The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
OrzelCT
Junior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.08.2008, 18:33
do " Coolpick":

Masz racje ale czesciowo... Fakt nie oddalamy sie od miejsc 20-23( Serbia, Izrael,Szwecja, czy nawet austria) tylko sie delikatnei zblizamy... Jednak watki Witka dotycza szczegolnie nasza sytuacje wobec panstw przed nami ,czyli Cypr Chorwacje no i Slowacje(26-24) ktorzy w tym roku spisuja sie jak narazie lepiej od naszych druzyn... Ale przyznam ze w kontekscie kluczowych miejsc a dokladniej 21 nasza sytuacja wyglada, wedlug mnie, calkiem ok tym bardziej ze awansowalismy od poczatku rozgrywek o 2 miejsca i delikatnie wzmacniamy nasza pozycje nad reszta... A przypominam ze mozemy jeszcze zdobyc kilka cennych punkcikow bo zostalo nam jeszcze 7 pewnych meczow do rozegrania w tym 4 w I rundzie gdzie punkty nie sa juz dzielone przez 2...
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 15.08.2008, 21:41
Kolega troszke sie pobawil i zrobil ciekawy skrypt, ktory pokazuje, kto jest rozstawiony i na kogo moga nasze druzyny trafic w I rundzie, w zaleznosci od wynikow dwumeczow w eliminacjach ligi mistrzow i pucharu uefa. (wyniki te mozna sobie zmieniac).
http://www.kwaki.yoyo.pl/uefa/

Jak widac do rozstawienia Wisly potrzebaby bardzo korzystnych wynikow, na dobra sprawe rozstawienie jest malo prawdopobne.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 15.08.2008, 21:59
RoS napisał(a):Wyświetl post
Przeczytałem, przemyślałem, sięgnąłem jeszcze do Wikipedii i do
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...ccess2009.html

Podział na kolejne kwalifikacje w LM i PU na 2009/2010 jest jasny i zrozumiały.
Zależy tylko i wyłącznie od rankingu krajowego.

Jednak nigdzie nie znalazłem informacji jak będą losowane drużyny w poszczególnych kwalifikacjach.

Czy tylko ranking klubowy będzie decydował o rozstawieniu w poszczególnych rundach?
Czy jakieś inne warunki? Co np. z podziałami Europy na regiony?

Możecie mi to wyjaśnić, potwierdzić, wskazać jakieś źródło?
Zawsze w losowaniu decyduje rankin klubowy. Czynnik geograficzny pewnie też bedzie brany w poczatowych rundach
kerim
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.08.2008, 21:59
jak wygląda losowanie 1 rundy ? podział na grupy , czy losowanie rozstawieni-nierozstawieni? , jak grupy to na kogo może trafić Wisła?
"jakubowska.kwiatkowski,czarzasty.nikolski "grupa trzymajaca sie

JAKUBOWSKA SIEDZI! KTO NASTĘPNY?
WISŁA 1906 NH
Senior Member

Od: 10.2004

Stary 16.08.2008, 10:17
Mam pytanie do osób zorientowanych. Jak wkońcu będzie wyglądało losowanie III rundy Ligi Mistrzów sezonu 2009/2010 ? Wejdzie w życie projekt Platiniego ? Czy to tylko spekulacje ?
Każdy to powie Wisełka rządzi w Krakowie...
Piotrek 1985
Junior Member

Od: 08.2007

Stary 16.08.2008, 17:21
http://www.futbol.pl/index_2501.php?a_2501=28713

Ciekawe czy dadzą Wiśle punkty jak będzie walkower?
Ciekawie powiedział Smuda po meczu z Grasschoppers, że w rewanżu będą grać o zwycięstwo, żeby zbierać punkty do rankingu krajowego. Po kolejnych bramkach Kolejoża coraz bardziej bałem się o to, że w rewanżu wystawią rezerwy, a tu takie miłe zaskoczenie
Jaro1991
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 16.08.2008, 17:36
Piotrek 1985 napisał(a):Wyświetl post
http://www.futbol.pl/index_2501.php?a_2501=28713

Ciekawe czy dadzą Wiśle punkty jak będzie walkower?
Ciekawie powiedział Smuda po meczu z Grasschoppers, że w rewanżu będą grać o zwycięstwo, żeby zbierać punkty do rankingu krajowego. Po kolejnych bramkach Kolejoża coraz bardziej bałem się o to, że w rewanżu wystawią rezerwy, a tu takie miłe zaskoczenie
Bardzo interesujące jest ten artykuł, jednakże wątpie, żeby tak perfekcyjnie funkcjonujący klub logistycznie popełnił tak prosty błąd. Choć nigdy nie mów nigdy

P.S. Piszę się Kolejorz, nie Kolejoż To tak dla zachowania czystości językowej
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 17.08.2008, 20:19
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
Wit.Ek, pozwole sobie w jednej rzeczy sie z Toba nie zgodzic ;] wcale nie jest tak tragicznie, jesli chodzi o druzyny na miejscach 21-23. Niby od ostatniego rozpisania nasz dystans do nich sie nieznacznie zwiekszyl, ale patrzac pod katem calego sezonu, to my zdobylismy na razie wiecej punktow niz Izrael, Serbia i Szwecja, takze patrzac na caly ten sezon nasz dystans sie zmniejszyl.
No i zainspirowałeś mnie...
Gdy jak dotąd dokonywałem jakichś ocen odnosiłem je do rankingu sprzed jakiejśtam rundy co powodowało, że analiza zmiany nie uwzględniała jakiegoś dłuższego czasu. Inna sprawa to to, że jak na razie minął... dokładnie miesiąc dnia poprzedzającego zmianę spowodowaną pierwszym meczem w pucharach tj od 14 lipca do dnia kiedy po raz ostatni zdarzył się mecz pucharowy skutkujący zmianą w rankingu krajowym czyli 14 sierpnia.

Deklaruje więc, że mniej więcej w połowie każdego miesiąca będę robił podobne do poniższego porównanie ukazujące zmianę od dnia robienia analizy do dnia rozpoczęcia rozgrywek czyli 14 lipca.

Tak czy siak. Poniżej znajduje się zestawienie, które w kolumnach B i C ukazuje dystans jaki nas dzielił od odpowiedniego miejsca w dniach 14 lipca i 14 sierpnia. Na zielono zaznaczyłem te wartości, które w skali miesiąca się poprawiły. (czyli zmniejszyły w stosunku do miejsc powyżej i zwiększyły w stosunku do miejsc poniżej). Na czerwono zaznaczyłem te wartości, które w ciągu miesiąca się pogorszyły.
No i fakt do miejsc 21-23 się zbliżyliśmy. Niestety do miejsc nam bliższych, które powinniśmy najpierw przejść się oddaliliśmy. W stosunku do miejsc poniżej faktycznie się oddaliliśmy.

Niestety to co napisałem powyżej blednie gdy oprócz prostego zaszufladkowania na zasadzie oddaliliśmy – przybliżyliśmy dodamy wielkości mówiące jak bardzo…
A jak mało zmieniliśmy naszą sytuacje pokazuje poniższe zestawienie.
Kolumna „F” ukazuje jak zmieniła się liczba punktów która nas dzieli od jakiegoś miejsca. Kolumna „G” to liczba miesięcy rozgrywek (rozgrywek a nie roku – nie w każdym miesiącu toczą się rozgrywki) które musiałyby minąć by przy takim tempie niwelowania dystansu Polska dogoniła to miejsce. Dla miejsc 27 i 29 pozostawiłem wolne POle ponieważ tam była lub jest Polska i miałem wątpliwości jak to interpretować.
Tak czy siak…

By bardziej uzmysłowić jak niewiele się zmieniło:
zmianę o wartości mniejszej niż 0,33 , która powstaje w rundzie wstępnej po jednym zwycięstwie kraju który ma 3 drużyny zaznaczyłem na żółto.
zmianę o wartości większej niż 0,33 dla Polski korzystną zaznaczyłem na zielono.
zmianę o wartości większej niż 0,33 dla Polski niekorzystną zaznaczyłem na czerwono.

No i nagle okazuje się, że z 29 miejswca na 27 awansowaliśmy bo zniwelowalismy bardzo niewielką różnice jaka nas dzieliła od tego miejsca wynosząca zaledwie 0,082 punkty to wartośc wynosząca połowe remisu w rundzie wstępnej....
Jak Coolpick zauważył zmniejszyliśmy dystans do miejsc 21-23. jesli jednak podzielimy dystans jaki nas obecnie dzieli od danego miejsca (kolumna C w pierwszym zestawieniu) przez zmiane, która się dokonała w ciągu miesiąca to nagle się okazuje, że aby dogonić w tym tempie miejsce 22 lub 23 musielibyśmy czekać 51 lub 52 miesiące czyli ponad 4 lata nie wliczając miesięcy kiedy rozgrywki pucharowe się nie odbywają... Teoretycznie w stosunku do miejsca 21 potrzebujemy tylko he he 16 miesięcy ale to raczej kwestia braku wyniku Izraela, któy późno zaczął rozgrywki aniżeli naszej siły.
Co zaś się tyczy miejsc nam bliższych czyli 24-26 to:
Po pierwsze wszyscy nam uciekają.
Po drugie tempo w jakim 26 miejsce nam ucieka jest 5 razy szybsze niż tempo w jakim my się oddalamy od 32 miejsca (25 miejsce się oddaliło o 5/6 punkta a my się oddaliliśmy od 32 miejsca o 1/6 punkta)
Po trzecie o miejscu 25 nie będe wspominał...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.08.2008 o godz. 20:27.
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 17.08.2008, 22:39
Wit.Ek, na prawde respect za te rozpiski ;] Widac, ze lubisz liczby
albert02
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 18.08.2008, 08:33
Gdyby tacy ludzie jak Wit.Ek zarzadzali naszym krajem, z takim zaangazowaniem to teraz polowa naszego forum mogla by wywalac kase na Wiselke ;] Brawo Wit.Ek ; >
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 18.08.2008, 08:47
Coś za bardzo podnieciliśmy się wygraną Anorthosis Famagusta .....
Szanowni koledzy - czy na pewno Olympiakos nie jest w stanie wygrać z chłopakami z Cypru wyżej niż 3:0 ?
Ja uważam, że to jest bardzo możliwe, podobnie jak wygrana AEK Ateny nad Omonią nawet na wyjeździe.....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 18.08.2008, 09:02
ok ale przy zalozeniu ze Lech i Wisła wejda do PUEFA i wygraja tam kilka meczow, nie byłoby szansy na wskoczenie do top 23 ?

Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 18.08.2008, 09:08
Wielki szacun dla Wit.ka za te analizy. Najlepszy, najbardziej merytoryczny temat na forum.

Natomiast z komentarzem/analizą tych pięknie upakowanych liczb się nie zgadzam. Ukazywanie tego jako jakiegoś długoterminowego trendu, obliczanie ile czasu w tym tempie zajmie nam osiągnięcie jakiejś-tam pozycji uważam za nietrafione. To nie procesy, to wyniki incydentalne.

Wystarczy jeden świetny sezon (może dwa - takie jak Wisła parę lat temu), i wszystko wywraca sie do góry nogami, Lech i Wisła tłuką sporo punktów w PUEFA, i jestesmy rozstawiani za rok.

Polska piłka klubowa jest/była do dupy, ale wydaje mi się, że powoli idzie wszystko w dobrym kierunku.
Coraz więcej kasy, coraz więcej kibiców, coraz ładniejsze stadiony. EURO 2012 da nam kopa.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.08.2008, 09:24
HEDu napisał(a):Wyświetl post
ok ale przy zalozeniu ze Lech i Wisła wejda do PUEFA i wygraja tam kilka meczow, nie byłoby szansy na wskoczenie do top 23 ?
Szansa jest na wszystko... Ale musiałyby obie polskie ekipy dojść do fazy grupowej i b.dobrze się tam zaprezentować, żebyśmy awansowali tak znacznie...

Trzeba by liczyć też, że drużyny z krajów nad nami nie prezentowałyby się tak dobrze... Jeśli np. Cypr utrzyma aktualną tendencje do wygrywania wszystkiego co się da to może być bardzo ciężko.

Teoretycznie wszystko jest możliwe, ale praktycznie możemy wylosować Milan i Seville lub Benfice i już może być na starcie po zabawie...
kerim
Senior Member

Stary 18.08.2008, 10:40
kerim napisał(a):Wyświetl post
jak wygląda losowanie 1 rundy ? podział na grupy , czy losowanie rozstawieni-nierozstawieni? , jak grupy to na kogo może trafić Wisła?
jeszcze raz pytam ? zna ktoś odpowiedż ? z góry dzięki

luknazim
Member

Od: 12.2005

Stary 18.08.2008, 11:36
Dla tych co się pasjonują rankingami i ewentualnie naszymi szansami polecam tą stronkę, bardzo szybko aktualizowana i wiele cennych informacji jest na niej:

http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/index.html

Sam od kilku lat tam zaglądam.

P.S. Jeżeli już wcześniej była podana to przepraszam, nie chciało mi się wszystkich wpisów przeglądać
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 18.08.2008, 12:05
jeszcze raz pytam ? zna ktoś odpowiedż ? z góry dzięki
Troche wyzej bylo.

nowy_piotrek napisał(a):Wyświetl post
Kolega troszke sie pobawil i zrobil ciekawy skrypt, ktory pokazuje, kto jest rozstawiony i na kogo moga nasze druzyny trafic w I rundzie, w zaleznosci od wynikow dwumeczow w eliminacjach ligi mistrzow i pucharu uefa. (wyniki te mozna sobie zmieniac).

Jak widac do rozstawienia Wisly potrzebaby bardzo korzystnych wynikow, na dobra sprawe rozstawienie jest malo prawdopobne.
kerim
Senior Member

Stary 18.08.2008, 12:17
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Troche wyzej bylo.
bądż łaskaw wskazać to wyżej? z góry dzięki

-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 18.08.2008, 14:09

Jeśli chodzi o tą tabelką poniżej to to jest tylko teoretyczne przydzielenie.
UEFA jeszcze będzie to modyfikować aby uniknąć losowania zespołów z tego samego kraju.
Modyfikacja będzie polegała na przestawianiu zespołów w jednym rzędzie.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 18.08.2008, 14:13
bądż łaskaw wskazać to wyżej? z góry dzięki
Bedzie podział na grupy, według pokretnego klucza, a w grupach rozstawieni-nierozstawieni.. Symulacja podziału pod linkiem w poscie nowego_piotrka (zacytowany przeze mnie) lub Gorala.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 18.08.2008 o godz. 14:16.
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 18.08.2008, 14:15
To znaczy że możemy grać tylko z zespołami z 7 grupy powyżej kreski? bo nie bardzo rozumiem...

i jeszcze pytanie, Lech przejął punkty rankingowe z poprzednich lat od Amiki, czy nie?
Ostatnio edytowane przez radekogi : 18.08.2008 o godz. 14:20.
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.08.2008, 15:00
radekogi napisał(a):Wyświetl post
To znaczy że możemy grać tylko z zespołami z 7 grupy powyżej kreski? bo nie bardzo rozumiem...
Tak, będzie pięć zespołów rozstawionych do wyboru przed losowaniem (te nad kreską) ale podział zaprezentowany na tej stronce jest tylko teoretyczny. Nie da się go przedstawić wiarygodnie nie znając wszystkich drużyn które
będą do rozstawienia.

radekogi napisał(a):Wyświetl post
i jeszcze pytanie, Lech przejął punkty rankingowe z poprzednich lat od Amiki, czy nie?
Tak, przejął.
~Izzy
Member

Od: 03.2008

Stary 27.08.2008, 06:43
czy wygrana z barceloną daje nam jakies punkty do rankingu?
PROSPERO
Member

Od: 10.2004

Stary 27.08.2008, 07:31
~Izzy napisał(a):Wyświetl post
czy wygrana z barceloną daje nam jakies punkty do rankingu?

oczywiście że tak.
W 1 Rzędach Turystki Pokazują Cycki
RoS
Senior Member

Stary 27.08.2008, 07:49
PROSPERO napisał(a):Wyświetl post
oczywiście że tak.
Bardzo niewiele. W rankingu krajowym Polska otrzyma 1 pkt na 3 drużyny czyli 0,333 więcej.
Natomiast jako klub otrzymamy z tego tylko 33% procent czyli około 0,109
kacu
Member

Stary 27.08.2008, 08:50
a to czemu tak malo? przeciez legia i lech w el. LM nie graja
rocco_1906 napisał(a):Wyświetl post
obrazisz czarnego jestes RASISTĄ
obrazisz białego jestes CHAMEM
hmmmm.... cos mi tu ****a nie gra
Zieniu17
Senior Member

Stary 27.08.2008, 08:54
RoS napisał(a):Wyświetl post
Bardzo niewiele. W rankingu krajowym Polska otrzyma 1 pkt na 3 drużyny czyli 0,333 więcej.
Natomiast jako klub otrzymamy z tego tylko 33% procent czyli około 0,109
Jak coś to 0,111. Ale coś mi sie wydaje, że nie masz racji klub gra dla siebie i osobno dla Polski w rankingu krajowym. Po jutrzejszych meczach Lecha i Legii będziemy mogli powiedziec ile zarobiliśmy w rankingu krajowym. Napewno nie będzie to mniej niz dwa tygodnie temu: Lech 6:0, Legia 1:2, Wisła 0:4 - w ten sposob zarobilismy 0.333.
Ostatnio edytowane przez Zieniu17 : 27.08.2008 o godz. 09:04.
Już za chwile, za chwileczke Broziu strzeli pod poprzeczke!

Fundacja #1 - Wiezi Muzyki
Fundacja #1 - Nie mysl sobie ze
Firma krk - Zamiast szukac podzialow
Fundacja #1 - Uwazaj dzieciak
Peja - (Z)robie szmal
Genio
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 27.08.2008, 09:00
pewnym jest ze do rankingu krajowego zlicza sie wszystkie punkty zdobyte przez druzyny z danego kraju i dzieli przez ich ilosc, co przy trzech zwycięstwach w fazie eliminacji da 1 punkt: (1+1+1)/3 = 1pkt

jednak jak zliczają sie punkty indywidualne dla poszczegolnych zespolow sam do konca nie wiem, ale nie wydaje mi sie zeby byly one uwarunkowane iloscią wystepujących druzyn z jednego kraju, to nie powinno miec powiazania ze sobą
Piotrek 1985
Junior Member

Od: 08.2007

Stary 27.08.2008, 09:10
do rankingu klubowego nie idą punkty zdobywane w rundach kwalifikacyjnych ani PU ani LM. Dopiero jak Wisła zdobędzie punkcik w I rundzie pucharu uefa to będzie on doliczony do jej rankingu. Do tej pory wszystkie punkty zdobywane przez Legię, Lecha i Wisłę szły tylko do rankingu krajowego, ponieważ wszystkie kluby grały w rundach eliminacyjnych.
RoS
Senior Member

Stary 27.08.2008, 09:13
Zieniu17 napisał(a):Wyświetl post
Jak coś to 0,111. Ale coś mi sie wydaje, że nie masz racji klub gra dla siebie i osobno dla Polski w rankingu krajowym. Po jutrzejszych meczach Lecha i Legii będziemy mogli powiedziec ile zarobiliśmy w rankingu krajowym. Napewno nie będzie to mniej niz dwa tygodnie temu: Lech 6:0, Legia 1:2, Wisła 0:4 - w ten sposob zarobilismy 0.333.
Tak, 0.111 jeśli nie będziemy wprowadzać zaokrągleń. I chyb atak liczy UEFA (tzn. zaokrąglają w dół).

Tak, klub gra dla siebie ale NIE w rundach kwalifikacyjnych. W tych rundach pracujemy tylko na ranking krajowy.

Jeżeli legia wygra to kolejne 0,333 do krajowego i tak samo z Lechem. Natomiast każdy klub otrzyma z tego tylko 33%.

Genio napisał(a):Wyświetl post
pewnym jest ze do rankingu krajowego zlicza sie wszystkie punkty zdobyte przez druzyny z danego kraju i dzieli przez ich ilosc, co przy trzech zwycięstwach w fazie eliminacji da 1 punkt: (1+1+1)/3 = 1pkt

jednak jak zliczają sie punkty indywidualne dla poszczegolnych zespolow sam do konca nie wiem, ale nie wydaje mi sie zeby byly one uwarunkowane iloscią wystepujących druzyn z jednego kraju, to nie powinno miec powiazania ze sobą
33% nie wynika z ilości drużyn tylko ustaleń UEFA jaka cześć rankingu krajowego dodaje się do rankingu klubowego. Od sezonu 2004 jest to 33% (wcześniej było 50%).

Wszystkie reguły są bardzo ładnie opisane tutaj (strona wielokrotnie cytowana w tym temacie):
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/calc.html
Ostatnio edytowane przez RoS : 27.08.2008 o godz. 09:19.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów