The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.03.2026, 08:53
Nie śledzę tego na bieżąco ale gdzieś tam pojawiały się informacje, że Bednarek z Kiwiorem w Porto grają rewelacyjnie.
Najwyraźniej jednak poziom reprezentacyjny to zupełnie inna bajka, bo wczoraj obaj prezentowali się fatalnie. Kędziora, Cash czy Skóraś też słabiutko.

Mecz meczowi nierówny, w piłce nie taki rzeczy się zdarzają ale z taką grą obronną to ze Szwecją nie ma czego szukać.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 27.03.2026, 09:17
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie to tragedia, ze wychodzi jakiś Rózga ze Sturmu Graz w podstawie, zamiast Pietuszewskiego. Może i Oskar większość akcji psuje ale ma ciąg na bramkę, jest teraz w gazie itd. Rózga nie ma x więcej meczów w reprezentacji, nie gra w lepszym klubie, nie ma 25 lat czyli doswiadczenia. Z całą sympatią dla Urbana ale takie ruchy to dla mnie strzał w kolano.
Wczoraj poświęciłem pół dnia na dyskusje o Rózdze i dla mnie to jest gość, który nawet nie powinien dostać powołania. Facet ma nabite 60 spotkań w seniorskiej piłce, skrzydłowy/dziesiatka, i ma 4 bramki i 3 asysty. Taki sam dorobek w kanadyjce ma u nas Biedrzycki w tym sezonie (tak, wiem, że to I liga).

Gość na jesień w młodzieżówce grał piach - w protokole zapisał się głupia kartka i tyle. Na ten moment jest zadziorny i szybki - i nie zauważyłem w tym meczu innych zalet. Kibice Sąsiadki oczywiście wyśmiewają w ogóle próby porównania z Kuziemką, ale zaryzykuję tezę, że Maciek zbuduje sobie lepszą karierę.

Oskar wczoraj wygrał 5/6 pojedynków bodajże. Jeśli ktoś nieironicznie stawia znak równości między występami Rózgi i Oskara (a na Twitterze są takie wynalazki), to naprawdę ręce opadają.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 27.03.2026, 10:47
Mysle, ze z tego Rozgi moze cos byc. Wczesniej o chlopie nie slyszalem.

Wczorajszy mecz zagral raczej chujowo ale jakis tam potencjal widac, pierwsza reprezentacja to jeszcze chyba za wysokie progi dla niego ale za pare lat moze byc dobry. To tylko moja opinia ale zagral lepiej niz Kaminski, ktory byl w wiekszosci bezuzyteczny.

Ogolnie to mnie mistrzostwa ani grzeja ani ziebia. Bardziej sie emocjonuje eliminacjami niz samym turniejem.
W eliminacjach przynajmniej wszyscy mowia, ze walczymy o awans a jak jedziemy na turniej to jest mowione, ze jedziemy walczyc o wyjscie z grupy.
Ostatnio edytowane przez As : 27.03.2026 o godz. 11:22.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.03.2026, 11:19
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Po wczorajszym meczu Bednarek powinien wycałować po piętach Lewego i Zielińskiego.

Popełnił w tym meczu jeszcze jeden katastrofalny błąd, dobrze, że skończyło się tylko na strachu.
A ta sytuacja kiedy w polu karnym było dwóch Albańczyków na trzech naszych i wszyscy pobiegli kryć tego z piłką? Jak to nie był trampkarski błąd to nie wiem co nim jest...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.03.2026, 12:05
Ogólnie rzecz biorąc to miał rację piłkarz Albanii Qazim Laci mówiąc: "Nie zasłużyliśmy na taki wynik. (...). Osobiście uważam, że dziś wygrała drużyna, która na to nie zasłużyła".

Patrzyłem wcześniej na meczy Turcji z Rumunią i śmiem twierdzić, że z tak grająca Turcją zebralibyśmy jakieś 5 bramek do tyłu (w pierwszej połowie).
Mamy starzejące się indywidualności, które czasem mogą mieć wpływ na wynik, ale poza tym posucha (Pietuszewskiego nie liczę).
Gra repry czasami przypominała mi obecna grę Wisły: stoperzy wymieniają sobie piłkę między sobą i nic nie posuwa się do przodu.
Atakujemy i gramy szybko i wertykalnie tylko w pierwszych 10 minutach i wtedy, gdy wynik staje się niekorzystny.

W zasadzie to czemu selekcjonerem jest Urban a nie Jop?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.03.2026, 17:01
U20 gra w Rumuni.
Transmisja jest na Digisport.ro niestety z geoblokadą.
https://www.digisport.ro/live/digisport-1

Jak ktoś zna fajne proxy z Rumunii i może udostępnić ...
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 27.03.2026, 17:06
FraMat napisał(a):Wyświetl post
W zasadzie to czemu selekcjonerem jest Urban a nie Jop?
Bo na środku pomocy grałby Duda i krył przy stałych fragmentach najwyższego zawodnika przeciwnika, a jak dobrze wiemy jako kibice Wisły - to nie jest wygrywająca formuła.

Nie sądzę żeby problemem był Urban, raczej to że naszym obrońcom w sytuacjach stresowych mózg odcina.

Nie zgodzę się też że wygrała gorsza drużyna - sytuacji stworzyliśmy sobie więcej niż Albania i byliśmy skuteczniejsi. Trzy razy Zieliński ładował zza pola karnego przez nikogo nie niepokojony, aż wreszcie pocelował. Też można zauważyć analogię z Wisłą vs. Miedź Legnica, kiedy wszyscy wiedzieli że strzelają dużo z dystansu, a i tak nas tym zaskoczyli.

Byliśmy lepsi od Albańczyków, problem w tym że nie dość żeby z optymizmem podchodzić do meczu ze Szwedami. Oni po takich prezentach to nam wrzucą trójkę - bo mają napastnika w formie - i będzie po meczu.

Albańczycy mieli trzy setki, wykorzystali jedną - w sumie to nawet ciężko powiedzieć żeby to była słaba skuteczność, ale wybitnego meczu nie zagrali.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.03.2026 o godz. 17:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 27.03.2026, 20:52
Zagraliśmy dobrze pierwsze 15 minut i zaczęliśmy wdrażać filozofię cierpliwości Jopa.

To się zawsze kończy tak samo. Przeciwnik się rozkręca i nabiera pewności, a cierpliwym odbija palma.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 31.03.2026, 19:13
Boję się tego spotkania. Wyjazdy i wyjazdy do Szwecji to traumatyczne przeżycia dla mojego pokolenia(koniec XX i początek XXI wieku, gdzie dostawaliśmy brutalne bęcki). Urban niczego nie zbudował, ale jednocześnie przeciwnik też nie jest w swoim prime. Mecz pewnie będzie nie do oglądania, chyba że Szwedzi na nas od razu ruszą, żeby strzelić gola i się potem cofnąć, ale zakładam jednak scenariusz gdzie oddadzą nam piłkę i będą czekać na kontry. Nie jestem optymistą i zakładam porażkę.

Mecz z Albanią był po prostu koszmarny w naszym wykonaniu. Albania stworzyła sobie 3 stuprocentowe sytuacje, my nie mieliśmy praktycznie żadnej. W dodatku po strzelonej drugiej bramce znowu się cofnęliśmy i Albania miała piłkę. Masa farta, zero sensownej gry i taktyki oraz próbka geniuszu w wykonaniu Lewandowskiego i Zielińskiego. Tylko to zobaczyliśmy.
Odpowiedz cytując
RAPH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.03.2026, 21:21
Kurcze widać że przez debilna politykę z probierzem za sterami straciliśmy kupę czasu bez jakiegokolwiek pomysłu na grę.
cięzko jest lekko żyć.........
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.03.2026, 21:42
Przegraliśmy po jednym z najlepszych meczy reprezentacji jakie oglądałem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 31.03.2026, 21:45
Zagrali typową Wisłę. Naprawdę super mecz i w dupę.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 31.03.2026, 21:47
Szwecja osłabiona, jak z takim rywalem nie umiemy ukąsić mimo, że przeważamy, to jednak brak awansu słuszny.
Mecz super, gra super a obrona tragiczna. Odpadliśmy przez to, że w ataku nie umieliśmy włożyć więcej ze swoich okazji i że w obronie prezentowaliśmy Szwedom bramki.
Nie myslałem, że możemy tak dobrze zagrać, szkoda tylko, że w obronie poszły 3 prezenty i 3 bramki z tego.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
bzyku33
Junior Member

Od: 08.2006

Stary 31.03.2026, 21:55
Grali jak nigdy i przegrali jak zawsze.Naprawdę wielka szkoda bo zagraliśmy bardzo dobry mecz w którym Szwedzi nie mieli nic do powiedzenia.Niestety głupie błędy indywidualne i na mundial jedzie bardzo słaba drużyna.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 31.03.2026, 22:06
Bardzo słaba jedzie ale kontuzjami trapiona, i niestety słabsza dzisiaj odpadła, bo grać dobrze to nie wszystko i jak się nie umie takiej Szwecji pokonać, to też wiele mówi o nas.
My z taką obroną to byśmy byli jebani przez każdego niemiłosiernie na MŚ.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 31.03.2026, 22:18
RAPH napisał(a):Wyświetl post
Kurcze widać że przez debilna politykę z probierzem za sterami straciliśmy kupę czasu bez jakiegokolwiek pomysłu na grę.
I mamy przez to burdel w obronie.

Za głupotę się płaci.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 31.03.2026, 22:23
W sumie to dobrze, ze nie pojedziemy na mistrzostwa. Lepiej dla turnieju. Wszyscy tam jada walczyc o mistrzostwo a my zawsze jedziemy walczyc o wyjscie z grupy. Lepiej, ze jedzie ktos kto wie o co jest ten turniej.

Poza tym powinnismy przegrac z Albania juz a cudem wygralismy. Teraz powinnismy wygrac ze Szwecja a pechowo przegralismy. Suma wychodzi na zero.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 01.04.2026, 07:16
Suma szczęścia wyszła na zero. Patrząc na mecz z Albanią, to nas nie powinno być w Sztokholmie.

Zawsze fajnie pojechać na Mundial aczkolwiek z taką grą w obronie jaką widziałem z Albanią czy Szwecją to nie ma czego szukać w poważnej piłce.

A tak przy okazji: koniec kariery reprezentacyjnej Lewandowskiego?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.04.2026, 07:34
Zagraliśmy jak Wisła w ostatnich latach. My graliśmy, przeciwnik strzelał bramki po szkolnych błędach w obronie.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.04.2026, 07:35
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Przegraliśmy po jednym z najlepszych meczy reprezentacji jakie oglądałem.
Ja za swojego życia nie pamiętam spotkania na wyjeździe z rywalem z wyższej polki (historycznie, kulturowo, piłkarsko) gdzie tak potrafiliśmy go gnieść i pokazywalismy lepsze wyszkolenie techniczne.

W meczach u siebie to chyba Polska - Portugalia number one...

Wygrała fizyczność i duzo lepsi zmiennicy. Slaby mecz niestety Grabary, a jak bramkarz ci nie dojezdza to nie wygrywasz takich spotkan.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 01.04.2026, 07:38
No juz chyba czas zrezygnowac. Czysto technicznie nie ma juz dla niego sensu grac w reprezentacji bo nastepny turniej za dwa lata i chlop bedzie mial 40 lat. Czyli raczej i tak w nim juz nie zagra.

Lepiej wziac kontrakt u jakichs arabow i jeszcze zarobic jakies 200 milionow.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 01.04.2026, 07:44
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ja za swojego życia nie pamiętam spotkania na wyjeździe z rywalem z wyższej polki (historycznie, kulturowo, piłkarsko) gdzie tak potrafiliśmy go gnieść i pokazywalismy lepsze wyszkolenie techniczne.

W meczach u siebie to chyba Polska - Portugalia number one...

Wygrała fizyczność i duzo lepsi zmiennicy. Slaby mecz niestety Grabary, a jak bramkarz ci nie dojezdza to nie wygrywasz takich spotkan.
Raczej nie przez niego. Niby dal ten za krotki wyrzut po ktorym byla strata ale wyciagnal tez dwa czy trzy mega dobre strzaly. Wiecej pomogl niz zepsul wedlug mnie.
Tu raczej obrona sie rozlazla bo pierwszy gol to zostawienie chlopa samego na 16tce a drugi gol to kompletne odpuszczenie krycia.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.04.2026, 10:51
As napisał(a):Wyświetl post
Raczej nie przez niego. Niby dal ten za krotki wyrzut po ktorym byla strata ale wyciagnal tez dwa czy trzy mega dobre strzaly. Wiecej pomogl niz zepsul wedlug mnie.
Tu raczej obrona sie rozlazla bo pierwszy gol to zostawienie chlopa samego na 16tce a drugi gol to kompletne odpuszczenie krycia.
Bramkarz powinien dawać spokój, ustawiać obronę, czytać grę jako ze ma całe boisko przed sobą.

Ten wyrzut to blad na poziomie błędu Letkiego ze Zniczem, tyle ze tam jeszcze Biedrzycki wrzucił go na konia.

Tutaj sam w kluczowym momencie sie podpalił.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 01.04.2026, 12:00
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Bramkarz powinien dawać spokój, ustawiać obronę, czytać grę jako ze ma całe boisko przed sobą.

Ten wyrzut to blad na poziomie błędu Letkiego ze Zniczem, tyle ze tam jeszcze Biedrzycki wrzucił go na konia.

Tutaj sam w kluczowym momencie sie podpalił.
ja nie podwazam ze to byl jego blad. Ja podwazam czynienie z niego glownego winowajce porazki bo wedlug mnie to sie nie bardzo zgadza z tym co bylo na boisku.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.04.2026, 12:43
Winny Jop i brak rotacji...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 01.04.2026, 13:34
Sędzia też trochę swojego dołożył.
Tego wolnego, po którym padł gol nie powinno być.
Nie wspominam o żółtej dla Piątka (co prawda nie miało to wpływu na nic poza zatrzymaniem gry i oddaniem piłki Szwedom)

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 01.04.2026, 15:57
Nie wspominam o żółtej dla Piątka (co prawda nie miało to wpływu na nic poza zatrzymaniem gry i oddaniem piłki Szwedom)
Sędzia mylił się, głównie na naszą niekorzyść, ale gole straciliśmy przez bardzo słabą grę w obronie. A i tak było znacznie lepiej niż z Albanią.
Tutaj Urban będzie musiał włożyć sporo pracy jeśli nie chcemy tylko ładnie przegrywać.

Widać że to drużyna w budowie, niedługo zakończy się zmiana pokoleniowa, ale są jakieś podstawy do optymizmu. Szwedzi wyglądali przy naszych jak zbieranina słabych technicznie drwali, to była przepaść. Przy drugiej bramce nasi zwyczajnie ośmieszyli rywali, to była akcja jakiej nigdy bym się nie spodziewał po naszych reprezentantach.

Obrona na poziomie zespołu wymaga czasu, zgrania i też pewnej selekcji piłkarzy. Przynajmniej tym razem są powody do optymizmu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.04.2026 o godz. 16:05.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 01.04.2026, 17:24
Zgadzam się.
Urban pokazał, że reprezentacja może grać ładnie, z polotem, ciekawie taktycznie, może dominować rywala.
Oprócz mankamentów gry obronnej wskazałbym jeszcze brak zdecydowania w rozgrywaniu.
Trójka stoperów rozgrywa piłkę wszerz zupełnie jak Wisła Jopa i nabija licznik posiadania piłki, a i tak niewiele z tego wynika.
Bednarek ze swoją wiecznie rozdziawioną gębę jakby miał trudności w oddychaniu już prochu w wyprowadzaniu piłki nie wymyśli.
Tu potrzeba młodych, odważnych stoperów, najlepiej grających w solidnych klubach.

No i wiadomo, że Lewy już długo nie pogra chociaż i tak na dzisiaj trudno w Polsce znaleźć dla niego konkretnego następcę.

Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 01.04.2026, 22:12
rzut wolny blisko lini bocznej niekoniecznie zwiastuje stracona dziecinnie bramke , po prostu w obecnej reprezentacji kompletnie nie ma obrony - i trzeba umiec przegrywac z honorem - nawet jak to frajerskie przegrane - bo z wczorajsza Szwecja wygralby prawie kazdy
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.04.2026, 22:50
Sam w to nie wierzę ale zgadzam się z gizmo.
Po pierwsze ja nie uważam aby to był błąd sędziego.To nie było takie czyste bark w bark.Zalewski pokpił sprawę i ratował się jak mógł a,że był już trochę z tyłu dołożył trochę rękami i dał pretekst Szwedowi aby ten upadł i sędziemu żeby gwizdnął.Głupie zachowanie i tyle a sądzę ,że zawodnicy byli uczulani na to aby głupio nie faulować.
Przy wolnym nasi obrońcy dali się wyblokować jak przedszkolaki.Równie dziecinnie zachowali się przy 3 bramce.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów