|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Wiadomo, beda w 100% uzaleznieni od pieniedzy wlasciciela. Gdyby przyszedl jakis kryzys finansowy czy nie daj Boze jakas powazna choroba lub smierc to klubu de facto z dnia na dzien nie ma albo bedzie jeszcze przez jakis czas dogorywal.
Cos jak u nas kiedy Cupial sie wycofal tyle, ze u nas jeszcze byli kibice i jakas grupa ludzi z pieniedzmi co dalo nam przetrwac. Jesli Kwiecen chce zeby Wieczysta istniala na wysokim poziomie po nim to wg mnie musza wystapic dwa warunki. - 30 - 40 lat grania w ekstraklasie z wystepami w europejskich pucharach i naturalne wychowanie sobie lojalnej grupy kibicow. No ze dwa pokolenia musialoby to potrwac. W ciagu tych 30-40 lat biorac pod uwage sukcesy pewnie powstalby tez stadion ze wzgledu na zainteresowanie. - zbudowanie konkretnej akademii pilkarskiej, ktora bylaby wsrod trzech najlepszych w Polsce, ktora dwalaby co roku 2 - 3 kolesi z potencjalem sprzedazowym na poziomie 3-5 milionow euro. Bedac szczerym nie wirze aby ktorys z tych warunkow zaistnial wiec Wieczysta bedzie takim pilkarskim meteorem jak Groclin albo podkrakowski LKS Niedzwiec, ktory chyba nawet w 1 (czyli 2) lidze pogral |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
W zeszłym sezonie nasz budżet przekroczył 50 milionów złotych. W nadchodzącym to może być 70-80 milionów z potencjałem na więcej w kolejnych sezonach. Wszystko to bez bogatego wujka. Dla kontekstu w tym sezonie to byłby 5 budżet w Ekstraklasie. Może nie mamy pieniędzy na wielkie transfery młodych piłkarzy, ale stać na zapłacenie pensji piłkarzom w optymalnym wieku z własną kartą w ręku (27-29 lat). Nie jesteśmy wcale biedakami i nie stoimy na przegranej pozycji. Więcej optymizmu.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Nie wiem ktore to by dalo miejsce w lidze ale obstawiam że 10-14. Bardziej wierzę że sportowo nas dzwigna jakosciowi pilkarze bez przepłacania za wątpliwa jakość i ciągłość budowy drużyny. Pamietajmy ze esa poszla do przodu, a transfery ponad 500k euro robi juz Korona i Plock. Będzie robił Slask i Wieczysta. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
GKS-owi okolo 30 wystarczylo do 5 miejsca a legii 200 nie wystarczylo do pucharow. Widzew nie ma budzetu bo Dobrzycki da ile trzeba a ledwo sie utrzymali.
Jesli bedziemy mieli te 50-70 i je MADRZE wydamy to bedzie luzik. Jagiellonia z budzetem 50 robila mistrzowstwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
https://gazetakrakowska.pl/wojciech-.../c2p2-29052199 J.Królewski napisał(a):
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
My przy naszych 70 mln wydamy % więcej na wynajem stadioniu + ochronę niz Jagiellonia orzy swoich 50 mln. Mamy strukture kosztów za stadion porownywalna w PL jedynie do Legii i Lecha. PS. W ostatnich wywiadach vice prezes Lecha potwierdziil ze przekroczyli 200 mln za sezon. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
No cóż nie jestem wielbicielem Wieczystej i samego WK. Nie śledzę i analizuje ich poczynań. Mogę się zatem mylić. Chętnie zmienię zdanie, jak ktoś twierdząco odpowie na poniższe pytania dotyczące Wieczystej. Czy znajdę gdzieś schemat struktury taki jak dla profesjonalnego klubu. Dział sportowy, dział marketingu itd. Czy pojawiły się jakiekolwiek informację dotyczące planów co do bazy treningowej. Czy znajdę informacje dotyczące planów szkolenia setek młodych adeptów piłkarskich w szkółkach, odnośnie drużyn młodzieżowych itd. Itd. Ok WK zrobił swój cel przy pomocy pieniędzy. Gratulacje. Ale mam prawo do zdania, że to co robi nie jest zdrowe. Dyskusja poszła w takim kierunku jakbyśmy mieli zamiar walczyć o Mistrza a Wieczysta miała nam gdzieś odjechać za pieniądze WK. Tymczasem rzeczywistość może być zgoła odmienna tj będziemy walczyć o utrzymanie. To, że mieliśmy nad nimi sporą przewagę to jedno. To, że z trudem dwa razy zremisowaliśmy to drugie. Peszko powiedział jasno, kłopoty Wieczystej wynikały ze spraw wewnętrznych klubu. Można się domyśleć o co chodzi. Nie przywiązywałbym wagi do tego, że mieliśmy nad nimi przewagę punktową. W nowym sezonie to może się nie powtórzyć. Tak samo nie rozpędzałbym się prognozami sold-outów. Ekstraklasowy karnawał frekwencyjny może trwać do września. Zrobi się zimno, wyniki będą nie takie jak się niektórzy spodziewają i zostanie twardy trzon 15-20 tysięcy. I na koniec. Moim zdaniem opartym li tylko na własnych przypuszczeniach projekt Wieczysta potrwa jakieś 2-3 lat. Ale to tylko moje przypuszczenia. Ponieważ historia nauczycielką życia jest... Był kiedyś klub, który w swoim mieście uważany był za dzielnicowy. Grał w IV lidze na boisku klepisku z kilkoma drewnianymi trybunami. Inne czasy, inne realia, inne metody. Ktoś się uparł by był wielki. Dziesięć lat po awansie brylował w pucharach, dwadzieścia w LM. Dziś gdy zapyta się o 10 najlepszych klubów w historii każdy wliczy ten "dzielnicowy" klub do tego grona. Każdemu kto się cieszy z awansu Wieczystej polecam przestudiowanie historii Widzewa i przeanalizowanie tego gdzie dziś jest Widzew a gdzie ŁKS. W realnym życiu niczego nie można wykluczyć. A i na koniec. Był taki jeden co podobno był kibicem Wisły od dziecka a był właścicielem innego klubu. Walter się nazywał. Napsuł nam trochę krwi. ![]() Martwmy się o siebie i pilnujmy własnego interesu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Pytanie z innej beczki: Podolski przejął Górnika, ponoć Koźmiński ma przejąć Wiśle Płock.
Te przejęcia oznaczają, że Zabrze i Płock nie dokładają już kasy? Czy miliony za promocję nadal płyną a stadion za darmo? ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
W top 6 ekstraklasy za ubiegły sezon znajdowały sie 4 kluby z najwyzszym budżetem na płace |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że niektórzy nie rozumieją, że tu nie chodzi o strach, tylko o trzeźwe spojrzenie, że Wieczysta to zwyczajna konkurencja. Nie rozumiem tak po prawdzie jak kibic Wisły może uważać, że awans Wieczystej do Ekstraklasy jest czymś dla nas pozytywnym.
Na najwyższy poziom rozgrywkowy wchodzi klub o bardzo dużych możliwościach finansowych, który ma do zaoferowania potencjalnemu klientowi niezwykle porównywalny produkt, może sobie pozwolić na dumpingowe ceny biletów i być może nawet będzie oferował ten produkt w tych samych warunkach co konkurent. Przykładowo, do Krakowa przyjeżdża na studia chłopak z kompletnej kibicowskiej pustyni, chce zobaczyć mecz Ekstraklasy na żywo i będzie miał do wyboru zapłacić 10 zł za mecz z drużyną XYZ i 50 zł za mecz z tą samą drużyną, kiedy gospodarzem jest Wisła. Naprawdę uważacie, że skorzystanie z oferty Wisły to taka oczywistość? A co w przypadkach, gdy ktoś kompletnie do tej pory niezainteresowany kibicowaniem chce pójść z rodziną na mecz i będzie miał wybór pomiędzy zapłaceniem np. 40 zł, a 200 zł? Mam wrażenie, że niektórzy ciągle traktują Wieczystą jak takiego małego kiciusia, którego można podrapać za uszkiem i posprzątać mu w kuwecie, a przegapili moment, w którym ów kiciuś zmienił się w kota, który może cię nie zagryzie, może cię nie zabije, ale jest na tyle duży, że może odgryźć palca i utrudnić codzienne funkcjonowanie. Z tego też względu nie rozumiem także podbijania frekwencji Wieczystej na meczach, przecież im to tylko ułatwi rozmowy z potencjalnymi sponsorami. Na koniec jeszcze sytuacja z piątku, która mnie zirytowała. Na szczęście, patrząc po oświadczeniu Królewskiego, coś takiego chyba w przyszłości nie będzie miało miejsca (oby). Otóż, przedłużyłem sobie karnet przez internet i jednocześnie wziąłem też nową kartę kibica z odbiorem osobistym. Na miejscu okazało się, że odebrać kartę można tylko przy jednej kasie, a w kolejce stoją ludzie, którzy - oczywiście - chcą se kupić bilety na finał baraży. Stałem ponad pół godziny w kolejce w sklepie Wisły Kraków, czekając na kartę kibica Wisły Kraków, która była prawdopodobnie więcej warta (20 zł) niż te wszystkie sprzedane bilety na mecz WIECZYSTEJ. Naprawdę, jeżeli jakimś cudem (choć wolałbym nie) Wisła dogada się z Wieczystą w sprawie współdzielenia stadionu, to mam nadzieję, że takie sytuacje nie będą mieć miejsca i sprzedaż biletów NIE BĘDZIE odbywała się w naszej strefie kibica. Niech se Kwiecień postawi budę pod stadionem i tam sprzedaje, jeśli chce prowadzić Ekstraklasowy klub. Choć jeśli dobrze pamiętam, to chyba Grzegorz Wojtowicz kiedyś wspominał w którymś programie na youtube, że Kwietniowi było żal 100 zł na kupienie kilku przedłużaczy na stadion przy ul. Chałupnika, więc nawet z tym może być ciężko. Personalnie uważam, że relacja na linii Wisła - Wieczysta powinna funkcjonować na tych samych zasadach co z każdym innym klubem. Pogratulować awansu i radźcie se dalej sami.
Ostatnio edytowane przez Garret : 01.06.2026 o godz. 17:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli chodzi o frekwencje i zainteresowanie Wieczysta nie stanowi dla nas żadnego zagrożenia. Przez 4 lata graliśmy w 1 Lidze, a dużo większa od Wieczystej Cracovia w Ekstraklasie i netto nie straciliśmy w tej kwestii absolutnie nic. O tym jak będą wyglądać nasze relacje z Wieczystą powinno zadecydować to, czy będą one korzystne dla obu klubów. A mogą być i potencjalnie mozemy na grze Wieczystej na Reymonta skorzystać finansowo i organizacyjnie (sfinansowanie sprzętu do zaawansowanego greenkeepingu).
Ostatnio edytowane przez Arked : 01.06.2026 o godz. 17:19.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
Nie podzielam Twoich obawi o negatywny wpływ awansu Wieczystej. Wg mnie podziała to motywacyjne na nas. Przypominam ile tutaj (a jakże, głównie spod palców amisza sandomingo) bylo wizji jak to Wieczysta wciągnie pierwszą ligę i odjedzie nam na kilkadziesiąt punktów. I co?.......... A ja dalej swoje; jebac Wieczystą I trzymać Keietnia jak najdalej od Wisły i w 1906% zgadzam się z końcowymi zdaniami postu Twego. Niech se Kwiecień robi co chce byłem daleko od R22... .Jedynie mecz domowy jego cyrkowcow z nami niech będzie na Reymonta... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
40-50 mln możesz mieć spuszczone w kiblu jak robi Ci transfery jakiś Adamczuk, który za 5 baniek euro kupuje murzyna co strzelił 3 czy 5 goli w mls, 1,5 na Hiszpana co miał jeszcze pół roku kontraktu itd. itp. albo zrobić co najmniej mocny kręgosłup drużyny, który zrobi wynik i pociągnie w górę resztę. Ciekawe ile kosztował/kosztuje Kwietnia Feiertag, a ile bezużyteczny Carlitos? To grajek i to grajek, tu wydane całkiem dużo pieniędzy i tam też. Przeczytałem właśnie na Onecie, że mają 2 mln euro na transfery. Hmm.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 01.06.2026 o godz. 19:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Najważniejsze jest doświadczenie.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Mnie szef w robocie pyta na koniec roku zebym mu wypisal ile moj dzial wyda w nastepnym roku. Musze porozkminiac wszystkie stale wydatki i wysylam mu w punktach liste i ile to bedzie kosztowalo a on mi alokuje srodki, ktore mam do dyspozycji i to jest moj budzet. Najlepiej jest zebym wyszedl na zero czyli ani nie mial nadwyzki ani deficytu wiec troche sie podkreca koszty zeby miec poduszke w razie W a jesli na koniec roku widze ze mi zostaje kasy to sie na cos wydaje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Chrobry juz przed awansem byl rozsprzedany. Mazur, Bartlewicz maja juz nowe kluby . @Arked Nasz budżet na płace nie będzie mały, ale patrząc na kluby ekstraklasy to tylko w kilku klubach mniej moga płacić. Kwoty z transfer room sa jakimś odnośnikiem, a tam: Wisla oferowała kwoty w granicach 114k euro brutto rocznie Lechia 144k Piast 180k Slask 170k Radomiak, Górnik, Jagiellonia, cracovia 250 Rakow, Lech, Legia +300 Widzew +400 Jesli wedle zapowiedzi budżet na płace u nas podskoczy o 25% to dalej placowo to beda ogony esa. Podejrzewam ze jedynie Motor będzie odstawal, ale reszta? Duzo niewiaeomych, a wywcig zbrojen dopiero sie zaczyna Za Takiego Rodado mozemy przepłacać, ale ilu takich pilkarzy mozemy miec w kadrze?
Ostatnio edytowane przez Karherop : 02.06.2026 o godz. 07:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Nie przepłacamy. Płacimy adekwatnie do umiejętności. Nawet dla Wisły kontrakty na takim poziomie dla 1 czy 2 dodatkowych zawodników nie byłyby problemem. Większym wyzwaniem jest znalezienie takowych piłkarzy i namówienie, żeby przyszli do naszego klubu. Nie chodzi mi jednak o mocne CV, tylko rzeczywisty wpływ na grę Wisły, potwierdzany na boisku. Fajnie byłoby gdybyśmy w kontekście ekstraklasy sprowadzili przynajmniej jednego piłkarza, o którym możemy powiedzieć, że ma taki wpływ na naszą grę, jaką miał Julius w 1 lidze.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Oczywiście wyzwaniem jest sprowadzenie "nowego" Rodado, tym bardziej że to powinien być piłkarz który jest dzisiaj mniej wyceniany niz jego realna wartość i dopiero po odbudowaniu/rozwoju mógłby wskoczyć na poziom Rodado.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 02.06.2026 o godz. 12:06.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Z mojej perspektywy.
Poniewaz z wylaczaniem pucharowiczow i Widzewa zjadamy frekwencyjnie i marketingowo reszte ligi. Nasza frekwencja nie tylko przynosi twardy grosz do klubu w postaci kasy za wejsciowki ale tez za sprzedane piwo i kielbase. Kluby o mniejszych stadionach nie sa w stanie nam dorownac w przychodach z tego tytulu. Co wazniejsze nawet, wysoka frekwencja przeklada sie na zainteresowanie sponsorow i stawki za przywilej reklamowania sie na Wisle. Wisla sobie moze krzyknac o wiele wiecej za umieszczenie gdzies reklamy niz taka Korona. Dodatkowo klub mimo pobytu w pierwszej lidze wciaz cieszy sie wielka renoma i mecze Wisly maja wieksza ogladalnosc niz wielu klubow Ekstraklasy. Znowu przelozenie na stawki za reklame. Lesnodorski powiedzial kilka lat temu, ze na Wisle nie da sie nie zarabiac i ja mu wierze. Tak wiec kluby, ktore graja w pucharach beda poza zasiegiem bo tam funkcjonuje kasa innego kalibru ale od pozostlych zespolow mamy o wiele wieksze mozliwosci generowania pieniedzy. Trzeba tylko uwazac zeby sie nie przewziac i nie popodpisywac kontraktow na ktore nie bedzie nas stac. Natomiast nasze przychody powinny pozwolic nam na ustalenie budzetu - a szczegolnie pozycji "wyplaty" - na dobrym poziomie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Czytajac od 3 dni woisy niektirych , to co ? Cykacie sie wielkiej Wieczystej ? No to trzeba byko zostac w1 lidze i walczyc z jakimis tychami, chribrymi i innymi tego typu po.......kami, tak tak , nagle swiat polskiego biznesu sfanie na glowie , i pol gwiazd ligi pojdzie do Wieczystej,
Ostatnio edytowane przez gizmowisla : 02.06.2026 o godz. 13:09.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
@AS, zgoda tylko ile długów sie za nami ciagnie? Gdyby nie ta dziura to podpisałbym sie pod tym co napisałeś
Kluby miejskie/panstwowe moga dosypac ile im sie podoba (Plock, Gliwice, Wrocław, KGHM) My musimy ciągle mierzyć się z przeszłością ktora po prostu hamuje nasz potencjal finansowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
@As
Frekwencyjnie myślę, że spokojnie będziemy na pudle, przegrywając chyba tylko z Lechem. Marketingowo jesteśmy myślę Top3 w Polsce (w kolejności Legia, Lech, Wisła). ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tak to jest oczywiscie problem ale problem, ktoreo swiadomie nie wzialem pod uwage z dwoch powodow.
1 - nie wiadomo kiedy te dlugi sa wymagalne. Nie znamy harmonogramu splaty, odroczen itd itp. Z tego co mi wiadomo najwieksze dlugi mamy z gatunku lewa kieszen wisi kieszeni prawej czyli dlugi wewnetrzne wzgledem udzialowcow. Tego splacac prawdopodobnie nie trzeba bedzie splacac przez lata. Dlugi zewnetrzne mamy ponoc calkiem male. Najwiekszy z tego co wiem wzgledem miasta, wisimy im 2 miliony ale jestesmy dogadani co do splaty. Finalnie nasze dlugi nie musza miec wielkiego wplywu na ksztalt budzetu. 2 - zadluzenie to chcleb powszedni w niemal wszystkich klubach Ekstraklasy wiec porownujac Wisle do innych pominalem ten aspekt poniewaz inni tez maja dlugi i tez musza je splacac. Google laskawie mowi na podstawie raportu finansowego za poprzedni rok, ze razem wszystkie kluby Ekstraklasy sa zadluzone na 500 milionow zlotych. Nie jest wiec tak, ze tylko Wisla bedzie rywalizowala w lidze majac dlugi do splacenia. Legia przykladowo MUSI splacic 60 milionow w ciagu trzech lat bo takie ma terminy a zadluzenia wymagalnego maja podobno na ponad 100. Jak oni to zrobia to nie mam pojecia. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|