The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2024, 16:04
jaki wiek jest odpowiedni aby przyozdabiać w ten sposób swoje ciało ?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.07.2024, 16:26
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Tzn. co mówią?
Niesportowy tryb życia
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.07.2024, 16:44
Tzn. co mówią?
Że nie skupia się na sprawach istotnych tylko na duperelach.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.07.2024, 16:46
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Że nie skupia się na sprawach istotnych tylko na duperelach.
Plus minus dokładnie to. Już mieliśmy takiego jednego, co autem wjeżdżał do salonu fryzjerskiego. Nie muszę chyba nikomu mówić, gdzie aktualnie kopie się po czole.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 16.07.2024, 17:19
W jaki sposób tatuaż wpływa na sportowy tryb życia? Zakłóca gospodarkę hormonalną, trawienie, obieg krwi? Upośledza dotlenienie komórek?

Jeśli chodzi o koncentrację na piłce, to po pierwsze każdy ma prawo do życia prywatnego czy odskoczni od pracy (to nawet pomaga w koncentracji, kiedy już trzeba się koncentrować), a po drugie piłkarze bez tatuaży również zajmują się swoim wizerunkiem i czym tam jeszcze.

Jakie to ma znaczenie, czy w czasie wolnym, po treningu, rozciąganiu, rozmasowaniu, wyspaniu się i co tam jeszcze wpływa na dyspozycję piłkarza, pójdzie on do sklepu kupować ubrania, do fryzjera robić nową fryzurę na mecz, do kina na film komediowy, który nie inspiruje do gry, czy do studia po tatuaż? A może tatuaże "DO BOJU" byłyby ok, a tatuaże "WRZUĆ NA LUZ" nie?

Myślę, że chodzi tu tylko o to, że tak chcecie sobie pogadać o tym, jak ktoś ma żyć i wyglądać, pokrytykować z pozycji jakiegoś urojonego autorytetu.

Przy czym ten chłopak może rzeczywiście być zdemotywowany, zdekoncentrowany i zdemoralizowany, ale nie świadczy o tym, że zrobił sobie tatuaż/e.

Piłkarze, którzy słyną ze sportowego trybu życia, a mają tatuaże to np. Messi, Ramos, Beckham, Zlatan.
Ostatnio edytowane przez Witalis : 16.07.2024 o godz. 17:30.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.07.2024, 17:27
gadka o tatuażach

połowa piłkarzy na Euro wydziarana, ale w Polsce dalej to przeszkadza.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 16.07.2024, 17:32
W jaki sposób tatuaż wpływa na sportowy tryb życia? Zakłóca gospodarkę hormonalną, trawienie, obieg krwi? Upośledza dotlenienie komórek?
Przy czym ten chłopak może rzeczywiście być zdemotywowany, zdekoncentrowany i zdemoralizowany, ale nie świadczy o tym, że zrobił sobie tatuaż/e.
to raczej mylenie przyczyny ze skutkiem

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30677140/

Cytat:
We find that the presence, number, and specific features of tattoos are positively correlated with two of the health-related outcomes (ever diagnosed with a mental health issue and trouble sleeping) and all three of the risky behaviors (current smoking, ever spent time in jail or prison, and number of sex partners, P < .05). Magnitudes are larger for those with multiple, visible, and offensive tattoos.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 16.07.2024, 17:36
Tak, ale obawiam się, że ten niuans umknie kolegom i wklejony przez Ciebie link będzie koronnym dowodem na rację chłopskiego rozumu.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 16.07.2024, 17:40
Tak, ale obawiam się, że ten niuans umknie kolegom i wklejony przez Ciebie link będzie koronnym dowodem na rację chłopskiego rozumu.
nie, ja pisałem o tym, że ty pomyliłeś przyczynę ze skutkiem. to badanie nie jest raczej dowodem na korzyść tego chłopaczka
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 16.07.2024, 18:02
Ja po prostu mam wyrobione zdanie o wydziaranych małolatach, może błędne, ale go nie zmienię.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 16.07.2024, 18:05
Z tego badania wynika, że osoby prowadzące niezdrowy tryb życia częściej robią sobie tatuaże, a nie że zawsze robią sobie tatuaże albo że tatuaż sam w sobie jest niezdrowy czy demoralizujący - co czyniłoby tatuaż równoznaczny z niezdrowym trybem życia i demoralizacją.

Myślę, że sportowcy mogą być, obok osób tatuujących się z przyczyn religijnych, być grupą, która zaburza tę korelację.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.07.2024, 20:31
Z tego badania wynika, że osoby prowadzące niezdrowy tryb życia częściej robią sobie tatuaże, a nie że zawsze robią sobie tatuaże albo że tatuaż sam w sobie jest niezdrowy czy demoralizujący - co czyniłoby tatuaż równoznaczny z niezdrowym trybem życia i demoralizacją.

Myślę, że sportowcy mogą być, obok osób tatuujących się z przyczyn religijnych, być grupą, która zaburza tę korelację.
Z badania wynika, że jest korelacja między tatuażami, a podejmowaniem ryzykownych zachowań i problemami psychicznymi. Czyli jeżeli ktoś w wieku 19 lat jest pstrokaty jak pisanka to znaczy, że w głowie ma pokręcone i jest dużo większe ryzyko, że odbije mu całkowicie. Nic więcej.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.07.2024, 20:58
Co tu się odtatuażowalo w tym temacie
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 16.07.2024, 21:56
Drozd napisał(a):
Z badania wynika, że jest korelacja między tatuażami, a podejmowaniem ryzykownych zachowań i problemami psychicznymi. Czyli jeżeli ktoś w wieku 19 lat jest pstrokaty jak pisanka to znaczy, że w głowie ma pokręcone i jest dużo większe ryzyko, że odbije mu całkowicie. Nic więcej.

Nie. Jest większe prawdopodobieństwo, że ten chłopak ma nasrane w głowie (sam z siebie), ale nie ryzyko, ponieważ to nie tatuaże powodują problemy zdrowotne i mentalne.

Zgaduję, że jest wiele innych artykułów, ale trzymajmy się tego. Ja go przeczytałem (artykuł, nie ten abstrakt, który wyświetla się po wejściu w link). I tam autorzy w sekcji limitations stwierdzają:
Cytat:
Moreover, the results from this analysis are associations, not
causal pathways.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zale%C...87_a_wynikanie

Ludzie robią tatuaże z różnych powodów. Nie zawsze dlatego, że ich nosi, a nawet jeśli, to nie zawsze musi to mieć negatywne przełożenie na postawę na boisku.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 16.07.2024, 22:02
J-A P-I-E-R-D-O-L-E

Co za ciemnogród.
Rozumiałbym takie teksty w Niepołomicach czy Pcimiu dolnym.
Ja pier*÷&€dole
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.07.2024, 22:19
Z Myślenic do Pcimia jest blisko.
I nie ma Pcimia dolnego

Ale faktycznie w tym temacie znów komentujących poniosło.

Gość ma 19 lat, idzie do rezerw.
Odbił się od 1 zespołu Śląska więc albo wykorzysta szansę albo zbyt długo u nas nie pogra. Obstawiam, że zbyt dużo kasy nie dostanie (bo to rezerwy) więc wygląda, że dostał kolejną szansę na ogarnięcie "głowy".
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 16.07.2024, 22:22
Zgaduję, że jest wiele innych artykułów, ale trzymajmy się tego. Ja go przeczytałem (artykuł, nie ten abstrakt, który wyświetla się po wejściu w link). I tam autorzy w sekcji limitations stwierdzają:

"Moreover, the results from this analysis are associations, not causal pathways."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zale%C...87_a_wynikanie
odwrót chłopskiego rozumu i jasnogród w akademii doprowadził do tego, że w wielu sprawozdaniach z badań można znaleźć takie klauzule, po prostu na wszelki wypadek - można się np. dowiedzieć, że badanie dowodzące dziedziczności IQ (czy tam skłonności do ryzykownych zachowań, posiadania tatuażu, przedwczesnej śmierci itd. itp., żeby nie skupiać się tylko na tej jednostce) wcale nie dowodzi, że inteligencja jest dziedziczna

Sorry, myślałem, że od czasów Davida Hume'a mamy za sobą rozróżnienie korelacji i przyczynowości.
cieszę się że wiesz kto to powiedział, ale to nie oznacza z automatu, że empiryzm genetyczny jest prawdziwy
akurat o przyczynowość IQ nie trzeba się szczególnie martwić - dlatego ja też w pierwszej kolejności badałbym iloraz inteligencji, a nie tatuaże, bo - jak napisałem na samym początku - to symptom, a nie przyczyna
Ostatnio edytowane przez Watts : 16.07.2024 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 16.07.2024, 22:31
Sorry, myślałem, że od czasów Davida Hume'a mamy za sobą rozróżnienie korelacji i przyczynowości.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 16.07.2024, 22:44
Obgadujecie chłopa jakby był kandydatem do seminarium. On ma iść gonić za piłką, a nie być święty. Mało wariatów jest w piłce? Wielu z nich zdobywa największe tytuły ze swoimi klubami czy reprezentacjami.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 17.07.2024, 07:15
Elendil napisał(a):Wyświetl post
Obgadujecie chłopa jakby był kandydatem do seminarium. On ma iść gonić za piłką, a nie być święty. Mało wariatów jest w piłce? Wielu z nich zdobywa największe tytuły ze swoimi klubami czy reprezentacjami.
Można być Suarezem, który czasem kogoś ugryzie, żeby chwilę później strzelić bramkę z przewrotki. Można być również Kamilkiem Wojtkowskim. Oba wariaty, ale na dwóch różnych biegunach.

[35/54]

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.07.2024, 09:05
Ja .......e co tu się oddupca...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 22.07.2024, 20:57
Pierwszy mecz rezerw jest w sobotę, 3 sierpnia, 12:00
Wisła II Kraków - KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski
na stadionie Prądniczanki
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.08.2024, 11:34
transfer do rezerw z wycofanej Garbarni

https://transfery.info/aktualnosci/w...cjalnie/218917
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 02.08.2024, 17:47
Transmisja jutrzejszego meczu w CFSporcie:
https://www.youtube.com/live/fSIcFob...u1VGyeZWSocqXk

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.08.2024, 21:04
emjot napisał(a):Wyświetl post
transfer do rezerw z wycofanej Garbarni

https://transfery.info/aktualnosci/w...cjalnie/218917
Trudno żeby na tym nie korzystać, choćby również w ratowaniu karier paru chłopaków.

Szkoda klubu, pomyśleć że jeszcze 3 lata temu Marcelo był ich ambasadorem.

Ciekawe czy Wisła spłaciła całość kasy za Dziedzica i jak to się ma do ich upadłości?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.08.2024, 13:44
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Trudno żeby na tym nie korzystać, choćby również w ratowaniu karier paru chłopaków.
Jak mnie wkurza takie podejście. My nie jesteśmy od "ratowania karier" jakichś drewniaków. Jeżeli coś umie to się przebije - niekoniecznie w Wiśle. Jeśli nie - dość mamy darmozjadów na kontraktach.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 03.08.2024, 13:45
Wisła II Kraków 1-1 KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski
Maciej Kuziemka 8 - Dominik Pisarek 37

KSZO skończyło zeszły sezon w połowie tabeli i raczej było widać, że rezerwy po wakacyjnych odejściach nie będą dominować III ligi.

Wisła: Letkiewicz - Chmiel, Moskiewicz, Bojko, Ziarko - Szywacz, Zimon - Kuziemka (88 Sarga), Chromych (75 Sałamaj), Młyński - Stanek (65 Kaczówka).
KSZO: M. Kot - Kołoczek, Domagała, Jarzynka, Lis (65 Brągiel) - Morys, Orlik, Nowak (84 Kafel), Mrozik (65 S. Kot) - Zimnicki - Pisarek (75 Mazurek).
Sędziował: Gerard Gawron (Mielec).
Żółte kartki: Bojko, Zimon, Kuziemka, Szywacz, Ziarko, Moskiewicz, Chmiel - Pisarek, Kołoczek, S. Kot, Brągiel.
Czerwona kartka: Zimon (90, druga żółta). Widzów: 300.
Powód: składy
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 03.08.2024 o godz. 14:09.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.08.2024, 13:52
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Wisła II Kraków 1-1 KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski
Maciej Kuziemka 8 - Dominik Pisarek 37

KSZO skończyło zeszły sezon w połowie tabeli i raczej było widać, że rezerwy po wakacyjnych odejściach nie będą dominować III ligi.
Bez odejść też by nie dominowały. Celem jest utrzymanie.
Z tych którzy odeszli żal Ramireza i Graua, Niewiadomski był za drogi na czwartą ligę ale za słaby na pierwszą.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.08.2024 o godz. 17:03.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 03.08.2024, 13:59
Do utrzymania trzeba wykręcić średnią na poziomie 1,09 punktu.
Na razie jesteśmy poniżej

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2024, 15:25
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jak mnie wkurza takie podejście. My nie jesteśmy od "ratowania karier" jakichś drewniaków. Jeżeli coś umie to się przebije - niekoniecznie w Wiśle. Jeśli nie - dość mamy darmozjadów na kontraktach.
Może źle się wyraziłem. Uważam że można paru gości ściągnąć dość tanim kosztem z Garbarnii a uniknąć dla nich całego zamieszania logistycznego. Bądź co bądź Garbarnia miała skład na spokojne utrzymanie w 3 lidze, czy my mamy - tu nie mam pewności.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów