|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wisła ma ogromny potencjał marketingowy ale równie duży problem z wykorzystaniem go.
Katering to dramat, sposób rozliczania go również Wisła przy swojej frekwencji powinna tutaj zarabiać poważne pieniądze a kibic być zadowolony. Nie ma ani jednego ani drugiego. Druga sprawa to sklep. Nie ma pieniędzy na regularne opłacanie dostawców, co prowadzi do braków w asortymencie. Jakość i pomysł na poszczególne produkty również pozostawia wiele do życzenia. Sprzedaż wysyłkowa trwa bardzo długo. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Online |
|
|
Sklep internetowy to musze powiedziec jest troche dramatyczny z tego wzgledu, ze wysylka jest cholrenie droga.
Chcialem sobie niedawno kupic koszulke, ktora byla na wypzedazy za bodaj 200 zlotych a wysylka do Niemiec kosztowala 60 czyli prawie jedna trzecia ceny wiec sobie odpuscilem. Kupowalbym regularnie ale nie z takim kosztem przesylki. Ja nie wiem jaki oni maja deal z firma kurierska ale jest ujowy poniewaz ja indywidualnie wysylajac paczke (2kg 35x25x3cm) do rodziny w Krakowie place 6.99 euro czyli dwa razy mniej. Pierwszy raz sie spotykam z tym zeby sklep internetowy mial wyzsze ceny za paczke niz klient indywidualny, wszak sklepy internetowe placa mniej bo maja wiecej paczek i sa stalym klientem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Mamy 18 klubów, jakie dlugi ma: Lech, Wieczysta, Jagiellonia, Raków, Gieksa, KGHM, Plock, Motor, Slask (miasto dosypie), Plock (miasto dosypie), Kielce (miasto umorzylo 8 mln dlugow przed prywatyzacja) Dlugi ma Pogoń (jeszcze), Górnik (jeszcze), cracovia (chaos) , Piast (niewielkie), Legia (jedzie na kredyt), Radomiak (miasto dosypuje) I jesteśmy My. Na tej drugiej liście. 11 klubow nie ma dlugow. 10 jesli wyjąć slask gdzie miasto dosypie W ekstraklasie w przeważającej większości kluby placa na czas. My awansowalismy w niej ze wskaźnikiem Jaroslawa 1.6 miesiąca opóźnienia. Ekstraklasa to inna liga niz ta w ktorej spadliśmy. Jestem optymista ze sobie damy radę i sprawimy niespodzianke ale jesteśmy tam finansowym underdogiem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
W poscie posililem sie artukulem z Forbsa, niestety za paywallem ale dostepna czolowka potwierdza, ze zadluzenie maja prawie wszystkie kluby.
https://www.forbes.pl/sport/finansow...-tylko/mqwdm7e Pozniej spytalem Gemini zeby mi przeanalizowal dostepne oficjalne raporty finansowe, sprawozdania itd. Szacunkowe zadłużenie klubów Ekstraklasy (oraz zespołów balansujących na granicy awansu i spadku) różni się w zależności od modelu finansowania ligi. W polskiej piłce „zadłużenie” rzadko oznacza ryzyko natychmiastowego bankructwa – najczęściej są to pożyczki od prywatnych właścicieli (które w razie potrzeby są konwertowane na akcje) lub zobowiązania wobec samorządów, które regularnie dotują kluby. Poniższe zestawienie opiera się na analizie publicznych sprawozdań finansowych, danych z KRS, raportów audytorskich (m.in. Grant Thornton) oraz doniesień medialnych dotyczących bieżących restrukturyzacji. Szacunkowe zadłużenie klubów (wartości orientacyjne) Legia Warszawa 120 – 160 mln zł Największy długu w lidze, ale też najwyższe przychody. Ponad 50 mln zł to pożyczki od właściciela (Dariusza Mioduskiego), a ok. 40 mln zł to kredyt na budowę ośrodka Legia Training Center. Pogoń Szczecin 50 – 70 mln zł Klub notuje regularne straty operacyjne (ostatnio ok. 10 mln zł rocznie). Sytuację ratują pożyczki od udziałowców i regularna sprzedaż kluczowych piłkarzy. Piast Gliwice 35 – 45 mln zł Poważne problemy z płynnością pod koniec 2024 roku wykazujące ponad 33 mln zł długu. Klub jest stale ratowany wielomilionowymi pożyczkami i dotacjami z budżetu miasta Gliwice. Śląsk Wrocław 30 – 40 mln zł Klub w 100% zależny od miasta. Zadłużenie operacyjne jest na bieżąco pokrywane przez wrocławski magistrat poprzez podnoszenie kapitału zakładowego spółki. Górnik Zabrze 25 – 35 mln zł Historyczne straty klubu z lat ubiegłych przekraczają 140 mln zł. Bieżące zobowiązania krótkoterminowe to ok. 25 mln zł, choć klub w ostatnich okresach zaczął notować niewielki plus operacyjny. Lechia Gdańsk 20 – 30 mln zł Po zmianach właścicielskich i zawirowaniach po spadku i awansie, klub boryka się z długami wobec wierzycieli oraz zaległościami restrukturyzacyjnymi. Cracovia 15 – 25 mln zł Większość zadłużenia to wewnętrzne zobowiązania wobec głównego akcjonariusza (firmy Comarch). Bezpieczna sytuacja ze względu na stabilne zaplecze korporacyjne. Raków Częstochowa 10 – 20 mln zł Podobnie jak w Legii, dług to głównie pożyczki inwestycyjne od właściciela Michała Świerczewskiego. Gdyby zaszła taka potrzeba, dług ten zostanie umorzony lub zamieniony na udziały. Widzew Łódź 5 – 15 mln zł Jeden z najzdrowiej prowadzonych klubów. Bardzo wysokie przychody z biletów i karnetów pozwalają na utrzymanie zadłużenia na bezpiecznym, minimalnym poziomie. Jagiellonia Białystok 5 – 15 mln zł Stabilna sytuacja finansowa oparta na rozproszonym akcjonariacie lokalnych biznesmenów. Sukcesy w europejskich pucharach i premie od UEFA mocno zredukowały ich potrzeby pożyczkowe. Lech Poznań Poniżej 5 mln zł Wzorzec finansowy w Ekstraklasie. Dzięki milionowym transferom wychodzącym z akademii (np. Kamiński, Marchwiński, Skóraś) klub rzadko korzysta z kapitału obcego i dysponuje nadwyżkami budżetowymi. Zagłębie Lubin Bliskie 0 zł Specyficzny przypadek – klub jest w całości finansowany przez państwowego giganta KGHM. Ewentualne braki są natychmiast wyrównywane przez umowy sponsorskie, przez co klub nie generuje długu rynkowego. Kluby mniejsze Radomiak, Korona, GKS Katowice, Motor Lublin) 2 – 10 mln zł (każdy) Mniejsze podmioty bazują na bieżących kroplówkach od miast lub prywatnych inwestorów (jak np. Zbigniew Jakubas w Motorze Lublin). Ich długi to głównie zobowiązania handlowe i krótkoterminowe pożyczki na utrzymanie płynności. Kluczowe wnioski z audytów finansowych 1. Dług krótkoterminowy to zmora ligi: Prawie 60% zobowiązań wszystkich klubów stanowią długi z terminem spłaty poniżej 12 miesięcy (faktury, zaległe pensje, raty transferowe). 2. Kroplówki miejskie: Bez wsparcia samorządów (Wrocław, Gliwice, Zabrze) przynajmniej 3-4 kluby miałyby gigantyczny problem z przejściem procesu licencyjnego PZPN. 3. Wirtualny dług u bogatych: W Rakowie i Legii długi wiszą w sprawozdaniach, ale dopóki właściciele nie zażądają natychmiastowego zwrotu prywatnych pieniędzy, nie stanowią one zagrożenia dla egzystencji spółki. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ale zadłużenie krotkoterminowe ktore wynika z terminu płatności to kompletnie nie to o czym byla mowa
![]() To normalna sprawa w każdym zdrowym przedsiębiorstwie. Zadłużenie wynikajace z lat poprzednich - to jest clue problemu z ktorym sie mierzymy my i kilka klubów ekstraklasy. Ale to wlasnie 4-5 klubow ktore realnie maja swoje problemy, a reszta żyje sobie dniem dzisiejszym bez bagazu problemów i rozwija sie swoim tempem. Myślę że jesteśmy jakies 2 sezony od tego aby wyjść na ten poziom. Dużo zależy od transferów przychodzacych i tego kogo uda sie fajnie spieniężyć. Miejsce w pucharach mogłoby to skrocic do 1 roku, ale bądźmy realistami - tu poza świetnymi transferami musiałaby byc kupa szczęście którego nam zawsze brakowało w ostatnich latach. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Wedlug tego co pisze Forbes to niemal wszystkie kluby wydaja wiecej niz zarabiaja wiec musza to refinansowac jakimis pozyczkami.
Nie mam z tym problemu zeby mi wykazac, ze Wisla jest w gorszej sytuacji niz wiekszosc ligi. Z tego co ja widze to nie jest ale zrob wlasny, research i pokaz jakie dlugi maja inne kluby i jak to sie ma do Wisly. Tu jest analiza za sezon 24/25 kiedy bylo dosc zle. Mielismy znacznie mniejsza frekwencje i znacznie mniejsze wplywy z tego tytulu. https://xyz.pl/wisla-krakow-ekstraklasa-w-1-lidze/ W 25/26 koszty mielismy podobne ale zwiekszylismy przychody. W Ekstraklasie przychody beda znaczaco lepsze bo wzeikszamy ceny biletow i karnetow, bedzie wiecej meczow TOP, wiecej pieniedzy z reklam i od sponsorow oraz pieniadze z Calanl+ O ile w 24/25 bylismy na minusie 25 milionow (finansowane z pozyczek wlascicielskich czyli normalna sprawa w kazdym klubie). Mozna zalozyc, ze w 25/26 bylo juz lepiej bo byly wieksze przychody natomiastw Ekstraklasie to moze byc juz calkiem inna sytuacja. Ogolnie rzecz biorac. Nie mam w tym momencie zadluzenia wzgledem pilkarzy i pracownikow klubu. Nie mamy dlugow w bankach. Polegamy na pozyczkach kapitalowych od udzialowcow czyli dokladnie to samo co reszta klubow Ekstraklasy. Ja tutaj naprawde nie widze powodow do czarnowidztwa, do euforii tez nie ale czarnowidzenie, ze Wisla jest jakos uposledzona finansowo wzgledem konkurencji w Esie tez nie ma podstaw. No ja przynajmniej pomimo wielu prob nie umiem znalezc liczb na poparcie twoich tez a mocno sie staralem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Nasz Prezes i Young Global Leader w jednej osobie, w którym kolejnym już wywiadzie powtarza, ze budżet Wisły na nadchodzący sezon będzie wynosił "55-70 mln w zależności od wyników sprzedażowych".
O co tutaj chodzi? Jestem już przyzwyczajony do - delikatnie mówiąc - nieprecyzyjnych informacji finansowych ze strony YGL, natomiast tutaj różnica dziwnie zbliżona do kwoty, którą niby miał.wpłacać Kwiecień. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
|
Czy niejakiemu peszko to czasami sufit na zapity łeb się nie obsunął. Kvrva jego mac, im sie należy gra na stadionie miejskim.........to niech pi.z.dy na hutniku grają!.......Królewski, gonić ich jak najdalej od Wisły! Jaro jazda z kvrvami!!
Ostatnio edytowane przez WildDog : 03.06.2026 o godz. 12:18.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
O kosztach wysyłki się nie wypowiadam. Nie korzystam z tej formy zakupów. Nie śmiem podejrzewać, że Socios zarabia na wysyłkach. Ceny kurierskie (wysyłek miedzynarodowych) są dość wysokie. Często będąc w Walii wysyłam sobie paczuszki do Polski i cena około 25 funtów nawet za 5 kg!!(i tak taniej, jak dokupić dodatkowy bagaż nawet w najtańszych liniach lotniczych)
Ostatnio edytowane przez WildDog : 03.06.2026 o godz. 11:33.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podobno wielka mada juz kolejną nagrodę, i to nie od pzpn, a samej FIFA dla pustaków wywalczyła...... zakaz transferów......Mają rozmach, już w świecie o nich głośno.. A mieli być lekiem na kompleksy bajkopisarza sandomingo i wg jego wizji zbawicielaem Wisły, ktora umiera (czytaj; zmierza wielkimi krokami ku IV lidze) pod kierownictwem grabarza Królewskiego......
Ostatnio edytowane przez WildDog : 03.06.2026 o godz. 11:45.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Z resztą już samo strzelanie kwotami plus/minus 15 mln nie brzmi zbyt poważnie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Podejrzewam, ze to 55 M to gwarantowane minimum.. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Jak juz pisalem budzet jest determinowany przez sume wydatkow a w tym momencie pewnie trwaja jeszcze negocjacje i nie wiesz ile wyniosa prowizje, ile jakies bonusy za podpis ile bedzie wynosila pensja dla nowych. Ja sie raczej spodziewam, ze ksztalt budzetu poznamy gdzies na przylomie sierpnia i wrzesnia. Gdyby wtedy nie wiedzieli jaki maja budzet to byloby to nie tylko niepowazne ale tez znakiem calkowitej niekompetencji glownego ksiegowego. Inna oczywiscie sprawa jest to czy bedziesz w stanie pokryc planowany budzet z przychodow czy trzeba bedzie zaplanowac deficyt i pokryc go pozniej z jakiejs pozyczki. Chyba, ze przez budzet rozumiesz nie to ile bedziemy wydawac a to ile w sumie bedziemy mieli finalnie szmalu. No ale nawet tutaj pewnie jeszcze trwaja rozmowy ze sponsorami i niby jakims inwestorem wiec tez sa logiczne podstawy do podawania "widelek" w tym momencie.
Ostatnio edytowane przez As : 03.06.2026 o godz. 13:07.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobrze, ze mnie As wspomogl swoim powyższym wpisem. M.więcej to chciałem dodać. Jesteśmy w trakcie zakupów na najbliższy sezon i trudno dokładnie oszacować budżet. Nie wiem jak wysokie będą kontrakty w eklapie, ale podejrzewam, ze na 4-5 grajków na dość przyzwoitym poziomie trza będzie z budżetu wyłożyć nawet kilkanascie dużych M. Licząc ich kontrakty, dodając ewentualne kwoty zakupu. Raczej klub ekstraklasowy jest trudniejszy do oszacowana, jak (wybacz porownanie) magazyn śrubek w Twojej firmie.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 03.06.2026 o godz. 13:43.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
Przykładowo, w takim Widzewie czy Rakowie jest to właściciel a w takim ślonsku, Piaście czy Płocku jest to samorząd. Problem jest w tym, że u nas zdolność do dalszego zasypywania przez obecnych właścicieli po prostu się wyczerpała. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W tym tygodniu powinien zostać wyczerpany limit karnetow. Sama różnica w średniej frekwencji między 23k a 30k na mecz daje rozbieżność jakieś 8 - 9 M! A raczej frekwencje trudno dokladnie przewidzieć, nie znając terminów meczow, formy i najwazniejsze; o co bedziemy grać. Walka o uzrzymanie bedzie bardziej napędzala frekwencje niż np. stabilny środek. O walce o wyższe cele tylko marzę........a być może i te marzenia się spełnią.... wtedy 30k lub 31 frekwencji średniej, w razie totalnych bojkotow do wyciągnięcia
Ostatnio edytowane przez WildDog : 03.06.2026 o godz. 14:12.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Na razie jest tylko klientem miasta. Owszem, wiodącym wynajmującym, ale jednak nie dysponentem. Dlatego trzeba się dogadać a nie stroić fochy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli nasze minimalne przychody mają wynieść 55 baniek to pod tą kwotę kontraktować piłkarzy. Czyli nie po 200/300 tyś euro na sezon ale po 100/150. A jeśli pojawi się nadwyżka to spłacić nią długi zrobione w 1 lidze. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Tak sie przeciez planuje budzet. Identyfikujesz wydatki, identyfikujesz przychody.
W zaleznosci od tego jaki ci wychodzi bilans, jesli wychodzi mniej wiecej na zero to luzik, jesli na minus to planujesz deficyt, jesli na plus to nadwyzke. Jesli wyszedl ci deficyt to probujesz obcinac koszty lub planujesz sfinansowanie deficytu. Jesli nie chcesz finansowac deficytu to oczywiscie dopasowujesz wydatki do przychodow. Jesli wyszla ci nadwyzka to planujesz jak ja wykorzystac. Kazdy ma przeciez jakis budzet domowy, gdzie ma rachunki do polacenia, zakupy do zrobienia, wakacje do zabukowania itd i finansuje to z pensji. Jak brakuje to mozna z czegos zrezygnowac albo od kogos pozyczyc, jak wychodzi na zero to luzik a jak wychodzi nadwyzka to mozna na przyklad odlozyc na jakies konto oszcednosciowe. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No tak, tylko ja sie odnoszę do "planowania" w Wiśle budżetu przez ostatnie 4 lata.
Naprawdę, widzisz tam jakieś dopasowywanie wydatków do możliwych do osiągnięcia przychodów? ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Nie, widze tam swiadome naciaganie budzetu aby awansowac do Ekstraklasy.
Naszczescie temat jest o Ekstraklasie w nastepnym sezonie a nie o 1 lidze o ktorej pewnie tez dzieki temu naciaganiu mozemy juz zapomniec. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moja rada, ODPUŚĆ.....dla świętego spokoju... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Pożyczki to zupełnie nic złego, kiedy taki Raków, Lech i Jaga mają kosmiczne zyski z transferów i z występów w europejskich pucharach. Jaga miała dochód na poziomie swojego rocznego budżetu. Pogoń spłaciła(z tego co informują dziennikarze) praktycznie wszystkie długi. Najpierw na starcie nowy właściciel wyłożył ~30 mln zł na spłatę różnych zadłużeń, a teraz podobno była druga duża transza. Większość drużyn w Ekstraklasie ma bardzo zdrowe finanse. Nie wiem co kolega, do którego wpisu się odnosisz chciał udowodnić. Zobowiązania występują, natomiast nie jest to nic odkrywczego. Chodzi o ich bezproblemową obsługę i wyjaśnienie, dlaczego zostały zaciągnięte. Problem może mieć ewentualnie Legia, ale w stolicy nikt nie pozwoli żeby ten klub upadł(casus Realu/Barcelony w Hiszpanii) i gdyby taka groźba istniała, to nagle magicznie wyczaruje się 50-60-100 mln zł.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pustaki mają w kasie 70k a zaległości na tzw. wczoraj jakieś 35M......ale nikt tam nie płacze, wszyscy zadowoleni bo mają WIELKĄ MADE! I raczej, przy drobnej, symbolicznej pomocy dulcymeny i miasta wyjdą na prostą...Nam tylko zostało zaciskać zęby z zazdrosci, że nasz grabarz pogonił tego dobroczynce od Wisły....
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale my tam bujaliśmy się 4 sezony... 'naciągając" budżet. Co do ekstraklasy. Po pierwsze, te cztery "naciągane" budżety determinują naszą sytuację w ekstraklasie. Po drugie, wierzysz, że teraz będzie budżet zrównoważony? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z wyjątkiem tego , że klubowi wspieranemu przez samorząd jest po prostu lżej. Ale operacyjnie ma takie same problemy zarządcze. No cóż, my mamy deficyt, że nasz samorząd nie chce nas wesprzeć. Ale inni też mają deficyty. Przykładowo: Taki Raków ma problem ze stadionem i traci realną kasę na dniu meczowym. Podobnie, choć w mniejszej skali Widzew. Taki Lubin czy Piast nie ma bazy kibiców. Ale, trzymając sie Rakowa, taki Świerczewski nie biadoli tylko działa. I jak pokazują ostatnie 4 lata, bardzo konkretnie i skutecznie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Psychiatryk mial 10 murow. Wariaci uciekaja przskoczyli pierwszy, drugi, trzeci czwarty... przeskoczyli dziewiaty. Jeden wariat mowi do reszty. Juz nie dam rady. Wracamy!
- Mysle, ze tak. Nasze koszty beda rzecz jasna powiekszone o kontrakty, ktore musza byc wuzsze w Ekstraklasie ale pozostale koszty funkcjonawnia klubu powinny byc takie same. Tyle samo kosztuje dojazd i hotel na 1 lige co na ekstraklase. Tyle samo kosztuje wynajcie stadionu i organizacja meczu w 1 lidze co w Ekstraklasie. Tyle samo kosztuje oboc w Turcji. Co jest inne to pieniadze z TV, ceny biletow, ceny karnetow, wartosc umow sponsorskich, ewentualna cena za sprzdanego zawodnika. Tak mysle, ze jak w klubie nie zestosuja zasady "zastaw sie a pokaz sie" to powinno byc ok. |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Jest na tyle duzo do podniesienia z murawy w tym sezonie ze nic dziwnego że nie wiadomo na czym sie zamkniemy. Nie mowiac juz o tym że w zimie mozna kogos sprzedać po dobrej jesieni. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Ja nie twierdze, że nie mamy tych 70baniek, bo nie tego nie wiem i bardzo mocno wierze, że tak jest. Natomiast inaczej brzmi "mamy 70mln budżetu, nie musimy go wykorzystać w 100%" niż "budżet będzie oscylował pomiędzy 55 a 70 baniek", bo to brzmi niepoważnie. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|