The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.06.2026, 19:39
Mocne zderzenie YGL, Bashy i chłopaków kąkuterowców z realiami rynku transferowego w ekstraklasie.
Nawet kilkuset stronicowy raport Kondaka póki co nie pomaga.
Życie.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 11.06.2026, 22:14
BCygany złożyły ofertę, proponują mu kontrakt. Być może idzie, ale, czy dojdzie, oto jest pytanie...
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 12.06.2026, 06:37
FraMat napisał(a):Wyświetl post
To może jednak Mihai Popa?
Grał w Torino, teraz kończy mu się kontrakt w CFR Cluj.
Ponoć Wisła celowała albo w niego albo w Łubika. Skoro Łubik niekatualny to może Rumun przyjdzie do Wisły?
Jest jeszcze inna kwestia o której tu już rozmawialiśmy: czy jeśli sprowadzimy bramkarza, który gdzieś był nawet dobry to czy on będzie dobry u nas po treningach z panem Załuską? Żaden z naszych bramkarzy broniących w ostatnich latach nie był pewny, ani żaden się nie rozwinął (ktoś twierdzi inaczej?).
Dlaczego?
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 12.06.2026 o godz. 13:59.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.06.2026, 12:58
Podobno w klubie myślą nawet o zatrudnieniu drugiego trenera bramkarzy
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.06.2026, 14:06
https://www.goal.pl/transfery/co-z-l...we-informacje/

Dobre informacje:
Cytat:
Maxence Maisonneuve ma 27 lat i za sobą całkiem udany sezon. Po tych rozgrywkach skończył mu się kontrakt i zawodnik opuści La Louviere.

W tym momencie jest niemal pewne, że rosły środkowy obrońca (191 cm wzrostu) zostanie graczem Wisły. Bartosz Karcz z *Gazety Krakowskiej* pisał, iż czeka na niego umowa 2+1, a my z własnych źródeł też wiemy, że wszystko powinno się udać. *Jest na dobrej drodze*, *zostało kilka szczegółów* * takie zapewnienia słyszymy od wczoraj w kuluarach.
i niekoniecznie
Cytat:
A co z Marcelem Łubikiem? O tym dlaczego Górnik Zabrze zrezygnował z(...)

W tej sytuacji do gry weszła Wisła, o czym informował Tomasz Włodarczyk z Meczyków. Tymczasem jednak wczoraj *Dziennik Zachodni* piórem Rafała Musiała dodał, że Łubika chętnie widziałby u siebie GKS Katowice. Z naszych źródeł mamy potwierdzenie, że katowiczanie faktycznie chcą tego bramkarza. Co ciekawe, Łubik mieszka od dawna w* Katowicach.

Co więcej, do nas dotarły wieści, że Łubikiem zainteresowała się też Cracovia! Faktem jest, że *Pasy* szukają nowego bramkarza. Jak to więc wygląda obecnie? Z najnowszych informacji, które do nas docierają wynika, że Łubikowi najbliżej jednak do Wisły. Dogrywane są warunki i jest wielce prawdopodobne, że ten zawodnik trafi wkrótce pod Wawel.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 12.06.2026 o godz. 14:08.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 16.06.2026, 14:00
Lista kończących się kontraktów:
Kod:
 1 Broda      (zakończony)
 5 Józek      (zakończony)
 6 Alan       (automat)
 8 Carbo 
11 Nikaj      (zakończony)
12 James      (1+1)
18 Talar 
22 Starzyński 
25 Jaroch     (+6 miesięcy)
30 Wiśniewski (zakończony)
31 Cziczkan   (zakończony)
57 Kawała 
75 Skrobański 
80 Olejarka   (zakończony)
97 Biedrzycki (1+1)
99 Sanchez    (1+1)
Cziczkan out
Powód: Wiśniewski
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 16.06.2026 o godz. 14:47.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 16.06.2026, 14:24
Wiśniewski też OUT
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.06.2026, 16:31
Czyli Stępak bedzie numerem 3.

Zagrał 17 spotkań w 25 meczach w 2 lidze po czym stracil sklad w Stal Stalowa Wola.

Zwyciężyła opcja ekonomiczna, choc może to i lepiej bo jakąś tam kasę na kontakcie Cziczkana oszczędzimy.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 16.06.2026, 17:01
Stępak straszny elektryk, widziałem jego 4 spotkania w Stalowej.
Do Letkiego brakuje mu bardzo dużo. Oby nie musiał wychodzić na boisko

ponoć mamy ustalone warunki z tym Rumunem, jakby Łubik nie wypalił
z kolei Łubik najpierw ma podpisać przedłużenie z Augsburgiem dopiero potem ma przyjść do nas
Gieksa niby (?) odpadła z wyścigu o jego wypo
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.06.2026, 17:39
emjot napisał(a):Wyświetl post
Stępak straszny elektryk, widziałem jego 4 spotkania w Stalowej.
Do Letkiego brakuje mu bardzo dużo. Oby nie musiał wychodzić na boisko

ponoć mamy ustalone warunki z tym Rumunem, jakby Łubik nie wypalił
z kolei Łubik najpierw ma podpisać przedłużenie z Augsburgiem dopiero potem ma przyjść do nas
Gieksa niby (?) odpadła z wyścigu o jego wypo
Cziczkan też elektryk. Zobaczymy kto ostatecznie będzie w trójce bramkarzy. Do mnie trójka Łubik, Letkiewicz, Stępak to jawne lecenie sobie w chu.. na pozycji bramkarza. Po raz kolejny.

Nie można ściągnąć jednego doświadczonego, dobrego bramkarza? Serio? Trzeba zawsze dawać szansę, ogrywać i liczyć na farta?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 16.06.2026, 19:27
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Czyli Stępak bedzie numerem 3.

Zagrał 17 spotkań w 25 meczach w 2 lidze po czym stracil sklad w Stal Stalowa Wola.

Zwyciężyła opcja ekonomiczna, choc może to i lepiej bo jakąś tam kasę na kontakcie Cziczkana oszczędzimy.
To, że z Cziczkanem nie wiążą przyszłości i Wisła się z nim rozstaje, jest w moim przekonaniu rozsądną decyzją. Oczywiście Stępak jako numer 3 to już inna bajka.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 16.06.2026, 19:37
Patrząc na to, że taka Korona Kielce wydaje 1,7 mln euro na jakiegoś.grajka z Górnika Zabrze to naprawdę, Wisła musi idealnie trafić z transferami żeby powalczyć o utrzymanie.
Nie śledziłem ekstraklasy przez ostanie lata ale odjazd finansowy w porównaniu do Wisły jest ogromny.
Generalnie bez mocnego wsparcia finansowego z zewnątrz Wisła będzie wegetować z sezonu na sezon.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 16.06.2026, 20:01
Patrząc na to, że Widzew ledwo uciekł z pod topora to ja bym się tymi wydatkami Korony nie onanizował

Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 16.06.2026, 20:27
Brač obcokrajowca bramkarza. Tylko. Są zawsze lepsi.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 16.06.2026, 20:47
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Brač obcokrajowca bramkarza. Tylko. Są zawsze lepsi.
lesiu idź się lepiej schować do dziury zamiast pisać kocopoły
nasz Cziczkan, ten z Lechii Gdańsk nie pomnę nazwiska faktycznie lepsi od takiego Mrozka czy Lisa
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.06.2026, 20:50
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Patrząc na to, że Widzew ledwo uciekł z pod topora to ja bym się tymi wydatkami Korony nie onanizował
Tylko kogo bral Widzew (przeplacone no name zza granicy) a kogo bierze Korona (top3 pomocnika ligi zeszlego sezonu).

Zazdroszczę takich transferów.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.06.2026, 20:59
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Patrząc na to, że taka Korona Kielce wydaje 1,7 mln euro na jakiegoś.grajka z Górnika Zabrze to naprawdę, Wisła musi idealnie trafić z transferami żeby powalczyć o utrzymanie.
Nie śledziłem ekstraklasy przez ostanie lata ale odjazd finansowy w porównaniu do Wisły jest ogromny.
Generalnie bez mocnego wsparcia finansowego z zewnątrz Wisła będzie wegetować z sezonu na sezon.
Wisła bez żadnych transferów jest drużyną minimum środka tabeli w Ekstraklasie. Co nas może załatwić to jeśli zawalimy przygotowania, a nie że rywale kupują zawodników za miliony Euro. Każdy transfer, który zrobimy to będzie plus i jest mile widziany dla głębi składu, ale nie jesteśmy zdesperowani.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 16.06.2026, 21:10
Arked napisał(a):Wyświetl post
Wisła bez żadnych transferów jest drużyną minimum środka tabeli w Ekstraklasie. Co nas może załatwić to jeśli zawalimy przygotowania, a nie że rywale kupują zawodników za miliony Euro. Każdy transfer, który zrobimy to będzie plus i jest mile widziany dla głębi składu, ale nie jesteśmy zdesperowani.
Dokładnie tak.

Płacze o transfery teraz kiedy okienko kończy się we wrześniu to jest śmiech.

Nie wiem czy bym nie wolał tego Rumuna niż Łubika, który będzie musiał grać bo Niemcy tego wymagają...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 16.06.2026, 21:16
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak.

Płacze o transfery teraz kiedy okienko kończy się we wrześniu to jest śmiech.

Nie wiem czy bym nie wolał tego Rumuna niż Łubika, który będzie musiał grać bo Niemcy tego wymagają...
Tu się zgodzę - taka nasza sytuacja, że spokojnie musimy czekać do września i każdy ruch wcześniej to tylko i wyłącznie miłe zaskoczenie.

Rumun to niewiadoma, Łubik sprawdzona opcja. Nawet jeśli tylko na 1 sezon. Niemniej przy takim wyborze, Letkiewicz powinien iść na wypożyczenie, a na ławkę dalej potrzebujemy kogoś z doświadczeniem. Pytanie czy w takiej konfiguracji nie lepiej zostawić Letkiewicza + senior na rezerwie?
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 16.06.2026, 21:19
Łubik ma o tyle sens, że pewnie liczymy na rozwój Letkiewicza i na to, że w następnym sezonie zostanie pierwszym bramkarzem.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary Wczoraj, 06:46
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary Wczoraj, 10:27
azor napisał(a):Wyświetl post

Rumun to niewiadoma, Łubik sprawdzona opcja. Nawet jeśli tylko na 1 sezon. Niemniej przy takim wyborze, Letkiewicz powinien iść na wypożyczenie, a na ławkę dalej potrzebujemy kogoś z doświadczeniem. Pytanie czy w takiej konfiguracji nie lepiej zostawić Letkiewicza + senior na rezerwie?
Coraz bardziej się ku temu skłaniam.
Letki dał podstawy ku temu aby mu zaufać.
Ja wiem, ja wiem, tak pamiętam te wszystkie jego błędy.
Ale pamiętam też spektakularne interwencje.
Chłopak się uczy i idzie w górę.

I jeszcze pamięć przywołuje mi Lisa.
Ten to robił błędy.
Ale stawialiśmy na niego i się wyrobił...
A teraz wraca do Lecha.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary Wczoraj, 10:46
Pierwszoligowy skład ugra górną połówkę tabeli (czyli minimum środek).
Bardzo śmiałe stwierdzenie moim zdaniem, a dlaczego tak uważasz?
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary Wczoraj, 10:54
Jest dwóch nowych kocurów do środka pola.

Marc Carbo i Wiktor Staszak.

Jedziemy, środek tabeli to minimum.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary Wczoraj, 10:59
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jak się zatrudnia dziwnych trenerów i przedziwny dyrektor adamczuk (co on tam jeszcze robi?) kupuje w większości bez ładu i składu przepłacając to wiadomo, że dobrze nie będzie. Teraz utrzymali się z Vukovicem, ale moim zdaniem też to nie jest trener na walkę o podium czego przy takich wydatkach należałoby oczekiwać. Ale to oczywiście nie nasz problem.
My też nie tak dawno mieliśmy sytuację gdy pojawiło się trochę więcej pieniędzy, ale przez to że radośnie wydawali je JB, brat i wujek to spadliśmy.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : Wczoraj o godz. 11:03.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary Wczoraj, 11:16
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Na podstawie tego co wiem o naszych piłkarzach i skąd przychodzili. Przypominam, że my transfery pod Ekstraklasę to robiliśmy już w poprzednim sezonie. I było to widać, z jakim zapasem awansowaliśmy mimo, że punktów mogliśmy mieć jeszcze więcej (xPts 80+). Wisła zresztą przez ostatnie 4 lata mierzyła się z klubami na poziomie Ekstraklasy i nie odstawała od nich nijak.

doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Pierwszoligowy skład ugra górną połówkę tabeli (czyli minimum środek).
Bardzo śmiałe stwierdzenie moim zdaniem, a dlaczego tak uważasz?
Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze. O wiele za długo bo patrząc na sam poziom gry, xG, xPts to powinniśmy gładko awansować już w 1 i 3 sezonie. W 2 sezonie poświęciliśmy ligę dla zwycięstwa w PP. To nawet nie jest moja opinia, to są fakty bez patrzenia na optykę i narracje.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary Wczoraj, 11:20
Tak na dobrą sprawę to do zamknięcia kadry potrzebujemy dobrego bramkarza, środkowego obrońcę, ofensywnego pomocnika, prawego pomocnika i napastnika. 5 transferów dobrej jakości, tak jak obiecał Królewski i myślę, że jest szansa spora na powalczenie o pierwszą ósemkę.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary Wczoraj, 13:17
W Meczykach, B. Karcz stwierdził, że Maxence Maisonneuve już w Krakowie i prawie wszystko gotowe na badania

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary Wczoraj, 13:25
Wszystko i tak na koniec zweryfikuje boisko.

Ja sie nie podejme definitywnego stwierdzenia no ale dla zabawy:

Na sile, ale naprawde na sile mozna by wziac PP i z tego wyciagac jakies wnioski. Oczwywiscie nie jest to w pelni miarodajne bo moze niektore kluby ekstraklasowe podchodzily do tego niezbyt poewaznie ale jakaby nie patrzec to generalnie nie odstawalismy.
W sezonie w ktorym zdobylismy PP udalo sie wygrac z druzynami z ekstraklasy skladem, ktory byl obiektywnie slabszy od tego co mamy teraz.
Z drugiej strony dostalismy gladko w zeby od Zawiszy.

Gdyby jednak spojrzec ogolnie na pucharowa rywalizacje pomiedzy klubami pierwszoligowymi i Ekstraklasowiczami to w miare regularnie pierwszoligowcy daja rade pokonac zespoly z ESY.

Jesli mialbym zgadywac to powiedzialbym, ze pi razy oko czolowe zespoly pierwszej ligi mozna porownac z dolna polowka Ekstraklasy.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary Wczoraj, 13:33
Na podstawie tego co wiem o naszych piłkarzach i skąd przychodzili. Przypominam, że my transfery pod Ekstraklasę to robiliśmy już w poprzednim sezonie. I było to widać, z jakim zapasem awansowaliśmy mimo, że punktów mogliśmy mieć jeszcze więcej (xPts 80+). Wisła zresztą przez ostatnie 4 lata mierzyła się z klubami na poziomie Ekstraklasy i nie odstawała od nich nijak.

Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze. O wiele za długo bo patrząc na sam poziom gry, xG, xPts to powinniśmy gładko awansować już w 1 i 3 sezonie. W 2 sezonie poświęciliśmy ligę dla zwycięstwa w PP. To nawet nie jest moja opinia, to są fakty bez patrzenia na optykę i narracje.
A, ok. To są fakty. Fakty TVN.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów