Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Karpik blisko... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5189)

gigant 21.12.2008 22:23

Karpik blisko...

Wszystkiego najlepszego Wislacka rodzino, spokojnych świąt i Szczęśliwego (oby mistrzowskiego) Nowego Roku.
Teraz do rzeczy. Od poprzedniej wigilii przybyło nowych userów, a czy przybyło amatorów smażonego karpika, czy może karpia po "zawsze nad wami"?

pchelas 21.12.2008 22:25

Co to jest karpik ;-) ?
Wesołych i Wiślackich!

_ukoL 21.12.2008 22:26

Również dla wszystkich forumowiczów wesołych świąt spędzonych co najważniejsze w rodzinnej atmosferze i Mistrzostwa Polski dla Wisełki na nowy rok życzę sobie i Wam.

P.S. W sprawie karpia bez zmian - nie lubię rybska. :-)

dj_ibutti 21.12.2008 22:31

Nie jadam :P "śmierdzi mułem i ma ch.jowy ryj" :D

Bialagwiazda 21.12.2008 22:35

Karpia nie jadam ale inną rybę chętnie :) .Ja również wszystkim życzę wesołych świąt :)

Ni_Ma 21.12.2008 22:35

też nie przepadam za karpiem.. ościsty... i nie mogłabym go zjeść jakby tak pływał najpierw w wannie... ale nawet jakby nie pływał to tez nie mogłabym.. :)

Wesołych Świąt życzę i spokojnych i rodzinnych i pachnących choinką i mnóstwa prezentów i śniegu :)

Tiramisu 21.12.2008 22:38

Żeby święta były niebieskie od lampek na choince, białe od śniegu i czerwone od mikołajowej czapki ;). Wesołych Świąt!

ps. brak karpia to bojkot Wigilii ;P (nie lubię niczego po "zawsze nad wami", smażony :))

gregoriustsw 21.12.2008 22:40

Nie karp to zdecydowanie nie jest to ... W każdym bądź razie wszystkim życzę wesołych Świąt , pełnych zdrowia , radości i rodzinnej atmosfery.

konrad1991tsw 21.12.2008 22:40

Ja sobie nie wyobrażam świąt bez karpia. I życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt w rodzinnej atmosferze.

ja_ka_ 21.12.2008 22:41

Bardzo lubię ryby ale akurat za karpiem to tak średnio przepadam. No ale jak każe tradycja... kawałek na pewno spożyję.

Spokojnych, rodzinnych Świąt życzę.
A w nowym roku szczęścia, by był lepszy od mijającego, mistrzostwa i samych wspaniałych chwil z WISEŁKĄ!

Kobieta_Wislak 21.12.2008 22:46

A ja bardzo lubię smażonego karpia - jak go ze dwa dni wcześniej usadowię w misce cebuli - to on jest taki, że palce lizać :> i innego podawania nie znam ten "zawsze nad Wami" to na południu Polski się podaje, u mnie w Wielkopolsce tylko się smaży karpia. Za to dużo śledzi się przyrządza - na co najmniej 4 sposoby :lol::>

tak mi się w temacie świąt i ryb przypomniało ... :)
miałam służbową wigilię w czwartek i był też na niej mój serdeczny kolega z Gdańska - wierny kibic Lechii i mieliśmy potrawy wigilijne na stole i były śledzie... ja lubię i się nie krępowałam - szczególnie takie przepyszne w śmietanie z jabłkiem - no rozpływały się w ustach... :) i namawiam Marcina żeby sobie spróbował śledzika - on mi na to że w życiu śledzia do ust nie weźmie!, że nigdy nie jadł! i nie zamierza skalać swojego podniebienia śledziem! hehehe ale w miarę spożycia jego opór malał - szczególnie że naprawdę wszyscy się zajadali tymi śledziami i chwalili że pycha.... no i minęło kilka godzin - patrzę a Marcin wcina śledzie skupiony nad talerzem że świata nie widzi hehe zaczęłam się śmiać a on mi na to - "miałaś rację że zajebiste są te śledzie <tak się na chwilę zamyślił i mówi dalej> k..wa czy ja powiedziałem to co powiedziałem??!? k..wa jak komuś powiesz że tak powiedziałem to będę musiał Cię zabić" popłakałam się ze śmiechu - bo on miał już taki stan spożycia śledzia że całkiem serio to mówił :lol: hehehe

to co, zdrowych wesołych, niech Wam się wiedzie... :)

gigant 21.12.2008 22:50

Opowiedz o sledziku w śmietanie z jabłkiem. Jeszcze jest trochę czasu, można spróbować zrobic. Przyznam, że chyba takiego jeszcze nie jadłem.

Kobieta_Wislak 21.12.2008 22:51

ale serio? jednakowoż:
że nie jadłeś
i że mam dać przepis ?

EDIT:
no to ja robię tak (wag nie podam - ja zawsze na oko gotuję więc tak mniej więcej podam)
biorę śledzie (matias - solony) tak ze 4 sztuki namaczam je w wodzie tak ze 4 godziny aby straciły trochę soli, kroję w kawałki (jak do sałatki wielkość)
ziemniaki (pewnie około kilograma to jest) gotuję w mundurkach
2 cebule i 2 jabłka (najlepiej kwaśne) kroje w kostkę
śmietanę 18% przyprawiam szczyptą kwasku cytrynowego i cukrem (słodko-kwaśna ma być), pieprz (najlepiej świeżo zmielony) - do tego sosu wrzucam śledzia, jabłko i cebulę i mieszam
podaję tak że ziemniaki kroję w plasterki (obieram oczywiście :>) i układam na talerzu i na to leje tą miksturę śledziowo-śmietanową :-) druga wersja podania to jest podać w misce jak słatko/zupę a ziemniaki obrać i nałożyć na talerz śledzie i zagryzać ziemniakiem trzymanym w łapce - jak kto woli :-)

hmm chyba o wszystkim napisałam - smacznego :-)
a jakby jakieś pytania to 2 zł od pytania i chętnie odpowiem na wszystkie :>:-p

gigant 21.12.2008 22:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kobieta_Wislaka (Post 645525)
ale serio? jednakowoż:
że nie jadłeś
i że mam dać przepis ?

Tak, dokładnie. Mógłby być priv, ale przypuszczam że inni też mogą być zainteresowani, więc proszę na forum.

Patrząc na przepis powyżej i poniżej, chce mi sie jeść śledzia w śmietanie z jabłkiem i pić zmrożoną wódkę. Mniam mniam.

Ni_Ma 21.12.2008 23:04

Co do śledzia z jabłkiem :)
Wiem że jest kilka róznych sposobów jego podawania. U mnie robi się go tak:
- Matjasy moczymy w gazowanej wodzie mineralnej (ok 2 godz) a następnie smarujemy musztarda z dwóch stron i skrapiamy cytryną (tak przygotowane można śmiało przechowywac w lodówce do 3 dni).
- Cebule kroimy cienko w półtalarki i zasypiujemy łyżeczka cukru (to ją zmiękczy)
- Jabłka tarkujemy na tarce z grubymi oczkami lub dla cierpliwych kroimy w kosteczkę :) i skrapiamy cytryną.
- Cebulę, jabłko łączymy ze śmiatną i przekładamy matjasy - ja to robię warstwami (matjas/śmiatna/matjas itd:)), ale można śledzia pokroić w kawałki i wymieszać od razu z "sosem" śmietanowo - cebulowo - jabłkowym :)
smacznego :)

Aro1234 21.12.2008 23:07

Co za milusi temacik :) Nie ukrywam, że robicie smaka na te rybki... :D

Ad sonda: oczywiście Karpik Smażony :)

Również pragnę złożyć serdeczne życzonka z nadzieją, że Nowy Rok przyniesie nam obronę tytułu Mistrzowskiego i upragnioną Ligę Mistrzów!

sergio 21.12.2008 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 645531)
Co za milusi temacik :) Nie ukrywam, że robicie smaka na te rybki... :D

Ad sonda: oczywiście Karpik Smażony :)

Również pragnę złożyć serdeczne życzonka z nadzieją, że Nowy Rok przyniesie nam obronę tytułu Mistrzowskiego i upragnioną Ligę Mistrzów!

Poruszyłeś termat rzeke,zaraz odezwą się transferowcy że bez wzmocnień i nowego trenera uj strzeli
Mistrzostwo i Ligę Mistrzów:lol:

Szczęśliwego Nowego i oczywiście... smażonego karpika:-D

Aro1234 21.12.2008 23:26

Przepraszam :P a poza tym to gigant jako pierwszy powiedział "mistrzowskiego" <foch z przytupem!> :lol:

Aha i udanego Sylwestra!!! :D

Kobieta_Wislak 21.12.2008 23:49

gigant nie namawiaj! :> smaka robisz :> a i śledzik i wódeczka zmrożona by się znalazły jakbym dobrze poszukała :lol:

Edit: a żeby nie było off topa to dodam że z ryb to jeszcze uwielbiam tatar z łososia (ale świeżego, nie wędzonego) robię taki z koperkiem, i ogóreczkami .... mniam

moje motto na święta: ryba wpływa na wszystko !! :-)

pietruch 22.12.2008 00:38

Z tym karpiem to nie tak łatwo.
Od 2óch dni próbuję bezskutecznie ch*ja utopić w wannie.
W łeb mu nie dam, bo to takie niehumanitarne jak kibice z gorszej strony błoń...

1q2 22.12.2008 01:50

Rozumiem ze to jest ten glowny temat 'swiateczny'.
Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze - ale nie cierpie swiat - szczegolnie tych.Mam taka zasade ze nie wlaczam tv(chyba ze leca Psy czy inna Szklana Pulapka):> - od radia trzymam sie z daleka bo koledy doprowadzaja mnie do szalu , nie zagladam do zadnych sklepow wiekszych niz osiedlowy market(bo wizyta w tzw super markecie to totalna maskara, gdzie **** wie kto - chce Ci cos wcisnac a tlum powoduje ze lawirowanie miedzy regalami staje sie koszmarem , znalezienie kasy natomiast, gdzie nie stoi przed toba tabun ludzi z wozkami wypchanymi jakby od dnia nastepnego mial zapanowac ogolno swiatowy glod -graniczy z cudem).

Mikolajow co jest ich cale mnostwo to najchetniej bym zabil...co jeszcze....choinki nie ubieram ,prezentow nie kupuje, wigilie spedzam przy paru debowych......ale ****a karp smazony jest niezly:>
Amen.

dj_ibutti 22.12.2008 01:54

Antychryst! Lincz! Lincz!

pysio 22.12.2008 02:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 645561)
Rozumiem ze to jest ten glowny temat 'swiateczny'.
Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze - ale nie cierpie swiat - szczegolnie tych.Mam taka zasade ze nie wlaczam tv(chyba ze leca Psy czy inna Szklana Pulapka):> - od radia trzymam sie z daleka bo koledy doprowadzaja mnie do szalu , nie zagladam do zadnych sklepow wiekszych niz osiedlowy market(bo wizyta w tzw super markecie to totalna maskara, gdzie **** wie kto - chce Ci cos wcisnac a tlum powoduje ze lawirowanie miedzy regalami staje sie koszmarem , znalezienie kasy natomiast, gdzie nie stoi przed toba tabun ludzi z wozkami wypchanymi jakby od dnia nastepnego mial zapanowac ogolno swiatowy glod -graniczy z cudem).

Mikolajow co jest ich cale mnostwo to najchetniej bym zabil...co jeszcze....choinki nie ubieram ,prezentow nie kupuje, wigilie spedzam przy paru debowych......ale ****a karp smazony jest niezly:>
Amen.

smutny z Ciebie człowiek...

;( ;( ;( ;(

naprawdę współczuję Ci, że Twoje życie jest takie "puste"...

AYALA 22.12.2008 07:22

wszystkim Fanom Wisełki życze wesołych i spokojnych świąt.

Co do karpia to najbardziej lubie w galarecie albo w filetach bo nie maja ości.Bardzo smakują mi też te pasty rybne w tubkach, polecam.

4fan_player 22.12.2008 07:34

JKSW ! :D mimo wszystko że nie lubię Świat i dla mnie mogłoby ich nie być to życzę Wam Wesołych Świat :)

Kocur 22.12.2008 07:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 645509)
Nie jadam :P "śmierdzi mułem i ma ch.jowy ryj" :D

Bo trzeba go jeszcze po wyjęciu z wody usmażyć a nie na surowo :-p

DYRU 22.12.2008 08:17

Albo kupic karpia trzymanego w wodzie źródlanej, a nie w stawie.
Nie lubie karpia bo am duzo ości. Osobiście jem pstrąga. bardzo dobra ryba. polecam

Wesołego karpia życzę :)

pan_premier 22.12.2008 10:30

no i przez te święta sie okazało, że nie wiem jak wygląda szkielet ryby :shock:
na szczęście się nie założyłem

DrewniaQ 22.12.2008 10:35

Co do tradycji, to przed komuną rybami wigilijnymi były sandacze, i inne ryby, których nazw nie pamiętam :P . Karp został wprowadzony w tradycję, bo nic innego nie było do kupienia, a i karp był tani i łatwy.
Tak oto tradycja została wprowadzona nie później niż 50 lat temu..!
Nawet teraz niektóre kraje uważają karpia za rybę niejadalną.

Sam nie przepadam. Wolę inne specjały.. mmm..

maTyS. 22.12.2008 10:38

ja za karpikiem również nie przepadam,wolę zjeść jakąś rybkę.

Wesołych Świąt Wiślacka Brać i spełnienia wszystkich marzeń !

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:52.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl