The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Polsce wystarczy czasu na przygotowanie się do organizacji finałów EURO 2012?
Tak 333 52,28%
Nie 304 47,72%
Głosujących: 637. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2008, 15:06
ciekawe, jakie wykryto nieprawidłowości na budowach stadionów w Warszawie, Wrocławiu i Gdańsku?

Odpowiedz cytując
wojteq_NH
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 09.07.2008, 15:26
hm... moze nie wykryto budowy?
:twisted: Good things come to those who wait... :twisted:
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.07.2008, 16:17
Ciekawe czy władze się szykują po cichu na ewentualność przyjęcia całego turnieju na ośmiu stadionach. Lub chociaż samorządy.

Prócz Gdańska, Wrocławia, Poznznia, Krakowa Chorzowa i Warszawy w grę wchodzi chyba tylko Zabrze:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/d...rze_69851.html

z tego wynika że obiet ma speln iac wymogi na Euro. No i miasto ma 200 mln na budowę.

Ciekawe jaka będzie ósma lokalizacja.. Szczecin?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 09.07.2008 o godz. 16:19.
Odpowiedz cytując
Lon(TS)don
Banita

Od: 04.2008

Stary 09.07.2008, 17:39
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe jaka będzie ósma lokalizacja.. Szczecin?
Kielce oczywiście. No chyba, że stadion Cracovii jak się uda.
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.07.2008, 18:07
Lon(TS)don napisał(a):Wyświetl post
Kielce oczywiście. No chyba, że stadion Cracovii jak się uda.
UEFA wymaga min. 30 tys. miejsc.

Choć nie życzę tego Ukraińcom.
Odpowiedz cytując
Lon(TS)don
Banita

Od: 04.2008

Stary 09.07.2008, 18:44
Pewnie UEFA przeniosłaby Mistrzostwa do innego kraju niż oddałaby Polsce widząc ze u nas też nie kolorowo.
Mało to możliwe, ale gdyby doszło co do czego. No tak już myślałem o tym

Patrząc zupełnie statystycznie wg liczby mieszkańców:
miasto liczba mieszkańców (2007) województwo
1 Warszawa 1 702 139 mazowieckie
2 Łódź 760 251 łódzkie
3 Kraków 756 267 małopolskie
4 Wrocław 634 630 dolnośląskie
5 Poznań 564 951 wielkopolskie
6 Gdańsk 456 658 pomorskie (z Gdynią i Sopotem ok 850 tys)
7 Szczecin 409 068 zachodniopomorskie
8 Bydgoszcz 363 468 kujawsko-pomorskie
9 Lublin 353 483 lubelskie
10 Katowice - Chorzów - Stadion Śląski Narodowy - Katowice leżą w centrum największej konurbacji w Polsce – 2,8 mln ludzi. 314 500 śląskie (same Katowice)
11 Białystok 294 830 podlaskie
12 Gdynia 251 844 pomorskie

Mimo to, wierzę, że Ukraina sobie poradzi irazem zorganizujemy tą imprezę.
Ostatnio edytowane przez Lon(TS)don : 09.07.2008 o godz. 18:57.
Odpowiedz cytując
Kwaki
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 09.07.2008, 19:15
Inne miejsca na osmy stadio:
-w Bydgoszczy powstal ostatnio stadion, mysle ze moznaby go przerobic, zeby mial te 30 tys. miejsc
-moze stadion Legii? tylko nie wiadomo czy powstanie przed 2012
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 09.07.2008, 22:35
wytłumaczy mi ktoś co będzie robione w Warszawie przez całe wakacje, jeśli jeszcze we wrześniu tam mają być te zawody motorowe?
też mam nadzieję że Ukraina nie da dupy i się weźmie w garść. nigdy bym nie przypuszczał, że lepiej nam będą przygotowania szły niż im.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.07.2008, 07:19
Fajnie by było jakby Ukraina się jednak wyrobiła. Ale nie ma co się oszukiwać, że już niewiele brakuje, żeby ją te Mistrzostwa jednak ominęły..
Jakby się tak stało to wydaje mi się, że powinniśmy udźwignąć organizację tej imprezy nawet, gdyby prawie cała miała się odbyć u nas w kraju.
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.07.2008, 07:22
Lon(TS)don napisał(a):Wyświetl post

Patrząc zupełnie statystycznie wg liczby mieszkańców:
miasto liczba mieszkańców (2007) województwo

10 Katowice - Chorzów - Stadion Śląski Narodowy - Katowice leżą w centrum największej konurbacji w Polsce – 2,8 mln ludzi. 314 500 śląskie (same Katowice)
.
Dlatego tu musi być Euro

Cytat:
Mimo to, wierzę, że Ukraina sobie poradzi irazem zorganizujemy tą imprezę.
Też mam taką nadzieje,aczkolwiek nie miałbym nic przeciwko aby finał został rozegrany w Polsce

Cytat:
Prezes Ukraińskiej Federacji Piłkarskiej przyznał, że jest bardzo prawdopodobne, iż większość spotkań Euro 2012, w tym finał, zostanie rozegrana w Polsce. Większą optymistką jest premier Ukrainy.

Największe kłopoty Ukraińcy mają z infrastrukturą, a zwłaszcza z przestarzałymi lotniskami. Do tego dochodzi też problem Stadionu Olimpijskiego, na którym planowany jest finał. Obiekt, który teraz może pomieścić 75 tys. widzów, ma być całkowicie przebudowany i powiększony o 10 tys. miejsc. Tajwańska firma, która wygrała przetarg na modernizację stadionu, chce zmienić plany i zmniejszyć trybuny do ok. 50 tys. miejsc. Poza tym koszty robót wzrosły o prawie 100 mln dol., dlatego Tajwańczykom odebrano koncesję na prace.

Drugim problemem jest słynna już galeria handlowa, która miała stanąć niedaleko głównego wejścia na stadion, która - zdaniem UEFA - może zagrażać bezpieczeństwu podczas ewakuacji kibiców. Jej budowa została wstrzymana, a w ubiegły czwartek w czasie wizyty delegacji UEFA nawet zaczęto jej rozbiórkę. Następnego dnia jednak maszyny znikły. Podobno przyczyną jest konflikt inwestora z władzami Kijowa, które w ramach rekompensaty obiecały przekazać 80 ha ziemi w innej, ale równie atrakcyjnej części miasta. Mer miasta Leonid Czernowiecki tłumaczy, że pod kontraktem z inwestorem musi podpisać się premier Julia Tymoszenko, a nie dyrektor sekretariatu w ukraińskim rządzie.
http://sport.wp.pl/kat,37154,title,P...l?ticaid=16380
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 10.07.2008, 08:10
Surkis zarówno zdaje sobie sprawę, że jest trudno ale zapewne też jako dobry gracz musi zmotywować wszysktich odpowiedzialnych za Euro2012 na UA stąd pewnie taka wypowiedź.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 10.07.2008, 12:50
zawsze twierdziłem ze najlepeij by bylo jakbysmy sami te mistrzostwa zprganizowali

zamiast szczecina dałbym bydgoszcz, tzreba liczyc calą aglomaeracja + miasta blizsze, w tym wypadku cale kujawy, no iblizej do innych miast, zobaczcie gdzie jest szczecin, do ktorego dojazd najlepszy jest, ale .... z niemiec
Odpowiedz cytując
pietrasxd
Member

Od: 07.2008

Stary 18.07.2008, 15:53
nie moge tego pojąc dlaczego warszawa musi miec to euro? ani nie ma stadionu ani drog i miasto jako tako ale to nie ma porownania z Krk. Po pierwsze Kraków ma obwodnice i autostade do katowic(niedlugo bedzie do tarnowa) po drugie ma 20000 stadion na ktorym jest już przebudowa. Miasta to juz nie musze chyba tłumaczyc w 2006 rokou Kraków wygral konkurs na najlepsze miasto Europy albo Swiata.Nie pisze tego dlatego ze jest we mnie jakas nienawisc do stolicy ale co tu dużo mówic jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Wedlug mnie miasta najlepiej przygotownae na euro to:1.Krakow,2.Poznań,3.Chorzów a potem dlugo nic
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 19.07.2008, 09:22
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._stadiony.html
Ostatnio edytowane przez medyk : 19.07.2008 o godz. 09:56.
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 19.07.2008, 10:17
+ to http://wiadomosci.onet.pl/1791760,11,item.html

Tak na marginesie, to ostatnio imho panuje trend, żeby przedstawiać Kraków jako zapyziałe miasteczko, które nie potrafi sobie poradzić z większym deszczem, a Wrocław i Poznań jako niesamowite metropolie, najdynamiczniej rozwijające się w Europie.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 19.07.2008, 10:49
Awe napisał(a):Wyświetl post
+ to http://wiadomosci.onet.pl/1791760,11,item.html

Tak na marginesie, to ostatnio imho panuje trend, żeby przedstawiać Kraków jako zapyziałe miasteczko, które nie potrafi sobie poradzić z większym deszczem, a Wrocław i Poznań jako niesamowite metropolie, najdynamiczniej rozwijające się w Europie.

dla mnie Kraków i cała Małopolska to takie jakby osobne państwo, mogą nas nawet odłączyć od Polski i tak sobie poradzi.
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
Romano
Member

Od: 08.2004

Stary 19.07.2008, 11:00
Idioci radzą zmniejszać stadiony.Słyszałem że urzedasy maja błędne dane i na tej podstawie pisza raporty
Braki hotelowe w Gdańsku he he! Na dzień dzisiejszy 5 pięciogwiazdkowych hoteli nie licząc innych.Z lotniskiem
tez głupota straszna.Myśle że jedynie Kraków dobrze opisali -gratulacje

http://wiadomosci.onet.pl/1791760,11,item.html
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 19.07.2008, 12:00
tylko powiedz mi jak widzisz regularne zapełnienie stadionu w Gdansku po Euro?
Odpowiedz cytując
Romano
Member

Od: 08.2004

Stary 19.07.2008, 12:21
A musi być regularnie zapełniany?Obecnie żadna druzyna w Polsce nie zapełni regularnie stadionu wyjatkiem sa derby ,mecze miedzypaństwowe i ewentualnie koncerty.Aby organizować mistrzostwa musimy mieć stadiony o takiej pojemnosci.I miedzy bajki trzeba włożyć stwierdzenia że stadion na siebie sam zarobi tak nawet nie jest na porównywalnych stadionach w Niemczech
Odpowiedz cytując
pietrasxd
Member

Stary 19.07.2008, 12:23
nie moge tego pojąc dlaczego warszawa musi miec to euro? ani nie ma stadionu ani drog i miasto jako tako ale to nie ma porownania z Krk. Po pierwsze Kraków ma obwodnice i autostade do katowic(niedlugo bedzie do tarnowa) po drugie ma 20000 stadion na ktorym jest już przebudowa. Miasta to juz nie musze chyba tłumaczyc w 2006 rokou Kraków wygral konkurs na najlepsze miasto Europy albo Swiata.Nie pisze tego dlatego ze jest we mnie jakas nienawisc do stolicy ale co tu dużo mówic jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Wedlug mnie miasta najlepiej przygotownae na euro to:1.Krakow,2.Poznań,3.Chorzów a potem dlugo nic
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 19.07.2008, 12:40
Centrala jest w Warszawie,jakby mogli siebie pominąć ?
Nie podoba mi się tylko że Kraków jest miastem rezerwowym,podejrzewam że zdecydowały jakieś "układziki"
i zwykła "zazdrość",bo niejako Warszawa rywalizuje z Krakowem .
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 19.07.2008, 12:44
O Gdańsk bym się nie przejmował- spokojnie sobie poradzi, wszak trójmiasto to ponad milion mieszkańców, więc potencjał ludzki jest.Przy zbudowaniu Baltic Areny i zmianie przepisów w polskiej piłce dotsportowych spółek akcyjnych, kwestia znalezienia sponsora wydaje się stosunkowo łatwa.
Wisła,Legia Lech nie mają monopolu na wielką piłkę.Jestem przekonany, że Gdańsk jak i Wrocław maja przed sobą świetlaną przyszłość.
Być może jestem zbyt dużym optymistą, ale wydaje mi się, że powoli wszystko jakby ruszyło z miejsca i może być już tylko lepiej

Podstawa to stadion
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 19.07.2008 o godz. 13:04.
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 19.07.2008, 13:02
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
O Gdańsk bym się nie przejmował- spokojnie sobie poradzi, wszak trójmiasto to ponad milion mieszkańców, więc potencjał ludzki jest.Przy zbudowaniu Baltic Areny i zmianie przepisów w polskiej piłce dot spółek akcyjnych, kwestia znalezienia sponsora wydaje się stosunkowo łatwa.
Wisła,Legia Lech nie mają monopolu na wielką piłkę.Jestem przekonany, że Gdańsk jak i Wrocław maja przed sobą świetlaną przyszłość.
Być może jestem zbyt dużym optymistą, ale wydaje mi się, że powoli wszystko jakby ruszyło z miejsca i może być tylko lepiej

Podstawa to stadion
W Trójmieście żyje 751 837 osób(stan na 2006 rok ale nie sadze by w 2 lata przybylo tam 250 tys ludzi) , a więc mniej więcej tyle co w samym Krakowie
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Stary 19.07.2008, 13:28
Cytat:
Jak już jesteśmy przy tej wielkiej piłce to dla wielkich miast najważniejsze to wyrwać się z II ligi, awansować (ile lat Śląsk czy Lechia pretendowały do awansu), a potem 2,3 lata jakoś po utrzymywać się w Ekstraklasie, a pieniądze na dalszy rozwój już się jakoś znajdą.

Cytat:
W Trójmieście żyje 751 837 osób(stan na 2006 rok ale nie sadze by w 2 lata przybylo tam 250 tys ludzi) , a więc mniej więcej tyle co w samym Krakowie
Te statystyki są bazowane na osobach zameldowanych w danym mieście? Bo jeśli tak to sądzę że Kraków ma więcej mieszkańców, gdyż jest chyba większym ośrodkiem akademickim, a jest to stały potencjał ludzki bo jedni wyjeżdżają, ale inni przyjeżdżają.

Co do Warszawy, to jest normalne że w stolicy musi być Euro, nie wiem czy znajdziecie precedens, aby Euro nie było w stolicy, z mistrzostwami świata będzie podobnie, taki niepisany zwyczaj i nic z tym nie zrobimy.

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Stary 19.07.2008, 13:39
Kurt C. napisał(a):Wyświetl post
Jak już jesteśmy przy tej wielkiej piłce to dla wielkich miast najważniejsze to wyrwać się z II ligi, awansować (ile lat Śląsk czy Lechia pretendowały do awansu), a potem 2,3 lata jakoś po utrzymywać się w Ekstraklasie, a pieniądze na dalszy rozwój już się jakoś znajdą.

Te statystyki są bazowane na osobach zameldowanych w danym mieście? Bo jeśli tak to sądzę że Kraków ma więcej mieszkańców, gdyż jest chyba większym ośrodkiem akademickim, a jest to stały potencjał ludzki bo jedni wyjeżdżają, ale inni przyjeżdżają.

Co do Warszawy, to jest normalne że w stolicy musi być Euro, nie wiem czy znajdziecie precedens, aby Euro nie było w stolicy, z mistrzostwami świata będzie podobnie, taki niepisany zwyczaj i nic z tym nie zrobimy.
Na Wikipedii
(
  • Gdańsk - 459 072 mieszkańców, powierzchnia 262 km²
  • Gdynia - 253 324 mieszkańców, powierzchnia 135,5 km²
  • Sopot - 39 441 mieszkańców, powierzchnia 17,31 km² )
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Stary 22.07.2008, 08:25
Cytat:
Niemcy zamiast Ukrainy organizatorem Euro?
http://sport.wp.pl/kat,37154,title,N...6496&_ticrsn=3

Polska z Niemcami? To by było ciekawe
Odpowiedz cytując
Wredny
Banita

Stary 22.07.2008, 20:27
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...ze_wymogi.html

Cytat:
Podobne wyniki ma tylko Warszawa
Jak to? Jakis żart? A co w Warszawie zakupili nowy komlet łopat?

Cytat:
brakuje nam za to 600 miejsc pięciogwiazdkowych
Obawiam się, że te hotele moga mieć pustki po skończeniu szału z EURO.

Cytat:
dopilnowaniem, by powstały podziemne parkingi.
Koniecznie !!! W Paryżu maja parking podziemny pod co trzecią kamienicą. Inwestycje pod wszyskimi placami i innymi Kleparzami.

Cytat:
żadne z miast nie może być w tej chwili pewne organizacji meczów Euro 2012, bo wszystkie sześć ma równe szanse
tak? a co na to krętacze z Rządu i PZPN? bo kasę juz zainkasowali

Cytat:
Ostateczna decyzja UEFA wskazująca miejsca, gdzie odbędą się rozgrywki, zapadnie za około dwóch lat. Konkretną datę tej decyzji poznamy zapewne w końcu września po kongresie UEFA.
OOO !! To wtedy kiedy Listek podaje sie do dymisji. Ale czy napewno?
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Stary 23.07.2008, 20:03

http://sport.wp.pl/wid,10184599,kat,...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 24.07.2008, 12:42
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
O Gdańsk bym się nie przejmował- spokojnie sobie poradzi, wszak trójmiasto to ponad milion mieszkańców, więc potencjał ludzki jest.Przy zbudowaniu Baltic Areny i zmianie przepisów w polskiej piłce dotsportowych spółek akcyjnych, kwestia znalezienia sponsora wydaje się stosunkowo łatwa.
Być może jestem zbyt dużym optymistą, ale wydaje mi się, że powoli wszystko jakby ruszyło z miejsca i może być już tylko lepiej

Podstawa to stadion
mówisz o trójmieście ale niezapominaj że tam nie jest tylko Lechia, Arka także ma wielu fanów.
Odpowiedz cytując
Szymek_R22
Senior Member

Stary 24.07.2008, 13:45
Może mały offtop, ale mówiąc o liczebności miast, bierzcie pod uwagę liczebność aglomeracji miejskiej, a nie samego miasta( z tego co wiem, ilość ludzi w danym mieście podawana jest na podstawie liczby zameldowanych, więc jeśli chodzi o Kraków zmienia to bardzo postać rzeczy). aglomeracja Krakowska liczy ok. 1,5 mln osób (licząc Kraków, miejscowości przylegające, których mieszkańcy pracują w mieście, plus studenci itd.) pzdr
edit: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_monocentryczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_krakowska
Ostatnio edytowane przez Szymek_R22 : 24.07.2008 o godz. 13:48.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów