|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
CO2 nie jest w żaden sposób niebezpiczene!! Efekt cieplarniany jest zjawiskiem pozytywnym! I gdyby nie on to średnia tempreratura na ziemi wynosiłaby -5 stopni. Według wszelkich badan NAUKOWYCH potwierdzone jest że wypływ CO2 na wzrost temperatury to około 5%. A za ocieplenia/oziębienia odpowiada głównie wiatr słoneczny i promieniowanie kosmiczne. Organizacje POLITYCZNE mówiące o zagrożeniu związanym z CO2 nie mają nic wspólnego z nauka... I mówie to jako osoba, która z geografią i tym tematem miała przez jakis czas do czynienia. Tak samo nie można jeszcze jednoznacznie strwierdzić czy klimat sie ociepla/oziębia czy pozostaje bez zmian - bo posiadamy szczegółowe dane z za krótkiego okresu.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 15.07.2008 o godz. 18:15.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
||
Nie umknął. Nie wiem co chcesz wiedzieć w sprawie VAT`u. Chodzi Ci o wynegocjonowane warunki przed przed akcesją? O stawki jakie są dziś a jakie w pozostałych państwach członkowskich? Mógłbyś się określić bo za bardzo nie wiem o co pytasz.
Szansą jest np: eliminacja wahań kursowych (bardzo ważna sprawa dla firm, nie będzie problemów typu - za mocna złotówka, eksport nieopłacalny etc) Inna szansa to dostęp do europejskiego rynku usług finansowych (większa konkurencja usług bankowych na rynku unijnym poprawi sytuacje na naszym rynku a może się to objawiać np tańszymi kredytami). Z reguły na początku jest ciężko, trudny okres przejściowy ale z czasem sytuacja się poprawia. To normalne i przy każdej reformie jest podobnie. To były założenia czysto hipotetyczne, a z tym wetem to bym się wstrzymał. Jest taka możliwość, ale raczej kraje wstrzymują się z podjęciem takiej decyzji.
Może się skuszę, byłoby większe pole do dyskusji. Na dziś dzień jednak nie są to dla mnie przekonywujące argumenty. Wałęsa może mieć coś za paznokciami, ale nawet z tego co napisałeś nie ma tam za dużo pewników a w przeważającej części są to domysły. Pozdr
Ostatnio edytowane przez cuul : 14.07.2008 o godz. 19:49.
![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
|
|||
|
|
lupus albus
Od: 09.2003
Offline |
|
||||||
On poznał co to CCCP na własnej skórze, i jak widzi podobieństwa to wie co mówi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wspomne tylko o jednym teoretycznym przykładzie - gospodarce Niemiec zagraza inflacja, polskiej potrzeba, w cyklu którym się znalazłą taniego pięniądza. Pytanie brzmi - na co decyduje się Bank Jewropejski - na obniżke stóp czy na ich podniesienie? A taka drobnostka jak krwawica jaką zafundowano nam, abysmy mieli silny pieniądz, to już nie ma znaczenia? A koszt obrony kursu podczas okresu przejsciowego? Cytat:
Cytat:
A zyska jeszcze bardziej, gdy zniesie się kwoty i ograniczenia produkcyjne bo bez problemu na równych warunkach (wolny rynek) rozprawi się z konkurencją starej UE.. myślisz ze graj to starej UE? Cytat:
No chyba że chcesz podkreślić że zgadzasz się iż ograniczenia jakie na nas nałożono dzieki socjalizmowi UE nie służą nam, a jełśi je zniesiemy to tylko na tym skorzystamy i jestes spokojny o wynik, jak ja.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 20:06.
![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Może od razu znieść wszystkie podatki? Ja jestem za
![]()
Przecież sam pisałeś o konkurencyjności rolnictwa w Polsce i we Francji. Ja Ci tylko odpisałem, że można i dziś z nimi konkurować nawet przy dopłatach. Czytaj co pisze a nie staraj mi wmówić czegoś, co nie napisałem. Prorokiem nie jestem ani alfą i omegą bym wiedział co będzie kiedy będzie jak coś będzie. Ale widzę że Ty już wiesz. ![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
![]() ![]()
Myślenie nie boli !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Wilku i Jery
w związku z Waszymu wypowiedziami na temat CO2, proponuję wybudować sobie domek w pobliżu np.cementowni, co pozwoli Wam korzystać dzień po dniu z dobroczynnego wpływu CO2 na organizm człowieka. P.S. Naprawdę myślę, że mógłbys powstrzymać się od stosowania tego typu wyrażeń ... przynajmniej adresując wypowiedzi do mojej osoby.
Ostatnio edytowane przez Illargui : 14.07.2008 o godz. 21:25.
|
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
|||||
|
Nie.
Mam na myśli ten konkretny o ile sie nie mylę francuski wynalazek. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja piszę o normalniej konkurencji, przy której będziemy mieli niskie ceny na żywność a nie tak jak teraz ciagłe podwyżki. Cytat:
Illargui nie baw się tak - wiesz doskonale że problemem przy cementowni nie jest CO2, a pyły produkcyjne. A to już inna bajka, i pilnowanie tego popieram jak najbardziej. Chcesz ekologii - prosze bardzo, zacznijmy dbac o siebie. Zakaz przemysłowego tuczu zwierząt, zakaz szprycowania zywności chemią, zakaz produkcji (czy ściślej używania na masową skalę) sztucznych hormonów (głownie mowa o żeńskich) które już kilogramami gromadzą się w wodach trafiając z kanalalizacji do oczyszczalni a stamtąd (nierozłożone) do nich, a jak hormony są niebezpieczną zabawką to chyba każdy wie. Znasz komunistyczne normy zawartości różnego syfu w żywności? Dlaczego dzisiaj większość wędlin mój pies nie chce tknąć? - nie ma to związku z dostosowaniem sie i tu do prawa UE? Za komuny z kilograma "miesa" robiono/wychodziło nie więcej niż 850 gr. szynki, dzisiaj "sztukmistrze" potrafią zrobić i 1300-1400 gr. ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
|
I co to CO2 dokładnie robi? - rośliny mają lepszy przyrost masy, a poza tym?
![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
|
Cuul
Pytałeś mnie o cuul napisał(a):
Cenckiewicz tłumaczy dość dokładnie (opierając się o dokumenty), iż SB utworzyło Biuro Studiów SB MSW, aby przedłużyć ten okres współpracy na lata 80-te. Książka przede wszystkim mówi o udokumentowanym okresie wspólpracy Wałesy z bezpieką w latach 70-tych. O udokumentowanych przedsięwzięciach tejże bezpieki przeciwko Wałesie w latach 80-tych. A także (a może przede wszystkim) o udokumentowanym procesie niszczenia dokumentów przez Prezydenta Wałęsę i jego esbeckich wspólników w latach 90-tych. I to nie są już domysły. A ta część Twojej wypowiedzi cuul napisał(a):
Chyba nie spodziewałeś się, że streszczę Ci 700 stronnicową książkę
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.07.2008 o godz. 00:58.
|
||
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
Czy ja wiem czy mądrzejszyWersję z motorówką, autorzy odrzucają, analizując kilka innych nie narzucają jednoznacznej odpowiedzi, ani w którym miejscu przez ten płot się przedostał, ani czy dokonał tego samodzielnie. Co ciekawe sam Wałęsa w "Drodze nadziei" podaje dwie sprzeczne z sobą wersje "skoku przez płot".
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 14.07.2008 o godz. 22:28.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Temat z Bolkeim juz zaczyna być nudny- toć sam Mistrz Zakonu - Michnik Adam stwierdził, że Wałęsa miał chwile słabości - toć nawet na ostatnich wytycznych o co walczyc i dokąd zmierzać w GW jest mowa o tym, że błąd młodości nie może zdyskredytować całego dorobku życia.
Dyć sam Andrzej Czuma - poseł na sejm RP z ramienia Najjaśniejszej, jedynej przewoniej sile Narodu Platformy Obywatelskiej - Główny Dyzurny Dekaczyzator Kraju stwierdził, że najlepiej dla Wałesy byłoby, gdyby sie przyznał a tu widzę wiadmości i okólniki dla wyznawców przychodzą z duzym opóźnieniem - przeca jesteśmy głobalna wioska nie? Ja rozumiem, że nie do każdego dochodzi smses od Adasia i sztabu wojskowego ale Panowie i Panie -= miejcie litość, miejcie litość
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.07.2008 o godz. 22:23.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Słabość to rozmowy w 70 latach .
Dzieki takiemu wątkowi w przyszlości o Wałęsie lepszy film powstanie ,bardziej heroiczny . Niemal wszyscy zwolennicy Wałęsy mówią że ta książka je do d.... . I nie łapcie za słówka ,bo np.Centkiewicz i Gontarczyk powiedzieli że Wałęsa ma swoje zasługi i to nie może tego przekreślać . A słabość w "ustach" zwolenników Wałęsy ma inną symbolikę . |
|
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
Tak jak ten o Marianie Zacharskim w TVN - wielkim agencie ...... Armii Czerwonej ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Raz że o tym nie wiedzieli a dwa,przecież służyli dla Polski . |
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
||
Oraz jak opłata (tj. podwyzszenie kosztów produkcji za którą i tak płaci konsument) wływa na proces technologiczny, tj. na zmiejszenie jego wydzielania? ________________
Nie ma jak poprawa humoru z rana. Heroizmu szukasz - ogladnij sobie spektakl o Pileckim. Cytat:
Jakie stosujecie stopnie sk*rwienia? ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Skoro już wątek został poruszony może weźmiemy na tapete sprawe "Olina"? Podobno Oleksy dostał ostatnio jakąś ciepłą posadke jako radca do spraw z Europą Wschodnią czy coś w tym stylu. Że też są ludzie którzy mogą się kompromitować a i tak zawsze spadają na 4 łapy...
Ostatnio edytowane przez Zbychu : 15.07.2008 o godz. 07:07.
![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
he,he 20% stężenie CO2 zabija w kilka minut, 30% zabija natychmiast - niezależnie od ilości tlenu. Powyżej 10% CO2 - omamy, duszności,śpiaczka. Powyżej 5% - duszności, zawroty glowy itp. Niemniej nie jestem sobie w stanie wyobrazić przemyslu, który wyprodukuje tyle CO2, żeby jego stężenie globalnie było wyższe niż dajmy na to te 10%. Lokalnie może i owszem. Co do wiatru slonecznego i promieniowania kosmicznego - istnieją owszem teorie, ale one mówia, że np. wiatr słoneczny owszem ma wpływ na ocieplenie, ale odppowiada za około 35% tegoż. Reszta to gazy cieplarniane. Jak opłata wpływa - no pewnie tak, że jeżeli komuś się opłaca zmienic proces technologiczny, żeby produkować mniej CO2 to zmienia, jak nie to płaci i piszczy. (My będziemy piszczeć, chociaż nie wszyscy). Czyli mówiąc oględnie - słabo wpływa na razie. Na marginesie podobno CO2 tez kosztuje gospodarke - w zależności od opracowań od 3 do prawie 100 USD za tone. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Teza? Uważa, że w UE jest wiele rzeczy, które wymagają zmiany, ale nie neguje całości tak jak Ty. Ot taka róznica miedzy nami. Nie, nie spodziewałem się. Poprostu mam wyrobione swoje zdanie na temat Wałęsy. Nie czytałem książki, więc nie będę polemizował z jej treścią. Skoro dla Ciebie wszystko po jej przeczytaniu jest tak oczywiste, nie mam zamiaru Cię z tego przekonania wyprowadzać. Dla mnie nic nie jest białe albo czarne. Zawsze są jakieś odcienie szarości. Pozdr ![]()
|
||
|
|
lupus albus
Offline |
|
|||||
Cytat:
Cytat:
||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Czytaj co pisze. Nie wszystko w UE jest piękne i cacy, ale nie można negować wszystkiego jak masz w zwyczaju. ![]()
|
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
||
A nie dwukrotnie - raz fundując dopłaty, dwa - płacąc wiecej za to że są sztuczne ograniczenia produkcyjne. Tak to trudno u licha zrozumieć? Do tego interesuje mnie zysk Polaków. Cytat:
Masz problem ze zrozumieniem własnych twierdzeń? Cytat:
I przyjmij ze aby był wolny handel żadni komisarze, coś w kształcie państwa nie jest potrzebne. ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|||
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
- tak samo jak słyszałeś, że PRL była państwem samodzielnym a w przypadku wojny NATO- UW - polskie wojsko stanęłoby po stronie NATO... A Zbychu o słowa o "bardzo zaprzyjaźnieniu" zapewne wziął z art 6 pkt 2 konstytucji PRL 2) nawiązuje do szczytnych tradycji solidarności z siłami wolności i postępu, umacnia przyjaźń i współpracę ze Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich i innymi państwami socjalistycznymi, Oczywiscie słyszał też, że Kostytucja PRL - była suwerenną decyzją ludu pracującego miast i wsi - a włodarze tego państwa byli wybierani suwerennie przez a jak - lud miast i wsi. - o czym my mamy rozmawiać... dramat....
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 09:24.
![]()
|
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
I o ile taka Europa ma obnizyc produkcje gazow, to np Australia czy Islandia ma zwiekszyc. W irlandii to juz widac w budownictwie. Domy sa klasyfikowane wg. emisji wlasnie CO2. Tak ja na pralkach czy lodowkach macie takie teczowe karteczki z literkami od A do E. Ja np. uwazam ze to bardzo dobry pomysl. Z tymi ograniczeniami. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Azot - 78,09 % Tlen - 20,95 % Argon - 0,93 % Dwutlenek węgla - 0,023 - 0,050 % Inne gazy szlachetne - 0,0025 % Emisja CO2 przez czlowieka to ok. 2-3% ogolu CO2 w atmosferze. Obecna ilosc CO2 w atmosferze z powodu czlowieka wynosi (biorac maksymalne wartosc): 3%*0,05% = 0,000015 % Aby zawartosc CO2 w atmosferze wzrosla do owych 10% to czlowiek musialby wyprodukowac: 10% / 0,000015% = 6 666,66 razy wiecej CO2 niz robi to dzisiaj. Powodzenia! Diabelska liczba ![]() Pamietajmy tez ze zwiekszajac zawartosc CO2 w powietrzu zwieksza sie tez punkt odniesienia w postaci 100% skladu powietrza, zatem liczba ta jest jeszcze wieksza, pewnie ponad 7 tys. razy. Wzrost o "7 tys. razy" to dla lepszego obrazu wzrost o 700 000 % ![]() ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
|
|
Owszem, tylko najwięksi nic tutaj nie zrobią za wyjątkiem pokazania 4 liter.
Cytat:
Cytat:
I nie usmiecha mi się płacić większych rachunków za prąd (tak się akurat dziwnie składa że obejmie to tylko tych nowych w UE) bo komuś się roi w głowie globalne ocieplenie. Jak na Grenlandii zamiast krów (IX-XII w.) beda mogły się paść słonie, wtedy owszem stwierdze coś jest na rzeczy i może z tym cos człowiek ma wspólnego. ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
||
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
no chłopaki - gruszki na wierzbie = cud gospodarczy
poparcie SLD = poparcie PO styl rządów SLD = styl rządów PO (choć SLD był lepszy) tempo narastania elektoraru negatywnego wobec Millera = tempo wobec Tuska wszystko sie zgadza jak do tej pory - i tu naraz http://fakty.interia.pl/kraj/prawo_i...aferze,1146112 Miller też wiedział, Kwaśniewski również - i nawet dyktafony są w akcji Końcowka SLD = końcówka PO ?
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 11:55.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
w polityce bodaj z kwietnia lub maja był dobry art. o ociepleniu...
co do ograniczneń,... wszystko zależy od kosztów utrzymania jak i alternatyw urządedzn emitujacych CO2 i inne gazy... tylko czy ktoś to obiektywnie obliczył bo jak wiadomo są rózn e grupy interesów ![]() Ps. skutkiem zwiększenia "złych" gazów w atmosferze... najprawdopodniej będzie oziębienie planety, patrz wybuch wulkanów indonezyjsjikch na przestrzeni lat(min. krakatau) po których nastąpił spadek globalny temperatury o 0,5C do 1 C ![]()
|
|
|
|
lupus albus
Offline |
|
"Najfaniejszy" był wybuch Toby - prawie sprzątnął nasz gatunek z powierzchni ziemi. Jak obliczają genetycy populacja ludzka skurczyła się do kilku tys. osób. Podobnie jest z gepardami, są cholernie blisko spokrewnione ze sobą, mają prob;emy z rozmnażaniem do tego kurczący się obszar ich wystepowania i są na skraju zagłady pomimo iż wydaje się że nie są rzadkie - tyle że nie jestem pewny czy to wynik, Toby czy czegoś innego ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|
|