The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.07.2024, 21:38
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Weź wstań i walnij łbem o ścianę w imię oporu wobec ciągłego ustępowania ścianie miejsca na świecie.
Markus napisał(a):Wyświetl post
Szkoda, że w Polsce żaden klub nie domaga się finansowych odszkodowań od tych kibiców, którzy swoimi zachowaniami doprowadzili do nałożenia na niego kar finansowych. Że brakuje możliwości ich wyegzekwowania. I nikt za swoją głupotę i czyny osobiście nie płaci.

Dlatego trwają nadal.
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie mienię się prawicowcem tylko konserwatystą z poglądami prorynkowymi. A wybieram z tego co jest akurat na rynku politycznym. Nie próbuj mnie wpisywać w kalki myślowe które porządkują świat większości imbecyli. To tak jakby napisać że KO jest liberalna albo wolnorynkowa więc powinna mi pasować, bo przecież tak ją przedstawiają lemingom w TVN-ie
Oho, już zaczyna się wyzywanie. Moim zdaniem akurat PiS ośmiesza idee prawicowe, konserwatywne i narodowe. KO tak samo ciężko uznać za partię wolnorynkową, raczej nazwał bym ich etatystami. Z mojej perspektywy PiS i PO to dwie strony tego samego medalu.

Co do sektora C - gdyby mi pasował, to bym tam chodził dalej na mecze, a nie robię tego od wielu lat, podobnie jest z moją oceną dużej części poczynań Ultra Wisły i tzw. kumatych. Uważam jednak, że zakazywanie odpalania rac jest absurdem, tak samo jak karanie kibiców za oprawy polityczne (nieważne, czy mają one wydźwięk bardziej lewicowy czy prawicowy). Ja to się w ogóle zastanawiam, czy Ty i Twój kumpel Markus na mecze chodzicie.
Ostatnio edytowane przez OnizukaTSW : 24.07.2024 o godz. 21:47.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 24.07.2024, 23:14
A powiedzcie mi, o co w ogóle chodzi z tymi racami? Lubicie kolorowe światełka, babcia nie puszczała z wami zimnych ogni, ciągnie was do pochodów z pochodniami, o co chodzi?
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 25.07.2024, 06:34
OnizukaTSW napisał(a):Wyświetl post

Co do sektora C - gdyby mi pasował, to bym tam chodził dalej na mecze, a nie robię tego od wielu lat, podobnie jest z moją oceną dużej części poczynań Ultra Wisły i tzw. kumatych. Uważam jednak, że zakazywanie odpalania rac jest absurdem, tak samo jak karanie kibiców za oprawy polityczne (nieważne, czy mają one wydźwięk bardziej lewicowy czy prawicowy). Ja to się w ogóle zastanawiam, czy Ty i Twój kumpel Markus na mecze chodzicie.
Karanie za oprawy polityczne - zgadzam się, to przesada, ale nie przyrównywałbym tego do rac, które koniec końców są niebezpieczne. I tak wiem, że przywołasz argument "kiedy coś się stało komuś od rac". Na tym polega polityka zapobiegania zamiast leczenia. Środowisko Ultrasów, globalnie, nie tylko wiślackie, jakby do delikatnie ująć....w trakcie meczu reaguje dość emocjonalnie + nie zakładam, żeby ktokolwiek został przeszkolony jak obchodzić się z materiałami pirotechnicznymi na imprezie masowej, na półzamkniętym obiekcie. I to nie jest ich wina. Nikt nie jest do tego przeszkolony - bo to idiotyczny, niebezpieczny pomysł.

UEFA, PZPN czy inne organy nie wprowadziły tego zakazu bo chcą na zrobić na złość środowiskom kibicowskim. Wprowadzili go, bo na tym polega minimalizowanie ryzyka. Ryzyka, że jeden Seba, jeszcze zafascynowany yellowstone`em stwierdzi, że fajnie będzie taką racą rzucić w bramkarza drużyny przeciwnej.

Mniej dyplomatycznie - nie daje się małpie karabinu.
Odpowiedz cytując
horalek
Member

Od: 04.2024

Stary 25.07.2024, 08:05
OnizukaTSW napisał(a):Wyświetl post
Oho, już zaczyna się wyzywanie. Moim zdaniem akurat PiS ośmiesza idee prawicowe, konserwatywne i narodowe. KO tak samo ciężko uznać za partię wolnorynkową, raczej nazwał bym ich etatystami. Z mojej perspektywy PiS i PO to dwie strony tego samego medalu.

PIS to lewica jak i PO/KO czy co tam wymyślili, Oni nawet nie są w centrum.
Gospodarczo to są tacy sami socjaliści jak za PRL-u.

A co do rac i opraw, to po części się zgadzam.
Stadionu z drewna nie mamy, więc wydarzenia z angielskich trybun się nie powtórzą.
Dopóki piro nie ląduje na murawie, zadymienie nie powoduje przerwania meczu, no to co komu to przeszkadza?
Jeśli chodzi o oprawy, to dopóki nie są mocno przesadzone, to też nie mam z tym problemu.
Np. oprawa z Koziołkiem Matołkiem, mi się osobiście podobała, była z jajem - no ale wszyscy wokół mieli okazję aby znów zacząć pierdzielenie jakimi to jesteśmy nożownikami itd.

Więc czasem trzeba pomyśleć jaki skutek coś przyniesie - czy aby nie dowalą nam kolejnej bezsensownej kary, albo media nie będą miały kolejnego argumentu do nacisku np. na to aby nie wpuszczać nas na stadiony, choć każdy wie że tych co latają ze sprzętem, nie ma nawet 0.1%.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 25.07.2024, 08:09
azor napisał(a):Wyświetl post
Środowisko Ultrasów, globalnie, nie tylko wiślackie, jakby do delikatnie ująć....w trakcie meczu reaguje dość emocjonalnie + nie zakładam, żeby ktokolwiek został przeszkolony jak obchodzić się z materiałami pirotechnicznymi na imprezie masowej, na półzamkniętym obiekcie. I to nie jest ich wina. Nikt nie jest do tego przeszkolony - bo to idiotyczny, niebezpieczny pomysł.
nie wiem stary, naprawdę nie chce mi się tu codziennie napinać i wypominać komuś że nie chodzi na mecze, ale gdybyś robił to częściej niż raz na 10 lat, to może wiedziałbyś że nie robią tego przypadkowe osoby bez doświadczenia? z twojego wstrząsającego opisu wynika że to prawie jak granat albo przynajmniej jakaś rakietnica, naprawdę minimum odpowiedzialności wystarcza żeby nie zrobić krzywdy przede wszystkim samemu sobie, nie mówiąc o osobach postronnych - nie skleiłeś w głowie, że "blokowanie przejść" może mieć z tym coś wspólnego?

jak macie wymyślać takie androny, to może lepiej faktycznie skupmy się na argumentach finansowych

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ty dalej nie rozumiesz, że nawet najwspanialsze twoje argumenty nie zmienią faktu, że UEFA nie patrzy czy robią to specjaliści czy nie?
Ma swój przepis i będzie go wdrażała.
rozumiem i do legalizmu odnosiłem się wiele razy, po prostu istnieje typ ludzi który zawsze będzie starał się przestrzegać prawa, nawet najgłupszego - temat trochę skręcił w stronę polityki, ja nie będę się do tego zupełnie odnosił i rozmywał, ale niezmiennie daje mi to mocno do myślenia w kontekście ostatnich paru lat
Ostatnio edytowane przez Watts : 25.07.2024 o godz. 08:19.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 25.07.2024, 08:11
Nieważne czy mi się piro podoba czy nie.
Nieważne czy zależy mi na oglądaniu meczu, na kibicowaniu, czy na tworzeniu "atmosfery".

Ważne czy myślę o swojej drużynie i czy jej działania mogą jej pomóc czy zaszkodzić.

Wiem jednak ze sterydowymi rezusami nie ma rozmowy - chcą poskakać, pobawić się ogniem i wyć. Jak to koczkodany.

Cytat:
nie wiem stary, naprawdę nie chce mi się tu codziennie napinać i wypominać komuś że nie chodzi na mecze, ale gdybyś robił to częściej niż raz na 10 lat, to może wiedziałbyś że nie robią tego przypadkowe osoby bez doświadczenia? z twojego wstrząsającego opisu wynika że to prawie jak granat albo przynajmniej jakaś rakietnica, naprawdę minimum odpowiedzialności wystarcza żeby nie zrobić krzywdy przede wszystkim samemu sobie, nie mówiąc o osobach postronnych - nie skleiłeś w głowie, że "blokowanie przejść" może mieć z tym coś wspólnego?
Ty dalej nie rozumiesz, że nawet najwspanialsze twoje argumenty nie zmienią faktu, że UEFA nie patrzy czy robią to specjaliści czy nie?
Ma swój przepis i będzie go wdrażała.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:18
ktośtam napisał(a):
PIS to lewica jak i PO/KO czy co tam wymyślili, Oni nawet nie są w centrum.
Gospodarczo to są tacy sami socjaliści jak za PRL-u.

Nie, po prostu interwencjonizm gospodarczy nie jest kryterium lewica/prawica dla współczesnego społeczeństwa polskiego. A biorąc pod uwagę wysokość podatków, inwestycję w publiczną ochronę zdrowia czy edukację, to wszystkie polskie partie są za ograniczeniem interwencjonizmu (a więc, w twoim mniemaniu, są bardziej/mniej ale prorynkowe). Nie jest to zjawisko typowo polskie.

Nie, polskie partie polityczne nie popierają gospodarki centralnie planowanej i nacjonalizacji całej produkcji pozarolnej i handlu, a więc nie są to "tacy sami socjaliści jak za PRL-u".

Zamiast oglądania filmów z Korwinem czy jego klonami na yt proponuję coś przeczytać albo po prostu porozmawiać z rodzicami/dziadkami, jest duża szansa, że nie wygadują takich bredni.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:21
Watts napisał(a):
To wytłumacz mi, dlaczego straż pożarna nigdy nie wyda zgody na odpalanie rac na stadionie? Rozumiem, że znają się mniej niż "nieprzypadkowe osoby"?

Napinanie i uzurpowanie do głosu od ilości meczów/wyjazdów jest bardzo typowe dla gimnazjalnej świadomości UW. Bardzo doceniam to co robi UW - naprawdę, podobają mi się motywy opraw, uważam że mamy mega charyzmatycznego gniazdowego, który potrafi poprowadzić sektor, o zaangażowaniu kibiców nie wspominam, bo wiadomo że to topka od zawsze. Ale race naprawdę nikogo poza X nie jarają, powodują te same, powtarzalne kłopoty. A jeżeli powtarzasz i to intencjonalnie wciąż ten sam błąd, wiedząc jakie będą konsekwencje (których nie bierzesz na siebie) to jesteś po prostu głupi.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:31
To wytłumacz mi, dlaczego straż pożarna nigdy nie wyda zgody na odpalanie rac na stadionie? Rozumiem, że znają się mniej niż "nieprzypadkowe osoby"?
co to znaczy "straż pożarna nie wyda zgody"?
w Polsce pirotechnika jest zakazana ustawą o imprezach masowych, dodatkowo w rozgrywkach UEFA regulują to przepisy UEFA, jeśli gadamy o rodzimej legislacji, to motywacje do tworzenia takiego prawa mogą w małej części wynikać z bezpieczeństwa pożarowego, a równie dobrze z polityki - w tym przypadku ograniczania działalności grup interesu, które potencjalnie mogą być nieprzychylne władzy i mieć tendencje do zaburzania porządku publicznego, tak jak w pewnym momencie zaburzało go bieganie po lesie bez maseczki czy coś podobnego, a potem nie zaburzało - to miałem na myśli pisząc o arbitralności prawa
jeśli argument z autorytetu prawodawcy ma zamykać dyskusję, to nie ma o czym dalej rozmawiać

Cytat:
Napinanie i uzurpowanie do głosu od ilości meczów/wyjazdów jest bardzo typowe dla gimnazjalnej świadomości UW.
nie, po prostu bardzo łatwo jest obalić tezę o tym, że odpalają to przypadkowi ludzie którzy mogą zwiększać ryzyko, więc nie uciekaj teraz w gadki o gimnazjum, po prostu zrozum że mówisz rzeczy bez związku z rzeczywistością
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:37
Watts napisał(a):Wyświetl post
co to znaczy "straż pożarna nie wyda zgody"?
w Polsce pirotechnika jest zakazana ustawą o imprezach masowych, dodatkowo w rozgrywkach UEFA regulują to przepisy UEFA, jeśli gadamy o rodzimej legislacji, to motywacje do tworzenia takiego prawa mogą w małej części wynikać z bezpieczeństwa pożarowego, a równie dobrze z polityki - w tym przypadku ograniczania działalności grup interesu, które potencjalnie mogą być nieprzychylne władzy i mieć tendencje do zaburzania porządku publicznego, tak jak w pewnym momencie zaburzało go bieganie po lesie bez maseczki czy coś podobnego, a potem nie zaburzało - to miałem na myśli pisząc o arbitralności prawa
jeśli argument z autorytetu prawodawcy ma zamykać dyskusję, to nie ma o czym dalej rozmawiać

nie, po prostu bardzo łatwo jest obalić tezę o tym, że odpalają to przypadkowi ludzie którzy mogą zwiększać ryzyko, więc nie uciekaj teraz w gadki o gimnazjum, po prostu zrozum że mówisz rzeczy bez związku z rzeczywistością
Dobrze, nie dogadamy się - jak już wrzucasz "grupy interesu nieprzychylne władzy" to wiem do czego to zmierza.

To pytanie całkowicie bez emocji - czy nie uważasz, że uczciwym byłoby rozwiązanie, że UW bierze na siebie potencjalne kary, które świadomie generuje?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:37
Dobrze, nie dogadamy się - jak już wrzucasz "grupy interesu nieprzychylne władzy" to wiem do czego to zmierza.
słusznie

To pytanie całkowicie bez emocji - czy nie uważasz, że uczciwym byłoby rozwiązanie, że UW bierze na siebie potencjalne kary, które świadomie generuje?
tak
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:39
To dlaczego (popraw mnie, jeśli się mylę) nigdy taka sytuacja nie miała miejsca?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:50
To dlaczego (popraw mnie, jeśli się mylę) nigdy taka sytuacja nie miała miejsca?
w kwestii prawodawstwa nie wiem, co by cię tutaj zadowoliło
stwierdzenie że żyjemy w równościowej utopii w której nie ma konkurujących ze sobą grup interesu, i jedne korzystając z instytucji nie tworzą prawa ograniczającego inne? i prawodawca zawsze ma na uwadze tylko ryzyko ziaziu i dobro obywateli?
wydaje mi się, że takie rzeczy można wciskać najwyżej studentom pierwszego roku prawa

pisałem już tutaj kilka razy, że patrząc długofalowo na wpływ atmosfery na meczach na zainteresowanie i przychody to nie jest bilans, który zawiera tylko straty dla klubu w postaci kar
dla kibiców ekonomii i konsumentów usług które wyświadcza im Wisła Kraków SA to zawsze jest dogodny moment na pokazanie palcem i roszczenia wobec ludzi (czy też może małp, z karabinem lub nie), którymi gardzą na płaszczyznach zupełnie innych niż bezpieczeństwo pożarowe

jeżeli właściciel to popiera, to argumenty na przymykanie oczu na działania UW mogą być rozliczne, od czysto ekonomicznych (patrz wyżej) po zwykłe relacje siły - skoro już ustaliliśmy że ultrasi są grupą interesu, która ma wydatny wpływ na politykę klubu, mogę tylko wzorem Witalisa doradzić założenie własnej UEFA - pardon, instytucji która będzie mogła na nią wpływać w równym stopniu co kibice i mieć większą siłę przebicia niż posty na forum ja, tak jak i ty, mogę wyrazić opinię, jak by to w moim idealnym świecie wyglądało - przy czym w mojej wizji koszty ponosiłby zarówno klub, jak i ultrasi, bo ten pierwszy też długofalowo na tym może zyskać

Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
Kolega Watts przywrócił dawno już zapomniany i idiotyczny zwyczaj odpowiadania na kontrargumenty które dopiero padną w kolejnych postach, poprzez wyedytowanie swojego i dodanie tam odpowiedzi.

Źle sie to czyta. Skończ z tym.
nie
Ostatnio edytowane przez Watts : 25.07.2024 o godz. 11:16.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 25.07.2024, 08:56
Nie tyle z autorytetu prawodawcy co z autorytetu przepisów.
Mamy przepisy takie, a nie inne i choć uważamy, że są głupie, to się stosujemy, albo nie stosujemy.
Bylebyśmy tylko potrafili przyjąć konsekwencje.
W sensie - my je złamiemy, ale ktoś inny poniesie odpowiedzialność?

Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.07.2024, 08:57
Kiedyś była:
https://polskieradio24.pl/artykul/22...ychany-przelom

Ciekawe czemu nie ma teraz? Uznali, że w klubie już są pieniądze więc w ich rozumieniu można je spalić w piecu? A być może to element negocjacji z Królewskim, walka o wpływy/swoje interesy? Przecież wiadomo, że UEFA nie jest pobłażliwa, mogli te race zostawić na ligę.
Żobaczymy jak będzie dzisiaj
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 25.07.2024 o godz. 09:00.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 25.07.2024, 11:04
Po prostu ten przepis to dla Uefy, Fify itp to tylko kolejny zarobek kosztem klubow, bo doskonale wiedza ze zawsze znajda sie barany ktirzy beda je lamac i placic, czysty zysk , to jak zyla zlota dla psiarni na drogach, przepisy , nakazy , zakazy nie maja nic wspolnego z obawa o bezpieczenstwo tylko dobry zarobek i dojenie kierowcow, z uefa jest dokladnie tak samo .....kluby-kibice dla uefy tak samo jak kierowcy dla psiarni to kury znoszace zlote jaja
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 25.07.2024, 11:14
Kolega Watts przywrócił dawno już zapomniany i idiotyczny zwyczaj odpowiadania na kontrargumenty które dopiero padną w kolejnych postach, poprzez wyedytowanie swojego i dodanie tam odpowiedzi.

Źle sie to czyta. Skończ z tym.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 25.07.2024, 11:27
Watts napisał(a):

w kwestii prawodawstwa nie wiem, co by cię tutaj zadowoliło
stwierdzenie że żyjemy w równościowej utopii w której nie ma konkurujących ze sobą grup interesu, i jedne korzystając z instytucji nie tworzą prawa ograniczającego inne? i prawodawca zawsze ma na uwadze tylko ryzyko ziaziu i dobro obywateli?
wydaje mi się, że takie rzeczy można wciskać najwyżej studentom pierwszego roku prawa
Kwestia prawodawstwa już jest określona: są przepisy organizacji, której jesteśmy częścią, których trzeba przestrzegać. Konsekwencją ich nieprzestrzegania są kary, które w tym przypadku omijają winowajców. Tych charakternych winowajców. Z Wisłą na dobre i na złe. Może więc warto byłoby być odpowiedzialnym i wziąć na klatę karę?

Watts napisał(a):
pisałem już tutaj kilka razy, że patrząc długofalowo na wpływ atmosfery na meczach na zainteresowanie i przychody to nie jest bilans, który zawiera tylko straty dla klubu w postaci kar
dla kibiców ekonomii i konsumentów usług które wyświadcza im Wisła Kraków SA to zawsze jest dogodny moment na pokazanie palcem i roszczenia wobec ludzi (czy też może małp, z karabinem lub nie), którymi gardzą na płaszczyznach zupełnie innych niż bezpieczeństwo pożarowe
Wybacz, ale bredzisz. Poza samymi zainteresowanymi, reszta stadionu zapełnia się nie po to, żeby oglądać racowiska, tylko żeby obejrzeć mecz, drzeć ryja. Bardzo chętnie zobaczyłbym jakiegoś excela, który jasno mówi o wpływie na zwiększenie frekwencji ze względu na użycie rac. W jaki sposób wytłumaczysz w takim razie znienawidzonych przez kumatych kibiców sukcesu i pikników? Czy wpływ na większa frekwencję ma ciekawy przeciwnik, istotny mecz, efektowna wygrana w poprzednim meczu, czy nawet debiut nowego zawodnika - czy też paru chłopaków w skarpetkach odpalających fajerwerki?

Watts napisał(a):
jeżeli właściciel to popiera, to argumenty na przymykanie oczu na działania UW mogą być rozliczne, od czysto ekonomicznych (patrz wyżej) po zwykłe relacje siły - skoro już ustaliliśmy że ultrasi są grupą interesu, która ma wydatny wpływ na politykę klubu, mogę tylko wzorem Witalisa doradzić założenie własnej UEFA - pardon, instytucji która będzie mogła na nią wpływać w równym stopniu co kibice i mieć większą siłę przebicia niż posty na forum ja, tak jak i ty, mogę wyrazić opinię, jak by to w moim idealnym świecie wyglądało - przy czym w mojej wizji koszty ponosiłby zarówno klub, jak i ultrasi, bo ten pierwszy też długofalowo na tym może zyskać
Jeżeli właściciel w naszej sytuacji finansowej to popiera, to jest po prostu nierozgarnięty, bądź po raz kolejny działa populistycznie. Nie ma wymiernych korzyści ekonomicznych z odpalania rac. Kropka. Klub, a w zasadzie kluby, bo taka sytuacja ma miejsce w całej Polsce niestety trzęsie portkami przed środowiskiem ultrasów. Dlaczego? Bo nikt z nimi jeszcze nigdy nie wygrał, z różnych względów. Klub nie powinien brać udziału w karach, a małpki z karabinami powinny wyjść mentalnie z osiedla i zrozumieć, że robią fantastyczną robotę na wiele innych sposobów.

gizmowisla napisał(a):Wyświetl post
Po prostu ten przepis to dla Uefy, Fify itp to tylko kolejny zarobek kosztem klubow, bo doskonale wiedza ze zawsze znajda sie barany ktirzy beda je lamac i placic, czysty zysk , to jak zyla zlota dla psiarni na drogach, przepisy , nakazy , zakazy nie maja nic wspolnego z obawa o bezpieczenstwo tylko dobry zarobek i dojenie kierowcow, z uefa jest dokladnie tak samo .....kluby-kibice dla uefy tak samo jak kierowcy dla psiarni to kury znoszace zlote jaja
Widzę że kolega sztywniutki Moze podzielisz się alternatywną metodą na kontrolowanie ruchu drogowego niż nakazy, zakazy i przepisy?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 11:39
Kwestia prawodawstwa już jest określona: są przepisy organizacji, której jesteśmy częścią, których trzeba przestrzegać. Konsekwencją ich nieprzestrzegania są kary, które w tym przypadku omijają winowajców.
o legalizmie już się wypowiedziałem, winowajców jako osoby fizyczne obowiązuje prawo polskie, klub regulacje UEFA obowiązują klub - jeszcze mam z czymś pomóc? nie będę dzwonił na policję, gdy ktoś odpali racę

Cytat:
Bardzo chętnie zobaczyłbym jakiegoś excela, który jasno mówi o wpływie na zwiększenie frekwencji ze względu na użycie rac. W jaki sposób wytłumaczysz w takim razie znienawidzonych przez kumatych kibiców sukcesu i pikników? Czy wpływ na większa frekwencję ma ciekawy przeciwnik, istotny mecz, efektowna wygrana w poprzednim meczu, czy nawet debiut nowego zawodnika - czy też paru chłopaków w skarpetkach odpalających fajerwerki?
ja też bym zobaczył, ale obawiam się że to jest na tyle rozmyte, że nie da się jednoznacznie wykazać jakie przychody wynikają konkretnie z jakiego elementu widowiska pomyślałeś o tym że kumaci nienawidzą pikników dlatego, że ich obecność lub nie na stadionie zależy od np. sukcesów, i tak jak w twoim przypadku jako przybysze chcieliby dostosowywać realia do siebie, zamiast samemu się pogodzić z klimatem na piłce? to jest tak naprawdę dyskusja o tym, jak piłka się gentryfikuje i dostosowuje do mieszczańskich gustów, natomiast w przeciwieństwie do takiej Premier League, gdzie konkuruje się głównie poziomem sportowym który przyciąga mnóstwo telewidzów i reklamodawców, u nas dochody z dnia meczowego to ważna część budżetu, i dlatego atmosfera też jest ważna jako integralna część tej "oferty"

tak jak pisałem a propos Bednarza, dziwne że gdy efektywnie zmniejszył frekwencję na Wiśle do 5-7 tysięcy ludzi gdy kasy już brakowało i trzeba było potem robić #12ZAWODNIK, i nie miało to ekonomicznego sensu (ja nawet gram w waszą grę i rozpatruję to głównie w kategoriach ekonomicznych), jakimś cudem Bednarz nie jest szkodnikiem, bo klasyfikacja finansowej szkody - przynajmniej według ciebie - zmienia się płynnie w zależności od tego, czy kibolom idzie w pięty

Cytat:
Jeżeli właściciel w naszej sytuacji finansowej to popiera, to jest po prostu nierozgarnięty, bądź po raz kolejny działa populistycznie. Nie ma wymiernych korzyści ekonomicznych z odpalania rac. Kropka. Klub, a w zasadzie kluby, bo taka sytuacja ma miejsce w całej Polsce niestety trzęsie portkami przed środowiskiem ultrasów. Dlaczego? Bo nikt z nimi jeszcze nigdy nie wygrał, z różnych względów. Klub nie powinien brać udziału w karach, a małpki z karabinami powinny wyjść mentalnie z osiedla i zrozumieć, że robią fantastyczną robotę na wiele innych sposobów.
bo ty tak uważasz? jak mówiłem, to już nie jest nawet dyskusja ekonomiczna, tylko socjologiczna. radzę się pogodzić z tym, że prędko tak nie będzie właśnie dlatego, że duża część kibiców to ultrasi, albo po prostu akceptują pirotechnikę, choćby głosując nogami i portfelem i chodząc tłumnie na mecze, na których jest dobra atmosfera. dobry prezes zamiast na dzień dobry antagonizować lekko licząc 1/3 trybun, spróbuje to jakoś zbilansować za pomocą kompromisów i ustępstw, a propos Llapi: sądzę że kary mogłyby być jeszcze większe, gdyby ultrasi pozwolili sobie na treści na temat Kosowa, a jednak ich nie było
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 25.07.2024, 11:42
tak jak pisałem a propos Bednarza, dziwne że gdy efektywnie zmniejszył frekwencję na Wiśle do 5-7 tysięcy ludzi gdy kasy już brakowało i trzeba było robić #12ZAWODNIK, i nie miało to ekonomicznego sensu (ja nawet gram w waszą grę i rozpatruję to głównie w kategoriach ekonomicznych), jakimś cudem Bednarz nie jest szkodnikiem, bo klasyfikacja finansowej szkody - przynajmniej według ciebie - zmienia się płynnie w zależności od tego, czy kibolom idzie w pięty
A czy pamiętasz, że spadek frekwencji wynikał też z uporu drugiej strony, a nawet z haseł typu, że kto przyjdzie na mecz może dostać w ryja?

Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 25.07.2024, 11:44
Szkoda jednak gadać, bo nie dogadamy się, to są za duże różnice kulturowe. Watts z kumplami mają swoje rytuały i kiedy 22 facetów w krótkich gaciach biega za piłką po trawie oni muszą rozpalić kolorowe ogniska i wokół tańczyć i śpiewać.

Watts, przekażcie z kumplami Wiśle darowiznę w wysokości kary + podatek od darowizn i nie ma tematu. To jedyne honorowe i pokojowe rozwiązanie.

No chyba, że siłą chcecie narzucić swoje dzikie zwyczaje społeczeństwu.

PS Bronisław Malinowski dowodził, że nawet w społecznościach dzikich obowiązuje prawo, po prostu przybiera inną formę.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 25.07.2024, 11:46
Kwestia prawodawstwa już jest określona: są przepisy organizacji, której jesteśmy częścią, których trzeba przestrzegać. Konsekwencją ich nieprzestrzegania są kary, które w tym przypadku omijają winowajców. Tych charakternych winowajców. Z Wisłą na dobre i na złe. Może więc warto byłoby być odpowiedzialnym i wziąć na klatę karę?

Wybacz, ale bredzisz. Poza samymi zainteresowanymi, reszta stadionu zapełnia się nie po to, żeby oglądać racowiska, tylko żeby obejrzeć mecz, drzeć ryja. Bardzo chętnie zobaczyłbym jakiegoś excela, który jasno mówi o wpływie na zwiększenie frekwencji ze względu na użycie rac. W jaki sposób wytłumaczysz w takim razie znienawidzonych przez kumatych kibiców sukcesu i pikników? Czy wpływ na większa frekwencję ma ciekawy przeciwnik, istotny mecz, efektowna wygrana w poprzednim meczu, czy nawet debiut nowego zawodnika - czy też paru chłopaków w skarpetkach odpalających fajerwerki?

Widzę że kolega sztywniutki Moze podzielisz się alternatywną metodą na kontrolowanie ruchu drogowego niż nakazy, zakazy i przepisy?
Umiejetnosc czytania ze zrizumieniem tekstu kiedys byla normalnoscia i podstawa , , dzis juz luksusem nie koniecznie dla wszystkich
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 11:56
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A czy pamiętasz, że spadek frekwencji wynikał też z uporu drugiej strony, a nawet z haseł typu, że kto przyjdzie na mecz może dostać w ryja?
pamiętam (ja chodziłem i nie dostałem, jeśli się boisz, już jesteś... )
w takich "negocjacjach" obie strony powinny się liczyć z konsekwencjami swoich działań i to była jak najbardziej przewidywalna konsekwencja działań Bednarza

PS Bronisław Malinowski dowodził, że nawet w społecznościach dzikich obowiązuje prawo, po prostu przybiera inną formę.
dziękuję że wpadłeś tu dowodzić istnienia hierarchii w społeczeństwie no więc w naszej zinstytucjonalizowanej cywilizacji jest multum sposobów wpływania na życie, w zależności od relacji siły pomiędzy podmiotami to szerokie spektrum od wpływania na instytucje od środka, aż po obywatelskie nieposłuszeństwo - w sporcie zmonopolizowanym przez UEFA (co słusznie zauważyłeś) i związki, te pierwsze środki w przypadku ultrasów są praktycznie niedostępne, dlatego wybierają inną drogę - tak grając pionkami na cudzej planszy, bo jednak powstają stowarzyszenia kibiców, lub inne mniej lub bardziej formalne organizacje, które wywierają nacisk na środowiska

możemy sobie do jutra fascynująco gawędzić o tym, które są moralnie akceptowalne, a które nie i dlaczego, ale ja to wszystko wiem, kocie. widownia z klasy średniej nigdy nie znajdzie wspólnego języka z chłopcami w krótkich portkach przez napięcia klasowe, stąd też wtręty o "robieniu biznesów" przez re re kum kum - mieszczanin czuje zagrożenie utratą statusu i kontroli tylko od dołu, silniejszych od siebie (prawa i regulacji UEFA) się boi i oddaje różne wolności w zamian za poczucie "bezpieczeństwa", przy czym bardzo często te zagrożenia musi sobie sam wymyślać (pożar, pobicia i tak dalej) i tak będziemy się siłować na rękę, prawdopodobnie do kompletnego wysterylizowania zawodowego sportu przez monopol

Cytat:
Watts, przekażcie z kumplami Wiśle darowiznę w wysokości kary + podatek od darowizn i nie ma tematu. To jedyne honorowe i pokojowe rozwiązanie.
może załóż jakąś petycję w necie, bo ja nie jestem żadnym rzecznikiem, robię to pro bono - ultrasem nie jestem. będzie to miało większą siłę przebicia niż posty, na które ja tu odpowiadam
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 25.07.2024, 13:06
Gratulacje, umiesz pisać, ale czytać już niekoniecznie, bo dopowiadasz sobie dużo treści, z którą potem możesz polemizować.

Powiedz tylko, ta ludowa rewolucja na koszt klubu, o który rzekomo się troszczysz, to w spodenkach koloru brunatnego czy czerwonego?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 13:08
Gratulacje, umiesz pisać, ale czytać już niekoniecznie, bo dopowiadasz sobie dużo treści, z którą potem możesz polemizować.

Powiedz tylko, ta ludowa rewolucja na koszt klubu, o który rzekomo się troszczysz, to w spodenkach koloru brunatnego czy czerwonego?
nie wiem, ale dostosowując się do poziomu rozmówcy, mam przeczucie że twoje już są brązowe
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 25.07.2024, 13:33
Dobra, dobra, jak na razie to ty, cwaniaczku, boisz się odpowiedzieć.

Zadeklarowałeś ludowość. Czerwoną czy brunatną? Dlaczego na koszt klubu?

Czy może jednak nie chodzi o żadne idee, tylko żeby poskakać z racami, bo podobają się światełka.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 25.07.2024, 13:39
Dobra, dobra, jak na razie to ty, cwaniaczku, boisz się odpowiedzieć.
Zadeklarowałeś ludowość. Czerwoną czy brunatną? Dlaczego na koszt klubu?
Czy może jednak nie chodzi o żadne idee, tylko żeby poskakać z racami, bo podobają się światełka.
ale co ci mam odpowiedzieć?
to normalne że istnieją różne klasy ludzi, które się ze sobą ścierają w przestrzeni publicznej
dla mnie race są fajne, podkręcają atmosferę meczu, są estetycznie ładne, ale to też dla mnie pewien symbol
nie wiem dlaczego boisz się jakiejś "rewolucji", według mnie to stary świat jest na tyle mocno w odwrocie, że to stadiony piłkarskie są swego rodzaju wioską Galów w morzu konsumentów, którzy oczekują rozrywki sterylnej, obudowanej nakazami i zakazami, bez ludzi którzy ich brzydzą, gdzie będą mogli we względnym spokoju wydać pieniądze

mam wyrobione zdanie na temat przejmowania różnych środowisk, rozrywek, symboli przez ludzi których wcześniej te rzeczy nie interesowały (bo interesowała się tym "patologia", nie wypadało, poziom sportowy był słaby - brzmi znajomo? albo coś podobnego), w przeciwieństwie np. do azora nie chcę wyganiać pikników ze stadionu, bo według mnie jest na nim miejsce dla każdego, ale nie mogę nie pośmiać się z prób wszczynania moralnej paniki za każdym razem, gdy w waszych słowach brunatna hydra podnosi łeb, bo nie chce być stopniowo rugowana ze stadionu, albo kara za race to koniec świata jaki znamy

podobnie podchodzę do kwestii odpowiedzialności finansowej na linii klub-kibice, w idealnym świecie znaleźlibyśmy coś pośrodku, bo cały czas próbuję dowieść że atmosfera to część jeśli nie dochodów, to tożsamości klubu i jego mało mierzalnych aktywów, ale widocznie znaczenie ultrasów w hierarchii jest na tyle mocne, że klub woli płacić na nich kary

koniec i kropka, dziękuję za dyskusję, po lekturze Malinowskiego przeczytaj sobie np. Bourdieu, ja już kończę gadkę i wybieram się powoli na mecz. po zwycięstwo, i osobiście mam nadzieję że rac dziś nie będzie, bo nie pojedziemy sobie do Wiednia pozdro
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 25.07.2024, 13:47
Co? :d

Palicie race, a klub, któremu rzekomo kibicujecie, ledwo zipie płaci za to kary.

Potem wchodzisz tu i jak w malignie bredzisz o jakiejś walce z władzą. Nie, system nie zawali się, jak odpalicie race. Co najwyżej Wisła prędzej zbankrutuje.

A ja żadnej rewolucji się nie boję, zwłaszcza takiej, którą miałby inspirować Bourdieu, bo z tego żadnej rewolucji być nie może. Jakbyś czytał uważnie, to byś wiedział.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 25.07.2024, 13:52
Nie chce bronić nadmiernie rac ale serio w tym klubie jest miliard poważniejszych grzechów przez które ten klub ledwo zipie. Na czele z właścicielem, który uwielbia zarządzanie ponad stan.
A argument w stylu, że klub przez race zbankrutuje to już gdzieś czytałem. Chyba wtedy jak Zaskroniec szedł na żebry do Socios (wtedy też miało nie być licencji jak kibice nie dorzucą).
Ostatnio edytowane przez Jagul : 25.07.2024 o godz. 13:55.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.07.2024, 15:22
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Nie chce bronić nadmiernie rac ale serio w tym klubie jest miliard poważniejszych grzechów przez które ten klub ledwo zipie. Na czele z właścicielem, który uwielbia zarządzanie ponad stan.
A argument w stylu, że klub przez race zbankrutuje to już gdzieś czytałem. Chyba wtedy jak Zaskroniec szedł na żebry do Socios (wtedy też miało nie być licencji jak kibice nie dorzucą).
O czym Ty - za przeproszeniem - .......isz?!

Jak już jest źle to trzeba jeszcze dowalić 200 tys. zł kary na mecz bo kilku debili chce się popisać?!

Rozwiń to może, bo wyglądasz na kolesia który argumentuje że jak łódka puszcza już wodę to .... że w rogu grupa pasażerów specjalnej troski dodatkowe dziury wierci. Niech się bawią, jak okręt zatonie to i tak będzie wina kapitana.

Wygląda mi to na starcie zdrowego rozsądku z tandetną demagogią i nie, nie stoisz po stronie tego pierwszego.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów