypadku Cupiała mogą go załamać. Ale od 2 lat klub jest systematycznie wzmacniany, do tego dochodzi stadion - takiego komfortu Wisła za najlepszych tele-fonikowych czasów nawet nie miała. Na razie jest entuzjazm, zdrowe podstawy menedżerskie i sporo szczęścia. Czas pokaże, czy to wystarczy. Reasumując: potencjalnie znajdujecie się w znacznie lepszej sytuacji, niż my gdy przyszedł Cupiał. Jest dobry klimat dla piłki, powstają stadiony, łatwiej o grę w LM, walczy się z korupcją. Jest tylko jeden, poważny zgryz. Gra na licencji Amiki. Ja uważam to za skandaliczne - ale skoro niektórym nie przeszkadza, to... ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Nie przeszkadza bo to na rękę, po za tym jak ktoś nie posiada krzty honoru... No cóż, takie rzeczy tylko w Pozen.
Sukces, sukces, sukces, sukces, sukces, sukces. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Online |
|
|
Pirat jaki Pozen ,nie chce mi się czytać do czego się odnosisz ale od razu Ci powiem że nie tylko w Polsce .
Zje... jest to powiedzonko wymyślone przez jakichś nieudaczników . Ban o Ekstraklasie między innymi http://www.futbol.pl/index_0001.php?m_ID=13250&key=6363 o korupcji i ekstraklasie http://www.futbol.pl/index_0001.php?m_ID=13462&key=6345 ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
Musieliśmy działać szybko. Już raz dostaliśmy nauczkę z Sestakiem. Byliśmy bardzo, bardzo blisko pozyskania tego piłkarza, praktycznie był już w Lechu. W ostatniej chwili naszą ofertę przebiło Bochum. My dawaliśmy 600 tysięcy euro, Bochum zapłaciło 850 tysięcy. Teraz wyceniany jest na 6 milionów euro. Nauczeni doświadczeniem, nie przeciągaliśmy sprawy Semira. Na jego mecz pojechałem razem z trenerem Małowiejskim. Pamiętam, że w tym spotkaniu grał chyba na trzech pozycjach, był cały czas przestawiany. Ale widać było, że potrafi rozgrywać w sposób bardzo niekonwencjonalny. W czasie tej obserwacji potwierdził to, co wiedziałem o nim na podstawie zapisu video. Od razu było dla mnie jasne, że ma większy potencjał niż Quinteros, który był już Polską trochę znudzony. Później pojawiły się kolosalne problemy, ponieważ klub nie chciał wydać certyfikatu. Oczekiwał od nas większej sumy. Ale my wiedzieliśmy, że Stilić ma w kontrakcie wpisaną kwotę odstępnego. Na pięć minut przed terminem zgłaszania piłkarzy do europejskich pucharów, dzięki dyrektorowi Pogorzelczykowi, udało się nam go potwierdzić. http://www.weszlo.com/news/1731 |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Co Wy chcecie, przecież nikt inny jak tylko Wiślacy mogą wiedziec co i jak było i jest w poznańskim klubie. Szczególnie jeśli chodzi o finanse i transfery. Żal.
W tym roku się kończy umowa z Warką, już są zapowiedzi o większej umowie, ale przecież Flamengista wie dokładnie ile Rutkowski wkłada do Lecha a ile piramida sponsorów. Prawda? Co do derbów, będą śmiechu warte jak kibice Ruchu nie wypełnią całego stadionu, Górnik elegancko się zachował. |
|
|
|
Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Bzdura. Rutkowski daje maksymalnie 1 mln złotych. 10 mln pochodzi z biletów i karnetów, 13 - 14 od sponsorów, 8 z praw transmisyjnych, około 5 ze sprzedaży pamiątek i usług.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Online |
|
Dobra,dobra nie cwaniakuj ,proszę się personalnie zwracać do "kolegi" ![]() ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Member
Od: 01.2009
Offline |
|
||||||||
niż nas cieszy jego przyznanie. Jakoś nie widzę, żeby ktokolwiek z kibiców Lecha jakoś szczególnie się napinał i tym żył. Natomiast każdy zna hasło Legii " MISTRZA PRZY STOLE JA LECHA W DUPE PIER...". A przecież tak samo niemoralne byłoby wtedy zostawienie mistrza Legii. Pewnie Legii też byś mistrzostwo z 1993 roku wytykał, gdyby je zatrzymali. Cytat:
Cytat:
Warta Poznań - 690 osób na mecz. http://ligoblog.blox.pl/2009/01/Hani...zej-lidze.html Zapomniałeś o Turze Turek - kolejnym wielkopolskim klubie grającym w 2 lidze 2000 osób na mecz.Źródło to samo. Z Małopolski: Kmita - Cytat:
Hutnika frekwencji znaleźć nie mogę. Poza tym porównując regiony i znaczące kluby na ich mapie zapomniałeś o żużlu. Cytat:
W Wielkopolsce masz 6 drużyn żużlowych, w Małopolsce 1, na Mazowszu żadnego. Tak więc z tylko Lecha zrobiło się nam 9 drużyn na mapie Wielkopolski. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 24.01.2009 o godz. 16:07.
![]() ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|||
I zmiany tychże nie było: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jedyna różnica pomiędzy Legią, Wisłą a Lechem jest takowa, że TeleFonika i ITI nie miały wcześniej żadnego klubu, a Amica S.A. miała klub Amicę Wronki. Lech funkcjonuje obecnie jako podmiot niezależny od firmy Amica S.A. Piszesz, że już niedługo Śląsk pokaże, co znaczy honorowo wejść na szczyt. A czy gdyby gdyby Śląska zamiast Solorza przejął Drzymała to wejście nie byłoby honorowe? Bo pieniądze Drzymały inaczej śmierdzą - śmierdzą piłkarskim Groclinem. Czy to aż taka różnica? |
||||
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Widzę, że Ty nic nie rozumiesz...ale było to już pisane tyle razy tu, wróć i poczytaj. Skoro ten nowy Lech to ta sama drużyna co ten stary Lech, to czemu Rutkowski musiał odkupywać barwy, historię i tradycję? Są to wartości, którymi można sobie handlować? Ale jak już wspomniałem, poczytaj wcześniejsze wpisy na ten temat, a będziesz wiedział o co chodzi.
A no i kolejna kwestia wałkowana tu już x razy. Gdy będą mieć papiery na Lecha w sprawie korupcji, to czemu wtedy będziecie Amicą? To są słowa człowieka z Lecha. Legia i Wisła będą odpowiadały za siebie, gdy postawią im zarzuty. I tu też widzę różnicę. Chcesz kolejną? Czy ITI i TF przyszły z licencją innego klubu i tabołem piłkarzy? Ale ok, żyj sobie w tym świecie, nie chce mi się dalej po raz enty prowadzić na ten temat dyskusji. Pozdrawiam. gdyby Drzymała nie chciał fuzji itp, tylko normalnie odszedł by z Grodziska i wszedł jako inwestor w Śląsk to wtedy było by wszystko ok(bez licencji, bez tabołu zawodników itp). Ale tak nie chciał. Polonia się na to zgodziła, tak samo jak wy. Cóż, dla każdego innego różne są wartości.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 24.01.2009 o godz. 16:56.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Tomaszek, zerknij na parę postów PvD:
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...840#post637840 lekturę zacznij od tego posta: http://www.wislakrakow.com/forum/sho...postcount=3111 Wszystko tam zostało wytłumaczone i omówione ![]() Czy tego chcesz czy nie, prawdy się nie wyprzesz P.S http://www.uefa.com/competitions/uef...id=767657.html http://www.uefa.com/competitions/uef...report=mb.html Cytat:
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 24.01.2009 o godz. 17:21.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
@ToTylkoJA
Pozdrawiam @Pablo84 Dzięki za linki. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?t=14757&start=0
Pierwszy raz w zyciu zgadzam sie z kibicami/kibicem Ruchu Chorzów! Brawo tak trzymać! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Niech mnie ktoś poprawi, bo możliwe, że się mylę, ale wg różnych źródeł Legia, Wisła jak i my przechodziliśmy w swojej historii po dokładnie 1 "fuzji". Z tym, że Legia i Wisła przechodziły przez nią w czasach, gdy nie było żadnych KRSów czy licencji
![]() |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Poprawię Cię.
Mylisz się. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No wiec wlasnie.
Ustawa PZPN reguluje cene biletu jak i ilosc którą organiztor ma obowiazek przekazać kibicom gosci. A ta liczba jest ustalona na poziomie 5 procent pojemnosci stadionu. Czyli w tym przypadku ok 2000 biltów MUSI trafić do Zabrzan. A nie jak oni chcą 13 tysiecy czy tez 7,5 tysiąca. Wiec nie wiem o co maja pretensje kibice Górnika. A to ze graja na Slaskim z przymusu nie ma zadnego znaczenia. Ruch jest organizatorem a nie Górnik i to Ruch bedzie decydwal ile blietów goscie dostaną na mecz. Pozatym Ruch chcial dac wiecej biletów kibicą z Zabrza ale Górnik sie na cene tych wejsciówek nie zgodzil. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Czy myśmy wzięli nazwę innego klubu? Graliśmy na innej licencji żeby uniknąć kary za przekręty? Korzystaliśmy z czyjegoś dorobku punktowego w pucharach? Ja rozumiem, że to Cię uwiera, ale nie porównuj nas ani Legii do numeru jaki wyciął Rutkowski, przy waszej aprobacie zresztą. Obrażasz w ten sposób dwa bardzo zasłużone kluby, których historia sięga dalej niż 1992 rok. Możecie się uważać za spadkobierców Lecha Poznań, ale stan faktyczny jest, jaki jest. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ja sprawę rozumiem tak, Górnik nie chce płacić 30 złotych za te same miejsca, za które Ruch płaci 20. Co z tego, że są miejsca, za które się płaci 30, 50. 70 i 120 PLN, te same miejsca kosztują dla Ruchu 20, dla Górnika 30. Najtańsze bilety na Ruch kosztują 15 złotych, wobec czego Zabrzanie za wszystkie 7,5 tys. chcieli zapłacić 20, a tak płacą 15 za 2 tys.
I wreszcie, co się zmieniło od poprzedniego roku? Poza wtopą Chorzowa na giełdzie chyba niewiele. Wtedy dało się to zorganizować normalnie, a teraz się nie da? Jak dla mnie specjalnie taka szopka w ramach zemsty za to, że Górnik nie zorganizował rewanżowych derbów na Śląskim. Chcą się kłócić, niech się kłócą - ich sprawa, zapominają tylko, że przez właśnie takie akcje można rozpropagować ideę Euro 2012 na Śląśku, bo przecież niedługo na gigancie (nie chodzi o forumowego, na nim można ) grać się nie będzie dało. Wkurzające to jest, ale rzeczywiście chyba wszędzie poza Pyrlandią, wszyscy stwarzają problemy z tyłka, nie myśląc zupełnie o jutrze. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ciekawi mnie, czy Ruch sam zapełni cały stadion. Myślę że wątpię. Nie zarobią, ale przynajmniej się pokazali. Boso, ale w ostrogach. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To czy Niebiescy zapelnią caly stadion czy tez przyjdzie ich "tylko" 25 tysiecy to w tym sporze jest najmniej wazne.
Zarzad Górnika nie dotrzymal slowa. To teraz niech nie liczą na przychylną decyzje zarządu Ruchu. Badz co badz Ruch postepuje zgodnie z przepisami. Daje tyle biletów ile musi. Wiec kibice Górnika nie powinni plakac jacy to oni nie sa pokrzywdzeni. Płacą za glupote swoich włascicieli. Pozatym dodam jeszcze wypowiedz Hetmanskiego z Górnika, przed meczem Górnik Ruch. Cytat:
Powód: literóweczka :P
Ostatnio edytowane przez killzone : 24.01.2009 o godz. 20:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Obydwie śląski drużyny , jakby nie było bardzo zasłużone dla polskiej piłki kibicowsko są mi obojętne.
Nie wiem jak wiążące były deklaracje Górnika że zorganizuje rewanż też na Śląskim , faktem jest że grał w Zabrzu i Ruch został wykołowany. Czytałem oświadczenia obydwu stron i uważam że racja jest po stronie Niebieskich. Górnik jest sam sobie winien, diabeł zapewne tkwi w szczegółach a ja ich nie znam. Jak ktoś wcześniej napisał stracą na tym sporze wszyscy.Kibice, widowisko, kluby,wreszcie polska piłka. Była(jest) szansa na widowisko i promocję, sami się tego pozbywają. Typowo polskie piekiełko, strzał w kolano itd. Zamiast coś budowac my kopiemy rowy. Żal. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Fakt, komu potrzebne pieniądze, Ruchowi? Przedziadują rundę, ale przynajmniej pokażą na co ich stać. Z taką postawą nic dziwnego, że zdobywają poklask - to takie polskie. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdyby to bylo takie wazne to by Ruch schował dume do kieszeni i sie zgodzil na 7,5 tysiaca po 20 zł a nie na 2 tysiace po 15 zł. Nieprawdaż?
Ostatnio edytowane przez killzone : 24.01.2009 o godz. 20:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tylko niech później się nie żalą, że nie mają kasy na wypłaty i nie są w stanie wyrównać opóźnień. Liczy się przecież honor.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.01.2009 o godz. 20:53.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moze dla nich nie są wazne wpływy z biletów, wkoncu krocie zarabiają na giełdzie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
abstrahując od tego meczu na Śląskim, bo tu jest kwadratura koła czy węzeł gordyjski - obydwie strony mają swoje racje, materia delikatna, tu pieniądze, tu zaszłości, tu honor kibicowski. Słabszy odpuści (tu Górnik, chorzowianie są u siebie i dyktują warunki).
W takich sytuacjach najczęściej wygrywa ten, co wyczuje, kiedy ustąpić. Jako ten mądrzejszy. Tu chyba nikt nie myśli o ustąpieniu, najwyżej by przedstawić się jako pokrzywdzony. Ani jednej ani drugiej stronie nic to nie da, prócz informacji na całą Polskę, że na Śląsku się żrą i dogadać nie umieją. Pewnie im się to opłaca, choć ja nie umiem dojść , jak. ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|