The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
magowski
Senior Member

Od: 03.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.06.2008, 18:16
Skończyłem liceum,byłem na WKU dostałem tam kategorie A i odroczenie bodajże do 30 czerwca. I co teraz? Czy musze coś zanieść do wojska do tego 30 czerwca czy dopiero jak dostane się na jakieś studia?
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.06.2008, 18:27
dopiero jak sie dostaniesz na studia
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
Tobi1906
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 25.06.2008, 14:30
Mam n=rozumieć ze jak skończyłem studia 3 lata temu to jestem juz w 100 % pewny ze MNie nie zabiorą?

Papierku od czasu rozpoczęcia studiów juz wogóle nie dostawałem!

Zna ktos blizej taka sprawe?
Odpowiedz cytując
<3 Wisla Kraków
Member

Od: 05.2008

Stary 29.06.2008, 11:38
Cześć,problem polega na tym,ze dostałem z WKU list ,o treści "wzywa się do osobistego stawienia sie w dniu 25.06.2008 w celu powołania do czynnej służby wojskowej",byłem na komisji lekarskiej 31 Marca (tego roku),dałem zaświadczenie,ze sie uczę,i gośc z komisji wyraznie mi powiedział,ze jestem odroczony do września. a od września mam dostarczyć nowe aktualne zaświadczenie,ze sie uczę!,Czy ten list oznacza,ze dostałem wezwanie po bilet Bo nie kumam. ;p

Z góry Dzięki za info.
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 30.06.2008, 10:34
tak, to wezwanie powinno oznaczać, że dostałeś wezwanie po bilet. ale 25 już chyba był?

jeśli już raz byłeś i dostałeś odroczkę, to idź to wyjaśnij czym prędzej, najlepiej z nowym zaświadczeniem, że uczęszczasz do szkoły, bo wiadomo, że w takiej firmie mogli coś zagubić czy coś.
Odpowiedz cytując
miba
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.06.2008, 11:27
mam ten sam problem- dostalem papier choć jestem "odroczony"

Po prostu pojechani są w tym WKU i tyle...
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Stary 30.06.2008, 12:59
ja tez kiedys dostałem wezwanie pojechałem wyjasniłem sprawe i gites

Tobi z tego co się orientuję to:
jezeli od sotatniego wezwania na WKU lub od dnia, w którym kończy Ci się odrocznie WKU nie upomni się o Ciebie w ciągu 12 miesięcy to zostajesz przeniesiony do rezeerwy
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
Tobi1906
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 30.06.2008, 16:21
DYRU napisał(a):Wyświetl post
ja tez kiedys dostałem wezwanie pojechałem wyjasniłem sprawe i gites

Tobi z tego co się orientuję to:
jezeli od sotatniego wezwania na WKU lub od dnia, w którym kończy Ci się odrocznie WKU nie upomni się o Ciebie w ciągu 12 miesięcy to zostajesz przeniesiony do rezeerwy
Było by miło nie pukali i nie przysylali listów od 6 lat więc moze dali sobie ze MNą spokój,kusi Mnie iść sprawdzić ale kto wie kogo tam zastanę...
Odpowiedz cytując
Maverickk
Member

Od: 11.2006

Stary 03.07.2008, 17:53
Witam!Mam takie pytanie mianowicie czy w wku mogą mi odmówić nauki jeżeli będę teraz zapisywał sie do drugiego studium tylko innego profiluCzy ktoś może spotkał sie z taka sytłacja?albo wie coś na ten tematJeśli by ktoś coś wiedział to prosiłbym o odpis albo odezwanie sie na PW!Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
sefarsefar
Member

Od: 12.2007

Stary 03.07.2008, 21:09
Gneralnie WKU nie zajmuje się wydawaniem zgody na pobieranie nauki w szkole
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Stary 03.07.2008, 21:18
tak jak mówi sefarsefar, WKU nie ma nic do tego, jeśli dostarczasz im świstek z danej szkoły, że do niej uczęszczasz i pobierasz naukę, muszą Cię odroczyć na w/w okres.
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 22.07.2008, 16:55
No to Panowie teraz moja kolej...
Jestem ponad rok po studiach, spokojnie sobie pracuję a tu dziś do drzwi puka listonosz z przesyłką.
Dziewczyna nie odebrała na wieść, że to armia.. zobaczyła tylko skrawek tekstu "...powszechnego obowiązku obrony"

Nie chcę tego odbierać, bo śmierdzi mi kamaszami, ale z drugiej strony jak się to może skończyć?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, proszę o rady.

acha..dla jasności to pierwsze takie coś :/

PZDR
J
Powód: ech...
Ostatnio edytowane przez Jarza : 22.07.2008 o godz. 16:57.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 22.07.2008, 17:12
Jarza napisał(a):Wyświetl post
No to Panowie teraz moja kolej...
Jestem ponad rok po studiach, spokojnie sobie pracuję a tu dziś do drzwi puka listonosz z przesyłką.
Dziewczyna nie odebrała na wieść, że to armia.. zobaczyła tylko skrawek tekstu "...powszechnego obowiązku obrony"

Nie chcę tego odbierać, bo śmierdzi mi kamaszami, ale z drugiej strony jak się to może skończyć?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, proszę o rady.

acha..dla jasności to pierwsze takie coś :/

PZDR
J
od razu po dostałem
sprawa wyglada prawdopodobnie tak ze musza dane uaktualnic i podjac decyzje co dalej
jezeli jest pod studiach(mgr, bo licencjat sie nie liczy) to bedziesz im musial zaniesc zaswiadczenie o ukonczeniu, a to oznacza stopien podoficera, gotowosc w ciągu 12 mieciecy(jezeli do tego czasu nie otzrymasz powolonia do automatycznie idziesz do rezerwy), słuzba w szkole podoficerskiej trwa 3 miesiące(to tak jezeli dostaabyc w ciagu tych 12 mieisecy )
zeby wreczyli ci bilet najpeirw musisz podpisac papierek (tak mi sie wydaje)
lepsze info znajdziesz na forum wojska polskiego
PS. jestem w okresie 12mieiscznym (ale i tak sobie studia zlatwiłem na wszelki wypadek)
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 22.07.2008, 21:02
No to jest nadzieja, jestem deko ponad rok po studiach magisterskich.
Czyli to jest prawdopodobnie pismo o przesunięciu do rezerwy?

Chyba, że mam mega niefart i mnie dziabną jeszcze :/
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 23.07.2008, 07:58
Jarza napisał(a):Wyświetl post
No to jest nadzieja, jestem deko ponad rok po studiach magisterskich.
Czyli to jest prawdopodobnie pismo o przesunięciu do rezerwy?

Chyba, że mam mega niefart i mnie dziabną jeszcze :/
nie do rezerwy a na okres gotowosci 12miesiecznej
w ciagu roku mogą Cię powołac ale nie muszą , a jezeli masz mgr to po okazaniu zawsiwadczenia co najwyzej 3 miesiace sluzby
zajrzyj tutaj
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...6813e08ef8cc51
PS. soatels juz list "sprawy ewidencyjne"? jezeli nie to raczej bedzie to, ale 100% nie daje, listonosza się zapyatj co tam jest napisane
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 23.07.2008 o godz. 08:02.
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.07.2008, 10:29
To może teraz ja
Sprawa wygląda następująco.....

Kilka stron wcześniej przytaczałem mój "problem", a teraz jego kontynuacja...

Dla przypomnienia

Jakieś hmm kilka miesięcy temu ( w tym roku to było ) dostałem papier że mam się zgłosić na WKU. Jako że byłem
już po szkole postanowiłem się zapisać do Cosinusa na jakąś szkołę policealn.a na semestr I ( system wiosna jesień) . Wziąłem apierek z Cosinusa i pojechałem na WKU. Zabrałem też zaświadczenie z Parafii że się będe żenił oraz książeczke ciąży ówczesniej narzeczonej.
Wszedłem do jakiegoś mundurowego i się pyta co mam dla niego. A ja że papierek ze szkoły oraz coś lepszego tzn to że się chajtam. Na co on : " Panie M........ te czasy już mineły" A
Ale gdy wychodziłem od niego z pokoju powiedział że po ślubie mam dowieść akt małżeństwa.
Później jak poszedłem do tego pokoju co jakaś kobieta jest i się coś tam podpisuje, tzn gdzie się do szkoły chodzi, pytałą co i jak noi ja jej mówie że kazał dowieść akt małżeństwa, na co ona żeby dowieść bo może to jakoś "pomóc"

I teraz :

Jestem po ślubie ponad 2 tygopdnie Dziecka z żoną się spodziewamy w listopadzie Akt małżeństwa już jest. Ale z Cosinusa pewnie mnie wyrzucili bo nie byłem na ani jednych zajęciach
I teraz jechać z tym aktem małżeństwa na ryzyk fizyk ? Bo jak już wysłali z Cosinusa papiery że się nie ucze ? Co robić ?

P.S Aha, do dnia dzisiejszego póki co żadnego listu z WKU nie dostałem. Jechać tak bez wezwania ?
Powód: coś mi się przypomniało :D
Ostatnio edytowane przez Sebo_TS : 23.07.2008 o godz. 10:38.
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 23.07.2008, 10:55
Żona pewnie nie pracuje.
Jeżeli utrzymujesz ją, niedługo dziecko i dom to możesz się powołać na "jedynego żywiciela rodziny".
Ładne podanie o odroczenie z tego powodu powinno wystarczyć.
No i jako załączniki te wszystkie papiery, które masz.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym aż się odezwą, ale papiery możesz mieć "w pogotowiu".

Ja w poniedziałek dostałem wezwanie na WKU. Wczoraj stawiłem się tam z papierami z UEK, przy okazji chciałem się dowiedzieć coś o Szkołach Oficerskich dla absolwentów. Odsyłali mnie po różnych pokojach, dopiero przy 4 podejściu udało mi się dowiedzieć to czego chciałem.
Pełen profesjonalizm, nie ma co.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 23.07.2008 o godz. 10:59.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Stary 23.07.2008, 11:01
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Żona pewnie nie pracuje.
Jeżeli utrzymujesz ją, niedługo dziecko i dom to możesz się powołać na "jedynego żywiciela rodziny".
No i jako załączniki te wszystkie papiery, które masz.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym aż się odezwą, ale papiery możesz mieć "w pogotowiu".
.
Żona pracuje. Tzn jest zarejstrowana w firmie, żeby później kase mieć z L4 i wychowawcze
Dom, właśnei, mieszkamy u niej w domu prywatnym ;/
Tylko że ten Kapral czy ktoś tam kazał przywiesc akt małżństwa .......
I już sam nie wiem co robić :/
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 23.07.2008, 11:03
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...cych-vf13.html
Tu spróbuj poczytać.
Ja nie orientuję się dokładnie w przepisach a tam są ludzie, którzy na pewno Ci pomogą.
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Stary 23.07.2008, 11:30
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...cych-vf13.html
Tu spróbuj poczytać.
Ja nie orientuję się dokładnie w przepisach a tam są ludzie, którzy na pewno Ci pomogą.
Dzięki !
Już czytałem zanim mi to przesłałeś. Tylko tam chwilami sobie sami zaprzeczają z tym co mi powiedział "Kapral" na WKU
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 23.07.2008, 11:32
Grunt to znać przepisy i swoje prawa.
Na WKU często wykorzystują niewiedzę przyszłych obrońców macierzy.
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Stary 23.07.2008, 13:53
Grunt to znać przepisy i swoje prawa.
Na WKU często wykorzystują niewiedzę przyszłych obrońców macierzy.
Majro czy ktoś tam powiedział że po slubie mam dowieśćakt małżeństwa. A na tym forum wyczytałem, że komuś też tak kazali, koleś pojechał zawiozł i otrzymał bilet ;/
I teraz nie wiem czy jechać czy nie :/
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
sefarsefar
Member

Od: 12.2007

Stary 23.07.2008, 15:28
Małżeństwo nie zwalnia cię z obowiązku odbycia służby wojskowej. Nawet jak sobie napłodzisz stadko dzieci też nie pomoże. Więc jeśli nie masz żadnych innych "zabezpieczeń" to możesz dostać bilet.
Odpowiedz cytując
YaSiOTSW
Member

Od: 11.2006

Stary 23.07.2008, 15:31
Zapisz sie do szkoły i ch**
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Stary 23.07.2008, 21:06
Żona pewnie nie pracuje.
to też nie jest tak do końca. w wojsku, żołnierz służby zasadniczej dostaje coś w stylu zapomogi jako jedyny żywiciel rodziny, oczywiście jeśli przedstawi odpowiednie dokumenty i złoży wniosek do dowódcy. po rozpatrzonym pozytywnie wniosku żołnierz otrzymuje zasiłek przy żołdzie, lub jest on wysyłany razem z żołdem do żony. zależy jak kto lubi ogólnie nie są to jakieś kokosy, ale najgorzej też nie jest.

tak więc jako jedyny żywiciel rodziny to nie przejdzie raczej.
Odpowiedz cytując
Wormal
Schodowicze'05

Stary 26.07.2008, 12:36
Witam po dłuuuuugiej przerwie.

Temat przerabiany przeze mnie całkiem niedawno, więc napiszę - a co?

Wezwanie było, panika była -ale na krótko. Szybka piłka do znajomej lekarki, ta skierowała do swojej znajomej w szpitalu Narutowicza bodajże - ta zrobiła co trza (echo serca), potem poprawiłem u znajomego okulisty i z powrotem do znajomej lekarki mej. Ta wystawiła opinię: ślepy, daltonista i z kosmicznym, leczonym kilka lat nadciśnieniem. Das is gute !

Z tymiż papierami, badaniami, itp udałem się (Oczywiście bez kawy z czterech łyżeczek przed wyjściem się nie obeszło) spokojny już jakże na komisję lekarską obok Montelupich. Wiedziałem, że jak wyczują sprawę to do aresztu niedaleko. Ciśnienie skoczyło jeszcze bardziej. No i dobrze, bo wysłali do szpitala wojskowego na swoje badania. W kolejkach do lekarzy się wystałem tyle, że ciśnienie sięgnęło zenitu - w przenośni i dosłownie. Tym lepiej bo internista jak zobaczył wyniki badań powiedział, że dalszych badań to raczej nimo sensu robić. Git. Wracam na komisję - ci mówią, że na Koletku za tydzień wszystkiego się dowiem. No i się dowiedziałem - kategoria E. Totalnie niezdolny do czynnej służby wojskowej - nawet jak nas Taliby będą atakaa. No i mi pasuje.

Koszt - 600 zł
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 26.07.2008, 13:17
Ja jeszcze w szkole ale tak kminilem od zawsze ze ten dzien kiedys nadejdzie jak WKU sobie o mnie przypomni ( teraz juz sobie nie przypomni). Udawalem ze psyche strasznie mam zryta nerwice itp. Krecilem sie po psychiatrach oczywiscie bajere nieziemska wciskalem i udawac tez troche trzeba bylo ... Stwierdzone : Nadpobudliwosc (fakt) Schizofremia (chyba nie ) . Oby bylo wkoncu wojsko zawodowe tego zycze wsyztskim jak i sobie ale jak co do czego przyjdzie papiery sa
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Stary 26.07.2008, 13:20
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
Schizofremia (chyba nie ) . Oby bylo wkoncu wojsko zawodowe tego zycze wsyztskim jak i sobie ale jak co do czego przyjdzie papiery sa
chyba schizofrenia

panowie jak się naprawdę boicie to tylko do grudnia kombinować dacie radę
Odpowiedz cytując
Wormal
Schodowicze'05

Stary 26.07.2008, 14:13
Maciejo napisał(a):Wyświetl post

Co rok tak mówią, że od stycznia będzie zawodowe - tylko, że cosik nie widać wyników.

Do tego Tusk to obiecał - no to zapomnijcie ;D
Odpowiedz cytując
Etiop
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 26.07.2008, 14:13
Maciejo napisał(a):Wyświetl post
chyba schizofrenia

Termin już się parę razy zmieniał, więc uwierzę w to dopiero, jak naprawdę wejdzie w życie ta ustawa. W naszym kraju wszystko jest możliwe. Może tak się zdarzyć, że wojsko zawodowe będzie od np. 2010 roku - czego nie życzę sobie ani innym poborowym, którzy omijają szerokim łukiem służbę w naszym wojsku. Oby do grudnia !
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz
Możesz mówić, że jestem złem
Lecz nigdy nie zmienisz mnie..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów