The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Karp czy inna ryba?
Karp smazony 79 43,41%
Karp po ..(cenzura ze wzg na możliwy donos z Kałuży) 33 18,13%
inna ryba 52 28,57%
nie lubię ryb 18 9,89%
Głosujących: 182. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.12.2008, 22:23. Karpik blisko...
Wszystkiego najlepszego Wislacka rodzino, spokojnych świąt i Szczęśliwego (oby mistrzowskiego) Nowego Roku.
Teraz do rzeczy. Od poprzedniej wigilii przybyło nowych userów, a czy przybyło amatorów smażonego karpika, czy może karpia po "zawsze nad wami"?
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
pchelas
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 21.12.2008, 22:25
Co to jest karpik ;-) ?
Wesołych i Wiślackich!
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 21.12.2008, 22:26
Również dla wszystkich forumowiczów wesołych świąt spędzonych co najważniejsze w rodzinnej atmosferze i Mistrzostwa Polski dla Wisełki na nowy rok życzę sobie i Wam.

P.S. W sprawie karpia bez zmian - nie lubię rybska.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.12.2008, 22:31
Nie jadam "śmierdzi mułem i ma ch.jowy ryj"
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Bialagwiazda
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 21.12.2008, 22:35
Karpia nie jadam ale inną rybę chętnie .Ja również wszystkim życzę wesołych świąt
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 21.12.2008, 22:35
też nie przepadam za karpiem.. ościsty... i nie mogłabym go zjeść jakby tak pływał najpierw w wannie... ale nawet jakby nie pływał to tez nie mogłabym..

Wesołych Świąt życzę i spokojnych i rodzinnych i pachnących choinką i mnóstwa prezentów i śniegu
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 21.12.2008, 22:38
Żeby święta były niebieskie od lampek na choince, białe od śniegu i czerwone od mikołajowej czapki . Wesołych Świąt!

ps. brak karpia to bojkot Wigilii ;P (nie lubię niczego po "zawsze nad wami", smażony )
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 21.12.2008 o godz. 22:51.
Odpowiedz cytując
gregoriustsw
Member

Od: 08.2008

Stary 21.12.2008, 22:40
Nie karp to zdecydowanie nie jest to ... W każdym bądź razie wszystkim życzę wesołych Świąt , pełnych zdrowia , radości i rodzinnej atmosfery.
Odpowiedz cytując
konrad1991tsw
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 21.12.2008, 22:40
Ja sobie nie wyobrażam świąt bez karpia. I życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt w rodzinnej atmosferze.
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 21.12.2008, 22:41
Bardzo lubię ryby ale akurat za karpiem to tak średnio przepadam. No ale jak każe tradycja... kawałek na pewno spożyję.

Spokojnych, rodzinnych Świąt życzę.
A w nowym roku szczęścia, by był lepszy od mijającego, mistrzostwa i samych wspaniałych chwil z WISEŁKĄ!
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 21.12.2008, 22:46
A ja bardzo lubię smażonego karpia - jak go ze dwa dni wcześniej usadowię w misce cebuli - to on jest taki, że palce lizać i innego podawania nie znam ten "zawsze nad Wami" to na południu Polski się podaje, u mnie w Wielkopolsce tylko się smaży karpia. Za to dużo śledzi się przyrządza - na co najmniej 4 sposoby

tak mi się w temacie świąt i ryb przypomniało ...
miałam służbową wigilię w czwartek i był też na niej mój serdeczny kolega z Gdańska - wierny kibic Lechii i mieliśmy potrawy wigilijne na stole i były śledzie... ja lubię i się nie krępowałam - szczególnie takie przepyszne w śmietanie z jabłkiem - no rozpływały się w ustach... i namawiam Marcina żeby sobie spróbował śledzika - on mi na to że w życiu śledzia do ust nie weźmie!, że nigdy nie jadł! i nie zamierza skalać swojego podniebienia śledziem! hehehe ale w miarę spożycia jego opór malał - szczególnie że naprawdę wszyscy się zajadali tymi śledziami i chwalili że pycha.... no i minęło kilka godzin - patrzę a Marcin wcina śledzie skupiony nad talerzem że świata nie widzi hehe zaczęłam się śmiać a on mi na to - "miałaś rację że zajebiste są te śledzie <tak się na chwilę zamyślił i mówi dalej> k..wa czy ja powiedziałem to co powiedziałem!? k..wa jak komuś powiesz że tak powiedziałem to będę musiał Cię zabić" popłakałam się ze śmiechu - bo on miał już taki stan spożycia śledzia że całkiem serio to mówił hehehe

to co, zdrowych wesołych, niech Wam się wiedzie...
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Stary 21.12.2008, 22:50
Opowiedz o sledziku w śmietanie z jabłkiem. Jeszcze jest trochę czasu, można spróbować zrobic. Przyznam, że chyba takiego jeszcze nie jadłem.
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 21.12.2008, 22:51
ale serio? jednakowoż:
że nie jadłeś
i że mam dać przepis ?

EDIT:
no to ja robię tak (wag nie podam - ja zawsze na oko gotuję więc tak mniej więcej podam)
biorę śledzie (matias - solony) tak ze 4 sztuki namaczam je w wodzie tak ze 4 godziny aby straciły trochę soli, kroję w kawałki (jak do sałatki wielkość)
ziemniaki (pewnie około kilograma to jest) gotuję w mundurkach
2 cebule i 2 jabłka (najlepiej kwaśne) kroje w kostkę
śmietanę 18% przyprawiam szczyptą kwasku cytrynowego i cukrem (słodko-kwaśna ma być), pieprz (najlepiej świeżo zmielony) - do tego sosu wrzucam śledzia, jabłko i cebulę i mieszam
podaję tak że ziemniaki kroję w plasterki (obieram oczywiście ) i układam na talerzu i na to leje tą miksturę śledziowo-śmietanową druga wersja podania to jest podać w misce jak słatko/zupę a ziemniaki obrać i nałożyć na talerz śledzie i zagryzać ziemniakiem trzymanym w łapce - jak kto woli

hmm chyba o wszystkim napisałam - smacznego
a jakby jakieś pytania to 2 zł od pytania i chętnie odpowiem na wszystkie
Powód: śledziowy przepis :-)
Ostatnio edytowane przez Kobieta_Wislak : 21.12.2008 o godz. 23:03.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Stary 21.12.2008, 22:53
Kobieta_Wislaka napisał(a):Wyświetl post
ale serio? jednakowoż:
że nie jadłeś
i że mam dać przepis ?
Tak, dokładnie. Mógłby być priv, ale przypuszczam że inni też mogą być zainteresowani, więc proszę na forum.

Patrząc na przepis powyżej i poniżej, chce mi sie jeść śledzia w śmietanie z jabłkiem i pić zmrożoną wódkę. Mniam mniam.
Ostatnio edytowane przez gigant : 21.12.2008 o godz. 23:10.
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 21.12.2008, 23:04
Co do śledzia z jabłkiem
Wiem że jest kilka róznych sposobów jego podawania. U mnie robi się go tak:
- Matjasy moczymy w gazowanej wodzie mineralnej (ok 2 godz) a następnie smarujemy musztarda z dwóch stron i skrapiamy cytryną (tak przygotowane można śmiało przechowywac w lodówce do 3 dni).
- Cebule kroimy cienko w półtalarki i zasypiujemy łyżeczka cukru (to ją zmiękczy)
- Jabłka tarkujemy na tarce z grubymi oczkami lub dla cierpliwych kroimy w kosteczkę i skrapiamy cytryną.
- Cebulę, jabłko łączymy ze śmiatną i przekładamy matjasy - ja to robię warstwami (matjas/śmiatna/matjas itd), ale można śledzia pokroić w kawałki i wymieszać od razu z "sosem" śmietanowo - cebulowo - jabłkowym
smacznego
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 21.12.2008, 23:07
Co za milusi temacik Nie ukrywam, że robicie smaka na te rybki...

Ad sonda: oczywiście Karpik Smażony

Również pragnę złożyć serdeczne życzonka z nadzieją, że Nowy Rok przyniesie nam obronę tytułu Mistrzowskiego i upragnioną Ligę Mistrzów!
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.12.2008, 23:24
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Co za milusi temacik Nie ukrywam, że robicie smaka na te rybki...

Ad sonda: oczywiście Karpik Smażony

Również pragnę złożyć serdeczne życzonka z nadzieją, że Nowy Rok przyniesie nam obronę tytułu Mistrzowskiego i upragnioną Ligę Mistrzów!
Poruszyłeś termat rzeke,zaraz odezwą się transferowcy że bez wzmocnień i nowego trenera uj strzeli
Mistrzostwo i Ligę Mistrzów

Szczęśliwego Nowego i oczywiście... smażonego karpika
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 21.12.2008, 23:26
Przepraszam a poza tym to gigant jako pierwszy powiedział "mistrzowskiego" <foch z przytupem!>

Aha i udanego Sylwestra!!!
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 21.12.2008, 23:49
gigant nie namawiaj! smaka robisz a i śledzik i wódeczka zmrożona by się znalazły jakbym dobrze poszukała

Edit: a żeby nie było off topa to dodam że z ryb to jeszcze uwielbiam tatar z łososia (ale świeżego, nie wędzonego) robię taki z koperkiem, i ogóreczkami .... mniam

moje motto na święta: ryba wpływa na wszystko !!
Powód: żeby nie było ...
Ostatnio edytowane przez Kobieta_Wislak : 22.12.2008 o godz. 00:19.
Odpowiedz cytując
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 22.12.2008, 00:38
Z tym karpiem to nie tak łatwo.
Od 2óch dni próbuję bezskutecznie ch*ja utopić w wannie.
W łeb mu nie dam, bo to takie niehumanitarne jak kibice z gorszej strony błoń...
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 22.12.2008, 01:50
Rozumiem ze to jest ten glowny temat 'swiateczny'.
Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze - ale nie cierpie swiat - szczegolnie tych.Mam taka zasade ze nie wlaczam tv(chyba ze leca Psy czy inna Szklana Pulapka) - od radia trzymam sie z daleka bo koledy doprowadzaja mnie do szalu , nie zagladam do zadnych sklepow wiekszych niz osiedlowy market(bo wizyta w tzw super markecie to totalna maskara, gdzie **** wie kto - chce Ci cos wcisnac a tlum powoduje ze lawirowanie miedzy regalami staje sie koszmarem , znalezienie kasy natomiast, gdzie nie stoi przed toba tabun ludzi z wozkami wypchanymi jakby od dnia nastepnego mial zapanowac ogolno swiatowy glod -graniczy z cudem).

Mikolajow co jest ich cale mnostwo to najchetniej bym zabil...co jeszcze....choinki nie ubieram ,prezentow nie kupuje, wigilie spedzam przy paru debowych......ale ****a karp smazony jest niezly
Amen.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 22.12.2008 o godz. 01:57.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 22.12.2008, 01:54
Antychryst! Lincz! Lincz!
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 22.12.2008, 02:41
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem ze to jest ten glowny temat 'swiateczny'.
Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze - ale nie cierpie swiat - szczegolnie tych.Mam taka zasade ze nie wlaczam tv(chyba ze leca Psy czy inna Szklana Pulapka) - od radia trzymam sie z daleka bo koledy doprowadzaja mnie do szalu , nie zagladam do zadnych sklepow wiekszych niz osiedlowy market(bo wizyta w tzw super markecie to totalna maskara, gdzie **** wie kto - chce Ci cos wcisnac a tlum powoduje ze lawirowanie miedzy regalami staje sie koszmarem , znalezienie kasy natomiast, gdzie nie stoi przed toba tabun ludzi z wozkami wypchanymi jakby od dnia nastepnego mial zapanowac ogolno swiatowy glod -graniczy z cudem).

Mikolajow co jest ich cale mnostwo to najchetniej bym zabil...co jeszcze....choinki nie ubieram ,prezentow nie kupuje, wigilie spedzam przy paru debowych......ale ****a karp smazony jest niezly
Amen.
smutny z Ciebie człowiek...

;( ;( ;( ;(

naprawdę współczuję Ci, że Twoje życie jest takie "puste"...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.12.2008, 07:22
wszystkim Fanom Wisełki życze wesołych i spokojnych świąt.

Co do karpia to najbardziej lubie w galarecie albo w filetach bo nie maja ości.Bardzo smakują mi też te pasty rybne w tubkach, polecam.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.12.2008 o godz. 07:25.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 22.12.2008, 07:34
JKSW ! mimo wszystko że nie lubię Świat i dla mnie mogłoby ich nie być to życzę Wam Wesołych Świat
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 22.12.2008, 07:47
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Nie jadam "śmierdzi mułem i ma ch.jowy ryj"
Bo trzeba go jeszcze po wyjęciu z wody usmażyć a nie na surowo
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.12.2008, 08:17
Albo kupic karpia trzymanego w wodzie źródlanej, a nie w stawie.
Nie lubie karpia bo am duzo ości. Osobiście jem pstrąga. bardzo dobra ryba. polecam

Wesołego karpia życzę
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 22.12.2008, 10:30
no i przez te święta sie okazało, że nie wiem jak wygląda szkielet ryby
na szczęście się nie założyłem
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 22.12.2008, 10:35
Co do tradycji, to przed komuną rybami wigilijnymi były sandacze, i inne ryby, których nazw nie pamiętam . Karp został wprowadzony w tradycję, bo nic innego nie było do kupienia, a i karp był tani i łatwy.
Tak oto tradycja została wprowadzona nie później niż 50 lat temu..!
Nawet teraz niektóre kraje uważają karpia za rybę niejadalną.

Sam nie przepadam. Wolę inne specjały.. mmm..
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Od: 10.2007

Stary 22.12.2008, 10:38
ja za karpikiem również nie przepadam,wolę zjeść jakąś rybkę.

Wesołych Świąt Wiślacka Brać i spełnienia wszystkich marzeń !
PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów