The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
donPedro23
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.12.2008, 13:48
kiju.ts napisał(a):Wyświetl post
czyzby Wisla i Cracovia wpolpracowaly w tej tymczasowej przeprowadzce?
Jedna dobra rada dla naszego zarządu w sprawie współpracy (nie tylko odnośnie stadionu): Żadnej współpracy z konfidentami z Kałuży!

Mam nadzieję ze zagramy wiosną na R22, a jeśli się nie uda to pewnie wybiorą stadion Victorii w Jaworznie.
WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ...R22!

Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 12.12.2008, 15:12
L0czek napisał(a):Wyświetl post
No taki mądry jesteś bo na mecz masz blisko. A ja, który mieszkam kupe drogi od Krakowa chciałbym być czasem na meczu. Najchętniej chciałbym, żeby Wisła grała wiosenną na stadionie Śląska ale to by było przegięcie.
Nie wiem co ty ćpałeś albo piłeś ale w każdym razie to nieźle ryje ci mózgownicę... Wisła jest Wisłą tylko grając mecze u siebie na R 22! Rozumiem że mieszkasz daleko od Krakowa, ale na twoje indywidualne potrzeby Wisła nie będzie grać we Wrocławiu. Słusznie że chociaż zauważyłeś, że byłoby to "przegięcie"... Niektórzy tutaj nie mogą zrozumieć, że stadion na Reymonta, położony koło Błoń i parku im. H. Jordana to miejsce nierozerwalnie związane z Biała Gwiazdą i część jej tradycji i historii. Od samego początku gramy w tym samym miejscu, co jest wyjątkowe na skalę Polski i na pewno jest czymś wyróżniającym nas i czymś z czego możemy być dumni. Kilkakrotnie stadion Wisły zmieniał swój wygląd i tym samym parametry, przy okazji zmieniało się też nieznacznie jego położenie, ale zawsze znajdował się w tym samym punkcie Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa, a mianowicie w bezpośrednim sąsiedztwie Błoń. To miejsce jest nierozerwalnie związane z Wisłą i jej tradycją, to także kolebka polskiej piłki. Dlatego nie mogę zrozumieć jak niektórzy dywagują nad miejscowościami, w których mielibyśmy chwilowo grać... Wisła może grać mecze w roli gospodarza tylko na Reymonta i koniec! Jeśli będziemy grali swoje spotkania na stadionie Wawelu, obiekcie Hutnika, na Stadionie Ludowym w Sosnowcu, czy w Jaworznie albo we Wrocławiu to będą to tylko żałosne pseudomecze "u siebie". Stracimy sportowo i kibicowsko. Dlatego skończmy z dywagacjami na temat przenosin... Zresztą ostatnio coraz więcej znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że cała sprawa znajdzie swoje szczęśliwe zakończenie i ostatecznie podczas finalizacji przebudowy stadionu na R 22 będziemy mogli na nim rozgrywać swoje spotkania!
Odpowiedz cytując
lord damien
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 12.12.2008, 19:47
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem co ty ćpałeś albo piłeś ale w każdym razie to nieźle ryje ci mózgownicę... Wisła jest Wisłą tylko grając mecze u siebie na R 22! Rozumiem że mieszkasz daleko od Krakowa, ale na twoje indywidualne potrzeby Wisła nie będzie grać we Wrocławiu. Słusznie że chociaż zauważyłeś, że byłoby to "przegięcie"... Niektórzy tutaj nie mogą zrozumieć, że stadion na Reymonta, położony koło Błoń i parku im. H. Jordana to miejsce nierozerwalnie związane z Biała Gwiazdą i część jej tradycji i historii. Od samego początku gramy w tym samym miejscu, co jest wyjątkowe na skalę Polski i na pewno jest czymś wyróżniającym nas i czymś z czego możemy być dumni. Kilkakrotnie stadion Wisły zmieniał swój wygląd i tym samym parametry, przy okazji zmieniało się też nieznacznie jego położenie, ale zawsze znajdował się w tym samym punkcie Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa, a mianowicie w bezpośrednim sąsiedztwie Błoń. To miejsce jest nierozerwalnie związane z Wisłą i jej tradycją, to także kolebka polskiej piłki. Dlatego nie mogę zrozumieć jak niektórzy dywagują nad miejscowościami, w których mielibyśmy chwilowo grać... Wisła może grać mecze w roli gospodarza tylko na Reymonta i koniec! Jeśli będziemy grali swoje spotkania na stadionie Wawelu, obiekcie Hutnika, na Stadionie Ludowym w Sosnowcu, czy w Jaworznie albo we Wrocławiu to będą to tylko żałosne pseudomecze "u siebie". Stracimy sportowo i kibicowsko. Dlatego skończmy z dywagacjami na temat przenosin... Zresztą ostatnio coraz więcej znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że cała sprawa znajdzie swoje szczęśliwe zakończenie i ostatecznie podczas finalizacji przebudowy stadionu na R 22 będziemy mogli na nim rozgrywać swoje spotkania!
Masz rację chłopie
Wisła górą,
Wisła pany,
jestem w sobie zakochany
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 13.12.2008, 01:22
Wisła jest Wisłą tylko grając mecze u siebie na R 22!
Wisła to coś więcej niż druzyna i kibice na R22. Wisła to idea. I Wisłą pozostanie nawet jeżeli przyjdzie jej grać "u siebie" na Wawelu, Hutniku czy w Jaworznie przy daleko mniejszej frekwencji.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.12.2008, 13:44
Wiadomo już kiedy jakieś podpisanie umowy z wykonawcą Miejmy nadzieje że nie będzie żadnych odwołań. Mam nadzieje że jest jakaś możliwość aby prace zaczęły się jeszcze w tym roku.
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 15.12.2008, 14:48
z tego co wyczytałem na skyscrapercity to są jeszcze 2 dni na odwołania,ale widac ze na razie cisza,oby...
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 15.12.2008, 15:28
to będzie piekne jak w marcu w C+ podczas meczu obejrze sobie nie tylko mecz ale też budowe o ile mecze rzeczywiście rozgrywane będą przy R22
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 16.12.2008, 00:46
a jak ustawowo zapisany jest ternim podpisania umowy? w przypadku gdy nie bedzie zadnego protestu i upływie terminu ich wnoszenia, umowa z wykonawcą podpsywana jest dnia następnego?
Licze ze w tym tygodniu wszystko bedzie załatwione.
What's new?

Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 16.12.2008, 08:26
Ponieważ w temacie często pada stwierdzenie "a w Poznaniu się da", to wypada zacytować:
Cytat:
Dembiński zaznaczył również, że w momencie montażu konstrukcji stalowych zadaszenia, stadion będzie całkowicie wyłączony z użytkowania. A to oznacza, że na rundę wiosenną 2010 roku Lech będzie musiał znaleźć zastępczy obiekt.
A u nas liczę. że jeśli nie uda się uniknąć tymczasowej wyprowadzki z Reymonta, to przynajmniej będzie ona jak najkrótsza i jak najmniej uciążliwa.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 16.12.2008, 09:37
http://polskatimes.pl/gazetakrakowsk...onta,id,t.html

Wiosna przy Reymonta, 2009/2010 - Hutnik?
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 16.12.2008, 10:26
Adasss napisał(a):Wyświetl post
Ponieważ w temacie często pada stwierdzenie "a w Poznaniu się da", to wypada zacytować:

A u nas liczę. że jeśli nie uda się uniknąć tymczasowej wyprowadzki z Reymonta, to przynajmniej będzie ona jak najkrótsza i jak najmniej uciążliwa.
Tylko, że oni zagrają tak czy siak na swoim obiekcie (Amica Wronki)
Odpowiedz cytując
MlodyS
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 16.12.2008, 11:25
Mam pytanie: Załóżmy że wiosnę gramy u siebie, a nowy sezon rozpoczynamy na SS. Czy w związku z ograniczoną pojemnością obydwu stadionów wpłynie to jakoś na pojemność sektora dla gości, a konkretnie czy wogóle taki sektor będzie (bo jak wiadomo w Polsce każdy pretekst jest dobry żeby nie wpuścić gości, a tutaj argument jest silny: REMONT !). Jeśli są już jakies konkretne ustalenia na ten temat to prosiłbym o informację.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Stary 16.12.2008, 12:22
W styczniu ma ruszyć przebudowa stadionu Wisły

http://www.krakow.pl/prasowka/?art_id=8386
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 16.12.2008, 13:28
No właśnie skoro w styczniu rozstrzygnie się przetarg na trybunę zachodnią to zapewne w lutym albo w marcu wykonawca będzie musiał mieć przygotowany plac budowy, czyli zburzoną trybunę i wykonana ściankę szczelinową. Nie wiem jak oni planują to wszystko skoordynować ale bez poważnego opóźnienia robót chyba się nie obejdzie.
Więc czy nie lepiej byłoby już teraz przenieść się na inny stadion i wrócić pór roku wcześniej, a nie na upartego grać jeszcze wiosne na Reymonta i doprowadzić do opóźnienia budowy. NIe daj boże jeszcze okaże sie że nie będzie w naszym mieście Euro i wtedy pieniądze na stadion przestaną być priorytetem. Może zaczniemy w końcu mysleć długofalowo
Odpowiedz cytując
donPedro23
Senior Member

Stary 16.12.2008, 14:02
Pero są kibice, dla których stadion przy R22 to nie tylko miejsce rozgrywania meczu (bez patosu).

Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Od: 07.2008

Stary 16.12.2008, 14:34
to czemu nie zarzad nie zlozy tej samej propozycji Garbarni Krakow?

- blizej do centrum
- oba zespoly HKS i RKS sa w 3. lidze
- wspolna historia
- RKS starszy klub

Stadion RKS ma pojemnosc 5 000 ul Rydlowka 23 MAPA

natomiast HKS niby ma 12 000 pojemnosci wg wikipedii
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 16.12.2008, 14:34
http://www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/936356.html

Cytat:
Radni PiS chcą obniżyć wysokość planowanej hali przy stadionie Wisły Kraków z 25 do 20 metrów i ograniczyć powierzchnię na handel i usługi gastronomiczne z 45 proc. do 20 procent. Poprawki do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego TS Wisła ( jest ich 12), zaproponowane przez Włodzimierza Pietrusa i Agatę Tatarę (PiS) zakładają też całkowite wykreślenie z planów możliwości przystadionowej zabudowy wzdłuż ul. Reymonta.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 16.12.2008, 16:18
Jejku dla mnie to tez święte miejsce. Przecież nikt go nie nam nie zabiera. Po przebudowie wrócimy z powrotem. Chodziło mi tylko po co opóźniać to co nieuniknione (czyli przeprowadzka). Wg mnie od stycznia mogliby ruszyć pełną parą z budową wschodniej. Od lutego/marca też pełna parą z budową zachodniej. Gdzieś w kwietniu zacząć obniżać murawe i na runde wiosenna przyszłego sezonu mamy gotową murawe i całą trybune wschodnią co oznacza że bez przeszkód możemy grac u nas. A nie rok później.
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 16.12.2008, 16:56
kiju.ts napisał(a):Wyświetl post
to czemu nie zarzad nie zlozy tej samej propozycji Garbarni Krakow?

- blizej do centrum
- oba zespoly HKS i RKS sa w 3. lidze
- wspolna historia
- RKS starszy klub

Stadion RKS ma pojemnosc 5 000 ul Rydlowka 23 MAPA

natomiast HKS niby ma 12 000 pojemnosci wg wikipedii
W radzie miasta dobrze kombinują. Kosztem Wisły i Cracovii chcą zrobić remont na Hutniku i mieć jeden z wydatków "z głowy". A w jakimś tam planie mieli przebudowę i modernizację stadionu i zaplecza na Suchych Stawach.
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Stary 16.12.2008, 17:05
No to przetarg rozstrzygnięty:
"Wybrano ofertę nr 3: Polimex-Mostostal S.A.,00-950 Warszawa, ul. Czackiego 15/17
Cena wybranej oferty: 144.217.547,14 złotych brutto..."

Uzasadnienie wyboru: złożona przez w/w Wykonawcę oferta spełnia wszystkie warunki określone przez Zamawiającego i jest najkorzystniejszą (najtańszą) ofertą złożoną w niniejszym postępowaniu.

http://zdit.krakow.pl/sprawy-urzedow...-z-naroznikami
Ostatnio edytowane przez leszekm : 16.12.2008 o godz. 17:08.
Odpowiedz cytując
donPedro23
Senior Member

Stary 16.12.2008, 17:28
Pero napisał(a):Wyświetl post
Jejku dla mnie to tez święte miejsce. Przecież nikt go nie nam nie zabiera. Po przebudowie wrócimy z powrotem. Chodziło mi tylko po co opóźniać to co nieuniknione (czyli przeprowadzka). Wg mnie od stycznia mogliby ruszyć pełną parą z budową wschodniej. Od lutego/marca też pełna parą z budową zachodniej. Gdzieś w kwietniu zacząć obniżać murawe i na runde wiosenna przyszłego sezonu mamy gotową murawe i całą trybune wschodnią co oznacza że bez przeszkód możemy grac u nas. A nie rok później.

No ale prace będą prowadzone cały czas, zmieni się tylko ich harmonogram (teraz będą robić wszystko co można bez szkody dla rozgrywania meczów, a później resztę). Nie wydaje mi się, żeby to jakoś diametralnie opóźniło prace nad całością.
Poza tym nie oszukujmy się, na R22 obronić tytuł będzie łatwiej niż na jakimkolwiek innym stadionie (o co i tak będzie ciężko). Szkoda tylko, że przyjezdnych nie będzie, bo to jednak zupełnie inny klimat (ale na Hutniku czy Victorii też by pewnie ich nie było).

Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 16.12.2008, 18:17
Jesli faktycznie nie opóźni to całości budowy to przekonałeś mnie. Obyś miał racje. Żeby nie okazało sie później że pół roku( zwłaszcza okres wiosenny najbardziej sprzyjający budowlańcą) zostało przespane.
A co mistrza to nawet nie przewiduje innego scenariusza niż Wisełka w koronie
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 16.12.2008, 18:21
oczywiście że nie opóźni.. zmienią po prostu harmonogram prac. spokojnie..
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 16.12.2008, 18:25
Pero napisał(a):Wyświetl post
Weź się człowieku puknij w głowę... To że Wisła rozgrywałaby swoje mecze na R 22 w trakcie finalizacji przebudowy obiektu absolutnie nie wpłynęło by na opóźnienie czy jakikolwiek poślizg w pracach budowlanych! Już od dawna jest wałkowane to, że można grać cały czas na stadionie Wisły podczas dokańczania jego modernizacji! Taka sytuacja ma miejsce w Poznaniu, w Warszawie jakoś Legia też podczas budowy nowego stadionu na Łazienkowskiej nie musi się nigdzie przenosić. Poza tym nawet gdyby to wiązało się z jakimiś opóźnieniami (jednak wiadomo że tak nie będzie) to Wisła musi zostać na Reymonta! I gdzieś mam jakieś komercyjne imprezki w stylu EURO 2012... Dla prawdziwych kibiców R 22 to święte miejsce. A poza tym zadałeś sobie pytanie jaki krok wstecz w rozwoju ruchu kibicowskiego na Wiśle poczyniony by został gdybyśmy się wyprowadzili ze stadionu im. H. Reymana choćby na pół roku?! Oprócz tego oczywiście stracilibyśmy sportowo, bo żadna drużyna nie jest wstanie grać dobrze grając przez cały sezon na wyjeździe... Poza tym to w ogóle nie ma o czym mówić, bo od początku przebudowy naszego stadionu jej harmonogram był tak zaplanowany aby Biała Gwiazda cały czas mogła na nim rozgrywać swoje mecze. Zamiast zastanawiać się nad tym dokąd niby mamy się przenosić, to pomyślcie co można zrobić aby móc na R 22 mimo wszystko zostać!

WŁASNY DOM ZŁOTA WART!
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 16.12.2008, 18:51
Już od dawna jest wałkowane to, że można grać cały czas na stadionie Wisły podczas dokańczania jego modernizacji! Taka sytuacja ma miejsce w Poznaniu, ...
A czasem wystarczy zajrzeć parę postów wcześniej ... i nie pisać nieprawdy.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 16.12.2008, 19:11
A czasem wystarczy zajrzeć parę postów wcześniej ... i nie pisać nieprawdy.
Tylko sytuacja w Poznaniu jest taka, że jeżeli Lech już rzeczywiście będzie musiał chwilowo wynieść się z ul. Bułgarskiej, to będzie to tylko okres jednej rundy. A nas chcą wyeksmitować na 1,5 roku (według najnowszych doniesień ma to być "tylko" rok czasu) jednak znając tempo prac na naszym stadionie będzie to pewnie znacznie dłużej, bo znów wynikną jakieś problemy... Popatrzmy realnie. W naszym mieście wszystkie inwestycje są realizowane (jeżeli w ogóle...) ze znacznym opóźnieniem. Poza tym zauważ, że konstrukcja naszego stadionu nie wymaga konieczności przeprowadzki z powodu budowy choćby na jeden mecz (żeby to stwierdzić nie trzeba być wcale wielkim znawcą architektury sportowej). W Poznaniu montaż dachu trzeba będzie wykonać po zbudowaniu trybun. U nas dach będzie "montowany" na trybunach wschodniej i zachodniej od razu. Także jak widać jesteśmy nawet w lepszej sytuacji niż kibice w Poznaniu Gdyby ktoś chciał mi zwrócić uwagę co do "operacji" obniżania murawy to od razu wyjaśniam jak ja to widzę... Takie obniżanie murawy można wykonać w przerwie między rozgrywkami (najlepiej ze względów pogodowych oczywiście latem). Zapewne potrwałoby ono troszkę dłużej niż zwykła wymiana murawy i instalacja systemu podgrzewania boiska, jednak przy odrobinie chęci można by się z tym uporać właśnie w okresie zaproponowanym tutaj przeze mnie czyli w przerwie między rozgrywkami. Więc jak widać nie ma takiej potrzeby abyśmy gdziekolwiek z Reymonta musieli się wynosić.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 16.12.2008, 19:29
Mój zarzut dotyczył "klepania" argumentu, który się już zdezaktualizował.

A co do tego czy się da: być może, pytanie tylko czy nie wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami lub opóźnieniem terminu zakończenia. Bo może być tak, że owszem da się, ale koszt będzie zbyt duży (dla klubu oczywiście, bo nikt inny nie sfinansuje tej różnicy).
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 16.12.2008, 19:47
Mój zarzut dotyczył "klepania" argumentu, który się już zdezaktualizował.

A co do tego czy się da: być może, pytanie tylko czy nie wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami lub opóźnieniem terminu zakończenia. Bo może być tak, że owszem da się, ale koszt będzie zbyt duży (dla klubu oczywiście, bo nikt inny nie sfinansuje tej różnicy).
Zapewniam Cię że da się grać w trakcie finalizacji modernizacji obiektu im. H. Reymana na nim cały czas. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem ja czy też inni, wymagałoby to oczywiście wykonania kilku niezbędnych prac przystosowawczych, a to rzecz jasna wiązałoby się z dodatkowymi kosztami. Jednak warto takie koszty ponieść, bo tak jak o tym mówiliśmy choćby najkrótsza przeprowadzka to straty na polu kibicowskim i sportowym. Poza tym wynajem innego stadionu to też duże koszty, o czym np. wspomina prezes Wilczek w jednym z ostatnich wywiadów. Oprócz tego gra na R 22 do dla nas sprawa tak bardzo ważna, że nie można jej rozpatrywać wyłącznie pod kątem ekonomicznym. Nasze zadanie, jako kibiców Wisły, polega na tym aby ewentualnie uświadomić to władzom klubu i miasta jeżeli te by tego nie wiedziały... Nie mówiłbym tego wszystkiego, gdyby nie było możliwości technicznych gry na Reymonta cały czas w trakcie przebudowy stadionu. Jesteśmy na szczęście w tej komfortowej sytuacji, że projekt naszego stadionu i odpowiednie ułożenie harmonogramu prac na nim oraz dobra wola odpowiedzialnych za tą modernizację ludzi (co będzie chyba w tym wypadku kluczowe dla pomyślnego dla nas obrotu spraw) uwożliwiają grę na nim bez przerwy.

Co do ewentualnego opóźnienia prac budowlanych na Reymonta przez rozgrywanie tu cały czas meczów Wisły to powiem tyle, że raczej nie wpłynęłoby to znacznie na jakieś poślizgi. Gdyby nawet jednak taka sytuacja zaistniała to przecież warto poczekać trochę dłużej na ostateczne oddanie do użytku przebudowanego stadionu przy R 22 w zamian za możliwośc rozgrywania tu spotkań non stop. I tak w budowie naszego stadionu było już tyle poślizgów, że oddanie go do użytku w całości później o 2-3 miesiące nikogo nie zbawi... A prawda jest taka, że nawet gdybyśmy się z Reymonta wynieśli na jakiś czas, to i tak budowa obiektu się opóźni. Nie zapominajmy że mieszkamy w Krakowie - mieście słynnego i wszechobecnego dyletanctwa...
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 16.12.2008, 21:52
dzi przechodzilem kolo dawnego C na R22 i wycinali drzewa
a w tym roku chyba zadnych prac juz nie bedzie na stadionie:(
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 16.12.2008, 22:14
peterwislak napisał(a):Wyświetl post
dzi przechodzilem kolo dawnego C na R22 i wycinali drzewa
a w tym roku chyba zadnych prac juz nie bedzie na stadionie:(
no to zaraz tutaj greenpeace zjedzie i na 15 lat budowa będzie wstrzymana...
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów