The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.12.2008, 16:36
Hmm bardzo dobra wiadomość. Nareszcie będzie jakieś urozmaicenie a nie tylko dalekie wyjazdy na Kaukaz.
www.wisla--krakow.cba.pl
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 22.12.2008, 13:24
Sytuacja Polski wcale nie jest taka zła. Jeśli Lech wygrałby jeden z dwumeczu z Udinese to po odjęciu punktów za sezon 04/05 Polska awansuje kilka pozycji.
marco94
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.12.2008, 13:18
Sądzę, że za kilka lat-jeśli będziemy tak dalej grać- możliwy jest awans na 15 miejsce, dające 2 drużyny w el. Ligi Mistrzów.Jednak uważam,że celem powinien być awans na 12 miejsce, wtedy mistrz gra bez eliminacji w Champions League.Awans w rankingu jest dobrą drogą do upragnionej Ligi Mistrzów.
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.12.2008, 14:12
marco94 napisał(a):Wyświetl post
Sądzę, że za kilka lat-jeśli będziemy tak dalej grać- możliwy jest awans na 15 miejsce, dające 2 drużyny w el. Ligi Mistrzów.Jednak uważam,że celem powinien być awans na 12 miejsce, wtedy mistrz gra bez eliminacji w Champions League.Awans w rankingu jest dobrą drogą do upragnionej Ligi Mistrzów.
Super plan. Teraz tylko go zrealizować trzeba. Dzięki marco94, że podpowiedziałeś ludziom polskiej piłki co mają robić przez najbliższe lata. Teraz wszystko jest już jasne
mlynek
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 24.12.2008, 00:01
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Super plan. Teraz tylko go zrealizować trzeba. Dzięki marco94, że podpowiedziałeś ludziom polskiej piłki co mają robić przez najbliższe lata. Teraz wszystko jest już jasne

Co się nabijasz z marco94 przeanalizuj jeszcze raz co napisał to zobaczysz że się chłop nie myli
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.12.2008, 00:26
Jak powiedział mlynek tak QBAS zrobił

Przeczytałem wypowiedź kolegi jeszcze raz i wpadłem na jeszcze lepszy pomysł.

Dlaczego Polska ma awansować tylko na 12 miejsce? Ja bym celował co najmniej w pierwszą dziesiątkę. Idąc tym tokiem rozumowania -> więcej drużyn gra w eliminacjach LM -> większe szanse na awans do finału LM -> większa szansa wygrania LM -> stajemy się "Realem ze wschodu" -> Coca-Cola podpisuje z nami lukratywny kontrakt na dekadę -> MU i Chelsea biją się o zawodników naszej drugiej drużyny (bo podstawowi są oczywiście "nie na sprzedaż") -> w Krakowie powstaje największy w tej części Europy stadion na 85 tys widzów, a obiekt zbudowany na Euro2012 zostaje naszym boiskiem treningowym....

Następnego dnia, jak to zazwyczaj u nas bywa, budzimy się z przysłowiową ręką w nocniku, gdy Mistrz Polski po zaciętym meczu przegrywa z zespołem z Kazachstanu
marco94
Senior Member

Stary 24.12.2008, 10:09
Uważam,że klubowa piłka w Polsce zrobiła krok do przodu.Widać to choćby po punktach zdobytych w rankingu w tym sezonie.O tym że w dzisiejszej piłce żądzą pieniądze-wiedzą wszyscy.A Polskie kluby mają ich coraz więcej.Skąd?Choćby z Canal Plus.Za transmisje w tym sezonie płacą 115 mln, a w poprzednim 50mln.Taki Lech Poznań, wiedząc,że zarobi więcej postanowił zainwestować np. w Stilicia, Lewandowskiego, Arboledę, Peszkę itd.Kolejna kasa wpływa z biletów.Ceny biletów na mecz Wisła-Barcelona były mniej więcej 200zł.Przy 15tys. na stadionie klub zarobił ok 3mln.Gdyby stadion był gotowy i przyszło 32 tys. ludzi, wpływy byłyby o blisko 3,5mln większe.A to już całkiem niezła kasa jak na naszą ligę.Mamy teraz szansę by choć trochę dogonić Europę.
mlynek
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 24.12.2008, 11:06
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Jak powiedział mlynek tak QBAS zrobił

Przeczytałem wypowiedź kolegi jeszcze raz i wpadłem na jeszcze lepszy pomysł.

Dlaczego Polska ma awansować tylko na 12 miejsce? Ja bym celował co najmniej w pierwszą dziesiątkę. Idąc tym tokiem rozumowania -> więcej drużyn gra w eliminacjach LM -> większe szanse na awans do finału LM -> większa szansa wygrania LM -> stajemy się "Realem ze wschodu" -> Coca-Cola podpisuje z nami lukratywny kontrakt na dekadę -> MU i Chelsea biją się o zawodników naszej drugiej drużyny (bo podstawowi są oczywiście "nie na sprzedaż") -> w Krakowie powstaje największy w tej części Europy stadion na 85 tys widzów, a obiekt zbudowany na Euro2012 zostaje naszym boiskiem treningowym....

Następnego dnia, jak to zazwyczaj u nas bywa, budzimy się z przysłowiową ręką w nocniku, gdy Mistrz Polski po zaciętym meczu przegrywa z zespołem z Kazachstanu

o panie QBAS chyba jakoś opatrznie zrozumiałeś moja sugestie względem przeanalizowania wypowiedzi marco94 i stworzyłeś nastepna cześć Giezdnych Wojen. Myślę ze jak scenariusz wyślesz do Lucasa to może nawet angaż jako czubaka dostajesz . Jak coś ide na premiere

marco94 napisał(a):Wyświetl post
Uważam,że klubowa piłka w Polsce zrobiła krok do przodu.Widać to choćby po punktach zdobytych w rankingu w tym sezonie.O tym że w dzisiejszej piłce żądzą pieniądze-wiedzą wszyscy.A Polskie kluby mają ich coraz więcej.Skąd?Choćby z Canal Plus.Za transmisje w tym sezonie płacą 115 mln, a w poprzednim 50mln.Taki Lech Poznań, wiedząc,że zarobi więcej postanowił zainwestować np. w Stilicia, Lewandowskiego, Arboledę, Peszkę itd.Kolejna kasa wpływa z biletów.Ceny biletów na mecz Wisła-Barcelona były mniej więcej 200zł.Przy 15tys. na stadionie klub zarobił ok 3mln.Gdyby stadion był gotowy i przyszło 32 tys. ludzi, wpływy byłyby o blisko 3,5mln większe.A to już całkiem niezła kasa jak na naszą ligę.Mamy teraz szansę by choć trochę dogonić Europę.

Kolego chciał bym ci przypomnieć huraoptymizm po występie Wisełki w pucharze Uefa w 2002/03 roku też wiele ludzi uwierzyło że już prawie dogoniliśmy europe. A życie szybko zwerfikowało poglądy takowych osób którzy już widziały nasze dróżyny walczace w LM i Uefa z innymi jak równy z równym. Żeby wreszcie był jakiś sukces na miare polskiej ligi musieliśmy czekać około 5 lat aż do tego sezonu. Tak że ja bym się tutaj powstrzymał na twoim miejscu w wygłaszaniu takich opiń że jak to sie podniósł poziom naszej ligi i że jak to już się zbliżamy do poziomu drużyn z wyższej pólki europejskiej. Poczekajmy najpierw te 3 lata to zobaczymy czy masz racje. A od tego sezonu bedą zmiany dotyczące rozstawień drużyn i zasady awansów do pucharu według wielu ma nam to ułatwić awansowanie do Uefa i LM pożyjemy zobaczymy czy faktycznie tak bedzie czy jeszcze będziemy mieli wieksze kłopoty z awansem.
marco94
Senior Member

Stary 24.12.2008, 11:18
Chaciałbym zauważyć fakt,że do sezonu 2002/03 obwiązywał kontrakt z Canal Plus na rekordowe wtedy 20mln dolarów.Jednakże w 2003 został zredukowany o blisko połowę.Gdy kluby normalnie dostawały kasę graliśmy nieźle w pucharach.Po redukcji kontraktu i dużo mniejszej kasie szło już znacznie gorzej, co odbiło się w rankingu
Ostatnio edytowane przez marco94 : 24.12.2008 o godz. 11:24.
Jyba
Junior Member

Od: 10.2008

Stary 24.12.2008, 12:25
Proszę bez sarkazmów, popatrz na rumunów, może teraz nas czas nadszedł (może)!
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 24.12.2008, 13:20
mlynek napisał(a):Wyświetl post
Kolego chciał bym ci przypomnieć huraoptymizm po występie Wisełki w pucharze Uefa w 2002/03 roku też wiele ludzi uwierzyło że już prawie dogoniliśmy europe. A życie szybko zwerfikowało poglądy takowych osób którzy już widziały nasze dróżyny walczace w LM i Uefa z innymi jak równy z równym. Żeby wreszcie był jakiś sukces na miare polskiej ligi musieliśmy czekać około 5 lat aż do tego sezonu. Tak że ja bym się tutaj powstrzymał na twoim miejscu w wygłaszaniu takich opiń że jak to sie podniósł poziom naszej ligi i że jak to już się zbliżamy do poziomu drużyn z wyższej pólki europejskiej. Poczekajmy najpierw te 3 lata to zobaczymy czy masz racje. A od tego sezonu bedą zmiany dotyczące rozstawień drużyn i zasady awansów do pucharu według wielu ma nam to ułatwić awansowanie do Uefa i LM pożyjemy zobaczymy czy faktycznie tak bedzie czy jeszcze będziemy mieli wieksze kłopoty z awansem.
Co do pogrubionego to rotfl (sorki, nie moglem sie powstrzymac )

A jesli juz mowicie o poziomie Ekstraklasy, to dorzuce tez cos od siebie. Moim zdaniem zrobila ona krok do przodu, ale to dopiero poczatek. Przez ostatnie kilka lat Wisla zdominowala lige i stwierdzila, ze nie musi sie juz rozwijac, bo i tak prawie co roku zdobywa mistrzostwo. Teraz jednak Lech po fuzji, Legia z ITI, a byc moze w niedlugiej przyszlosci rowniez Polonia i Slask dorownaja. I kazdy klub bedzie sie musial rozwijac, aby nie stracic kontaktu z czolowka. Mam nadzieje, ze utworzy sie cos w rodzaju wzajemnie nakrecajacej sie karuzeli, bo kazdy z wyzej wymienionych klubow ma w blizszej lub dalszej przyszlosci aspiracje mistrzowskie. Jako potwierdzenie niech sluzy fakt, ze zaden klub z czolowki tak na prawde sie jeszcze nie oslabil (Legia rozstala sie ze starym Edsonem i Vukovicem - wzgledy pozasportowe, Lech i Wisla na razie nikogo nie sprzedaly, wrecz przeciwnie).
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 31.12.2008, 00:32
Bardzo wszystkim dziękuje za prywatne wiadomości, które od Was otrzyamłem. To było bardzo miłe. Najpierw słowa powrotu do zdrowia (tak a propos to wracam do zdrowia rehabilitując się na Wiśle) a potem miłe wiadomości o tym co dotychczas pisałem.
Jeszcze raz dziękuje.

Od czasu ostatniego artykułu poświęconego rankingom rozegrano następujące mecze:

Jak zwykle wyniki dla Polski korzystne zaznaczone są na zielono, na czerwono wyniki niekorzystne, na żółto remisy a więc wyniki, które wpływają na rankingi, ale nie tak bardzo jak wygrane.
Na 11 meczów wymienionych powyżej tylko dwa zakończyły się wynikami niekorzystnymi dla Polski, trzy zakończyły się remisami. Sześć tj. nieco ponad połowa zakończyła się wynikami korzystnymi dla Polski.

Zgodnie z powyższym zestawieniem MSK Zilina i Lech zainkasowały po 3 pkt do rankingu klubowego, co przekłada się na dodatkowy punkt do rankingu krajowego Słowacji i Polski. Anorthosis zdobył jeded punkt do rankingu klubowego, dzięki czemu Cypr stał się bogatszy o 0,333 pkt.
W związku z powyższym zaktualizowany ranking krajowy po zakończeniu rundy jesiennej rozgrywek pucharowych wygląda następująco:

Jak widać na powyższym zestawieniu Polska awansowała na 26 miejsce zajmując miejsce zajmowane dość długo przez Chorwację. 26 miejsce należy uznać za sukces. Jak pokazuje przedostatnia kolumna wśród krajów zajmujących miejsca 21-33 wynik uzyskany przez Polskę jest trzecim wśród 13 krajów a 15 wynikiem wśród wszystkich 53 krajów, które uczestniczą w tegorocznych rozgrywkach pucharowych. Można by powiedzieć, że gdyby co roku Polska uzyskiwała taki wynik na tle wyników innych krajów to zajmowałaby 15 miejsce w rankingu krajowym a nie 26 jak obecnie.
Miarą sukcesu tegorocznego sezonu jest także fakt, że w ciągu ostatnich czterech lat Polska średniorocznie zdobywała 29 miejsce efektem czego było wspomniane miejsce Polski na początku tegorocznych rozgrywek pucharowych.
Osiągnięcie trzeciego wyniku w rundzie jesiennej wśród krajów zajmujących miejsca 21-33 przełożyło się także na zmniejszenie przez Polskę dystansu do 21 miejsca. Zajęcie 21 miejsca powoduje, że kluby, które do Ligi Europejskiej (następczyni Pucharu UEFA) zakwalifikują się dzięki odpowiedniemu miejscu w lidze startować będą od drugiej a nie pierwszej rundy kwalifikującej do LE.

14 lipiec to data rozpoczęcia rozgrywek pucharowych, 2 październik to dzień rewanżu po I rundzie Pucharu UEFA – innymi słowy stan przed rozpoczęciem rozgrywek grupowych Pucharu UEFA.
Wśród krajów zajmujących miejsca 21-25 są dwa, które zdobyły więcej punktów w tym roku niż Polska co przejawią się wzrostem dystansu jaki dzieli Polskę od miejsc 24 i 25 w stosunku do stanu z dn. 14 lipca tj. momentu rozpoczęcia tegorocznych rozgrywek pucharowych. Warto jednak przy tym zauważyć, że od 2 października Polska zmniejszyła dystans do wszystkich krajów z miejsc 21-25. Wniosek z tego płynie taki, że w okresie kiedy rozgrywane były mecze grupowe Pucharu UEFA Polska była krajem, który zdobył najwięcej punktów do rankingu krajowego spośród państw które teraz zajmują miejsca 21-33.
Polska nie tylko zmniejszyła dystans do krajów, które miejmy nadzieje póki co Polskę wyprzedzają ale także odskoczyła krajom, które zajmują miejsca za Polską.

Od 27 miejsca dzieli Polskę tylko 0,250 pkt jednak warto zwrócić uwagę, że dystans krajów zajmujących miejsca od 28 do 32 do Polski zwiększył się w porównaniu do stanu sprzed początku rozgrywek o ok. 2,800 pkt dla każdego miejsca aż do 3,500 pkt z 0,750 dla miejsca 32
Pisząc o różnicy punktowej jaka dzieli Polskę od krajów przed i za nią warto zwrócić na wnioski wynikające z poniższego zestawienia.

Różnica pomiędzy punktami zdobytymi przez Słowację zajmującą 25 miejsce a Izraelem zajmującym 21 miejsce i Serbią posiadającą tyle samo punktów co Izrael wynosi 0,586 pkt co znaczy, że jedna wygrana może zdecydować o awansie z 25 miejsca na 21. Innymi słowy awans Polski w tym roku na 25 miejsce jest tak samo nierealny jak awans na miejsce 21. By awansować na 25 miejsce w tym roku Lech musiałby zdobyć 7 punktów, których zdobycie jest możliwe wyłącznie w przypadku awansu do ćwierćfinału Pucharu UEFA.
Na szczęście za pół roku ruszą kolejne rozgrywki pucharowe a wtedy odpadnie sezon 2004/2005 co sprawi, że awans Polski w rankingu krajowym znów będzie realny. Póki co Polska jest jedynym krajem zajmującym miejsce w rankingu krajowym poniżej 16 miejsca , którego klub gra jeszcze w pucharach.

Witold Ekielski
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 01.01.2009, 20:58
Witam, to mój pierwszy post tutaj.

Mam pytanie do rankingowych ekspertów. Na 90minut.pl w dziale ranking krajowy znalazłem takie zdanie:

"Poniższy ranking obliczany jest na podstawie aktualnej sytuacji w rozgrywkach pucharowych. Dorobek poszczególnych federacji jest dzielony tylko przez liczbę drużyn, które już przystąpiły do gry (tj. zostały wylosowane) - w miarę gdy do rozgrywek dołączają kolejne drużyny współczynniki są aktualizowane."

Czy to oznacza, że drużyna rozpoczynająca przygodę pucharową w LE od pierwszej rundy (tj. trzecia drużyna obecnego sezonu) ma szanse na zdobycie całego punktu do rankingu krajowego?

Byłby to przecież bardzo łatwy punkt do zdobycia (choć patrząc na poprzednie wyniki pucharowe w przedsezonowym terminie można nie być optymistą). Czy dobrze odczytuję sens tego sformułowania?
Coolpick
Senior Member

Stary 01.01.2009, 21:08
Nie wydaje mi się. Od razu piszę, że nie jestem pewien, ale tak mi się wydaje. Moim zdaniem, to zdanie dotyczy rankingu, przedstawianego na tym serwisie, aby miec pewien poglad na sytuacje, natomiast UEFA aktualizuje ranking corocznie, i wszystkie punkty zdobyte przez dana drużynę dzieli przez ilość zespołów, które w danym sezonie wystąpiły w europejskich pucharach.
marco94
Senior Member

Stary 02.01.2009, 09:23
Od nowego sezonu punkty w eliminacjach są za rundy a nie za mecze(www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/calc.html)
Ostatnio edytowane przez marco94 : 02.01.2009 o godz. 09:48.
DjInas
Member

Od: 07.2008

Stary 02.01.2009, 16:27
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post

Osiągnięcie trzeciego wyniku w rundzie jesiennej wśród krajów zajmujących miejsca 21-33 przełożyło się także na zmniejszenie przez Polskę dystansu do 21 miejsca. Zajęcie 21 miejsca powoduje, że kluby, które do Ligi Europejskiej (następczyni Pucharu UEFA) zakwalifikują się dzięki odpowiedniemu miejscu w lidze startować będą od drugiej a nie pierwszej rundy kwalifikującej do LE.
Na początku, jak zwykle musze Cię pochwalić za świetną analizę, oraz cieszy mnie Twój powrót do zdrowia.

Znalazłem tylko mały błąd, który należy sprostować.
Tak więc za rok kluby z Polski zaczną startować od 1 rundy eliminacji LE. Spowodowane jest to, że za rok ilość zespołów w pucharach z krajów od 16 do 54 bedzie 4 (oprócz Liechtensteinu, który ma tylko 1 zespół w LE).
Jak pokazuje oto ta strona: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2009.html Drużyna, która zajmie 3 miejsce w Orange Ekstraklasie będzie musiała walczyć od 1 rundy kwalifikacyjnej.

Myśle, że jednak nie jest to najlepsza wiadomość dla Polski, bo co pokazywały ostatnie lata w Intertoto Polskie drużyny szybko odpadały z tych rozgrywek (ponieważ 1 runda LE przewidziana jest już od 2 lipca), a podzielnik bedzie zwiekszony o 1 z 3 na 4 :/
Ostatnio edytowane przez DjInas : 02.01.2009 o godz. 16:29.
"Pamiętaj, w życiu żałuje się wyłącznie wahania, bezczynności i niezdecydowania, wszystko, co zrobiło się, choćby miało przynieść ból i rozczarowanie, nie żałuje się"

A. Sapkowski

Wisła Forever
Coolpick
Senior Member

Stary 02.01.2009, 17:47
Tylko, że nie tylko Polska będzie miała dzieloną ilość punktów na 4, ale reszta krajów w bezpośrednim sąsiedztwie w rankingu też. Jeśli sie zakwalifikują dość dobre drużyny (Wisła, Legia, Lech, Polonia) to mamy spore szanse na niezłą zdobycz punktową. Widać to nawet po tym roku, gdzie mimo, że tak na prawdę tylko Lech ugrał sporo punktów, to i tak mamy najlepszy wynik punktowy od wielu lat. Jeśli wiec np. 2 nasze drużyny spisałyby sie dobrze w pucharach, to nawet to, ze ilość punktów będzie dzielona na 4 nie
przeszkodzi nam w podskoczeniu o kilka miejsc.
schneider
Junior Member

Stary 03.01.2009, 00:08
Jak zwykle świetna analiza. Zauwazylem tylko jeden błąd, mianowicie w trzeciej tabelce, gdzie podane są punkty za sezon 2004/2005, dorobek Chorwacji i Słowacji powinien być zamieniony, bo to Chorwacja zdobyła za ten sezon 1,333 puntu, a Słowacja 3,000, więc jak już Witek napisał, jeśli Lechowi uda się ugrać dwa zwycięstwa i remis to na początku sezonu 2009/2010 Polska będzie na miejscu 23, kosztem Austrii, Izraela i Szwecji .

Długo już przeglądam Wasze forum, ale dopiero teraz zdecydowałem się zalogować. Pozdrawiam z Wrocławia, jutro postaram się napisać coś o ewentualnym rozstawieniu Mistrza Polski w drugiej i trzeciej rundzie eliminacji do LM.

Mam jeszcze jedną prośbę, ktoś tu niedawno wspomniał o decyzji zniesienia podziałow geograficznych w pierwszych rundach eliminacji do PU (LE), znalazł ktoś może jakiś wiarygodny artykuł potwierdzający to?
Powód: ort.
Ostatnio edytowane przez schneider : 03.01.2009 o godz. 00:11.
hawkins
Senior Member

Stary 03.01.2009, 02:40
Ja też ostatnio zajmowałem się sprawą ewentualnego rozstawienia mistrza Poslki w el. Champions League. Może nie jestem jakimś rankingowym ekspertem, ale moje przemyślenia napiszę tutaj, najwyżej mnie poprawicie.

W przypadku, gdy mistrzem Polski zostanie Legia, Polonia lub jakakolwiek inna drużyna niż Lech czy Wisła, szans na rozstawienie nie ma prawie żadnych. Dwie warszawskie drużyny mają tylko po punkcie w rankingu klubowym (+ogonek z części krajowego) co daje współczynnik 3,516. Pozostałe drużyny (poza Lechem i Wisłą) mają współczynnik 2,516. Trudno liczyć, że z takim wynikiem któraś znalazła by się wśród najlepszej osiemnastki mistrzów krajów z miejsc 16 - 47 w rankingu krajowym.

Wyżej wymienione drużyny mogą liczyć na rozstawienie tylko w dwóch sytuacjach:
- 1. Lech zajdzie bardzo wysoko w rozrywkach P. UEFA i dostaną znaczny zarobek punktowy do swojego rankingu. Wówczas mogą liczyć na rozstawienie w pierwszej fazie rozgrywek
- 2. Przejmą rozstawienie po zwycięstwie w 2 fazie eliminacji LM (tak jak w tym roku Aalborg, czy BATE Borysow)

Należy jednak się spodziweć, że Legia, Polonia, Śląsk nie uzyskają rozstawienia

W przypadku, gdy mistrzem zostanie Wisła (na co wszyscy tu liczymy) jej wpółczynnik daje pewność rozstawienia w pierwszej rundzie eliminacji.
Aby otrzymać rozstawienie w drugiej rundzie Wisła musi się znaleźć w najlepszej dziesiątce współczynników, spośród dróżyn które przeszły pierwszą rundę + mistrzów Szkocji, Szwajcarii i Belgii. Tu będzie już troszkę bardziej skomplikowana sytuacja, lecz szana jest.
W podobnej sytacji, co Wisła jest Lech, jednakże Poznaniacy mają nieznacznie wyższy współczynnik, no i mogę jeszcze zdobyć jakieś punkty.

Mistrzowie krajów, z którymi walczymy o rozstawienie w drugiej rundzie to:
- Mistrz Szkocji (Celtic lub Rangers) - nie ma szans ich wyprzedzić
- Mistrz Szwajcarii (od Wisły lepszy wpółczynnik mają Grasshopers, FC Thun, FC Zurich, Basel. Lech ma szasne wprzedzić pierwsze 3 drużyny przy ewentualnych dalszych sukcesach. Na półmetku rozgrywek w Szwajcarii prowadzi FC Zurych, drugie jest nieosiągalne do wyprzedzenia Basel. Jeżeli mistrzem będzie FC Zurych, to Lech potrzenuje zdobyć min. 3 punkty aby mieć lepszy współczynnik)
- Mistrz Belgii (Na półmetku prowadzi Anderlecht przed Stadardem Liege i Clubem Brugge. Wszystkie trzy są nieosiągalne w tym sezonie dla obu naszych drużyn)
- Mistrz Danii (Prowadzi Broendby, od którego Lech ma wyższy współczynnik, a Wisła niestety nie. Goni go FC Kopenhaga z bardzo wysokim współczynnikiem. Trzecie jest Odense, które Lech ma szanse wyprzedzić przy zdbyciu jednego punktu (zakładając, że Aalborg nie zawojuje w Uefa i nie zdobędzie masy puntków do r. krajowego))
- Mistrz Bułgarii (Lewski (poza zasięgiem), drugie z punktem straty CSKA Sofia, które Lech ma szanse wyprzedzić zdobywając 3 punkty)
- Mistrz Czech (prowadzi Slavia, bardzo wysoki współczynnik. Ze stratą aż 7 punktów Mlada Boleslaw, która Lech wysprzedziłby zdobywając 2 punkty)
- Mistrz Norwegii (świetne wieści. Mistrzem został (system wiosna - jesień) Stabak, który w rankingu za Wisłą i Lechem!)
- Mistrz Austrii (prowadzi Salzburg, co jest świeną wieścią, bo ma bardoz niski współczynnik. Na 4. miejscu w ich tabeli jest Austria Wiedeń, której współczynnik jest niesamowicie wysoki i poza zasięgiem naszych drużyn. Kibicować Salzburgowi!!!)
- Mistrz Serbii (Niestety prowadzi Partizan, z wyskokim współczynnikiem. Trzy punkty straty ma Vojvodina, która jest słabsza zarówno od wisły jak i Lecha)
- Mistrz Izraela(Na półmetku najlepsze Maccabi Hajfa, które Lech wyprzedziłby zdobywając aż 6 punktów. Druga druzyna ma dużą stratę (6 pkt), ale współczynnik niższy od naszych drużyn)
- Mistrz Cypru (Pierwsza "wiślacka" Omonia Nikozja, którą ściga Anathorsis. Zakładając, że Lech zdobędzie jakikolwiek punkt, to nie muszą sie martwić o Cypr. My ściskamy kciuki za Omonię!)
- Mistrz Szwecji (znowu świetne wieści, bo mistrzem już został Kalmar, którego obie nasze druzyny wyprzedzają)
- Mistrz Słowacji (znowu dobrze - tylko Artmedia ma szanse wyprzedzić Wisłe i Lecha, ale są na 10 miejscu w tabeli. Prowadzi Slovan przez Ziliną)
Mistrz Chorwacji (Niestety prowadzi Dynamo Zagrzeb, z którym przegrywa Wisła, a Lech potrzebuje 5 punktów, by ich wyprzedzić. Drugi z niewielką stratą niegroźny Hajduk)

Podsumowując. Aby Wisła była rozstawiona w drugiej fazie LM potrzebuje być w dziesiątce mistrzów z najlepszym wszpółczynnikiem. Aktualnie pewne mamy miejsce 12. Aby być rozstawionym musimy liczyć na korzystne rozwiązania w dwóch ligach spośród austriackiej, serbijskiej, izdraelskiej, chorwackiej lub cypryjskiej. Najlepiej, trzymajmy kciuki, aby Omonia i Salzburg utrzymały prowadzenie!

Na rozstawienie w trzeciej rundzie nie mamy co liczyć, o ile nie uda się przejąć czyjegoś rozstawienia z drugiej rundy.

Sytuacja Lecha jest sporo lepsza. Poznaniacy mogą wyprzedzić jeszcze kilka drużyn, mają lepszy współczynnik od Broendy z Danii i możliwe, że nie będą musieli oglądać się na Cypr (przy zdobytym choć 1 pkt). Raczej byliby rozstawieni w drugiej rundzie.
Lech ma szanse na rozstawienie w trzeciej rundzie, jednakże jest to mało realne.Korzystna sytuacja musiałaby wystąpić w 4 krajach spośród: Bułgarii, Serbii, Austrii, Danii, Szwajcarii. Oprócz tego musieliby zdobyć z 6 punktów (lub też liczyć jeszcze na cud w Chorwacji i Izraelu). Tylko jeden z przypadków mógłby pójść nie pomysli Kolejarza w walce o rozstawienie. Możliwe, ale czy realne?

Mam nadzieję, że dobrnęliście do końca. Jeżeli popełniłem jakieś rażące błędy liczę na poprawienie mnie. A tymczasem trzymajmy kciuki za Omonie Nikozja, Salzburg i Hajdu Split
schneider
Junior Member

Stary 03.01.2009, 09:47
Bardzo dobra analiza, nie muszę teraz już swojej rozpisywać , jednak na mistrza Szkocji na pewno nie trafimy, dlaczego? Ano dlatego, że drużyny z naszej drabinki eliminacyjnej do LM w sezonie 2009/2010 będą z miejsc 13+, które zajęły w sezonie 2007/2008, dlatego możemy trafić na Grecję, a nie na Szkocję, bo Szkocja zajęła w tym sezonie 10 miejsce i będzie startować z lepszej drabinki. Wśród druzyn greckich, które maja największe szanse na mistrza, ani Lech, ani Wisła nie mają szans wyprzedzic Olympiakosu, AEK Ateny i Panathinaikosu, natomiast Lech wyprzedza w rankingu PAOK Saloniki, który jest 2 w tabeli. Co ciekawe, PAOK jest w rankingu klubowym miejsce nad Wisłą, co przy dobrej grze Lecha da Wiśle awans nad PAOK.

@edit
Ale powiedzmy sobie szczerze, o ile w drugiej rundzie eliminacji rozstawienie jest bardzo przydatne, to w trzeciej praktycznie nie zdaje się na nic, bo poziom drużyn jest bardzo wyrównany. Tylko mistrz Belgii i Grecji wybijają się ponad stawkę i rozstawienie pozwala nam na nich nie trafić.
WISŁA 1906 NH
Senior Member

Od: 10.2004

Stary 03.01.2009, 15:10
Mam pytanie. W europejskich pucharach w sezonie 2009/2010 Wisła będzie miała taki współczynik 9,516 ? a przydział miejsc poszczegółnych państw w pucharach (2009/2010) można sprawdzić dzięki rankingowi gdzie dane państwo zbierało punkty od sezonu 2003/2004 do 2007/2008 ?
Ostatnio edytowane przez WISŁA 1906 NH : 03.01.2009 o godz. 15:19.
Każdy to powie Wisełka rządzi w Krakowie...
marco94
Senior Member

Stary 03.01.2009, 17:05
Zgadza się, a współczynnik Wisły może jeszcze wzrosnąć jeśli Lech będzie punktował.Za zwycięstwo 0,133, a za remis 0,067.
hawkins
Senior Member

Stary 03.01.2009, 17:42
schneider napisał(a):Wyświetl post
Bardzo dobra analiza, nie muszę teraz już swojej rozpisywać , jednak na mistrza Szkocji na pewno nie trafimy, dlaczego? Ano dlatego, że drużyny z naszej drabinki eliminacyjnej do LM w sezonie 2009/2010 będą z miejsc 13+, które zajęły w sezonie 2007/2008, dlatego możemy trafić na Grecję, a nie na Szkocję, bo Szkocja zajęła w tym sezonie 10 miejsce i będzie startować z lepszej drabinki. Wśród druzyn greckich, które maja największe szanse na mistrza, ani Lech, ani Wisła nie mają szans wyprzedzic Olympiakosu, AEK Ateny i Panathinaikosu, natomiast Lech wyprzedza w rankingu PAOK Saloniki, który jest 2 w tabeli. Co ciekawe, PAOK jest w rankingu klubowym miejsce nad Wisłą, co przy dobrej grze Lecha da Wiśle awans nad PAOK.
Trochę mnie to dziwi, bo dlaczego rozstawienie liczy się na podstawie współczynnika po sezonie 2008/09, a drabinka drużyn powstaje na postawie rankingu z roku 2007/08 ?

Ale jeśli masz rację, to tym lepiej dla nas. Możemy teraz trzymać kciuki za PAOK i jakoś tam zwiększa się szansa na ewentualne rozstawienie Lecha w 3 rundzie (która i tak jest minimalna). Miejmy jednak nadzieję, że mistrzem będzie Wisła i że wygrają bez rozstawienia

schneider napisał(a):Wyświetl post
@edit
Ale powiedzmy sobie szczerze, o ile w drugiej rundzie eliminacji rozstawienie jest bardzo przydatne, to w trzeciej praktycznie nie zdaje się na nic, bo poziom drużyn jest bardzo wyrównany. Tylko mistrz Belgii i Grecji wybijają się ponad stawkę i rozstawienie pozwala nam na nich nie trafić.
Niestety, ale w przeszłości odpadaliśmy zarówno z Panathinaikosem jak i innymi greckimi drużynami. Tak samo z Anderlechtem (i to w czasach, kiedy mieliśmy megateam Kasperczaka). Należy tez pamiętać, jak rewelacyjnie prezentuje się Standard Liege, który niemal wyeliminował Liverpool z LM, potem przeszedł Everton w UEFA i wygrał bardzo silną grupę.
Naprawdę, spotaknie którejś z powyższych drużyn oznaczałoby kłopoty większe niż Tottenham (IMO)...

Poza tym jest jeszcze Basel, Slavia, Partizan - też nie bylibyśmy faworytami...
marco94
Senior Member

Stary 03.01.2009, 17:52
hawkins napisał(a):Wyświetl post
Trochę mnie to dziwi, bo dlaczego rozstawienie liczy się na podstawie współczynnika po sezonie 2008/09, a drabinka drużyn powstaje na postawie rankingu z roku 2007/08 ?
O tym który kraj ma ile drużyn w puchar decyduje ranking sprzed 2 lat by kluby wiedziały przed sezonem które miejsce muszą osiągnąć w lidze by np. zagrać w Pucharze Uefa.Dajmy na to Rumunia- po sezonie 2006/07 zajęła 7 miejsce dające mistrzowi awans bez eliminacji do Ligi Mistrzów.I kluby w sezonie 2007/08 rywalizowały o mistrzostwo.Zdobył je Cluj który w następnym sezonie (2008/09) występował w Lidze Mistrzów.Tak to mniej więcej działa.
schneider
Junior Member

Stary 03.01.2009, 19:27
Co do drużyn, na które mógłby trafić mistrz Polski, to tak jak hawkins nie chciałbym trafić ani na mistrza Grecji (którym pewnie i tak zostanie Olympiakos lub Panathinaikos), ani Belgii, bo taki Anderlecht, czy Standard na pewno ma większy potencjał niż Wisła i Lech (wie ktoś może jak się prezentują budżety klubów belgijskich? Bo obiło mi się o uszy, że na poziomie tylko 15mln euro, czyli tylko 3mln wyższych niż ma Lech w tym roku). Jednak w meczach ze Slavią, Partizanem, czy Basel uważam, że szanse byłyby 50:50.
matizaq
Senior Member

Stary 03.01.2009, 19:35
Panowie jeżeli my boimy sie mistrza Grecji, Serbii , Czech , Szwajcarii a nawet Belgii to o co my chcemy grać w Europie ? Olympiakos w tym sezonie został wyeliminowany przez drużyne z Cypru , Anderlecht wcale nic ciekawego nie reprezentuje i moim zdaniem jest o wiele słabszy niż wtedy kiedy z nimi przegrywaliśmy.Slavia Praga to zespół absolutnie w zasiegu naszym , Lecha czy Legii a Basel już raz rozwaliliśmy , to nie jest mocny zespół. Grają w lidze mistrzów bo mieli słabego przeciwnika. Pozatym oni walczą o mistrza z Graschoppers ,które Lech rozwalił bez problemu . Jeśli my się boimy takich zespołów to co będzie jeśli przyjdzie sie zmierzyć z Realem, Liverpoolem czy Arsenalem ? Narobimy w gacie ?
Ostatnio edytowane przez matizaq : 03.01.2009 o godz. 19:39.
marco94
Senior Member

Stary 04.01.2009, 11:40
Na rozstawienie w 3 rundzie el.LM nie ma co liczyć.
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 04.01.2009, 12:23
Narazie, bez transferow, na mistrza tez nie.
DjInas
Member

Stary 05.01.2009, 20:31
Ja za to osobiście uważam, że rozstawienie w przypadku Wisły i Lecha jest możliwe w 2 rundzie (bo od tej rundy eliminacji zaczynamy do LM) i w 3 rundzie też.

W 3 rundzie jest 20 mistrzów krajów, czyli 10 rozstawionych i 10 nie rozstawionych.
Zakładając, że awansują najlepsze kraje (czyli 17 krajów od 16 do 32) To rozstawienie będzie miało:
-Grecja, Belgia, Czechy (załóżmy, że to są 3 pewne miejsca rozstawień)
-Bułgarzy, Serbowie (zakładając, że te 2 dobre kluby, które już prowadza nie spadną na 2 miejsce, czyli mamy już 5 zespołów)
- Dania, Chorwaci, Szwajcarzy (zakładając czarny scenariusz ) - to jest 8

Zakładam, że Polska jest teraz na 9 miejscu w rozstawieniach, a wiec 2 zespoły z grupy (Austria, Israel, Słowacja, Węgry, Cypr, Słowenia, Finlandia, Łotwa oraz Bośnia i Herzegowina) musiały by mieć lepszy współczynnik niż Wisła i Lech, aby Polacy byli 11 w kolejce

Można by powiedzieć, że Austria bez problemu, ale z postu Hawkins'a wynika, że Austria Wiedeń jest daleko w tabeli, Norwedzy i Szwedzi to już pewne że za Wisłą i Lechem.

Oczywiście, to tylko moje spostrzeżenia. Czekam na opinie (nie tylko te pozytywne )
"Pamiętaj, w życiu żałuje się wyłącznie wahania, bezczynności i niezdecydowania, wszystko, co zrobiło się, choćby miało przynieść ból i rozczarowanie, nie żałuje się"

A. Sapkowski

Wisła Forever
hawkins
Senior Member

Stary 05.01.2009, 23:13
DjInas napisał(a):Wyświetl post
Ja za to osobiście uważam, że rozstawienie w przypadku Wisły i Lecha jest możliwe w 2 rundzie (bo od tej rundy eliminacji zaczynamy do LM) i w 3 rundzie też.

W 3 rundzie jest 20 mistrzów krajów, czyli 10 rozstawionych i 10 nie rozstawionych.
Niestety tak pięknie nie jest. Wisła nie ma szans na rozstawienie w 3 rundzie, a Lech ma szanse tylko iluzoryczne.

Racja, w 3 rundzie drużyn jest 20. Tylko należy zwrócić uwagę, że w przyszłym sezonie runda ta będzie się toczyć w dwóch "drabinkach": mistrzowskiej i niemistrzowskiej. Mistrz Polski (jeżeli dojdzie do 3 rundy) zagra w grupie mistrzowskiej, w której będzie 9 innych drużyn. Aby uzyskać rozstawienie w tej grupie musimy mieć współczynnik w piątce najlepszych.

Na razie pewne Lech i Wisła mają miejsce 12. Wisła musi czekać, Lech może wywalczyć samemu pewne miejsce 9 (mogą wyprzedzić punktami najlepsze drużyny z Izraela, Chorwacji, Cypru).
Reszta to oczekiwanie na wyniki rozgrywek z lig , które opisałem w poprzednim poście.

Więcej na temat nowych zasad w rozgrywkach europejskich tutaj: http://www.90minut.pl/news.php?id=652946

Edit: Przy okazji. Austria Wiedeń jest wprawdzie czwarta, ale ma tylko 3 punkty straty do lidera, Salzburga. Skreślać ich to tak jak przekreślać szanse naszej Białej Gwiazdy
Powód: dodatkowy komentarz
Ostatnio edytowane przez hawkins : 05.01.2009 o godz. 23:16.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów