The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.12.2008, 16:49
a kiedy MY ostatnio kogoś wypożyczyliśmy?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Styk83
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 31.12.2008, 16:54
szprotson napisał(a):Wyświetl post
a kiedy MY ostatnio kogoś wypożyczyliśmy?
Radosław Matusiak byl naszym ostatnim wypożyczonym graczem.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki".
Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 01.01.2009, 16:42
gdybym był Bednarzem - zatrudniłbym gościa z jajami.
jego http://pl.youtube.com/watch?v=63c-wfBlum4
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 01.01.2009, 22:45
marzenie za Łobo
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...on/profil.html

taniej troche słabszy i sporo starszy
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...ro/profil.html

albo ten
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...os/profil.html

a bo my kasy nie mamy

Odpowiedz cytując
L0czek
Member

Od: 12.2008

Stary 02.01.2009, 12:34
A propos Hiszpanii takie pytanie mam do innych:
Dlaczego Hiszpanie niechętnie przychodzą do polskiej ligi ze słabszych klubów Primiera Division ? Wg mnie jeśli ktoś jest solidnym zawodnikiem w klubie, który broni się przed spadkiem czyli figuruje dość nisko w tak mocnej lidze to taka odskocznia do wielkiej kariery to jak dla mnie Wisła Kraków. Ze słabiutkiego klubu w Hiszpanii nie wybijesz się w kluby walczące o UEFA nie mówię o LM już bo to przegięcie. A Wisła czyli klub który rokrocznie walczy o najwyższe cele, gra w eliminacja raz do LM raz do pucharu UEFA. Czego chcieć więcej jak nie tak dobrej reklamy dla zawodnika w mocnym klubie ligi słabszej ? Dam przykład Kalu Uche. Może i nie grał w Espanyolu ale zrobił krok w tył po to by później dać trzy do przodu.
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 02.01.2009, 12:41
panowie już kilku takich "solidnych" hiszpanow z występami w Primiera Division przyszło przed sezonem do Legii. Każdy wie jak dobrze im się wiedzie ............................... Biorą kase a niektórzy żadnego meczu nie zagrali. Świetny interes
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.01.2009, 12:51
L0czek napisał(a):Wyświetl post
A propos Hiszpanii takie pytanie mam do innych:
Dlaczego Hiszpanie niechętnie przychodzą do polskiej ligi ze słabszych klubów Primiera Division ? Wg mnie jeśli ktoś jest solidnym zawodnikiem w klubie, który broni się przed spadkiem czyli figuruje dość nisko w tak mocnej lidze to taka odskocznia do wielkiej kariery to jak dla mnie Wisła Kraków. Ze słabiutkiego klubu w Hiszpanii nie wybijesz się w kluby walczące o UEFA nie mówię o LM już bo to przegięcie. A Wisła czyli klub który rokrocznie walczy o najwyższe cele, gra w eliminacja raz do LM raz do pucharu UEFA. Czego chcieć więcej jak nie tak dobrej reklamy dla zawodnika w mocnym klubie ligi słabszej ? Dam przykład Kalu Uche. Może i nie grał w Espanyolu ale zrobił krok w tył po to by później dać trzy do przodu.
Z trzech powodów - Hiszpanie są leniwi (z wyjątkami) i kochają własny kraj, klimat itd.; dopiero teraz zarobki w Polsce mogą być dla nich interesujące (choć są wciąż niższe), a druga sprawa, czy ktoś u nas chce dać piłkarzowi wysoki (jak na nasze warunki) kontrakt - a później mieć z niego taki pożytek jak Legia. Po trzecie Uche to nie Hiszpan, przyszedł na niziutkim kontrakcie i kopał się w czoło na treningach. Dla niego Wisła to był jednak krok w przód, krok w tył zrobił swoimi "zdradami", bo jakby pograł ten rok jeszcze u nas, to sądzę, że odgrywałby ważniejszą rolę niż Joker w średnim hiszpańskim klubie.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Stary 02.01.2009, 14:25
najlepszy strzelec roku 2 mln ojro, a pewnie z tej ligi bedzie tanszy
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...as/profil.html

nie mozemy nawet spytac o niego ? jakis faks cos ?

Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.01.2009, 14:36
HEDu napisał(a):Wyświetl post
najlepszy strzelec roku 2 mln ojro, a pewnie z tej ligi bedzie tanszy
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...as/profil.html

nie mozemy nawet spytac o niego ? jakis faks cos ?
Nie dwa, a pięć (poczytaj komentarze, chilijczycy życzą sobie 7 milionów dolarów - gość grał w drużynie która zdobyła mistrza i napakował tych bram trochę, raczej obniżek nie będzie - gość idealny dla nas, ale za drogi). I interesuje się nim Borussia D. i Deportivo.
Odpowiedz cytując
Flamaster
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.01.2009, 15:28
Widzę, że rozgorzała dyskusja na temat afrykańskiej piłki, więc jako, że troszkę o niej wiem, wtrącę swoich słów kilka.

Po pierwsze, nie wiem skąd wziął się wątek Egiptu. Tam piłka ma status religii. Kluby w dodatku operują bardzo dużymi pieniędzy, o których nie śni Wilczek i jego świta. Widać to zresztą po nazwiskach. Gwiazdy reprezentacji Faraonów z Aboutriką na czele i dwóch Angolczyków, z czego jeden to świetny Flavio. W drugiej części kairu możemy znaleźć klub o nazwie Zamalek. Posiadanie dość dużych pieniędzy i gwiazd pokroju Juniora Agogo (tak na marginesie - Henri Michel lada chwila podpisze tu kontrakt) nie przekłada się jednak na wyniki. Zamalek przegrywa wszystko, co popadnie i gdyby nie podkupienie wicemistrza Egiptu przez azjatycką ligę mistrzów, zapewne w przyszłej edycji nie oglądalibyśmy Rycerzy w najbardziej przestiżowych rozgrywkach Czarnego Lądu.

Ale ja nie o tym.

Gwiazdy klubów są jak najbardziej do kupienia. I wcale nie interesują się nimi Manchestery i Reale. Prostym przykładem jest tutaj mistrz Nigerii - Enyimba FC. Grali w tym sezonie naprawdę świetnie i wypromowali dwie gwiazdy Enzewę Otorgu i Stephena Worgu. Na tego drugiego rzekomo chrapkę miały wielkie potęgi, ale jak sam później przyznał, nic z tego zainteresowania nie wynikało. Ostatecznie wybrał ofertę sudańskiego Al Merreikh, który wyłożył za niego 2,5 miliona dolarów. Otorgu zaś wyleciał do Tunezji i od następnego sezonu będzie graczem Club Africain. Można? Można.

Ciekawie również wygląda rynek WKS'u i Kamerunu. Działają tam dwa kluby, które trudnią się w szkoleniu zawodników. Zarówno ASEC Abidżan i Coton Sport rywalizowały w tym roku w Lidze Mistrzów i ci drudzy mogą pochwalić się nawet wejściem do wielkiego finału. Ojcowie tego sukcesu mieli być rozchwytywani przez kluby i są...tyle, że z Afryki. Póki co mówi się o odejściu Kamilou'y Daudy do Al Ahly za marne 500 000 $.

Wydaje się, że największą przeszkodą Wisły w rychłej ekspansji na kontynent afrykański będą potęgi z ...Sudanu. Tamtejsze kluby bardzo skorzystały na rozpoczęciu eksploatacji ropy naftowej i teraz bawią się w szejków. Praktycznie każdy wybijający się zawodnik dostaje stamtąd ofertę. Ostatnio Aboutrice proponowano 3 miliony euro za rok gry.

Jak widać, Polskie kluby wcale nie są na straconej pozycji w konekcie pozyskiwania utalentowanych zawodników z Czarnego Lądu. Musi się jednak zmienić podejście. Trzeba po prostu wysłać kogoś do takiego Kamerunu i czekać na efekty. Niestety, kolejne wypowiedzi polskich menadżerów skutecznie odstraszają prezesów klubów, którzy zapewne myślą, że przecież to już wszystko jest obstawione skautami. Jak widać, nie.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 02.01.2009, 16:54
Flamaster napisał(a):Wyświetl post
Jak widać, Polskie kluby wcale nie są na straconej pozycji w konekcie pozyskiwania utalentowanych zawodników z Czarnego Lądu. Musi się jednak zmienić podejście. Trzeba po prostu wysłać kogoś do takiego Kamerunu i czekać na efekty. Niestety, kolejne wypowiedzi polskich menadżerów skutecznie odstraszają prezesów klubów, którzy zapewne myślą, że przecież to już wszystko jest obstawione skautami. Jak widać, nie.
Jest taka osoba z którą możnaby podpisać umowę
nazywa się Grabowski Wieslaw
http://www.transfermarkt.de/de/berat...erdetails.html
kto ciekaw niech poszuka sobie więcej info w necie ;P

-mieszka w Afryce
-juz ma jakies rozeznanie na niektórych rynkach
- jak i pierwsze sukcesy w wyławianiu talentów, najnowszy to:
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=10704
a ten pan za sparwą Grabowskiego omal nie wylądował w Zabrzu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Benjani_Mwaruwari
tyle ze tam juz był Choto i Kaondera(zmarnował się w Polsce), ktoś (na szczęście dla niego) powiedział dość i dziś biega po boiskach premiership

tylko czy ktoś z zarządu wpadnie na taki pomysł?
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 02.01.2009 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 02.01.2009, 17:00
i jak sie nie mylę to nam Sundaya podesłał fakt że nie wypalił ale talent na pewno miał
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 02.01.2009, 17:05
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
i jak sie nie mylę to nam Sundaya podesłał fakt że nie wypalił ale talent na pewno miał
polska myśl szkoleniowa
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.01.2009, 12:15
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
polska myśl szkoleniowa
Otóż to. Nawet Essien,ktorego Maślanka swego czasu ofeorwał do Zagłębia zmarnowałby, pewnie sobie tutaj karierę. Z tym wybijaniem się dobrych piłkarzy, ktorym się udało na zachodzie, a mieli trafić do naszych klubów bym uważał. Sunday. Gość naprawdę jest elementarnym przykładem tego,jak można faceta umiejącego kopać piłkę, zwyczajnie zniszczyć swoją niewiedzą.

Nie tylko nasze marne zasoby finanswowe powodują,że jestesmy zaściankiem piłkarskim.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 03.01.2009, 20:14
Radovic podobno ma oferte za 500 tyś € do AEK - gdybym miał się pobawić w Bednarza to postarał bym się o niego dając nawet do 800 tyś€ ciekawe czy Legła wogóle rozważała by oddanie piłkarza do "odwiecznego rywala" jak to w mediach piszą
Osobna kwestia że najpier chciałbym pogadać z Rado i upewnić sie ze bedzie dawał z siebei wszystko a nie potykał o własne nogi
Dla mnie to po Rogerze najlepszy piłkarz tej drużyny i jezeli jest w formie zdecydowanie najlepszy prawoskrzydłowy ligi. A myśle ze za kontrakt 250-300 tys € chętnie by u nas pograł.
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.01.2009, 20:17
A co teraz w Wiśle miałby sie potykać o własne nogi?
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 03.01.2009, 20:19
****a ludzie! Rado w Wiśle? To ja już wolę Maćka i Rysia z Klanu. Nie dość że jest z Legii to jeszcze ma te swoje ataki padaczki i symuluje.
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 03.01.2009, 20:30
Panowie o czym my wogóle rozmawiamy ? Radovic za takie pieniądze ? Zastanawiałbym się czy go za darmo brać ..........
Ostatnio edytowane przez matizaq : 03.01.2009 o godz. 20:39.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 03.01.2009, 20:31
Gdybym był Bednarzem lallala to bym przejrzał rynek słowacki co jakis czas wypływają tam pojedynczi ( jak to sie pisze mam problem nie mogę tego wymówić ) np Sapara z klubu ze slowacji pamietam ze trafil do Rosenborga ktory gra w LM
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 03.01.2009, 21:55
matizaq napisał(a):Wyświetl post
Panowie o czym my wogóle rozmawiamy ? Radovic za takie pieniądze ? Zastanawiałbym się czy go za darmo brać ..........
I dlatego nie mógłbyś być trenerem/scoutem/managerem/dyrektorem sportowym bo nie potrafisz dostrzec że piłkarza tej klasy na skrzydle w Wiśle nie było od czasu Błaszcza. Nawet Kosa IMHO nie był lepszy to bł inny typ skrzydłowego ale porównywalny. Wogóle jeśli Legii można zazdrościć jakiegoś zawodnika to właśnie Radovicia - tylko że i on ma problemy z motywacją do dobrej gry w takim klubie jakim jest teraz Legia przy tym konflikcie z kibicami i półamatorskim couchingiem.
Jest to piłkarz o niesamowitej motoryce świetnym przyspieszeniu, do tego technicznie wyszkolony niemal jak Roger czy Stilić, podaje świetnie, bardo dobry drybler (jeśli nie najlepszy w lidze) na dobre wrzutki. Idealny skrzydłowy! Niestety ma braki - słaby w defensywie prawie nigdy się nie wraca, no i często idzie na słynne już na całą Polskę fikołki. Jak widać czysto technicznie jest to bardzo dobry piłkarz,jego problemy leża w psychicznie tym że tak naprawdę w Legi nikt chyba nie zajmuje się motywowaniem zawodników do przyzwoitej gry. Dlatego jedyny który się jeszcze do tego nie przyzwyczaił Iwański, który jako jedyny prezentował ambicje na boisku wyszedł na gwiazdę tej drużyny.

Rozumiem że nie lubimy Legi ale wypadało by przynajmniej oceniać jej zawodników sprawiedliwie. Rozumiem że obraz Radovicia w tej wypowiedzi może być trochę przejaskrawiony i można by powiedzieć gdyby tak było jak ja o nim pisałem, to już dawno grałby w Premiership. To co o nim mowiłem, mówiłem w kontekście naszej ligi i lig nam podobnych a nie Barcelon czy innych. Choć Radović w przeszłości już miał oferty transferu do zespołów znacznie lepszych niż Legia na kwoty ok 1,5 -2 mln €, transferów oczywiście które nie dochodziły do skutku.

Radovic byłby dla nas zawsze bardzo dużym wzmocnieniem. Jeśli by przeszedł to na pewno przynajmniej na początku, byłby tak umotywowany że był by wiodąca postacią naszej drużyny. Mogę was zapewnić że to samo powiedział by Skorża i każdy kto zna się na piłce. Niestety jest to niemal niemożliwe z dwóch co najmniej powodów:
Legia nie wzmocniła by nas za żadne skarby swoim podstawowym zawodnikiem.Radović jak będzie mu się kończył kontrakt będzie przebierał w ofertach zespołów -znacznie lepszych od Wisły a kontraktu ma jeszcze 1,5 roku.
Po drugie to w tej chwili na prawej pomocy mamy Łobo który dostaje jak an nasze warunki ogromne pieniądze i zarząd nie zdecydowałby się zapewne na kolejnego równie drogiego skrzydłowego, na tę samą pozycję.

Jako że ta stronka ma u was poważanie wklejam:
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...ic/profil.html
jak widać wycenia sie go tam na 1 700 000 i to akurat nie jest przesadzona wycena.

Na koniec mojego wywodu dodam że 2 lata temu pisałem podobnie że świetnie było by pozyskać Rogera bo uważałem go za najlepszego piłkarza w naszej lidze, ale i tak był wtedy poza naszym zasięgiem. Wszyscy pisali ze to beznadziejny gracz bo akurat legia była wtedy w dołku (choć Roger wtedy właśnie najbardziej się starał i był najlepszy na boisku - później znudziła mu się gra dla Legły przy pustym stadionie i o pietruszkę bo nie oszukujmy się w kucharach Legia nie grała tylko się kompromitowała) Potem nastały czasy Euro i wszyscy byli zachwyceni Rogerkiem (dodam że rekomendowałem go jeszcze na długo przed przymierzaniem go nawet do Biało-czerwonych.) Niestety Roger zmarnował swoją szanse i przez zostanie w Legi nie mając żadnej motywacji do ciężkiej pracy czy choćby przyzwoitej gry zaczął odwalać hałdurę. To samo zaczyna robić Radović choć on ma czasem zrywy dobrej gry i wtedy jest niedozatrzymania. Całość mojego rozważania to science-fiction z przewaga jednak science. maże o takim transferze, narazie jednak ściskam kciuki za Łobo by ten w końcu dorósł do grania w takiej drużynie jak Wisła, bo on grać potrafi tylko brak mu jaj.
Ostatnio edytowane przez Angmir : 03.01.2009 o godz. 22:15.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Stary 03.01.2009, 22:00
Radovic lepszy niz Kosowski ? Niby w czym ? Bo nawet słabiej symuluje, ba, nawet gorzej wygląda :E

Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 03.01.2009, 22:13

Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 03.01.2009 o godz. 22:16.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 03.01.2009, 22:38
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Radovic lepszy niz Kosowski ? Niby w czym ? Bo nawet słabiej symuluje, ba, nawet gorzej wygląda :E
Z wyglądem pominę, z symulowaniem też.

Przyjmijmy że to 7 najważniejszych cech bocznego pomocnika

Cecha / Kosa / Rado / Błaszczykowski Skala 1-10 (za poziom przyjmuję poziom rozgrywek grupowych pucharu UEFA)

Szybkość / 7 / 8 / 9
Przyspieszenie / 6 / 8 / 9
Drybling / 6 / 8 / 10
Technika / 7 / 7 / 9
Podania / 8 / 8 / 9
Dośrodkowania / 9 / 7 / 7
Przebojowość / 8 / 9 / 10

Jak widać Błaszczykowski to prawie pomocnik idealny gorzej wypadają u niego tylko dośrodkowania
Kose oceniałem "na dziś dzień" a właściwie na jesień 2007 kiedy ostatni raz go widzieliśmy na dłużej niż urywki akcji na youtubie. Nie jest już tak szybki jak kiedyś i tym przegrywa z Radoviciem do tego nigdy nie był dryblerem ot wypuszczał piłkę do przodu i jazda. Za to zawsze umiał świetnie dośrodkować nawet w pełnym biegu do tego zawsze umiał wprowadzić zamęt w szeregach przeciwnika i to jest ta Przebojowość.
Radović jest zdecydowanie szybszym zawodnikiem niż kosa szczególnie na odejściu, a w dodatku jest chyba najlepszym druyglerem w polsce potrafi to robić w pełnym biegu, choć oczywiście nie zawsze to wychodzi, ale nawet Messi wygrywa góra 70% kluczowych pojedynków 1 na 1. Nie radzi sobie jednak tak dobrze jak Kosa z wrzutkami. Ogólnei jest ypem skrzydłowego dryblera jak Kuba włąsnie niż dośrodkowującego jak Zieniu czy Kosa.

Na koniec dodam że jest to moja całkowicie subiektywna ocena, skonstruowana samodzielnie, i uprzedzam odrazu drwinny typu - idź pograc sobie w FM'a - nie gram w FM ani podobne gry, nigdy nie rozegrałem nawet pełnej rundy, i nie wzorowałem sie an nim ani troche w tej ocenie. Tej dokonałem na podstawie setek meczów które widziałęm w ykonaniu tych zawodników. Uważam ze gdyby Radović był młodszy byłby niewiele gorszą wersją Błaszcykowskiego jednak jego potencjał oceniam bardzo wysoko.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 03.01.2009, 22:51
czesiu napisał(a):Wyświetl post
A co teraz w Wiśle miałby sie potykać o własne nogi?
Wystarczy,że będzie to robić Garguła i Łobodziński.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Czopens
Banita

Od: 12.2008

Stary 03.01.2009, 23:03
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Z wyglądem pominę, z symulowaniem też.

Przyjmijmy że to 7 najważniejszych cech bocznego pomocnika

Cecha / Kosa / Rado / Błaszczykowski Skala 1-10 (za poziom przyjmuję poziom rozgrywek grupowych pucharu UEFA)

Szybkość / 7 / 8 / 9
Przyspieszenie / 6 / 8 / 9
Drybling / 6 / 8 / 10
Technika / 7 / 7 / 9
Podania / 8 / 8 / 9
Dośrodkowania / 9 / 7 / 7
Przebojowość / 8 / 9 / 10

Jak widać Błaszczykowski to prawie pomocnik idealny gorzej wypadają u niego tylko dośrodkowania
Kose oceniałem "na dziś dzień" a właściwie na jesień 2007 kiedy ostatni raz go widzieliśmy na dłużej niż urywki akcji na youtubie. Nie jest już tak szybki jak kiedyś i tym przegrywa z Radoviciem do tego nigdy nie był dryblerem ot wypuszczał piłkę do przodu i jazda. Za to zawsze umiał świetnie dośrodkować nawet w pełnym biegu do tego zawsze umiał wprowadzić zamęt w szeregach przeciwnika i to jest ta Przebojowość.
Radović jest zdecydowanie szybszym zawodnikiem niż kosa szczególnie na odejściu, a w dodatku jest chyba najlepszym druyglerem w polsce potrafi to robić w pełnym biegu, choć oczywiście nie zawsze to wychodzi, ale nawet Messi wygrywa góra 70% kluczowych pojedynków 1 na 1. Nie radzi sobie jednak tak dobrze jak Kosa z wrzutkami. Ogólnei jest ypem skrzydłowego dryblera jak Kuba włąsnie niż dośrodkowującego jak Zieniu czy Kosa.

Na koniec dodam że jest to moja całkowicie subiektywna ocena, skonstruowana samodzielnie, i uprzedzam odrazu drwinny typu - idź pograc sobie w FM'a - nie gram w FM ani podobne gry, nigdy nie rozegrałem nawet pełnej rundy, i nie wzorowałem sie an nim ani troche w tej ocenie. Tej dokonałem na podstawie setek meczów które widziałęm w ykonaniu tych zawodników. Uważam ze gdyby Radović był młodszy byłby niewiele gorszą wersją Błaszcykowskiego jednak jego potencjał oceniam bardzo wysoko.
Nie wspomniałeś o strzałach, napewno Kosa najlepiej to robi. Błaszczu i Rado nigdy nie mieli
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 03.01.2009, 23:28
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Wystarczy,że będzie to robić Garguła i Łobodziński.

A sorry zapomniałem że każdy piłkarz Wisły jest od takiego Garguły czy Radovicia - czyli absolutnie czołowych piłkarzy ligi lepszy o 2 klasy. Jezu tylko czemu jesteśmy teraz czwarci skoro mamy skład ultra gwiazd jak an naszą ligę. Prawda jest taka że i Lech i Legia mają lepszy, a przynajmniej młodszy i lepiej rokujący skład od nas. Mamy kilku dobrych piłakrzy jednak więkoszśc z nich jest już leciwa i za 2-3 lata pokończą kariery albo zmienią kluby na znacznie gorsze. Co więcej zarówno Lech jak i Legia mają lepiej od nas zgrane drużyny. U nas kadra się trochę sypie. A ty dalej uważasz że jesteśmy taka potęgą że tacy piłkarze jak Garguła czy Radović moga tylko obniżyć nasz poziom. Niestety kadrowo jesteśmy tak słabi że być może w takich zespołach jak Jagielonia czy Lechia znaleśc można by piłkarzy którzy przynajmniej poprawili by rywalizacje w naszym składzie. Niestety wiekszość ma dziwne poglady wpojone wam w głowy przez redaktorków głupich gazet o beznadziejności naszej ligi które połączone z fantycznym zaślepieniem na słabości naszej drużyny daje takei efekty. Ani Wisła nie jest taka silna ani Liga taka słaba. Polonia Bytom potrafi z nami grac jak równy z równym - coś w tym musi być. Ale co tam my wolimy ekscytować sie transferami 2gożednych piłkarzy z rezerw zespołów zachodnich i liczyć że uda sie dobrze trafić. Co prawda znowu zdecydowana część i takimi transferami czuje się urażono i liczy na sprowadzanie samych gwiazd ma pretensje że Barcelona właśnie kupiła 2 serbów z partizana i pyta czemu Bednarz ich nie zakontraktował !! Głupi $%j !! Zwolnić go ! Niestety znikoma wiedza o footballu połączona z przesiąknieciem rynsztokowym poziomem dziennikarstwa sportowego i niedzielnymi kontaktami z footballem od świeta w telewizji polskiej daja takie wlasnie zatrważające efekty. Najgorsze jest to że i tak wszyscy i tak uważają sie za znawców piłki choć potrafią powtarzac jedynie utarte slogany.

Marszałku to nie słowa konkretnie o tobie. Mówie o ignorancji która dotyczy wszystkich również i mnie. NIestety czytając posty podobne do twojego w każdym temacie które w niezwykle błyskotliwy sposób wnosza mnóstwo do dyskusji krew człowieka zalewa. Czemu maja one służyć Chyba tylko samozadowoleniu piszącego. Apeluje do was by ludzie którzy nie mają własnego samodzielnie wypracowanego zdania, tylko powtarzaja paplanine typową dla Iwańskiego czy Steca jadących po Polskiej Piłce jak po szmacie dla własnego dowartościowania, się opamiętali i spróbowali samodzielnie dojść do jakieoś wnisku po wcześniejszym zapoznaniu się z podatawami footbalu, lub oddali sie po prostu kibicowaniu, bez zaglębiania sie w szczegóły, ale i bez komentowania w wyżej wymieniony sposób.

Przepraszam za wylew żalu i złości, ale kiedyś to trzeba z siebei wyżucić. Nie łudze sie jednak ze cokolwiek to zmieni, zapewnę zacznie się od ujadania pseudo polonistów-analfabetów zażucających mi błędy, albo piszacych że to bełkot. Obawiam się że popełniam masę błędów ale mam to gdzieś nie amm czasu by je poprawiac! A przy szybkim pisaniu to naormalne że są literówki. Jeśli ktoś ma problem ze zdaniami złożonymi to polecam zaoczne szkoły podstawowe. Dla tych którzy mają problem z przeczytaniem tak duzej ilosci tekstu również.

Na koniec apeluje do moderatorów żeby jeśli zamierzają za powyższy post wlepić mi Bana, wlepili go jeśli uważają to za słuszne, lecz nie kasowali tego postu tylko przenieśli go tam gdzie uważają za słuszne.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Angmir : 03.01.2009 o godz. 23:30.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 04.01.2009, 01:02
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Najgorsze jest to że i tak wszyscy i tak uważają sie za znawców piłki choć potrafią powtarzac jedynie utarte slogany.
Pozdrawiam
No to powtarzają. Na tym forum tego pełno, łykają wszytko co im prasowiec z przypadku napisze. Ot,Garguła jest dobry,no to w to wierzą. Zero jakiegoś własnego myślenia,konfrontacji faktów z rzeczywistością.I tylko wyśmiać i żyć w obłokach. Tak,to potrafi 3/4 forum,dawniej na forum dało się jakoś pogadać. Człowiek czytał takiego Shell chociażby czy Markusa. Ale i oni odpuścili. Zgadzam się z tym co napisałeś.I bynajmniej nie uważam,że liga polska jest żenująca. Nie,jest bardzo slaba, ale śmieszą mnie dyskusje prowadzone w tonie, jakbyśmy byli czołową ligą świata.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 04.01.2009, 10:07
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
(...)
Marszałku,

ja się zgadzam z Twoimi tezami, że z Portugalii czy Rosji można pościągać dobrych piłkarzy. Ale z małym zastrzeżeniem. Piłkarzy głównie defensywnych. Bo o ofensywnych może być trudno. Nam dzięki dobrym kontaktom Mielcarskiego udało się ściągnąć jedynego Jaśka Paulistę. Był świetnym jokerem, ale niczym więcej.

Jeśli chodzi o międzynarodowy rynek piłkarski, to ranking pozycji jest znany. Na pierwszym miejscu są napastnicy. Na drugim - skrzydłowi, ale tylko dlatego, że prawdziwych rozgrywających jest w tym momencie bardzo, ale to bardzo mało. Ofensywny środkowy pomocnik to gatunek ginący.

Nie wiem więc, jakim cudem mamy ściągnąć dobrego ofensywnego pomocnika do Polski. Tacy zawsze znajdą angaż w lepszym zachodnim klubie, za dużo większe pieniądze. 400 tys. € rocznie dla takiego grajka to mało.

Defensywny pomocnik za 100-200 tys. € rocznie - ok (Romeu, kiedyś Cantoro czy Vukovic(. Stoper, a nawet boczny obrońca - również (Marcelo, Cleber, ale i Kriżanac, Astiz, teraz też Diaz). Ale napastnik, skrzydłowy czy ofensywny pomocnik? Lechowi trafił się jeden Stilić i po jednej udanej rundzie już chce uciekać.

Ja tam się nie martwię abstrakcyjnymi problemami, czy Garguła wywalczy nam Ligę Mistrzów. Ja się martwię tym, czy w tym sezonie i w następnych wskoczymy na pudło. Nasza gra ofensywna leży...

Ja lepszej opcji niż Garguła nie widzę, ale rzecz jasna chciałbym się mylić.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Stary 04.01.2009, 10:10
Dokładnie jak ktos wyzej wspomniał ? Co ze skrzydłami ? To najgorzej u nas funkcjonowało, później dopiero bramkarz. A jak wiemy Garguła na skrzydle bardzo często grywa.

Odpowiedz cytując
wrabcze
Junior Member

Od: 09.2006

Stary 04.01.2009, 10:24
Niestety... Problem jest złożony.... Sam Garguła, owszem, może cos poprawić w grze na teraz, ale długofalowa polityka nieistnieje...

Nie odkryję Ameryki przypominając, że
- w każdym szanującym się klubie jest dwóch równorzędnych zawodników na każdą pozycję +
- po minimum dwóch na kazdą pozycję 18-20 latków dobijających się do szerokiego składu...

U nas nie ma ani pierwszego, ani (co najgorsze) drugiego... I czas dążyć w tę stronę!!
I tworzy się tzw. lista Engela, gdzie na każdą pozycję może być numer 1,2,3,4!!!
I wtedy nie ma strachu o sprzedaż ani kupno zawodników...
Sprzedajemy za 3 mln zawodnika 1 - na jego miejsce wskakuje zawodnik dwa, cała drabinka przesuwa się w górę, a my kupujemy za 500 tys. (luyb mniej) zawodnika na pozycje 4 i wszystko hula!! Ale na to znowu trzeba czasu... ale bez tego ani rusz... tylko ciagłe biadolenie....
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów