![]() |
Olimpiada letnia - PEKIN 2008
Letnie Igrzyska Olimpijskie w 2008 rozgrywane będą w Pekinie, stolicy Chin, w dniach 8-24 sierpnia. Będą to pierwsze Igrzyska Letnie w Azji od 20 lat - od Igrzysk w Seulu.
Decyzja o wyborze Pekinu jako miasta organizatora zapadła 13 lipca 2001. O organizację tych Igrzysk zabiegały także: Toronto (Kanada), Paryż (Francja), Stambuł (Turcja) i Osaka (Japonia). W Pekinie rozgrywane będą nowe konkurencje: bieg kobiet na 3 000 m z przeszkodami oraz pływanie na otwartym akwenie na dystansie 10 000 m kobiet i mężczyzn. W tenisie stołowym gra deblowa mężczyzn i kobiet zastąpiona będzie turniejem drużynowym. W strzelectwie kobiety nie będą już rywalizowały w podwójnym trapie i trafianiu do ruchomej tarczy. Pekiński Komitet Olimpijski ustalił, iż głównym hasłem pekińskich igrzysk olimpijskich będzie zawołanie: "jeden świat, jedno marzenie", stwierdził on, iż na tym samym świecie ludzie posiadają jedno wspólne marzenie o dążeniu do rozkwitu i pokoju. Igrzyska rozpoczną się ósmego dnia, ósmego miesiąca, dwa tysiące ósmego roku, o ósmej osiem wieczorem, gdyż w symbolice chińskiej liczba osiem jest symbolem szczęścia, obfitości, pieniędzy oraz spokoju. Cytat:
Wszystko o olimpiadzie.. W jakich dyscyplinach wg Was mamy największe szanse? Wiem, że mamy 3 drużyny. Siatkarki siatkarzy i piłkarzy ręcznych. |
ta ankieta coś strasznie pesymistyczna. ze 13 - na tyle nas może stać.
a ta Olimpiada... ludzi poj***ło. wymyślili sobie największą imprezę na świecie w najbardziej popieprzonym, komunistycznym kraju, gdzie morduje się codziennie tylu ludzi. człowiek czeka na to wydarzenie przez 4 lata, a teraz aż trudno się cieszyć na Igrzyska w Chinach. |
Największe szanse? Lekka Atletyka, Pływanie (tutaj z 7-8 medali - Pyrek, Jesień, Plawgo, z pływania Otylia, Korzeniowski). Nie wiem jak z podnoszeniem ciężarów. Siatkówka męska + ręczna powinny przynieść medale. Kto wie? Może tenis? ;> Może jakieś sporty walki? Upatruję około 12-15 medali. Zawsze może być jakaś sensacja, ale podobnie jak kolega Gucio uważam, że olimpiada w Chinach to coś co nie powinno się przytrafić...
|
Ach, Olimpiada. Przemieszanie kiczu i sportu na najwyższym światowym poziomie.
Przejadły mi się już finały biegu na 200m, czy też pływanie kraulem, delfinem lub czymś innym dowolnym. Czekam tylko i wyłącznie na występy Polaków oraz kwalifikacje do biegu na 100m, tylko tam uświadczy się sportowca z republiki Nauru który wpadnie zdyszany na metę osiągając czas 17 sekund na 1/10 kilometra (by się nie powtarzać). Sportsmankę ubraną w namiot, bo religia zabrania nam podniecać się jej (zapewne wątpliwymi) wdziękami. Do boju Burundi, do boju Laos, Ba! Do boju Komory! przypomnijcie światu że ma was w dupie! no i do boju Polsko oczywiście, bo jak by można było inaczej... 12-nastu złotym gwiazdą kibicować? Co się tyczy ankiety... zaszaleję i zaznaczę więcej niż pięć, i to nawet złotych... niech mnie zaskoczą w Waterpool'u, podnoszeniu ciężarów czy w innej "medialnej" dyscyplinie. |
Wiadomo już z kim siatkarze grają w fazie grupowej ?
|
Z dyscyplin tu nie wymienionych to myślę że mamy spore szanse na medal w żeglarstwie i nie koniecznie musi go zdobyć najbardziej medialna ekipa Kuśnierewicz-Życki w klasie star ,mamy paru mistrzów świata w kadrze .
Mamy też dużą ekipę w kajakarstwie i wioślarstwie .Ciężarowcy - spore szanse na medal mają Szymon Kołecki i może Marcin Dołęga Warto odnotować że Polska ma swoich reprezentantów w dyscyplinach które w poprzednich(ostatnich) olimpiadach nie były obsadzone ,albo miały nikłą reprezentację . Takie jak; tenis ziemny,tenis stołowy,chyba badminton(nie pamiętam jak było z tą dyscypliną na poprzednich imprezach),siatkówka,piłka ręczna .....na pewno coś pominąłem,uzupełnienia mile widziane . |
Na tej olimpiadzie nasza reprezentacja nie ma takich pewniaków jak poprzednio, gdzie z góry było wiadomo że taki Korzeniowski, Otylia, wioślarze Sycz-Kucharski przywiozą medal i to najpewniej złoty.
Absolutnie nie ma co brać pod uwagę gradu medali zdobytych na ostatnich MŚ przez kajakarzy i wioślarzy - tak jest przed każdymi igrzyskami a potem w sumie zdobywają jeden brąz po ciężkiej walce. Tak naprawdę to każdy medal będzie poniekąd miłą niespodzianką choć oczywiście przydałoby się by było ich przynajmniej 10. Taki wynik uznam za satysfakcjonujący. Jeśli chodzi o gry zespołowe to chyba każda z naszych drużyn powinna wyjść z grupy, natomiast największą szansę na zwycięstwo w ćwierćfinale daję piłkarzom ręcznym, pod warunkiem że zagrają przynajmniej jeszcze 20% lepiej niż w turnieju kwalifikacyjnym. Szkoda tylko że transmisje w czasie pracy, ale zawsze jest szansa posłuchać fascynujących relacji Zimocha w radio. Gość nawet z eliminacji w strzelectwie zrobi emocje na miarę finału mundialu. |
ciesz sie na te olimpiade (sportowo) jak dziecko :)
btw TAK dla olimpiady w pekinie STOP hipokryzji ! |
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19420/stroje_olimpijskie34.jpeg
http://www.tvn24.pl/12694,1556982,0,...wiadomosc.html tak Polacy zaprezentują się w Pekinie http://www.sport.pl/sport/1,87610,4977774.html Polacy w stylu międzywojennym . http://www.ultrasport.pl/polska_kadr...a,488.html?s=0 Polska kadra Olimpijska |
Cytat:
Jesli chodzi o igrzyska to cos powinnismy ugrac w zeglarstwie, szermierka, cos z lekkiej, plywanie, moze ciezary, reszta bedzie mila niespodzianka. Na sporty druzynowe nie ma co sie nastawiac, bo jednak tak w reczna jak i w siatke kilka lepszych od nas druzyn jest. Jak bedzie zobaczymy. |
Cytat:
Cytat:
|
Dla mnie ta ankieta to chyba jednak mała pomyłka. Powinno być 1)żadnego 2) 1-5 3) 6-10 4) powyżej 10
|
Osobiscie licze na lekkoatletyke , Otylie i najbardziej to licze na siatkarzy ktorzy ostatnimi czasy dobrze graja...
Jak bedzie to zobaczymy za nie dlugo :) |
a ja szczerze sądze, ze te nie wiecej niz pięć medali to dość realistyczna ocena. I to wcale nie złotych !!
Odkąd Korzenioski nie startuje, forma pływaków troszkę opadła, Igrzyska dla siatkarzy i złotek to zupełnie inna impreza i innych charakterze - no ciężko będzie. Jesli w lekkiej atletyce cos utrzelimy to bedzie fuks |
Cytat:
|
za to napewno mamy najśliczniejsze dziewczyny na Igrzyskach - Złotka
|
Cytat:
|
Mogło być gorzej, widzieliście ubrania Kanadyjczyków?
To coś z lewej wygląda jak piżama. http://bp0.blogger.com/_eO7nk8K3A1o/...ic+fashion.jpg http://multimedia.thestar.com/images...5ad90e100.jpeg |
ee te stroje takie bylejakie w wyglądzie jakby używane 20 lat temu :/
pewno te Kanadyjskie dużo wygodniejsze a to są sportowcy nie politycy |
Cytat:
a nasze nie są takie złe, spodnie jakby na Jana Kollera szyte, ale pozatym tragicznie nie jest. w tych strojach to i tak Polaków ze dwa razy zobaczymy, na otwarciu i na jakimś wywiadzie. |
Druga od lewej, mogłaby robić za stewardesse w Locie, ale w zasadzie to chyba ciężko coś fajnego wymyślić, ale z tego co mi się wydaje to conajmniej druga jak nie trzecia olimpiada na którą jedziemy w stylu między-wojennym.
|
Cytat:
|
http://www.sport.pl/sport/1,65025,54...lubowanie.html
To nieźle sie wożą. zgrupowanie w Japoni. Zeby tylko coś z tego wyszło !! |
Do igrzysk już coraz bliżej, a widzę, że na forum cisza na ten temat...
Zacznę może od takiej krótkiej prasówki na ten temat... Może to pociągnie za sobą jakąś dyskusje na ten temat... Lozano nie wie, dlaczego Polacy grają tak źle Tkaczyk: nie jedziemy na wycieczkę Słomiński: Może będą medale Grabowski: Chiny to ściema |
Ja tam na igrzyska klade lache i to nawet nie z tego powodu ze sa tam gdzie sa, tylko dlatego ze dla mnie w wiekszosci to jest takie dopingowe party.
A wpadna tylko Ci ktorzy cos pokrecili w swoim dopingowym kalendarzyku badz cos w organizmie nie bedzie tak jak powinno. Generalnie nie zamierzam ich w ogole ogladac:) |
Cytat:
Więcej tutaj. |
Skład naszej reprezentacji na Pekin:
http://olimpijski.pl/pl/files/Downlo...PEKIN_2008.pdf Z podanych w tym zestawieniu podstaw kwalifikacji olimpijskiej wyszło mi 22-25 szans na medal olimpijski - przy czym mówię o szansach realnych - tj. podium ostatnich MŚ w danej dyscyplinie. Jeżeli z tego sprawdzi się połowa a powinna tradycyjnie dojść jakaś niespodzianka jedna czy dwie, to można realnie liczyć na 12-14 medali. Powiedzmy 12 jest taką granicą - wszystko poniżej powinno być chyba uznane za porażkę a powyżej za sukces - także biorąc pod uwagę to, że w porównaniu z Atenami nakłady na przygotowania znacznie wzrosły. |
to nieoficjalnie już zaczęliśmy..
muszę powiedzieć, że rzuciłem wczoraj oko na piłkarki nożne, kilka fajnych piłkarek dało się zauważyć. ;) dziś Messi zagrał w Argentynie (uff), która wygrała 2-1 z WKS, Brazylia też wygrywa z Belgią, 1-0, po dwóch czerwonych kartkach dla Belgów. a dodatkowo w meczu Włochy - Honduras było trzy karne. jak całe Igrzyska będą takie dziwne, to może zdobędziemy z 30 medali? :D |
Ciekawy artykuł na GW autorstwa Tomasza Lisa... Polecam lekturę...
Pekiniada Jutro początek igrzysk w Pekinie. Nie wiadomo, kto na nich wygra, a kto przegra. Już teraz znany jest jednak największy pokonany. Sromotnej klęski dozna wspaniała idea olimpijska... |
Ceremonia BOSKA bez wątpienia najlepsze show w historii ŚWIATA:-)
Tylko dlaczego do cholery Polacy ubrani na granatowo biało?!:evil: Popieprzeni są nasi projektanci |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl