The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.01.2009, 21:00
Na lewej będzie grał Diaz bo przecież Skorża przeuwielbia tego zawodnika. Moim zdaniem lepszy od niego Brożek w obronie a Boguski na lewej pomocy. Ale jestem niemal pewien że grać będzie Diaz

Fakt że jak przyjdzie Garguła do dopiero będzie się rzucać w oczy brak dobrego wysokiego napadziora do Brożka.
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 03.01.2009 o godz. 21:04.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 03.01.2009, 21:03
Bo nie grał zbyt wiele(Ćwieląg). Ale może być z nim tak jak z Małeckim.
Pogra ogony, a potem wskoczy
Zwłaszcza, że odejdzie Zieńczuk.

Ciekawe co będzie z Łobo. Licze, że przepracuje solidnie okres przygotowawczy i będzie błyszczał i zamknie co niektórym usta. Skreśliłem natomiast Andrzeja Niedzielana - jak ktoś to kiedyś ujął, napastnicy z tamtego świata nie wracają, gdyby Andrzej zajął się lepiej swoja rehabilitacją, zamiast bujaniem sie po kasynach, nie byloby z nim problemow A tak to naprawde zal bylo go jesienia ogladac.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 03.01.2009, 21:05
Jeśli już podejmujcie dyskusje co będzie "gdy przyjdzie do nas" to i ja dołożę swoje parę zdań.
W wypadku gdy przychodzi do nas Romeu, jestem zdania, że powinniśmy grać tradycyjnie na 2 defensywnych Romeu z Sobolem. Wtedy przy ewentualnym transferze Garguły myślę, że powinien on grać bliżej lewej strony, schodząc do środka itp (tak jak w Bełchatowie). W takim ustawieniu dużą rolę będzie odgrywał Piotrek Brożek który będzie musiał uważać na tyły i oskrzydlać akcję. Wrazie co od tego są dwaj defensywni aby go zaasekurować. Z zapowiedzi wynika, że przyjdzie do nas także napadzior także może cieżar zdobywania bramek rozłoży się na więcej osób niż Brożek. Na prawą stronę mamy Boguskiego i Małeckiego nie wiem co zrobimy z Łobodzińskim wiem tylko tyle że nie jesteśmy klubem który móglby pozwolić sobie na trzymanie tak drogiego gracza na trybunach. Sądzę że przydałby się takżę jakiś bardzo ofensywny wybiegany prawy obrońca, w ostatnim okresie jak na dłoni widać że ta prawa storna nie chodzi tak ja ta lewa na której gra Piotrek do tego musimy liczyć się z odejśćiem Marcina. Z jednej strony tak nie wiele trzeba abyśmy zaczynali tą rundę w dobrych nastrojach, jestem zdania że nasza kadra będzie wtedy bardzo mocna, rywalizacja prkatycznie na każdej pozycji, z drugiej strony muszą to być klasowi zawodnicy a takich cieżko znaleść. Jeśli zrealizujemy to co napisałem bedzięmy mogli wtedy realnie myśleć o mistrzostwie, uważam że LM byłaby wtedy dla nas także osiągalna.

PS. Jirsak dobry na zmianę z czasem może coś więcej, Cantoro - Cypr ?
Ostatnio edytowane przez westersyl : 03.01.2009 o godz. 21:15.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.01.2009, 21:06
Co by o Jirsaku nie napisać, jedno jest pewne - nie nadaje się na ofensywnego pomocnika. Jak na niego popatrzeć, to absolutnie nie ma wyczucia kiedy wyjść na pozycje, a kiedy po prostu pokazać się do zagrania. Idzie w ciemno nie myśląc w ogóle nad akcją. I czasami wychodzi taka sytuacja, że jest całkowicie pomijany w pomocy, a zawodnik przy piłce nie ma komu odegrać bo Jirsak jest na równi z Brożkiem w przodzie. Jak on chce być ofensywnym pomocnikiem to musi brać piłkę na siebie, a nie wybiegać na zagrania jak gdyby był napastnikiem.

Ma ciekawe otwierające podanie, dobre stałe fragmenty, szczególnie z rogów. Dlatego jak dla mnie to on jest typowym środkowym pomocnikiem. Dostaje gałę od obrońców i rozprowadza gdzie trzeba do bardziej ofensywnych zawodników. W takiej roli myslę, że sprawdził by się lepiej, niż biegając zaraz za Brożkiem.
Ostatnio edytowane przez tofik : 03.01.2009 o godz. 21:09.
..
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Stary 03.01.2009, 21:10
Ogólnie jakby przyszedł Garguła Beto to tak naprawdę wolałbym żeby Bednarz sprowadził jeszcze jakiegoś napastnika właśnie o takich warunkach fizycznych jak Beto niż skrzydłowego.

Na skrzydłach może grać Łobodziński, Boguski, Małecki, Ćwielong, Diaz a kto wie czy nie przedłużymy na słabszych warunkach kontraktu z Zieńczukiem...
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 03.01.2009 o godz. 21:14.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.01.2009, 21:10
ja pie.... raptownie Garguła stał się pierwszym lepszym ligowcem w naszej lidze , Lubicie degradować Polskich zawodników którzy mają przejść do Wisły .Jaki Majewski ,Iwański też jest cieniutki gdy trzeba zagrać z kimś na wyższym poziomie .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.01.2009, 21:11
tofik napisał(a):Wyświetl post
... W takiej roli myslę, że sprawdził by się lepiej, niż biegając zaraz za Brożkiem.
Z braku drugiego napastnika tak go ustawiał Skorża tak więc ewetualne pretensje do trenera, a nie do zawodnika.
-------------
westersyl napisał(a):Wyświetl post
... Na prawą stronę mamy Boguskiego i Małeckiego nie wiem co zrobimy z Łobodzińskim wiem tylko tyle że nie jesteśmy klubem który móglby pozwolić sobie na trzymanie tak drogiego gracza na trybunach...
Zapomnialeś o Burlidze, który zaczyna sie dobijać do pierwszego skladu.
Powód: dopis
Ostatnio edytowane przez czesiu : 03.01.2009 o godz. 21:15.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.01.2009, 21:12
...
Porównujecie Jirsaka i Gargułę, a to przecież dwaj zupełnie różni piłkarze.
Jirsak to środkowy pomocnik, łączy defensywę z ofensywą, rozdziela piłki we wczesnej fazie akcji, zmienia ciężar gry, uruchamia skrzydła, operuje głównie dłuższymi podaniami, spowalnia ataki rywala w środkowej strefie boiska. Do tego czasem znajdzie się pod bramką rywali, kiedy idzie za własnym podaniem. Może część z was tego nie zauważyła, ale Jirsak nie jest rozgrywającym, w Czechach grał jako środkowy pomocnik, nigdy jako rozgrywający, u nas rozgrywającym został z powodu braku rasowego rozgrywającego i ze względu na fakt, że gubi się w głębokiej defensywie. Jirsak najlepsze mecze rozgrywał w parze z Sobolewskim/ Cantoro/ Diazem, a nie za plecami Brożka. On nie może być rozgrywającym, bo nie potrafi być liderem, nie potrafi wziąć na siebie ciężaru gry.

Garguła to typowy rozgrywający, oprócz umiejętności zagrywania długich podań posiada również smykałkę do krótkiej kombinacyjnej gry, umie prowadzić piłkę, również pod kryciem, pod bramką rywali. Do tego często znajduje się w sytuacjach strzeleckich. Dodatkowo Garguła jest na tyle dobrym zawodnikiem, że umie grać również na lewej flance, a w reprezentacji pokazał się jako środkowy pomocnik.

Choć piszę, że Garguła to dobry piłkarz, to trzeba brać poprawkę na kilka kwestii. Po pierwsze musi być w najwyższej formie, po drugie to Polak, obawiam się o motywację, po trzecie chłop jest kontuzjogenny. W świetle tych trzech spraw wydawanie bardzo dużych pieniędzy na Gargułę może zakończyć się rozczarowaniem i to dużym. Ja przychyliłbym się do opinii Marszałka, że za takie pieniądze można mieć kogoś lepszego. Od razu odpowiem na pytanie onazwiska. W tej chwili nie mam nikogo na oku, ale pół roku temu przespaliśmy Ezekiela Gonzaleza, który pokłócił się z Panathinaikosem( a raczej nowym trenerem) i był do wyjęcia za darmo oraz Mustaphę Jarju z drugiej ligi belgijskiej( bodajże Lierse, obecnie Mons), który również był do wyjęcia za darmo, czy za pieniądze porównywalne do tego, czego oczekuje teraz Bełchatów za Gargułę. Dalej istnieje kwestia scoutingu, taki FC Zurich( czy może Grasshoppers już nie pamiętam ) mógł wyłowić Yassina Chikhaui'ego. Jak widać dla chcącego nic trudnego dobrzy ozgrywający są, tylko trzeba szukać i co może ważniejsze, podejmować ryzyko sprowadzania młodych obiecujących piłkarzy.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.01.2009, 21:16
czesiu napisał(a):Wyświetl post
Z braku drugiego napastnika tak go ustawiał Skorża tak więc ewetualne pretensje do trenera, a nie do zawodnika.
Prawda. Ale gdybyśmy mieli silnych skrzydłowych, lub parę high level napastników jakimi kiedyś byli Żurawski z Frankowskim, to wtedy moglibyśmy grać 442 z Jirsakiem i Sobolem. Podejrzewam, że Skorża wtedy nie trzymałby się uporczywie tego 451 szczególnie w lidze.

Dlatego tak ważne są wzmocniena na skrzydłach i w ataku, nawet ważniejsze niż ten nieszczęsny Garguła.
..
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.01.2009, 21:25
Jeszcze co do Zieńczuka i Kosy to różnicę klas było widać nawet jak grali razem na jesieni zeszłego roku. Kosa był zdecydowanym liderem drużyny i nie chodzi mi tu o pozaboiskowe liderowanie

Nie jestem jakiś wybitnym fachowcem, nikogo tu nie przekonam, że Garguła to inna półka niż Jirsak ale może kogoś przekona to że Skorża, Bednarz i cały nasz sztab(czyli fachowcy jakby nie było )tak bardzo zabiegają o Gargułę.

Jeszcze w kwestii Marka no właśnie jego słabsza postawa teraz to moim zdaniem efekt słabszej mobilizacji i kwestia psychiki a nie umiejętności.
Mam nadzieję że udowodni wiosną że warto z nim podpisać nowy kontrakt. Musi znaleźć w sobie ta sportową złość.

W ogóle przydałby się całej drużynie na wiosnę nowy bodziec nowa mobilizacja żeby grali tak jak na jesieni zeszłego roku. Potrzebna jest nam taka sportowa złość.

Niewątpliwie czynnikami które przyczyniły się do znakomitej jesieni zeszłego roku były:
a) nowy trener
b) taki lider jak Kosowski
c) złość sportowa drużyny po przegranym sezonie 2006/2007.

Trudno powiedzieć jak procentowo te czynniki miały wpływ na tą znakomitą jesień. Z pewnością jednak te czynniki są ze sobą mocno skorelowane i każdy z nich oddziaływał na inne dając w wyniku niesamowite sprzeżenie i kapitalny końcowy wynik.

Teraz pasowałoby to powtórzyć, oczywiście nie mówię o zmianie trenera ale mam nadzieję że Skorża podczas urlopu nabrał nowych sił, zdołał wskrzesić w sobie taką mobilizację jak na początku i teraz będzie potrafił nią zaszczepić całą drużynę. Garguły piłkarz który może być liderem tej drużyny i może dodać nowych bodźców całej drużynie. Dlatego dobrze byłoby mieć go już teraz. I raczej nie opłacalne będzie poskąpić teraz grosza żeby go wykupić. Ze sportową złością też nie powinno być problemu choćby oglądając Lecha w pucharze UEFA. To mogliśmy być my, to my musimy tak daleko zajść za rok. Cały ten rok 2008 pod względem sportowym był zły, słaba wiosna, słaba jesień( tylko jeden ważny mecz wygrany w wielkim stylu ten z Beitarem). Trzeba coś z tym zrobić, trzeba od nowa wygrać. Drużyna musi znaleźć w sobie ambicje to wygrywania meczów mecz za meczem.

Wielki hit transferowy jest moim zdaniem w tej układance niezbędny. Nowy człowiek od razu do pierwszego składu, nowe ambicje, nowa sytuacja morale całej drużyny rosną

Dlatego Garguła już teraz.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 03.01.2009 o godz. 21:37.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 03.01.2009, 21:26
Cytat:
Ja przychyliłbym się do opinii Marszałka, że za takie pieniądze można mieć kogoś lepszego
Nie wiesz jakie pieniądze dostanie Garguła to po pierwsze, po drugie w Polsce na pewno nikogo lepszego nie ma, można pisać Iwański, ale Garguła go wgniata w ziemie w każdym meczu reklamowanym jako pojedynek dwóch najlepszych rozgrywających ligi. Ściągamy Gargułe i mamy spokój, wiemy, że nam nie zwieje, wiemy co sobą prezentuje, wiemy że nie będzie musiał się aklimatyzować itp same pozytywy. Uważam że nie stać nas aby ściągać jakieś rodzynki z Bałkanów czy Brazylii także proponuję cieszyć się z Garguły.

Chciałbym tylko abyśmy nie żałowali na koniec sezonu, że nie wydaliśmy tych 200-300 tys ojro za Gargułę aby ściągnąć go już teraz.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 03.01.2009 o godz. 21:29.
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Stary 03.01.2009, 21:26
tofik napisał(a):Wyświetl post
Prawda. Ale gdybyśmy mieli silnych skrzydłowych, lub parę high level napastników jakimi kiedyś byli Żurawski z Frankowskim, to wtedy moglibyśmy grać 442 z Jirsakiem i Sobolem. Podejrzewam, że Skorża wtedy nie trzymałby się uporczywie tego 451 szczególnie w lidze.

Dlatego tak ważne są wzmocniena na skrzydłach i w ataku, nawet ważniejsze niż ten nieszczęsny Garguła.
Nie ma co gdybać, bo gramy tym co mamy. Przychodzi Guła, który może grać od lewej do prawej strony. Strzela piękne bramki z rzutów wolnych (jak Del Piero) i robi to najlepiej w calej lidze. W Wiśle nie było takiego grajka od lat. I to jest wystarczająca rekomendacja dle niego. A to czy będzie zarabiał 200, 400 czy 600 tys. E nie ma kopletnego znaczenia, bo ważne jest to jak będzie grał czyli ile zaliczy bramek i asyst.
Powód: dopis
Ostatnio edytowane przez czesiu : 03.01.2009 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 03.01.2009, 21:30
Matizaq, zajrzyj na forum Legii lub Lecha i zapytaj czy woleliby zobaczyć w swoim składzie Gargułę czy Jirsaka. Może wtedy dostrzeżesz, że za czołowego pomocnika ligi Tomasa uważa tylko część kibiców Wisły. Poza nimi trudno znaleźć kogoś kto stawiałby go w jednym rzędzie z Iwańskim, Stiliciem, Murawskim lub Gargułą.
Ostatnio edytowane przez jova : 03.01.2009 o godz. 21:36.
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Stary 03.01.2009, 21:33
W sumie to dopoki nie wiadomo kogo Bedanrz ściagnie za darmo z tych o których walczy to nie ma co wogóle podnosić tematu co do przydatności poszczególnych piłkarzy z kadry itp. Ja osobiście chciałbym żebyśmy pożegnali Baszcza bo moim zdaniem jest za drogi w utrzymaniu, a nie aż tak bardzo potrzebny. Spokojnie za niego może grać Singlar, dużej różnicy między nimi nie ma. Oczywiscie szukanie klubu dla Cantoro jak najbardziej wskazane.

Natomiast w odróżnieniu do wielu z was ja cenię umiejętności Zieńczuka. I namawiałbym go na zaakceptowanie słabszych warunków finansowych i pozostanie w klubie.(o ile takie warunki wogóle by przyjął). Moim zdaniem w roli Jokera byłby jak ulał. Jeżeli to prawda że chce zostać w Wiśle nawet kosztem nieco gorszych zarobków niż np. w Grecji, na Cyprze czy w Turcji.
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 03.01.2009 o godz. 21:36.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 03.01.2009, 21:45
Acapelo napisał(a):Wyświetl post
Natomiast w odróżnieniu do wielu z was ja cenię umiejętności Zieńczuka. I namawiałbym go na zaakceptowanie słabszych warunków finansowych i pozostanie w klubie.(o ile takie warunki wogóle by przyjął). Moim zdaniem w roli Jokera byłby jak ulał .
ja bym zrobił tak, proponuje już teraz nowy dobry kontrakt Zieńczukowi i być może Baszczyńskiemu ale podpisujemy go gdy Wisła zdobędzie majstra inaczej dziękujemy

co do Jirsaka i Garguły to ja uważam że nie ma miedzy nimi jakiś wielkich różnic w klasie piłkarskiej ale na dzień dzisiejszy Łukasz jest lepszy , przydadzą sie obaj
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.01.2009, 22:39
flamengista napisał(a):Wyświetl post

Wymień lepszego zawodnika na tą pozycję. Kontrakt motywacyjny do 400 tys. € rocznie, najlepiej za darmo. Czekam na propozycję.
Temat był wałkowany wielokrtotnie. Piersze z brzegu,Portugalia. Jest tam wielu zawodników o duzo większym potenacjale niż Garguła. A dostają dużo mniej niż owe 400 tysięcy. Wystarczy pojechać i spróbować poszukać. Z dużą dozą pewności można zaryzykować, że grajka wyszkolonego solidnie technicznie o dobrej koordynacji ruchowej by przywieźli. To i tak byłoby dużo więcej niż Garguła prezentuje. No ale ktoś się uparł na faceta,który tak naprawde nic poza liga nie pokazał. Od czasu do czasu grajac dobre mecze, dobre,nie wybitne. Którego jeszcze kilka miesięcy temu forum jechało z góry na dól za nieporadność. A teraz nastąpił cud. Bedzie wzmocnieniem. A ja Wam mówie,że nie będzie,bo być nie może. Szczerze mówiąc w przypadku Garguły krązymy wokól tego samego potancjału i kalibru kopaczy jak Łobodziński. Zero kroku naprzód,a później płaczecie,że odpadamy z PUEFA. No,bo jak robimy non stop takie same badziewne zakupy, w tym samym przepłaconym sklepie, made in polska liga, to co się dziwić. Byle solidna druzyna z Francji by nas oklepała jak dzieci we mgle z 7 Gargułami w składzie. I ten stan rzeczy będzie trwał nadal,jak takich kopaczy będzie się ściągało na Reymonta. A i wgniata w ziemię Iwańskiego, przy każdym porównaniu. No to rzeczywiście,mega grajek nam się trafił. Jest lepsyz, bo mu piłka odskakuje przy przyjęciu na 4 a nie na 6 metrów jak Iwańskiemu. Brać póki ciepły.

Ze nikt nie wpadł na genialny pomysł sciągnięcia znów Matusiaka. Przecież z Garguła by stworzyli mega duet....na Odrę.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 03.01.2009 o godz. 22:44.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.01.2009, 22:46
jova napisał(a):Wyświetl post
Matizaq, zajrzyj na forum Legii lub Lecha i zapytaj czy woleliby zobaczyć w swoim składzie Gargułę czy Jirsaka. Może wtedy dostrzeżesz, że za czołowego pomocnika ligi Tomasa uważa tylko część kibiców Wisły. Poza nimi trudno znaleźć kogoś kto stawiałby go w jednym rzędzie z Iwańskim, Stiliciem, Murawskim lub Gargułą.
opinie kibiców Legii mam gdzieś, bo zapewne tak jak ja ich zespół oglądam raz na runde (mecz Legia-Wisła) tak oni Wisłe zapewne oglądają raz w sezonie (nie wszyscy ale większość) a opinie o formie piłkarzy czerpią z gazet i innych źródeł. Jirsak jak będzie miał do dyspozycji dwóch skrzydłowych i dwóch napastników w wysokiej formie to pokaże na co go stać. Jak ma zagrać "zaskakujące, otwierające podanie" jak wszyscy obrońcy wiedzą że ta piłka będzie kierowana do Brożka i obstawiają go z każdej możliwej strony. Jirsak pare razy pokazał z Boguskim i Brożkiem jak potrafi niekonwencjonalnie rozegrać piłke.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 03.01.2009 o godz. 22:50.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.01.2009, 22:51
Marszałek
nic dodać nic ująć

wolę jakiegokolwiek profesjonalnego piłkarza (to znaczy rzemieślnika, ktory ma podstawy rzemiosła opanowane) z jakiejkolwiek ligi na Zachodzie, niż polską "gwiazdę", ktora ma: zero kondycji, zero wydolności, zero siły, trochę techniki, trochę talentu, niewielką motywację, olbrzymie wymagania...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.01.2009, 23:18
Garguła na papierze na pewno byłby sporym wzmocnieniem. Zastanawiam się jednak, czy nie podzieliłby losu zawodników, którzy podczas transferu do Wisły mieli status 'gwiazdy'. Można podać tutaj wiele przykładów, np: Łobo, Niedzielan, czy Matusiak...
Marszałek napisał(a):
...
Tak, tylko weź pod uwagę, że sprowadzenie zawodnika z Polski jest w pewnym sensie bezpieczniejsze. Aklimatyzacja zawodnika z Portugalii trwałaby dłużej niż Garguły, czy innego Polaka. Po drugie z zawodnikiem zagranicznym zapewne byłoby podobnie jak ze Stilic'em. Przyjeżdża do Polski z myślą o szybkim wypromowaniu się i transferze do zagranicznego, lepszego klubu. No i po 3... ktoś musi ewentualnie takiego zawodnika znaleźć, a dobrze wiesz, że z tym u nas będzie ciężko. Po co się męczyć, skoro mamy do wyciągnięcia za free 'gwiazdę' polskich boisk. A i najważniejsze... weź pod uwagę, że zawodnik musi być do wzięcia za darmo.

pio napisał(a):
I także podpisuje się pod słowami Marszałka, bo nawet jeśli w lidze będzie się wyróżniał, to na puchary będzie to za mało.
Najpierw to trzeba się jakoś zakwalifikować do tych pucharów!
Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.01.2009, 23:28
w0lno. napisał(a):Wyświetl post

Najpierw to trzeba się jakoś zakwalifikować do tych pucharów!
Jeśli mamy przyjąć, że w najbliższych latach się nie zakwalifikujemy, to Garguła się nada na ligę polską spokojnie. Tylko, że stanowczo za dużo będzie zarabiał
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 03.01.2009, 23:36
Cytat:
Tak, tylko weź pod uwagę, że sprowadzenie zawodnika z Polski jest w pewnym sensie bezpieczniejsze. Aklimatyzacja zawodnika z Portugalii trwałaby dłużej niż Garguły, czy innego Polaka. Po drugie z zawodnikiem zagranicznym zapewne byłoby podobnie jak ze Stilic'em. Przyjeżdża do Polski z myślą o szybkim wypromowaniu się i transferze do zagranicznego, lepszego klubu. No i po 3... ktoś musi ewentualnie takiego zawodnika znaleźć, a dobrze wiesz, że z tym u nas będzie ciężko. Po co się męczyć, skoro mamy do wyciągnięcia za free 'gwiazdę' polskich boisk. A i najważniejsze... weź pod uwagę, że zawodnik musi być do wzięcia za darmo.
Trudno się zgodzić z tym co napisałeś. Sprowadzenie polskiego zawodnika wcale nie musi wiązać się z mniejszym ryzykiem, niż sprowadzenie kogoś z zagranicy. Przykłady można mnożyć. Aklimatyzacja Żurawia trwa 1,5 roku, a taki np. Łobodziński nie zaaklimatyzował się do tej pory. Inaczej rzecz ma się z Marcelo, który udanie wszedł do drużyny, albo np z Diazem miał pewne problemy na początku, ale szybko się z nimi uporał. Drugi punkt który podałeś też jest trochę naciągany. Dziś nawet wychowankowie mają za nic barwy klubowe, więc dlaczego Polak miałby czuć większe przywiązanie do Wisły, niż np taki Serb. Sytuacja może być też zgoła odmienna. Przykład - Mauro Cantoro - nie tak dawno temu wybrał ławkę rezerwowych Wisły, niż pierwszy skałd w Lubinie. Wygląda więc na to że obcokrajowcy mogą bardziej identyfikować się z klubem niż Polacy. Z trzeciem punktem sie zgadzam, ale tylko poczęści. Scauting u nas nieistnieje. Natomiast widzę, że w obecnej sytuacji łatwiej Wisle znaleść i zakontraktować zawodnika z Ameryki Płd. niż rodaka.

Odpowiedz cytując
PasiorWKS
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 03.01.2009, 23:40
Gordian napisał(a):Wyświetl post
Przykład - Mauro Cantoro - nie tak dawno temu wybrał ławkę rezerwowych Wisły, niż pierwszy skałd w Lubinie. Wygląda więc na to że obcokrajowcy mogą bardziej identyfikować się z klubem niż Polacy.
Albo mogą się bardziej identyfikować z pieniędzmi które otrzymują od "ukochanego" klubu
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 03.01.2009, 23:42
Dobra jeśli Garguła jest za słaby na puchary to Zieńczuk, Jirsak , Łobo, Cantoro jacy są ? Przecież wszyscy są zgodni że Garguła jest lepszy niż Jirsak, o Cantoro czy Lobo chyba nie muszę pytać. Mimo wszystko z nimi w składzie jakoś to wyglądało niby z Gargułą ma być gorzej ? Z najlepszym rozgrywającym ligi ?

Także z nim na pewno osiągniemy więcej niż z całą tą trójką. Dla mnie może się nawet na tym boisku czołgać, a jak dostanie tego wolnego w 90 minucie i go strzeli i to da nam awans do daleszej fazy rozgrywek to o wszystkim zapomnę.

edit: Kto ze zwolenników teorii "Garguła nie na puchary" odpowie mi na pytanie kto da nam więcej jakości Garguła czy czwórka wymienionych prze zemnie zawodników ?
Ostatnio edytowane przez westersyl : 04.01.2009 o godz. 00:01.
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.01.2009, 23:48
Gordian napisał(a):
taki np. Łobodziński nie zaaklimatyzował się do tej pory
Nazwałbym to brakiem formy, a nie problemem z aklimatyzacją.
Gordian napisał(a):
Przykład - Mauro Cantoro - nie tak dawno temu wybrał ławkę rezerwowych Wisły, niż pierwszy skałd w Lubinie.
Moim zdaniem PasiorWKS wymienił prawdziwą przyczynę pozostania Mauro w Wiśle ;]
Gordian napisał(a):
Wygląda więc na to że obcokrajowcy mogą bardziej identyfikować się z klubem niż Polacy
Wiesz, wyjątki też czasem bywają
westerstyl napisał(a):
Z najlepszym rozgrywającym ligi ?
Dodałbym jeszcze reprezentantem kraju.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 04.01.2009, 00:05
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Temat był wałkowany wielokrtotnie. Piersze z brzegu,Portugalia. Jest tam wielu zawodników o duzo większym potenacjale niż Garguła. A dostają dużo mniej niż owe 400 tysięcy. Wystarczy pojechać i spróbować poszukać. Z dużą dozą pewności można zaryzykować, że grajka wyszkolonego solidnie technicznie o dobrej koordynacji ruchowej by przywieźli. To i tak byłoby dużo więcej niż Garguła prezentuje. No ale ktoś się uparł na faceta,który tak naprawde nic poza liga nie pokazał. Od czasu do czasu grajac dobre mecze, dobre,nie wybitne. Którego jeszcze kilka miesięcy temu forum jechało z góry na dól za nieporadność. A teraz nastąpił cud. Bedzie wzmocnieniem. A ja Wam mówie,że nie będzie,bo być nie może. Szczerze mówiąc w przypadku Garguły krązymy wokól tego samego potancjału i kalibru kopaczy jak Łobodziński. Zero kroku naprzód,a później płaczecie,że odpadamy z PUEFA. No,bo jak robimy non stop takie same badziewne zakupy, w tym samym przepłaconym sklepie, made in polska liga, to co się dziwić. Byle solidna druzyna z Francji by nas oklepała jak dzieci we mgle z 7 Gargułami w składzie. I ten stan rzeczy będzie trwał nadal,jak takich kopaczy będzie się ściągało na Reymonta. A i wgniata w ziemię Iwańskiego, przy każdym porównaniu. No to rzeczywiście,mega grajek nam się trafił. Jest lepsyz, bo mu piłka odskakuje przy przyjęciu na 4 a nie na 6 metrów jak Iwańskiemu. Brać póki ciepły.

Ze nikt nie wpadł na genialny pomysł sciągnięcia znów Matusiaka. Przecież z Garguła by stworzyli mega duet....na Odrę.
KONKRETY proszę, nazwiska a nie mityczna Portugalia!
Jeszcze rok temu wmawiałeś że nic tylko Turcy - brać Turków bo za darmo i wszyscy marzą żeby grac w Polsce
Potem był kryzys finansowy i piłkarze "darmowi" z ligi rosyjskiej marzący żeby grać w Polsce

Teraz "miticzni" piłkarze z ligi portugalskiej.

Legia mając "profesjonalistów" naściągała Hiszpanów i mają kabaret. My pewnie naściągalibyśmy trochę podobnych perełek - ale z Portugalii

A co do Garguły, to jest szansa na 1 od czasów Szymkowiak rozgrywającego. I co - wielkie płacze!

Pisałeś że Garguła to bee i nie prezentuje poziomu europejskiego. To ja mam pytanie, a jacy to w takim razie piłkarze Wisły posiadają ten europejski poziom jeśli Garguła go nie posiada, może tylko Paweł Brożek?

Tak grymasić i marudzić to może kibic MU albo Chelsea a nie kibic Wisły! Aż mnie skręca jak czytam takich malkontentów!
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 04.01.2009 o godz. 00:09.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 04.01.2009, 00:19
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
opinie kibiców Legii mam gdzieś, bo zapewne tak jak ja ich zespół oglądam raz na runde (mecz Legia-Wisła) tak oni Wisłe zapewne oglądają raz w sezonie (nie wszyscy ale większość) a opinie o formie piłkarzy czerpią z gazet i innych źródeł.
W takim razie o formie Garguły nic nie wiesz, bo oglądasz go dwa razy w sezonie i kilka razy rocznie w repie. Po co więc zabierasz głos w dyskusji dotyczącej porównania Jirsaka z Gargułą?
Nie dziwię się, że masz tak pozytywne zdanie o Tomasie skoro nie masz żadnego punktu odniesienia.

Marszałek,
Jak doszedłeś do tego, że niezły zawodnik z Portugalii byłby zainteresowany przeprowadzką do Polski?! Poza tym zgodnie z doniesieniami prasowymi(nie uznaję tej kwoty za pewnik)to 400 tys. Euro to kontrakt motywacyjny po podliczeniu wszystkich premii włącznie z tymi za grę w pucharach. Typuję, że awans do LM też w tym jest. Podstawę pewnie ma mieć na normalnym poziomie w okolicach 130 -170 tys. E.
Ostatnio edytowane przez jova : 04.01.2009 o godz. 00:40.
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 04.01.2009, 00:37
PasiorWKS napisał(a):Wyświetl post
Albo mogą się bardziej identyfikować z pieniędzmi które otrzymują od "ukochanego" klubu
W Lubinie dostałby niewiele mniej.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 04.01.2009, 00:44
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Nie wiesz jakie pieniądze dostanie Garguła to po pierwsze, po drugie w Polsce na pewno nikogo lepszego nie ma, można pisać Iwański, ale Garguła go wgniata w ziemie w każdym meczu reklamowanym jako pojedynek dwóch najlepszych rozgrywających ligi. Ściągamy Gargułe i mamy spokój, wiemy, że nam nie zwieje, wiemy co sobą prezentuje, wiemy że nie będzie musiał się aklimatyzować itp same pozytywy. Uważam że nie stać nas aby ściągać jakieś rodzynki z Bałkanów czy Brazylii także proponuję cieszyć się z Garguły.

Chciałbym tylko abyśmy nie żałowali na koniec sezonu, że nie wydaliśmy tych 200-300 tys ojro za Gargułę aby ściągnąć go już teraz.
Cantoro 250 tys. euro w 2009 r.
Baszczu pewnie z 100 tys. e. za 1/2 roku

Zieńczuk 75 80 za pół roku kontraktu

to są powody dla których nie mamy 300 tys. euro za Gułę
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.01.2009, 00:45
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
KONKRETY proszę, nazwiska a nie mityczna Portugalia!
Jeszcze rok temu wmawiałeś że nic tylko Turcy - brać Turków bo za darmo i wszyscy marzą żeby grac w Polsce
Potem był kryzys finansowy i piłkarze "darmowi" z ligi rosyjskiej marzący żeby grać w Polsce
Ja pisałem coś o Turkach? Nie przypominam sobie. Co do ligi rosyjskiej,nie pisałem nigdzie,że marzą o tym aby grać u nas,tylko,że będzie szansa na ich wyciągnięcie.I to z tych średnich klubów. No ale tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem. Dorośnij do dyskusji,bo nie wypada wmawiać komuś czegoś, czego nie powiedział.

Wracajac do meritum. A czemu mają u nas grać?bo piłkarz to taki stwór,że idzie tam, gdzie mu lepiej płacą. Taka logika,trudna. Mało kasy,to idę tam gdzie ktoś jest wypłacalny. Ot Rivaldo w Taszkiencie. Pewnie dla Ciebie to za duzo. Co do nazwisk,Uran powypisywał kilka. A ja Ci ich nie podam,bo nie jestem menago i nie jeżdże i nie pytam,kto za ile,oraz czy moze przyjść, ale przykład Marcelo pokazał,że jak się che to można dobrego grajka sciągnąć. Z motoryką nieosiągalną dla polskich piłkarzy. No ale Wy macie Gargułę,który jest waszym zbawcą. Wierzcie sobie nadal w to co chcecie, a później narzekajcie, że FC ****owianka znów nas pojechała w PUEFA. Ja przynajmniej nie będę udawał zdziwionego. Za dużo widziałem,aby wierzyć w bujdy,że nie da się nikogo dobrego sprowadzić, za takie pieniądze z zachodu. Dopingujcie żeby szybko podpisali ten kontrakt,bo City Wam waszego idola podkupi.

Wraz z zakupem Garguły rozpoczyna się saga. Czemu on taki dobry,a na rzemieślnika z zachodu hujowy. I będa sadzić elaboraty,które z miłą chęcią poczytam.

Niech no podsumuje. Pawełek-Łobodziński-Cantoro-Davidowski-Garguła. Nie no paka,że aż strach się bać.
A co do aklimatyzacji. Jak ktoś umie grać to czas aklimatyzacji przebiega szybko. Dwa,trzy mecze vide Marcelo.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 04.01.2009 o godz. 00:52.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Chesteroski
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 04.01.2009, 00:56
Marszałek, chyba za Mielcarskeigo już szukano rozgrywającego w Portugalii, jak to takie proste to czemu go do dzisiaj w Wiśle nie ma ? Po prostu pieprzysz kolego jak to mogłoby być pięknie, tylko chyba to nie jest ten temat
Nie! Jeszcze trochę! Mamy czas! Bo widzicie
Do stracenia nikt z nas nie ma nic - i tyle!
A więc krzyczmy! Krótką chwilę - całe życie!
Nim znikniemy - głośno krzyczmy krótką chwilę!

Kasperczak trzymaj się!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów