|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Panowie mam problem
ostatnio odpaliłem sobie z nudów GTA-San Andreas i coś dziwnego dzieje się z ekranem, mianowicie od środka ekranu zaczynają się pojawiać jakieś dziwne czarne kreski, aż w końcu komp się wiesza po zmniejszeniu rozdzielczości wytrzymuje trochę dłużej, ale i tak wysiada czyżby karta graficzna dogorywała powoli? zaznaczam, ze swego czasu na tej samej grafice hulałem w GTA na max detalach, ostatnio też pogrywałem w Wiedźmina, bez problemów z tym, że efekty i rozdziałkę musiałem oczywiście zmniejszyć bo karta za słaba karta to GeForce 6600, dokładny model Leadtek Winfast PX6600 Kod:
--------[ Procesor graficzny ]----------- [ PCI Express x16: Leadtek WinFast PX6600 ] Właściwości procesora graficznego: Karta wideo Leadtek WinFast PX6600 BIOS Version 5.43.02.16 Nazwa kodowa procesora graficznego NV43 Urządzenie PCI 10DE-0141 / 107D-2A22 Liczba tranzystorów 143 milion(ów) Technologia wykonania 0.11 um Rozmiar procesora (Die Size) 150 mm2 Typ magistrali PCI Express x16 @ x16 Rozmiar pamięci 128 MB Częstotliwość taktowania układu graficznego 299 MHz Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz Liczba potoków pikseli 8 Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok1 Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 3 (v3.0) Liczba urządzeń cieniowania pikseli 8 (v3.0) Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v9.0c Pixel Fillrate 2392 MPikseli/sek Texel Fillrate [ TRIAL VERSION ] Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR Szerokość magistrali 128-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 276 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 552 MHz Przepustowość [ TRIAL VERSION ] reszta sprzętu to płyta Asusa P5GDC Deluxe, procek P4 3.0GHz, 2GB Ram, zasilacz Topower, bodajże 400W, albo 450 co byście proponowali? myślałem może o jakimś GF8600? są tanie a przyrost mocy powinien być choć trochę widoczny? a może jakiś 8800GS? bo 8800GT to już droższa zabawa no i prądożerne, nie chcę robić kaloryfera z kompa zastanawia mnie też jedna sprawa, nonstop ostatnio Asusowy czujnik wyrzuca mi alert że temp procka przekracza 80 stopni, trochę dziwna sprawa no nie? zwłaszcza, że to podczas przeglądania netu na Firefoxie, przeczyszczę kompa i nałoże nowej pasty pod wentylem na wszelki wypadek, chłodzenie mam nowsze, nie pamiętam dokąłdnei co tam siedzi, natomiast ma heatpipy i ogólnei działało dobrze aż do niedawna, wcześniejszy boxowy wentyl wyjebałem od razu co możę być przyczyną jeśli nei pomoże odkurzenie kompa? ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
luke 1906:
karta graficzna wiecej zżera prądu kiedy musi mocno pracowac po za tym zżera niewiele wiecej od starszych kart. Ja proponuje Radeona 4850 HD to ma chyba cene jakies jakos 450 zł. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
heh... tak tez myślałem. Dzięki za odpowiedź. Myślałem nad takim zestawem. Procek Intel Core2 Duo E7200 2,53 GHz (S775) BOX 3,3 GHz Grafika Gigabyte GeForce GTX 260 Płyta Gigabyte GA-EP45-DS3R Pamiec OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe Co myslisz tym? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
. Na razie 2 GB w zupelnosci do wszystkiego starcza. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ok! Wielkie dzięki za rade. Jeszcze mam pytanie tylko czy zasilacz tez musze wymieniac czy pociagnie na tym co juz mam? a jest to 400W Ghieftec. Cyzli mowisz ze nie ma co przeplacac za procka, dzieki bo bym kupil wlasnie tego C2d. I jeszcze pytanie jak wygląda podkręcanie tego Dual Core E5200 ?
Ostatnio edytowane przez m_misiek : 07.11.2008 o godz. 11:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Wie ktos jak sprawdzic producenta matrycy w laptopie?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() I ostatnie pytanie czy zamawiac w necie przez ten sklep http://www.sirius.pl/ czy mozna w Krk kupic gdzies rownie tanio |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zainstalowalem ten program na lapku i wyskakuje mi taki komunikat ze nie moze sie uruchomic bo przeznaczony jest tylko do uzytku w srodowisku domowym a moj laptop wykrywa jakby nalezal do sieci w jakiejs duzej korporacji
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
[FONT=monospace] spróbuj ściągnąć stąd. Może masz jakąś okrojoną wersje. Jak to nie pomoże to nie bardzo wiem co można poradzić [/FONT] |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
. Komputer jaki chciales z Siriusa . Cena grubo ponizej 2000 zlotych a nawet kupujac nowy zasilacz zmiescisz sie w tej kwocie .
Ostatnio edytowane przez koyoot : 07.11.2008 o godz. 19:13.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
http://www.allegro.pl/item475149481_..._ati_3650.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak ogolnie to zeby nie bylo... Procesory AMD w laptopach sa... lepsze od Intelowskich. I tyle w tym temacie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokladnie. W laptopach kryterium producenta procesora nie powinno być kryterium decydujacym. To., ze procki AMD sa lepsze od Intela to chyba zbyt duże słowa, ale faktem jest, ze praktycznie nie ma miedzy nimi róznicy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Panowie, wiem że to nie temat na opisywanie swoich problemów, ale tutaj siedzą sami komputerowi spece więc liczę na pomoc
![]() Sprawa wygląda tak: jestem graczem ale to pomijam. Mam następujący problem- posiadam komputer stacjonarny do którego podpięty jest router, ja pracuję i gram na nowym laptopie. Kiedy grałem na stacjonarnym a laptopa jeszcze nie posiadałem, nie miałem żadnych problemów z połączeniem internetowym podczas gry. Teraz grając na notebooku mam szarpania co kilkanaście sekund. Nie wiem czego to może być wina, problem pojawia się i gdy stacjonarny jest włączony, i gdy stacjonarny jest wyłączony. Posiadam łącze 2 mb/s, jednak nie uważam aby to była wina łącza. Podejrzewam że problemem mogą być zakłócenia na linii router-laptop, jednak teoretycznie jest to niemożliwe- odległość obu urządzeń to ok 3 metry, na notebooku "Siła sygnału- znakomita". Ping w grze bardzo nisku, packetlosty 0,00. Wszystko niby pięknie i kolorowo... Macie może jakieś pomysły? Propozycje? Czekam i liczę na Was, z tymi lagami nie gra się komfortowo a dawniej tak było :( Notebook HP Pavilion dv5-1040ew Router Edimax 6204wg |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
witam, planuje zakup nowego komputera
![]() Bede mial do wydania okolo 2600-2700 zl, potrzebny jest zestaw komp+monitor, jedyne co mam to głośniki. Komp ma służyć do zastosowań domowych tzn. filmy, granie, muzyka tak, że niepotrzebny jest jakiś mega kombajn chyba. Jedyne co chciałbym mieć jakieś lepsze to dźwięk, ale jakimś specjalnym audiofilem niejestem tak że karty dźwiękowe za 3000 tez odpadają Jakby się komuś chciało to prosze o w miarę szczegółowy opis. Z góry dzięki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Banita
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Mam prosbe o instalke do jakiegos programu ,ktory umozliwia przesylanie poprzez Bluetootha plikow na telefon komorkowy.W necie znalazlem 2 programy:jednego nei moglem zainstalowac ,drugi to wersja demo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przyszedl czas na moja recenzje najnowszego dziecka firmy Intel. Procesor Intel i7, bo tak sie nazywa to cudenko czytajac recenzje brnzowej prasy mam dziwne wrazenie ze jest baaaardzo ale to baaaardzo przeceniany. Czemu mam takie wrazenie? Ba mam na to nawet dowody! Otoz, nie ulega watpliwosci ze Intel tym procesorem znokautowal dotychczasowe wszystkie procesory jakie kiedykolwiek powstaly. Nowa architektura Nahalema bije wszystko co do tej pory sie ukazalo, ale... no wlasnie wczesniej Intel w materialach prasowych przedstawial ten procesor jako kawaleczek krzemu dla graczy i... w tej roli sie doskonale ten procesor sprawdza w niektorych grach osiagajac nawe o (SIC!!!) 50% wieksza wydajnosc niz najdrozszy do tej pory procesor intela na rynku czyli QX9775! To czemu jest tam to "ale"? poniewaz ten procesor w moim odczuciu jest TYLKO do gier do niczego innego co by pozwalalo zrozumiec cene o 50-70% wyzsza niz podobnych procesorow do tej pory. Nawet Q6600 po podkreceniu do 3,0 GHz ustepuje ledwo o 5%(SIC!!) w zadaniach typu dekodowanie sygnalu HD czy innych tego typu temuz procesorowi.
Po raz kolejny mamy stycznosc z niezwykle agresywna polityka Intela. Jego uklad graficzny o nazwie kodowej Larrabee tez raczej bedzie ciekawostka za ogromna cene(bo jak wytlumaczyc gdy karta graficzna w spokoju zre ci 350 W pradu? toz HD4870x2 mniej bierze pradu!). Niestety ma to swoje konsekwencje. Jezeli Intel wygra ta bitwe to wkrotce moze sie okazac ze komputer stanie sie konsola do gier i beda w wiekszosci wypuszczane procki wlasnie do gier w dodatku z zaporowa cena. komputer PC przestanie byc narzedziem multimedialnym(niestety ale tak moze byc jak najbardziej), bo taki jest trend rynku zdaje sie mowic Intel. AMD jak narazie jest w defensywie i raczej obserwuje rynek zdobywajac go kartami graficznymi (miedzy innymi Boskim[wedle pierwszych testow] HD 5870 - ta karta zawojuje rynek zuzywajac ledwo 120 watow pradu w viscie w najwyzszych detalach w rozdzielczosci 1920x1600 w DX10 osiagaja w Crysisie 50 klatek na sekunde na pojedynczym ukladzie! teraz ja sie naprawde boje pomyslec co beda wyczyniac dwa takie uklady!). I dlatego zaznaczam wam ze narazie buduje komputery o baze intela ale juz wkrotce przezuce sie na wlasnie AMD bo robi zwyczajnie w swiecie "rozsadniejsze" uklady do komputerow domowych. na koniec dodam. Nie dajmy wygrac Intelowi tej wojny! Bo czeka nas gigantyczny wzrost cen! A propos bazy AMD .Cytat:
I tak tez przy okazji . Planuje zakup kolejnego komputera i tym razem zbuduje go w calosci o AMD tlyko kwestia to bedzie czy Grafike wziac GF czy poczekac na 5870 .
Ostatnio edytowane przez koyoot : 17.11.2008 o godz. 14:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Problem mam jak sk.. otóż komputer mi chodzi jak wielki gruby ślimak. Mam vistę i niestety jedną partycję.. jak na tym systemie podzielić partycję bez formatu? Da radę wogóle tak zrobić?
![]()
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Potrzebuję laptopa do 2 tyś netto może ktoś biegły coś zaproponować? Zależy mi na tym aby hd był minimum 250 mb oraz żeby dawał radę z gierkami (choć ostatnio tylko w fm2008 oram
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Da się - w Viscie jest wbudowany menager do tego Panel sterowania/Narzędzia administracyjne/Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami.
Oczywiście da się tam w jakimś stopniu tylko okroić partycję systemową - ja np za pomocą menagera mogłem stworzyć tylko partycję 80gb, i żeby stworzyć kolejne użyłem Acronis'a. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Dzięki, dało radę
![]() ![]()
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Witam.
Zabieram się do kupna komputera. Mam dosyć okrojony budżet: max 1500 zł. Komputer chciałbym kupiś w którymś ze sklepów internetowych z siedzibą w Krakowie (Morele, Apollo itp.). Narazie skłaniałbym się do takiego zestawu (ceny z Morele): 1. Gigabyte GA-MA69VM-S2 184,00 2. Seagate 3,5" 500GB SATA II 7200rpm ST3500320AS 227,00 3. Palit Radeon HD 4850 - 512MB PCI-E XAE/48500+T352 549,00 4. AMD Athlon 64 X2 5200+ AM2 ADO5200DOBOX 223,00 5. Obudowa: Tracer TRAOBU10531 81,00 6. Mode Com FEEL III-500ATX (500W) 130,00 7. Good Ram 2GB DDR2 800 CL5 D2048801808D2400 77,00 8. Nagrywarka ze starego kompa 0,00 W sumie: 1471,00 zł. Nie jestem przekonany co do zasilacza. Można to jakoś lepiej skofigurować, żeby zmieścić się w budżecie? PS: nie interesuje mnie podkręcanie. ![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Ale na nic wiecej nie licz . komputer jest dobry na dzisiejsze standardy jeszcze wystarczy . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
jakie gry? Za te cene na gre w nowosci nie licz. Możesz jedynie wychaczyc Asusa, ew. Toshibe z procesorem dual core ~2ghz i karta ati 3470. Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Karta grafiki to nie rewelacja, pisalem o tym strone czy dwie wczesniej. Jednak gdybys dołożył ~350-400zł mógłbys kupić juz asusa z karta ati 3650, na tym juz mozna myslec o jako takiej grze w nowe produkcje. Na ta chwile nic lepszego nie znajdziesz (za ta cene ofc) |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Pytanie do eksperta
![]() Cytat:
|
|