The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2008, 13:25
wiek odejścia nie ma nic albo ma bardzo niewiele do rzeczy.
Ani Żurawski ani Brożek nie mają tego czegoś, co ze zwykłego, acz dobrego napastnika czyni gwiazdę - tak wysokich umiejętności i takich cech charakteru, ktore sprawią, że to on będzie rzadzil i w szatni i na boisku, a nie nieśmiało zabiegał o występ w kadrze meczowej i nieśmiało szukał podań od kolegów będąc w otoczeniu piłkarzy, z ktorych żaden nie ustepuje mu ani wyszkoleniem, ani talentem, ani wysokością zarobków, a przewyższa pewnością siebie, zrozumieniem z drużyną, umiejętnością narzucenia swojego stylu, etc...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
WHITE*STAR
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 19.10.2008, 14:34
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Większych bzdur dawno nie czytałem. Czego my chcemy ? Ja osobiście chcę tego aby nasz klub przestał oddawać piłkarzy do europy, a sam do tej europy trafił.
Jaka liga taki klub. Cała liga musi oddawać najlepszych piłkarzy, za dobre pieniądze. Pogódź się w końcu z tym, że żyjesz w Polsce, a Wisła jest polskim klubem. Gdyby u nas pojawił się taki kapitał jak w Rosji, Ukrainie czy Rumunii, to wtedy można by było coś takiego pisać. Jak na razie nikt u nas takich pieniędzy nie da, bo to się nie opłaca (Ze względu na głupie przepisy i działaczy).

Z iloma bramkami wrócił by od nas Tottenham gdyby grali u nas Dudka z Sobolem w środku pola oraz Błaszczykowski z Kosowskim na bokach ?
Pisałem już, że Dudka musiał odejść, jeżeli chciał sprawdzić i zawojować "zachód" to teraz była świetna szansa ku temu. Powodzenia mu życzę. Sobolewski dalej w naszym klubie. Błaszczykowski też od nas odszedł za 3,05 mln € i mamy 20 % od kwoty następnego transferu. Kasa godna, a gwarancją sukcesów może być tylko kupowanie meczów, a nie piłkarze czy trener. Kosowski odszedł, ze względu na focha Cupiała, cóż żal...

Nie masz nawet szans podważyć tego co napisałem, że u nas w klubie nie ma woli budowania klubu na europejską skale bo liczba twoich argumentów to ZERO. Stajemy się takim zwykłym supermarketem, z którego powoli ubywa towaru lub jest ale kiepskiej jakości.
Najgorsze jest to że okłamują nas kibiców co okienko, po prostu brzydzę się tym.
No bo w klubie nie ma takiej woli. Jest wśród kibiców, ale nie w klubie. Nawet jak jakaś wola jest to nie ma odpowiednich działać. Dziwi mnie natomiast określenie, że stajemy się supermarketem, w moim przekonaniu już dawno nim byliśmy, ze względu na brak kasy na sprowadzanie odpowiednich piłkarzy i utrzymywanie ich. Nie jesteśmy jedyni, o Serbii można powiedzieć nawet, że to hipermarket. Skoro się tym brzydzisz, to tak jak napisałem: zmień klub i oczywiście ligę, na jakąś mocną europejską. Możesz być od teraz nagle fanem Manchesteru City "od zawsze", pościągali kilka gwiazd w końcu.

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.10.2008, 14:49
Kto zapłaci 5mln za Brożka..
Odpowiedz cytując
unpredictable_wislaczka
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 19.10.2008, 14:59
matti123 napisał(a):Wyświetl post
Kto zapłaci 5mln za Brożka..
Paweł poprawia się z meczu na mecz. Jeżeli ,tak jak obiecuje,zostanie do czerwca i utrzyma poziom,jaki prezentuje,mało tego będzie się jeszcze poprawiał,to myślę,że z 4 moglibyśmy wyciągnąć. Tak jak pisano wcześniej,musimy przestać oddawać najlepszych piłkarzy praktycznie za darmo...
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."

M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić."

Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 19.10.2008, 15:01
Wygląda to mniej więcej tak :

3 lata temu sprzedano w jednym okienku 2 napastników Wisły, będących królami strzelców na przemian w ostatnich latach. Za 4 miliony euro z ich sprzedaży nie kupiono w zamian ani jednego napastnika. Zabierano tylko miejsce rezerwowemu Brożkowi, darmowymi niewypałami, takimi jak : Kryszałowicz,Penksa,Switlica,Radovanovic,Dudu,Matu siak,Niedzielan,Dawidowski czy Ćwielong. Ledwie co Brożek zdobył tytuł króla strzelców, już musi pakowac swoje walizki, bo to Cupiał o jego odejściu zadecyduje a nie on sam. Tym razem też słyszymy o 4 do 5 milionów euro za Brożka. Tylko, że tak jak wtedy, tak i teraz nie ma co liczyc na kupno napastnika za te pieniądze. Zmarnujemy je na kolejne niewypały, tym razem już Skorży. Do Matusiaka i Dudu dołączył Niedzielan i Ćwielong i marnotrastwo śodków ze sprzedaży Błaszczykowskiego, Dudki,Kokosa i Brożka na nich zapewne się nie skończy. Najdroższą pomyłkę Wisły ery Cupiała czyli Łobodzińskiego, ma podobno zaszczycic swoją obecnością w Wiśle, kolejna mega pomyłka, jak mniemam, czyli darmowy Łukasz Garguła, chcący przebic Łobo w zarobkach, gdyż życzy on sobie za swoje usługi 400 tys euro rocznie a gwarancji poziomu europejskiego, niestety, ale on nie posiada.

Tak jak po Żurawiu i Franku został nam Brożek, tak teraz po sprzedaży Brożka zostaje nam syn Skorży Niedzielan i Dawidowski oraz Ćwielong w Ruchu. Z takimi napastnikami, nie wróżę Skorży ani mistrza kraju ani przejścia mistrza najdalszej Azji w ułatwionej za rok LM. No ale Skorża nadal uważa, że ma czas i uda mu się odbudowac coś czego nigdy żaden z jego synów nie miał , czyli formę europejską i najtragiczniejsze w tym jest to, że czeka nas kolejna partia z kolekcji darmowi " synowie trybun " do obróbki by Skorża and Bednarz i kasa z Dudki i Brożka ponownie zostanie przejedzona przez, chyba największe jak dotąd pomyłki transferowe w dziejach Wisły..
Ostatnio edytowane przez kot : 19.10.2008 o godz. 15:07.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
ILuKoI
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 19.10.2008, 15:07
400 baniek miesięcznie Chyba Cię się coś pomyliło.
...Choć nie jestem z Krakowa, moje serce jest wiślackie... na 1906%...
Odpowiedz cytując
Snakes
Banita

Od: 07.2008

Stary 19.10.2008, 15:30
Nie ma co przesadzac odejscia Brozka.Rogera po Euro tez mieli sprzedawac za 9 mln euro i nic z tego nei wyszlo
Odpowiedz cytując
WHITE*STAR
Senior Member

Stary 19.10.2008, 15:40
kot napisał(a):Wyświetl post
Wygląda to mniej więcej tak :

3 lata temu sprzedano w jednym okienku 2 napastników Wisły, będących królami strzelców na przemian w ostatnich latach. Za 4 miliony euro z ich sprzedaży nie kupiono w zamian ani jednego napastnika. Zabierano tylko miejsce rezerwowemu Brożkowi, darmowymi niewypałami, takimi jak : Kryszałowicz,Penksa,Switlica,Radovanovic,Dudu,Matu siak,Niedzielan,Dawidowski czy Ćwielong.
Penksa, Svitlica, Radovanovic, Dudu, Matusiak, Niedzielan, Dawidowski i Ćwielong nie zabierali miejsca Pawłowi. Już nie przesadzaijmy z tym wielbieniem Brożka, bo tak na prawdę on jeszcze prezd 2-3 laty grał fatalnie marnując wszystkie setki nic nie wnosząc. Zaczął grać świetnie poo tym jak popracował nad nim Skorża.

Ledwie co Brożek zdobył tytuł króla strzelców, już musi pakowac swoje walizki, bo to Cupiał o jego odejściu zadecyduje a nie on sam.
Gdyby Brożek domagał sie transferu, to by zaraz były głosy, że się rozgwiazdorzył i klubu nie szanuje...

Tym razem też słyszymy o 4 do 5 milionów euro za Brożka. Tylko, że tak jak wtedy, tak i teraz nie ma co liczyc na kupno napastnika za te pieniądze. Zmarnujemy je na kolejne niewypały, tym razem już Skorży. Do Matusiaka i Dudu dołączył Niedzielan i Ćwielong i marnotrastwo śodków ze sprzedaży Błaszczykowskiego, Dudki,Kokosa i Brożka na nich zapewne się nie skończy. Najdroższą pomyłkę Wisły ery Cupiała czyli Łobodzińskiego, ma podobno zaszczycic swoją obecnością w Wiśle, kolejna mega pomyłka, jak mniemam, czyli darmowy Łukasz Garguła, chcący przebic Łobo w zarobkach, gdyż życzy on sobie za swoje usługi 400 tys euro rocznie a gwarancji poziomu europejskiego, niestety, ale on nie posiada.

Tak jak po Żurawiu i Franku został nam Brożek, tak teraz po sprzedaży Brożka zostaje nam syn Skorży Niedzielan i Dawidowski oraz Ćwielong w Ruchu. Z takimi napastnikami, nie wróżę Skorży ani mistrza kraju ani przejścia mistrza najdalszej Azji w ułatwionej za rok LM. No ale Skorża nadal uważa, że ma czas i uda mu się odbudowac coś czego nigdy żaden z jego synów nie miał , czyli formę europejską i najtragiczniejsze w tym jest to, że czeka nas kolejna partia z kolekcji darmowi " synowie trybun " do obróbki by Skorża and Bednarz i kasa z Dudki i Brożka ponownie zostanie przejedzona przez, chyba największe jak dotąd pomyłki transferowe w dziejach Wisły..
Bednarz ściągnął nam Jirsaka, Łobodzińskiego, Ćwielonga, Diaza, Matusiaka, Singlara i Marcelo. Zauważ, że nie ściągaliśmy jakiś rezerwowych, tylko piłkarzy którzy na prawdę mieli potencjał by sie sprawdzić. Ćwielong jak popracuję ze Skorżą może coś osiąganąć, Matusiak także miał papiery na grę i uważam, że warto było go chociaż sprawdzić. Już nie jest tak, że ściągamy Svitlice, Radovanovica czy piłkarzy im podobnych. Teraz nasze ruchy transferowe są coraz bardziej przemyślane. Takiego piłkarza jak Marcelo chyba jeszcze nigdy żaden polski klub nie sprowadził i nie mam na myśli jego gry, a to, że był podstawowym graczem Santosu i grywał w młodzieżówce Brazylii. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Odpowiedz cytując
lucekj
Banita

Od: 02.2003

Stary 19.10.2008, 15:47
Widać, iż kolega KOT za długo siedzi za granicą i całkowicie zamazują mu sie realia panujące w Polsce....

DUDU i kilku innych z wyżej wymienionych zajmowali miejsce Brożkowi Dudu walczyl o 2 miejsce w ataku zaraz przy Brożku, od PAwła zaczyna się ustalanei linii ataku, wyżej wymienieni mieli być jego partnerem (Dudu, Niedzielan, Matusiak, Ćwielong).

Panie wróć Pan do Polski choć na chwilę, z wiekiem wypisujesz coraz większe bzdury....

Niestety Dudu okazał się niewypałem, nei każdy okazuje się gwiazdą tak jak Błaszczu, kiedy przychodził do nas jako anonimowy gość.

Równie dobrze DUDU mół być gwaizdą naszej ligi jakby więcej szans dostawał i G.Kmiecik dzięki swemu tacie nei blokowałby mu meijsca na rezerwie...

Łobodziński- kiedy Wisła go kupowała był najlepszym prawoskrzydłowym w naszej smiesznej lidze, gral regularnei w reprze... coż okazał się neiypałem ale przychodził jako dobry gracz

Ćwielong.... król strzelców 2 ligi, młody perspektywiczny gracz, niestety nei wyszło... płaczesz za Lewandowskim, Piotrek mogl okazac sie walsnei takim Lewandopwskim ale nei wyszlo...nie zawsze się trafia w transerowe perły.

Nie powiedzialbym ze to byli "trybunowi gracze"...

z dawidowskim podobna historia , przychodzil jako gwiada a wszyscy wiemy jak sie to skonczylo....
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.10.2008, 16:36
lucekj napisał(a):
Łobodziński- kiedy Wisła go kupowała był najlepszym prawoskrzydłowym w naszej smiesznej lidze, gral regularnei w reprze... coż okazał się neiypałem ale przychodził jako dobry gracz
To mial byc zart, tak ?
Bilans Lobodzinskiego w sezonie, w ktorym przechodzil do Wisly, wygladal tak : Zero asyst i zero goli.
W lidze bylo przynajmniej kilku lepszych prawoskrzydlowych od niego, na czele z Pawlowskim, ktory na koniec wygryzl go ze skladu Zaglebia. Gdybys napisal, ze byl najbardziej przereklamowanym prawoskrzydlowym w lidze, to bym sie zgodzil.

Ps. wylacznie w kwestii formalnej - Cwielong nigdy nie byl krolem strzelcow II-giej ligi
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 19.10.2008, 16:56
lucekij

Nie wiem co z transferami ma wspólnego miejsce przebywania, ale może niektórym trzeba innego spojrzenia na Wisłę, niż tylko z opłotków krajowej piłki. Tak bardzo bym chciał aby tak kibice jak i radcy klubowi zauważyli, że Wisła za Cupiała ma tylko jeden cel od początku - LM i UEFA czyli właśnie te inne realia finansowo-sportowe, niż te z opłotków krańcowej statystyki rankingu polskiej piłki klubowej w Europie. Do tej pory do Cupiała docierało, że trafiał na Barcelony i Reale, ale gdy tylko przyszło Tibilisi, to byliśmy o krok od odejścia Cupiała z Wisły i bankructwa Wisły. Zechciejcie zauważyć i wreszcie zrozumieć Cupiała, że tym razem nie wybaczy Skorży odpadnięcia z klubami z naszego regionu a nawet EuroAzjatyckiego w walce o LM czy UEFA, przy zmienionych w nowym roku zasadach gry w LM i UEFA. Nie ma tu znaczenia, czy klub popełni takie czy inne błędy transferowe, bo Cupiał z największym budżetem klubowym w kraju tego nie zrozumie i nie wybaczy nikomu. Dlatego tak ważne jest moje podstawowe pytanie - kto po Brożku ? Bo po Żurawiu i Franku był Brożek a teraz po Brożku jest Niedzielan. Dyskusja nad czepianiem się pierdól typu, czy Kryszał blokował Brożka czy nie, nie jest sensem mojej wypowiedzi. Jej sensem jest to, że Kryszał,Switlica,Dawidowski,Matusiak,Niedzielan i inni blokowali i nadal blokują miejsce klasowemu partnerowi Brożka a ich kontrakty uniemożliwiały i uniemożliwiają pojawienie się napastnika lepszego od Brożka, aby Wisła mogła wreszcie spełnić marzenie Cupiała o LM i kasie z niej płynącej. A tu miast partrner dla Brożka, mamy zapowiedź odejście Brożka. To samo dotyczy innych piłkarzy niż napastnicy w naszym klubie. Kasa jest drastycznie marnotrawiona na abstrakcyjną ilość pomyłek transferowych, których to transferów i wzmocnień, jedynym kryterium powinna być możliwość gry na poziomie europejskim, a nie czy dany piłkarz w naszych opłotkach wystarcza na grę o mistrza czy też nie i czy uda się go jeszcze naprawić czy też nie. A już rokowanie na podstawie połowy udanego sezonu w karierze piłkarza a czasem nawet jednego udanego meczu, że warto na takiego piłkarza stawiać, jest myśleniem utopijnym i z profesjonalizmem nie mającym nic a nic wspólnego. Kluby mistrzowskie w Europie nigdy nie działają w transferach na zasadach, darmowego chybił-trafił i Wisła tylko dzięki marności nad marnościami naszej ligi, może nadal walczyć o mistrza ale już z pucharów europejskich odpada zawsze i jednakowo.
Ostatnio edytowane przez kot : 19.10.2008 o godz. 17:03.
Odpowiedz cytując
brasilia79
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 19.10.2008, 17:06
Po Brożku strzelał będzie Boguski albo Małecki
Odpowiedz cytując
lucekj
Banita

Od: 02.2003

Stary 19.10.2008, 17:22
Z Ćwielongiem racja, zagalopowałem się.

Sens wypowiedzi był taki, że Łobo i Ćwielong nie przychodzili do nas jako anonimowi zawodnicy ani "trybunowi gracze", po prostu okazli się niewypałem.

Zarząd za dużo błędów popełnił, przeciez nie sprowadzali celowo niedorajdów...

Powrót Kosowskiego okazał się wielkim wzmocnieniem, ale jkaby grał kaszanke to byłoby że zarząd to i tamot i przypisywany byłby do listy Matusiak, Niedzielna Dawidowski itd....

Zbyt dużo błedów zarząd popełnił, niewłaściwi ludzie na niewłaściwym miejscu. Teraz płącimy za to brakiem transferów gotowkowych, za te lata pomyłek...

KOT mogłeś tez tak pisac o DIAZIE ze z łapanki jest its... na całe szczescie chlop gra dobrze i teraz wszyscy pisza, swietny ruch....
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.10.2008, 17:23
brasilia79 napisał(a):Wyświetl post
Po Brożku strzelał będzie Boguski albo Małecki

I potem przez kilka sezonów Wisła będzie zajmowac miejsca w okolicach 8. Pozatym jak nawet Brożek pójdzie za 4 mln euro za granicę, to Cupiał i tak powie że dalej dług wynosi 80 mln zł. I nawet nie będzie mu robiło różnicy że sprzedał juz całą plejadę grajków przez ostatnie 7 lat za 15 mln euro.
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 19.10.2008, 17:34

Nie ma tu znaczenia, czy klub popełni takie czy inne błędy transferowe, bo Cupiał z największym budżetem klubowym w kraju tego nie zrozumie i nie wybaczy nikomu.

Budżet to mamy ale chyba czwarty w kraju
Odpowiedz cytując
WHITE*STAR
Senior Member

Stary 19.10.2008, 18:03
Hypocrite napisał(a):Wyświetl post
Budżet to mamy ale chyba czwarty w kraju
Budżet mamy największy w kraju. Te 42 miliony Bełchatowian to fikcja. Nawet połowy z tego nie wydają.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 19.10.2008, 18:36
Piszecie, że Łobodziński przychodził do nas jako jeden z najlepszych skrzydłowych w lidze co dla mnie jest śmieszne. Łobo grał w Zagłębiu tak samo jak u nas i podobnie był traktowany dlatego rozpaczy po nim kibice Zagłębia nie mieli. Tak naprawdę nie wiemy czyim pomysłem był transfer Łobodzińskiego ale wiemy na pewno, że był to ruch bardzo nerwowy i nie przemyślany bo przecież został podjęty w obliczu nagłego odejścia Kosowskiego. Dla mnie sprawa jest jasna, że im szybciej w klubie przestaną zaciemniać obrać słabej postawy Łobodzińskiego tym lepiej, być może ciężko jest powiedzieć Cupiałowi w oczy: "wywaliliśmy kasę w błoto" ale do cholery trzeba to zrobić i przyznać się wreszcie do błędu. Mam nadzieję że ktoś w tym klubie ma jaja i powie Wojtkowi prosto w oczy "sorry ale twoje umiejętności nie są tak wysokie abyś mógł reprezentować barwy Wisły" i spróbować pożegnać się w ludzkiej atmosferze. Chyba warto zaoszczędzić dosyć sporą sumę na kontrakcie Łobo ?

Możecie pisać dajcie mu czas, ale ile można ? Zobaczcie jak wygląda to za granicą, najpierw gra, potem wchodzi z ławy, potem ogląda mecz z trybun, a na końcu jest żegnany. Ile razy Łobodzińskiego wywalili by dajmy na to z takiego drugoligowego klubu ligi angielskiej ? 5 razy ? To minimum. A u nas jestem przekonany, że zostanie na kolejną rundę bo w klubie nikt nie ma jaj.

Zastanówmy się co powinien mieć skrzydłowy, tak na szybko: zwrotność, szybkość, dynamikę, strzał, opanowanych kilka zawodów, kondycje. Ile z tych rzeczy zaprezentował nam Łobodziński odpowiedzcie sobie sami.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 19.10.2008 o godz. 18:42.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 19.10.2008, 18:54
...
Łobodziński przychodził do nas jako najlepszy skrzydłowy ligi. Podobnie jak kiedyś Zieńczuk. Podobnie jak Zieńczuk, początek gry w Wiśle ma fatalny. A jednak już kilka razy pokazał swoje umiejętności (np. mecz z drużyną z Izraela i asysta przy golu Diaza). Co z tego, że "przegrywał konkurencję" z Pawłowskim - skoro tak naprawdę jego siedzenie na ławie było w dużej mierze powodowane konfliktem z władzami Zagłębia i chęcią odejścia do innego klubu. Mimo to był powoływany do reprezentacji i grał w niej dobre mecze.

Co ważne, za sprowadzeniem Łobodzińskiego stał Skorża. Łobodziński idealnie pasował do jego taktyki i miał wypełnić lukę po Kosowskim, który stroił fochy, był zawodnikiem nieperspektywicznym i nie starczało mu sił na 90 minut gry. Łobodziński podobnie jak Kosiarka jest zawodnikiem wysokim, co umożliwia granie crossów na skrzydło, które skrzydłowy zgrywa głową do środkowych pomocników. Jest to wariant ataku pozycyjnego wałkowany przez Skorżę od samego początku jego obecności w Wiśle.

Łobodziński kosztował olbrzymie jak na nasze warunki pieniądze i jest ciągle jak na Polskę zawodnikiem perspektywicznym. Nic dziwnego, że Skorża jest konsekwentny i stawia na niego, mimo słabej formy. Ja pewien postęp u Łobo widzę.

A chcącym wyrzucić Łobodzińskiego z klubu przypominam jeszcze raz casus Zieńczuka. Za rok-dwa będziecie się wstydzić swoich słów.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 19.10.2008, 19:44
flamengista napisał(a):Wyświetl post
(...)
Uwazam, ze przedkladanie rozmaitych przykladow jest ok i zawsze cos wnosi do dyskusji.
Nie pochwalam jednak budowania calej filozofii w oparciu o podawanie przykladow.
To ze cos sie udalo Stefanowi, nie oznacza ze z Waclawem bedzie identycznie, zwlaszcza ze zawsze mozna z rekawa wyjac przyklad Miroslawa, ktoremu tez mialo sie udac, a jednak zupelnie zawiodl

Zienczuk w momencie gdy przechodzil z Amici do Wisly, rzeczywiscie byl uwazany za najlepszego lewoskrzydlowego. Wiesz dlaczego ? Bo strzelal duzo bramek i zaliczal sporo asyst. W Wisle tez absolutnie nie mial "fatalnego poczatku". Osiem bramek okraszonych kilkoma asystami - tak wyladaly jego poczatki w druzynie Kasperczaka. Chyba kazdy z nas dalby bardzo wiele, zeby tak samo "fatalne poczatki" mial tutaj Lobo ?
Wracajac do Lobodzinskiego, powiedz mi jak to jest ze zawodnik rzekomo uznawany za najlepszego prawoskrzydlowego, przed przejsciem do Wisly przez cala runde nie potrafil zdobyc ani jednej bramki czy chocby zaliczyc asyste ? Rozumiem, ze wielu moze miec i ma z tym klopoty, ale chyba nie najlepszy ? No tak, zaraz pewnie sie dowiem, ze juz wowczas byl na etapie "odblokowywania"
Wskazujesz na sluszny wzrost Lobodzinskiego, ale czy potrafisz wskazac choc jeden mecz, w ktorym pan Wojciech zrobil z niego uzytek ? Zdobyl gola, lub idealnie zgral komus pilke w odpowiednim momencie ? A moze jednak uczciwiej byloby napisac, ze Lobo glowa grac nie potrafi ? Jak siegam pamiecia, to tylko raz widzialem Lobodzinskiego glowkujacego w kierunku bramki, a mialo to miejsce w zremisowanym meczu z Odra, kiedy w niewyjasnionych okolicznosciach fatalnie przestrzelil z 3 metrow
W meczu z Beitarem wyszla chlopakowi jedna "przerzutka", ale nie bralbym tego spotkania zbyt powaznie, bo to byly takie zawody, w ktorych nawet Niedzielan strzelil gola, a to dlatego ze cala ich defensywa byla wiecej niz tylko smieszna. Jakos w lidze chlopaki juz takich numerow od baaardzo dawna powtorzyc nie moga. Jesli juz mowa o pucharach, to warto pamietac o rewanzu z Barca, kiedy to Lobo w swoim stylu (wyrzucajac pilke za bramke) zmarnowal dwie swietne sytuacje strzeleckie. Wiem, kazdy moze powiedziec, ze to przeciez byla Wielka Barca, ale zeby dwukrotnie z kilku metrow nie trafic nawet w swiatlo bramki, to chyba tylko Lobo potrafi.

Ciekawe czy jak Lobo za rok/dwa bedzie gral tak samo jak teraz, to tobie nie bedzie czasem wstyd
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 19.10.2008 o godz. 19:51.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.10.2008, 20:03
Kiedy sobie przypomnę wiadra pomyj wylewane przez większość z was na obecnie "niezastąpionego" Pawła Brożka, to czuję się zażenowany.
Gdy odejdzie, będę mu życzył powodzenia, tak jak jego następcy zresztą - mimo, że nie będzie to zapewne piłkarz "na miarę potrzeb i ambicji" internetowych ludzików.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 19.10.2008, 20:14
wolfy napisał(a):
mimo, że nie będzie to zapewne piłkarz "na miarę potrzeb i ambicji" internetowych ludzików.
No cóż wolfy, może ty łączysz się z tym forum "duchowo" a nie przez internet, ale żeby ambicje i potrzeby Cupiała, nazywać " potrzebami internetowego ludzika ", to chyba trochę przesadzasz, wylewając na niego i innych takie pomyje a jednocześnie mylisz, uzasadnione, krytyczne oceny piłkarzy, właśnie z pomyjami.
Ostatnio edytowane przez kot : 19.10.2008 o godz. 20:31.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 19.10.2008, 20:52
flamengista napisał(a):Wyświetl post
A chcącym wyrzucić Łobodzińskiego z klubu przypominam jeszcze raz casus Zieńczuka. Za rok-dwa będziecie się wstydzić swoich słów.
Zieńczuk wystartował u nas fenomenalnie, nawet chodziły głosy że Kosowskim z Zieńczukiem będą walczyć o miejsce w reprezentacji między sobą. Teraz mam do Ciebie pytanie czy uważasz Zieńczuka za piłkarza spełnionego w Wiśle ? Zawiódł w momencie, w którym nie powinien tego zrobić, wszyscy wiemy gdzie to było. Gdyby miał rozstrzygać czy ten transfer był udany czy nie wybiorę zdecydowanie to drugie bo oceniając przez pryzmat występów w pucharach to on i jego pokolenie nić nie osiągnęło.

Jak mam czekać aż Łobodziński za dwa lata odpali to wole go wywalić choć jestem pewien, że nie odpali nigdy bo nie ma predyspozycji na skrzydłowego. Czekamy już od roku i doczekać się nie możemy...

Zaznaczam że to nie było tak że w momencie transferu Łobo podniecałem się jak większość tego forum, byłem nawet przeciwnikiem tego transferu o czym zresztą wspominałem w tym poście :

Cytat:
"Nie to żebym wybrzydzał ale nie jestem jakoś przekonany do talentu Łobo dla mnie chłopak jest po prostu "słaby" ale to jest tylko moje zdanie, mogę się mylić.
http://zawodnik.1657.zaglebie.org/pelne.php?id=3514 - wspaniałe strzały Łobo szczególnie ten drugi."
Ostatnio edytowane przez westersyl : 19.10.2008 o godz. 20:58.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.10.2008, 20:56
No cóż wolfy, może ty łączysz się z tym forum "duchowo" a nie przez internet, ale żeby ambicje i potrzeby Cupiała, nazywać " potrzebami internetowego ludzika ", to chyba trochę przesadzasz, wylewając na niego i innych takie pomyje a jednocześnie mylisz, uzasadnione, krytyczne oceny piłkarzy, właśnie z pomyjami.
Mocny jesteś. Znasz ambicje Cupiała i to te realne, nie - deklarowane na potrzeby mediów.

Uzasadniona krytyka - dobre sobie. Nawoływanie do wywalenia Brożka z klubu, nieustanne obrażanie go pomimo tego, że był naszym najskuteczniejszym wówczas napastnikiem. Tyle, że to było za mało dla netowych ludków - to nie był piłkarz na miarę ich ambicji. Nie on jeden zresztą...

Zresztą - nawołuj sobie do woli, pisz homilie na forum, domagaj się nierealnego. Tylko nie miej pretensji, że nie wszyscy traktują Ciebie i tobie podobnych całkiem serio - niektórzy z nas po prostu nie są kibicami na miarę waszych "potrzeb i ambicji"
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 19.10.2008, 21:55
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Mocny jesteś. Znasz ambicje Cupiała i to te realne, nie - deklarowane na potrzeby mediów.

Uzasadniona krytyka - dobre sobie. Nawoływanie do wywalenia Brożka z klubu, nieustanne obrażanie go pomimo tego, że był naszym najskuteczniejszym wówczas napastnikiem. Tyle, że to było za mało dla netowych ludków - to nie był piłkarz na miarę ich ambicji. Nie on jeden zresztą...

Zresztą - nawołuj sobie do woli, pisz homilie na forum, domagaj się nierealnego. Tylko nie miej pretensji, że nie wszyscy traktują Ciebie i tobie podobnych całkiem serio - niektórzy z nas po prostu nie są kibicami na miarę waszych "potrzeb i ambicji"
Sam nie jesteś wcale inny, przypomnij sobie co pisałeś o Kmieciku, Gołosiu, Rygielskim, chcesz u nas w drużynie gwiazd pokroju Zająca z Lecha. Jakie są w końcu Twoje ambicje i potrzeby ? Ograniczają się do Zająca czy sięgają one jeszcze wyżej ?

PS. Zapomniałeś napisać ile to masz wyjazdów i zjechać wszystkich od kibiców sukcesu.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 19.10.2008 o godz. 22:04.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 19.10.2008, 22:12
wolfy.

Wracając do tematu, to mocny jest Cupiał. Mocny dlatego, że utrzymuje ten stan paranormalny w Wiśle od lat. I uwierz mi kolego, że Cupiał na 100 % jest kibicem sukcesu swojego klubu, a nie schizofrenikiem, który mówi, myśli i robi co innego, jak ty go podejrzewasz, poprzez rozdział jego "niby" prawdziwych intencji, z tymi "rzekomo" przedstawianymi w mediach . A że nie wszyscy w klubie dojrzeli do tego, lub są za tym sukcesem Cupiała, więc mamy podział na "wasze" i " nasze" - potrzeby i ambicje. Czy tobie lepiej by pasował taki " Ptak" jako właściciel Wisły czy inny przeciwnik sukcesu naszego klubu ?. Ja tylko zwracam uwagę na konieczność zmiany polityki transferowej pod europejskie " potrzeby i ambicje" Cupiała i zaprzestania marnotrawienia jego pieniędzy, obojętnie przez kogo. Dopóki to będzie jego Wisła, będą to jego " ambicje i potrzeby" wobec Wisły a nie kogokolwiek innego. A że są to przy okazji "ambicje i potrzeby" oraz pieniądze, słuszne dla - Wisły Kraków, to tym bardziej przestrzegam przed ponownym zlekceważeniem tych " potrzeb i ambicji" oraz pieniędzy Cupiała, w obliczu walki Wisły o te cele europejskie, w nowych warunkach UEFA, po których już nikt nie wytłumaczy Cupiałowi, że nawet z EuroAzjatami musimy z tej walki o LM - odpadać. A swoją drogą, to czy oprócz złośliwości typu " homilje", masz jakąś konkretną propozycję zmian pracy klubu na lepszą, bo mnie się wydaje, że takowe przedstawiłem. Może nie trafione ale zawsze. A jakie są twoje propozycje, poza krytyką moich czy innych ? Tylko nie myl tu kibicowania na stadionie z dyskusją na forum, bo to dwa niezależne zachowania większości jak mi się wydaje, normalnych kibiców
Ostatnio edytowane przez kot : 19.10.2008 o godz. 22:54.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.10.2008, 23:21
wolfy.

Wracając do tematu, to mocny jest Cupiał. Mocny dlatego, że utrzymuje ten stan paranormalny w Wiśle od lat. I uwierz mi kolego, że Cupiał na 100 % jest kibicem sukcesu swojego klubu, a nie schizofrenikiem, który mówi, myśli i robi co innego, jak ty go podejrzewasz, poprzez rozdział jego "niby" prawdziwych intencji, z tymi "rzekomo" przedstawianymi w mediach . A że nie wszyscy w klubie dojrzeli do tego, lub są za tym sukcesem Cupiała, więc mamy podział na "wasze" i " nasze" - potrzeby i ambicje. Czy tobie lepiej by pasował taki " Ptak" jako właściciel Wisły czy inny przeciwnik sukcesu naszego klubu ?. Ja tylko zwracam uwagę na konieczność zmiany polityki transferowej pod europejskie " potrzeby i ambicje" Cupiała i zaprzestania marnotrawienia jego pieniędzy, obojętnie przez kogo. Dopóki to będzie jego Wisła, będą to jego " ambicje i potrzeby" wobec Wisły a nie kogokolwiek innego. A że są to przy okazji "ambicje i potrzeby" oraz pieniądze, słuszne dla - Wisły Kraków, to tym bardziej przestrzegam przed ponownym zlekceważeniem tych " potrzeb i ambicji" oraz pieniędzy Cupiała, w obliczu walki Wisły o te cele europejskie, w nowych warunkach UEFA, po których już nikt nie wytłumaczy Cupiałowi, że nawet z EuroAzjatami musimy z tej walki o LM - odpadać. A swoją drogą, to czy oprócz złośliwości typu " homilje", masz jakąś konkretną propozycję zmian pracy klubu na lepszą, bo mnie się wydaje, że takowe przedstawiłem. Może nie trafione ale zawsze. A jakie są twoje propozycje, poza krytyką moich czy innych ? Tylko nie myl tu kibicowania na stadionie z dyskusją na forum, bo to dwa niezależne zachowania większości jak mi się wydaje, normalnych kibiców
Wyobrażasz sobie wywiad z Cupiałem zatytułowany "Nie stać nas na europejski sukces"? Wiesz, co by się wtedy działo, jak bardzo zaszkodziło by to klubowi?

A co do moich pomysłów - nie, nie mam. Podobnie jak Ty, bo napisanie, że potrzeba nam inwestycji nie jest żadnym pomysłem, podobnie jak wymaganie drogich transferów. Realne ambicje wskazuje nam ostatnich kilka lat występów w europejskich pucharach. Jak myślisz, ilu milionów euro potrzeba by nam było, aby stworzyć zespół liczący się w europie nie na zasadzie jednorazowego wyskoku, ale na stałe? Ilu z obecnej kadry by pozostało i jak wielki musielibyśmy mieć budżet, aby móc spełnić wymagania finansowe zawodników prezentujących odpowiedni poziom? Coś zaczyna świtać, czy może nadal będziesz się bawił w tautologie?

Myślisz, że zakup napastnika wystarczy? Mamy przecież za słabą obronę, braki w pomocy(w tym wirtualne skrzydła), o bramce nie będę się nawet wypowiadał...

Możemy natłuc takiej Austrii Wiedeń, albo sklepać potentata w kryzysie(vide Tottenham)ale to niczego w ostatecznym rachunku nie zmieni - jedyną naszą szansą na awans do grupy CL jest fart w losowaniu.
Wydawać miliony euro, żeby ciułać punkciki w Pucharze UEFA, aby później może awansować do CL i odzyskać w ten sposób część kosztów? Jasne - ale może lepiej zamiast żądać od Cupiała sam się tym zajmij? Bo widzisz - jedyna różnica między nami to fakt, że ja nie wymagam od nikogo żeby mi fundował zabawę. No, może znalazłaby się jeszcze jedna - próbujesz czasami udowadniać, że to by mu się opłacało, lub - ewentualnie - że to jego święty obowiązek.

Czy ktoś neguje fakt, że fajnie byłoby zobaczyć klasowych zawodników z "Białą Gwiazdą" na piersi? Musiałby być idiotą lub masochistą. Chociaż, kto wie...

werterstyl - możesz jaśniej? Co takiego niby napisałem o trójce wspomnianych wiślaków? Czy napisanie, że Zając byłby uzupełnieniem składu za półdarmo wskazuje na myślenie życzeniowe?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.10.2008 o godz. 23:25.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 19.10.2008, 23:40
Wszystkim się fajnie mędrkuje, bo raz że nie wy odpowiadacie za transfery i nie macie na to żadnego wpływu, a dwa... to nie wasza kasa, a cudzymi najlepiej się rozporządza. Przywalacie się do Łobodzińskiego... a ja się zapytam co gra reszta? Zaczynając od Pawełka, patrząc dalej Cantoro, Baretto, kończąc na Dawidowskim, Niedzielanie i wiecznym talencie Kmieciku. Można by wymieniać dalej, ale po co?
Zostały podjęte decyzje takie a nie inne. Łobo został sprowadzony do Wisły, bo nie było w Polsce nikogo lepszego! Jeździliście po Bednarzu, że nurkował gdy Lech dopinał Lewandowskiego... i pytam się teraz gdzie jest Lewandowski superstrzelec? Coś się maszynka zacięła i Lech też punktów nie zdobywa.

Faktycznie w Wiśle jest problem napastnika i ciężko jest odpowiedzieć na pytanie kto zastąpi Brożka. A może następcy nie należy szukać wśród napastników? Czyż nie lepiej byłoby rozłożyć strzelone bramki na kilku zawodników? W razie kontuzji Brożka Wisła już nie będzie tą samą Wisłą? Wystarczy brak Brożka by wszystko się posypało? W Wiśle ma kto strzelać bramki. Grę na siebie potrafią wziąć Boguski i Jirsak. Myśle że po odejściu Brożka ten duet może coś zdziałać. Może miejsce w ataku zagrzeje Niedzielan... który wystarczy, że się przełamie i przejmie role "nicnierobiącego, ale wykorzystujacego tę jedną sytuację w meczu", a może Małecki zacznie wchodzić, jak niedawno jeszcze Brożek. Uważam że Ćwielong też nie jest złym zawodnikiem i wracając kiedyś do Wisły może dać jej tyle samo pożytku co Boguski, tylko trzeba dać szanse, a nie grać starym sprawdzonym składem z każdym w lidze w obawie przed utratą punktów. Wolał bym oglądać na ławce Piotrka aniżeli "wiecznie niespełnionego" Kmiecika, który karierę może kontynuować w zabierzowskiej Kmicie.
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 19.10.2008 o godz. 23:48.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 20.10.2008, 00:24
wolfy.

Widać, że nie czytałeś moich propozycji " unikania pomyłek transferowych". Nie wszystko jest czarne. Są też i białe strony pracy Bednarza. Diaz,Ijrsak,Marcello. Widać, że można inaczej, niż Matusiak i Niedzielan prosto z trybun czy Łobo z Ćwielongiem, w ramach nieprzemyślenia ich przydatności. Tam gdzie się nie da trafić za darmo klasowego Clebera, trzeba go kupić za tyle z reinwestycji, aby później na nim nie stracić. Jedyny warunek przyszłych transferów, to - international level czyli jakość a nie ilość i bylejakość. Planowa i przemyślana polityka transferowa nie jest zaprzeczeniem "tautologicznym" oraz nie powinna być wobec niektórych stosowana, metodą "łopatologii". Potrafi za to zagwarantować stałą grę w UEFA oraz częstą w nowej przecież LM, gdzie w walce o nią, nie trafimy już nigdy na Barcelonę czy Real a w najgorszym przypadku, możemy trafić na jakieś Dynama,Sparty czy Spartaki i tym nam podobnych. Wiele klubów sprzedaje, ale i reinwestuje na tym samym poziomie, pozwalającym utrzymywać ten " international level" . Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania i trzeba w nie wierzyć aby im się oddać w całości. No bo albo istnieje metoda " krok po kroku" albo tylko i wyłącznie metoda wschodnich inwestorów bez ograniczeń. Ligi zachodnie udawadniają jednak tą pierwszą metodę, mimo nadużywania kredytów bankowych przez nieliczne kluby. Mało który klub zwija interes i likwiduje się z założenia, że tak czy siak i tak nie da rady w konkurencji z innymi. A tak można odbierać twoje przesłanie.
Ostatnio edytowane przez kot : 20.10.2008 o godz. 00:32.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 20.10.2008, 01:25
wolfy.

Widać, że nie czytałeś moich propozycji " unikania pomyłek transferowych".
To ja mam lepszą - unikajmy pomyłek w ogóle! Równie nierealna jak Twoja...
Nie ma klubu nie popełniającego pomyłek transferowych - to jest po prostu wliczone w ten biznes. Można próbować ograniczać straty(kontrakty motywacyjne/systemy premii), ale pomyłek się nie uniknie.

Potrafi za to zagwarantować stałą grę w UEFA oraz częstą w nowej przecież LM, gdzie w walce o nią, nie trafimy już nigdy na Barcelonę czy Real a w najgorszym przypadku, możemy trafić na jakieś Dynama,Sparty czy Spartaki i tym nam podobnych. Wiele klubów sprzedaje, ale i reinwestuje na tym samym poziomie, pozwalającym utrzymywać ten " international level" . Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania i trzeba w nie wierzyć aby im się oddać w całości. No bo albo istnieje metoda " krok po kroku" albo tylko i wyłącznie metoda wschodnich inwestorów bez ograniczeń. Ligi zachodnie udawadniają jednak tą pierwszą metodę, mimo nadużywania kredytów bankowych przez nieliczne kluby. Mało który klub zwija interes i likwiduje się z założenia, że tak czy siak i tak nie da rady w konkurencji z innymi. A tak można odbierać twoje przesłanie.
Umówmy się - nie można porównywać modeli zachodnich do naszej ligi. Zbyt dużo różnic, które nie leżą w gestii klubu. Z czasem być może będą się one zmniejszać, ale na razie to zupełnie inne światy i nawet najmądrzejsza polityka finansowa tego nie zmieni. Nie będę wchodził w szczegóły, bo to temat rzeka - ale przyjrzyj się naszej piłce nożnej jako całości. Co widzisz?

Na podobnej zasadzie możesz próbować wdrażać zachodnie modele biznesowe w Afryce lub Ameryce Łacińskiej - to, że się nie sprawdzą nie oznacza, że są niepoprawne. Po prostu inna specyfika...
Acha, przykład wybrałem nieprzypadkowo - my jesteśmy poza granicami cywilizowanego futbolu i niewiele się robi, aby ten stan zmienić.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 20.10.2008, 12:09
Eustachy napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe czy jak Lobo za rok/dwa bedzie gral tak samo jak teraz, to tobie nie bedzie czasem wstyd
Wstyd na pewno nie, bo dlaczego mam się wstydzić że bronię naszego piłkarza. Moim zdaniem Łobo gra jednak coraz lepiej i miewa przebłyski.

Najwyżej będzie mi smutno, że tak drogi transfer nie przyniósł Wiśle pożądanych efektów.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów