The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2025, 10:20
Stelio napisał(a):Wyświetl post
Az sobie obejrzałem 1 połowę meczu z Chrobrym wczoraj, żeby zobaczyć jak ten slask wyglada. Słowo które przychodzi mi do głowy to konkret. Wystarczyly 2 błędy glogowian i slask miał 2:0. Dodatkowo mocno zaczęli pierwsze 10 minut. Oprócz tego Chrobry byl przy piłce a slask schowany. Skoro tak zagrali z Chrobrym to z nami wątpię ze będą dominować. Raczej będą kontry i liczenie na nasze błędy. Mecz moze być podobny do tego z Płockiem.
Chrobry grał dobrze gdzieś do pola karnego, a potem nie potrafił strzelić. Co było widać zwłaszcza w drugiej połowie.
Tu jest skrót z TVP Sport: https://youtu.be/43anqrDO0G0?si=bt2NfC_I3AY2vm8Z
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.08.2025, 10:33
Błędy Chrobrego w obronie katastrofalne, druga bramka dla Śląska to jakiś kabaret.
Strzelec bramki stał sobie sam w polu karnym. Nie żeby u nas nie zdarzały się takie błędy (nawet temu biednemu Zniczowi udało się oddać strzał tego typu), ale nie upatrywałbym tutaj siły Śląska, bardziej katastrofalnej gry Chrobrego w defensywie.

Martwi prawa strona, bo tam chyba głównie atakowali. Krzyżanowski będzie mieć ciężary.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.08.2025, 10:38
Patryko napisał(a):Wyświetl post

Martwi prawa strona, bo tam chyba głównie atakowali. Krzyżanowski będzie mieć ciężary.
Uważaj z pisaniem takich rzeczy, tutaj są osoby bardzo mocno uczulone w tym temacie.
Krzyżanowski rozwinął we Włoszech umiejętności defensywne, daje radę w obronie i nie można mieć co do tego żadnych wątpliwości.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.08.2025, 10:47
Tylko debil albo ślepy (ewentualnie ślepy debil) nie dostrzega braków Krzyżanowskiego w grze obronnej.
Nie wiem chłopcy czy wiecie ale szeroko rozumiany rozwój polega na wskazywaniu mankamentów i próbie ich naprawienia - ale jak widać niektórzy tutaj wolą się lizać po fiutach.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 21.08.2025, 10:54
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Tylko debil albo ślepy (ewentualnie ślepy debil) nie dostrzega braków Krzyżanowskiego w grze obronnej.
Nie wiem chłopcy czy wiecie ale szeroko rozumiany rozwój polega na wskazywaniu mankamentów i próbie ich naprawienia - ale jak widać niektórzy tutaj wolą się lizać po fiutach.
Na wskazaywanie mankamentów a nie "hejtowanie"

U nas na szczęście, mam nadzieję tylko na forum, sa specjaliści od wyłapywania usterek tzw "usterkowicze". Wszyscy powinni pracowac w dziale kontroli jakości

btw
Nie, większosć widzi braki w grze defensywnej Krzyżanowskiego ale zadaje pytanie czy pomimo tego nie zrekompensuje to grą do przodu. Wg mnie nie. Ale na szczęście taką decyzje podejmie nasz trener czy zagra. Od tego jest trenerem
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.08.2025, 10:55
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post

btw
Nie, większosć widzi braki w grze defensywnej Krzyżanowskiego ale zadaje pytanie czy pomimo tego nie zrekompensuje to grą do przodu. Wg mnie nie. Ale na szczęście taką decyzje podejmie nasz trener. Od tego jest trenerem
Są mecze, w których spora szansa, że to się uda, są też mecze w których będzie odwrotnie.
Wiele wskazuje na to, że akurat mecz ze Śląskiem to zdecydowanie opcja nr 2.
Ciekawe co na to Jop.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.08.2025, 10:56
Dlatego też pisałem, że nie ma co się podniecać dobrą grą Krzyżanowskiego w meczu z dramatycznym Zniczem, gdzie on nie miał praktycznie nic do roboty w defensywie.

Pora na poważną weryfikację przyjdzie już w niedzielę, oby go chłopaki dobrze asekurowali.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 21.08.2025, 10:58
Krzyżanowski zagra od początku i zejdzie dopiero jeśli mecz będzie na styk. Jest istotnym elementem naszej gry ofensywnej, a na niej przede wszystkim polegamy.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 21.08.2025, 11:14
Mam nadzieję, że ewentualne błędy naszych Polaków Biedrzyckiego, Brody, Dudy, Sukienki, przeważy dobra gra naszych stranieri, Rodado, Duarte, Ertlhalera, Carbo, Lelevielda.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.08.2025, 11:20
Krytyka i szukanie błedów było dobre jak trenerami byli parodyscie ze srednia 1,27 czy 1,55. Jop widac, ze wie co robi i panuje nad sytucja. O ile mozna było sie wymadrzac jak parodysci składali jedenastke, to Jop odebrał wszystkim to prawo. Szczególnie teraz tworzac walec, który strzela srednio 5 goli na mecz.

Może niedługo przegramy 5 meczów pod rząd, może. Może z winy Krzyżanowskiego itd Ale póki co
- rozjechaliśmy Stal Mielec - nikt z nimi tak wysoko nie wygrał
- rozjechaliśmy ŁKS 5:0. Co prawda wszyskie czyli 2 inne mecze na wyjezdzie tez przegrali ale 1 bramka. Z kazdym jakas bramke zdobyli ale nie z nami
- wygralismy z Tychami na wyjezdzie - to ich jedyna porazka w 5 meczach
- przepchnelismy wygrana z Pogonia Grodzisk
- wyralismy ze Zniczem strzelajac im niemal 2 razy wiecej bramek niz ktokolwiek inny

Jesteśmy w sytuacji innej niż przez ostatnie kilka lat. W tej chwili to na nas nie ma chuja w tej lidze, a nie na innych w tym na Śląsk więc teraz nie czas się bać, tylko jechać dalej ze wszystkimi. I choćby Krzyżanowski był tragiczny to nie czas krytykować Jopa za wybory, bo wyniki go bronią.
-
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.08.2025, 11:22
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Dlatego też pisałem, że nie ma co się podniecać dobrą grą Krzyżanowskiego w meczu z dramatycznym Zniczem, gdzie on nie miał praktycznie nic do roboty w defensywie.

Pora na poważną weryfikację przyjdzie już w niedzielę, oby go chłopaki dobrze asekurowali.
I tak, i nie.

Z jednej strony - nie jest przypadkiem że Znicz stracił ponad 20 bramek w 6-ciu meczach, z drugiej - naszym mankamentem od zawsze było strzelanie bramek słabym zespołom, wykorzystywanie sytuacji.

Z drugiej strony - piłkarze tego słabego Znicza kilka razy zrobili Krzyżanowskiego na jakieś proste zwody. Nie wykorzystali tej przewagi bo są cieńcy.

Śląsk podejrzewam że będzie chciał nas wypunktować z kontry. Nie mają interesu żeby iść na wymianę ciosów.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.08.2025, 11:29
Arked napisał(a):Wyświetl post
Krzyżanowski zagra od początku i zejdzie dopiero jeśli mecz będzie na styk. Jest istotnym elementem naszej gry ofensywnej, a na niej przede wszystkim polegamy.
Ja nawet zaryzykuję tezę że nie zejdzie przy wyniku na styku bo Jop będzie liczył na jego walory ofensywne.
Wydaje mi się,że musiałaby się stać jakaś katastrofa w pierwszej połowie żeby Jop ruszył to ustawienie.
Ale zagramy pewnie zdecydowanie bardziej wyrachowaną piłkę.
Prawda jest taka że nie ma co za bardzo kalkulować,jak żre to trzeba kosić jak leci.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.08.2025, 11:32
Jagul napisał(a):Wyświetl post
A czy ktoś tych braków nie dostrzega?
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 21.08.2025, 11:34
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Na wskazaywanie mankamentów a nie "hejtowanie"

U nas na szczęście, mam nadzieję tylko na forum, sa specjaliści od wyłapywania usterek tzw "usterkowicze". Wszyscy powinni pracowac w dziale kontroli jakości

btw
Nie, większosć widzi braki w grze defensywnej Krzyżanowskiego ale zadaje pytanie czy pomimo tego nie zrekompensuje to grą do przodu. Wg mnie nie. Ale na szczęście taką decyzje podejmie nasz trener czy zagra. Od tego jest trenerem
Ludzie są przewrażliwieni i wszystko podpinają pod hejt. Dodatkowo każda sprawa jest wyolbrzymiana (np. zachwyty na Sukiennickim w zeszłym sezonie bo 2 razy kopnął piłkę prosto).

Oczywiście, że finalnie wszystko pójdzie na Jopa.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 21.08.2025, 11:38
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Śląsk podejrzewam że będzie chciał nas wypunktować z kontry. Nie mają interesu żeby iść na wymianę ciosów.
Wystarczy że otworzymy wynik meczu a ich misterny plan pojdzie wpisdu

Na pewno wyjda bardzo zmotywowani, ale równie dobrze mogą być w podobnym stanie psychicznym jak pilkarze ŁKSu.

Choc Slask i tak stawiam poki co półkę wyżej niż Łodzian.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 21.08.2025, 11:41
Jeśli Śląsk się cofnie to nie sądzę, żebyśmy ruszyli do frontalnego ataku. Nie robiliśmy tego w żadnym meczu w tym sezonie. No i zbyt głęboka obrona to dużo rzutów rożnych i wolnych, a w tych w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu jesteśmy groźni. Więc to nie jest już tak skuteczna taktyka przeciwko Wiśle i Śląsk to na pewno wie. Najlepsza strategia to pewnie iść na wymianę ciosów jak Tychy i Grodzisk, i liczyć, że się uda.
Ostatnio edytowane przez Arked : 21.08.2025 o godz. 11:43.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 12:23
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Wystarczy że otworzymy wynik meczu a ich misterny plan pojdzie wpisdu

Na pewno wyjda bardzo zmotywowani, ale równie dobrze mogą być w podobnym stanie psychicznym jak pilkarze ŁKSu.

Choc Slask i tak stawiam poki co półkę wyżej niż Łodzian.
Ale dlaczego mają być w jakimś złym stanie psychicznym?

I strata jednej bramki niczego nie zmieni. Przypomnij sobie mecz z Wisłą Płock u siebie.
Kwestia na ile dojrzałą są drużyną.

Wszystko wyjdzie w praniu ale nie spodziewam się żeby się odsłonili.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 21.08.2025, 12:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ale dlaczego mają być w jakimś złym stanie psychicznym?

I strata jednej bramki niczego nie zmieni. Przypomnij sobie mecz z Wisłą Płock u siebie.
Kwestia na ile dojrzałą są drużyną.

Wszystko wyjdzie w praniu ale nie spodziewam się żeby się odsłonili.
A dlaczego pilkarze ŁKSu byli w zlym stanie psychicznym przed meczem z nami? To są slowa ich trenera ich trenera.

Ranga spotkania + świadomość siły Wisły może byc dla nich obciążeniem. Oczywiście może, nie musi.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.08.2025, 13:18
2 dni przed meczem bez tematu meczowego to wstyd.

Śląsk przed meczem z nami bedzie gral w Głogowie w ktorym dopiero co poległ ŁKS. Nie mam nic przeciwko kolejnej wygranej gospodarzy w tym mieście.
powiem wiecej, nie dość że zapomnialem założyć to i zapomniałem obejrzeć

chyba pierwszy raz od 2019 :( a taki wynik 7 do jaja , ja pierdziele
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.08.2025, 13:57
Arked napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Śląsk się cofnie to nie sądzę, żebyśmy ruszyli do frontalnego ataku. Nie robiliśmy tego w żadnym meczu w tym sezonie. No i zbyt głęboka obrona to dużo rzutów rożnych i wolnych, a w tych w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu jesteśmy groźni. Więc to nie jest już tak skuteczna taktyka przeciwko Wiśle i Śląsk to na pewno wie. Najlepsza strategia to pewnie iść na wymianę ciosów jak Tychy i Grodzisk, i liczyć, że się uda.
W obecnej wyjściowej "11" mamy 5-6 ofensywnych zawodników:
Rodado-Duarte, Ertlthaler, Kuziemka-Duda-Krzyżanowski

Więc w każdym meczu będziemy szli frontalnym atakiem, bo chcemy i możemy. A ponieważ ma kto bić SFG to nawet autobusy nam nie straszne. Śląsk wczoraj również bronił się autobusem więc pewnie to też zobaczymy w niedzielę.
Tyle, że Śląsk jest w totalnej przebudowie - wymieniono mniej więcej tylu zawodników, co u nas w rezerwach.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.08.2025, 14:39
Ja cały czas proszę o kontakt z bazą.

Indywidualnie wśród naszych bocznych obrońców pod względem stricte gry defensywnej najgorszy mecz w tej rundzie rozegrał Lelieveld (przeciw Pogoni), gdzie był wielokrotnie objeżdżany, Krzyżanowski w tym meczu zagrał jak profesor. Ciekawi mnie dlaczego wszyscy się tak Krzyżanem przejmują, a nie Holendrem. Ale to tylko taka szpilunia w stronę 'ojek'. Ja Lelievelda bardzo cenię, ale on też dużo lepiej wygląda z piłką przy nodze niż w destrukcji.

Tak czy siak wszystko zweryfikuje w niedzielę murawa.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 21.08.2025 o godz. 14:44.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.08.2025, 14:48
Krzyżanowski i Kuziemka w kadrze u20:
https://pzpn.pl/reprezentacje/reprez...e-z-portugalia

Z dedykacją dla tych co chcą posadzić Krzyżanowskiego na ławce w meczu ze Śląskiem

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.08.2025, 14:57
Przecież Jop by przed drużyną z siebie debila zrobił gdyby teraz posadził na ławce Krzyżanowskiego czy tak na prawdę kogoś innego. Druzyna tym samym składem kosi każdego rywala kolejka po kolejce, Krzyżanowski ma gola i asystę więc na jakiej podstawie miałby Jop go dać na ławkę?
Niektórzy tu sobolewszyznę by odstawiali w stylu "chcem być uczciwy więc James nie zagra bo miał sraczkę i opuścił dwa treningi w tygodniu"
Zawali Krzyżanowski 2 czy 5 meczy to go Jop posadzi. Debilem nie jest żeby na zaś sadzał piłkarzy, którzy mają zwyżkę formy. Tym się własnie Jop różni od reszty, że jego decyzje są logiczne i poparte sytuacją w klubie.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 15:22
A dlaczego pilkarze ŁKSu byli w zlym stanie psychicznym przed meczem z nami? To są slowa ich trenera ich trenera.

Ranga spotkania + świadomość siły Wisły może byc dla nich obciążeniem. Oczywiście może, nie musi.
Trener ŁKS-u opowiadał bzdury po łomocie. Są w słabej dyspozycji i grają w kratkę, a trenerzy lecą ze stanowisk jak ulęgałki...

Chyba że na poważnie zaczynamy opowiadać o jakichś aurach i fluidach? Nie wiem, Jop sobie z tego jaja robił, mnie też nie przekonuje.

Moim zdaniem ich prawy obrońca który wyszedł w pierwszym składzie się skompromitował (Duarte trzy razy nie pilnowany skakał do główki, dwa gole), reszta obrońców była niewiele lepsza. Nie szukajmy wyjaśnień parapsychologicznych kiedy wystarczy zwyczajna nieudolność...

@pepe72 - możesz mi wyjaśnić co mają powołania do jakiejś młodzieżowej reprezentacji do gry na poziomie centralnym? Jest jakiś związek przyczynowo-skutkowy, czy po prostu rzucasz na ścianę i patrzysz co się przyklei?

https://wislakrakow.com/posts/polska...owoaniem/10224

@s1mone - to teraz najgorszy mecz zagrał Lieleveld Naprawdę, jeden cymbał tak napisał a reszta powtarza jak prawdę objawioną, dodając jeszcze od siebie?
Widzę że coraz większa odklejka u niektórych.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.08.2025 o godz. 15:35.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 21.08.2025, 15:48
Na oddziale, niestety, bez zmian.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.08.2025, 18:05
Akurat w tej rundzie tak, Lelieveld zagrał najgorzej indywidualnie z naszych bocznych obrońców. Podałem Ci mecz w którym to zrobił.

Chłopaki z Pogoni go objeżdżali i bez problemów dośodkowywali z jego rejonów boiska, wszystkie groźne ataki sunęły jego stroną. Dużo krył na radar - generalnie zagrał słabo w destrukcji.

Tak czy siak, żebyś teraz nie przekręcał. Oceniam jedynie grę w obronie. Całościowo Lelieveld zagrał w tamtym meczu w miarę OK, to co z tyłu zawalał nadrabiał z piłką przy nodze.

To, że Lelieveld zaliczył najgorszy występ z naszych bocznych obrońców w tej rundzie to nie znaczy, że coś monstrualnie zawalił. Wszak wygraliśmy wszystkie 5 meczy - więc czepiam się troszkę na siłę. Na zasadzie, że skoro boimy się o Krzyżana, który nie zagrał w defensywie jeszcze tak słabego meczu jak Lelieveld z Pogonią to pobójmy się też o Holendra. Bądźmy sprawiedliwi.

Niektórzy oceniają młodego przez pryzmat jednego meczu z czasów Rudego w którym podał do przeciwnika i złamał linię spalonego zawalając dwa gole. Tylko, że to było prawie 2 lata temu.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 21.08.2025 o godz. 18:08.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 18:12
@s1mone - właśnie o to chodzi że masz totalnie spaczoną ocenę rzeczywistości. Krzyżanowski w obronie zagrał kilka katastrofalnych meczy, w każdym kryje na radar, biorą go na zamach, często w ogóle nie ma go tam gdzie powinien... Wynik nie ma tutaj znaczenia, tak jak to że zwykle rywale słabości Krzyżanowskiego nie wykorzystywali.

Dlatego napisałem że jeden cymbał to wymyślił, a teraz bezrefleksyjnie powtarzacie.

Oglądałem mecz z Pogonią. Kojarzę jak wtedy grali.

To nie jest tak że ja Krzyżanowskiego prześladuję bo jest Polakiem, ale nie będę zamykał oczu na jego frajerstwo w defensywie tylko dlatego bo jest młodzieżowcem. Gramy o awans.

To tak samo jakby oceniać wysoko postawę Sukiennickiego bo i tak mecze z nim w składzie wygrywamy. Tylko że wygrywamy je mimo jego gry, a nie dzięki. Krzyżanowski przynajmniej ma atuty ofensywne, dlatego wolałbym go oglądać na skrzydle.

Z tyłu Krzyżanowski to wypisz-wymaluj drugi Wachowiak. Z przodu na szczęście wygląda naprawdę dobrze. Może się z czasem bronić nauczy (wątpię), ale nas nie stać na eksperymenty. Jesteśmy za bardzo zadłużeni.

Więc - odkładając na bok wasze paranoje n.t. młodych Polaków i ich prześladowców - może jednak głosy żeby nie wychodzić na Śląsk ze słabym lewym obrońcą - na zasadzie "jakoś to będzie" - nie są tak całkiem niemerytoryczne? Z doświadczenia wiem że zwykle "jakoś" nie znaczy "dobrze".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.08.2025 o godz. 18:26.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 21.08.2025, 19:03
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Indywidualnie wśród naszych bocznych obrońców pod względem stricte gry defensywnej najgorszy mecz w tej rundzie rozegrał Lelieveld (przeciw Pogoni), gdzie był wielokrotnie objeżdżany,
Zgadzam się z tym. Krzyżanowski nie jest fantastycznym obrońcą, ale jego krytyka jest przesadzona, bo każdy jego błąd jest oglądany pod lupą. Gdyby zagrał w którymś meczu jak Lelieveld w drugiej połowie z Grodziskiem to boję się myśleć co by się tutaj pisało. A jednak Holendrowi się upiekło. Potrzebujemy więcej umiaru w osądach. W naszym systemie gry boczni obrońcy nie będą przeszkodą nie do pokonania, bo wbrew nazwie pozycji nie są zawodnikami typowo defensywnymi. Tak więc nie dość, że w ich wyborze nie kierowaliśmy się ich parametrami czysto defensywnymi, ale także spore pokłady sił kosztuje ich aktywny udział w grze ofensywnej w praktycznie każdej akcji. Czytałem gdzieś, że często dupe Krzyżanowskiemu ratuje Kutwa. I dobrze, tak dokładnie ma być. Boczni obrońcy przy takiej grze potrzebują ciągłej asekuracji defensywnych pomocników i środkowych obrońców.
Ostatnio edytowane przez Arked : 21.08.2025 o godz. 19:06.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 21.08.2025, 20:05
Gość w swoim konfabulowaniu jest tak obrzydliwy, że nie można zostawiać ścieku bzdur na wierzchu. Bo później ktoś mniej rozgarnięty lub posiadający pamięć rybki Dory może wziąć to za prawdę:

link

O tym pisał simone. Dopuszczenie do dośrodkowania piłki spod chorągiewki jest uważane jako karygodny błąd, po którym można dalej uprawiać nawalankę w naszego najlepszego zawodnika meczu.

A takie zagranie jak pod linkiem lub błąd Jarocha z meczu ze Stalą są przemilczane - jeśli nie popełnia ich młody Polak.

I dodatkowo to odwracanie kota ogonem, tłumaczenie swoich urojeń spiskiem.

Wolfy stary pierniku, do tej pory dostarczałeś głównie taki content, po którym można było się delikatnie uśmiechąć i współczuć. Teraz obawiam się, że tylko wyczekiwane błędy powodujące nasze porażki mogą dodać Ci pozytywnej energii, byś w końcu, po wielu tygodniach mógł z dumą obwieścić na forum swe prorocze zdolności.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.08.2025, 21:14
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
Gość w swoim konfabulowaniu jest tak obrzydliwy, że nie można zostawiać ścieku bzdur na wierzchu. Bo później ktoś mniej rozgarnięty lub posiadający pamięć rybki Dory może wziąć to za prawdę:

link

O tym pisał simone. Dopuszczenie do dośrodkowania piłki spod chorągiewki jest uważane jako karygodny błąd, po którym można dalej uprawiać nawalankę w naszego najlepszego zawodnika meczu.

A takie zagranie jak pod linkiem lub błąd Jarocha z meczu ze Stalą są przemilczane - jeśli nie popełnia ich młody Polak.

I dodatkowo to odwracanie kota ogonem, tłumaczenie swoich urojeń spiskiem.

Wolfy stary pierniku, do tej pory dostarczałeś głównie taki content, po którym można było się delikatnie uśmiechąć i współczuć. Teraz obawiam się, że tylko wyczekiwane błędy powodujące nasze porażki mogą dodać Ci pozytywnej energii, byś w końcu, po wielu tygodniach mógł z dumą obwieścić na forum swe prorocze zdolności.
Chłopie, ty się naprawdę potrafisz obrazić na rzeczywistość. Wolfy pisząc o słabości Krzyżanowskiego z pewnością miał na myśli konkretne babole na boisku, a nie żaden atak na polskość czy paszporty. Przykład? Bardzo proszę: 46. minuta meczu ze Zniczem - Krzyżanowski kryje rywala na skrzydle, przegrywa pojedynek 1 na 1, a z tej akcji idzie groźne dośrodkowanie w nasze pole karne. I to nie był pierwszy taki przypadek, tylko kolejny od dawna powtarzający się schemat.

Problem polega na tym, że Krzyżanowski ustawia się i reaguje najsłabiej w defensywie z całego bloku. To nie jest opinia, tylko fakt, który każdy może zobaczyć gołym okiem. Wystarczy odpalić mecze - nie tylko ze Stalą, nie tylko w tym sezonie - żeby zobaczyć ten sam schemat zachowań powtarzany jak mantra.

Tu nie chodzi o to, czy on jest Polakiem czy Marsjaninem, tylko o to, że na boisku jest najsłabszym punktem w obronie (choć są momenty w których duże pretensje można mieć także i do Biedrzyckiego np. za krycie). Może się jeszcze rozwinie, oby, ale na razie broni kiepsko, przegrywa tam wiele starć. Kto wie czy nie ma potencjału by bardziej sprawdzić się jako lewy pomocnik, może kiedyś Jop go tam przesunie. Dlatego zamiast biadolić o wytykaniu mu mankamentów, lepiej zacznij oglądać mecze bez klapek na oczach, bo rzeczywistości i tak nie zakrzyczysz. I nie zrobią tego również błędy Lelievelda, które czasem również mu się zdarzają.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.08.2025 o godz. 21:22.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów