|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
Wiedziony światłym przykładem władz naszego ukochanego klubu postanowiłem podejść do tego konkursu profesjonalnie. Nie będę przecież w XXI wieku typował na podstawie jakiejś pseudowiedzy, czy też na podstawie uczuć, przeczuć i innych guseł. Będę typował nowocześnie.
Postanowiłem, podobnie jak klub stworzyć model sztucznej inteligencji. W związku z tym podobnie jak klub wyciągnąłem dane z powszechnie dostępnej bazy wiedzy (w tym przypadku transfermarkt) i podobnie jak klub zaprzągłem do pracy Excell’a. Już samo to spowodowało, że poczułem się częścią społeczności data-driven i dreszcz dumy przeszedł mi przez plecy. Z bazy wiedzy wyniknęło, że danych zbyt wiele nie mamy. W trudnej I lidze kostarykańskiej nasz Albert w 40 meczach zdobywał średnio 1,83 punktu na spotkanie. W niedocenianej III lidze hiszpańskiej z kolei w 23 meczach udało się mu ugrać 1,53 puntu na spotkanie. Na pierwszy rzut oka profesjonalny model, który podobnie jak klub moglibyśmy bez grama żenady nazwać sztuczną inteligencją przyłożyłby do ligi kostarykańskiej wagę 0,64 a do hiszpańskiej 0,36. Mając jednak tak inspirujące wzory jak te od data-scientist’ów z Reymonta postanowiłem wprowadzić do modelu pierwiastek rozmytej wiedzy ekonomicznej. Szybka analiza wskazuje, że kolosalna przewaga finansowa Wisły nad większością reszty stawki jest bliższa sytuacji w Kostaryce. Dlatego wynik z tamtego terenu w moim modelu otrzyma dodatkowe doważenie i ostatecznie wyniesie ono 0,79 do 0,21. Po zaprogramowaniu tego absolutnie nowatorskiego modelu otrzymałem oczekiwaną liczbę punktów na mecz trenera Rude na poziomie 1,83 x 0,79 + 1,53 x 0,21 = 1,767 czyli w 15 spotkaniach 26,5 punktu. 0,5 punktu swobodnie możemy dodać na okoliczność nowoczesności podejścia jakie stosuje nasz klub tak więc ostatecznie oszacowane zostało, że trener Albert Rude zdobędzie na wiosnę 27 punktów. Podkreślam, że wypracowany model, podobnie jak w klubie, mógłby ogarnąć licealista na kalkulatorze, dlatego podobnie jak Wisła wśród klubów rezerwuję sobie prawo do używania tytułu najbardziej innowacyjnego ever wśród kibiców. Oczywiście na tym się nie zatrzymałem. Mój fenomenalny model wyliczył, że 58 punktów w sumie pozwoli zająć miejsce 3-6 i nasz innowacyjny klub weźmie udział w barażach. Zgodnie z modelem sztucznej inteligencji opartym na transfermarkt trener Rude te baraże przegra (dotychczas trafność przegranych przez niego baraży wynosi 3/3). Ponieważ jednak wszystkie wyniki będą zgodne z modelem trener otrzyma ofertę przedłużenia kontraktu. Czy ją przyjmie będzie zależało od tego czy mama dalej będzie mu przesyłać kieszonkowe na koszty utrzymania się w Krakowie. Reasumując: 1. 27 punktów 2. miejsca 3-6 3. przegramy baraże 4. pozostanie trenera zależy od czynników od klubu niezależnych |
|
|

|
||||||
|
|