The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.05.2025, 15:11
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Powtarzam po raz kolejny - Rodado ma zaraz operację i kilkumiesięczną przerwę. Kto go w takim stanie od nas kupi?
Jest taki jeden klub. Z Krakowa.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 30.05.2025, 17:21
wolfy przyznaj się co paliłeś?

Gdzie Ci ten Drzazga niby wraca?

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 30.05.2025, 17:23
s1mone napisał(a):Wyświetl post
wolfy przyznaj się co paliłeś?

Gdzie Ci ten Drzazga niby wraca?

Dziedzic

Mam wszystkie melepety z nazwiska pamiętać?

Drzazga to może by nie był taki zły...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.05.2025, 17:25
Jeśli ktokolwiek myśli, że przyjdą do nas jacyś sensowni i wartościowi zawodnicy wyszukani przez algorytmy Królewskiego i fatalnego dyrektora sportowego Bashę, to niczego się nie nauczył przez ostatnie 1,5 roku.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 30.05.2025, 17:40
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Pewnie chętni będą - po prostu cena będzie niższa.
Jakbym był dyrektorem jakiegoś klubu i byłbym pewien, że Go chcę to jeśli rzeczywiście ma pauzować 4 miesiące to bym podpisał z nim kontrakt w styczniu, a potem zaproponował Królewskiemu 50 no może 100 tys (zł) za transfer w styczniu (inaczej - półroczne wypożyczenie).
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 30.05.2025, 17:49
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Jest taki jeden klub. Z Krakowa.
Są w barażach i mogą z nich awansować albo nie (jak my).
A jeśli nie awansują to po co im Rodado?
Jakie zamiary ma K po tym jak miasto nie da kasy na stadion Wieczystej?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.05.2025, 18:07
Markus napisał(a):Wyświetl post
Jeśli ktokolwiek myśli, że przyjdą do nas jacyś sensowni i wartościowi zawodnicy wyszukani przez algorytmy Królewskiego i fatalnego dyrektora sportowego Bashę, to niczego się nie nauczył przez ostatnie 1,5 roku.
Ty wszędzie musisz wtrącać politykę i Tuska?

.
.
.
.
.

sorry, żarcik
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 31.05.2025, 09:43
Stan kadry przyszłego sezonu na ten moment:
GK: Letkiewicz, Broda
- Letkiewicz znowu może wrócić do bramki i rozwiązać problem z młodzieżowcem, obaj bramkarze przeciętni, przydałby się doświadczony bramkarz do pierwszego składu, ale nie wierzę w to (mamy inne priorytety)
OBROŃCY: Kutwa, Biedrzycki, Wiśniewski, Krzyżanowski(?) + wykluczeni na cały sezon Uryga i Mikulec
- Jarochowi, Łasickiemu, Colleyowi i Szotowi kończą się umowy i... mamy szansę zbudować linię obrony całkowicie od zera... Wykorzystajmy ją i zatrudnijmy zawodników, którzy w 1. kolejności potrafią bronić, a umiejętności gry w ofensywie niech nie będą tu kluczowe - szansę na to, że na pierwszy mecz sparingowy będziemy mieli kompletną formację są niewielkie, szansę na to, że piłkarze zgrają się do pierwszego meczu ligowego są niestety równie małe
- o ile Krzyżanowski jest zagadką, to Wiśniewski zdecydowanie nie nadaje się do gry na tym poziomie (przesiedział na ławce rundę wiosenną w Wieczystej), może być wsparciem jedynie dla zespołu rezerw
- jedyna plotka transferowa, jaka dotychczas wypłynęła, to Dijakovic z GKS Tychy i jestem jak najbardziej za tym ruchem, ograny zawodnik na poziomie 1 ligi, w świetnym wieku i co najważniejsze, z dobrymi opiniami za swoją grę (podobnie jak większość z Was, nie oglądałem meczów GKSu więc nie mam wyrobionej własnej opinii)
POMOCNiCY: Duda, Poletanovic, Carbo, Sukiennicki, Staszak(N), Dziedzic, Kiss, Duarte, Kuziemka, Baniowski + kontuzjowani Talar, Starzyński, Olejarka
- nie wiadomo, jakie są plany Igbekeme i Baeny, obawiam się, że bez problemu znajdą sobie klub z Ekstraklasy (nawet pomimo kontuzji Baeny)
- Kiss jest tutaj spalony - oby wziął kilka pensji i rozwiązał kontrakt z klubem
- zawodnicy tacy jak Sukiennicki, czy Dziedzic oraz cała lista kontuzjowanych nie są na wystarczającym poziomie i klub może będzie starał się ich pozbyć (np. na wypożyczenie), osobiście postawię ryzykowną tezę, że Sukiennicki wystawiany na lewym skrzydle (przy aktualnym braku skrzydłowych, nie licząc Duarte i młodych) nie irytowałby swoją grą tak bardzo, jak wystawiany w środku
- do środka pola brakuje typowego defensywnego pomocnika, takiego paskudnego typa jak np. Hajda, kogoś z charakterem, kto będzie harował na naszych grzecznych chłopaków
- na skrzydłach potrzebujemy dwóch zawodników do pierwszego zespołu i dobrze by było (a pewnie jest to niemożliwe przez brak $$$), by tym razem wybrać zawodnika, który potrafi strzelać bramki (co zrozumiałe, raczej w ligach słabszych niż nasza), bo zakładając pozostawienie Jopa na stanowisku i kontuzję Mikulca, to właśnie na skrzydłowych będzie spoczywał ciężar zdobywania bramek - Baena tego nie miał, o Kissu szkoda gadać, a Fred zdecydowanie za rzadko miewał te bramkowe przebłyski
- Kuziemka stracił całą rundę - przez obecność w pierwszym zespole stracił rytm meczowy i moim zdaniem nie jest to piłkarz na już; Baniowski również nie może zaliczyć tej rundy do udanych, ale w jego przypadku akurat widzę dużo większy potencjał i mam nadzieję, że zamiast takiego Kissa właśnie Baniowski będzie zawodnikiem nr 3-4 na skrzydle
NAPASTNICY: Rodado, Zwoliński
- o ile na Zwolińskiego jesteśmy skazani, to w przypadku Rodado wszystko zależy od Hiszpana
- mamy zdecydowanie za duże problemy na innych pozycjach, by nawet rozważać jakieś ruchy na tej pozycji (o ile Angel nie odejdzie)

Wnioski: przed nami kolejny burzliwy letni okres transferowy. Dopóki grzebiemy w piłkarskim śmietniku i liczymy na to, że któryś ze złowionych piłkarzy odpali, to niestety tak to będzie wyglądało. Stoimy przed dużą szansą na wzmocnienie drużyny - każdy zgodnie oceniłby, że formacja obronna była naszą największą bolączką. A teraz musimy budować ją od zera. O ile nie śledzi tego forum żaden scout/menedżer to nam kibivom pozostaje wierzyć, że akurat tym razem uda się przeprowadzić transfery z lepszą skutecznością...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.05.2025, 11:02
@grogoriogreg - generalnie z większością się zgadzam poza bredniami że Kiss jest już spalony. Podobne pierdoły pisano rok i pół roku temu o Baenie, a teraz jest panika czy zostanie.
Nie stać nas na wypłacanie mu kilku pensji i ściąganie nowego piłkarza tylko dlatego że jacyś kibice mają focha. To się zwyczajnie nie skleja ekonomicznie i sportowo.

Dziedzic i Sukiennicki pewnie wypożyczenia, Olejarka dołączy do Talara na liście rehabilitantów.

Dijaković brzmi bardzo sensownie jako opcja. Kojarzę że wpadł mi w oko jak go oglądałem (nie, nie tak jak s1mone który lubi młodych przystojnych polskich piłkarzy), wielka zaleta to fakt że kończy mu się kontrakt 30-go czerwca.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.05.2025 o godz. 11:06.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 31.05.2025, 11:36
wolfy napisał(a):Wyświetl post
@grogoriogreg - generalnie z większością się zgadzam poza bredniami że Kiss jest już spalony. Podobne pierdoły pisano rok i pół roku temu o Baenie, a teraz jest panika czy zostanie.
Nie stać nas na wypłacanie mu kilku pensji i ściąganie nowego piłkarza tylko dlatego że jacyś kibice mają focha. To się zwyczajnie nie skleja ekonomicznie i sportowo.

Dziedzic i Sukiennicki pewnie wypożyczenia, Olejarka dołączy do Talara na liście rehabilitantów.

Dijaković brzmi bardzo sensownie jako opcja. Kojarzę że wpadł mi w oko jak go oglądałem (nie, nie tak jak s1mone który lubi młodych przystojnych polskich piłkarzy), wielka zaleta to fakt że kończy mu się kontrakt 30-go czerwca.
Przychodzi młodzieżowiec na 6 Staszak
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.05.2025, 11:38
tedyy napisał(a):Wyświetl post
Wiem, ale tego akurat nie komentowałem bo jest w cytowanym tekście. Czy przychodzi do pierwszej czy drugiej drużyny - to się dopiero okaże.
Zakładałbtm że raczej rezerwy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 31.05.2025, 11:46
tedyy napisał(a):Wyświetl post
Ktory obecnie gra ogony w 2 lidze, czyli blizej mu poziomu Chelmeckiego niz Sukiennickiego.

Będzie duży problem z młodzieżowcem bo niestety traci ten status i Duda i Kutwa. Zostaje tylko Letkiewicz, ktory majac monopol na grę moze nam przysporzyć potwornych problemów. Obym sie mylił.

Trzeba liczyc na progres paru chlopakow z rezerw, bo nie wyobrazam sobie żebyśmy znowu przepłacali za watpliwej jakości mlodziezowcow na rynku.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 31.05.2025, 11:58
Progres chłopaków z rezerw...litości...
Widziałeś chyba ich mecze? No nie rokują chłopaki.
Młodzieżowcem będzie chyba Krzyżanowski, odpalony przez Włochów
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:08
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Dziedzic

Mam wszystkie melepety z nazwiska pamiętać?

Drzazga to może by nie był taki zły...
jest tragiczny
widziałem kilka spotkań Warty w tej rundzie
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:17
jedyny kto z rezerw jako tako się wyróżnia (kluczowe jako tako) to ten chłopak z Ukrainy Cymbaluk
ale mam wrażenie, że to max poziom Szywacza, który rządził i dzielił w rezerwach a od poważnego grania odbił się jak piłeczka ping pong
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2025, 12:18
Z obecnych nie ma kogo wziac, poza tymi ktorych znamy czyli Baniowskim, Kuziemka i Stępakiem (moze jeszcze poza dwoma Ukraincami ktorzy sie jednak nie lapia do PJS), natomiast wieksze nadzieje mozna miec w paru gosciach z U19, ktore notowaly rewelacyjne wyniki w CLJ. Gdyby nie odejście Nędzy i paru przesuniec do rezerw to pewniej by wygrali rozgrywki.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:31
emjot napisał(a):Wyświetl post
jest tragiczny
widziałem kilka spotkań Warty w tej rundzie
Pewnie masz rację, może tylko z nami OK wyglądał.

Karherop napisał(a):Wyświetl post
Z obecnych nie ma kogo wziac, poza tymi ktorych znamy czyli Baniowskim, Kuziemka i Stępakiem (moze jeszcze poza dwoma Ukraincami ktorzy sie jednak nie lapia do PJS), natomiast wieksze nadzieje mozna miec w paru gosciach z U19, ktore notowaly rewelacyjne wyniki w CLJ. Gdyby nie odejście Nędzy i paru przesuniec do rezerw to pewniej by wygrali rozgrywki.
Jest Kuziemka, Letkiewicz i Baniowski. Może wróci Krzyżanowski? Nie wiadomo jaki poziom aktualnie prezentuje, ale gra w Primaverze raczej mu nie zaszkodziła.

Dziedzic w Wiśle Puławy zaliczył jedną asystę, zagrał mniej więcej 50% czasu.który mógł. Też raczej rezerwy lub wypożyczenie.

Też nie widzę sensu w ściąganiu kolejnego "talentu".

@sandomingo - w poprzednim sezonie nikt nie liczył na Kutwę, Letkiewicza czy Kuziemkę. Jakiś chłopak może odpalić w trakcie sezonu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.05.2025 o godz. 12:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:38
@wolfy - akurat ja od początku tego sezonu pisałem nt Letkiewicza, którego widzialem kilka razy w Wieczystej i zanotowałem jego progres.
Kuziemka i Baniowski póki co nie pokazali jeszcze nic.

@emjot - ten Cymbaliuk jest bardzo mikry, nie wydaje się żeby miał.szanse na grę w takiej 1 lidze.

@Karherop - co do U19 to kompletnie nie mam rozeznania.
Wydaje mi się tylko, że różnica pomiędzy tymi rozgrywkami a 1 liga jest gigantyczna.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:45
@wolfy - akurat ja od początku tego sezonu pisałem nt Letkiewicza, którego widzialem kilka razy w Wieczystej i zanotowałem jego progres.

@emjot - ten Cymbaliuk jest bardzo mikry, nie wydaje się żeby miał.szanse na grę w takiej 1 lidze.

Wydaje mi się tylko, że różnica pomiędzy tymi rozgrywkami a 1 liga jest gigantyczna.
O Letkiewiczu też pisałem, dobrze się prezentował w rezerwach.

Licząc ze Stępakiem i Krzyżanowskim mamy potencjalnie pięciu młodzieżowców: boczny obrońca, dwóch bramkarzy, dwóch skrzydłowych. Żadnego nie nazwałbym pewniakiem, ale nie ma też tragedii.

Umówmy się że Duda wielkich liczb nie wykręcił w tym sezonie, bardziej Kutwy żal.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 31.05.2025, 12:59

dlatego piszę, że odbije się od poważnego grania
chyba, że fizycznie przypakuje, choć wzrostu i tak mu brakuje
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 31.05.2025, 13:26
Nie da się sprawdzić informacji na temat jego wzrostu (Tsymbaliuka) natomiast jest sporo wyższy od Igbekeme czy Dudy, więc nie jest niski, jednak fizycznie jest bardzo szczuplutki. Jak większość naszych młodych chłopaków.

Pytanie, czemu w rok piłkarze tacy jak Yamal czy Balde w Barcelonie są w stanie nabrać masy mięśniowej i "szerokości w barach" a od lat nasze chłopaczki z drużyn juniorów wyglądają jak dzieciaki? A jeśli już ktoś bierze się za siłkę to kończy jak Uryga lub Małecki, tracąc swoją szybkość.
Odpowiedz cytując
cucuuumber
Junior Member

Od: 12.2017

Stary 31.05.2025, 13:28
Może ktoś potwierdzić/wyprowadzić mnie z błędu? Duda i Kutwa kończą 22 lata dopiero w 2026, czy to nie spełnia wymogu młodzieżowca? Tak wyczytałem.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 31.05.2025, 13:56
Za młodzieżowca będą uważani zawodnicy urodzeni w 2005 roku i później.
Kacper Duda jest z 01.01.2024 więc już się nie załapie. Kutwa również z 2004 roku.

Natomiast zmienia się cały program - zamiast PJS będzię Młodzieżowiec 2.0 i... nie mogę nigdzie znaleźć informacji co do wymogu występowania min. 1go młodziezowca w rozgrywkach 1.ligi. Z Ekstraklasy zrezygnowano z tego wymogu już rok temu (albo nawet dwa lata), w 1. lidze i niżej jeden zawodnik U-21 musiał przebywać na boisku. Pewnie to kwestia regulaminu 1. ligi, a nie wiem, czy ulegnie on zmianie na kolejny sezon.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 31.05.2025, 14:50
Panowie, a jak wygląda opcja płacenia kar za brak młodzieżowca?

Przecież ta opcja wygląda najbardziej sensownie, tylko nie wiem, czy się spina finansowo. Z naszej perspektywy próba pchania kolejnego melepety do wyjściowej jedenastki tylko po to, żeby limit młodzieżowców wyrobić, jest bez sensu.

Drużynie takiej jak Nieciecza czy Arka (taktyka kopnij-biegnij) łatwiej zaangażować młodzieżowca, bo tam jedyne czego się wymaga to jest żeby potrafił dużo i szybko biegać. U nas trochę trudniej, żeby nabyć młodzieżowca pasującego pod nasz styl gry to pewnie trzeba wydać ze 2 mln PLN.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 31.05.2025, 14:52
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
mamy szansę zbudować linię obrony całkowicie od zera... Wykorzystajmy ją i zatrudnijmy zawodników, którzy w 1. kolejności potrafią bronić, a umiejętności gry w ofensywie niech nie będą tu kluczowe
Przy naszym stylu gry umiejętności ofensywne bocznych obrońców i umiejętność wyprowadzenia piłki przez co najmniej jednego ze stoperów - są kluczowe.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 31.05.2025, 15:31
Albo możemy zmienić styl gry.
Nasz styl gry bywa atrakcyjny dla oka, natomiast często, gdy gra nam się nie układa, a następnie tracimy bramkę, to i styl gdzieś ucieka.
Druga połowa meczu barażowego była dramatyczna (kontuzje czołowych zawodników miały na to wpływ, ale brakło kogoś, kto by mentalnie wstrząsnął drużyną). To już nie była gra z wypracowanymi schematami taktycznymi, tylko bardziej granie na hurra do przodu, niestety na ogół na siłę. Może jedynie rezerwowy Alfaro (grał za krótko) wszedł i nie zgłupiał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2025, 16:12
Za młodzieżowca będą uważani zawodnicy urodzeni w 2005 roku i później.
Kacper Duda jest z 01.01.2024 więc już się nie załapie. Kutwa również z 2004 roku.

Natomiast zmienia się cały program - zamiast PJS będzię Młodzieżowiec 2.0 i... nie mogę nigdzie znaleźć informacji co do wymogu występowania min. 1go młodziezowca w rozgrywkach 1.ligi. Z Ekstraklasy zrezygnowano z tego wymogu już rok temu (albo nawet dwa lata), w 1. lidze i niżej jeden zawodnik U-21 musiał przebywać na boisku. Pewnie to kwestia regulaminu 1. ligi, a nie wiem, czy ulegnie on zmianie na kolejny sezon.
Cytujesz chyba wytyczne młodzieżowca w esa, gdzie obowiązywał rocznik starszy.

Gdyby bylo tak jak piszesz to Sukiennicki i Gogol by sie łapali (roczniki 2003), ale juz w mijajacym sezonie stracili status mlodziezowca w 1 lidze.

Nie twierdzę inaczej, po prostu dla utalentowanych jednostek to nie ma znaczenia. Pamiętajmy chocby jak Starzynski miał 16 lat i z miejsca pokazywal talent, historii Buksy czy Hoyo również nie trzeba przypominać. Pozniejszy rozwój oczywiście przemilcze. Paru chlopakow z U19 okrzepnie i pewnie Jop ich zaprosi na treningi.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 31.05.2025 o godz. 16:20.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 31.05.2025, 16:17
Cytowałem zapiski z programu Młodzieżowiec 2.0 na następny sezon.

Młodzieżowiec – zawodnik posiadający obywatelstwo polskie, który w roku
kalendarzowym, w którym następuje zakończenie sezonu rozgrywkowego kończy 21 rok
życia oraz zawodnik młodszy.
Przykład: w sezonie 2025/2026 za młodzieżowca w Ekstraklasie, 1. i 2. lidze, może być
uważany zawodnik urodzony w 2005 roku lub później - w roku kalendarzowym, w którym
następuje zakończenie sezonu rozgrywkowego (2026), ukończył on nie więcej niż 21 lat.
Przykład: w sezonie 2025/2026 za młodzieżowca nie może być uważany zawodnik
urodzony 20 grudnia 2004 roku - w roku kalendarzowym, w którym następuje zakończenie
sezonu rozgrywkowego (2026), zawodnik ten ukończy 22 lata;

https://pzpn.pl/federacja/aktualnosc...-junior-system
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.05.2025, 17:56
Albo możemy zmienić styl gry.
Nasz styl gry bywa atrakcyjny dla oka, natomiast często, gdy gra nam się nie układa, a następnie tracimy bramkę, to i styl gdzieś ucieka.
Druga połowa meczu barażowego była dramatyczna (kontuzje czołowych zawodników miały na to wpływ, ale brakło kogoś, kto by mentalnie wstrząsnął drużyną). To już nie była gra z wypracowanymi schematami taktycznymi, tylko bardziej granie na hurra do przodu, niestety na ogół na siłę. Może jedynie rezerwowy Alfaro (grał za krótko) wszedł i nie zgłupiał.
Zmiana stylu? Masz moje pełne poparcie. Niestety - nie my decydujemy...

Alfaro miał bardzo udaną końcówkę sezonu, szkoda że nie wszedł zamiast Kissa.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 31.05.2025, 18:36
Bardzo jestem ciekaw przebiegu tego okienka transferowego.
Nie jest żadną tajemnicą, że praktycznie od zera trzeba zbudować linię obrony. Od zera bo poza Mikulcem, którego powrót to bardzo odległa i niepewna perspektywa i rokującym Kutwą nie ma tam nikogo na kim można by się oprzeć.
Podobno mamy drugą co do liczby straconych bramek obronę. Jak to mówią jest kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka. Mówią też,że lepiej przegrać raz 0:5 niż pięć razy 0:1. Zadałem sobie ból obejrzenia skrótów meczów, w których traciliśmy punkty stykowo tj. jedną bramką lub remis. Wyszło mi, że z powodów słabości i błędów w obronie straciliśmy około 20 pkt. Gdyby nawet połowa tych punktów była dowieziona, rzut oka na tabelę... Pamiętać trzeba, że kilka meczów to strata punktów x 2.
Symptomatyczne były mecze z Arką.

Wisła Arka 2:2. Prowadzimy lajtowa dwoma bramkami. W 68 minucie Biedrzycki mając już jedną żółtą bawi się w zapasy. Pięćdziesiąt metrów od bramki. Pierwsza bramka dla Arki, błąd w ustawieniu, Mikulec wyprzedzony jak dziecko. Druga bramka Jaroch ze Starzyński - krycie na radar, Uryga przestawiony, zawodnik Arki pozostawiony sam w polu karnym.
Arka Wisła 2:2. Pierwsza bramka zawodnik wyprzedza stojącego jak słup soli Biedrzyckiego, a Sobczak zostawiony bez krycia 5 metrów przed bramką. Druga bramka - babol bramkarza.
Mecz z Termą strata punktów na własne życzenie, był niedawno szkoda opisywać ewidentne babole.
Traciliśmy na własne życzenie punkty z "wielkimi" traciliśmy z ogórami. Nie ma sensu opisywać każdego meczu. Oczywiście każda obrona popełnia błędy.

Statystycznie to byliśmy wielcy w każdym aspekcie. A w praktyce będziemy się kisić 4 sezon w Pierwszej lidze.
Napisałem, że jestem ciekaw okienka. Chciałbym się mylić, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że nie jesteśmy do tego okienka przygotowani i będzie tradycyjnie, przedłużanie słabych, przypadek, ci co kiedyś grali w Wiśle, spragnieni krakowskiego życia nocnego, otłuszczeni podrzuceni przez menago itd. Myślę, że nie jesteśmy też przygotowani finansowo na kolejny sezon w I lidze, ale to już nie ten temat.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów