The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.06.2008, 15:50
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Przy okazji, wszystkie media mówią o bardzo niskiej frekwencji. A prawda jest taka, że jak na wybory uzupełniające - to jest gigantyczna frekwencja.
Wszystkie, czyli które? Tak z brzegu, kto napisał.

wolfy napisał(a):
Pani Kopacz mnie rozwala. Ona siebie nazywa katoliczką? I nie wie, że za udzielenie pomocy w dokonaniu aborcji ma miejsce ekskomunika na mocy prawa kanonicznego("excommunicatio latae sententiae")?
Proszę Panowie nie zniżajcie się do tego poziomu. Problem nie jest trywialny.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 23.06.2008 o godz. 15:57.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 23.06.2008, 16:59
Koalicja strachu (PO, SLD, PSL) chce ocenzurować IPN

http://wiadomosci.onet.pl/1774831,11,item.html
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.06.2008, 18:14
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Niewolnicy byli siłą napędową gospodarki w Rzymie,to oni instrumentum vocale byli wykorzystywani do pracy na rzecz swoich właścicieli.W pewnym okresie ich liczba była tak wielka a zjawisko powszechne że brak własnego niewolnika wśród pełnoprawnych obywateli imperium był postrzegany jako oznaka ubóstwa.Stąd to odniesienie do liczb z mojej strony i określenie dawnego ustroju rzymskiego jako "niemal idealny" co może błędnie sugerować iż nalżałoby wrócić do tej formy skoro kiedyś przynosiła korzyści.
Wybacz, ale nie udowodniłeś, że to duża liczba niewolników stała za rozrostem i rozkwitem "Imperium Romanum". Niewolnictwo było wówczas zjawiskiem normalnym.
Truizmy o tym, że niewolnicy pracowali na rzecz swoich panów() oraz o ich powszechności nie tłumaczą niczego. W takiej Sparcie 70% ludności to byli niewolnicy, a jednak nigdy nie została ona imperium.

Wiec jak, Zbychu? Może jakaś ambitniejsza analiza?

Nie, oczywiście żartuję. Tak naprawdę nie rozumiesz skali problemu, wyciągasz bardzo powierzchowne wnioski, więc darujmy to sobie. Struktura społeczna, prawna, kultura, uwarunkowania geograficzne - Zbychu, to tylko część aspektów, jakie musiałbyś wziąć pod uwagę.

Ustrój rzymski "prawie idealny"?

sandbender napisał(a):
Proszę Panowie nie zniżajcie się do tego poziomu. Problem nie jest trywialny.
Do jakiego poziomu mam się nie zniżać? Jeżeli napisałem nieprawdę, wskaż mi ją. Jeżeli nie, to w czym problem?

1q2 - nie lubisz Kościoła, to widać. Problem w tym, że nie masz o nim zielonego pojęcia i po raz kolejny Twoja krytyka ma sie nijak do rzeczywistości. Może odpuścisz? Albo chociaż poznasz to, co tak krytykujesz? Z rzetelniejszych źródeł, niż "Fakty i Mity".

Kolejny "człowiek honoru" zniszczony przez małych ludzi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.06.2008 o godz. 18:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.06.2008, 19:43
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Wszystkie, czyli które? Tak z brzegu, kto napisał.
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...w_Krosnie.html

"Po długiej kampanii wyborczej, w którą zaangażowali się liderzy wszystkich partii i politycy z pierwszych stron gazet, do urn poszli... nieliczni wyborcy. (...) Frekwencja wyniosła zaledwie 12,20 proc."

O, przepraszam, GW napisała że była wysoka, choć pamiętam że jak czytałem wczoraj wiadomości, to wszędzie były z jednego źródła podane, i tekst był niemal identyczny (taki jak w Dzienniku).
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 23.06.2008, 19:44
Ciekawy artykuł w Rzepie n/t Adama Hodysza

http://www.rp.pl/artykul/151617.html

Szczególnie interesująca jest końcówka. W 1995 roku doszło w Gdańsku do katastrofy budowlanej, kiedy w wieżowcu doszlo do eksplozji gazu. Zapadly się dwa pietra, doszło do tego, iż budynek należało wyburzyć, wkrótce więc wieżowiec został wysadzony w powietrze... Jak się okazuje w tym wieżowcu mieszkał właśnie Hodysz.

"... 17 kwietnia 1995 r. domem przy ulicy Wojska Polskiego w Gdańsku, gdzie mieszkał Hodysz, wstrząsnął wybuch. Dwa pierwsze piętra wieżowca zapadły się. Hodysz przeżył. Budynek postanowiono wysadzić w powietrze. Hodyszowi dano trzy minuty na spakowanie najpotrzebniejszych rzeczy. Według niepotwierdzonych informacji tuż przed wysadzeniem budynku na miejscu katastrofy pojawili się funkcjonariusze, którzy mieli przeszukiwać mieszkanie Hodysza. Być może poszukiwali kopii dokumentów, które zrobił porucznik Bollin.
Jednym z wątków śledztwa w sprawie wybuchu było podejrzenie zamachu terrorystycznego w związku z tym, że w wieżowcu mieszkał Hodysz. Wątek ten zarzucono, uznając ostatecznie, że wybuch gazu spowodował lokator skonfliktowany z mieszkańcami. Czy Hodysz mówiąc, że ledwo uszedł z życiem, miał na myśli tę katastrofę, nie wiadomo..."

P.S. Jeżeli PO porwie się na IPN w układzie z komunistami, to będzie to taki ponury chichot historii i kolejny przykład na to, że historia lubi się powtarzać...
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.06.2008 o godz. 19:54.
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 23.06.2008, 23:30
Obejrzałem "Trzech kumpli", pierwsza część leciała dziś w TVN, kolejna jutro o 21.55. Piękny dokument o okolicznościach śmierci studenta polonistyki UJ Stanisława Pyjasa ( dla niezorientowanych, zamordowany przez SB w 1976 roku w Krakowie, jego najbliższymi przyjaciółmi byli: Bronisław Wildstein- znany dziś publicysta i pisarz, oraz Lesław Maleszka- jak się okazało aktywny donosiciel SB, jeszcze do zeszłego tygodnia pracownik Gazety Wyborczej. To właśnie tytułowi trzej kumple.). Okazuje się, że można mówić o historii w sposób atrakcyjny ( kolażowy system montażu, retrospekcje, ciekawe urywki filmów dokumentalnych, także esbeckich nagrań). Jeszcze teraz mam przed oczyma twarze SB-eków pokazane w tym filmie, pewne siebie mordy ludzi, którzy tłumaczą się, że taką mieli prace. Przypominają nazistów. Jeśli ktoś myśli, że w tym filmie pokazują nudy, to niech wie, że jego bohaterowie żyją do dziś, niektórzy odgrywają czołowe role w życiu publicznym naszego kraju. Polecam gorąco!
PS.Zastanawiające, że takie coś puścili w TVN, czyżby GW już Walterowi i kumplom nie była potrzebna?
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez 63624 : 23.06.2008 o godz. 23:31.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
JEDREK76
konserwa

Stary 24.06.2008, 00:37
63624 napisał(a):Wyświetl post
Obejrzałem "Trzech kumpli", pierwsza część leciała dziś w TVN, kolejna jutro o 21.55. Piękny dokument o okolicznościach śmierci studenta polonistyki UJ Stanisława Pyjasa ( dla niezorientowanych, zamordowany przez SB w 1976 roku w Krakowie, jego najbliższymi przyjaciółmi byli: Bronisław Wildstein- znany dziś publicysta i pisarz, oraz Lesław Maleszka- jak się okazało aktywny donosiciel SB, jeszcze do zeszłego tygodnia pracownik Gazety Wyborczej. To właśnie tytułowi trzej kumple.). Okazuje się, że można mówić o historii w sposób atrakcyjny ( kolażowy system montażu, retrospekcje, ciekawe urywki filmów dokumentalnych, także esbeckich nagrań). Jeszcze teraz mam przed oczyma twarze SB-eków pokazane w tym filmie, pewne siebie mordy ludzi, którzy tłumaczą się, że taką mieli prace. Przypominają nazistów. Jeśli ktoś myśli, że w tym filmie pokazują nudy, to niech wie, że jego bohaterowie żyją do dziś, niektórzy odgrywają czołowe role w życiu publicznym naszego kraju. Polecam gorąco!
PS.Zastanawiające, że takie coś puścili w TVN, czyżby GW już Walterowi i kumplom nie była potrzebna?
Pyjas został zamordowany 7 maja 1977 roku.

Tak to rzeczywiście ciekawy dokument. Tydzień temu na pasku informacyjnym TVN24 pojawiała się co jakiś czas informacja, iż lesław maleszka (tw "ketman", "return", "tomek") został zwolniony z pracy w wybiórczej gazecie. Co ciekawe rok temu jeden z dziennikarzy tej gazety informował, że maleszka tam już nie pracuje, jakoby miał sam z pracy zrezygnować (po 6 latach kiedy znane się stało jego "drugie wcielenie"). Teraz okazuje się, że "redagował teksty artykułów" (znając hmm "pokrętność" tegoż środowiska, można domniemywać, iż pisał własne teksty pod pseudonimem ).

Interesujące, ile razy jeszcze "ketman" będzie się zwalniał z wybiórczej gazety
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.06.2008 o godz. 00:40.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 24.06.2008, 08:27

Środowisko GW to TW SB i "przyjaciele z opozycji", natomiast TVN to raczej towarzystwo "wojskowych". Dwa rozne srodowiska. GW najchętniej sprzyjać będzie lewicy, natomiast TVN Platformie. Mimo że w wojnie z Kaczorami stali po jednej stronie, to wcale nie znaczy że mają wspólnego szefa.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.06.2008 o godz. 10:20.
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 24.06.2008, 09:03
JEDREK76-faktycznie moje niedopatrzenie, tylko późna pora wpisu mnie usprawiedliwia.
A co do tych środowisk, o których pisze kalashnikov2, ciekawe. Na Salonie24, Krzysztof Kłopotowski (publicysta), pod jednym z wpisów o tym dokumencie, puścił tezę, że TVN-owskie środowisko przeorientowuję się na Rosję. Nie wiem dokładnie o co mogło mu chodzić?
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
sandbender
Graf Zero

Stary 24.06.2008, 10:25
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Do jakiego poziomu mam się nie zniżać? Jeżeli napisałem nieprawdę, wskaż mi ją. Jeżeli nie, to w czym problem?
Moim zdaniem ten problem (ciąży) nie jest prosty i łatwy. Może wygląda na taki z boku, ale dla tych ludzi takim na pewno nie jest. A w mediach (głównych) został sprowadzony do poziomu zwykłej pyskówki i potraktowany jak dowolny inny problem.
W związku z tym uważam, że owszem każdy ma prawo wypowiedziec swoje zdanie na ten temat, ale przekrzykiwanie się w gazecie/internecie przez laików kto jest większym rzymskim katolikiem od kogo i kogo należy ekskomunikować w tej kwestii, a kogo nie to jest pyskówka.

Bo nawiasem:
Cytat:
Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.
chyba trzeba jakiegoś specjalisty od prawa kanoniczego, żeby wytłumaczył dlaczego i ewentualnie czy min. Kopacz podpada pod ten kanon.
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 24.06.2008, 10:30
Wtrące się bo fajny wpis znalazłem na ten temat...

Cytat:
Słusznie media piszą, że Polacy kochają swojego Papieża, ale go nie czytają. Kremówek się zachciewa, a encyklik czytać nie łaska.
Jan Paweł II napisał(a):
Evangelium vitae 73:
Przerywanie ciąży i eutanazja są zatem zbrodniami, których żadna ludzka ustawa nie może uznać za dopuszczalne. Ustawy, które to czynią, nie tylko nie są w żaden sposób wiążące dla sumienia, ale stawiają wręcz człowieka wobec poważnej i konkretnej powinności przeciwstawienia się im poprzez sprzeciw sumienia. Od samych początków Kościoła przepowiadanie apostolskie pouczało chrześcijan o obowiązku posłuszeństwa władzom publicznym prawomocnie ustanowionym (por. Rz 13, 1-7; 1 P 2, 13-14), ale zarazem przestrzegało stanowczo, że „trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi” (Dz 5, 29). Już w Starym Testamencie znajdujemy wymowny przykład oporu wobec niesprawiedliwego rozporządzenia władz — i to właśnie takiego, które było wymierzone przeciw życiu. Żydowskie położne sprzeciwiły się faraonowi, który nakazał zabijać wszystkie nowo narodzone dzieci płci męskiej: „nie wykonały rozkazu króla egipskiego, pozostawiając przy życiu [nowo narodzonych] chłopców” (Wj 1, 17). Trzeba jednak zwrócić uwagę na głęboki motyw takiej postawy: „położne bały się Boga” (tamże). Właśnie z posłuszeństwa Bogu — któremu należy się bojaźń, wyrażająca uznanie Jego absolutnej i najwyższej władzy — człowiek czerpie moc i odwagę, aby przeciwstawiać się niesprawiedliwym ludzkim prawom. Jest to moc i odwaga tego, kto gotów jest nawet iść do więzienia lub zginąć od miecza, gdyż jest przekonany, że „tu się okazuje wytrwałość i wiara świętych” (Ap 13, 10).

Tak więc w przypadku prawa wewnętrznie niesprawiedliwego, jakim jest prawo dopuszczające przerywanie ciąży i eutanazję, nie wolno się nigdy do niego stosować „ani uczestniczyć w kształtowaniu opinii publicznej przychylnej takiemu prawu, ani też okazywać mu poparcia w głosowaniu” 98.
* * * *
"ks. Prof. Remigiusz Sobański powiedział jedynie: „Zajmowanie się tego rodzaju głupstwami jest niegodne poważnego człowieka. To są głupstwa, którymi ktoś strzela. Ktoś coś palnie i od razu mamy problem”. "

Szkoda, że ksiądz profesor nie zdążył skonsultować pana papieża i wytrącić mu długopisu już-już gotowego do podpisania encykliki pełnej głupstw..
Wot, cały posoborowy XX-XXI wieczny katolicyzm - jak coś nie pasuje to się zostawia na półce jak w supermarkecie...

Gdzie to tzw. pokolenie JPII...?
Lipa merdialna dajaca się sprowadzić do kremówek i tyle.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 24.06.2008, 13:20
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Koalicja strachu (PO, SLD, PSL) chce ocenzurować IPN

http://wiadomosci.onet.pl/1774831,11,item.html
Czy ocenzurować to za wcześnie na takie tezy.W każdym razie celem działania tego instytutu powinno być;
Cytat:
Do zadań Instytutu należy gromadzenie i zarządzanie dokumentami organów bezpieczeństwa państwa, sporządzonymi od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r., prowadzenie śledztw w sprawie zbrodni nazistowskich i komunistycznych oraz prowadzenie działalności edukacyjnej. Instytut przejmie dokumenty z archiwów m. in. MSWiA, UOP, MON, MS, Archiwum Akt Nowych.
Ustawa o IPN przewiduje udostępnianie dokumentów zgromadzonych w archiwach służb specjalnych PRL osobom, o których organy bezpieczeństwa państwa zbierały informacje na podstawie celowo gromadzonych danych, w tym w sposób tajny.
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/6/2262/IPN.html

...a nie zaangażowanie w walke polityczną.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 24.06.2008, 14:08

...a nie zaangażowanie w walke polityczną.

walka polityczna? a w jakiego liczącego się polityka uderza ta publikacja?

IPN napisał(a):
Do zadań Instytutu należy gromadzenie i zarządzanie dokumentami organów bezpieczeństwa państwa, sporządzonymi od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r., prowadzenie śledztw w sprawie zbrodni nazistowskich i komunistycznych oraz prowadzenie działalności edukacyjnej. Instytut przejmie dokumenty z archiwów m. in. MSWiA, UOP, MON, MS, Archiwum Akt Nowych.
Ustawa o IPN przewiduje udostępnianie dokumentów zgromadzonych w archiwach służb specjalnych PRL osobom, o których organy bezpieczeństwa państwa zbierały informacje na podstawie celowo gromadzonych danych, w tym w sposób tajny.
Mamy okazję dowiedzieć się, jak wyglądała nieznana strona działalnosci Lecha Wałęsy (o tej znanej napisano już wiele no i nie ma jeszcze w Konstytucji zapisanego kultu Wałęsy). I chwała za to IPN-owi.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.06.2008 o godz. 14:12.
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2008, 14:37
Moim zdaniem ten problem (ciąży) nie jest prosty i łatwy. Może wygląda na taki z boku, ale dla tych ludzi takim na pewno nie jest. A w mediach (głównych) został sprowadzony do poziomu zwykłej pyskówki i potraktowany jak dowolny inny problem.
W związku z tym uważam, że owszem każdy ma prawo wypowiedziec swoje zdanie na ten temat, ale przekrzykiwanie się w gazecie/internecie przez laików kto jest większym rzymskim katolikiem od kogo i kogo należy ekskomunikować w tej kwestii, a kogo nie to jest pyskówka.

Bo nawiasem:

chyba trzeba jakiegoś specjalisty od prawa kanoniczego, żeby wytłumaczył dlaczego i ewentualnie czy min. Kopacz podpada pod ten kanon.
Wilku Ci odpowiedział.

Problem jest "złożony" tylko dla hipokrytów, wszelkie próby rozmywania tematu wcześniej czy później rozbiją się o prawo kanoniczne. To nie jest pyskówka, pani Kopacz szerzy herezję(być może nieświadomie) i katolicy czują się zobowiązani całą sprawę wyprostować. Wydaje mi się, że to ty rozpatrujesz całą sprawę pod kątem politycznym, broniąc "swojego" ministra. Czego nie rozumiesz - to nie jest kwestia polityczna, a wewnątrzkościelna. Nie można pozwalać na rozpowszechnianie bzdur z ust osób podających się za katolików, gdyż powoduje to zamęt i godzi w dobre imię Kościoła.

Przynależność do KK to przywilej, nie prawo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
sandbender
Graf Zero

Stary 24.06.2008, 15:45
Wilku Ci odpowiedział.

Problem jest "złożony" tylko dla hipokrytów, wszelkie próby rozmywania tematu wcześniej czy później rozbiją się o prawo kanoniczne. To nie jest pyskówka, pani Kopacz szerzy herezję(być może nieświadomie) i katolicy czują się zobowiązani całą sprawę wyprostować. Wydaje mi się, że to ty rozpatrujesz całą sprawę pod kątem politycznym, broniąc "swojego" ministra. Czego nie rozumiesz - to nie jest kwestia polityczna, a wewnątrzkościelna. Nie można pozwalać na rozpowszechnianie bzdur z ust osób podających się za katolików, gdyż powoduje to zamęt i godzi w dobre imię Kościoła.
To Ty czegoś nie zrozumialeś..
Specjalnie w nawiasie napisałem czego dotyczy się stwierdzenie o złozoności problemu - ciąży 14-letniej dziewczyny. Nie przerywania ciązy, tylko samej ciąży. Dla Ciebie to jest proste i łatwe?
W kwestii samego przerywania i mojego poglądu na tą sprawę nie napisałem ani słowa.

Pyskówką nazwałem podejście mediów do sprawy samej ciąży i jej przerwania- tutaj też cos jest niejasne? Nie było pyskówki, przyrównywania do panstwa wyznaniowego, posądzen o wywieranie presji, słów o nagonce i tak dalej?
(I moim zdaniem pyskówką właśnie jest przekonywanie się w Internecie kto jest większym Katolikiem.)

Chwała za prostowanie bzdur. Kopacz nie bronie, ale skoro ktos wyjeżdża z ekskomunika to wskazuje na odpowiedni kanon i prosze o wytłumaczenie bo z niego dla mnie to nie wynika.
Z przytoczonej przez Wilka encykliki jasno wynika, że sumienia spokojnego to ona miec nie moze, ale o ekskomunice to juz za bardzo mowy nie ma.

Nie interesuje mie w ogóle kontekst polityczny tej sprawy.
Pani Kopacz jest takim samym "moim" jak i "Twoim" ministrem. Proszę nie szufladkować automatycznie swoich oponentów bo to, owszem upraszcza świat, ale miedzy innymi takie zachowanie w stosunku do siebie piętnowaliście u innych.

Cytat:
Przynależność do KK to przywilej, nie prawo.
Jak najbardziej się zgadzam.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.06.2008, 15:47
tak wszyscy śmiali sie z Leppera jak mówił o Talibach w Klewkach a tu powazna Amerykańska gazeta ( New York Times) podaje iż u nas przetrzymywano najgroźniejszych terorystów z Al-Kaidy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 24.06.2008 o godz. 15:50.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 24.06.2008, 16:05
AYALA napisał(a):Wyświetl post
tak wszyscy śmiali sie z Leppera jak mówił o Talibach w Klewkach a tu powazna Amerykańska gazeta ( New York Times) podaje iż u nas przetrzymywano najgroźniejszych terorystów z Al-Kaidy

Szymany i Klewki dzieli zaledwie 48 km
Zbychu
Senior Member

Stary 24.06.2008, 16:06
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
walka polityczna? a w jakiego liczącego się polityka uderza ta publikacja?
.
Cytat:
Zdaniem Wołka wydanie tej publikacji potwierdza tezę, że IPN nie jest instytucją jednorodną, bo zaczyna tam dominować ton śledczy i nagonka na Lecha Wałęsę. - To nie jest instytucja państwowa, ale partyjna: PiS-u - stwierdził Wołek. - Ludzie, którzy wielbią tę książkę to są ci sami ludzie, którzy palili przed Belwederem kukłę Wałęsy krzycząc "Bolek" - dodał.
Cytat:
Stefan Niesiołowski z PO przekonuje, że książka powstała na polityczne zamówienie PiS. - Gontarczyk i Cenckiewicz mogą sobie pisać książki, ale nie za państwowe pieniądze. Nie z moich podatków, to opluwanie Polski – grzmiał polityk PO w TVN24. Jego zdaniem książka to „paszkwil”, dlatego nie wykluczył, że należałoby zmienić ustawę o IPN, by nie dopuścić na przyszłości do wydawania "czegoś, co jest wymierzone w Polskę”.
Źródło cytatów;
http://www.tvn24.pl/0,9311,1554557.1...wiadomosc.html

kalashnikov2 napisał(a):
Mamy okazję dowiedzieć się, jak wyglądała nieznana strona działalnosci Lecha Wałęsy
Na podstawie ,,paszkwila"?
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2008, 16:07
To Ty czegoś nie zrozumialeś..
Specjalnie w nawiasie napisałem czego dotyczy się stwierdzenie o złozoności problemu - ciąży 14-letniej dziewczyny. Nie przerywania ciązy, tylko samej ciąży. Dla Ciebie to jest proste i łatwe?
W kwestii samego przerywania i mojego poglądu na tą sprawę nie napisałem ani słowa.
Z punktu widzenia Kościoła nie ma tu żadnej złożoności. Tak więc nadal nie rozumiem do czego pijesz...

(I moim zdaniem pyskówką właśnie jest przekonywanie się w Internecie kto jest większym Katolikiem.)
Zaczynasz mnie irytować swoimi insynuacjami. Racz zauważyć, że przedmiotem dyskusji jest tu dysonans między deklaracjami pani Kopacz o jej rzekomym katolicyzmie, a jej publicznymi zachowaniami i wypowiedziami(in vitro, aborcja). Nie można jednocześnie być w Kościele i walczyć z jego nauką.

Chwała za prostowanie bzdur. Kopacz nie bronie, ale skoro ktos wyjeżdża z ekskomunika to wskazuje na odpowiedni kanon i prosze o wytłumaczenie bo z niego dla mnie to nie wynika.
Z przytoczonej przez Wilka encykliki jasno wynika, że sumienia spokojnego to ona miec nie moze, ale o ekskomunice to juz za bardzo mowy nie ma.
Obawiam się, że bardzo się mylisz. Ekskomunika nie jest czymś aż tak abstrakcyjnym jak Ci się wydaje.

Za wikipedią:
Cytat:
(...)
Współcześnie w Kościele katolickim, dokonanie lub pomaganie w aborcji ma następstwo automatycznej ekskomuniki, którą może zdjąć zwykle jedynie biskup, bądź wyznaczony przez niego ksiądz, chociaż w niektórych diecezjach prawo zdjęcia ekskomuniki posiadają wszyscy księża mogący spowiadać. Za odpowiednik aborcji uznaje także niszczenie embrionów ludzkich poza organizmem matki, np. w laboratoriach.(...)
Kanony 1398 i 1364.

Ponawiam pytanie: gdzie skłamałem? Gdzie przesadziłem?

A co do popierania/niepopierania pani Kopacz - odniosłem wrażenie, że jesteś PO-wski zelotą. Jeżeli się pomyliłem, to przepraszam.

Zbychu - ale wiarygodne i niezależne źródła podałeś, pogratulować. Rzuciłeś wszystkich na kolana.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2008 o godz. 16:16.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 24.06.2008, 16:26
Zbysiu widzę zaczyna dorównywać poziomem dyskusji do K_2

Podaj Zbysiu cytat z książki o której piszesz, że jest paszkwilem abysmy mogli przyznać Tobie rację albo nie p*** głupot
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.06.2008, 16:28
Na podstawie ,,paszkwila"?
czytałeś?
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.06.2008, 16:31
Jesli odrzuci sie na bok uprzedzenia to i w tvnie mozna znalesc rozne ciekawe rzeczy.
Wczesniej Agent -oczywiscie dokument dwuznaczny ,bo mozna zarzucic mu propagowanie komunistycznego zdrajcy, ale bardzo ciekawy i tak przyjemny w ogladaniu jak i merytorycznie bez zarzutu.
Czasami w superwizjerze mozna tez cos ciekawego obejrzec.

tak na marginesie to nie udalo mi sie wczoraj obejrzec 1 czesci:/.Bede musial powrtorki szukac.
94 - Allah Akbar!!
sandbender
Graf Zero

Stary 24.06.2008, 17:09
Z punktu widzenia Kościoła nie ma tu żadnej złożoności. Tak więc nadal nie rozumiem do czego pijesz...
Pozwól, że się nie zgodzę. Dla mnie to jest problem złozony chociażby dlatego, że nie dotyka tylko przyszłych rodzicow, ale i przyszłych dziadków, polskiego prawa, prawa kościelnego, itp.
I piłem tylko i wyłacznie do kwestii spłycenia tego problemu przez media.

Cytat:
Zaczynasz mnie irytować swoimi insynuacjami. Racz zauważyć, że przedmiotem dyskusji jest tu dysonans między deklaracjami pani Kopacz o jej rzekomym katolicyzmie, a jej publicznymi zachowaniami i wypowiedziami(in vitro, aborcja).
Świetnie. Nie pasowała mi forma i miejsce gdzie się to odbywa. Ale ok - uznaję, że można. W stosunku do każdego.

Cytat:
Obawiam się, że bardzo się mylisz. Ekskomunika nie jest czymś aż tak abstrakcyjnym jak Ci się wydaje.
O widzisz. I to jest podstawa do tego, żeby uznać, ze się myliłem. Wykładni prawa mi brakowało i teraz juz mam. Dziękuję.
Czyli sprawa jasna w odniesieniu do ewentualnej ekskomuniki (która nie wydaje mi się i nie wydawała wcale sprawą abstrakcyjną).

Cytat:
Ponawiam pytanie: gdzie skłamałem? Gdzie przesadziłem?
Nie zarzucałem Ci kłamstwa. Za przesadę uznałem "rzucanie kamieniem" w internecie. (znacznie przesadzone, ale dobrze oddaje to co chcę przekazać).

Cytat:
PO-wski zelotą.
Powtarzam, świat się nie dziei tylko na dwie grupy.
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2008, 17:44
Pozwól, że się nie zgodzę. Dla mnie to jest problem złozony chociażby dlatego, że nie dotyka tylko przyszłych rodzicow, ale i przyszłych dziadków, polskiego prawa, prawa kościelnego, itp.
Napisałem przecież - z punktu widzenia Kościoła. A że to nie jest łatwy problem, to chyba każdy zdaje sobie sprawę.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.06.2008, 17:47
Ciekawe w jaki sposób Wołek doszedł do wniosku, że IPN jest instytucją jednorodną, skoro wiceprezes IPNu publicznie krytykuje autorów książki i przeprasza Wałęsę.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Zbychu
Senior Member

Stary 24.06.2008, 18:02
sambo napisał(a):Wyświetl post
Zbysiu widzę zaczyna dorównywać poziomem dyskusji do K_2
Modyfikując nazwe mojego nicka sam nie podwyższasz poziomu panie hydrualiku-tapicerzu

--------------------------------------------

sambo napisał(a):
Podaj Zbysiu cytat z książki o której piszesz, że jest paszkwilem abysmy mogli przyznać Tobie rację albo nie p*** głupot

pan_premier napisał(a):
czytałeś ?
Nie czytałem,ale we wcześniejszym poście podałem źródło,cytat polityka,który użył słowa ,,paszkwil" i stąd zaczerpnełem tę nazwe.Zresztą nie jest to opinia odosobniona,zdaniem wielu książka jest niewiarygodna.Zreszą jakby rzeczywiście były jakieś poważne dowody na Wałęse to podejrzewam że dziś nie czekalibyśmy niecierpliwie na książke a sprawa znalazła by swój finał w sądzie i póki wyrok w sprawie działalności agenturalnej Bolka nie zapadnie proponuje z dużym sceptycyzmem podchodzić do wszelkich nowości tego typu wyjawianych po 20 latach...
JEDREK76
konserwa

Stary 24.06.2008, 18:06
Poza tym mało kto w tej chwili pamięta, że kandydatura obecnego prezesa IPN-u Janusza Kurtyki została wysunięta przez PO. PiS bodajże wysuwał początkowo kandydaturę Przewoźnika, by następnie poprzeć jednak Kurtykę. W głosowaniu został wybrany głosami 332 posłów z PO, PiS, PSL, LPR.

Pytanie wobec tego do kogo właściwie są skierowane te pretensje o rzekomą "walkę polityczną"

A może pytaniem właściwszym byłoby, dokąd jeszcze odkrywanie prawdy i ciemnych tajemnic PRL-u będzie określane mianem "walki politycznej"

P.S. Zbysiu zawsze zasłaniasz się wypowiedziami innych osób Marszałek Niesiołowski kształtuje Twój światopogląd w każdej kwestii Jeżeli rzeczywiście dobierasz literaturę pod kątem recenzji wicemarszałka, to raczej w kwestii naukowych pozycji dotyczących historii kiepski autorytet. Prędzej mógłby Ci doradzić jak się zabezpieczyć przed pokąsaniem przez owady w okresie wakacyjnym .
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.06.2008 o godz. 18:13.
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.06.2008, 18:13
Nie czytałem,ale we wcześniejszym poście podałem źródło,cytat polityka,który użył słowa ,,paszkwil" i stąd zaczerpnełem tę nazwe.Zresztą nie jest to opinia odosobniona,zdaniem wielu książka jest niewiarygodna.Zreszą jakby rzeczywiście były jakieś poważne dowody na Wałęse to podejrzewam że dziś nie czekalibyśmy niecierpliwie na książke a sprawa znalazła by swój finał w sądzie i póki wyrok w sprawie działalności agenturalnej Bolka nie zapadnie proponuje z dużym sceptycyzmem podchodzić do wszelkich nowości tego typu wyjawianych po 20 latach...
no widzisz, a ja słyszałem od wielu ze jest bardzo wiarygodna i co mam pisac ze Wałęsa to Bolek, bo tak mi powiedział X?

Cytowanie polityka i branie go na autorytet to w ogóle jakiś komiks

Jeśli juz jesteśmy w tym klimacie, to chyba jedyny dziennikarz do którego nie mam zadnego 'ale'(ale nie śledze jego kariery, ot tak tyle co słysze co mówi w radiu) czyli Piasecki, powiedział, że dowody są bardzo mocne i trudne do podważenia. Dodał tez ze miejscami kwestie sporne nie wiadomo czemu sa roztrzygane tylko na niekorzysć Wałęsy, jednak jak podkreśłił i bez tego ksiazka jest bardzo sprawnie napisana
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.06.2008, 18:16
Walesa ma cos za uszami - ile ,tego sie juz raczej nie dowiemy bo jeszcze dobrze ksiazka nie wyszla a juz widac ze niczego ona tak na prawde nie rozwiaze, ani w 1 ani w 2 strone.Albo ta wspolpraca byla rzeczywiscie mniejsza niz przedstawiaja to autorzy, albo dokumenty zostaly spalone badz Lechu je zajebal -najbardziej prawdopodobne.

Ja zgodze sie ze ta kniga to taka proba zemsty za lata ubiegle - pisana przez jawnych wrogow Walesy co czyni ja wybitnie nieobiektywna ale wcale to nie oznacza ze jest nieprawdziwa.Ciezko wymagac by to zwolennicy Walesy pisali o jego niechlubnej przeszlosci ,a to ze historyk ma byc obiektywny to tak jak u dziennikarza - w teorii to jest piekne, w praktyce zadko spotykane.
Jak tez tak patrze z dystansu to widze ze przyniesie ona raczej efekt odwrotny do zamierzonego

Tak wiec ze to ksiazka na zamowienie jeszcze niedawno nam panujacych - TAK
Ze to paszkwil ,pomowienia itp - NiE
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 24.06.2008 o godz. 18:19.
94 - Allah Akbar!!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów