The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2026, 17:45
Tak czy inaczej obie te ekipy nie zdobędą kompletu bo grają jeszcze między sobą.Jeśli w ich meczu padłby remis to nasza wygrana z Chrobrym załatwia sprawę awansu.A realnie oba zespoły ugrają po 10-12 pkt.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 20.04.2026, 18:04
krysztal napisał(a):Wyświetl post
A nie sorry,zapomniałem o zaległym Wieczystej i Miedzi
Nie myśl już ryle,.nie jesteś do tego stworzony
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 20.04.2026, 18:15
Szneka napisał(a):Wyświetl post
Według słów Sandomingo mecz z Puszczą oddajmy walkowerem albo wpuśćmy rezerwy. Co za gość. Co mecz to albo nas zniszczą, zjedzą, stłamszą i tyle.
Załóż się Sandomingo o flaszkę że wygramy lub zremisujemy.

Polecam tak żyć.
Ja na liście mam jeszcze kilka osób zablokowanych, którzy za uj nie są kibicami Wisły.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.04.2026, 18:28
Adasss napisał(a):Wyświetl post
@Wolfy: Przecież do tego nie potrzeba zaawansowanej matematyki, to jest poziom podstawówki
63 punkty może zdobyć już tylko Chrobry. Jeśli zremisowalibyśmy ostatnie 5 spotkań, to jeden z tych remisów byłby z Chrobrym, ergo Chrobry nie zdobyłby tych 15 punktów, koniec dowodu
A generalnie, matematycznie na dziś awans daje nam 6 punktów, chyba, że nie przegramy z Chrobrym, to wtedy pięć wystarczy.
Fajnie, nie chce mi się tego liczyć i nie mam czasu.
Innymi słowy - brak awansu to byłby absolutny wyczyn. Chyba nawet my nie damy już rady czegoś takiego odwalić.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 20.04.2026, 18:47
Sorry, że w tym wątku napisze o ostatnim meczu. Pewno juz wszyscy wiedzą, że na potyczce Ruchu z Wisła bylo jakies 1000 więcej świrów, niż na meczu na szczycie angielskiej PremierLeague!! MC - Arsenal. Chyba załapaliśmy się na TOP3 weekendu w Europejskich ligach!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 20.04.2026, 18:53
No i Miedz już nieaktualna przy naszej wygranej z Chrobrym,obsrała się z Łęczną ...
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 20.04.2026, 18:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Innymi słowy - brak awansu to byłby absolutny wyczyn. Chyba nawet my nie damy już rady czegoś takiego odwalić.
Mozna przyjac z dużym prawdopodobieństwem, ze nawet same porażki nie zepcha nas poza Top2. Cos się mnie wydaje, że trzecia drużyna na finiszu nie przekroczy 58 pkt.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.04.2026, 20:07
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jakbym powiedział, że te "obliczenia" zajęły mi minutę, to bym mocno przeszarżował. To już zapisanie tego dużo dłużej trwało. Wiedziałem, że matma w narodzie leży i kwiczy, ale że aż tak?
Ostatnio edytowane przez Adasss : 20.04.2026 o godz. 20:12.
Współwłaściciel, współsponsor
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 20.04.2026, 20:25
Jakbym powiedział, że te "obliczenia" zajęły mi minutę, to bym mocno przeszarżował. To już zapisanie tego dużo dłużej trwało. Wiedziałem, że matma w narodzie leży i kwiczy, ale że aż tak?
Matma to nie jedynie nasza narodowa bolączka. Epidemia światowa. Byłem kilka lat w Walii, pewnego razu sąsiad pokazał mi ciekawostkę z podręcznika matematyki, z działu o procentach. Był oryginalny cytat z jakiejś gazety; " Z powodu choroby wściekłych krów, pogłowie bydła spadło o 120%". Komentarz autorów podrecznika; "Świadczy to o tym, że pogłowie analfabetow matematycznych wśród dziennikarzy nie jest zerowe".........A propos Walii, w/w sąsiad jest kibicem Wrexham i pisal mi, że już poszło u nich 1200 biletow z puli 2100 jakie od nas dostali na mecz 120 lecia.....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 20.04.2026 o godz. 20:27.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.04.2026, 21:16
No i Miedz już nieaktualna przy naszej wygranej z Chrobrym,obsrała się z Łęczną ...
Z 4 warunków na awans w tej kolejce, pierwszy spełniony.
Teraz mecz Wieczystej w czwartek.

WildDog napisał(a):Wyświetl post
Mozna przyjac z dużym prawdopodobieństwem, ze nawet same porażki nie zepcha nas poza Top2. Cos się mnie wydaje, że trzecia drużyna na finiszu nie przekroczy 58 pkt.
Na 5 kolejek przed końcem 6 drużyn ma maxa powyżej 58, a Miedź ma 58 ale lepszy stosunek.
Śląsk - 66
Chrobry - 63
Wieczysta - 62
raczej 58 przeskoczą.

Pogoń GM - 60 - może już nie da rady.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 20.04.2026 o godz. 21:21.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.04.2026, 21:48
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Z 4 warunków na awans w tej kolejce, pierwszy spełniony.
Teraz mecz Wieczystej w czwartek.

Na 5 kolejek przed końcem 6 drużyn ma maxa powyżej 58, a Miedź ma 58 ale lepszy stosunek.
Śląsk - 66
Chrobry - 63
Wieczysta - 62
raczej 58 przeskoczą.

Pogoń GM - 60 - może już nie da rady.
PGM nie tyle ze nie da rady tylko poleci w okolice 12 miejsca na koniec sezonu

Apropo meczu z Puszcza to Karcz przewiduje Omicia od pierwszych minut, a i Jop sugeruje w 1 składzie niespodziankę.

Wypada życzyć powodzenia. To ostatnia szansa by zalapac sie przez niego na pociąg "ekstraklasa".
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 20.04.2026, 21:51
Drozd zaraz będzie .......ił,że wypuszcza Omića na największych drwali w lidze.Mam tylko nadzieję,że ci z Niepołomic nie będą celowali piłką w naszych....
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 20.04.2026, 21:54
Matematycznie nie, wtedy jeszcze teoretycznie Wieczysta miałaby szansę (choć niezłe cuda musiałyby odchodzić )
My mamy bramki: 63-29 = 34
Wieczysta: 54-40 = 14

Musieli by strzelić prawie +20 bramek w 5 meczach
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 20.04.2026 o godz. 21:56.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.04.2026, 09:17
Drozd zaraz będzie .......ił,że wypuszcza Omića na największych drwali w lidze.Mam tylko nadzieję,że ci z Niepołomic nie będą celowali piłką w naszych....
Na razie to wygląda że Ty masz obsesję na jego punkcie.

Fajnie jakby Omić zagrał, dodatkowe centymetry bardzo się przydadzą. Ja bym postawił na środek Omić-Igbekeme, żeby nie odbierać sobie wszelkich szans na kontrę (Duda każdą szybką akcję psuje). Skorzystaliby na tym i Kuziemka, i Krzyżanowski (jeżeli będzie grał), bo oni w ofensywie bazują wyłącznie na szybkości. Jak trafiają na podwojenie to zaczynają się ciężary. Gra z Dudą w środku pola to największa krzywda dla nich.

Oczywiście, Kacper pewnie wyjdzie w podstawowej jedenastce, mimo że jest w beznadziejnej dyspozycji.

My mamy bramki: 63-29 = 34
Wieczysta: 54-40 = 14

Musieli by strzelić prawie +20 bramek w 5 meczach
Nie takie rzeczy w Polskiej piłce widziałem. Chociaż potem większość z tych meczy unieważnili
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.04.2026, 09:50
- Duda psuje każdą akcję do przodu
- Kuziemka i Krzyżanowski posiadają tylko i wyłącznie szybkość
- beznadziejna dyspozycja Dudy
a mamy dopiero 10:50

Brakuje mi wzmianek o beznadziejnej dyspozycji Kutwy, elektrycznym Letkiewiczu i wisienki na torcie - wpychania Nikaja do składu (to wielotygodniowe wpychanie go do składu jakoś tak dziwnie ostatnio zgasło...)
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.04.2026, 10:53
A nie sądzicie, że Duda powinien zagrać na 10?
Za nim Carbo i Igbekeme. Przed nim Duarte. Po bokach Bozic i Kuziemka (Mikulec)
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.04.2026, 11:01
Carbo nie zagra, bo dostał 4-tą żółtą kartkę.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:11
sorry, uszło mojej uwadze

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:18
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A nie sądzicie, że Duda powinien zagrać na 10?
Za nim Carbo i Igbekeme. Przed nim Duarte. Po bokach Bozic i Kuziemka (Mikulec)
Nie ma strzału, nie umie podać w tempo.
Dla Dudy nie ma dobrej pozycji z uwagi na jego ograniczenia techniczne. Może co najwyżej grać jako środkowy pomocnik w ustawieniu z trójką środkowych, ale i tak przydałby się ktoś kto potrafi oddać sensowny strzał z dystansu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:19
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Carbo nie zagra, bo dostał 4-tą żółtą kartkę.
Dlatego otwiera się okazja do gry dla Omica i byłoby rozsądne, aby ją dostał. Dodatkowo nie będzie mógł zagrać także Julius.

To, że Duda nie sprawdza się w roli rozgrywającego i nie dynamizuje akcji, jest oczywiste dla każdego, kto uważnie ogląda mecze i ma w głębokim poważaniu imaginacje Królewskiego, że powinien on nawet już teraz grać w pierwszej reprezentacji Polski.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:21
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
- Duda psuje każdą akcję do przodu
Psuje każdą SZYBKĄ akcję do przodu.
A Kuziemka i Krzyżanowski w ataku bazują głównie na szybkości.

Albo jesteś zbyt ograniczony żeby zrozumieć różnicę między tym co napisałem a tym co przytoczyłeś, albo złośliwie manipulujesz...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:29
Markus napisał(a):Wyświetl post
To, że Duda nie sprawdza się w roli rozgrywającego i nie dynamizuje akcji, jest oczywiste dla każdego, kto uważnie ogląda mecze i ma w głębokim poważaniu imaginacje Królewskiego, że powinien on nawet już teraz grać w pierwszej reprezentacji Polski.
Nie chcę wchodzić w zbędne dyskusje, chcę tylko nieśmiało zauważyć, że wydaje się, że i Zieliński "nie dynamizuje akcji".
Oczywiście, wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez mityczne "dynamizowanie".

...
teraz spodziewam się, że zostanę sprowadzony do parteru, ale cóż.... jestem przyzwyczajony.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.04.2026, 11:46
Nie chcę wchodzić w zbędne dyskusje, chcę tylko nieśmiało zauważyć, że wydaje się, że i Zieliński "nie dynamizuje akcji".
Oczywiście, wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez mityczne "dynamizowanie".

...
teraz spodziewam się, że zostanę sprowadzony do parteru, ale cóż.... jestem przyzwyczajony.
Eeee, o czym Ty piszesz? Przecież Zieliński potrafi rzucić piłkę na skrzydło, zagrać prostopadłe podanie i nie musi przy tym zrobić dziesięciu kontaktów z piłką, jak Duda...

Jak znam życia to pewnie myślałeś o tym kto szybciej biega i wyszło Ci że Sukiennicki bardziej dynamizuje akcję niż Zieliński
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.04.2026, 12:26
A już miałem nadzieję na merytoryczne podjęcie rozmowy bez wtrętów personalnych.
Kolejny dzień zjebany

Moim zdaniem Zieliński często podaje piłkę, czy to do przodu, czy to na skrzydło, czy to do boku, bez przyjęcia, ale równie często holuje ją, rozgląda się, kilka razy ma z nią kontakt.

Duda też często podaje bez zbędnych kontaktów piłki do przodu, czy na skrzydło i także często ją holuje. Pewnie dlatego ją holuje czy poprawia, bo akurat "wszyscy stoją i czekają nie wiadomo na co" (skąd ten cytat?)

Ale nadal nie mam definicji "dynamizowania akcji".

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.04.2026, 13:45
A już miałem nadzieję na merytoryczne podjęcie rozmowy bez wtrętów personalnych.
Kolejny dzień zjebany

Moim zdaniem Zieliński często podaje piłkę, czy to do przodu, czy to na skrzydło, czy to do boku, bez przyjęcia, ale równie często holuje ją, rozgląda się, kilka razy ma z nią kontakt.

Duda też często podaje bez zbędnych kontaktów piłki do przodu, czy na skrzydło i także często ją holuje. Pewnie dlatego ją holuje czy poprawia, bo akurat "wszyscy stoją i czekają nie wiadomo na co" (skąd ten cytat?)

Ale nadal nie mam definicji "dynamizowania akcji".
Nie, właśnie Duda nie podaje na skrzydło ani prostopadle, a już na pewno nie robi tego skutecznie. To że mu się uda podanie raz na osiem meczy znaczy dokładnie to.
W ostatnim meczu Kuziemka wiele razy czekał na dobre podanie, ale do piłki dorwał się Duda, podał do stopera, stoper do niego, przebiegł dwa metry, ale nie bo jest rywal z przodu, no to na bok do Gigera...

Jedyne dobre podanie w tempo jakie otrzymał Kuziemka było od Carbo. JEDNO. Przez cały mecz.

Jeżeli chodzi o rozegranie - nie ma większego szkodnika niż Duda.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.04.2026 o godz. 17:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.04.2026, 16:35

...
Jak nie chcesz wchodzić w zbędne dyskusje, to nie produkuj swoich tez, wizji, porównań i teorii z Księżyca, równie błyskotliwych jak niegdysiejsze analizy na podstawie jednego ujęcia kamery.

W sumie można się tak do tego przyzwyczaić, że aż odpowiadanie na nie staje się po prostu nudne.

Zieliński ma tyle wspólnego z Dudą, że jest Polakiem. Nie ten wzrost, technika, dynamika, tempo operowania piłką, strzał, umiejętności, reakcje. On potrafi grać na jeden kontakt i szybko odegrać, gdy jest ku temu okazja. Duda, by dostrzec jakąkolwiek na to szansę, potrzebuje znacznie więcej czasu, co widzimy w każdym z kolejnych meczów. Nie predysponują go również do tego umiejętności.

Między innymi dlatego Królewski opowiadał totalne bajki o jego grze w reprezentacji Polski.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 21.04.2026, 19:07
Nie no ten gość jest pięknie odklejony. Kiedyś wywyzszał pod niebiosa Sukiennickiego, teraz porównuje Dudę z Zielińskim.
To jest zwykły troll i prowokacje z jego strony.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.04.2026, 19:33
Markus napisał(a):Wyświetl post
Jak nie chcesz wchodzić w zbędne dyskusje, to nie produkuj swoich tez, wizji, porównań i teorii z Księżyca, równie błyskotliwych jak niegdysiejsze analizy na podstawie jednego ujęcia kamery.
Ale wiesz, że nie ciebie pytałem?
Wolfy odpowiedział mi w miarę merytorycznie, choć nie wyczerpująco. Nie powiem, że jestem usatysfakcjonowany jego odpowiedzią do końca.
Poznałem jego zdanie w temacie i tyle.

Natomiast nie interesuje mnie twoje zdanie o moim produkowaniu się.
Przypominam ponownie, że to forum poświęcone Wiśle, a nie FraMatowi.

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 23.04.2026, 11:42
Konferencja prasowa:
Sanchez będzie w "20" meczowej.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2026, 13:47
Konferencja prasowa:
Sanchez będzie w "20" meczowej.
Może zdąży zagrać w tym sezonie.