![]() |
Kadra Polski z perspektywy Wiślaka
Zakładam ten temat z dwóch powodów:
1. aby w wiślackim gronie móc sobie pogadać o piłce repry 2. może między innymi dzięki osobie nowego selekcjonera znowu nadejdą czasy gdy jacyś Wiślacy trafiają do kadry 3. aby ogólnie rozruszać troche to forum , a inne działy poza tym tutaj w którym piszemy są całkowicie martwe |
no tak na początek , przyznam że z rozrzewnieniem wspominam czasy gdy trzon naszej repry to byli nasi
Majdan, Głowacki , Baszczyński, Błaszczykowski, Brozek, Żurawski osobiście wiąże z osobą Michniewicza spore nadzieje , jako że z ogromnym powodzeniem prowadził kadre u-21 co pozwala z optymizmem patrzyć na perspektywę skutecznego zbudowania nowej, młodej kadry , po zakończeniu kariery przez sędziwych Lewego , Glika etc i tutaj pytanie do siedzących głębiej w temacie , przewijali się tam w tej u-21 jacyś nasi (wiślaccy) młodzi gniewni ? |
Jakub Bartosz przez pewien czas był podstawowym piłkarzem u Michniewicza. Zagrał cztery mecze w latach 2017-2018.
Niestety jak to w przypadku tego piłkarza kontuzja zaprzepaściła wszystko i do młodzieżówki już nie wrócił. Na samym turnieju zastąpił go Karol Fila. Co do ulubionej kadry to mam podobne odczucia do Ciebie. Mundial w Niemczech to turniej po którym mam największą zadrę i niedosyt, bo drużyna oparta w dużej mierze na Wiśle nie wykorzystała szansy jaka się moim zdaniem pojawiła po wylosowaniu Kostaryki i Ekwadoru. Z tej grupy powinniśmy wyjść. |
Cytat:
Natomiast sporo nazwisk możesz tu dorzucić: Kosowski, Szymkowiak, Frankowski, Kłos, Kałużny, Dudka itp. Oczywiście mam tu na myśli piłkarz którzy będąc u nas w klubie co najmniej te 10 meczów w kadrze zagrali. Cytat:
W momencie rozgrywania tego mundialu tylko 4 piłkarzy grało wtedy w Wiśle: Baszczyński, Sobolewski, Dudka, Brożek. Chyba, że masz na myśli eliminacje i ew. ex-piłkarzy to faktycznie rację masz. |
starość nie radość
|
Dla mnie osoba nowego selekcjonera to jest jakies nieporozumienie. Totalne.
|
Michniewicz jako selekcjoner to wstyd. Nie dlatego, że posądzany, bo posądzana jest połowa jego pokolenia i wszyscy starsi, ale dlatego, że jest procederu symbolem.
Dodatkowo dołujące jest to, że profesjonalizm i transparentność w PZPN jest mniej więcej na stałym poziomie (raz lepiej, raz gorzej), zmienia się tylko styl zewnętrzny. Obecnie jesteśmy na etapie powrotu do stylistyki Grzegorza Laty. Całkowicie uwikłani w to wszystko towarzysko i zawodowo są dziennikarze z weszło i kanałem sportowym na czele. Tak nielubiany tu Jadczak, oczywiście w swoim stylu jeźdźca bez głowy, ale jednak, zachował się najodważniej i najuczciwiej. Co do wspomnień z Wiślaków w reprezentacji, to w moich wspomnieniach nigdy na serio z Wiślaków nie korzystano. A to dlatego, że obowiązywał (fałszywy) dogmat zawodników grających za granicą jako lepszych, a to dlatego, że selekcjoner był uparty. Kiedy jednak dostawali szansę, na ogół robili swoje. Szanse dostawali na ogół jako byli wiślacy. Pamiętam, że tak było za Janasa - ilekroć wpuszczał na boisko Żurawskiego, Frankowskiego, Kosowskiego, Szymkowiaka, robili swoje. Na ogół wolał jednak Kukiełkę (chociaż to w sumie też nasz były as hehe) i Rasiaka. Głowacki miał do kadry jakiegoś wyjątkowego pecha, jeśli dobrze pamiętam. |
Nastepny ze słabymi wspomnieniami. Reprezentacja z wiosny 2003 r. to praktycznie sama Wisła. Na kadrę bardzo często jeździli wtedy: Głowacki, Baszczyński, Kosowski, Szymkowiak, Kuźba, Żurawski. Nawet Jop i Stolarczyk mieli swoje epizody.
Wiosna 2004 r. podobnie - Głowacki, Baszczyński, Kłos, Kukiełka, Szymkowiak, Żurawski, Gorawski. Tak jeszcze co do ,,nie stawiania" i ,,robienia swojego" to akurat na Żurawskiego stawiano konsekwentnie mimo iż początkowo nie był tak skuteczny jak w klubie. |
Pewnie masz rację! Dlatego zaznaczyłem, że to wspomnienia :)
Z Żurawskim, że grał kojarzyłem i w mojej narracji był wyjątkiem od reguły. |
Dla mnie krytykowanie Michniewicza teraz , za to co robił18 lat temu jest trochę nielogiczne i niekonsekwentne. Gość od tego czasu prowadził kilka klubów , w tym ostatnio Mistrza Polski , Legie z która grał w pucharach europejskich , jakoś wtedy nikt nawet się nie zająknął ,że podobno sprzedawał mecze. :mysli:
|
I w tej Legii sobie nie poradzil z malymi gwiazdkami. Rozumiem, ma poradzic sobie z silnymi osobowosciami zawodnikow, ktorzy juz cos osiagneli w pilce :-)
aha :-) Najgorzej bedzie, jak w Rosji bedzie dramatyczny mecz i minimalna porazka. Kuleszy przyjdzie do glowy zostawic michniewicza na kolejne eliminacje. |
ja wlasnie uwazam ze to dobre rozwiazanie , bo kto ma odmlodzic skutecznie kadre , jak nie twórca sukcesów u21 ?
|
Bez przesady z tymi sukcesami. Gdyby weszli na igrzyska to byłby sukces.
A teraz? Moim zdaniem największy zysk ma LEGIA i to mogła być przyczyna decydująca. ;) Boje się że o ile w Rosji jakimś cudem może się udać to z Michniewiczem nie mamy szans ani z Czechami ani ze Szwecją. |
Rusowie będą cisnąć, Czesław postawi autobus, pójdą dwie kontry, Lewy zawsze coś wciśnie. Z Czechami/Szwecją już gorzej bo u siebie, trudno cały czas trzymać autobus.
|
Niestety, z dwojga złego lepszy jednak "711 zgłoś się" od Nawałki AD 2022. Nie chodzi nawet o taktykę, przygotowanie etc. chociaż tutaj też Czesław jest zdecydowanie górą, tylko o to że Nawałka w pewnym momencie stracił kontakt z rzeczywistością. Szanse z Rosjanami widzę 60/40 dla nich, nie potrzebujemy jeszcze dodatkowego obciachu z mierzeniem szafek i piłowaniem rogów od stołu.
|
Kadra w kontekście Wisły to temat martwy. Pewnie Kuba zostanie powołany na mecz pożegnalny (albo te 5 min pożegnalne) przynajmniej byłoby miło.
Jeśli doczekamy się 1-2 reprezentantów (chociaż po debiucie) w przeciągu najbliższych 3 lat to będę bardzo zaskoczony. Na pewno z polskim trenerem jest to bardziej prawdopodobne niż z Sousa. A co do Michniewicza? Ni grzeje mnie to, ni ziębi. Michniewicz, Wdowczyk czy Smuda, wszyscy byli jednakowo umoczeni. Jedni złapani, inni nie, korupcja była wszędzie. Trochę jak doping w sportach siłowych. Smuda nigdy nie był złapany, ale ile jego spotkań było ustawionych? Nikt by tego nie zliczył. Oczywiście nigdy o niczym nie wiedział. Trochę wody jeszcze minie zanim wydobędziemy się z tego bagna. Już dawno w przestrzeni publicznej nie ma mowy o żadnej moralności. Kłamstwa, oszustwa, oczernianie, robienie sobie pożywki dla sensacji. Później taki Jadczak wychodzi na bohatera bo broni "prawdy". Ja się tylko cieszę że nikt nie wpadł na pomysł Probierza w kadrze. A akurat Kulesza mógł wpaść na ten pomysł. |
Przecież Jakub miał już pożegnanie za Jurka.
|
Cytat:
|
ciekawa teoria z weszło i ks - zwłaszcza w kontekście, że oni najbardziej jechali po Kuleszy przyprawiając mu łatkę discopolowca :)
3,2,1 czekam na hasło, że Stanowski przypierdzielał się do słowika, ale do Cześka to już nie, bo ziomek, ojciec chrzestny (o ironio) młodego ;) Michniewicz moim zdaniem jest trenerem średnim - ani to wizjoner, ani Tadek Pawłowski - ot może się udać dokładnie tak samo jak z Nawałką. Osobiście cicho liczyłem na Urbana - może i na polu klubowym większych sukcesów nie ma(choć i tak większe od Czesława), ale jakoś charakterologicznie pasuje na selekcjonera. Pożyjemy zobaczymy - zero emocji. |
W tym wyborze selekcjonera najsmutniejsze jest to jacy kandydaci byli rozpatrywani.
Mam wrażenie że to takie bieda-wybory. Nie dało się znaleźć nikogo z europejskiego topu? Tylko paru smętnych trenerów z ekstraklasy i byli piłkarze z "nazwiskami"? |
Jaki trener z europejskiego topu przyjdzie na 2 miesiące, żeby zepsuć sobie opinię? Bo ryzyko odpadnięcia jest bardzo wysokie.
|
Ja gdybym byl prezesem PZPNu to byl zaprosil tylko dwoch panow na rozmowe - Papszuna i Magiere i przekonywal ich do dlugofalowego planu na reprezentacje, bez wzgledu na wynik barazy.
|
Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak "długofalowa budowa" w seniorskiej reprezentacji, zwłaszcza w krajach na poziomie Polski gdzie to co będziesz grał jest wypadkową tego kto gra w klubie, kto ma kontuzje i ilu masz piłkarzy na daną pozycję których nie jest wstyd pokazać. Było już budowanie z Sousą: wyniki słabe, czas zmarnowany, nic z tego nie zostanie. Takie tam komunały na poziomie komentarzy z Onetu. Selekcjoner ma pewien czas, cele minimum do zrealizowania i musi lepić z tego co akurat ma pod ręką. Jak nie ma lewego wahadłowego to go nie ma i go nie ściągnie jak w klubie, najwyżej będzie mieć kulawą lewą stronę albo zmieni taktykę. O ile jeszcze we Włoszech czy Hiszpanii jest w czym wybierać i są pewne podstawy taktyczne wpajane młodym zawodnikom - u nas nie ma o tym mowy. Selekcjoner ma kilka zgrupowań i meczy towarzyskich żeby jakoś piłkarzy poustawiać i jedziemy z tematem. |
Cytat:
|
z byłych wiślaków patrząc na kariere Adama to i Olka pewnie niestety w kadrze ujrzymy
a z młodzieży to chyba największe szanse ma Gruszkowski |
wolfy
mi chodzilo o to, ze przegrane baraze nie bylyby dla takiego trenera koncem pracy tylko poczatkiem. Nie da sie przygotowac druzyny w 3 dni zgrupowania. To jest proste i logiczne dla kazdego. Mozna grac w tym meczu na 100 proc ale szanse na awans sa znikome. Dlatego ja bym wzial trenera, ktory ma jakies osiagniecia i nie jest umoczony w tym calym ....idolku. I Magiera i Papszun to przedstawiciele nowoczesnej pilki, rozumiejacy zmiany w pilce i nadazajacy za nimi. Michniewicz imho takim trenerem nie jest, poza tym jest umoczony po pachy w aferze korupcyjnej. O ile ktos w klubie moze go zatrudniac - jego sprawa, o tyle w reprezentacji takich ludzi byc nie powinno. Poza tym sie zgadzam. Trener do reprezentacji przychodzi i ma osiagnac okreslone cel w eliminacjach. Nie osiagnie - zazwyczaj zmiana. Dlugofalowy plan z reprezentacja nie oznacza jednak tego, ze nie mozna jak za czasow Leo organizowac zgrupowan kadry b, gdzie przyjezdzaly mlode lebki i lapaly troche swiatowej pilki, pokazywano im standardy i czego sie od nich oczekuje etc. Tutaj szczegolnie Magiera by pasowal do takiej roli. |
wielkie halo - a skonczy sie po jednym meczu i po ptokach , dla mnie to nawet Smuda moze byc tym tlem dla obrazajacego sie i machajacego rekami Lewego (bo u Kacapow to nam karnego nie dadza)
|
Cytat:
Za kilkanascie jednostek treningowych na rok. Czy warto? |
Ilu trenerow zrobiloby za roznice miedzy 2-3 mln a pensja polskiego trenera kursy doskonalajace? Lub ilu trenerow mozna by zatrudnic w szkolkach ?
|
trener typu szewczenko to kasa w błoto
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl