|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
I o ile można zrozumieć osoby nie mające punktów odniesienia ogłupiane przez tzw. dziennikarzy jak panowie Ryszka i Karcz (którzy niedawno w Studio Reymonta opowiadali idiotyzmy analogiczne do zacytowanego wyżej), o tyle na tym forum napisano na ten temat już tyle, że nie da się tego wytłumaczyć dezorientacją. To musi być coś głębszego. Mamy precyzyjne informacje o minionym sezonie w raporcie Grant Thornton. https://grantthornton.pl/wp-content/...t-Thornton.pdf Budżet wynagrodzeń Wisły Kraków wyniósł 23,7 miliona. W Wiśle Płock było to 16,0 milionów. Oczywiście wiemy z innych źródeł, że wynagrodzenia w biurach czy Akademii Wisły to prawie 7 milionów więc pion sportowy kosztował w Wiśle 16,0 milionów w ubiegłym sezonie. Nawet zakładając, że w Płocku koszty pozostałych wynagrodzeń są dwa razy niższe niż w Wiśle to na wynagrodzenia sportowe zostało nie więcej niż 12,0 milionów. Termalica nie bierze w tych badaniach udziału, ale mamy jej raport finansowy z którego wynika, iż całe jej koszty operacyjne w 2024 to 16,7 miliona złotych. W tym wynagrodzenia i usługi obce (w których są schowane wynagrodzenia b2b) to 15 milionów. Nawet zakładając skrajnie niskie koszty transportu, hoteli utrzymania boiska itp. trzeba od tego odjąć co najmniej 2-3 miliony. Kolejne 1-2 miliony to wynagrodzenia osób spoza pierwszej drużyny. Średnio 4 miliony, czyli na koszt pierwszej drużyny to nie więcej niż 11,0 milionów. Mamy więc w poprzednich okresach 16,0 milionów w Krakowie, 12,0 milionów w Płocku i 11,0 milionów w Niecieczy. W Niecieczy kadra była relatywnie stabilna, można ze względu na pozyskanie trenera Brosza dla ostrożności dodać milion i założyć maksymalne koszty na 12,0 milionów za sezon. W Płocku szybka analiza zmian kadry pokazuje, że koszty powinny być niższe (to standard w drugim roku po spadku bo nie ma już pozostałości po kontraktach ekstraklasowych obecnych w pierwszym sezonie w I lidze). Ale ostrożnościowo przyjmijmy, że poziom się nie zmienił i dalej jest to 12,0 milionów podobnie jak w Niecieczy. Jeśli chodzi o Wisłę to jest absolutnie oczywiste, że koszty wzrosły. Podwyżki dla Rodado i Carbo, wymiana Sobczaka na Zwolińskiego, pozyskanie Ikbekeme i Poletanovicia to olbrzymie koszty. Co najmniej 3 miliony a zapewne bliżej 4 w skali sezonu. Płacimy też za dwóch pierwszych trenerów. Odejmując od tego oszczędności możemy się spodziewać co najmniej 2 milionów wzrostu budżetu. Czyli reasumując mamy szacunki (a jak już chyba na tym forum udowodniłem wielokrotnie raczej trafiam niż nie trafiam) pokazujące, że budżet sportowy Wisły Kraków (18 milionów) jest o 50% wyższy niż budżet Wisły Płock czy Termaliki (po 12 milionów). Nawet jeśli szacunki się trochę rozjadą z rzeczywistością to na pewno dwie ostatnie drużyny nawet się nie zbliżą do tej pierwszej. Potwierdzenie tego, że Wisła w sposób absolutnie spektakularny przepala pieniądze w aspekcie sportowym mamy co rok od wielu lat i co rok na podstawie rozsiewanych przez klub głupot znajdują się ludzie, którzy te głupoty powtarzają. Rozumiem tzw. dziennikarzy jak panowie Karcz i Ryszka. Dzięki temu mają dostęp do wielu innych informacji i to im pomaga w zarabianiu na życie. Co kieruje osobami jak użytkownik Karherop pomagającymi bezinteresownie ogłupiać innych nie potrafię pojąć. PS. Arka Gdynia, która w sposób spektakularny rozjechała ligę rok temu miała cały budżet wynagrodzeń 9,2 miliona a więc na pierwszą drużynę nie wydała więcej niż 7,5. Patrząc na ich zmiany kadrowe to raczej było to 1:1 ale nawet jeśli dla bezpieczeństwa założymy 20% wzrost kosztów to jest to 9 milionów złotych. Połowa tego co w Krakowie. I to jest najlepsze podsumowanie dyskusji o kosztach i efektywności. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
@Piknik1906
Dzięki za to podsumowanie. Oczywiście brawoszefy nadal będą opowiadać swoje bajeczki, wierzyć w Moc Wielkiego Szefa i żyć w oblęzonej twierdzy. Ale cóż, widocznie tak lubią. Fakty są jednak takież że Wisła pod wodzą Królewskiego idzie na dno, systematycznie. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Milion złotych to kontrakt samego Fazlagicia (nie liczę rat transferowych!), do tego Colley, Starzyński i Młyński spokojnie dokładają minimum drugie tyle (AFAIK więcej). Z tych kosztów na najbliższy sezon zostaje nam Starzyński, plus to co wypłaciliśmy Fazlagiciowi. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
To jest piękne, jak taki nieudacznik jak Zaskroniec, omotał sobie idiotów i wmawia im alternatywna rzeczywistość. Błąd łata błędem, albo i dwoma błędami, to później sprawia że nic się nie zgadza. Przepłacona kadra, która ok, raz mogła nie awansować, bo życie to nie bajka, nie wszystko się udaje, a pieniądze w piłce nie grają. Jednak trzy lata z rzędu brak awansu, z najlepiej opłacana drużyna w lidze to już nie przypadek. To jest kryminał co się tutaj odpierdala. Generowane są kolejne długi, które nic nie zmieniają, nie poprawiają, kadra jest przepłacona, nie spełnia w stopniu minimalnym pokładanych w niej oczekiwan. I co sezon jest ciągle brak pomysłu co dalej. Tzn pomysł jest, szukamy wynalazków za duza kasę i zobaczymy czy się uda tym razem. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Brawoszefy czyli albo ludzie, którzy mają jakieś korzyści z podawania dalej bzdur jk, karcza itp. albo po prostu idioci.. co mówi wszystko o wartości ich wypocin.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Płock to jest kolejny klub po Lechii, który awansuje zaraz po spadku i tylko u nas, naszym budżetem się nie da po 3 latach awansować i tylko u nas Zaskrorniec i wtedy jeszcze spółka, wciskali kity, że awans to trzeba robić powoli bo liga jest trudna?
PS przypominam że na początku tego sezonu celem też nie był awans. Dopiero później coś się znowu w głowie Zaskrońca przestawiło i celem była walka o awans. Ciekawe w przyszłym sezonie czy będziemy chcieli awansować, czy troje ustabilizować sytaucje, rozwinąć się, pouczyć się AI i zaatakować za 2-3 lata z przytupem xd ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
A tak to mamy to, co mamy. Prędzej będzie bankructwo i 4 liga niż awans. Nie z tym człowiekiem za sterami klubu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moja pomyłka. Plock dwa sezony siedzi w I lidze. Tak czy siak, wszędzie się da. Z mniejszą kasa. Tylko u nas trzeba powoli bo nic nie jest takie łatwe. Co jest w sumie zaprzeczeniem jakiejś sportowej rywalizacji i mobilizowania się, bo nikt normalny jak staje do sportowej walki, to nie wmawia sobie że będzie trudno więc daje sobie x lat na wygraną, tylko stara się wygrywać wszystko i awansować szybko, zamiast się czaic.
U nas wmówiono że priorytetem jest rozwój (nie wiem czego), AI, algorytmy i krakowska piłka przede wszystkim. ![]()
drozd:
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Zapomniałeś jeszcze o wartościach
Też nikt nie wie jakich - ale są kluczowe. No i zapominajmy, że Wisła jest klubem "autentycznym". ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Spiewaja miasta, spiewaja wioski, najlepszy radny, Michal Sosnowski.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
Rok temu mogliśmy jeszcze mieć najwyższy. Tylko pozniej miasto Plock przelało 18.5 mln na konto Petrochemii |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Pewnie większość z tych 18-tu poszła na ręczną, ale oczywiście tak czy owak tj. znaczny zastrzyk.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Ręczna dostala 7 mln Pilka nozna 18.5 mln za 2025 i tyle samo w 2024, w 2023 bylo to "tylko" 14.5 mln https://portalplock.pl/wiadomosci/pr...oUwwXA2jQ47D7a Nie konkurujemy w tej samej lidze finansowej. Żaden klub nie konkurował z Płockiem.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 01.06.2025 o godz. 20:24.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To kto mial najwieksze przychody w tej lidze, w ktorej nikt z Plockiem nie konkurowal? ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Prezes Arki - Pertkiewicz wypowiedzial sie ostatnio jasno (dla meczykow lub goal) ktory klub byl dla nich najwiekszym finansowym konkurentem na rynku transferowym. Z nim sobie polemizuj jak ja Cię nie przekonuje. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jak Krolewski zarzadza najwiekszym ligowym budzetem tak jak zarzadza to co w tym dziwnego?
W Plocku wlascicielem jest miasto, sypie gruby sos (2,5 raza mniejszy niz nasze przychody), fakt, ale efekty przynajmniej jakies widac.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 01.06.2025 o godz. 22:05.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Wiadomix, święty Jakub, Święty Jarosław nie są niczemu winni. Winny jest pzpn, sędziowanie i inne miasta, które dają kase na klub. Oczywiście to, że Wisła przez 2/3 lata miała największy budżet w lidze, wydawała na pensje najwięcej w lidze to nie jest ważne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Możemy się kłócić o liczby, milion czy 10 milionów różnicy na korzyść innych czy na niekorzyść. Nieważne. Jedno jest pewne. W Wiśle pieniądze są przepalane i nieefektywnie wykorzystywane. My musielibyśmy mieć 2-3 razy więcej, po prostu zgnieść finansowo tę ligę, robić transfery po 0,5-1 mln euro, płacić po 100-150 tys miesięcznie żeby mieć chociaż na papierze, pewność, że będziemy w top 2.
3 sezony wstydu i tyle. Dzięki temu, że mamy kasę, potencjał i możliwości, udaje nam się ściągać czasami ciekawych graczy jak Rodado, udaje nam się nawet znajdować piłkarzy, którzy mają jeden czy kilka elementów dobrych ale do bycia panem piłkarzem wiele im brakuje - ci często robią dużo wiatru z przodu i co jakiś czas zaskakują. Ale nie umiemy stworzyć dobrze poukładanej drużyny. Nie umiemy grać z pomysłem, ciągle coś nie dojeżdża Efektem tego jest w większości meczów walenie głową w mur, nabijanie statystyk wszystkich, tylko nie z wygranymi oraz 3 sezony w I lidze. Tyle osiągnął Zaskroniec. Ale tutaj też jego rola jest ważna przy budowaniu kadry. Podpisuje kontrakty z kalekami, przedłuża kontrakty z ciężko kontuzjowanymi. Łasicki i Colley kaleki, z Urygą połamanym też przedłużył. I co? Teraz znowu Uryga połamany, doszedł do tego Mikulec. I teraz jest problem czy trzymać Łasickiego i Colleya - bo przecież za miesiąc mogą im się kontuzje poodnawiać i kolejny wyleci na rok. Cała młodzież i wielkie talenty też albo połamani albo przepadli bo nie rozumieli rozwoju poprzez algorytmy xd Człowiek, który zupełnie się nie zna na piłce nożnej wziął się za budowanie klubu od podstaw xd Nie dziwne, że takie efekty mamy. I te kilka mln więcej od innych, czy nawet mniej, nic tu nie zmieni. Tzn jak mniej to zmieni, bo będziemy mniej przepłacać więc jeszcze większy szrot tu ściągnie. ![]()
drozd:
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
@wiesniqk842 , a czy kasa z Miasta Plock to jedyne po przychody Wisly Plock? Ile placa za stadion? Za wynajem biur? Oni sa na zabawie z miastem 18.5+ mln do przodu, my -5mln |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Wczoraj jednym okiem oglądałem finał
Nieprawdopodobne jak mogliśmy przegrać z tak chvjowa drużyna jaka w obecnej formie jest Miedź Tam jednej składnej akcji nie bylo ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Dobrze, że Płock awansował bo jeden klub z nieograniczonym budżetem (w przyszłym sezonie będzie to Śląsk) w tej lidze wystarczy.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Masz rację, zapomniałem o "zastrzyku" z miasta.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Jest mala szansa że z ligi eksmitowaly sie lepsze kluby niz do niej wróciły (i awansowaly). Kwestia jeszcze tylko czy dolosuje sie Wieczysta/Chojniczanka/Swit Skowlin/KKS Kalisz, PBB czy Hutnik. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Nadal zakładacie, że Wisła będzie w kolejnym sezonie walczyła o awans?
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Stracic szanse na awans mozna matematycznie najwczesniej kolo 20 kolejki, na baraze kolo 25.
Walczyc zawsze można, kwestia tylko tego z jakim skutkiem. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Dobra.
1. Zobaczymy kto rozpocznie przygotowania 16 czerwca (mogą być niespodzianki in minus, choć oczywiście będą tacy, którzy ocenią je pozytywnie) 2. Zobaczymy kto będzie gotowy na 1 mecz ligowy 3. Zobaczymy kto będzie gotowy na mecz ligowy pod koniec sierpnia. O finansach chwilo nie wspomnę - ale pensje od marca też jakoś trzeba spłacić. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Online |
|
|
Teoretycznie rzecz biorac kazda z 34 druzyn bioraca udzial w konkursie sportowym w pilke nozna o mistrzostwo 1 ligi walczy o awans. Kazdy przeciez w kazdym meczu walczy o zwyciestwo wiec logicznie rzecz biorac walczy tez o awans.
Oczywiscie mozna rozmawiac o szansach i wazyc wspolczynnika jak u bukmachera ale ja nie lubie bukmacherki. A czy Wisla bedzie sie liczyc w tym konkursie... zalezy od tego kto i kiedy przyjdzie. Jesli bedziemy mieli 14-15 konkretnych zawodnikow do gry na poczatek ligi to mozemy nie pogubic punktow juz na starcie i damy sobie czas zeby ci ktorzy przyjda juz trakcie rundy (jakiestam okazje transferowe) beda mogli sie na spokoju wdrazac. Tak na luzno licze wiec nie lapcie za slowka: 1. Letkiewicz 2. Broda 3. Biedrzycki 4. Kutwa 5. Duda 6. Carbo 7. Fred 8. Alfaro Do tego byc moze zostana: 9. Zwolinski 10. Rodado 11. Jaroch 12. Poletanovic Wychodzi, ze na poczatek przygotowan trzeba by miec okolo 4-6 nowych zawodnikow plus kolejnych 4 w pozniejszym terminie dla ktorych Wisla jest 2/3 wyborem kiedy im sie wysypia inne opcje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Ja proponuję zapomnieć już o tym sezonie. Było, minęło.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze będzie tak, ze awansujemy w najmniej oczekiwanym momencie, tzn np w przyszłym sezonie, po zajęciu 6 miejsca, przez baraże. Ale nie w tym rzecz. Jeśli my teraz żeby się bić o top 6 potrzebujemy na wypłaty z 20-25 mln, to po co się pchać do ekstraklasy? Co tam się ma stać żeby nie spaść? Budżet płacowy na 40 mln czyli przepalenie wszystkiego z canal+?
Z Zaskrońcem u sterów to aż strach awansować. ![]()
drozd:
|
|

|
||||||
![]() |
|
|