The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2008, 08:03
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Ryzyko to by bylo gdybysmy dokonanymi transferami wpedzali sie dlugi. Ale przeciez sprzedalismy Kokoszke, jest premia za tytul wieksza niz rok temu za 8 miejsce, wieksza sumka z nowego kontraktu C+ czyli jakas nadwyzka jest. Za ta kase mozna by sprowadzic i oplacic na jakies 3 lata ze dwoch dobrych jak na nasze warunki grajkow. Do wspominianych wyzej ekstra dochodow powinna tez dojsc kasa od sponsora ale jak nasz klub nie potrafi wykorzystac faktu zdobycia kolejnego w ostatnich latach tytulu na pozyskanie sponsora to ja nie mam pytan.

mówisz tak jakby Wisła za poprzednie okresy była na plusie albo przynajmniej na zero,

a może za poprzednie okresy dokonanymi transferami ryzykowaliśmy , nic z tego nie wyszło

poza tym mimo umów sponsorskich Tele-Foniki my dalej jesteśmy na długach za poprzednie lata, a wytransferowani zawodnicy nie pokryli poprzedniego ryzyka?

Wojtas mniej więcej dobrze napisał
Cytat:
Dlatego mam wrazenie ze po tym feralnym (listopadzie?2004) w tym klubie wiele rzeczy przestalo byc normalne
Napisałem mniej więcej bo wcześniej też nie było idealnie. I może wtedy Tele-Fonika budując silną Wisłę wykładając i montując świetny zespół Kasperczaka, który osiągnął wynik z tą drużyną naprawdę znakomity by nie powiedzieć wręcz nieprawdopodobny podjęła to ryzyko. Podjęła ryzyko i celu nie osiągnięto. (Nie mówię tu o LM ale jakimś przyzwoitym występie w UEFA bo na to skład był). W lidze dalej było dobrze miejsce 1-2-8(raz na 10 lat to nie tragedia choć przykro było patrzeć na styl a tym bardziej za zarządzanie WIsły)

Mieliśmy drużynę dobrą ale Wisła nie miała tego planu na wypadek nie osiągnięcia celu. Do tego doszła prywatna kłótnia trenera. Gra interesów i walka o wpływy(czyt. kasę Cupiała itp itd)

Ja jestem a tym aby Wisła dziś kupiła zawodników. Tylko jak ich kupi bez planu na ewentualną porażkę z Beitarem czy nawet nie wejście do fazy grupowej to się może okazać,że będzie jeszcze gorzej niż miejsca 1-2-8 od 2004 roku. CHyba,że zarządzajacy Wisłą mają taki plan ale czy po tylu latach wierzysz żeby taki był? Ja wątpię.

PS: Wojtas dobre określenie. Zamiast nową nawierzchnię łatamy dziury, które i tka po "zimie" znów się pojawiają. Czyli działamy bez jakichkolwiek planów na przyszłość. To "zabija" ten klub , a nie brak transferów.
Ostatnio edytowane przez PvD : 16.07.2008 o godz. 08:09.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 16.07.2008, 08:47
PvD napisał(a):Wyświetl post
poza tym mimo umów sponsorskich Tele-Foniki my dalej jesteśmy na długach za poprzednie lata, a wytransferowani zawodnicy nie pokryli poprzedniego ryzyka?
Mowisz o tym dlugu wzgledem T-F ?
To po co pitola, ze chca wydac kase za Dudke rozsadnie zamiast powiedziec, ze oddajemy dlug ?
Jesli mamy go kiedykolwiek splacac to trzeba to zrobic w pierwszej kolejnosci. Po co w takim razie
sprowadzono Lobodzinskiego na rekordowy kontrakt albo przedluzono umowe z Glowackim ?
Trzeba zacisnac pasa i pozbyc sie tego balastu nawet kosztem spadku do II ligi tylko jak w tym
kontekscie brzemia te gadki Cupiala, ze zawsze kibicowal Wisle i kocha Wisle.
Odpowiedz cytując
JohnnyH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 16.07.2008, 08:57
Z tego co piszecie wszystko wskazuje na to że Bogusław Cupiał faktyczne zarządzanie klubem oddał Radzie Nadzorczei Wisły Kraków S.S.A. której zadaniem jest zbilansowanie budżetu Wisły oraz redukcja zadłużenia względem Telefoniki. Tym samym większość pieniędzy z transferów jest przeznaczana na spłatę zadłużenia względem Telefoniki a klub może dysponować tylko niewielką częścią tej sumy. Stąd brak transferów i utrzymujący się od 4 lat regres sportowy Naszegi Klubu.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JohnnyH : 16.07.2008 o godz. 11:11.
Żuraw my personal Jesus
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 16.07.2008, 09:11
Mowisz o tym dlugu wzgledem T-F ?
To po co pitola, ze chca wydac kase za Dudke rozsadnie zamiast powiedziec, ze oddajemy dlug ?
za kadencji prezes Piotrowskiej ten dług zmniejszono (to tak na marginesie)

po co pitolą to ich się zapytaj, a mówienie chcą wydać rozsądnie nie oznacza, na pewno wydadzą i że to będzie taka sama kwota

nie moja wina że rok w rok wierzysz w to co mówią i ukazuje się za pośrednictwem mediów zamiast samu na chłodno przeanalizować ostatnie 10 lat

Cytat:
Jesli mamy go kiedykolwiek splacac to trzeba to zrobić w pierwszej kolejnosci. Po co w takim razie
sprowadzono Lobodzinskiego na rekordowy kontrakt albo przedluzono umowe z Glowackim ?
ku uciesze ludu ktory widzi odnawianą elewację/łataną dziurę. Lud myśli i cieszy się ze remontują całą kamienicę/remontują całą nawierzchnię?!
Cytat:
Trzeba zacisnac pasa i pozbyc sie tego balastu nawet kosztem spadku do II ligi tylko jak w tym
bo ty mierzysz miłość Cupiała do Wisły jego nakładami finansowymi, a nie od dołu do góry dobrze zorganizowanym klubem

To tak jakbyś stwierdził że, właściciele utrzymujący kluby w 1 lidze czy 2 lidze (po reformie) nie mogą czuć więzi z klubem bo nie dają tyle kasy by grać w ekstraklasie, choć klub funkcjonuje wzorowo od najniższego szczebla.

PS: w II lidze będąc nie można kochać i dażyć miłością klubu? pierwsze słyszę.
PS2: Jak to się dzieje, ze będąc w 2 lidze na stadion Wisły przyjdzie mniej ludzi. Nagle ci określający się wiernymi fanami Wisły ludzie przestają kochać Wisłę? Czy mierzą miłość do Wisły wynikiem, kasą atrakcyjnością rywala bo nie Legia, a Znicz Pruszków?

Spójrzmy może najpierw na własne podejście do tego aspektu 2 ligowego a potem na właściciela klubu. Bo to my mówimi o sobie WIERNI SWOJEJ DRUŻYNIE, CZY WYGRYWASZ CZY NIE to my DEKLARUJEMY że za WISŁA ZAWSZE I WSZĘDZIE.

Oczekujemy czegoś od Cupiała (TELE-FONIKI) a jak my się zachowujemy na Lechu, Legii 20 tys na ŁKSie (mecz przedostatni przed fetą) 8 tys!!! Skoro kibice Wisły mają swoje kaprysy i raz tak a raz tak to jak tu wymagać od kogoś innego zachowania. Może TF też raz tak raz tak - jak kibice Wisły.
Ostatnio edytowane przez PvD : 16.07.2008 o godz. 09:26.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 16.07.2008, 09:28
w jaki sposób chcesz spłacać dług grając w 2 lidze czy będąc średniakiem ligowym?

rozsądniej jest tak jak teraz być w czołówce grać niezłą piłke bo zawsze znajdą sie chętni na kupienie piłkarzy za dobre pieniądze i nie przesadzajmy już że mamy tak zły skład bo przynajmniej 5-6 piłkarzy prezentuje solidny poziom plus 3-4 ma możliwości aby jeszcze lepiej grać.

Popatrzcie na rywali naszych druzyn z poprzednich lata ani Steaua,Crvena czy nawet Feyenoord Blackburn nie grali jakiejś kosmicznej piłki aby skazywać nas od razu na porażkę jak tym składem nie powalczymy z Beitarem to nie wiem ile kasy musiałby Boguś wpompować aby zbudować zespół?

P.S. po tylu latach niepowodzeniach w pucharach może najwyższy czas nauczyć sie cieszyć z sukcesów w lidze anie traktowac jej jak jakiegoś przerywnika pomiędzy gra w pucharach , na cholere sie nakręcać przez pól roku na jakieś LM czy inne grupy UEFA jak szanse są dość małe na sukces , liga jest coraz trudniejsza i sa trzy ekipy które mają potencjał bardzo zbliżony do nas i pokonanie ich to tez jest sukces anie formalność
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 16.07.2008 o godz. 09:37.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 16.07.2008, 10:24
bo ty mierzysz miłość Cupiała do Wisły jego nakładami finansowymi, a nie od dołu do góry dobrze zorganizowanym klubem

To tak jakbyś stwierdził że, właściciele utrzymujący kluby w 1 lidze czy 2 lidze (po reformie) nie mogą czuć więzi z klubem bo nie dają tyle kasy by grać w ekstraklasie, choć klub funkcjonuje wzorowo od najniższego szczebla.

PS: w II lidze będąc nie można kochać i dażyć miłością klubu? pierwsze słyszę.
PS2: Jak to się dzieje, ze będąc w 2 lidze na stadion Wisły przyjdzie mniej ludzi. Nagle ci określający się wiernymi fanami Wisły ludzie przestają kochać Wisłę? Czy mierzą miłość do Wisły wynikiem, kasą atrakcyjnością rywala bo nie Legia, a Znicz Pruszków?
Jakbym mial mierzyc zorganizowaniem klubu to tez jakos tego nie widac. Nie mierze milosci Cupoiala nakladami finanoswymi tylko patrze na to jak ja bym sie zachowywal bedac na jego miejscu. Nie traktowalbym klub jako zrodla dochodow, a raczej jako kosztowne hobby. Na tym sie poprostu nie da
zarobic. To tak jak lubisz grac na kompie inwestujesz caly czas w sprzet chociaz wiesz, ze szybko traci
na wartosci i jest to studnia bez dna ale caly czas chcesz miec rozrywke na wysokim poziomie. Po zwyciestwie z Interem, meczach z Schalke czy Lazio chcialoby sie zeby Wisla osiagala taki pulap co roku.
Zreszta mi nawet nie chodzi o dokladanie przez Cupiala kasy ale zeby chociaz nie zabieral - dopoki to
robi to trudno mi wierzyc w jego slowa o byciu kibicem Wisly. Czy jak ktos kocha klub to wyciaga z niego
kase ? Kazdy kibic go wspomga w takim zakresie na jaki go stac - wiekszosc poprzez kupowanie biletow czy
pamiatek - nieliczni moga sobie pozwolic na wieksze sumy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 16.07.2008, 10:42
W poprzednich latach było tak:
Cytat:
Stabilny budżet fundamentem sukcesu

Jak wynika z analizy wstępnych wyników finansowych spółki, Wisła Kraków SSA zamknęła rok 2005 zyskiem w wysokości 6 mln. złotych. Przychody piłkarskiego mistrza Polski wyniosły w ub.r. 52 mln. złotych, a koszty działalności krakowskiego klubu 46 mln. złotych.

Głównymi źródłami przychodów sportowej spółki akcyjnej są wpływy z tytułu transferów, praw do transmisji telewizyjnych, premii federacji piłkarskich i sponsorów za wynik sportowy, kwoty pochodzące ze sprzedaży reklam, pamiątek klubowych, karnetów i biletów. Wśród kosztów dominującą pozycją są świadczenia na rzecz utrzymania zespołu piłkarskiego, w tym transferów. Klub nie ujawnia szczegółowej struktury przychodów i kosztów.

W ubiegłym roku wpływy Wisły Kraków z tytułu reklam wzrosły o blisko 25% w porównaniu do analogicznych przychodów w roku 2004. Spółka odnotowała również rekordowe zwiększenie przychodów z tytułu praw telewizyjnych i medialnych, które wzrosły o blisko 50%. – Podstawą naszego sukcesu jest współpraca z wiarygodnymi partnerami, którzy rozumieją istotę marketingu sportowego. Ze swojej strony staramy się zapewnić sponsorom i reklamodawcom profesjonalną obsługę – mówi rzecznik prasowy Wisły Kraków, Jerzy Jurczyński. Partnerami marketingowymi Wisły są m.in.: Kompania Piwowarska S.A. - jedna z największych spółek sektora piwowarskiego w Polsce, Dominet S.A. oraz Gerling Polska Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.

Źródło: wisła.krakow.pl
O pózniejszych latach informacjii brakuje.
Zostaje tylko to:
http://www.transfermarkt.de/de/verei...ebersicht.html

W każdym bądź razie, nie przypominam sobie, by Wisła Kraków przynosiła straty- zawsze coś była na plusie, więc strasznie dziwią mnie te rzekome straty w poprzednim roku.

Doczekać się nie mogę konca okienka.Wyjaśni się wtedy sprawa nowego sponsora, która miała być jedną z najważniejszych z jakich Pan Prezes miał się wywiązać ( http://www.sport.pl/pilka/1,70998,4293944.html ) jak i wyjaśnienia sytuacji Kokoszki, za którą odpowiada od prawnych aspektów klubu jak i transferów - Jacek Bednarz.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 16.07.2008 o godz. 10:51.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 16.07.2008, 11:09
nie zgodzę się

wzmocnienia wzmocnieniami ale co nam po wzmocnieniach, które dziś dadzą nam sukces a za dwa lata będę ciężarem ciągnącym nas w dół? nie na transferach rzeczy tylko polega, ale na transferach również czyli "coś+transfery" a to coś to się nazywa plan działania na ileś tam lat. Wzmacniamy się dziś i musi być plan działania na dwie wersje. Osiągnięty cel i nie osiągnięty. Jak wiadomo oba ważne z tą tylko różnicą, że pierwszy jest bezpieczniejszy dla klubu bo nie powoduj, że ziemia pod nogami się rozsuwa. Drugi bardzo niebezpieczny gdyż może spowodować zgliszcza. I tak. Jeśli nie będzie wiadomo co robić w przypadku przykładowo wydania 5 mln euro na transfery i nie zrealizowaniu celu to powiedzmy mamy katastrofę. Natomiast jeśli zakładając to samo czyli 5 mln euro transfery i plan alternatywny na wypadek odpadnięcia np juz z takim Beitarem to można próbować jakoś wybrnąć z sytuacji,która jest b. ciężka bo wyłożono kasę a celu nie osiągnięto.
Jak myślisz, którego planu Wisła nie ma? Generalnie obu ale ze wskazaniem na ten drugi czyli (wydajemy - celu nie osiągamy)
Wisła takiego planu nie ma, więc kasy nie wydaje bo tak jak napisałem . Wydanie kasy bez planu zakładającego ewentualne odpadniecie już teraz to postawienie Wisły na beczce prochu. To nie jest sprawa ryzyka. RYzyować można ale zawsze mając w zapasie plan co ewentualnie gdyby jednak nie.
Spokojnie - po pierwsze interesują nas transfery jedynie piłkarzy takich jak Łobodziński, Nei itd. - w ten sposób działajmy. Jeśli obserwujesz piłkarza takiego jak choćby ten Nei, ale może też być np. Despotović - to są piłkarze (w tej chwili) za około milion euro, siedzący w przedziale 25-30. Biorąc pod uwagę klasę marketingową naszej ligi - w stosunku do jej klasy sportowej, nie powiesz mi, że taki Nei nie zostałby gwiazdą naszej ligi (nie mówię w ogóle o pucharach). Teraz, skoro Brożka wyceniamy na ok. 3 miliony euro, to prawdopodobnie, takich piłkarzy będziemy mogli sprzedać za ok. 2 miliony najmniej. A ugrajmy jeszcze coś przypadkiem w pucharach?
Bezsensem jest pakowanie milionów euro w piłkarzy po 400 tys. vide Radovanović i spółka, bo później ich się sprzedać po prostu nie da.
Mówiąc o transferach mam na myśli zarówno te do klubu, jak i te z klubu.

Ja nie utożsamiam miłości do Wisły pieniędzmi czy to swoimi czy też Cupiała. Dla mnie to żaden wyznacznik.Dla mnie to jest nie prozumienie tak stawianie sprawy. "Kochasz Cupiał Wisłę to daj kasę" "Kochasz kibicu Wisłę to płać za karnet" jest wiele innych jeszcze czynników nie tylko finanse.
Pewnie, że jest - ale też bez naiwnej ideologii, bez pieniędzy w futbolu dzisiaj nic nie osiągniesz, a im ich więcej, tym można więcej zdziałać (patrz Ukraina i Turcja).

Podziękować jest prosto tylko już wskazać alternatywne już nie. A jeśli tylko ilość kasy ma swiadczyć na korzyść właściciela to ja dziękuję. Bo tkai nowy moze dawać ogromną kasę tylko po to by wszyscy siedzili cicho, nie mówiąc np o jakimś chamskim traktowaniu pracowników.

Takie dziwne pytanie na koniec: Chciałbyś kulturalnie Cupiałowi powiedzieć żegnajtak? ale jemu dziękujesz i przychodzi nowy bogatszy tak? dobrze rozumuję?
Źle rozumujesz, po pierwsze bogatszego od Cupiała raczej już nigdy nie będzie, jeśli zdecydowałby się odejść, chodzi bardziej o to, kim powinien być właściciel klubu. Przywoływałem już nazwisko pana Kity - portfel 100 razy mniejszy, ale wystarczający by kupić Nantes i sprowadzić Klasnicia. Jeśli chodzi o 'bogactwo' Cupiała, to dla mnie żaden wykładnik, bo tyle ile on zainwestował, jest w stanie wyciągnąć, a sporo już wyciągnął. Potrzebny jest właśnie nam człowiek, który odważnie zainwestuje i nie chodzi mi tylko o transfery, celem nr 1 byłaby baza szkoleniowa z prawdziwego zdarzenia, profesjonalne szkolenie młodzieży. I to nie w planach za 3 czy 4 lata, tylko już teraz. Nie chodzi o dawanie ogromnej kasy, tylko o reinwestowanie.

a ja postawie inaczej sprawę "Chciałbys podziękować kulturalnie Cupiałowi i na tym poprzestać?

oczywiście to wszystko na podstawie opinii że mało daje kasy ?

Pytam dlatego bo bardzo mnie interesuje jak się będą kształtowały wypowiedzi (jesli ktoś ich udzieli jeszcze)odnośnie tych dwóch wersji wyproszenia Cupiała z Wisły. Wypraszamy ale tylko wtedy gdy jest alternatywa,a gdy nie ma to dalej niech będzie Cupiał (oczywiście dalej daje tyle samo być może mniej ale tyle by być w czołówce badziewnej ekstraklasy)? czy mimo wszystko WON? bo dajesz mało to idź sobie?
Zacznijmy od tego, że ten klub jest własnością pana B. Cupiała. Mi chodzi jedynie o dobro Wisły, o to, żeby klub nie wpadał w regres, tylko rozwijał się, bo w tej chwili mamy gospodarkę na plus, liga z roku na rok drożej się sprzedaje i jest czas - jak nigdy na inwestowanie i rozwijanie się, tymczasem stoimy w miejscu, a stanie w miejscu w takim okresie - to tak naprawdę cofanie się.
Ja mówię, może jest taki plan, żeby tę kasę zainwestować za rok, gdzie będzie łatwiej o LM. Ok, wtedy nie będę miał pretensji, chociaż w takim razie, w tym roku przydałoby się chociaż trochę pieniędzy przeznaczyć na coś związanego z bazą.
Ale wychodzi na to, że kasa rozpłynie się po kieszeniach.
Chcę, żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja nie pragnę wypraszać Cupiała za to, że szczędzi grosza, tylko za to jak funkcjonuje klub. Niech zrobi z Wisły profesjonalny biznes, powyprasza wszystkich dziadków i weźmie do współpracy młodych, przedsiębiorczych ludzi, znających realia piłkarskie - którzy zajmą się wszystkim. Na to trzeba sporo pieniędzy, ale gdyby chciał poważnie potraktować Wisłę, to już dawno by tak zrobił, a to że potrafi - wystarczy spojrzeć na jego firmę - ale wydaje mi się, że dla niego futbol to tylko zabawa, jakieś hobby, odskocznia.

Będziesz chciał znać moją odpowiedź to mogę jej udzielić na priv pomimo, że Cupiała wypraszać nie chcę. Bynajmniej nie z obawy ze mi to odbierze jakis tam ligowy sukces czy też bycie w czołówce naszej Ligi Polskiej czy jednoroczne zwojowanie Europy
Wal śmiało.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.07.2008, 11:11
Ciężko będzie nam znaleźć sponsora jeśli nasz prezes oficjalnie przyznaje, że porażka z Beitarem i odpadnięcie z pucharów już w sierpniu(!) jest wkalkulowane i nie będzie tragedią. Nikt nie zapłaci poważnych pieniędzy za reklamę na koszulkach jeśli klub nie ma perspektywy dłuższej gry w europejskich pucharach. Nie zapominajmy, że to takie mecze cieszą się największą oglądalnością i są dostępne niemal dla każdego w otwartych kanałach telewizyjnych. W przypadku zakodowanej i niezbyt popularnej ligi tak nie jest.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 16.07.2008, 11:20
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Pewnie, że jest - ale też bez naiwnej ideologii, bez pieniędzy w futbolu dzisiaj nic nie osiągniesz, a im ich więcej, tym można więcej zdziałać (patrz Ukraina i Turcja).
a Czechy Rumunia ? jakoś nie wpompowały setek milionów w piłke

Źle rozumujesz, po pierwsze bogatszego od Cupiała raczej już nigdy nie będzie, jeśli zdecydowałby się odejść, chodzi bardziej o to, kim powinien być właściciel klubu. Przywoływałem już nazwisko pana Kity - portfel 100 razy mniejszy, ale wystarczający by kupić Nantes i sprowadzić Klasnicia. Jeśli chodzi o 'bogactwo' Cupiała, to dla mnie żaden wykładnik, bo tyle ile on zainwestował, jest w stanie wyciągnąć, a sporo już wyciągnął. Potrzebny jest właśnie nam człowiek, który odważnie zainwestuje i nie chodzi mi tylko o transfery, celem nr 1 byłaby baza szkoleniowa z prawdziwego zdarzenia, profesjonalne szkolenie młodzieży. I to nie w planach za 3 czy 4 lata, tylko już teraz. Nie chodzi o dawanie ogromnej kasy, tylko o reinwestowanie.
a masz jakieś dane ile Kita włożył w Nantes a może mniej niż Cupiał w Wisłe?

na Klasnica Kita wyciągnął kase ze swojego portfela?
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 16.07.2008, 11:35
Spokojnie - po pierwsze interesują nas transfery jedynie piłkarzy takich jak Łobodziński, Nei itd. - w ten sposób działajmy. Jeśli obserwujesz piłkarza takiego jak choćby ten Nei, ale może też być np. Despotović - to są piłkarze (w tej chwili) za około milion euro, siedzący w przedziale 25-30. Biorąc pod uwagę klasę marketingową naszej ligi - w stosunku do jej klasy sportowej, nie powiesz mi, że taki Nei nie zostałby gwiazdą naszej ligi (nie mówię w ogóle o pucharach). Teraz, skoro Brożka wyceniamy na ok. 3 miliony euro, to prawdopodobnie, takich piłkarzy będziemy mogli sprzedać za ok. 2 miliony najmniej. A ugrajmy jeszcze coś przypadkiem w pucharach?
Skąd masz tą pewność? Nie będę już mówił o kontuzji (niewielkie szanse), ale skąd wiesz że taki Nei się sprawdzi? A może podpisze 3 letni kontrakt żeby sie opierniczać za 300tys euro rocznie?

To, że ktoś go będzie chciał kupić, to dopiero połowa sukcesu - on sam musi chcieć odejść.

Cytat:
Niech zrobi z Wisły profesjonalny biznes, powyprasza wszystkich dziadków i weźmie do współpracy młodych, przedsiębiorczych ludzi, znających realia piłkarskie - którzy zajmą się wszystkim.
Raz - jak nie ma kasy, to nie ma znaczenia czy ktoś jest przedsiębiorczy czy nie...
Dwa - Bednarz, Skorża, Wilczek - są chyba młodzi jak na funkcje jakie sprawują? Chyba że chcesz zatrudnić 20 latków...
Cytat:
Na to trzeba sporo pieniędzy, ale gdyby chciał poważnie potraktować Wisłę, to już dawno by tak zrobił, a to że potrafi - wystarczy spojrzeć na jego firmę - ale wydaje mi się, że dla niego futbol to tylko zabawa, jakieś hobby, odskocznia.
Dla każdego właściciela własny klub to hobby - nikt tego nie robi dla pieniędzy...
Arked napisał(a):Wyświetl post
Ciężko będzie nam znaleźć sponsora jeśli nasz prezes oficjalnie przyznaje, że porażka z Beitarem i odpadnięcie z pucharów już w sierpniu(!) jest wkalkulowane i nie będzie tragedią.
czyli wolałbyś wypowiedź, że nie bierzemy w ogóle pod uwagę porażkę z Beitarem, i jeśli odpadniemy będzie tragedia?

Mi się podoba, że prezes trzeźwo ocenia sytuacje. Wylosowaliśmy klub bogatszy od nas, dlatego trudno mówić o pewnym awansie. Co innego gdyby to był klub z Malty...
Ddf
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.07.2008, 11:36
Czechy nie wpompowały wielkich pieniędzy w piłkę klubową dlatego ich kluby wypadają coraz słabiej w pucharach.

Pięć czołowych klubów ligi rumuńskiej wydało w tym okienku na transfery ok 18 mln Euro (w tym 4 w granicach 4 mln). Dla porównania 5 czołowych polskich klubów wydało w tym okienku wydało ok 4 mln Euro (w tym 2 kluby nie wydały nic). I liga rumuńska z sezonu na sezon jest coraz lepsza, a rumuńskie kluby z powodzeniem grają w europejskich pucharach.

Dlaczego? Dlatego, że w futbol inwestują duże pieniądze i robią to z sensem. Pieniądze to podstawa i to jest fakt.

Konrad. napisał(a):
czyli wolałbyś wypowiedź, że nie bierzemy w ogóle pod uwagę porażkę z Beitarem, i jeśli odpadniemy będzie tragedia?

Mi się podoba, że prezes trzeźwo ocenia sytuacje. Wylosowaliśmy klub bogatszy od nas, dlatego trudno mówić o pewnym awansie. Co innego gdyby to był klub z Malty...
Wolałbym żebyśmy, jak na mistrza kraju przystało, dokonali odpowiednich wzmocnień lub chociażby uzupełnień składu bo teraz ledwo dajemy rade wystawić jedenastkę piłkarzy na poziomie. Wtedy nie musielibyśmy tak bardzo obawiać się przeciętnego klubu z Izraela a potencjalni sponsorzy otrzymaliby wyraźny sygnał, że Wisła to klub z perspektywami, który chce się rozwijać.
Ostatnio edytowane przez Arked : 16.07.2008 o godz. 13:09.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 16.07.2008, 12:14
jako ,że nie jestem zwolennikiem internetowych dyskusji więc nie będę ciągnął tematu który nie ma kończę. Nie potraktuj mojego zaniechania dalszej konwersacji jako uniku.

Eye63 odpowiadam zgodnie z obietnica na priv.
Ostatnio edytowane przez PvD : 16.07.2008 o godz. 12:17.
Cytat:
Odpowiedz cytując
Eller
Banita

Od: 01.2008

Stary 16.07.2008, 12:37
Nasz wspaniały zarzad widac doszedl do wniosku,ze jak wygralismy lige z przewaga 15 punktow(lige 67 na swiecie wg rankingu) to nawet jak odejdzie dwoch waznych graczy a nawet trzech (Paulista) to i tak w cuglach odniesiemy sukces w pucharach.Pogratulowac pozostaje kolejnej zenadzie w kluczowym momencie seoznu.Mam prosbe ze w przyszlym sezonie szanowny zarzad nie opowiadal bzdur ,ze caly sezon i tytul to tylko przystanek do pucharow..
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.07.2008, 12:52
Eller napisał(a):Wyświetl post
Nasz wspaniały zarzad widac doszedl do wniosku,ze jak wygralismy lige z przewaga 15 punktow(lige 67 na swiecie wg rankingu) to nawet jak odejdzie dwoch waznych graczy a nawet trzech (Paulista) to i tak w cuglach odniesiemy sukces w pucharach.Pogratulowac pozostaje kolejnej zenadzie w kluczowym momencie seoznu.Mam prosbe ze w przyszlym sezonie szanowny zarzad nie opowiadal bzdur ,ze caly sezon i tytul to tylko przystanek do pucharow..

Odeszło trzech rezerwowych graczy. Z czego dwóch grało totalny piach przez cały sezon, a trzeci ( Paulista ) rozegrał raptem kilka dobrych meczy.

Ale problem jest trochę inny, a ty go chyba nie rozumiesz. Dla zarządu w pierwszej kolejności liczy się wynik finansowy, to, abyśmy byli na plusie. A awansu do LM i PUEFA nie załatwią nam żadne transfery, bo i tak nie stać nas na graczy odpowiedniej klasy.

Tak więc - wzmocnienia przyjdą najprawdopodobniej po Beitarze - albo z myślą tylko o lidze( jeśli - odpukać - nie awansujemy ), albo o fazie grupowej.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 16.07.2008, 13:10
Czechy nie wpompowały wielkich pieniędzy w piłkę klubową dlatego ich kluby wypadają coraz słabiej w pucharach..
no w sumie masz racje Ukraina i Turcja sa troche wyżej w rankingu tylko zobacz ile za to musieli zaplacić

Pięć czołowych klubów ligi rumuńskiej wydało w tym okienku na transfery ok 18 mln Euro (w tym 4 w granicach 4 mln). Dla porównania 5 czołowych polskich klubów wydało w tym okienku wydało ok 4 mln Euro (w tym 2 kluby nie wydały nic).
tylko kolego dlaczego nie napiszesz za ile sprzedali wedlug mnie za 15 mln euro a jak Sapuranu poszedl za 6 mln (?) do Porto to mniej wiecej za tyle kupili za ile sprzedali

akurat ostatnio mieli słabszy sezon a wcześniejsze nie były efektem wielkich zakupów

Wolałbym żebyśmy, jak na mistrza kraju przystało, dokonali odpowiednich wzmocnień lub chociażby uzupełnień składu bo teraz ledwo dajemy rade wystawić jedenastkę piłkarzy na poziomie. Wtedy nie musielibyśmy tak bardzo obawiać się przeciętnego klubu z Izraela a potencjalni sponsorzy otrzymaliby wyraźny sygnał, że Wisła to klub z perspektywami, który chce się rozwijać.
tez bym tak chciał ale z pewnych względów nam na razie nie wychodzi
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 16.07.2008, 13:20
Czy oni prowadza jakies inwestycje ogolnopolskie ?
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.07.2008, 13:21
To Ci od nieruchomosci
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Bartosz
JLB

Od: 01.2006

Stary 16.07.2008, 13:22

Logo firmy salwator.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Nie bądź gejem, rzuć na spreje!
Odpowiedz cytując
losiu2001
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 16.07.2008, 13:23
To oni beda budowac hotele na teranach Wisly?
Odpowiedz cytując
Weez3r
Member

Stary 16.07.2008, 13:25
tak -> http://www.wislaportal.pl/news.php?id=12571
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.07.2008, 13:26
Jak to jest firma co się zajmuje nieruchomościami, to może mieć naprawde sporo kasy. Każdy wie jak teraz jest z inwestycjami budowlanymi w Polsce.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Stary 16.07.2008, 13:30
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
a Czechy Rumunia ? jakoś nie wpompowały setek milionów w piłke
Już Ci odpowiedziano. Co do sukcesu Czechów to oni mają dobre bazy szkoleniowe, ale przez wyprzedaż graczy i brak reinwestycji - zaczyna to wyglądać coraz słabiej.
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
a masz jakieś dane ile Kita włożył w Nantes a może mniej niż Cupiał w Wisłe?
na Klasnica Kita wyciągnął kase ze swojego portfela?
O Nantes wiem tyle, że było zadłużone na bodaj dwa miliony euro - a skąd Kita wziął na Klasnicia (bo z klubu na pewno nie), tego nie wiem - może z kontraktów reklamowych, może z praw tv, wiem, że skądś wziął i spożytkował. U nas póki co się tylko bierze.
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Skąd masz tą pewność? Nie będę już mówił o kontuzji (niewielkie szanse), ale skąd wiesz że taki Nei się sprawdzi? A może podpisze 3 letni kontrakt żeby sie opierniczać za 300tys euro rocznie?
Gdyby tak chciał robić, to by siedział w II lidze z CSKA. Nie każdy piłkarz to Dawidowski. A nie wiem, czy taki Nei się sprawdzi, czy nie złapie poważnej kontuzji, ale patrząc na jego karierę - można bardzo odważnie przypuszczać, że się zwróci. W najgorszym wypadku - piłkarz ma już wyrobioną markę na rynku bułgarskim, dopytywało się o niego Metz - za jakąś kasę się go opchnie. Ale podobnie z drugiej strony - nastrzela bramek dla Wisły i się go sprzeda z trzykrotną przebitką.
Bo jeśli będzie pesymistyczny wariant (chociaż szanse na niego są małe), to i tak lepiej stracić w ten sposób 700 tys. euro, niż kupując dwóch drewniaków po 350. A tę drugą wersję się nam serwuje, przy czym, chyba trzeba liczyć na cud, że tacy piłkarze zabłysną i się ich sprzeda.

Raz - jak nie ma kasy, to nie ma znaczenia czy ktoś jest przedsiębiorczy czy nie...
Dwa - Bednarz, Skorża, Wilczek - są chyba młodzi jak na funkcje jakie sprawują? Chyba że chcesz zatrudnić 20 latków...
Wymieniłeś trzech ludzi, którzy dopiero pojawili się w klubie i głównie dzięki którym Wisła odzyskała mistrzostwo. To ja Ci odpowiem tak - wywalić resztę i sprowadzić więcej takich ludzi jak Skorża i Bednarz. Zrobić całą siatkę pracowników, żeby jeden dyr. sportowy nie musiał obserwować piłkarzy, podpisywać z nimi kontraktów, przebywać z drużyną i jeździć na jakieś mało znaczące konferencje o rozwoju materiałów, z których się robi bramki. Siatka skautingu i profesjonalny zarząd. Dokładnie tyle trzeba.
Dla każdego właściciela własny klub to hobby - nikt tego nie robi dla pieniędzy...czyli wolałbyś wypowiedź, że nie bierzemy w ogóle pod uwagę porażkę z Beitarem, i jeśli odpadniemy będzie tragedia?
Tak, wolałbym dwa tygodnie temu zakontraktowanych 3-4 piłkarzy, a przynajmniej 1-2 tej klasy co Abreu - i mówienie, że porażka będzie tragedią.
Jak tak dalej pójdzie - niedługo kluby z Litwy, Łotwy, Finlandii - będą od nas bogatsze.
Odpowiedz cytując
DAVE
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 16.07.2008, 13:31
Absolutna rewelacja )))))
semprini, klancyk i części niesforne....
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.07.2008, 13:32
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Jak to jest firma co się zajmuje nieruchomościami, to może mieć naprawde sporo kasy. Każdy wie jak teraz jest z inwestycjami budowlanymi w Polsce.
Daj pas,zadnej kasy nie bedzie.Mysle ,ze co najwyzej nizsze ceny przy budowie w/w hoteli na terenach Wisły.Jednym słowem jak dla mnie zaden krok do przodu.To tak na gorąco.
Po co ta cała tajemnica?Widocznie tajemniczy sponsor ze Stanów rezygnował.... hahahahahah.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.07.2008, 13:33
Sądzę, że teraz może coś się ruszyć w sprawie transferów, bo dostaliśmy zastrzyk gotówki, która wcześniej była tylko hipotetyczna.
.
Odpowiedz cytując
TeeS
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 16.07.2008, 13:35
Akurat rynek nieruchomości zaczyna się w Polsce zwijać i developerzy będa mieli co raz większe problemy. Mieszkania już się nie sprzedają na pniu, spekulanci zaczynają sprzedawać to co kupili wcześniej po niższych cenach. Dużo firm nie ma już pieniędzy i będzie albo plajtować, albo "sprzedawać się" większym. To co było w USA rok-dwa lata temu dotrze i do nas.

Sama firma też nie cieszy się zbyt dobrą sławą wśród kupujących mieszkania - wystarczy poczytać fora na ten temat. No ale - pieniądze nie śmierdzą, niech dają kasę i się reklamują.

Mam nadzieję, że plotki o przejęciu klubu od TFoniki pozostaną w sferze plotek.
Odpowiedz cytując
lodecki
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 16.07.2008, 13:45
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Daj pas,zadnej kasy nie bedzie.Mysle ,ze co najwyzej nizsze ceny przy budowie w/w hoteli na terenach Wisły.Jednym słowem jak dla mnie zaden krok do przodu.To tak na gorąco.
Po co ta cała tajemnica?Widocznie tajemniczy sponsor ze Stanów rezygnował.... hahahahahah.
tak tak przyszli zabrali koszulki i nadrukowali logo firmy za free.

O ktorej bedzie konferencja prasowa ?
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 16.07.2008, 13:51
INTERIA:

Cytat:
Piłkarze Wisły Kraków zyskali nowego sponsora. Na koszulkach mistrzów Polski reklamować się będzie firma Salwator Developer.

Informacja ta ma zostać oficjalnie ogłoszona na popołudniowej konferencji prasowej. Według naszych informacji reklama Slawatora pojawi się z tyłu koszulek, pod numerem. Głównym sponsorem pozostanie bowiem "TF-Kable".

Firma Salvator planuje inwestycje na terenach Wisły SSA i TS Wisły. Ma tam zbudować hotele oraz halę sportową.
Oby ten fragment z reklamą z tyłu koszulek się nie potwierdził...
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów