The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2023, 11:21
Spisek nie spisek, problemem niewątpliwie są sędziowie... z ekstraklasy, którzy dostają do poprowadzenia mecz w I lidze. Nie wiem, może problemem jest to, że traktują to jako przykry obowiązek i rodzaj degradacji (nie każdy może to traktować tak, jak Marciniak, który był w naszym meczu traktowany jako główna gwiazda wieczoru), może to, że kierując się stereotypami z przeszłości wydaje im się, że taka jest "specyfika" I ligi i z automatu dopuszczają dużo ostrzejszą grę, może to spisek, może nas ciągle nie lubią tam na górze. Mniejsza o przyczyny - efekt jest taki, jaki jest, czyli koszenie równo z trawą piłkarzy, którzy przejawiają jakikolwiek zmysł do grania technicznego, nie fizycznego.

Na czym najbardziej cierpi polska piłka. Nigdy nie wyjdziemy z tego grajdołka, w którym jesteśmy, jeśli będziemy uczyć jak zaje*ać lepszego od siebie przeciwnika zamiast trenować tak, żeby nadrobić dystans w technice czy taktyce.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 15.05.2023, 11:55
Przecież to nie musi być przykaz żeby Wisłę koniecznie i za wszelką cenę zostawić w pierwszej lidze ale już taka sugestia żeby nam troszkę zadanie utrudnić jak najbardziej.Przypominam co odjebał dobrze nam znany Sylwestrzak w meczu TBB-ŁKS z karnym na 2:2. Ale jasne możecie wierzyć,że wszystko odbywa się z duchem Fair Play
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 03.06.2023, 17:28
Menda sędziowska Sylwestrzak dziś sędziuje baraż o 3 ligę w Jeleniej Górze.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.07.2023, 15:42
Pierwszy mecz za nami. Sędziowsko nie było idealnie ale warto odnotować że chyba w miarę sprawiedliwie. Choć nasza ławka dość mocno się gotowała w kilku sytuacjach.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.07.2023, 15:54
shaggy napisał(a):Wyświetl post
Pierwszy mecz za nami. Sędziowsko nie było idealnie ale warto odnotować że chyba w miarę sprawiedliwie. Choć nasza ławka dość mocno się gotowała w kilku sytuacjach.
odniosłem wrażenie że sędzia wyciągnął wnioski z krytyki innych arbitrów meczów Wisły z zeszłego sezonu, w sensie szybko i sprawiedliwie temperował ostrzejszą grę, ale kilka zagrań na granicy faulu było puszczonych i to też mi się podobało. jedyne duże zastrzeżenie mam do żółtej po faulu de Amo wyprostowaną nogą w Goku, myślę że nikt by nie darł pasów z Lewandowskiego gdyby to była czerwona
Ostatnio edytowane przez Watts : 23.07.2023 o godz. 16:03.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.07.2023, 16:41
Watts napisał(a):Wyświetl post
odniosłem wrażenie że sędzia wyciągnął wnioski z krytyki innych arbitrów meczów Wisły z zeszłego sezonu, w sensie szybko i sprawiedliwie temperował ostrzejszą grę, ale kilka zagrań na granicy faulu było puszczonych i to też mi się podobało. jedyne duże zastrzeżenie mam do żółtej po faulu de Amo wyprostowaną nogą w Goku, myślę że nikt by nie darł pasów z Lewandowskiego gdyby to była czerwona
To było złośliwe i bydlackie wejście. I żółta i czerwona by się obroniły, ale ja jestem zwolennikiem ostrego temperowania takich zagrań.

Sędzia OK sędziował, naprawdę w porządku, ale też nie miał jakichś wielkich kontrowersji ani rzeźnickich zapędów. Jedynie De Amo sprowokował poważne spięcie tym chamskim faulem, szedł nawet potem do sędziego się żalić ale chyba dostał info że zaraz będzie druga i grzecznie zszedł arbitrowi z oczu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.07.2023, 19:47
to była czerwona , mógł urwać goku noge , jak ten belgijski murzyn Wasylowi

z drugiej strony Łasicki czyste czerwo w 30 sekundzie meczu, chyba varowcy nie zdazyli jeszcze odpalic systemu
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.07.2023, 12:36
Chłopie bądż poważny.Jakie czerwo dla Łasickiego?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.07.2023, 12:38
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Chłopie bądż poważny.Jakie czerwo dla Łasickiego?
Przecież on meczy nie ogląda...
Chociaż to nawet na skrócie widać że byli obrońcy za Łasickim. Żółta za faul taktyczny, zasłużona.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.07.2023 o godz. 13:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 24.07.2023, 18:50
moim zdaniem to podchodzi pod faul taktyczny na gościu wychodzącym na czystą pozycje
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.07.2023, 19:07
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
moim zdaniem to podchodzi pod faul taktyczny na gościu wychodzącym na czystą pozycje
Nie ma mowy o czystej pozycji jeśli na Twojej drodze jest jeszcze dwóch obrońców.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.07.2023, 19:20
Nie było czystej pozycji, zamykam temat.
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 31.07.2023, 09:56
2 kolejka Fortuna 1 ligi: Polonia Warszawa - Wisła Kraków 2-3

Sędzia główny: Grzegorz Kawałko (Wyszowate)

Sędzia Asystent I: Piotr Podbielski
Sędzia Asystent I: Damian Rokosz
Sędzia techniczny: Piotr Urban
VAR: Wojciech Myć
AVAR: Dominik Sulikowski

Spotkanie bez większych kontrowersji (do 98 minuty) i sędziowane bardzo dobrze. Na żywo wydawało się, że nie uznając Polonii bramki na 3-3 sędzia mógł popełnić błąd. Jednak powtórki i screny (także te które latały po SB) nie pozostawiły wątpliwości że nasz bramkarz był faulowany.

https://pbs.twimg.com/media/F2SaaLbW...jpg&name=large

Jak na razie po dwóch kolejkach z sędziowaniem jest ok. W poprzednim sezonie większość takich sytuacji po VAR nie zawsze słusznie rozpatrywana była na niekorzyść Wisły. Teraz wróciła normalność?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.07.2023, 10:09
Ocena specjalistów jest taka że gol słusznie nie został uznany.
Oba nasze mecze sędziowane dobrze. Żadnego nabierania się na karne z dupy (w obie strony, patrz sytuacja Sobczaka z Łęczną), gaszenie brutalnych tendencji w zarodku, wszystkie ważne decyzje słuszne. Emocje wynikały tylko z naszego frajerstwa.
Oby tak dalej.

BTW - Wczoraj Myć na VARze i zgłosił że bramka na 3:3 powinna być uznana. Że też jego na poziom centralny jeszcze wyznaczają, co siądzie za ekranem to jakieś jaja odwala, jako pierwszy też nie daje sobie rady...
Pierwszoligowi sędziowie nie są tacy źli, poza jednostkowymi wypadkami.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 06.08.2023, 14:08
Pytanie do osób co bardziej znają się na przepisach.

Oglądam sobie skrót wczorajszego meczu i czy tutaj (3:38) nie powinno być karnego dla nas gdyż trzymają Rodado za koszulkę (chwyta przed oddaniem strzału).

https://youtu.be/9h9dZ8p5NBI

https://i.ibb.co/phsNvsJ/Screenshot-20230806-150409.jpg
Ostatnio edytowane przez R33 : 06.08.2023 o godz. 14:11.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 06.08.2023, 14:16
R33 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie do osób co bardziej znają się na przepisach.

Oglądam sobie skrót wczorajszego meczu i czy tutaj (3:38) nie powinno być karnego dla nas gdyż trzymają Rodado za koszulkę (chwyta przed oddaniem strzału).

https://youtu.be/9h9dZ8p5NBI

https://i.ibb.co/phsNvsJ/Screenshot-20230806-150409.jpg
Raczej nie, to byłby ultramiękki karny. Duda mocniej wszedł w kolesia z Łęczną w naszym polu karnym i sędzia tylko się zaśmiał.

Nie szukajmy problemów w sędziowaniu, te było dobre.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.08.2023 o godz. 14:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 06.08.2023, 16:18
raczej cieszmy sie z tych anulowanych goli Stali
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 06.08.2023, 18:36
Wszystkie trzy gole anulowano słusznie.
Cieszmy się za to że Stal zamiast nam strzelić w ostatniej minucie (akcja z Villarem i Baeną leżacymi na dupie) nie trafiła w bramkę. To był prawdziwy fart, wystarczyło żeby Diaz podał.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 12.08.2023, 17:01
ale dziś drukuje sędzia. czerwona dla Łasickiego jak nic
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 12.08.2023, 17:31
Szneka napisał(a):Wyświetl post
ale dziś drukuje sędzia. czerwona dla Łasickiego jak nic
a to nie był Jaroch?

Tak czy inaczej w tej połowie 0:1 to najniższy wymiar kary. Jakby było 0:3 i granie w 10 po 45 minutach to MOŻE JK by co nieco zrozumiał. A może i nie...
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 12.08.2023, 18:49
sędziowie ciągną nas za uszy tak że aż mi wstyd... płakać się chce
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.09.2023, 13:58
To może coś zabawnego:
PZPN "ukarał" Motor za bydło na meczu z Wisłą.

Żenujące.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 29.02.2024, 07:30
Mógłby ktoś na spokojnie wypowiedzieć się o sytuacjach z meczu:
1. Karny dla Widzewa - był, nie był.
2. Bramka na 1:1 - spalony, zawodnicy przeszkadzali czy nie brali udziału w grze
3. Anulowany gol Widzewa (1:2) - wbiegł za szybko
4. Ew. czerwone kartki dla Widzewa

p.s. oczywiście jako, że sędzia ma rację to sytuacje są rozstrzygnięte. Praktycznie. A teoretycznie?
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.02.2024, 07:40
1. Karnego wg mnie nie było. Zastanowiłbym się jednak od kogo się odbiła piłka i czy był spalony. W każdym razie na pewno bez karnego.
2. Niestety spalony. Łasicki był na pozycji spalonej, po czym czynnie wziął udział w akcji, nawet jeśli jego udział nie miał wpływu na bramkę.
3. Bez wątpliwości, nie ma bramki.
4. Bez czerwca.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 29.02.2024, 07:42
Ja się nie znam ale przecież zawsze mówili że jak zawodnik był na pozycji spalonej i nawet nie dotykał piłki ale gdzieś tam bramkarza zasłonił itp czyli brał udział w grze = jest spalony.
Wiadomo że te przepisy to się zmieniają pięć razy w roku ale w tej akcji na 1:1, tak na logikę, to skoro nasz zawodnik byl na pozycji spalonej i nawet lekko odepchnął obrońcę Widzewa, który być może przez to nie zablokował piłki, to to powinno być uznane jako branie udziału w akcji więc był spalony.

Ogólnie mecz taki, że tu najlepszy światowy sędzia mógł się wyłożyć kilka razy. Nie pamiętam meczu gdzie by było tyle trudnych do oceny sytuacji.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 29.02.2024, 10:52
Pamiętam że jak były w PL najgorsze jaja korupcyjne (za wczesnego Cupiała), to panowała opinia (pewnie nawet prawdziwa) którą z dumą kolportowaliśmy, że my jako nieliczni w tym nie braliśmy udziału , bo jesteśmy tak mocni że nie musimy.

Idąc tą logiką teraz jak wiadomo jesteśmy chuyowi, to już kupujemy ?

Przecież wczorajsze sędziowanie pod nas to jakieś jaja.

Nie żebym narzekał, ale Łasicki będąc na pozycji spalonej (!1) fauluje (!2) obrońce Widzewa, idealnie robiąc tym popchnięciem miejsce na piłke która tym korytarzem wpada do bramki.

Nawet konsylium Varowskie uznało że gola powinno nie być , a nasz główny bohater arbitralnie odrzucił ich obiekcje xD

Bramka Widzewa, no tutaj oczywiście poprawna decyzja, wbiegł chłop za szybko , ale to były takie milimetry , że wystarczyła odrobina złej woli i nikt by sie nie zająknął nawet że bramka powinna być anulowana, tym bardziej że wszyscy skupili sie na kuriozalnym wielbłądzie gwiazdorskiego duetu Uryga - Raton

Karny. Gdyby ktoś teraz wszedł na forum to bez kontekstu pomyślałby że wymyślenie tego karnego to decyzja przeciwko Wiśle.

Należy zatem przypomnieć że dzięki temu karnemu anulowano bramkę Widzewa.
Finalnie wyniku to nie zmieniło , jednak to kolejna kontrowersja na naszą korzyść.

I tutaj mam pytanie, a co z zasadą przywileju korzyści ?
Pierwszy raz się spotykam z sytuacją w której się anuluje bramkę, po to żeby drużyna która zdobyła tego gola mogła strzelać karnego...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 29.02.2024, 11:05
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post

Nie żebym narzekał, ale Łasicki będąc na pozycji spalonej (!1) fauluje (!2) obrońce Widzewa, idealnie robiąc tym popchnięciem miejsce na piłke która tym korytarzem wpada do bramki.
Jasne.
Łasicki z Rodado mieli to juz umówione przy butelce dobrego hiszpańskiego wina:
- Wiesz, Angelo, kiedy ty będziesz stał na linii 16 metra i Duda wstrzeli piłkę tak, że Gikiewicz tylko wypiąstkuje tam, gdzie akurat ty stoisz, to ja przy linii bramkowej będę odpychał obrońcę, a ty patrz w tym momencie, gdzie robię ci korytarz.

No, udział w akcji jak cholera.

Jeśli z tego powodu nie uznać bramki dla Wisły, to należałoby też nie gwizdać rzekomego faulu Urygi. Tam widzewiak poczuł, że Uryga za nim wybija piłkę i owszem, być może ich nogi się zetknęły, ale żadną miarą nie było tam faulu, który miałby spowodować przewrócenie go na glebę.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Savik
Socios Wisła Kraków

Stary 29.02.2024, 11:09
Bramkę dla Widzewa anulowano dlatego, że zawodnik był wcześniej na pozycji spalonej, a nie dlatego, że ktoś cofnął przywilej korzyści. Następnie wrócono do sytuacji wcześniejszej i przyznano karnego. Karnego którego wg mnie nie powinno być, bo na powtórkach wyraźnie widać, że Uryga stawia nogę na ziemi i w tym samym momencie na jego stopę (już po odegraniu piłki ) staję zawodnik Widzewa i spektakularnie się wywraca.

Co do bramki na 1:1 - spalony był, faulu nie było.
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 29.02.2024, 11:13
I tutaj mam pytanie, a co z zasadą przywileju korzyści ?

Wydaje mi się, że gwizdnęli karnego żeby nie musieć gwizdnąć kontrowersyjnego spalonego, ponieważ ten "faulowany" chyba zagrywał piłkę i w momencie jak to zrobił to ten co strzelił nieuznanego gola był na spalonym. Kontrowersyjne jest to czy zaliczać to jako spalonego ponieważ po "zagraniu" piłka odbiła się od naszego gracza zupełnie zmieniając kierunek jej lotu.

.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 29.02.2024, 11:17
FraMat napisał(a):Wyświetl post
No, udział w akcji jak cholera.
odwoływano mniej kontrowersyjne gole z tego paragrafu, słynne "absorbowanie uwagi" bramkarza/obrońców to też częste przewinienie, niezależnie od tego że takie bramki bym po prostu instynktownie uznawał, jakieś podstawy do jej anulowania były - faulu tam nie widzę

Savik napisał(a):Wyświetl post
Bramkę dla Widzewa anulowano dlatego, że zawodnik był wcześniej na pozycji spalonej, a nie dlatego, że ktoś cofnął przywilej korzyści.
piłka nie odbiła się przypadkiem od piłkarza Wisły? w pierwszej fazie zagranie przed faulem Urygi Rondić też był na spalonym, ale wtedy piłka też odbiła się od wiślaka
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów