The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Brozinho_23
Senior Member

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.01.2009, 10:35
W moim LO dostałem zadanie napisać pracę maturalną(sprawdzanie, ja jestem w I klasie) na temat władzy. Treść brzmi tak:
Cytat:
Rózne wizerunki władców - przedstaw ich portrety psychologiczne w oparciu o znane utwory literackie.
- wstęp (napisać ogólnie czym jest władza i czym powinna sie cechować, jak ją sprawowac, panowanie, kierowanie, odddziaływanie jednostki na ogół)
- różne style: demokracja, despotyzm, oligarchia, totalitaryzm, republika itp.)
- charakterystyka bohaterów (Biblia i Starożytna Grecja, Herod - obawiał się przyjscia zbawiciela, tyrania oparta na wojsku, JNRJ - Jesus Nazarei Rex Judei(Jezus z Nazaretu król Judei), Jezus Chrystus - władza świata, król Dawid, król Salomon. Władcy z mitologi: Zeus, Uranos, Kronos, Syzyf (głupi władca), Edyp(ukarany?), Minos, Odyseusz, Priam(rezygnuje jesli chodzi o miłosc do syna). Rzym: Neron(zaślepienie, upór, despotyzm, Ramzesz XII i XIII, Herhor)
Zakonczenie: ,,Takie były formy, a jak jest dzisiaj(plusy i minus władzy)"
Najbardziej interesowałby mnie cytaty, bo nie mam obecnie dostepu do jakiś lektur, bo u nas w bibliotece jest tak, ze do 2 tyg. trzeba oddać. Najbardziej zależy mi na cytatach, ale inna pomoc też może być. Z góry dzięki. Takie coś napisałem we wstępie: http://i40.tinypic.com/2pytkl1.jpg ale praca ma mieć min 4 str. kancelaryjne.
PS: Jeśli pomoc okaże się bardzo konkretna, to postaram się to jakoś wynagrodzić . Możecie to wysłać na PW jak jest wam tak wygodniej
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 03.01.2009, 19:49
Scharakteryzuj poziom cywilizacji i rozwoju społeczeństwa polskiego w odniesieniu do trzech współczesnych
form organizacji społeczeństwa. Przedstaw 4 możliwe kierunki rozwoju społeczeństwa.

Błagam o jakąś pomoc. Nie liczę, że ktoś mi to napisze, ale mam nadzieję, że ktokolwiek zarzuci jakimić pomysłami, jak to ugryźć...
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 03.01.2009 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 03.01.2009, 20:34

Widziałam to, ale...problem w tym, w jakiej formie to zrobić? Czy wybrać formy organizacji, najbardziej pasujące do Polski i ocenić, jak one wpływają na społeczeństwo, czy jak...?

PS. A nie pisałeś przypadkiem takiego samego zadania w zeszłym roku?
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 03.01.2009 o godz. 20:38.
Odpowiedz cytując
mariano710
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 04.01.2009, 12:24
Prezydentowa nie pisalem takiego zadania:/

Fizyka termodynamika
Rurke szklana o długosci 0,6m zanurzono pionowo w naczyniu z rtecia do glebokosci h1=0,2m. Po zatkaniu gornego otworu rurki i wyjeciu jej z rteci okazalo sie, ze w rurce pozostal slupek rteci o wysokosci h2=0.12m. Oblicz cisnienie zewnetrzne. Gestosc rteci g=13,6*10^3kg/m3
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 04.01.2009, 12:25
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Scharakteryzuj poziom cywilizacji i rozwoju społeczeństwa polskiego w odniesieniu do trzech współczesnych
form organizacji społeczeństwa. Przedstaw 4 możliwe kierunki rozwoju społeczeństwa.

To na prezentacje maturalną ?
Odpowiedz cytując
KosaPS
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 06.01.2009, 19:21
Potrzebuję krótką około 12 zdaniową mowę po angielsku o tradycjach wigilijnych. Czy jest mi wstanie ktoś takową napisać będę bardzo wdzięczny
Odpowiedz cytując
adi23
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 06.01.2009, 19:45
Ja potrzebuje jakąś wypowiedź po angielsku na temat snu, jego zalet, ile należy spać i w ogóle.Byłbym wdzięczny, gdby ktoś mi pomógł.
Odpowiedz cytując
Arteka1906
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 06.01.2009, 21:41
KosaPS napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuję krótką około 12 zdaniową mowę po angielsku o tradycjach wigilijnych. Czy jest mi wstanie ktoś takową napisać będę bardzo wdzięczny
Christmas Eve is typical polish church holiday. People celebrate this day with thier familly. They eat special meal on this day. Fish like as carp, beettroot soup with small dumplings, special bread, been with cabbage, dumplings with mushrooms and soup from dried fruit.

Masz cos z mojego zawodu reszte sobie dopisz.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 06.01.2009, 21:59
Wątki batalistyczne w utworach literackich różnych epok. Zanalizuj podane przykłady literackie.

Prezentacja maturalna- czas zacząć. Proszę, podajcie przystępne propozycje utworów. Może macie jakiś ciekawy pomysł na zrealizowanie tego tematu?

Ja mam pewien obraz tego jak chcę aby to wyglądało, lecz być może przedstawicie mi inny, ciekawszy pomysł.

Jeżeli macie chwilkę czasu, liczę na Was

Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 06.01.2009, 23:19
Zalezy jak to chcesz zrobic, ale mysle, ze wiecej jak 3 przyklady to nie ma sensu.
Ja bym napewno umiescil "Pana Tadeusza" i walke o Soplicowo, cos antycznego Homera, a trzecie by mozna cos z fantastyki dorzucic (moze Tolkien).
Wiecej przykladow raczej nie potrzeba bo raz, ze masz tylko 15 minut na prezentacje, a dwa, ze wybierajac kilka ksiazek sam na siebie ukrecasz bat, bo to wszystko musisz umiec. Jak dla mnie przyjemny temacik, wiec powodzenia w tworzeniu pracki
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 06.01.2009, 23:24
Cenna rada z tym ukręcaniem bata

Mój pomysł był następujący:

Podzielić to wszystko na kilka epok, przykładowo starożytność(1), średniowiecze(2), nowożytność(3), czasy współczesne(4).

Do każdej epoki przyporządkować po 1/2 utwory. I może przedstawić to na zasadzie ewolucji pola i sposobów walki.

Więc chętnie wysłucham rad odnośnie ilości wybranych przeze mnie utworów Faktycznie im mniej tym lepiej?

Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 06.01.2009, 23:33
Na ustnej maturze z Polaka najwazniejsze sa pytania odnosnie Twojej prezentacji. Sama prezentacja to chyba 5 pkt na 20. Wiec nie wystarczy jej dobrze wyglosic, zeby zdac bo zdanie jest od 6 punktow. A komisja moze Ci zadaca pytanie z kazdej ksiazki i to pytanie wcale nie zwiazane z tematem. Nie ma wiec co przesadzac odnosnie materialow. Ja rok temu mialem temat "postaci historyczne w widzeniu romantykow" - wybralem "Kordiana", "Pana Tadeusza", "Dziady III" i bylo przy tym sporo pracy bo dostalem po jednym pytaniu z kazdej ksiazki. Nie wiem co dalej planujesz i jaka wage przywiazujesz do wyniku z matury ustnej z polskiego, ale jesli chodzi Ci tylko o zdanie to 3 - 4 ksiazki to zdecydowanie wystarczy. Bierz pod uwage chwile zawahania, jakies zajakniecia, nie starczy Ci czasu na to wszystko, 15 minut to naprawde nic.

A co do punktow ktore chcesz przedstawiac - niewatpliwie sposob walki i miejsce sa wazne, jednak to jest matura z polskiego. Odnies sie bardziej do tego po co walczyli, z czym bylo to zwiazane, jak walczacy zostali opisani z humanistycznego punktu widzenia (jakis wallenrodyzm czy winkelriedyzm - na marginesie, rowniez dobre ksiazki do uzycia).
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 06.01.2009, 23:39
Ale zwykle pytają o temat. Nie mogą cię zapytać o fragment nie podany w bibliografii... Pamiętaj, żeby w bibliografię dać przedział stron np. 55-74, bo jak dasz takiego Pana Tadeusza całość to ... polegniesz? Przecież jeśli temat dotyczy wątków batalistycznych to nie zapytają cię jak miał na imię pies Soplicy, czyż nie?

Nie dawaj więcej niż 4-5 książek. Walnij po jednym utworze z każdej epoki i już - zarówno w literaturze przedmiotu jak i podmiotu.

Sam ostatnio pisałem wstępną bibliografię. Wg tego co napisała mi na niej polonistka, to niemal wszystko jest OK, ale i tak z nią jeszcze o tym pogadam.
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 07.01.2009, 00:49
Tyle ze jesli chodzi o bibligrafie to ksiazki, ktore czytasz do prezentacji (to chyba bibliografia przedmiotu, ale zawsze mi sie to myli ) obowiazuje Cie cala ! Nie masz prawa napisac "Pan Tadeusz" strony 450 - 500! Jesli Twoja polonistka Ato zaakceptowala ta bibliografie to pogadaj z nia jesli nie chcesz, zeby Twoja matura trwala 30 sekund. Natomiast co do tej drugiej bibliografii, ksiazek pomocniczych to jak najbardziej trzeba wypisac jakies zakres (raczej niewielki) stron, ktore sluza Ci do pomocy.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 07.01.2009, 18:21
Jesli ktos posiada taki zbior to czy mógłby wrzucić klucz do tych zadań?
http://i42.tinypic.com/34dh2sx.jpg
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 07.01.2009, 19:33
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Zola : 03.03.2010 o godz. 12:46.

Odpowiedz cytując
KosaPS
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 07.01.2009, 19:40
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Wątki batalistyczne w utworach literackich różnych epok. Zanalizuj podane przykłady literackie.

Prezentacja maturalna- czas zacząć. Proszę, podajcie przystępne propozycje utworów. Może macie jakiś ciekawy pomysł na zrealizowanie tego tematu?

Ja mam pewien obraz tego jak chcę aby to wyglądało, lecz być może przedstawicie mi inny, ciekawszy pomysł.

Jeżeli macie chwilkę czasu, liczę na Was
Najlepiej jak byś opisał pojedynek Hektora z Achillesem to jest klasyk wśród pojedynków od tego powinieneś wg mnie zacząć
Odpowiedz cytując
qazwsx123
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.01.2009, 22:17
Jak ktoś ma temat : Historia Polski pisana wierszem, 2 wojna w literaturze i sztuce lub historia w literaturze i malarstwie(na przykladzie polski) to moge udostepnic za free materiał( cała prezentacja

Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 08.01.2009, 17:47
Zna ktoś jakąś książkę, literaturę, która ukazuje PRL w tragikomicznym wydaniu?
Zachciało mi się takiego tematu na prezentację maturalną!
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
Above
Voyage! Voyage!

Od: 02.2004

Stary 10.01.2009, 22:20
Mam taki oto problem:

Cytat:
Bierzesz jakieś dane.

Obliczasz w Excelu lub w Statistice:

1. korelacje
2. regresję wieloraką i krokową
3. analizę wariancji jedno i dwuczynnikową
4. analizę skupień
5. funkcję nieliniową

Czcionka 12, interlinia 1.

5 stron mają zająć obliczenia i następne 5 stron analiza i opis otrzymanych wyników.
Będzie ktoś tak miły i mi pomoże?
RÓWNIK ZA WISŁĄ!
Odpowiedz cytując
PrzemooTSW
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 12.01.2009, 13:16
Potrzebuję Esej jak najszybciej? kto pomoże?
Odpowiedz cytując
trelasik
Member

Od: 08.2008

Stary 14.01.2009, 17:00
Cześć !
Gdzie moge znależć rozprawke
"Władza-zaszczyt, obowiązek czy odpowiedzialność"
Proszę o szybką odpowiedź!
Odpowiedz cytując
Arteka1906
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 14.01.2009, 18:11
trelasik napisał(a):Wyświetl post
Cześć !
Gdzie moge znależć rozprawke
"Władza-zaszczyt, obowiązek czy odpowiedzialność"
Proszę o szybką odpowiedź!
W Internecie.
Odpowiedz cytując
Młody Kibic
Banita

Od: 09.2006

Stary 14.01.2009, 18:21
Pomoże ktos z fizyki zjawisko fotoelektryczne zewnetrzne
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 18.01.2009, 20:06
Potrzebuje kilku argumentów przeciwko paleniu. Po niemiecku natürlich może być na priva, z góry dzięki.
the end
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 27.01.2009, 16:26
Mam na polski napisać rozprawkę pod tytułem "Czy Lektura Pana Tadeusza uszczęśliwiła Skawińskiego" oczywiście chodzi o tego Skawińskiego z Latarnika ;].... byłby wstanie ktoś pomóc, jakieś argumenty, gotowce z neta czy coś cokolwiek co by mi mogło pomóc Można na was liczyć.. ? ;> ****a z polaka się kłania więc głupio było by zawalić tą rozprawkę ! Prośba wielka z góry dziękuje..!! pisać tu lub priv ;]

Odpowiedz cytując
RuczajIII
Junior Member

Od: 07.2004

Stary 31.01.2009, 21:49
mam pytanie, czy ktoś zna się na rachunkowości? tabelka bilansu, operacje gospodarczo wynikowe i bilansowe itp? pilnie potrzebuję pomocy!
z góry dzięki
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 31.01.2009, 22:45
moglby mi ktos pomoc?
potrzebuje tego na jutro, a najlepiej na dzis, zeby sie tego nauczyc

z angielskiego:
many companies are now up facilities in countries that can provide services at a far lower cost. what do you think the advantages and risks are of going offhore?
w sumie proste zadanie, ale potrzebuje ladnych, skladnych zdan po 3 korzysci i zagrozenia.

jakby mi ktos mogl szybko pomoc, to bede bardzo wdzieczny pozdro

edit: w zasadzie juz zrobilem, ale jakby ktos chcialby cos napisac, to mysle, ze tez sie przyda z gory dzieki!
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 31.01.2009 o godz. 22:55.
Odpowiedz cytując
David.
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 03.02.2009, 15:41
Ludzie, ludzie, może ktoś z Was zdaję na maturze j. niemiecki (albo pasjonuje się tym językiem). Jeśli tak to dla małego treningu mógłby zerknąć na zadanko, które jest notabene, z matury ustnej, choć ja z j. niemieckim nie mam za wiele wspólnego.
Oto one:
1. Opisz obrazek (dzieci myją psa w wannie)
Auf dem bild sehe ich die Kinder. Der Junge und Das Modchen. Sie sind in dem Bad. Sie waschen unserer Hund. Das Hund ist klein und schwarz.
I pytania: jak myslisz czy dzieci lubia zwierzeta?
Ich glaube dass der Kinder mogen der Tiere, denn Sie sind lachendes und frohes.
Czy dzieci powinny miec zwierzę w domu?
Ich glaube es ist gut. Die kinder mogen anschmigen und verwelen mit den Tieren.

Zad 2 udzielanie informacji, kupujesz książkę, trzeba podać dla kogo, co ktoś lubi i zapytać o cenę.
1 Ich wollte kaufen das Buch fur meinen Freund.
2. Er interessiert sich fur sport und Musik. Er liebt Historie.
3. Wie viele koste dieses Buch?

Zad 3 .
relacjonowanie wydarzen, byles u znajomych rodziców, trzeba podać jak Cie przywitali, jaka mieli niespodzianke i wrazenia z tej niespodzianki
1. Ich war bei den Bekanntern meinem Eltern. Sie bejubelten mir sehr angenehm. Wir aBen das gemeine Mittagessen auf.
Sie bereteten fur mich die Uberraschung vor. Das war Schokoladentorte. Das war nett und geschmackvoll.

3. negocjowanie, zaproponować kumplowi nocleg u siebie, on nie chce wiec nalezy go przekonac, i znalesc jakiś kompromis.
1. Du kannst schafen in Meinem Haus.
2. Du wirst schlafen in dem Hotel nicht.
Das Hotel ist der Weg und weit von den Zentrum.

Bardzo dziękuję z góry. Proszę sie nie przestraszyć
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów