|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Carbo mial zjazd formy na koniec rundy, ale jeszcze po meczu z Puszczą byly ochy i achy jak sprawnie dyrygowal i wychodzil spod pressingu.
Generalnie to nie jest az takim staruchem zeby mu nie dać szansy przynajmniej zderzenia sie z esa. Tam takich pomocnikow jak Carbo, Igbekeme i Duda potrzeba w kadrze jeszcze ze dwóch. Nie ma co przedwczesnie z niego rezygnowac. Ciekawe czy z racji powrotu zawodników do klubu rusza też informacje transferowe - a konkretnie odnośnie przedłużenia kontraktów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Online |
|
Taki banik ile mógł dawać-300-400 tys euro max? Plus jakiś procent od przyszłego transferu, hehe. Jeszcze inna sprawa to, że w końcu rundy to raczej był rezerwowym, a L grał więcej więc jak tu oczekiwać milionów. Zmieniając temat - Staszak już w Lecce? Pół bańki jest? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
To raczej bylo info dla zawodnika - nie bedziemy blokowac rozwoju jesli uznasz że chcesz tam iść. Pamiętamy że Krzyżan juz poprzedni kontrakt podpisal i zostal wypożyczony. Jego agenci twrado z nami graja. Mogli byc z nim umowieni ze jesli będzie konkretna oferta to w 1 kolejności zadecyduje zawodnik o swojej przyszłości. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Czy mnie coś ominęło, czy od 5 dni Bartosz Jaroch pozostaje bez klubu
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Oczywiście, że nie będzie tak zawsze, ale wiek 32 czy 33 lat nie jest żadną granicą przydatności zawodnika zwłaszcza na poziomie polskich lig, tak jak żadnego piłkarza nie pozbawia wartości zimowe obniżenie temperatury powietrza
Ostatnio edytowane przez Markus : 05.01.2026 o godz. 10:41.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
To dobrze świadczy o klubie, bo była(by) to dobra oferta za Krzyżanowskiego.
A przynajmniej, jak zostanie w klubie i nie rozwinie się na miarę potencjału, to nikt nie będzie mógł napisać, że Wisła przeliczyła się i została z niczym ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
A mi się wydaje, że Wisła od dawna ma taką politykę i opinie że na graczach nie zarba ja lub zarabia za mało. Nie umiemy wyczuć momentu kiedy sprzedać piłkarza żeby za niego wyciągnąć jak najwięcej a później jego poziom spada i nie wyciągamy nic. Ale to się wiąże z tym że nie ma ani szkolenia ani scautingu od dawna. De facto jak się nie opłaca sprzedawać że małe czy średnie pieniądze no Krzyżanowskiego, myślę że oferta 2-3 mln powinna być nie do odrzucenia, a nie opłaca się za 1 mln bo wiele to nie zmieni a pozbędziemy się gracza na jakimś tam poziomie, którego nie będziemy umieli zastąpić. To samo z Rodado, sprzedać jego za 2-3 mln to tak w skrócie zapewne pozbycie się 50 procent siły w ataku, czy za takie pieniądze warto? Myślę że tak średnio warto.
Tu już przez trzy lata powinno być pięciu kandydatów na miejsce Rodado i sprzedaż go w międzyczasie. No ale stać nas jedynie na Nikajow, przepłaconych Zwolinskich czy Sobczaka. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
![]() Co do Carbo wydaje mi się, że to ostatnia jego runda w Wiśle. Myślę, że będzie chciał podpisać jeszcze jakiś dłuższy, powiedzmy 3 letni kontrakt, co może zrobić już nawet teraz z dowolnym klubem, a na co my się raczej nie zdecydujemy. Wiele zależy też od tego, czy odpali Omić.
Ostatnio edytowane przez masada : 05.01.2026 o godz. 14:18.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Staszak w Lecce
może go tam czegoś nauczą i wróci lepciejszy Karcz się rozpędził i pisze tak: To ostatnie nie oznacza jednak, że Wisła rezygnuje z poszukiwań typowej dziewiątki. Robi to dość intensywnie, a ślad wiedzie m.in. do klubów ze Skandynawii Może to trochę potrwać, bo w Krakowie nie chcą w tym temacie przestrzelić To ma być transfer nie tylko na tu i teraz, ale już z myślą o ewentualnym awansie do ekstraklasy i sprawdzeniu się w niej.
Ostatnio edytowane przez emjot : 05.01.2026 o godz. 16:58.
![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Oczywiście, masz rację. Przepraszam.
Pisałem w trakcie jazdy pociągiem. Coś się pokiełbasiło. A tymczasem mrowisko śpi. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Ja na miejscu klubu też bym zgodził się na sprzedaż Krzyżanowskiego za 800 tys euro (czyli 3 bańki złotych z niemałym ogonkiem) plus jakiś procent od następnego transferu. Żeby nie było jak z Plewką, Gruszkowski czy Adamem Buksą za których w pewnym momencie można było coś dostać, ale ich trzymaliśmy i w rezultacie zobaczyliśmy figę z makiem (czy tam jakiś nędzny ekwiwalent za Buksę). No ale piszą, że Krzyżanowski nie chciał.. pewnie widzi się wyżej i z pełniejszą kieszenią. Ano zobaczymy.. Rodado lat 29 ( za 2 miechy), król strzelców mocarnej 2 ligi polskiej, widziany półtora roku temu w paru meczach międzynarodowych. Jakbyś był dyrektorem sportowym jakichś turasów czy Belgów czy Holendrów to wyjąłbyś te 3 bańki euro czy dwie żeby kupić gracza w takim wieku z takim cv? Porównywalnie - czy jakbyś był dyrektorem sportowym ekstraklasowej Wisły to zapłaciłbyś bańkę euro za króla strzelców 2 ligi albańskiej, lat 29, grał w 2-3 lidze Portugalli. a teraz jest gwiazdą 2 ligi albańskiej? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sukiennicki wypożyczony do Odry Opole, wcześniej Staszak do Lecce, Wisła rozmawia z kolejnym Hiszpanem z Laliga2. Dziś sporo dobrych wiadomości
![]() ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
800k dawano w przeszłości nawet za Plewke. Za podobne kwoty mozna było puścić Stolarskiego, Bukse, Starzyńskiego czy Bieganskiego jakby dobrze wyczuc moment. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Nam na prawdę jest ciężko się odnalezc na rynku zarówno transferów wychodzących jak i przychodzących. No mam nadzieję że od obecnego sezonu to się już poprawi na zawsze. Ciężko, bo nie mając żadnych asów w rękawie, przy każdym ruchu transferowym stawiamy się pod ścianą.wiem że 800 tys dla klubu zadłużonego to jest majątek, tylko wlansie pytanie co dalej? Znajdzie się ktoś za Krzyżanowskiego? Poza tym uważam, że za w miarę młodego gracza, perspektywicznego, grającego w U21 można wyciągnąć więcej. No ale druga strona medalu jest taka że jeśli on nie będzie grał w Wiśle regularnie to już nigdy może żadna oferta w okolicy 800 tys za niego nie przyjść. Kupowanie i sprzedaż graczy to jest wielka gra i tu trzeba kogoś kto ma łeb na karku i to ogarnie wszystko w czas. Żeby tanio znajdowac, drogo sprzedawać i ciągle mieć mocna kadrę. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Zgaduje, ze myslenie bylo takie, ze lepiej poczekac az cena wzrosnie. Legia czy Amika sprzedawali za grube miliony to i pewnie u nas liczyli, ze jeszcze sie chlopaki bardziej wypromuja.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Na pozycji Marca szybkość nie jest kluczowa. To klasyczny defensywny pomocnik umiejący podać do przodu. W odróżnieniu od Dudy czy Igbekeme ma wzrost i siłę do przepychania się w środku pola. 800 K. euro za Krzyżanowskiego to dobre pieniądze. Trzeba brać pod uwagę że chłopak może się zarówno rozwinąć, jak i skończyć jako kolejny niewypał. Może ktoś da więcej, ale to nie jest tak gorący towar jak wydaje się jemu samemu i menedżerowi. Z przedłużeniem kontraktu to też nie musi być taka łatwa sprawa jak się niektórym tutaj wydaje.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.01.2026 o godz. 22:28.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
No ja tam raczej nie mówiłem o szybkości jako takiej ale szybkości podejmowania decyzji i dynamiki. Dla Carbo intensywność ekstraklasowa może okazać się nie do przeskoczenia. Już nawet w 1 lidze bywał spóźniony, myślę, że odnaleźć się w ESA będzie mu ciężko. Mam nadzieję, że się mylę - byłoby fajnie jakby sobie poradził, ja jestem sceptyczny.
Boisko zweryfikuje wszystko. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No i dlatego mnie nie dziwi ze byli gotowy spieniężyć Krzyżana. Wisla musi budowac sobie historie transferową
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Mysle, ze Krzyzan zasmakowal Zachodu i zwyczajnie nie palil sie zeby pojsc do czeskiego odpowiednika jakiegos Zaglebia Lubin. Moze byc przeciez tak, ze poszedlby do Ostrawy i za pol roku kopal sie w drugiej lidze czeskiej zamiast pokazywac sie z Wisla w Ekstraklasie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Zwyczajnie zrozumiał że w każdym normalnym kraju, poza kasą liczy się też kto tę kasę zarabia. Żeby tam grać to trzeba być dwa razy lepszy niż miejscowy, albo dwa razy droższy. Miejmy nadzieję że Staszak też przekona się o tym na własnej skórze.
Wyjazdy w takim wieku i z takim statusem, młodego może talentu, są pozytywne z punktu widzenia szkoleniowego i w aspekcie sportowym i zrozumienia realiów. Szanse że jeden albo drugi zrobi od razu wielką karierę są minimalne. Taką można robić u siebie tam gdzie to na ciebie powinni stawiać tylko trzeba pracować na treningach walczyć i być odważnym. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Oficjalnie:
https://x.com/WislaKrakowSA/status/2008242395020685464 Pomocnik Białej Gwiazdy - Olivier Sukiennicki związał się z krakowską Wisłą nową umową obowiązującą do 30 czerwca 2027 roku. Jednocześnie, w porozumieniu z zawodnikiem - klub podjął decyzję o półrocznym wypożyczeniu do Odry Opole, które obowiązywać będzie do końca sezonu 2025/2026 z opcją wykupu. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Akurat Banik to jest klub w sam raz na jego aktualny poziom sportowy, gdzie może powalczyć o skład i się rozwinąć. W każdej poważnej lidze zginie bez śladu, nie ten rozmiar kapelusza.Także moim zdaniem nie chodzi tu o żadne "rozsądne budowanie kariery". Ja jedynie liczę na to że klub będzie bezwzględny i bez podpisania nowego kontraktu młody trafi do rezerw. Nie może ogon kręcić psem. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member