|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Skończyłem liceum,byłem na WKU dostałem tam kategorie A i odroczenie bodajże do 30 czerwca. I co teraz? Czy musze coś zanieść do wojska do tego 30 czerwca czy dopiero jak dostane się na jakieś studia?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
dopiero jak sie dostaniesz na studia
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Mam n=rozumieć ze jak skończyłem studia 3 lata temu to jestem juz w 100 % pewny ze MNie nie zabiorą?
Papierku od czasu rozpoczęcia studiów juz wogóle nie dostawałem! Zna ktos blizej taka sprawe? |
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Cześć,problem polega na tym,ze dostałem z WKU list ,o treści "wzywa się do osobistego stawienia sie w dniu 25.06.2008 w celu powołania do czynnej służby wojskowej",byłem na komisji lekarskiej 31 Marca (tego roku),dałem zaświadczenie,ze sie uczę,i gośc z komisji wyraznie mi powiedział,ze jestem odroczony do września. a od września mam dostarczyć nowe aktualne zaświadczenie,ze sie uczę!,Czy ten list oznacza,ze dostałem wezwanie po bilet
Z góry Dzięki za info. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
tak, to wezwanie powinno oznaczać, że dostałeś wezwanie po bilet. ale 25 już chyba był?
![]() jeśli już raz byłeś i dostałeś odroczkę, to idź to wyjaśnij czym prędzej, najlepiej z nowym zaświadczeniem, że uczęszczasz do szkoły, bo wiadomo, że w takiej firmie mogli coś zagubić czy coś. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
mam ten sam problem- dostalem papier choć jestem "odroczony"
Po prostu pojechani są w tym WKU i tyle... ![]() ![]() Polerowanie lakieru samochodowego | Auto SPA Kraków | Auto Detailing Kraków Bo najlepsze rzeczy rodzą się z pasji! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ja tez kiedys dostałem wezwanie pojechałem wyjasniłem sprawe i gites
![]() Tobi z tego co się orientuję to: jezeli od sotatniego wezwania na WKU lub od dnia, w którym kończy Ci się odrocznie WKU nie upomni się o Ciebie w ciągu 12 miesięcy to zostajesz przeniesiony do rezeerwy ![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
nie pukali i nie przysylali listów od 6 lat więc moze dali sobie ze MNą spokój,kusi Mnie iść sprawdzić ale kto wie kogo tam zastanę... |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Witam!Mam takie pytanie mianowicie czy w wku mogą mi odmówić nauki jeżeli będę teraz zapisywał sie do drugiego studium tylko innego profilu
|
|
|
|
Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Gneralnie WKU nie zajmuje się wydawaniem zgody na pobieranie nauki w szkole
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
tak jak mówi sefarsefar, WKU nie ma nic do tego, jeśli dostarczasz im świstek z danej szkoły, że do niej uczęszczasz i pobierasz naukę, muszą Cię odroczyć na w/w okres.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
No to Panowie teraz moja kolej...
Jestem ponad rok po studiach, spokojnie sobie pracuję a tu dziś do drzwi puka listonosz z przesyłką. Dziewczyna nie odebrała na wieść, że to armia.. zobaczyła tylko skrawek tekstu "...powszechnego obowiązku obrony" Nie chcę tego odbierać, bo śmierdzi mi kamaszami, ale z drugiej strony jak się to może skończyć? Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, proszę o rady. acha..dla jasności to pierwsze takie coś :/ PZDR J Powód: ech...
Ostatnio edytowane przez Jarza : 22.07.2008 o godz. 16:57.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
sprawa wyglada prawdopodobnie tak ze musza dane uaktualnic i podjac decyzje co dalej jezeli jest pod studiach(mgr, bo licencjat sie nie liczy) to bedziesz im musial zaniesc zaswiadczenie o ukonczeniu, a to oznacza stopien podoficera, gotowosc w ciągu 12 mieciecy(jezeli do tego czasu nie otzrymasz powolonia do automatycznie idziesz do rezerwy), słuzba w szkole podoficerskiej trwa 3 miesiące(to tak jezeli dostaabyc w ciagu tych 12 mieisecy )zeby wreczyli ci bilet najpeirw musisz podpisac papierek (tak mi sie wydaje) lepsze info znajdziesz na forum wojska polskiego ![]() PS. jestem w okresie 12mieiscznym (ale i tak sobie studia zlatwiłem na wszelki wypadek)![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
No to jest nadzieja, jestem deko ponad rok po studiach magisterskich.
Czyli to jest prawdopodobnie pismo o przesunięciu do rezerwy? Chyba, że mam mega niefart i mnie dziabną jeszcze :/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
![]() w ciagu roku mogą Cię powołac ale nie muszą , a jezeli masz mgr to po okazaniu zawsiwadczenia co najwyzej 3 miesiace sluzby ![]() zajrzyj tutaj http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...6813e08ef8cc51 PS. soatels juz list "sprawy ewidencyjne"? jezeli nie to raczej bedzie to, ale 100% nie daje, listonosza się zapyatj co tam jest napisane
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 23.07.2008 o godz. 08:02.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
To może teraz ja
Sprawa wygląda następująco..... Kilka stron wcześniej przytaczałem mój "problem", a teraz jego kontynuacja... Dla przypomnienia Jakieś hmm kilka miesięcy temu ( w tym roku to było ) dostałem papier że mam się zgłosić na WKU. Jako że byłem już po szkole postanowiłem się zapisać do Cosinusa na jakąś szkołę policealn.a na semestr I ( system wiosna jesień) . Wziąłem apierek z Cosinusa i pojechałem na WKU. Zabrałem też zaświadczenie z Parafii że się będe żenił oraz książeczke ciąży ówczesniej narzeczonej. Wszedłem do jakiegoś mundurowego i się pyta co mam dla niego. A ja że papierek ze szkoły oraz coś lepszego tzn to że się chajtam. Na co on : " Panie M........ te czasy już mineły" A Ale gdy wychodziłem od niego z pokoju powiedział że po ślubie mam dowieść akt małżeństwa. Później jak poszedłem do tego pokoju co jakaś kobieta jest i się coś tam podpisuje, tzn gdzie się do szkoły chodzi, pytałą co i jak noi ja jej mówie że kazał dowieść akt małżeństwa, na co ona żeby dowieść bo może to jakoś "pomóc" I teraz : Jestem po ślubie ponad 2 tygopdnie Akt małżeństwa już jest. Ale z Cosinusa pewnie mnie wyrzucili bo nie byłem na ani jednych zajęciach I teraz jechać z tym aktem małżeństwa na ryzyk fizyk ? Bo jak już wysłali z Cosinusa papiery że się nie ucze ? Co robić ? P.S Aha, do dnia dzisiejszego póki co żadnego listu z WKU nie dostałem. Jechać tak bez wezwania ? Powód: coś mi się przypomniało :D
Ostatnio edytowane przez Sebo_TS : 23.07.2008 o godz. 10:38.
![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Żona pewnie nie pracuje.
Jeżeli utrzymujesz ją, niedługo dziecko i dom to możesz się powołać na "jedynego żywiciela rodziny". Ładne podanie o odroczenie z tego powodu powinno wystarczyć. No i jako załączniki te wszystkie papiery, które masz. Ja na Twoim miejscu poczekałbym aż się odezwą, ale papiery możesz mieć "w pogotowiu". Ja w poniedziałek dostałem wezwanie na WKU. Wczoraj stawiłem się tam z papierami z UEK, przy okazji chciałem się dowiedzieć coś o Szkołach Oficerskich dla absolwentów. Odsyłali mnie po różnych pokojach, dopiero przy 4 podejściu udało mi się dowiedzieć to czego chciałem. Pełen profesjonalizm, nie ma co.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 23.07.2008 o godz. 10:59.
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dom, właśnei, mieszkamy u niej w domu prywatnym ;/ Tylko że ten Kapral czy ktoś tam kazał przywiesc akt małżństwa ....... I już sam nie wiem co robić :/ ![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...cych-vf13.html
Tu spróbuj poczytać. Ja nie orientuję się dokładnie w przepisach a tam są ludzie, którzy na pewno Ci pomogą. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Już czytałem zanim mi to przesłałeś. Tylko tam chwilami sobie sami zaprzeczają z tym co mi powiedział "Kapral" na WKU ![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Grunt to znać przepisy i swoje prawa.
Na WKU często wykorzystują niewiedzę przyszłych obrońców macierzy. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I teraz nie wiem czy jechać czy nie :/ ![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Małżeństwo nie zwalnia cię z obowiązku odbycia służby wojskowej. Nawet jak sobie napłodzisz stadko dzieci też nie pomoże. Więc jeśli nie masz żadnych innych "zabezpieczeń"
to możesz dostać bilet. |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Zapisz sie do szkoły i ch**
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
ogólnie nie są to jakieś kokosy, ale najgorzej też nie jest. tak więc jako jedyny żywiciel rodziny to nie przejdzie raczej. |
|
|
|
Schodowicze'05
Offline |
|
|
Witam po dłuuuuugiej przerwie.
Temat przerabiany przeze mnie całkiem niedawno, więc napiszę - a co? Wezwanie było, panika była -ale na krótko. Szybka piłka do znajomej lekarki, ta skierowała do swojej znajomej w szpitalu Narutowicza bodajże - ta zrobiła co trza (echo serca), potem poprawiłem u znajomego okulisty i z powrotem do znajomej lekarki mej. Ta wystawiła opinię: ślepy, daltonista i z kosmicznym, leczonym kilka lat nadciśnieniem. Das is gute ! Z tymiż papierami, badaniami, itp udałem się (Oczywiście bez kawy z czterech łyżeczek przed wyjściem się nie obeszło) spokojny już jakże na komisję lekarską obok Montelupich. Wiedziałem, że jak wyczują sprawę to do aresztu niedaleko. Ciśnienie skoczyło jeszcze bardziej. No i dobrze, bo wysłali do szpitala wojskowego na swoje badania. W kolejkach do lekarzy się wystałem tyle, że ciśnienie sięgnęło zenitu - w przenośni i dosłownie. Tym lepiej bo internista jak zobaczył wyniki badań powiedział, że dalszych badań to raczej nimo sensu robić. Git. Wracam na komisję - ci mówią, że na Koletku za tydzień wszystkiego się dowiem. No i się dowiedziałem - kategoria E. Totalnie niezdolny do czynnej służby wojskowej - nawet jak nas Taliby będą atakaa. No i mi pasuje. Koszt - 600 zł ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ja jeszcze w szkole ale tak kminilem od zawsze ze ten dzien kiedys nadejdzie jak WKU sobie o mnie przypomni ( teraz juz sobie nie przypomni). Udawalem ze psyche strasznie mam zryta nerwice itp. Krecilem sie po psychiatrach oczywiscie bajere nieziemska wciskalem i udawac tez troche trzeba bylo
... Stwierdzone : Nadpobudliwosc (fakt) Schizofremia (chyba nie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Schodowicze'05
Offline |
|
|
Co rok tak mówią, że od stycznia będzie zawodowe - tylko, że cosik nie widać wyników.
Do tego Tusk to obiecał - no to zapomnijcie ;D ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Termin już się parę razy zmieniał, więc uwierzę w to dopiero, jak naprawdę wejdzie w życie ta ustawa. W naszym kraju wszystko jest możliwe. Może tak się zdarzyć, że wojsko zawodowe będzie od np. 2010 roku - czego nie życzę sobie ani innym poborowym, którzy omijają szerokim łukiem służbę w naszym wojsku. Oby do grudnia !
![]()
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz Możesz mówić, że jestem złem Lecz nigdy nie zmienisz mnie..." |
|
|