|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
wolfy napisał(a):
Ostatnio edytowane przez sandbender : 23.06.2008 o godz. 15:57.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Truizmy o tym, że niewolnicy pracowali na rzecz swoich panów( ) oraz o ich powszechności nie tłumaczą niczego. W takiej Sparcie 70% ludności to byli niewolnicy, a jednak nigdy nie została ona imperium.Wiec jak, Zbychu? Może jakaś ambitniejsza analiza? Nie, oczywiście żartuję. Tak naprawdę nie rozumiesz skali problemu, wyciągasz bardzo powierzchowne wnioski, więc darujmy to sobie. Struktura społeczna, prawna, kultura, uwarunkowania geograficzne - Zbychu, to tylko część aspektów, jakie musiałbyś wziąć pod uwagę. Ustrój rzymski "prawie idealny"? ![]() sandbender napisał(a):
1q2 - nie lubisz Kościoła, to widać. Problem w tym, że nie masz o nim zielonego pojęcia i po raz kolejny Twoja krytyka ma sie nijak do rzeczywistości. Może odpuścisz? Albo chociaż poznasz to, co tak krytykujesz? Z rzetelniejszych źródeł, niż "Fakty i Mity". Kolejny "człowiek honoru" zniszczony przez małych ludzi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.06.2008 o godz. 18:21.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...w_Krosnie.html
"Po długiej kampanii wyborczej, w którą zaangażowali się liderzy wszystkich partii i politycy z pierwszych stron gazet, do urn poszli... nieliczni wyborcy. (...) Frekwencja wyniosła zaledwie 12,20 proc." O, przepraszam, GW napisała że była wysoka, choć pamiętam że jak czytałem wczoraj wiadomości, to wszędzie były z jednego źródła podane, i tekst był niemal identyczny (taki jak w Dzienniku). ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Ciekawy artykuł w Rzepie n/t Adama Hodysza
http://www.rp.pl/artykul/151617.html Szczególnie interesująca jest końcówka. W 1995 roku doszło w Gdańsku do katastrofy budowlanej, kiedy w wieżowcu doszlo do eksplozji gazu. Zapadly się dwa pietra, doszło do tego, iż budynek należało wyburzyć, wkrótce więc wieżowiec został wysadzony w powietrze... Jak się okazuje w tym wieżowcu mieszkał właśnie Hodysz. "... 17 kwietnia 1995 r. domem przy ulicy Wojska Polskiego w Gdańsku, gdzie mieszkał Hodysz, wstrząsnął wybuch. Dwa pierwsze piętra wieżowca zapadły się. Hodysz przeżył. Budynek postanowiono wysadzić w powietrze. Hodyszowi dano trzy minuty na spakowanie najpotrzebniejszych rzeczy. Według niepotwierdzonych informacji tuż przed wysadzeniem budynku na miejscu katastrofy pojawili się funkcjonariusze, którzy mieli przeszukiwać mieszkanie Hodysza. Być może poszukiwali kopii dokumentów, które zrobił porucznik Bollin. Jednym z wątków śledztwa w sprawie wybuchu było podejrzenie zamachu terrorystycznego w związku z tym, że w wieżowcu mieszkał Hodysz. Wątek ten zarzucono, uznając ostatecznie, że wybuch gazu spowodował lokator skonfliktowany z mieszkańcami. Czy Hodysz mówiąc, że ledwo uszedł z życiem, miał na myśli tę katastrofę, nie wiadomo..." P.S. Jeżeli PO porwie się na IPN w układzie z komunistami, to będzie to taki ponury chichot historii i kolejny przykład na to, że historia lubi się powtarzać...
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.06.2008 o godz. 19:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Obejrzałem "Trzech kumpli", pierwsza część leciała dziś w TVN, kolejna jutro o 21.55. Piękny dokument o okolicznościach śmierci studenta polonistyki UJ Stanisława Pyjasa ( dla niezorientowanych, zamordowany przez SB w 1976 roku w Krakowie, jego najbliższymi przyjaciółmi byli: Bronisław Wildstein- znany dziś publicysta i pisarz, oraz Lesław Maleszka- jak się okazało aktywny donosiciel SB, jeszcze do zeszłego tygodnia pracownik Gazety Wyborczej. To właśnie tytułowi trzej kumple.). Okazuje się, że można mówić o historii w sposób atrakcyjny ( kolażowy system montażu, retrospekcje, ciekawe urywki filmów dokumentalnych, także esbeckich nagrań). Jeszcze teraz mam przed oczyma twarze SB-eków pokazane w tym filmie, pewne siebie mordy ludzi, którzy tłumaczą się, że taką mieli prace. Przypominają nazistów. Jeśli ktoś myśli, że w tym filmie pokazują nudy, to niech wie, że jego bohaterowie żyją do dziś, niektórzy odgrywają czołowe role w życiu publicznym naszego kraju. Polecam gorąco!
PS.Zastanawiające, że takie coś puścili w TVN, czyżby GW już Walterowi i kumplom nie była potrzebna? ![]() Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez 63624 : 23.06.2008 o godz. 23:31.
![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
Tak to rzeczywiście ciekawy dokument. Tydzień temu na pasku informacyjnym TVN24 pojawiała się co jakiś czas informacja, iż lesław maleszka (tw "ketman", "return", "tomek") został zwolniony z pracy w wybiórczej gazecie. Co ciekawe rok temu jeden z dziennikarzy tej gazety informował, że maleszka tam już nie pracuje, jakoby miał sam z pracy zrezygnować (po 6 latach kiedy znane się stało jego "drugie wcielenie"). Teraz okazuje się, że "redagował teksty artykułów" (znając hmm "pokrętność" tegoż środowiska, można domniemywać, iż pisał własne teksty pod pseudonimem ).Interesujące, ile razy jeszcze "ketman" będzie się zwalniał z wybiórczej gazety
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.06.2008 o godz. 00:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Środowisko GW to TW SB i "przyjaciele z opozycji", natomiast TVN to raczej towarzystwo "wojskowych". Dwa rozne srodowiska. GW najchętniej sprzyjać będzie lewicy, natomiast TVN Platformie. Mimo że w wojnie z Kaczorami stali po jednej stronie, to wcale nie znaczy że mają wspólnego szefa.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.06.2008 o godz. 10:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
JEDREK76-faktycznie moje niedopatrzenie, tylko późna pora wpisu mnie usprawiedliwia.
A co do tych środowisk, o których pisze kalashnikov2, ciekawe. Na Salonie24, Krzysztof Kłopotowski (publicysta), pod jednym z wpisów o tym dokumencie, puścił tezę, że TVN-owskie środowisko przeorientowuję się na Rosję. Nie wiem dokładnie o co mogło mu chodzić ![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
Graf Zero
Offline |
|
|
W związku z tym uważam, że owszem każdy ma prawo wypowiedziec swoje zdanie na ten temat, ale przekrzykiwanie się w gazecie/internecie przez laików kto jest większym rzymskim katolikiem od kogo i kogo należy ekskomunikować w tej kwestii, a kogo nie to jest pyskówka. Bo nawiasem: Cytat:
|
||
|
|
lupus albus
Od: 09.2003
Offline |
|
||
Cytat:
Gdzie to tzw. pokolenie JPII...? Lipa merdialna dajaca się sprowadzić do kremówek i tyle. ![]() ![]() Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
...a nie zaangażowanie w walke polityczną. ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
walka polityczna? a w jakiego liczącego się polityka uderza ta publikacja? IPN napisał(a):
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.06.2008 o godz. 14:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem jest "złożony" tylko dla hipokrytów, wszelkie próby rozmywania tematu wcześniej czy później rozbiją się o prawo kanoniczne. To nie jest pyskówka, pani Kopacz szerzy herezję(być może nieświadomie) i katolicy czują się zobowiązani całą sprawę wyprostować. Wydaje mi się, że to ty rozpatrujesz całą sprawę pod kątem politycznym, broniąc "swojego" ministra. Czego nie rozumiesz - to nie jest kwestia polityczna, a wewnątrzkościelna. Nie można pozwalać na rozpowszechnianie bzdur z ust osób podających się za katolików, gdyż powoduje to zamęt i godzi w dobre imię Kościoła. Przynależność do KK to przywilej, nie prawo. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Graf Zero
Offline |
|
|
Specjalnie w nawiasie napisałem czego dotyczy się stwierdzenie o złozoności problemu - ciąży 14-letniej dziewczyny. Nie przerywania ciązy, tylko samej ciąży. Dla Ciebie to jest proste i łatwe? W kwestii samego przerywania i mojego poglądu na tą sprawę nie napisałem ani słowa. Pyskówką nazwałem podejście mediów do sprawy samej ciąży i jej przerwania- tutaj też cos jest niejasne? Nie było pyskówki, przyrównywania do panstwa wyznaniowego, posądzen o wywieranie presji, słów o nagonce i tak dalej? (I moim zdaniem pyskówką właśnie jest przekonywanie się w Internecie kto jest większym Katolikiem.) Chwała za prostowanie bzdur. Kopacz nie bronie, ale skoro ktos wyjeżdża z ekskomunika to wskazuje na odpowiedni kanon i prosze o wytłumaczenie bo z niego dla mnie to nie wynika. Z przytoczonej przez Wilka encykliki jasno wynika, że sumienia spokojnego to ona miec nie moze, ale o ekskomunice to juz za bardzo mowy nie ma. Nie interesuje mie w ogóle kontekst polityczny tej sprawy. Pani Kopacz jest takim samym "moim" jak i "Twoim" ministrem. Proszę nie szufladkować automatycznie swoich oponentów bo to, owszem upraszcza świat, ale miedzy innymi takie zachowanie w stosunku do siebie piętnowaliście u innych. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
tak wszyscy śmiali sie z Leppera jak mówił o Talibach w Klewkach a tu powazna Amerykańska gazeta ( New York Times) podaje iż u nas przetrzymywano najgroźniejszych terorystów z Al-Kaidy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 24.06.2008 o godz. 15:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Szymany i Klewki dzieli zaledwie 48 km ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Cytat:
Cytat:
http://www.tvn24.pl/0,9311,1554557.1...wiadomosc.html kalashnikov2 napisał(a):
![]() ![]()
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Za wikipedią: Cytat:
Ponawiam pytanie: gdzie skłamałem? Gdzie przesadziłem? A co do popierania/niepopierania pani Kopacz - odniosłem wrażenie, że jesteś PO-wski zelotą. Jeżeli się pomyliłem, to przepraszam. Zbychu - ale wiarygodne i niezależne źródła podałeś, pogratulować. Rzuciłeś wszystkich na kolana.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2008 o godz. 16:16.
![]()
Już za cztery lata,
|
||||
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Zbysiu widzę zaczyna dorównywać poziomem dyskusji do K_2
Podaj Zbysiu cytat z książki o której piszesz, że jest paszkwilem abysmy mogli przyznać Tobie rację albo nie p*** głupot ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Wczesniej Agent -oczywiscie dokument dwuznaczny ,bo mozna zarzucic mu propagowanie komunistycznego zdrajcy, ale bardzo ciekawy i tak przyjemny w ogladaniu jak i merytorycznie bez zarzutu. Czasami w superwizjerze mozna tez cos ciekawego obejrzec. tak na marginesie to nie udalo mi sie wczoraj obejrzec 1 czesci:/.Bede musial powrtorki szukac. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Jakby ktoś był zainteresowany, fragmenty książki o Wałęsie:
http://www.generacja.s4w.pl/orientac...iazka_fr1a.pdf http://www.generacja.s4w.pl/orientac...iazka_fr1b.pdf http://www.generacja.s4w.pl/orientac...siazka_fr2.pdf Linki z http://www.abcnet.com.pl/ |
|
|
|
Graf Zero
Offline |
|
||||
I piłem tylko i wyłacznie do kwestii spłycenia tego problemu przez media. Cytat:
Cytat:
Czyli sprawa jasna w odniesieniu do ewentualnej ekskomuniki (która nie wydaje mi się i nie wydawała wcale sprawą abstrakcyjną). Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Napisałem przecież - z punktu widzenia Kościoła. A że to nie jest łatwy problem, to chyba każdy zdaje sobie sprawę.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ciekawe w jaki sposób Wołek doszedł do wniosku, że IPN jest instytucją jednorodną, skoro wiceprezes IPNu publicznie krytykuje autorów książki i przeprasza Wałęsę.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Modyfikując nazwe mojego nicka sam nie podwyższasz poziomu panie hydrualiku-tapicerzu
-------------------------------------------- sambo napisał(a):
pan_premier napisał(a):
![]()
|
||
|
|
konserwa
Offline |
|
|
Poza tym mało kto w tej chwili pamięta, że kandydatura obecnego prezesa IPN-u Janusza Kurtyki została wysunięta przez PO. PiS bodajże wysuwał początkowo kandydaturę Przewoźnika, by następnie poprzeć jednak Kurtykę. W głosowaniu został wybrany głosami 332 posłów z PO, PiS, PSL, LPR.
Pytanie wobec tego do kogo właściwie są skierowane te pretensje o rzekomą "walkę polityczną" A może pytaniem właściwszym byłoby, dokąd jeszcze odkrywanie prawdy i ciemnych tajemnic PRL-u będzie określane mianem "walki politycznej" P.S. Zbysiu zawsze zasłaniasz się wypowiedziami innych osób .
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.06.2008 o godz. 18:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
Cytowanie polityka i branie go na autorytet to w ogóle jakiś komiks Jeśli juz jesteśmy w tym klimacie, to chyba jedyny dziennikarz do którego nie mam zadnego 'ale'(ale ![]() ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Walesa ma cos za uszami - ile ,tego sie juz raczej nie dowiemy bo jeszcze dobrze ksiazka nie wyszla a juz widac ze niczego ona tak na prawde nie rozwiaze, ani w 1 ani w 2 strone.Albo ta wspolpraca byla rzeczywiscie mniejsza niz przedstawiaja to autorzy, albo dokumenty zostaly spalone badz Lechu je zajebal
-najbardziej prawdopodobne.Ja zgodze sie ze ta kniga to taka proba zemsty za lata ubiegle - pisana przez jawnych wrogow Walesy co czyni ja wybitnie nieobiektywna ale wcale to nie oznacza ze jest nieprawdziwa.Ciezko wymagac by to zwolennicy Walesy pisali o jego niechlubnej przeszlosci ,a to ze historyk ma byc obiektywny to tak jak u dziennikarza - w teorii to jest piekne, w praktyce zadko spotykane. Jak tez tak patrze z dystansu to widze ze przyniesie ona raczej efekt odwrotny do zamierzonego Tak wiec ze to ksiazka na zamowienie jeszcze niedawno nam panujacych - TAK Ze to paszkwil ,pomowienia itp - NiE
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 24.06.2008 o godz. 18:19.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|