|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Ile medali zdobędzie Polska Reprezentacja na Letnich Igrzyskach Olimpijskich ? | |||
| Żadnych. |
|
23 | 11,56% |
| Jeden medal. |
|
9 | 4,52% |
| Nie więcej niż pięć. |
|
55 | 27,64% |
| Więcej niż pięć. |
|
112 | 56,28% |
| Głosujących: 199. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Myśląc poztytywnie mamy ok. 10 szans na medale:
Blanik w gimnastyce, Kołecki i Dołęga w ciężarach, czwórka wioślarzy, trzy szanse w kajakarstwie (Twardowski, Baraszkiewicz-Jędraszko i Pastuszka w K-2), florecistki drużyno, Kusznierewicz-Życki w żeglarstwie i Pyrek. Jeszcze być może Otylia jeśli jest w stanie dać z siebie co najmniej 150%. Z tego może być 5-6 medali, przy czym raczej żadnego złota. Byłby to nasz najgorszy występ od 1956 roku. Przyczyny są bardzo złożone, była już o tym szerzej mowa w tym temacie, każdy ma po trochu rację. Na koniec mój subiektywny ranking najbardziej wk....cych porażek: 1) kolarz Marczyński, który cieszy się że mógł się przejechać na trasie wyścigu olimpijskiego, co pomoże mu przygotować formę na wyściug z cyklu Pucharu Świata (miejsce 80 któreś); 2) florecistka Gruchała, która po namyśle żałuje że w ogóle zdecydowała się jechać do Pekinu; 3) drużyna siatkarek, która przegrała z Kubą, bo jest poza zasięgiem, przegrała z Chinami bo są poza zasięgiem, w planach ma porażkę z Brazylią, bo jest poza zasięgiem, niemniej cały czas celuje w medal. Brawo. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
o tym, dlaczego jest aż tak źle, nawet mi sie nie chce pisac, napisaliscie juz wszystko o naszej mentalności, o naszym systemie szkolenia, trawnikach, szkołach itd. itp.
ale narazie dalej mamy żenada olimpijską w wykonaniu Polaków. niby jesteśmy zauważalni, często nas widać w konkurencjach, no ale sz*urwa mać, widać to nawet reprezentantów Toga (medal!), nie wspominając już reprezentantów Kirgistanu, czy Wietnamu. teraz, po 3 dniach to więcej niż 10 medali - które oczekiwałem - widzę przez bardzo gęstą mgłę. będzie ciężko, a teraz się zastanawiam, kto może zdobyć medal. bo zakładając czarny scenariusz (jak do tej pory), to w czwórce podwójnej ktoś może złamać wiosło, Blanik może raz źle wylądować, a Kołeckiego bolałaby głowa w dniu startu. tfu. jeszcze co do ostatnich dwóch dni - źle, źle, ciągle źle. narazie pozytywy - postawa siatkarzy, którzy myśle, że są i będą w dobrej formie i... tyle? szlag człowieka trafia, albo się nasi kompromitują, albo jak już raz coś dobrze zrobią, wszyscy patrzą i myślą "może to właśnie to?" to za chwilę nadzieje zostają rozchwiane i wszystko wraca do normalności (vide: Szukiel, piłkarze ręczni, siatkarki, Krawczyk, dwójka kajakarzy...). jutro dzień bez historii, oprócz startu naszych siatkarek, z ciekawszych rzeczy tylko chyba finał motylka panów (Korzeń). no i tak na koniec, optymistycznie - nasz debel w badmintona jest w 1/4 finału - jutro grają. ![]() ps. zajebiście wkurzające jest to, że wszyscy(!) wznoszą się ponad wyżyny na IO, wiele sportowców bije swoje rekordy, rekordy kraju, rekordy świata, wiele dzięki olimpijskiemu duchowi, daje z siebie 200%. ale nie Polacy.
Ostatnio edytowane przez Gucio25 : 12.08.2008 o godz. 20:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jedna jaskółka wiosny nie czyni...
Chwała jej za to co robi... Szkoda tylko że jej rekord życiowy znacznie poprawiony ledwo ledwo daje awans do finału, ale nie można przynajmniej mieć do niej pretensji że nie zrobiła wszystkiego co mogła... Mnie zastanawia za to jak to jest że Paweł Korzeniowski będąc 4 na poprzednich igrzyskach... A może nie... nie będe kończyl wstrzymam się do jutra... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
Poza tym sorry, głowa Słomińskiego powinna polecieć za forma na IO. I tak z całego serca chce abyście mi to jutro wypomnieli może powinienem pisać o 4 z kawałkiem to byłbym jak PO, które zrobiło konferencje awanturniczą kiedy Sikora zdobywał srebro. Medale będą: Pyrek to taka medalistka, która z palcem w dupie powinna zdobyć brąz, a srebro jest spokojnie w jej zasięgu, o ile nie wpisze się w historie polskich sportowców w Pekinie czyli nie wystąpi zamiast na 200% swoich możliwości to na 30%. I o ile nie spali się psychicznie czyli na przykład nie zaliczy żadnej wysokości. Sztafeta 4x400 to takie miejsce 3-5 jak komuś wypadnie pałeczka to medal powinien być. No i jest Plawgo który medal też powinien mieć na spokoju. Blanik zobaczymy czy wytrzyma, Co do siatkarzy bo tym się interesuje bardziej: Nie widzę tego, szczerze mój scenariusz i to bardzo realny to 4 miejsce, a może być gorzej: Grupa już wyszliśmy coś tam gdzie czytałem że Stecu piszę że niekoniecznie. Powiem Wam tak oglądałem mecz Serbia - Rosja było 15-25 w 4 secie... i kurde Serbia grała lepiej niż my z Niemcami... Wyjdziemy z grupy warto walczyć o miejsce choćby trzecie bo unikniemy USA, który jest jedynym przeciwnikiem w drugiej grupie z którym mecz będzie 50:50, czy z Japonią, Chinami, Wenezuelą, Grecją, Włochami, to nasze szanse jak w przypadku takich meczy są 80:20. Później to tzw. loteria bo to finał, aczkolwiek musielibyśmy być naprawdę w genialnej formie, aby wygrać półfinał z kimkolwiek z trójki która w półfinale na 80% będzie czyli Rosja Serbia Brazylia. To jest inna siatkówka, a klucz aby wygrać z taką siatkówką to zagrywka której u nas po prostu nie ma. Dlatego ja typuje 4 miejsce. Szansa na medal to granie o to 3 miejsce z Brazylią (która może być zbyt sfrustrowana po ewentualnym przegranym półfinale żeby grać na 100% i my wtedy musimy grać na 200%, a żeby tak się stało to Brazylia musi grać półfinał z Rosją.) Piłkarze Ręczni: nie interesuje się tym aż tak, ale spokojnie to tylko grupa wyjść, i wtedy zobaczymy co nasi pokażą... ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Dotychczasowe występy Polaków, które nie zakończyły się zdobyciem medali mogą być rozczarowujące, ale ta totalna krytyka z Waszej strony jest naprawdę wkurzająca.
Zgadzam się, że wypowiedzi w stylu Gruchały są załamujące, ale nie traktowałabym takiego podejścia jako reguły. Czytam jak to sportowcy z innych krajów dają z siebie wszystko a nasi są do d……. Zastanówcie się przez chwilę– czy sportowiec poświęcający większość życia na treningi i przygotowania naprawdę postanawia na Olimpiadzie wystąpić na 80% swoich możliwości, brakuje mu ambicji itd. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Oczywiście, ze nie powinna jechać większość sportowców. Powinni jechać ci, którzy prezentują odpowiedni poziom. Jak jest takich 5 to jedzie 5, jak jest 500 to jedzie 500. A nie, że co cztery lata wysyłamy +/-300 zawodników, niezależnie jaki poziom prezentują. Może to brutalne ale Olimpiada nie jest od poprawiania rekordów Polski, od tego są inne zawody. Na IO trzeba walczyć o medal. A jeśli jedzie biegacz/pływak, który uzyskuje w danym sezonie czas o parę sekund gorszy od czasów dających półfinał to chyba coś jest nie tak i z góry wiadomo, że jedzie na wycieczkę. Albo gość, dla którego wielkim sukcesem jest 20 miejsce w konkursie WKKW. Ja rozumiem, że może być niespodzianka no ale bez przesady
Powiedzmy, że w większości konkurencji zawodnik notowany do 20 miejsca w rankingach ma szanę sprawić niespodziankę i powinien jechać (nie w każdej konkurencji bo nie można tak generalizować).Z resztą jak ktoś mówi, że przegrał "bo brakło koncentracji" to ja nie wiem cyz to jest niefortunna wypowiedź czy mamy do czyniena z kimś kto nie potrafi się skoncentrować na występie, do którego się szykował przez cztery ostatnie lata? To o czym oni myślą?
Ostatnio edytowane przez Awe : 12.08.2008 o godz. 21:32.
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Fakt, że Polska wysyła naprawdę sporo zawodników w stosunku do efektów, jakie osiągają.
Chodziło mi tu jednak o to, że licząc proporcjonalnie liczbę sportowców ze wszystkich krajów do liczby możliwych do zdobycia medali, to zdecydowana większość zawodników w zasadzie będzie daleko poza pierwszą trójką, więc jak rozumiem nie mają tam nic do roboty. Może więc nie ma sensu organizować Olimpiady, po co są tam kraje, które nigdy nie zdobywają medali, zawodnicy, których rekord życiowy pozwala na zajęcie 8 miejsca? Zorganizujmy sobie zawody, w których wystąpi po 5 najlepszych sportowców na świecie w danej dyscyplinie.... Tylko chyba nie o to w tym wszystkim chodzi |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
a) sędziowaniu (bo tak najłatwiej, wszyscy przeciwko nam w jednym wielkim antypolskim spisku) b) lub co gorsza pogodzie, wilgotności (czy inny mieli inną pogodę, wilogotność?) ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
tak mi sie wydaje ze ewentualne wyeliminowanie Barcy przez Wisłe było by lepsze dla nszaego calego sporu niz medale z pekinu. Wolałbym aby nasi nic nie przywiezli a Wisła weszła od grupy LM.
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ja jestem skłonny postawić spore pieniądze że jednak jej się nie uda... Że coś nie zadziała jak trzeba.. Nie ważne co czy forma czy psychika czy cokolwiek innego, ale moim zdaniem ona nie ma mentalności zwycięzcy, nie umie się zmobilizować kiedy trzeba i traci na tym w najwazniejszych momentach. Zupełne przeciwieństwo Rogowskiej... Tyle że tak po kontuzji i problemach z tyczkami nie może wrócić do formy...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mnie rozwala kategoria papierowa, w której mamy szanse........... do 48 kilo.....lol ........ co to za przecinki tam walczą.................... tylko bez komentarzy, ze by mi taki jeden pysk obił.................(bo by obił) ale Maszczyk zapowiadał medal w Pekinie.
Edit. Złotał mocno przeciwnika .......
Ostatnio edytowane przez Devonisch : 13.08.2008 o godz. 08:07.
![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
bo by obił
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Teraz Natalia Partyka gra z 10 zawodniczką świata w meczu drużynowym w tenisie stołowym. I gra bardzo dobrze. Choć akurat jak to piszę, to pierwszy raz przegrywa w meczu
![]() A jeszcze co do poprzedniej wypowiedzi chciałem dodać, ze polskie minima olimpijskie w pływaniu zostały ustalone na poziomie 16 miejsca... na IO w Atenach. żeby wiedzieć, że te 4 lata akurat w pływaniu to kolosalna różnica to nie trzeba być specjalistą w tej dyscyplinie, taki laik jak ja, co od święta śledzi wyniki to wiedział Illargui -> zgadzam się, ze nie o o w tym chodzi, ale na prawdę nie widzę sensu wysyłać kolesia, dla którego sukcesem będzie 20 miejsce (no chyba, że ma max 20 lat i "zbiera doświadczenie"). Egzotyczne kraje tak robią właśnie dlatego, że są egzotyczne Wszyscy się śmialiśmy z napinki Beitaru, a teraz , sorry za porównanie, większość polskich sportowców wychodzi na takich beitarowców-napinaczy. Wenta już coś mówi o sędziowaniu! Mam nadzieję, że to znów pismaki wymyśliły tą wypowiedź...Powód: Mogłem tego nie pisać, zaczęła grać wyraźnie słabiej :P
Ostatnio edytowane przez Awe : 13.08.2008 o godz. 08:19.
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
****a... Mecz Polska - Hong Kong w tenisa stołowego:
Trzy Chinki przy stole i jedna niepełnosprawna polka, i wygraj tu sobie. (Tak na serio, zostałem wielkim fanem Partyki) |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Dramat na pomoście- paskudna kontuzja
![]() Cytat:
![]() Widział to ktoś w relacji live?
Ostatnio edytowane przez michu-k : 13.08.2008 o godz. 09:34.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Dzis siatkareczki z Japonią grają ok 16
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,..._medal___.html <---- wreszcie mamy medal
. Tak na poważnie to dzisiaj dzień prawdy dla siatkarek. Wydaje mi się że mimo wszystko wygrają. A Wy jaki wynik typujecie ? Bym jeszcze zapomniał: Nasz reprezentant Jacek Proć pobił rekord olimpijski w łucznictwie ! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przemysław Niemiec ostatecznie 34. w "czasówce" ze stratą sześciu i pół minuty do zwycięzcy; startowało 39 zawodników...
Bądźmy dumni z Niemca... wszak dojechał do mety... Co do siatkarek to z przykrością stwierdzam że nawet jeśli wygrają w co wątpie to ich szanse w ćwierćfinale są żadne... Skoro z góry zakładają że z dużo mocniejszymi nie mają szans... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dziś rozwalił mi psychikę Korzeniowski
facet poległ z kretesem w najważniejszym wyścigu w karierze, i co? no i nic stwierdza, ze zmęczony i potrzebuje wakacji, chce też pozwiedzać bo jeszcze nic w Pekinie nie zobaczył no odpoczynek się mistrzowi należy bo przecież w MARCU pobił rekord życiowy... rozumita Panowie? pobił rekord życiowy pół roku temu! zdolniacha z niego po tym samym wyścigu Phelps, który zdobył już 11 złotych medali w karierze i pobił kolejny rekord świata, stwierdza, że mógł popłynąć lepiej i nie jest do końca zadowolony bo rekord mógł być jeszcze lepszy... po czym dodaje, że ma jeszcze 3 finały do wygrania, ale jest pewny siebie bo pracował ciężko przez cztery lata Baranowska jest zadowolona z ostatniego miejsca w finale, bo przecież osiągnęła cel jakim był awans do finału... ręce człowiekowi opadają, i tu nie chodzi o brak bazy sportowej, czy brak pieniędzy na treningi, to wszystko się rozgrywa w głowach, nasi sportowcy to po prostu mentalne cipy, oni mają zakodowane we łbach, że najlepsi nigdy nie będą ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Korzeniowski ma specyficzne podejście do tego co robi, o tym trenerzy mówią nie od dziś. A że i przy takim podejściu jest w Polsce najlepszy to cóż.
Jeśli chodzi o pływaków to narzekamy, świat nam odpłynął zdecydowanie ale z drugiej strony - ile w Polsce jest basenów 50 metrowych? 1-2? ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
A co ma do tego ilość basenów? Zawsze swoją indolencję mentalną można tak tłumaczyć. Powodem takiego zachowania tych pseudo sportowców jest brak rywali, gdzie jest powiedziane,że Gruchała musi jechać na olimpiadę, ba startować w eliminacjach i zdobywać minimum olimpijskie?Skoro jak powiedziała po zawodach,ze znudziła jej się ta dyscyplina to niech ustąpi miejsce innym. Takim którym sie chce. No ale po cos skoro może przez ten czas brać kasę z PKOL-u. Wyspowiedzi polskich sportowców są karygodne.
Co do siatkarek. Pewnie przegrają lekko po trzech setach, ale za to po meczu będą mówiły ,ze wiedzą co zrobiły źle i nastepnym razem zagrają lepiej, no ihumor będzie im dopiywać to najważniejsze. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Może w końcu sie nasi możnowładccy obudzą że bez odpowiedniej infrastuktury medali na IO nie będzie. ![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Uważam,że rozsądniej by było zamanifestować w rozwój polskiej farmakologii. Szybsze efekty.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
dzis siatkarki graja o 16?
a chlopy kiedy graja? Otylia plywala o 3 nad ranem ? mi to sie wszystko myli..
Ostatnio edytowane przez autocontrol : 13.08.2008 o godz. 11:09.
![]()
sezon ogórkowy = nuda
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
11:36 - na igrzyskach nie zobaczymy już Brada Pitta...
11:37 - ... australijski pięściarz o tym nazwisku przegrał w 1/8 finału kat. ciężkiej z Marokańczykiem i odpadł z turnieju 11:38 - Australijczyk przed igrzyskami był niemal pewny medalu PS. Warto odnotować 2 medal dla Kirgistanu...... ![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
no to panowie
przelączamy na tvp 1 zlotka graja z japonkami zacznie się pozniej, moze 30 minut |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Już ten mecz widziałem.
Polki wygrywają pierwszego seta, kolejne trzy przegrywają. Nic ciekawego, lepiej wyjść na piwo. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |
|