The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2008, 19:36
CO2 nie jest w żaden sposób niebezpiczene!! Efekt cieplarniany jest zjawiskiem pozytywnym! I gdyby nie on to średnia tempreratura na ziemi wynosiłaby -5 stopni. Według wszelkich badan NAUKOWYCH potwierdzone jest że wypływ CO2 na wzrost temperatury to około 5%. A za ocieplenia/oziębienia odpowiada głównie wiatr słoneczny i promieniowanie kosmiczne. Organizacje POLITYCZNE mówiące o zagrożeniu związanym z CO2 nie mają nic wspólnego z nauka... I mówie to jako osoba, która z geografią i tym tematem miała przez jakis czas do czynienia. Tak samo nie można jeszcze jednoznacznie strwierdzić czy klimat sie ociepla/oziębia czy pozostaje bez zmian - bo posiadamy szczegółowe dane z za krótkiego okresu.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 15.07.2008 o godz. 18:15.
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.07.2008, 19:46
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Tylko ten eurorealista - spędził troche zycia w Sowietach, w tamtejszych psychuszkach leczony na schizfrenei bezobjawową itd.. wie co twierdzi.
Dlatego że żył w ZSRR i był niesłusznie wysłany do psychiatryka ma być dla mnie ekspertem czy może wyrocznią w sprawie UE? Chyba przesadzasz

Vat Ci umknął?
Nie umknął. Nie wiem co chcesz wiedzieć w sprawie VAT`u. Chodzi Ci o wynegocjonowane warunki przed przed akcesją? O stawki jakie są dziś a jakie w pozostałych państwach członkowskich? Mógłbyś się określić bo za bardzo nie wiem o co pytasz.

Nie molestuje? - noż kurna ja pamietam jazgot jak Kaczor wspomniał że wejdziemy jak bedziemy gotowi, a WE zazadało mapy przyjęcia..
Skoro jest Ci trudno ocenic - to skąd u licha twierdzenie że "szanse" biorą góre na dostaniem po tyłku?
Ktoś nam karze decydować się na Euro? Możemy z tym bujać się podobnie jak Dania, Szwecja czy WB. Poza tym, by się znaleźć w strefie Euro trzeba spełnić kilka warunków. Na razie możesz spać spokojnie.
Szansą jest np: eliminacja wahań kursowych (bardzo ważna sprawa dla firm, nie będzie problemów typu - za mocna złotówka, eksport nieopłacalny etc) Inna szansa to dostęp do europejskiego rynku usług finansowych (większa konkurencja usług bankowych na rynku unijnym poprawi sytuacje na naszym rynku a może się to objawiać np tańszymi kredytami). Z reguły na początku jest ciężko, trudny okres przejściowy ale z czasem sytuacja się poprawia. To normalne i przy każdej reformie jest podobnie.

Dogadujemy się..itd.. Francja stawia weto i po mrzonkach.
To były założenia czysto hipotetyczne, a z tym wetem to bym się wstrzymał. Jest taka możliwość, ale raczej kraje wstrzymują się z podjęciem takiej decyzji.

Widocznie niezbyt wiele wiesz o polskim rolnictwie. Oczywiscie miło im czerpać kase za friko, rzecz w tym że po zniesieniu dopłat stalibyśmy sie poteżnym eksporterem, natomiast u żab byłoby jedno bankructwo za drugim - bo nie wytrzymaliby konkurensji. A jak są duszone przez kwoty mleczne itd.. nasze moce produkcyjne nie muszę przypominać.
Rolnicy są tą grupą społeczną, która jak na razie najwięcej zyskała z naszego członkostwa. Konkurencyjność produktu to nie tylko jego cena, ale np też sposób produkcji. Polskie produkty są cenione na zach. właśnie dlatego że są najczęściej produkowane w sposób naturalny. Konsument w UE się zmienia i coraz większy nacisk kładzie na zdrowe odżywianie się a w coraz mniejszym stopniu kieruje się ceną produktu. Jeśli chodzi o kwoty mleczne, uważam że są za niskie i powinny być wywalczone wyższe. Ktoś powinien za to beknąć.

JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
To tyle tak na szybko. Polecam książkę Cenckiewicza i Gontarczyka, po jej lekturze z pewnością sam będziesz potrafił sobie wyrobić własne zdanie na ten temat.
Może się skuszę, byłoby większe pole do dyskusji. Na dziś dzień jednak nie są to dla mnie przekonywujące argumenty. Wałęsa może mieć coś za paznokciami, ale nawet z tego co napisałeś nie ma tam za dużo pewników a w przeważającej części są to domysły. Pozdr
Ostatnio edytowane przez cuul : 14.07.2008 o godz. 19:49.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 14.07.2008, 20:02
cuul napisał(a):Wyświetl post
Dlatego że żył w ZSRR i był niesłusznie wysłany do psychiatryka ma być dla mnie ekspertem czy może wyrocznią w sprawie UE? Chyba przesadzasz
Nie przeinaczaj.
On poznał co to CCCP na własnej skórze, i jak widzi podobieństwa to wie co mówi.

Cytat:
Nie umknął. Nie wiem co chcesz wiedzieć w sprawie VAT`u. Chodzi Ci o wynegocjonowane warunki przed przed akcesją? O stawki jakie są dziś a jakie w pozostałych państwach członkowskich? Mógłbyś się określić bo za bardzo nie wiem o co pytasz.
Krótko - jego likwidacje.

Cytat:
Ktoś nam karze decydować się na Euro? Możemy z tym bujać się podobnie jak Dania, Szwecja czy WB.
Zonk... nie możemy - to był jedne z warunków akcesji. Na szczęście nie wymuszono na nas daty, wierząc (niestety słusznie) w tutejszych eurooszołomów ze to niekonieczne.

Cytat:
Poza tym, by się znaleźć w strefie Euro trzeba spełnić kilka warunków. Na razie możesz spać spokojnie.
Szansą jest np: eliminacja wahań kursowych (bardzo ważna sprawa dla firm, nie będzie problemów typu - za mocna złotówka, eksport nieopłacalny etc) Inna szansa to dostęp do europejskiego rynku usług finansowych (większa konkurencja usług bankowych na rynku unijnym poprawi sytuacje na naszym rynku a może się to objawiać np tańszymi kredytami). Z reguły na początku jest ciężko, trudny okres przejściowy ale z czasem sytuacja się poprawia. To normalne i przy każdej reformie jest podobnie.
Spóźniłeś się na dyskusje było to już tutaj wałkowawe.

Ja wspomne tylko o jednym teoretycznym przykładzie - gospodarce Niemiec zagraza inflacja, polskiej potrzeba, w cyklu którym się znalazłą taniego pięniądza. Pytanie brzmi - na co decyduje się Bank Jewropejski - na obniżke stóp czy na ich podniesienie?

A taka drobnostka jak krwawica jaką zafundowano nam, abysmy mieli silny pieniądz, to już nie ma znaczenia? A koszt obrony kursu podczas okresu przejsciowego?

Cytat:
To były założenia czysto hipotetyczne, a z tym wetem to bym się wstrzymał. Jest taka możliwość, ale raczej kraje wstrzymują się z podjęciem takiej decyzji.
No co Ty nie powiesz - już widzę jak Francja chce u siebie rozpierduchy z własnymi rolnikami..

Cytat:
Rolnicy są tą grupą społeczną, która jak na razie najwięcej zyskała z naszego członkostwa.
Zyskała - bo ma to co miała + dopłaty.
A zyska jeszcze bardziej, gdy zniesie się kwoty i ograniczenia produkcyjne bo bez problemu na równych warunkach (wolny rynek) rozprawi się z konkurencją starej UE.. myślisz ze graj to starej UE?

Cytat:
Konkurencyjność produktu to nie tylko jego cena, ale np też sposób produkcji. Polskie produkty są cenione na zach. właśnie dlatego że są najczęściej produkowane w sposób naturalny. Konsument w UE się zmienia i coraz większy nacisk kładzie na zdrowe odżywianie się a w coraz mniejszym stopniu kieruje się ceną produktu.
Po co mi piszesz o czymś co nie tyczy się tematu i o tym wiadomo?
No chyba że chcesz podkreślić że zgadzasz się iż ograniczenia jakie na nas nałożono dzieki socjalizmowi UE nie służą nam, a jełśi je zniesiemy to tylko na tym skorzystamy i jestes spokojny o wynik, jak ja.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 20:06.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
cuul
Senior Member

Stary 14.07.2008, 20:24
Krótko - jego likwidacje.
Może od razu znieść wszystkie podatki? Ja jestem za

Zonk... nie możemy - to był jedne z warunków akcesji. Na szczęście nie wymuszono na nas daty, wierząc (niestety słusznie) w tutejszych eurooszołomów ze to niekonieczne.
To jednak możemy się bujać skoro nie ma daty, nie? A poza tym pozostają jeszcze kryteria.

Spóźniłeś się na dyskusje było to już tutaj wałkowawe.
Ja wspomne tylko o jednym teoretycznym przykładzie - gospodarce Niemiec zagraza inflacja, polskiej potrzeba, w cyklu którym się znalazłą taniego pięniądza. Pytanie brzmi - na co decyduje się Bank Jewropejski - na obniżke stóp czy na ich podniesienie?
Ja nie znam odpowiedzi, ale widzę że Ty już tak....

No co Ty nie powiesz - już widzę jak Francja chce u siebie rozpierduchy z własnymi rolnikami..
A bo to pierwszy raz...?

Po co mi piszesz o czymś co nie tyczy się tematu i o tym wiadomo?
No chyba że chcesz podkreślić że zgadzasz się iż ograniczenia jakie na nas nałożono dzieki socjalizmowi UE nie służą nam, a jełśi je zniesiemy to tylko na tym skorzystamy i jestes spokojny o wynik, jak ja.
Przecież sam pisałeś o konkurencyjności rolnictwa w Polsce i we Francji. Ja Ci tylko odpisałem, że można i dziś z nimi konkurować nawet przy dopłatach. Czytaj co pisze a nie staraj mi wmówić czegoś, co nie napisałem. Prorokiem nie jestem ani alfą i omegą bym wiedział co będzie kiedy będzie jak coś będzie. Ale widzę że Ty już wiesz.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.07.2008, 21:22
To tyle tak na szybko. Polecam książkę Cenckiewicza i Gontarczyka, po jej lekturze z pewnością sam będziesz potrafił sobie wyrobić własne zdanie na ten temat.
Przeczytałeś, więc jesteś mądrzejszy od reszty, w takim razie rzuć mi odpowiedzią na pytanie jakie pojawiało się w historii Lecha Wałęsy : podwieźli go tą motorówką i przerzucili za płot stoczni czy też nic takiego miejsca nie miało ?

Myślenie nie boli !
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.07.2008, 21:23
Wilku i Jery

w związku z Waszymu wypowiedziami na temat CO2, proponuję wybudować sobie domek w pobliżu np.cementowni, co pozwoli Wam korzystać dzień po dniu z dobroczynnego wpływu CO2 na organizm człowieka.

P.S.
Jery napisał(a):Wyświetl post
GÓWNO PRAWDA!!
Naprawdę myślę, że mógłbys powstrzymać się od stosowania tego typu wyrażeń ... przynajmniej adresując wypowiedzi do mojej osoby.
Ostatnio edytowane przez Illargui : 14.07.2008 o godz. 21:25.
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 21:47
Może od razu znieść wszystkie podatki? Ja jestem za
Nie.

Mam na myśli ten konkretny o ile sie nie mylę francuski wynalazek.

Cytat:
To jednak możemy się bujać skoro nie ma daty, nie? A poza tym pozostają jeszcze kryteria.
Date ustalmy na 2222, problem sam zniknie.

Cytat:
Ja nie znam odpowiedzi, ale widzę że Ty już tak....
Owszem - podwyzszą. Rebus taki że...

Cytat:
A bo to pierwszy raz...?
No to się zdecyduj - wyszedłeś od tgeo że można coś zmienić, własnie przyznałeś mi racje że kluczowych dla nas rzeczy nie.

Cytat:
Przecież sam pisałeś o konkurencyjności rolnictwa w Polsce i we Francji. Ja Ci tylko odpisałem, że można i dziś z nimi konkurować nawet przy dopłatach.
? ? ?

Ja piszę o normalniej konkurencji, przy której będziemy mieli niskie ceny na żywność a nie tak jak teraz ciagłe podwyżki.

Cytat:
Czytaj co pisze a nie staraj mi wmówić czegoś, co nie napisałem. Prorokiem nie jestem ani alfą i omegą bym wiedział co będzie kiedy będzie jak coś będzie. Ale widzę że Ty już wiesz.
He he - póki co to Twoja żadna teza z która wyszedłeś nie ostała się.

Illargui napisał(a):Wyświetl post
Wilku i Jery

w związku z Waszymu wypowiedziami na temat CO2, proponuję wybudować sobie domek w pobliżu np.cementowni, co pozwoli Wam korzystać dzień po dniu z dobroczynnego wpływu CO2 na organizm człowieka.

Illargui nie baw się tak - wiesz doskonale że problemem przy cementowni nie jest CO2, a pyły produkcyjne. A to już inna bajka, i pilnowanie tego popieram jak najbardziej.

Chcesz ekologii - prosze bardzo, zacznijmy dbac o siebie. Zakaz przemysłowego tuczu zwierząt, zakaz szprycowania zywności chemią, zakaz produkcji (czy ściślej używania na masową skalę) sztucznych hormonów (głownie mowa o żeńskich) które już kilogramami gromadzą się w wodach trafiając z kanalalizacji do oczyszczalni a stamtąd (nierozłożone) do nich, a jak hormony są niebezpieczną zabawką to chyba każdy wie.

Znasz komunistyczne normy zawartości różnego syfu w żywności?
Dlaczego dzisiaj większość wędlin mój pies nie chce tknąć? - nie ma to związku z dostosowaniem sie i tu do prawa UE?
Za komuny z kilograma "miesa" robiono/wychodziło nie więcej niż 850 gr. szynki, dzisiaj "sztukmistrze" potrafią zrobić i 1300-1400 gr.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Illargui
Senior Member

Stary 14.07.2008, 21:55
(...) wiesz doskonale że problemem przy cementowni nie jest CO2, a pyły produkcyjne.
Niestety, ale wiem doskonale, że problemem przy cementowni jest również CO2 emitowane w ogromnych ilościach w procesie wypalania klinkieru (jeden z podstawowych składnikow cementu).
Wilku
lupus albus

Stary 14.07.2008, 21:57
Niestety, ale wiem doskonale, że problemem przy cementowni jest również CO2 emitowane w ogromnych ilościach w procesie wypalania klinkieru (jeden z podstawowych składnikow cementu).
I co to CO2 dokładnie robi? - rośliny mają lepszy przyrost masy, a poza tym?

JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 14.07.2008, 21:58
Cuul

Pytałeś mnie o
cuul napisał(a):
...@JEDREK76, jedna rzecz nie daje mi spokoju, apropo Bolka. Może mi to rozjaśnisz. W 83 roku, jak Wałęsa miał dostać nobla zostały sfałszowane jego akta, w celu dyskredytacji na forum międzynarodowym, co potem potwierdził również IPN. Po co mieli to robić, skoro był umoczony i mieli na niego niejeden świstek?
czyli o moje domysły i spekulacje, dlaczego SBecja w połowie lat 80-tych nie wykorzystała w pełni, posiadanych przez się oryginalnych dokumentów. Dwie hipotezy które zaprezentowałem w poście są prostą odpowiedzią na Twoje pytanie, ale (jak wyraźnie chyba w swoim poście napisałem) są to moje supozycje i nie podciągaj ich pod autorów książki. Tym bardziej, że z tych orginałów esbecy korzystali co najmniej dwukrotnie podrzucając ich kserokopie osobom, które wymieniłem w swoim wcześniejszym poście.

Cenckiewicz tłumaczy dość dokładnie (opierając się o dokumenty), iż SB utworzyło Biuro Studiów SB MSW, aby przedłużyć ten okres współpracy na lata 80-te.

Książka przede wszystkim mówi o udokumentowanym okresie wspólpracy Wałesy z bezpieką w latach 70-tych. O udokumentowanych przedsięwzięciach tejże bezpieki przeciwko Wałesie w latach 80-tych. A także (a może przede wszystkim) o udokumentowanym procesie niszczenia dokumentów przez Prezydenta Wałęsę i jego esbeckich wspólników w latach 90-tych. I to nie są już domysły.

A ta część Twojej wypowiedzi
cuul napisał(a):
...Może się skuszę, byłoby większe pole do dyskusji. Na dziś dzień jednak nie są to dla mnie przekonywujące argumenty. Wałęsa może mieć coś za paznokciami, ale nawet z tego co napisałeś nie ma tam za dużo pewników a w przeważającej części są to domysły...
to już nadinterpretacja i próba manipulacji moją odpowiedzią w stosunku do pytania które mi zadałeś.

Chyba nie spodziewałeś się, że streszczę Ci 700 stronnicową książkę
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.07.2008 o godz. 00:58.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 14.07.2008, 22:13
Manson33 napisał(a):Wyświetl post
Przeczytałeś, więc jesteś mądrzejszy od reszty, w takim razie rzuć mi odpowiedzią na pytanie jakie pojawiało się w historii Lecha Wałęsy : podwieźli go tą motorówką i przerzucili za płot stoczni czy też nic takiego miejsca nie miało ?

Czy ja wiem czy mądrzejszy Kilka stron wcześniej, ktoś wrzucał w tym temacie książke w wersji pdf, jeśli nie chcesz zakupić sobie egzemplarza (a o ile się orientuję drugi nakład jest już dostępny w księgarniach), skorzystaj z wersji elektronicznej i sam sobie wyrób opinię na jej temat.

Wersję z motorówką, autorzy odrzucają, analizując kilka innych nie narzucają jednoznacznej odpowiedzi, ani w którym miejscu przez ten płot się przedostał, ani czy dokonał tego samodzielnie. Co ciekawe sam Wałęsa w "Drodze nadziei" podaje dwie sprzeczne z sobą wersje "skoku przez płot".
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 14.07.2008 o godz. 22:28.
Illargui
Senior Member

Stary 14.07.2008, 22:17
I co to CO2 dokładnie robi? - rośliny mają lepszy przyrost masy, a poza tym?
W dużych stężeniach CO2 jest szkodliwe dla zdrowia człowieka - wpływa niekorzystnie m.in. na układ oddechowy. To chyba nie jest bardzo odkrywcze?
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 14.07.2008, 22:21
Temat z Bolkeim juz zaczyna być nudny- toć sam Mistrz Zakonu - Michnik Adam stwierdził, że Wałęsa miał chwile słabości - toć nawet na ostatnich wytycznych o co walczyc i dokąd zmierzać w GW jest mowa o tym, że błąd młodości nie może zdyskredytować całego dorobku życia.

Dyć sam Andrzej Czuma - poseł na sejm RP z ramienia Najjaśniejszej, jedynej przewoniej sile Narodu Platformy Obywatelskiej - Główny Dyzurny Dekaczyzator Kraju stwierdził, że najlepiej dla Wałesy byłoby, gdyby sie przyznał

a tu widzę wiadmości i okólniki dla wyznawców przychodzą z duzym opóźnieniem - przeca jesteśmy głobalna wioska nie? Ja rozumiem, że nie do każdego dochodzi smses od Adasia i sztabu wojskowego ale Panowie i Panie -= miejcie litość, miejcie litość
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.07.2008 o godz. 22:23.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 14.07.2008, 22:49
Słabość to rozmowy w 70 latach .
Dzieki takiemu wątkowi w przyszlości o Wałęsie lepszy film powstanie ,bardziej heroiczny .
Niemal wszyscy zwolennicy Wałęsy mówią że ta książka je do d.... .
I nie łapcie za słówka ,bo np.Centkiewicz i Gontarczyk powiedzieli że Wałęsa ma swoje zasługi i to nie może tego przekreślać .
A słabość w "ustach" zwolenników Wałęsy ma inną symbolikę .
sambo
dziarski chłop

Stary 14.07.2008, 23:14
jachting napisał(a):Wyświetl post
Dzieki takiemu wątkowi w przyszlości o Wałęsie lepszy film powstanie ,bardziej heroiczny .
ten wątek doczekał się już filmów ... ale faktycznie - moze bedzie nawet heroiczny he he

Tak jak ten o Marianie Zacharskim w TVN - wielkim agencie ...... Armii Czerwonej
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 14.07.2008, 23:23
sambo napisał(a):Wyświetl post
ten wątek doczekał się już filmów ... ale faktycznie - moze bedzie nawet heroiczny he he

Tak jak ten o Marianie Zacharskim w TVN - wielkim agencie ...... Armii Czerwonej
Dlaczego Armii Czerwonej ? Z tego co słyszałem ,wszystkie informacje przekazywał Polsce,dopiero od nas czasami były przekazywane dalej .
Raz że o tym nie wiedzieli a dwa,przecież służyli dla Polski .
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 05:58
W dużych stężeniach CO2 jest szkodliwe dla zdrowia człowieka - wpływa niekorzystnie m.in. na układ oddechowy. To chyba nie jest bardzo odkrywcze?
W jakimim stęzeniu?

Oraz jak opłata (tj. podwyzszenie kosztów produkcji za którą i tak płaci konsument) wływa na proces technologiczny, tj. na zmiejszenie jego wydzielania?

Nie ma jak poprawa humoru z rana.

Heroizmu szukasz - ogladnij sobie spektakl o Pileckim.

Cytat:
A słabość w "ustach" zwolenników Wałęsy ma inną symbolikę .
Jaką?

Jakie stosujecie stopnie sk*rwienia?

Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 15.07.2008, 07:05
Dlaczego Armii Czerwonej ? Z tego co słyszałem ,wszystkie informacje przekazywał Polsce,dopiero od nas czasami były przekazywane dalej .
Dla Polski.Niestety Polski Ludowej,a ta była z Armią Czerwoną bardzo zaprzyjaźniona.

Skoro już wątek został poruszony może weźmiemy na tapete sprawe "Olina"? Podobno Oleksy dostał ostatnio jakąś ciepłą posadke jako radca do spraw z Europą Wschodnią czy coś w tym stylu.

Że też są ludzie którzy mogą się kompromitować a i tak zawsze spadają na 4 łapy...
Ostatnio edytowane przez Zbychu : 15.07.2008 o godz. 07:07.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 15.07.2008, 07:22
Jery napisał(a):Wyświetl post
GÓWNO PRAWDA!! CO2 nie jest w żaden sposób niebezpiczene!!(...)
W jakimim stęzeniu?

he,he
20% stężenie CO2 zabija w kilka minut, 30% zabija natychmiast - niezależnie od ilości tlenu.
Powyżej 10% CO2 - omamy, duszności,śpiaczka.
Powyżej 5% - duszności, zawroty glowy itp.

Niemniej nie jestem sobie w stanie wyobrazić przemyslu, który wyprodukuje tyle CO2, żeby jego stężenie globalnie było wyższe niż dajmy na to te 10%. Lokalnie może i owszem.

Co do wiatru slonecznego i promieniowania kosmicznego - istnieją owszem teorie, ale one mówia, że np. wiatr słoneczny owszem ma wpływ na ocieplenie, ale odppowiada za około 35% tegoż. Reszta to gazy cieplarniane.

Jak opłata wpływa - no pewnie tak, że jeżeli komuś się opłaca zmienic proces technologiczny, żeby produkować mniej CO2 to zmienia, jak nie to płaci i piszczy. (My będziemy piszczeć, chociaż nie wszyscy). Czyli mówiąc oględnie - słabo wpływa na razie.
Na marginesie podobno CO2 tez kosztuje gospodarke - w zależności od opracowań od 3 do prawie 100 USD za tone.
cuul
Senior Member

Stary 15.07.2008, 07:36
No to się zdecyduj - wyszedłeś od tgeo że można coś zmienić, własnie przyznałeś mi racje że kluczowych dla nas rzeczy nie.
Ja uważam, że jak się czegoś bardzo chce, to jest szansa coś w Unii zmienić, ale nie samemu. Trzeba szukać sojuszników.
? ? ?
Ja piszę o normalniej konkurencji, przy której będziemy mieli niskie ceny na żywność a nie tak jak teraz ciagłe podwyżki..
Widze że nie masz za dużego pojęcia o ekonomii. Możesz konkurować nie tylko ceną produktu. Nie zawsze cena jest najważniejsza.

He he - póki co to Twoja żadna teza z która wyszedłeś nie ostała się.
Teza? Uważa, że w UE jest wiele rzeczy, które wymagają zmiany, ale nie neguje całości tak jak Ty. Ot taka róznica miedzy nami.

Chyba nie spodziewałeś się, że streszczę Ci 700 stronnicową książkę
Nie, nie spodziewałem się. Poprostu mam wyrobione swoje zdanie na temat Wałęsy. Nie czytałem książki, więc nie będę polemizował z jej treścią. Skoro dla Ciebie wszystko po jej przeczytaniu jest tak oczywiste, nie mam zamiaru Cię z tego przekonania wyprowadzać. Dla mnie nic nie jest białe albo czarne. Zawsze są jakieś odcienie szarości. Pozdr
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 07:44
sandbender napisał(a):Wyświetl post

Niemniej nie jestem sobie w stanie wyobrazić przemyslu, który wyprodukuje tyle CO2, żeby jego stężenie globalnie było wyższe niż dajmy na to te 10%. Lokalnie może i owszem.
Właśnie.

Cytat:
Co do wiatru slonecznego i promieniowania kosmicznego - istnieją owszem teorie, ale one mówia, że np. wiatr słoneczny owszem ma wpływ na ocieplenie, ale odppowiada za około 35% tegoż. Reszta to gazy cieplarniane.
Precesja i tysiąc innych rzeczy..

Cytat:
Na marginesie podobno CO2 tez kosztuje gospodarke - w zależności od opracowań od 3 do prawie 100 USD za tone.
Dlaczego?

Ja uważam, że jak się czegoś bardzo chce, to jest szansa coś w Unii zmienić, ale nie samemu. Trzeba szukać sojuszników.
A ja Ci pokazałem że nie znajdziesz sojuszników, którzy utną gałąź na której siedzą.. takie rzeczy to tylko w Polsce.

Cytat:
Widze że nie masz za dużego pojęcia o ekonomii. Możesz konkurować nie tylko ceną produktu. Nie zawsze cena jest najważniejsza.
Ziew..

Ja pisze o czym innym, a ty odnosisz się do czegoś innego.

Przeczytaj jeszcze raz uwaznie co napisałem.

Cytat:
Teza? Uważa, że w UE jest wiele rzeczy, które wymagają zmiany, ale nie neguje całości tak jak Ty. Ot taka róznica miedzy nami.
Dowcip w tym ze jak się zagłebić w szczegóły to przyznajesz mi racje, tylko że na tym się końcy bo wniosków wyciągać Ci się nie chce.

cuul
Senior Member

Stary 15.07.2008, 08:12
Ziew..
Ja pisze o czym innym, a ty odnosisz się do czegoś innego.
Przeczytaj jeszcze raz uwaznie co napisałem.
Tak, Ty odnosisz się tylk odo ceny, że na tym polu można tylko konkurować i wyciągasz wniosek że jak nie będzie dopłat to rolnictwo we Francji padnie. Ja staram się uświadomić Ci, że i bez tego można konkurować z Francuzami, że nie zawsze cena jest najważniejsza. Jak kupujesz samochód, kupujesz zawsze najtańszy?

Dowcip w tym ze jak się zagłebić w szczegóły to przyznajesz mi racje, tylko że na tym się końcy bo wniosków wyciągać Ci się nie chce.
Czytaj co pisze. Nie wszystko w UE jest piękne i cacy, ale nie można negować wszystkiego jak masz w zwyczaju.
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 08:55
Tak, Ty odnosisz się tylk odo ceny, że na tym polu można tylko konkurować i wyciągasz wniosek że jak nie będzie dopłat to rolnictwo we Francji padnie. Ja staram się uświadomić Ci, że i bez tego można konkurować z Francuzami, że nie zawsze cena jest najważniejsza. Jak kupujesz samochód, kupujesz zawsze najtańszy?
Ja chce płacić jak najtaniej.

A nie dwukrotnie - raz fundując dopłaty, dwa - płacąc wiecej za to że są sztuczne ograniczenia produkcyjne.

Tak to trudno u licha zrozumieć?

Do tego interesuje mnie zysk Polaków.

Cytat:
Czytaj co pisze.
Własnie to robie.

Masz problem ze zrozumieniem własnych twierdzeń?

Cytat:
Nie wszystko w UE jest piękne i cacy, ale nie można negować wszystkiego jak masz w zwyczaju.
Zajmij się tym co neguje, a nie moimi zwyczajami.

I przyjmij ze aby był wolny handel żadni komisarze, coś w kształcie państwa nie jest potrzebne.

sambo
dziarski chłop

Stary 15.07.2008, 08:58
Słyszałeś w TVN
- tak samo jak słyszałeś, że PRL była państwem samodzielnym a w przypadku wojny NATO- UW - polskie wojsko stanęłoby po stronie NATO...

A Zbychu o słowa o "bardzo zaprzyjaźnieniu" zapewne wziął z art 6 pkt 2 konstytucji PRL

2) nawiązuje do szczytnych tradycji solidarności z siłami wolności i postępu, umacnia przyjaźń i współpracę ze Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich i innymi państwami socjalistycznymi,

Oczywiscie słyszał też, że Kostytucja PRL - była suwerenną decyzją ludu pracującego miast i wsi - a włodarze tego państwa byli wybierani suwerennie przez a jak - lud miast i wsi.

- o czym my mamy rozmawiać... dramat....
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 09:24.
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 15.07.2008, 09:12
W ogóle krecenie lodów przy nietoksycznym i naturalnym gazie jakim CO2 to przegięcie. I bynajmniej nie ma to być bat, na rzeczywistych trucicieli czy pozeraczy energii, tylko na malutkich - i właściwie zero zdziwien.
Ale z tym CO2 to nie wymysl UE tylko ogolnoswiatowy. A dopiero od niedawna glosno o tym, bo Sowieci postanowienia z Kioto ratyfikowali 8 lat. I tu nie chodzi tylko o CO2, tylko o wszystkie gazy powstajace w wyniku dzialanosci czlenia , ktore mozna zdecydowanie ograniczyc.
I o ile taka Europa ma obnizyc produkcje gazow, to np Australia czy Islandia ma zwiekszyc.

W irlandii to juz widac w budownictwie. Domy sa klasyfikowane wg. emisji wlasnie CO2. Tak ja na pralkach czy lodowkach macie takie teczowe karteczki z literkami od A do E.

Ja np. uwazam ze to bardzo dobry pomysl. Z tymi ograniczeniami.
Boia chi molla !
orzeu
Senior Member

Stary 15.07.2008, 09:42
sandbender napisał(a):Wyświetl post
he,he
20% stężenie CO2 zabija w kilka minut, 30% zabija natychmiast - niezależnie od ilości tlenu.
Powyżej 10% CO2 - omamy, duszności,śpiaczka.
Powyżej 5% - duszności, zawroty glowy itp.

Składniki powietrza:

Azot - 78,09 %
Tlen - 20,95 %
Argon - 0,93 %
Dwutlenek węgla - 0,023 - 0,050 %
Inne gazy szlachetne - 0,0025 %

Emisja CO2 przez czlowieka to ok. 2-3% ogolu CO2 w atmosferze.
Obecna ilosc CO2 w atmosferze z powodu czlowieka wynosi (biorac maksymalne wartosc): 3%*0,05% = 0,000015 %
Aby zawartosc CO2 w atmosferze wzrosla do owych 10% to czlowiek musialby wyprodukowac:
10% / 0,000015% = 6 666,66 razy wiecej CO2 niz robi to dzisiaj. Powodzenia! Diabelska liczba

Pamietajmy tez ze zwiekszajac zawartosc CO2 w powietrzu zwieksza sie tez punkt odniesienia w postaci 100% skladu powietrza, zatem liczba ta jest jeszcze wieksza, pewnie ponad 7 tys. razy. Wzrost o "7 tys. razy" to dla lepszego obrazu wzrost o 700 000 %
WISŁA PANY !!
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 10:16
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Ale z tym CO2 to nie wymysl UE tylko ogolnoswiatowy.
Owszem, tylko najwięksi nic tutaj nie zrobią za wyjątkiem pokazania 4 liter.

Cytat:
A dopiero od niedawna glosno o tym, bo Sowieci postanowienia z Kioto ratyfikowali 8 lat. I tu nie chodzi tylko o CO2, tylko o wszystkie gazy powstajace w wyniku dzialanosci czlenia , ktore mozna zdecydowanie ograniczyc.
I o ile taka Europa ma obnizyc produkcje gazow, to np Australia czy Islandia ma zwiekszyc.
Jeśli mówimy o związkach siarki itd.. to oczywiscie. Ale skupianie się na CO2 to nieporozumienie.

Cytat:
Ja np. uwazam ze to bardzo dobry pomysl. Z tymi ograniczeniami.
A ja nie - bo to kolejeny bat na nas.
I nie usmiecha mi się płacić większych rachunków za prąd (tak się akurat dziwnie składa że obejmie to tylko tych nowych w UE) bo komuś się roi w głowie globalne ocieplenie.

Jak na Grenlandii zamiast krów (IX-XII w.) beda mogły się paść słonie, wtedy owszem stwierdze coś jest na rzeczy i może z tym cos człowiek ma wspólnego.

sambo
dziarski chłop

Stary 15.07.2008, 10:36
no chłopaki - gruszki na wierzbie = cud gospodarczy

poparcie SLD = poparcie PO

styl rządów SLD = styl rządów PO (choć SLD był lepszy)

tempo narastania elektoraru negatywnego wobec Millera = tempo wobec Tuska

wszystko sie zgadza jak do tej pory - i tu naraz

http://fakty.interia.pl/kraj/prawo_i...aferze,1146112

Miller też wiedział, Kwaśniewski również - i nawet dyktafony są w akcji

Końcowka SLD = końcówka PO ?
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 11:55.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.07.2008, 13:09
w polityce bodaj z kwietnia lub maja był dobry art. o ociepleniu...

co do ograniczneń,... wszystko zależy od kosztów utrzymania jak i alternatyw urządedzn emitujacych CO2 i inne gazy...
tylko czy ktoś to obiektywnie obliczył bo jak wiadomo są rózn e grupy interesów

Ps. skutkiem zwiększenia "złych" gazów w atmosferze... najprawdopodniej będzie oziębienie planety, patrz wybuch wulkanów indonezyjsjikch na przestrzeni lat(min. krakatau) po których nastąpił spadek globalny temperatury o 0,5C do 1 C
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 13:16
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
skutkiem zwiększenia "złych" gazów w atmosferze... najprawdopodniej będzie oziębienie planety, patrz wybuch wulkanów indonezyjsjikch na przestrzeni lat(min. krakatau) po których nastąpił spadek globalny temperatury o 0,5C do 1 C
Owszem wybuchy ze względu na pyły obnizają.

"Najfaniejszy" był wybuch Toby - prawie sprzątnął nasz gatunek z powierzchni ziemi. Jak obliczają genetycy populacja ludzka skurczyła się do kilku tys. osób.

Podobnie jest z gepardami, są cholernie blisko spokrewnione ze sobą, mają prob;emy z rozmnażaniem do tego kurczący się obszar ich wystepowania i są na skraju zagłady pomimo iż wydaje się że nie są rzadkie - tyle że nie jestem pewny czy to wynik, Toby czy czegoś innego

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów