The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2024, 22:06
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Statystyki według wolfy'ego:

10 meczów
Rude - 4-3-3 - 15 pkt średnia 1,5 - bramki 15-14 średnia 1,07
Sobol - 4-4-2 - 16 pkt, średnia 1,6 - bramki 22-11 średnia 2,00

(nie nawołuję do powrotu Sobola, ale to, co się dzieje, zaczyna być chore)

Ale pewnie od piątku zaczniemy już grać, dostaniemy się do barażó i zdobędziemy potem PP
Czyli tracimy więcej, strzelamy mniej, przynajmniej ale trzy osoby ją forum zadowolone bo to Hiszpan.

Czekam na pewny nad myślą szkoleniowa jaka miał nasz trener na ten mecz.

I jakie świetne zrobił dzisiaj zmiany wpuszczając Krzyżanowskiego który już zawalił 5 bramek w tej rundzie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.04.2024, 22:07
Cytat:
Kto ściągnął tu tego analityka?
Markus go wymodlił i załatwił wpisami na forum. Wg teorii Markusa i Drozda to forum ma wielką moc i można tutaj wpisami zwalniać np Hyballę więc można też wpisami załatwić na trenera Hiszpana. Dzięki Markus.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 24.04.2024, 08:50
z tymże to akurat całkiem niewykluczone
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 24.04.2024, 08:50
Zanim pojawi się argument, że trener dobry, tylko zawodnicy źli: czy trener nie odpowiada za formę zawodników? czy trener nie odpowiada za rozwój zawodników (po 2-3 meczach ktoś tu pisał, że pięknie rozwijają się przy Rude)? czy Wisła nie ma mocnego, jak na I ligę, składu (padły głosy, że skoro hiszpański, to najlepszy)?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.04.2024, 09:07
Najczęściej byłem za tym, żeby trenerowi dawać szansę, dawać czas, nie podejmować pochopnych decyzji o jego zwalnianiu.
Tak było za Cupiała, gdzie nie broniłem jedynie Okuki i Probierza.
Tak było za trio.
Ale teraz, gdy Rude (przynajmniej tak się mówiło oficjalnie - chyba ze prezes znowu wparuje na forum i napisze "przestań powtarzać bzdury") miał za jedyne i najważniejsze zadanie. żeby z tymi piłkarzami, z tym klubem, o którym napisał 80 stronicowy raport, awansować do ekstraklasy, i najlepiej bez baraży - nie mam motywacji do "dawania mu czasu".
No chyba, że data awansu była przewidziana za jakiś rok, czy dwa lata? a może później?
W takim przypadku, niech dalej próbuje, niech się uczy ligi, niech szlifuje swój asymetryzm i recyrkulację.

W końcu pieniądze pewne w klubie są skoro pozwalamy sobie na takie ruchy i z pewnością socios jeszcze nieraz wyłożą pieniądze tak, że rozpoczynanie od okręgówki nam nie grozi.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 09:24
Szneka napisał(a):Wyświetl post
Panie Rude miej pan resztki godności i odejdź
Odejść to on kiedyś odejdzie, ale w tym momencie? To raczej s-f, z jakiej paki ktokolwiek inny ma firmowac te porażkę na koniec sezonu? Czwarty trener w jednym sezonie? Już się nie ośmieszamy... Skoro JK zatrudnił Rude to ma kasę na kolejne eksperymenty i kolejny sezon w 1 lidze. Może chociaż bedziemy mieć tam derby?

Byłem wstrzemięźliwy w stosunku do zatrudnienia Rude (co paru nazywało hejtem), ale jedno czego byłem prawie pewien, to że będziemy mieli kiepski start (i mieliśmy) i z każdym meczem powinniśmy robić progres (którego jednak nie ma, a jest wręcz regres). Liczyłem że doczłapiemy do baraży na 3-4 miejscu i w nich wywalczymy awans. Jednak co ma realnie przemawiać za tym scenariuszem?

Punktujemy jak średniak, strzelamy jak średniak, tracimy dramatycznie dużo bramek, zawodnicy są nieskoncentrowani, trener wymyślił sobie taktykę nie na tą ligę, nie na ten moment i nie na tych wykonawców. Nie potrafi wyzwolić tego w zawodnikach co nawet udawało się RS (!). Po prostu tragedia.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.04.2024, 09:30
Takie samo podejście miałem jak FraMat, dlatego pisałem, że Rude to strzał w kolano. Bo my potrzebowaliśmy fachowca, doświadczonego, z sukcesami, na już. I to najlepiej z Polski, bo zagraniczny trener musi się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno polsko-wiślackie.
Rude żadnego punktu nie spełniał. Nawet w kwestii potencjału jaki niby posiada. Tak można napisać o każdym trenerze, który jeszcze ma praktycznie czystą kartę w pracy... O Jopie też można powiedzieć, że ma potencjał i to może nawet ogromny.

Do negatywnej oceny Rude skłoniły mnie też jego dwie porażki trenerskie, krótkie okresy pracy w klubach, niska średnia pkt w lidze podobnej do naszej I ligi polskiej, czyli w Kostaryce i słabiutka średnia punktowa w III lidze hiszpańskiej.
Jak sobie dołożyłem do tego nasz wiślacki klimat, Zaskrońca. A przede wszystkim te jego bajeczki jakiego zajebistego trenera znalazł on, AI, i jeszcze Kiko go polecał. To pozostało już jedynie się frustrować i jechać z tym kurestwem.

Oczywiście z formą nie raz przesadzałem ale ogólnie z założenia co do merytoryki i tego jak to będzie wyglądało miałem rację.
Obecna średnia pkt Rude, strata do top 2, bilans meczów, bramek jest godny bilansu Wuja Brzęczka w ekstraklasie i tego haniebnego spadku. To jest po prostu dramat Rudego, Królewskiego, a przede wszystkim Wisły.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 24.04.2024, 09:32
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Na
W takim przypadku, niech dalej próbuje, niech się uczy ligi, niech szlifuje swój asymetryzm i recyrkulację.

W końcu pieniądze pewne w klubie są skoro pozwalamy sobie na takie ruchy i z pewnością socios jeszcze nieraz wyłożą pieniądze tak, że rozpoczynanie od okręgówki nam nie grozi.
Dokładnie... teraz tłumaczy,że piłkarze są zmęczeni (Resovia miała jeden dzień mniej na odpoczynek), jak byli wypoczęci, to rywal za mocny, jak rywal był słaby, to kontuzje etc. etc. To po prostu gość który uczy się trenerki, szkoda, że na takim organizmie i w tym czasie jakim jest teraz Wisła Kraków...
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.04.2024, 09:37
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie... teraz tłumaczy,że piłkarze są zmęczeni (Resovia miała jeden dzień mniej na odpoczynek), jak byli wypoczęci, to rywal za mocny, jak rywal był słaby, to kontuzje etc. etc. To po prostu gość który uczy się trenerki, szkoda, że na takim organizmie i w tym czasie jakim jest teraz Wisła Kraków...
Trzeba przyznać, że akurat polskich wymówek to Rude dość szybko się nauczył
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.04.2024, 09:54
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Skoro JK zatrudnił Rude to ma kasę na kolejne eksperymenty i kolejny sezon w 1 lidze.
Obawiam się, że tak to nie działa...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 10:11
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Obawiam się, że tak to nie działa...
Z definicji klub piłkarski jest zabawką do której ciągle trzeba dopłacać. Kwiecień podobne kwoty jak Wisła dopłaca w 3 lidze. W esa też będziemy dopłacać, może i mniej, ale przy naszych długach to i tak konieczność.

Albo masz kasę na zabawkę, albo ją oddajesz. Jeśli JK jest do bólu logiczny (a za takiego się uważa) to sobie wszystko może policzy.

Już to zresztą liczyliśmy, jak wygramy PP i będziemy grać w EU to z finansowego punktu widzenia zrównoważy się to z brakiem awansu do esa.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 24.04.2024 o godz. 10:20.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.04.2024, 10:31
Z definicji klub piłkarski jest zabawką do której ciągle trzeba dopłacać. Kwiecień podobne kwoty jak Wisła dopłaca w 3 lidze. W esa też będziemy dopłacać, może i mniej, ale przy naszych długach to i tak konieczność.

Albo masz kasę na zabawkę, albo ją oddajesz. Jeśli JK jest do bólu logiczny (a za takiego się uważa) to sobie wszystko może policzy.

Już to zresztą liczyliśmy, jak wygramy PP i będziemy grać w EU to z finansowego punktu widzenia zrównoważy się to z brakiem awansu do esa.
To jest liczenie na poziomie nałogowego hazardzisty obstawiającego cały majątek na numerek w ruletce. Pomijam już jakie my mamy szanse na licencję na grę w pucharach...

Chyba że znowu nie wyczułem sarkazmu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 10:38
Ale tutaj właśnie problemem jest dosyć drastyczny rozdźwięk między "jest" a "uważa się".

Gdyby JK faktycznie był do bólu logiczny, to sprzedałby rok temu klub mając ofertę na stole. Albo chociaż minimalizował ryzyko w prowadzeniu klubu.

Generalnie cała jego historia w tym klubie zaprzecza jakiejkolwiek logice i racjonalności podejmowanych decyzji, już od wejścia do klubu jako takiego (najpierw w trio, potem indywidualnie) i daje ogólny obraz kierowania się przede wszystkimi emocjami, uczuciami, odczuciami, bliżej nieokreślonym wizjonerstwem, poczuciem misji dziejowej, poszukiwania atencji itp.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.04.2024, 10:40
Ale tutaj właśnie problemem jest dosyć drastyczny rozdźwięk między "jest" a "uważa się".

Gdyby JK faktycznie był do bólu logiczny, to sprzedałby rok temu klub mając ofertę na stole. Albo chociaż minimalizował ryzyko w prowadzeniu klubu.

Generalnie cała jego historia w tym klubie zaprzecza jakiejkolwiek logice i racjonalności podejmowanych decyzji, już od wejścia do klubu jako takiego (najpierw w trio, potem indywidualnie) i daje ogólny obraz kierowania się przede wszystkimi emocjami, uczuciami, odczuciami, bliżej nieokreślonym wizjonerstwem, poczuciem misji dziejowej, poszukiwania atencji itp.
Ja bym napisał - chęcią rozgłosu. Tak jak pisałem od dawna. Bo tak naprawdę dla Królewskiego liczy się obraz medialny, reszta to pic na wodę...
Taki Ćwiąkała słuchający o AI z wypiekami na twarzy, jakieś pionki z "Weszło!" zachwycone eksperymentem. 5 minut sławy.

Myślę że dlatego Królewski nie sprzedał klubu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.04.2024 o godz. 10:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.04.2024, 10:46
Pomijacie chyba dosyć istotną okoliczność.
Zakładacie, że podczas procesu rekrutacji trenera w zimie 2023/24 jako podstawowy cel dla Wisły zdefiniowano awans do ekstraklasy.
Jak dla mnie - coraz więcej wskazuje na to, że nie jest wcale podstawowy cel.
Królewski założył sobie, że przyszłością klubu Wisła Kraków są te wszystkie nowe technologie itp.
I dlatego zatrudnił na trenera właśnie Rude, który mu do tego modelu pasował.

A ponieważ, jak to Królewski, uważał, że technologią może zastąpić wszystko - uznał, że awans najprawdopodobniej przyjdzie niejako przy okazji.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 11:18

Napisałem "może", "za takiego się uważa", nie bez przyczyny, bo nie pisze tego jako moja opinię.

To że aktualnie istniejemy i bijemy się o awans (abstrahując od efektów koncowych), akurat jest potwierdzeniem że na tyle JK rok temu sobie to przekalkulował, że odrzucenie oferty Urfera nie skutkowało degradacja Wisły klasę niżej z powodu niewypłacalności.

Zakładam że jeśli teraz podejdzie do kolejnej kampanii 1 ligowej to albo będzie podobnie, albo jednak komuś tę Wisle sprzeda. Innej ścieżki nie widze. Mając do wyboru zostać Grabarzem Wisły lub oddać władze to na pewno JK zrobi to drugie. Tym bardziej gdy ma komu.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 24.04.2024, 11:20
Pytał mnie jeden z kolegów na forum (nie wspomnę nicka - wszyscy się domyślą) czy jeśli Wisła wygra z Resovią okażę na tym forum radość ze zwycięstwa.

Ja mam inne pytanie: czy kolega okazałby radość po jakimkolwiek innym meczu, gdybyśmy przez cały czas męczyli bułę, a w końcówce meczu obrońca rywala, zupełnie nieatakowany, litując się nad nami, wpakowałby piłkę do własnej bramki w ścisłej współpracy z bramkarzem?

Bo zwycięstwo i 3 punkty w tabeli to jedno, a faktyczne przyczynienie się do tego zwycięstwa przez drużynę i trenera to drugie.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.04.2024, 11:21
Napisałem "może", "za takiego się uważa", nie bez przyczyny, bo nie pisze tego jako moja opinię.

To że aktualnie istniejemy i bijemy się o awans (abstrahując od efektów koncowych), akurat jest potwierdzeniem że na tyle JK rok temu sobie to przekalkulował, że odrzucenie oferty Urfera nie skutkowało degradacja Wisły klasę niżej z powodu niewypłacalności.

Zakładam że jeśli teraz podejdzie do kolejnej kampanii 1 ligowej to albo będzie podobnie, albo jednak komuś tę Wisle sprzeda. Innej ścieżki nie widze. Mając do wyboru zostać Grabarzem Wisły lub oddać władze to na pewno JK zrobi to drugie. Tym bardziej gdy ma komu.
Ja nie mam pewności że ma komu. Wręcz w to wątpię.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.04.2024, 11:49
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Pomijacie chyba dosyć istotną okoliczność.
Zakładacie, że podczas procesu rekrutacji trenera w zimie 2023/24 jako podstawowy cel dla Wisły zdefiniowano awans do ekstraklasy.
Jak dla mnie - coraz więcej wskazuje na to, że nie jest wcale podstawowy cel.
Królewski założył sobie, że przyszłością klubu Wisła Kraków są te wszystkie nowe technologie itp.
I dlatego zatrudnił na trenera właśnie Rude, który mu do tego modelu pasował.

A ponieważ, jak to Królewski, uważał, że technologią może zastąpić wszystko - uznał, że awans najprawdopodobniej przyjdzie niejako przy okazji.
A bierzecie pod uwagę możliwość,że Zaskroniec trafił na kogoś sprytniejszego od siebie?Kogoś kto równie dobrze jeśli nawet nie lepiej "sprzedaje garnki"?Moim zdaniem Królewski dał się zrobić jak dziecko.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 11:51
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja nie mam pewności że ma komu. Wręcz w to wątpię.
Jeden już powiedział publicznie że jak JK sobie nie poradzi to to bierze. Nie oceniam czy to dobrze czy źle i czy wogole go na to stać.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.04.2024, 11:53
Dopasujcie najbardziej pasujące skojarzenia do Królewskiego:

- logika
- atencja
- profesjonalizm
- bylejakość
- działanie na podstawie emocji
- długoterminowe działanie zgodnie z planem

No to już widzicie ile Królewski ma z logiką wspólnego. Wszystko jest nastawione na błyszczenie w mediach. Królewski pragnący atencji jak tlenu, trafił na wysmienite czasy. Czasy komputerów, influencerów, click baitów itp Jest idealnym prezesem, szytym pod obecne media. Daje pajacerkę dla mediów, a one oddają mu atencję.
I nawet jak chce dobrze i chce działać długoterminowo to jego brak profesjonalizmu i działanie w emocjach, oraz zjebany charakter, już na samym starcie torpedują te planowane działania. Bo chcąc pracować dłużej z jednym trenerm - spoko myśl - tak się nie da, jeśli w klubie jest bylejakosć i trener nie ma dobrych warunków, a sam też jest przypadkowym człowiekiem i nie ogarnia.

Koło się zamyka. I tak by można każdy temat rozłożyć. Tak samo z przejęciem klubu. Świecenie w mediach, ze chętnych są wręcz miliony jak nie miliardy. Że sprzedaż klubu to jest kwestia czasu. Później, że MADA jest i to na 99,999 procent juz zalatwione - atencja, mowienie aby bylo o nim glośno + w emocjach gadanie, ze klub bedzie przejety. Po czym tez wemcjach i byle jak, oświadcza, ze intuicja mu podpowiedziala aby nie sprzedawać im klubu. No komik, .......ony komik
drozd:
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.04.2024, 11:55
Jeden już powiedział publicznie że jak JK sobie nie poradzi to to bierze. Nie oceniam czy to dobrze czy źle i czy wogole go na to stać.
Niby kto? Coś mnie ominęło?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 12:04
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Niby kto? Coś mnie ominęło?
Zanim mnie ktoś sprostuje to można to wysnuć z wywiadu JB dla KS. Może to nadinterpretacja, a może nie.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 12:10
Zanim mnie ktoś sprostuje to można to wysnuć z wywiadu JB dla KS. Może to nadinterpretacja, a może nie.
W sensie kolejna odsłona tragikomedii pt. "nie znam się, ale teraz na mnie kolej, żeby spróbować"?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.04.2024, 12:13
W sensie kolejna odsłona tragikomedii pt. "nie znam się, ale teraz na mnie kolej, żeby spróbować"?
Remake "Zaje*****m"? Z wujaszkiem w fotelu dyrektora sportowego i Dawidem w roli prezesa? Ciężko mi w to uwierzyć, nawet biorąc pod uwagę całą kasę, którą JB zarobił w czasie swojej kariery, to chyba to już jest ponad jego możliwości finansowe.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 12:17
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Remake "Zaje*****m"? Z wujaszkiem w fotelu dyrektora sportowego i Dawidem w roli prezesa? Ciężko mi w to uwierzyć, nawet biorąc pod uwagę całą kasę, którą JB zarobił w czasie swojej kariery, to chyba to już jest ponad jego możliwości finansowe.
A kto powiedział że to on wyłoży kasę? Mało jest Władkow Nowakow?
Zresztą odsyłam do wywiadu. Powiedział jaka miał wizję na akcjonariat.

Nie chce mi się nawet tego komentować, jaki miałoby to wszystko efekt. Jedynie wskazuje że raczej karawana będzie jechać dalej tak czy siak.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 24.04.2024 o godz. 12:19.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 24.04.2024, 12:21
Błagam, nie.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 24.04.2024, 13:06
Zresztą odsyłam do wywiadu. Powiedział jaka miał wizję na akcjonariat.

Nie chce mi się nawet tego komentować, jaki miałoby to wszystko efekt. Jedynie wskazuje że raczej karawana będzie jechać dalej tak czy siak.
Gdzie jest ten wywiad?

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 13:56
Swoją drogą, w ramach off-topu - na miejscu Goczałkowic już bym się martwił, drużyny, na których koszulki trafiły Nowak-Mosty nie mają ostatnio dobrej passy. Sosnowiec właśnie zaliczył spadek.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.04.2024, 14:24
Od dawna było wiadomo, że Kubusiowi Królewski wszedł w paradę. Dlatego takie było ciśnienie żeby czasem Rudemu za dobrze nie poszło. .
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów