The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2023, 11:55. Rezerwy Wisły
Myślę że brakuje takiego tematu.

Nasze rezerwy przegrały pierwszy sparing z trzecioligowymi rezerwami Górnika Zabrze 1-3, jedyną bramkę dla nas strzelił Bartoń. Z opinii z wisłaportal podobno gra była znacznie lepsza niż wynik.
Ktoś to oglądał, może potwierdzić?

Jak wygląda w nich Dani Ramirez?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.10.2025 o godz. 10:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 10.07.2023, 11:42
Nie rozumiem dlaczego nie ściągnięto Rafała Boguskiego.. swoim doświadczeniem pomógłby kolegom, wiślak z krwi i kości a dodatkowo pomógłby w awansie.. ostatecznie Rafał wylądował w 5 lidze, gdzie będzie grającym asystentem u boku.. Burligi. Szkoda, że nie idziemy tropem topowych drużyn typu Lech i Legia gdzie oferują pracę doświadczonym ligowcom w swoich rezerwach.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 10.07.2023, 12:04
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem dlaczego nie ściągnięto Rafała Boguskiego.. swoim doświadczeniem pomógłby kolegom, wiślak z krwi i kości a dodatkowo pomógłby w awansie.. ostatecznie Rafał wylądował w 5 lidze, gdzie będzie grającym asystentem u boku.. Burligi. Szkoda, że nie idziemy tropem topowych drużyn typu Lech i Legia gdzie oferują pracę doświadczonym ligowcom w swoich rezerwach.
Kalwarianka gra w tej samej lidze co Wisła II
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 10.07.2023, 12:43
Watts napisał(a):Wyświetl post
Kalwarianka gra w tej samej lidze co Wisła II
to akurat bez znaczenia, chyba nie sądzisz, że zapłacili mu dużo więcej i są w stanie zaoferować ciekawszy projekt?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 10.07.2023, 13:29
chyba nie sądzisz, że zapłacili mu dużo więcej i są w stanie zaoferować ciekawszy projekt?
szczerze?
w połowie sezonu Kalwariance groził spadek i zimą zrobili dużo konkretnych transferów żeby się ostatecznie utrzymać, jak na IV ligę to na pewno bogaty klub (ciekawostka: https://www.mkskalwarianka.pl/socios). czy rozbiło się tylko o kasę, nie wiem
Ostatnio edytowane przez Watts : 10.07.2023 o godz. 13:37.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 10.07.2023, 13:48
http://www.90minut.pl/liga/1/liga13099.html
jest już terminarz
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 10.07.2023, 15:34
A może Boguskiemu trochę żal, że go nie przedłużono jak odchodził do Puszczy? I nie chciał tu już wracać?
Tylko spekuluję.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 10.07.2023, 16:04
Macie rację,w Wiśle za mało jest legend...
Nie mam nic przeciwko Boguskiemu, uważam nawet,że to może być całkiem dobry trener w przyszłości.Na ten moment jednak to niech próbuje swoich sił właśnie w takiej kalwariance czy jakiejś innej jutrzence giebułtów a jak już coś będzie ogarniał to zawsze można po niego sięgnąć.Do tego czasu może miejsce po Kmieciku się w końcu zwolni
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 10.07.2023, 18:42
Nie bardzo rozumiem temat. Te rezerwy są głównie po to żeby było przejście między CLJ a futbolem seniorskim, przede wszystkim chodzi o oswojenie się z fizyczną i ostra grą. No i rytm meczowy.
Czy Boguski faktycznie wpłynąłby tak mocno na rozwój tych piłkarzy? Nie wiem, ale pewnie inaczej by to rozpatrywano gdybyśmy nie mieli tylu darmozjadów w kadrze.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 11.07.2023, 08:06
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-17702673

- Trenerem będzie Mariusz Jop, znamy jej sztab, wstępną kadrę. Czy w waszej strategii jest coś takiego, żeby znalazł się w niej na stałe jeden, dwóch bardziej doświadczonych piłkarzy, może nawet związanych mocniej z klubem, którzy mogliby być wzorem w szatni dla młodzieży, która wchodzi w wiek seniora? W tym kontekście aż samo nasuwa się nazwisko Rafała Boguskiego.
- Są dwie szkoły. Rozmawiamy o tym w klubie, zastanawiamy się, którą wizję wybrać. Europejskie standardy są takie, że raczej nie zatrudnia się takich starszych zawodników do rezerw. Skanujemy to. Jesteśmy jednak w trakcie decyzji, którą ścieżkę wybierzemy. Nic nie jest przesądzone. Ta strategiczna decyzja zostanie podjęta w najbliższych dniach. Ostatecznie podejmie ją dyrektor sportowy.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 11.07.2023, 20:20
szczerze?
w połowie sezonu Kalwariance groził spadek i zimą zrobili dużo konkretnych transferów żeby się ostatecznie utrzymać, jak na IV ligę to na pewno bogaty klub (ciekawostka: https://www.mkskalwarianka.pl/socios). czy rozbiło się tylko o kasę, nie wiem
faktycznie ciekawe, przynajmniej u nich członek socios coś z tego ma , a u nas wiadomo , martyrologia i patos "wspomoglem wielka wisłe"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 11.07.2023, 21:52
W zeszłym sezonie na 2 miejscu były rezerwy Bruk-Betu
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.07.2023, 11:32
Stanowisko Kiko jest takie że max wiek zawodników w rezerwach to 25 lat. Odsyłam to wywiadu z nim po szersze wyjaśnienie.

Mnie kupuje takie podejście.
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 15.07.2023, 16:54
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Stanowisko Kiko jest takie że max wiek zawodników w rezerwach to 25 lat. Odsyłam to wywiadu z nim po szersze wyjaśnienie.

Mnie kupuje takie podejście.
Wszystko zależy jaki jest podejście do rezerw. Jeśli ogrywanie juniorów to spoko. Ale jeśli awans to nawet Legia czy Lech ściągali zawodników po 30 do rezerw, żeby wywalczyli promocję.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 18:59
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
Wszystko zależy jaki jest podejście do rezerw. Jeśli ogrywanie juniorów to spoko. Ale jeśli awans to nawet Legia czy Lech ściągali zawodników po 30 do rezerw, żeby wywalczyli promocję.
Jak Ci juniorzy nie awansują z czwartej ligi to są do wyjebania w trybie natychmiastowym.
Ja kupuję podejście że celem rezerw nie jest sam awans, tylko w miare możliwości przejście z piłki juniorskiej do dorosłej. To i selekcja.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.07.2023, 21:09
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
Zamysł jest raczej taki, aby w rezerwach nie grał nikt który nie może się juz rozwinąć. Tak przynajmniej też jest w Hiszpanii.

Jak będą mieć wsparcie z jedynki to awansują, kilka lat temu graliśmy na spokojnie w 3 lidze, a koncepcja na drużynę była mniej poważna niż teraz.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 15.07.2023, 23:48
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jak Ci juniorzy nie awansują z czwartej ligi to są do wyjebania w trybie natychmiastowym.
Ja kupuję podejście że celem rezerw nie jest sam awans, tylko w miare możliwości przejście z piłki juniorskiej do dorosłej. To i selekcja.
samo przejście z juniorskiej piłki do dorosłej to duży przeskok których wielu nie tylko w tym klubie nie jest w stanie udźwignąć, to raz
dwa, czub IV ligi to kluby futrowane pieniędzmi przez bogate gminy, które ściągają gęsto doświadczonych piłkarzy na solidnych kontraktach
dlatego jeśli ktoś oczekuje łatwego albo szybkiego awansu (bo wiochy grają, hehe), może się rozczarować
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 05:53
samo przejście z juniorskiej piłki do dorosłej to duży przeskok których wielu nie tylko w tym klubie nie jest w stanie udźwignąć, to raz
dwa, czub IV ligi to kluby futrowane pieniędzmi przez bogate gminy, które ściągają gęsto doświadczonych piłkarzy na solidnych kontraktach
dlatego jeśli ktoś oczekuje łatwego albo szybkiego awansu (bo wiochy grają, hehe), może się rozczarować
Ja nie oczekuję łatwego awansu. Ba! Mnie nawet na tym awansie nie zależy.
To jest jedna z funkcji rezerw - skonfrontować z rzeczywistością polskiej piłki nasze pseudotalenty. Ci którym się nie uda na poziomie czwartoligowym - out.

Tak naprawdę jedyny awans jaki się liczy to ten pierwszego zespołu. Jeśli nasi juniorzy nie ogarniają czwartej ligi to jaki sens ma awans do trzeciej?
Nie pali się.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.07.2023 o godz. 06:37.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.07.2023, 07:34
Ogólnie to awansowa wyżej chyba trzeba, jak nie teraz to szybko. Bo czy w IV lidze piłkarz może nabrać na tyle doświadczenia żeby grać potencjalnie w ekstraklasie?

Gdyby tak było, to po co ściagać z zagranicy drogich piłkarzy, jak w IV lidze by wystarczyło kotów poszukać.
Wiem, że to trochę inne realia, bo taki piłkarz gra w III - IV lidze, ale też ma dostęp do ekstraklasowych piłkarzy, trenerów itp więc ten rozwój też jest inny, niż w typowym klubie IV ligowym, jednak na dłuższa metę, to myślę, że chociaż w tej II-III lidze warto by było aby rezerwy grały.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 07:55
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ogólnie to awansowa wyżej chyba trzeba, jak nie teraz to szybko. Bo czy w IV lidze piłkarz może nabrać na tyle doświadczenia żeby grać potencjalnie w ekstraklasie?

Gdyby tak było, to po co ściagać z zagranicy drogich piłkarzy, jak w IV lidze by wystarczyło kotów poszukać.
Wiem, że to trochę inne realia, bo taki piłkarz gra w III - IV lidze, ale też ma dostęp do ekstraklasowych piłkarzy, trenerów itp więc ten rozwój też jest inny, niż w typowym klubie IV ligowym, jednak na dłuższa metę, to myślę, że chociaż w tej II-III lidze warto by było aby rezerwy grały.
Myślę że trzeba jasno nakreślić czym jest drużyna rezerw. Jest ona zapleczem pierwszego zespołu pozwalającym szkolić młodych piłkarzy i złapać rytm meczowy starym po kontuzjach. I bardzo bym nie chciał żeby kibice traktowali je jako surogat pierwszego zespołu, że skoro tamci zawodzą to niech chociaż rezerwy wygrywają.

Zwłaszcza że może się zdarzyć że ktoś w rezerwach będzie grał na tyle obiecująco że zacznie dostawać minuty w pierwszym zespole, albo zostanie wypożyczony do trzeciej albo drugiej ligi - co odbije się na wynikach.

Zwykle droga to: rezerwy - wypożyczenia - kadra pierwszego zespołu, dla nielicznych którzy ją pokonają.

Awans to cel bo trzeba go młodym postawić, ale nie jest najważniejszy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 16.07.2023, 08:25
Tak to dziala w normalnych klubach z baza, szkoleniem, trenerami itp. U nas wiadomo, ze to bedzie tylko strata czasu i pieniedzy.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 16.07.2023, 11:13
Ja nie oczekuję łatwego awansu. Ba! Mnie nawet na tym awansie nie zależy.
To jest jedna z funkcji rezerw - skonfrontować z rzeczywistością polskiej piłki nasze pseudotalenty. Ci którym się nie uda na poziomie czwartoligowym - out.

Tak naprawdę jedyny awans jaki się liczy to ten pierwszego zespołu. Jeśli nasi juniorzy nie ogarniają czwartej ligi to jaki sens ma awans do trzeciej?
Nie pali się.
patrzysz na to strasznie jednowymiarowo
to oczywiste że im wyższy poziom, tym teoretycznie więcej technicznej gry - taka Garbarnia co roku wymieniała skład, próbowała w II lidze grać piłką bo miała technicznych, niskich, młodych (<21 lat) zawodników, cierpieli strasznie, udawało się kilka sezonów do zeszłego, gdy po paru kontuzjach i przy pustej kasie już nie wycisnęli z tego więcej i spadli. choćby z tego powodu warto przeskoczyć choćby o szczebel wyżej, ale problem w tym, że jak tam będą grali zawodnicy z CLJ i okazjonalnie spady z jedynki ("nowe" przepisy też mają tutaj znaczenie, bo ograniczają ruch między jedynką a dwójką) bez doświadczonych zawodników, których sprowadza czub IV ligi na de facto zawodowych kontraktach za pieniądze bogatych gmin, może być problem awansować
tylko że to nie musi świadczyć tym, że ktoś się nie skonfrontował z "rzeczywistością polskiej piłki". piłka juniorska w ogóle nie przygotowuje do młócki, jak patrzę na wiślackie talenty (koronny przykład to Wyjadłowski - mnóstwo bramek w juniorach, technicznie magik, w II lidze fizycznie totalnie stłamszony) to jest przerost techniki nad fizycznością i trzeba się liczyć z tym, że tak też będzie z piłkarzami rezerw
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 11:20
patrzysz na to strasznie jednowymiarowo
to oczywiste że im wyższy poziom, tym teoretycznie więcej technicznej gry - taka Garbarnia co roku wymieniała skład, próbowała w II lidze grać piłką bo miała technicznych, niskich, młodych (<21 lat) zawodników, cierpieli strasznie, udawało się kilka sezonów do zeszłego, gdy po paru kontuzjach i przy pustej kasie już nie wycisnęli z tego więcej i spadli. choćby z tego powodu warto przeskoczyć choćby o szczebel wyżej, ale problem w tym, że jak tam będą grali zawodnicy z CLJ i okazjonalnie spady z jedynki ("nowe" przepisy też mają tutaj znaczenie, bo ograniczają ruch między jedynką a dwójką) bez doświadczonych zawodników, których sprowadza czub IV ligi na de facto zawodowych kontraktach za pieniądze bogatych gmin, może być problem awansować
tylko że to nie musi świadczyć tym, że ktoś się nie skonfrontował z "rzeczywistością polskiej piłki". piłka juniorska w ogóle nie przygotowuje do młócki, jak patrzę na wiślackie talenty (koronny przykład to Wyjadłowski - mnóstwo bramek w juniorach, technicznie magik, w II lidze fizycznie totalnie stłamszony) to jest przerost techniki nad fizycznością i trzeba się liczyć z tym, że tak też będzie z piłkarzami rezerw
No to nie awansujemy, wyczyścimy skład i spróbujemy za rok. Nie widzę sensu trzymania na kontraktach dodatkowych piłkarzy tylko po to żeby awansować, ZWŁASZCZA że nie przelewa się.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.07.2023 o godz. 11:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 16.07.2023, 11:29
Nie widzę sensu trzymania na kontraktach dodatkowych piłkarzy tylko po to żeby awansować, ZWŁASZCZA że nie przelewa się.
no trudno, czasem żeby wyjąć trzeba włożyć. rozumieli to w Lechu II, Śląsku II, Zagłębiu II (tak, wiem, kluby bogatsze od Wisły, nawet jak się zabiera z michy kapibarom)
jeśli nie, to oprócz marketingu rezerwy trzymające na kontraktach piłkarzy za starych/silnych na CLJ i za słabych na wypożyczenie ma średni sens. tylko ostrzegam, żeby nie było znowu płaczu o boiska na wiochach i esejów o genetycznej supremacji Hiszpanów nad Polakami jak się okaże, że przyjdzie być gorszym nie tylko od Termaliki II albo Kalwarianki, ale Jawiszowic i Orła Ryczów
Ostatnio edytowane przez Watts : 16.07.2023 o godz. 11:31.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 11:56
no trudno, czasem żeby wyjąć trzeba włożyć. rozumieli to w Lechu II, Śląsku II, Zagłębiu II (tak, wiem, kluby bogatsze od Wisły, nawet jak się zabiera z michy kapibarom)
jeśli nie, to oprócz marketingu rezerwy trzymające na kontraktach piłkarzy za starych/silnych na CLJ i za słabych na wypożyczenie ma średni sens. tylko ostrzegam, żeby nie było znowu płaczu o boiska na wiochach i esejów o genetycznej supremacji Hiszpanów nad Polakami jak się okaże, że przyjdzie być gorszym nie tylko od Termaliki II albo Kalwarianki, ale Jawiszowic i Orła Ryczów
Bądźmy poważni. Nasza pierwsza drużyna uznawała wyższość trzecioligowców, drugoligowców, dołów pierwszej ligi. Kompromitacja jest wpisana w Wiślackie DNA na którym chce budować Królewski

Dlatego piszę żeby nie patrzeć na wynik sportowy rezerw. Jeżeli nie awansujemy ale jeden zawodnik przejdzie do pierwszej drużyny i coś w niej sensownie pogra to dla mnie będzie dużym sukcesem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 16.07.2023, 16:59
Bądźmy poważni.
jestem cały czas, w zamian dostaję wariacje na temat gorzkich żali o młodych Polakach i żale o wiślackim DNA
mówię jak jest, III liga to rozgrywki zawodowe, w IV oprócz 3-4 drużyn które scharakteryzowałem wyżej (można je uznać za zawodowe) trenuje się dwa-trzy razy w tygodniu i przyjeżdża np. na mecz półfinału okręgowego pucharu w środku tygodnia z dwoma rezerwowymi
jeśli rezerwy Wisły będą zawieszone w limbo między nimi, tłumaczę że niekoniecznie to będzie jakaś ostateczna weryfikacja odpadów szkoleniowych ("bo nie awansowali do III ligi"), raczej powinno się im pomóc dorzucając do miksu poważniejszych grajków, bo tak robi czub tej ligi który chce awansować. chyba że nie chcemy, i to ma być tylko żeby się pofleksować że nas stać na rezerwy, utrzymywać rezerwowych w rytmie i przechować gdzieś piłkarzy między jedynką a CLJ którzy nie poszli na wypożyczenie, to pozdro
Odpowiedz cytując
Greg25
Senior Member

Od: 08.2018

Stary 16.07.2023, 17:09
W drużynach rezerw Legii, Lecha, czy Pogoni doświadczeni zawodnicy mają głównie pilnować, żeby nie spaść z ligi i myślę, że gdyby udało się awansować, to warto by było rozważyć koncepcję z Bogusiem, czy innym starym wyjadaczem robiącym grę...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.07.2023, 23:03
Myślę, że po pierwszych 5-6 kolejkach taktyka zostanie dostosowana do celu. A celem jest 2 liga, a na pewno awans do 3 w tym roku.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.07.2023, 13:38
Greg25 napisał(a):Wyświetl post
W drużynach rezerw Legii, Lecha, czy Pogoni doświadczeni zawodnicy mają głównie pilnować, żeby nie spaść z ligi i myślę, że gdyby udało się awansować, to warto by było rozważyć koncepcję z Bogusiem, czy innym starym wyjadaczem robiącym grę...
Idż pozbieraj swoje zęby w temacie właścicielskim bo cię TJ zezłomował i omijasz ten zakątek forum szerokim łukiem
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 17.07.2023, 14:01
W druzynie rezerw powinni grac wylacznie mlodzi rokujacy nadzieje na przyszlosc oraz zawodnicy 1 zespolu nie lapiacy sie na lawke rezerwowych lub wracajacy po kontuzjach i potrzebujacy 2-3 spotkan.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów