|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Karp czy inna ryba? | |||
| Karp smazony |
|
79 | 43,41% |
| Karp po ..(cenzura ze wzg na możliwy donos z Kałuży) |
|
33 | 18,13% |
| inna ryba |
|
52 | 28,57% |
| nie lubię ryb |
|
18 | 9,89% |
| Głosujących: 182. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Wszystkiego najlepszego Wislacka rodzino, spokojnych świąt i Szczęśliwego (oby mistrzowskiego) Nowego Roku.
Teraz do rzeczy. Od poprzedniej wigilii przybyło nowych userów, a czy przybyło amatorów smażonego karpika, czy może karpia po "zawsze nad wami"? ![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Co to jest karpik ;-) ?
Wesołych i Wiślackich! |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Również dla wszystkich forumowiczów wesołych świąt spędzonych co najważniejsze w rodzinnej atmosferze i Mistrzostwa Polski dla Wisełki na nowy rok życzę sobie i Wam.
P.S. W sprawie karpia bez zmian - nie lubię rybska. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Nie jadam
"śmierdzi mułem i ma ch.jowy ryj" ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Karpia nie jadam ale inną rybę chętnie
.Ja również wszystkim życzę wesołych świąt ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
też nie przepadam za karpiem.. ościsty... i nie mogłabym go zjeść jakby tak pływał najpierw w wannie... ale nawet jakby nie pływał to tez nie mogłabym..
Wesołych Świąt życzę i spokojnych i rodzinnych i pachnących choinką i mnóstwa prezentów i śniegu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Żeby święta były niebieskie od lampek na choince, białe od śniegu i czerwone od mikołajowej czapki
. Wesołych Świąt!ps. brak karpia to bojkot Wigilii ;P (nie lubię niczego po "zawsze nad wami", smażony )
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.12.2008 o godz. 22:51.
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Nie karp to zdecydowanie nie jest to ... W każdym bądź razie wszystkim życzę wesołych Świąt , pełnych zdrowia , radości i rodzinnej atmosfery.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ja sobie nie wyobrażam świąt bez karpia. I życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt w rodzinnej atmosferze.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Bardzo lubię ryby ale akurat za karpiem to tak średnio przepadam. No ale jak każe tradycja... kawałek na pewno spożyję.
Spokojnych, rodzinnych Świąt życzę. A w nowym roku szczęścia, by był lepszy od mijającego, mistrzostwa i samych wspaniałych chwil z WISEŁKĄ! ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
A ja bardzo lubię smażonego karpia - jak go ze dwa dni wcześniej usadowię w misce cebuli - to on jest taki, że palce lizać
i innego podawania nie znam ten "zawsze nad Wami" to na południu Polski się podaje, u mnie w Wielkopolsce tylko się smaży karpia. Za to dużo śledzi się przyrządza - na co najmniej 4 sposoby ![]() ![]() tak mi się w temacie świąt i ryb przypomniało ... ![]() miałam służbową wigilię w czwartek i był też na niej mój serdeczny kolega z Gdańska - wierny kibic Lechii i mieliśmy potrawy wigilijne na stole i były śledzie... ja lubię i się nie krępowałam - szczególnie takie przepyszne w śmietanie z jabłkiem - no rozpływały się w ustach... i namawiam Marcina żeby sobie spróbował śledzika - on mi na to że w życiu śledzia do ust nie weźmie!, że nigdy nie jadł! i nie zamierza skalać swojego podniebienia śledziem! hehehe ale w miarę spożycia jego opór malał - szczególnie że naprawdę wszyscy się zajadali tymi śledziami i chwalili że pycha.... no i minęło kilka godzin - patrzę a Marcin wcina śledzie skupiony nad talerzem że świata nie widzi hehe zaczęłam się śmiać a on mi na to - "miałaś rację że zajebiste są te śledzie <tak się na chwilę zamyślił i mówi dalej> k..wa czy ja powiedziałem to co powiedziałem heheheto co, zdrowych wesołych, niech Wam się wiedzie... ![]() ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Joker the Great
Offline |
|
|
Opowiedz o sledziku w śmietanie z jabłkiem. Jeszcze jest trochę czasu, można spróbować zrobic. Przyznam, że chyba takiego jeszcze nie jadłem.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale serio? jednakowoż:
że nie jadłeś i że mam dać przepis ? EDIT: no to ja robię tak (wag nie podam - ja zawsze na oko gotuję więc tak mniej więcej podam) biorę śledzie (matias - solony) tak ze 4 sztuki namaczam je w wodzie tak ze 4 godziny aby straciły trochę soli, kroję w kawałki (jak do sałatki wielkość) ziemniaki (pewnie około kilograma to jest) gotuję w mundurkach 2 cebule i 2 jabłka (najlepiej kwaśne) kroje w kostkę śmietanę 18% przyprawiam szczyptą kwasku cytrynowego i cukrem (słodko-kwaśna ma być), pieprz (najlepiej świeżo zmielony) - do tego sosu wrzucam śledzia, jabłko i cebulę i mieszam podaję tak że ziemniaki kroję w plasterki (obieram oczywiście ) i układam na talerzu i na to leje tą miksturę śledziowo-śmietanową druga wersja podania to jest podać w misce jak słatko/zupę a ziemniaki obrać i nałożyć na talerz śledzie i zagryzać ziemniakiem trzymanym w łapce - jak kto woli ![]() hmm chyba o wszystkim napisałam - smacznego ![]() a jakby jakieś pytania to 2 zł od pytania i chętnie odpowiem na wszystkie ![]() ![]() Powód: śledziowy przepis :-)
Ostatnio edytowane przez Kobieta_Wislak : 21.12.2008 o godz. 23:03.
![]()
|
|
|
Joker the Great
Offline |
|
|
Tak, dokładnie. Mógłby być priv, ale przypuszczam że inni też mogą być zainteresowani, więc proszę na forum.
Patrząc na przepis powyżej i poniżej, chce mi sie jeść śledzia w śmietanie z jabłkiem i pić zmrożoną wódkę. Mniam mniam.
Ostatnio edytowane przez gigant : 21.12.2008 o godz. 23:10.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Co do śledzia z jabłkiem
![]() Wiem że jest kilka róznych sposobów jego podawania. U mnie robi się go tak: - Matjasy moczymy w gazowanej wodzie mineralnej (ok 2 godz) a następnie smarujemy musztarda z dwóch stron i skrapiamy cytryną (tak przygotowane można śmiało przechowywac w lodówce do 3 dni). - Cebule kroimy cienko w półtalarki i zasypiujemy łyżeczka cukru (to ją zmiękczy) - Jabłka tarkujemy na tarce z grubymi oczkami lub dla cierpliwych kroimy w kosteczkę i skrapiamy cytryną.- Cebulę, jabłko łączymy ze śmiatną i przekładamy matjasy - ja to robię warstwami (matjas/śmiatna/matjas itd ), ale można śledzia pokroić w kawałki i wymieszać od razu z "sosem" śmietanowo - cebulowo - jabłkowym ![]() smacznego ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Co za milusi temacik
Nie ukrywam, że robicie smaka na te rybki... Ad sonda: oczywiście Karpik Smażony ![]() Również pragnę złożyć serdeczne życzonka z nadzieją, że Nowy Rok przyniesie nam obronę tytułu Mistrzowskiego i upragnioną Ligę Mistrzów! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Mistrzostwo i Ligę Mistrzów Szczęśliwego Nowego i oczywiście... smażonego karpika ![]()
TYLKO WISŁA!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Przepraszam
a poza tym to gigant jako pierwszy powiedział "mistrzowskiego" <foch z przytupem!> ![]() Aha i udanego Sylwestra!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
gigant nie namawiaj!
smaka robisz a i śledzik i wódeczka zmrożona by się znalazły jakbym dobrze poszukała ![]() Edit: a żeby nie było off topa to dodam że z ryb to jeszcze uwielbiam tatar z łososia (ale świeżego, nie wędzonego) robię taki z koperkiem, i ogóreczkami .... mniam moje motto na święta: ryba wpływa na wszystko !! ![]() Powód: żeby nie było ...
Ostatnio edytowane przez Kobieta_Wislak : 22.12.2008 o godz. 00:19.
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Z tym karpiem to nie tak łatwo.
Od 2óch dni próbuję bezskutecznie ch*ja utopić w wannie. W łeb mu nie dam, bo to takie niehumanitarne jak kibice z gorszej strony błoń... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Rozumiem ze to jest ten glowny temat 'swiateczny'.
Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze - ale nie cierpie swiat - szczegolnie tych.Mam taka zasade ze nie wlaczam tv(chyba ze leca Psy czy inna Szklana Pulapka) - od radia trzymam sie z daleka bo koledy doprowadzaja mnie do szalu , nie zagladam do zadnych sklepow wiekszych niz osiedlowy market(bo wizyta w tzw super markecie to totalna maskara, gdzie **** wie kto - chce Ci cos wcisnac a tlum powoduje ze lawirowanie miedzy regalami staje sie koszmarem , znalezienie kasy natomiast, gdzie nie stoi przed toba tabun ludzi z wozkami wypchanymi jakby od dnia nastepnego mial zapanowac ogolno swiatowy glod -graniczy z cudem).Mikolajow co jest ich cale mnostwo to najchetniej bym zabil...co jeszcze....choinki nie ubieram ,prezentow nie kupuje, wigilie spedzam przy paru debowych......ale ****a karp smazony jest niezly ![]() Amen.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 22.12.2008 o godz. 01:57.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Antychryst! Lincz! Lincz!
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Banita
Od: 11.2002
Offline |
|
;( ;( ;( ;( naprawdę współczuję Ci, że Twoje życie jest takie "puste"... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
wszystkim Fanom Wisełki życze wesołych i spokojnych świąt.
Co do karpia to najbardziej lubie w galarecie albo w filetach bo nie maja ości.Bardzo smakują mi też te pasty rybne w tubkach, polecam.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.12.2008 o godz. 07:25.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Bo trzeba go jeszcze po wyjęciu z wody usmażyć a nie na surowo
![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Albo kupic karpia trzymanego w wodzie źródlanej, a nie w stawie.
Nie lubie karpia bo am duzo ości. Osobiście jem pstrąga. bardzo dobra ryba. polecam Wesołego karpia życzę ![]() ![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
no i przez te święta sie okazało, że nie wiem jak wygląda szkielet ryby
na szczęście się nie założyłem ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Co do tradycji, to przed komuną rybami wigilijnymi były sandacze, i inne ryby, których nazw nie pamiętam
. Karp został wprowadzony w tradycję, bo nic innego nie było do kupienia, a i karp był tani i łatwy.Tak oto tradycja została wprowadzona nie później niż 50 lat temu..! Nawet teraz niektóre kraje uważają karpia za rybę niejadalną. Sam nie przepadam. Wolę inne specjały.. mmm.. ![]() |
|
|
|
Bene Nati
Od: 10.2007
Offline |
|
|
ja za karpikiem również nie przepadam,wolę zjeść jakąś rybkę.
Wesołych Świąt Wiślacka Brać i spełnienia wszystkich marzeń ! ![]() PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
|
|
|